FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 4 oktober 2012

UEFA beslist in oktober over bevroren prijzengeld

De Europese voetbalbond UEFA beslist volgende maand over het lot van meer dan twintig clubs waarvan het in Europa verdiende prijzengeld voorlopig is bevroren. De UEFA maakt donderdag bekend dat de betrokken 23 clubs tot 15 oktober hebben om met gefundeerde plannen op de proppen te komen over achterstallige betalingen.

De verenigingen hebben in totaal een schuld van dertig miljoen over onbetaalde spelerssalarissen, transfersommen en sociale belastingen. Onder meer Atlético Madrid, Malaga en Sporting Portugal behoren tot de clubs die in gebreke zijn gebleken. Zolang het onderzoek van de UEFA loopt, worden de wedstrijdpremies van de 23 verenigingen bevroren.

Volgens UEFA-directeur van clublicenties Andrea Traverso worden clubs die ook in tweede instantie hun financiën niet onder controle hebben, doorverwezen naar een onafhankelijke juridische instelling, onder leiding van de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene.

Het strenge beleid van de UEFA lijkt een opmaat naar de Financial Fair Play-regels die volgend seizoen worden ingevoerd. Clubs die hun financiële huishoudboekje niet op orde hebben raken in de toekomst mogelijk hun licentie voor het spelen van Europees voetbal kwijt.

EU: kerncentrales moeten veiliger

De veiligheid van bijna alle 145 kerncentrales in de Europese Unie moet worden verbeterd. Dat blijkt uit een rapport van de EU over de stresstesten die bij de kerncentrales zijn uitgevoerd naar aanleiding van de kernramp met de Fukushima Dai-ichi-centrale in Japan. De totale kosten voor de veiligheidsmaatregelen kunnen de komende jaren oplopen tot 25 miljard euro.

Eerder werd al bekend dat de stresstesten niet hebben uitgewezen dat er centrales zijn die direct moeten worden gesloten. Volgens Eurocommissaris voor energie Günther Oettinger is het echter wel 'bijna overal' nodig om maatregelen te nemen om de veiligheid op het hoogste niveau te krijgen. "In de EU moet ten minste tien miljard euro worden geïnvesteerd en mogelijk tot wel 25 miljard euro", aldus Oettinger.

Materialen voor de bestrijding van een ernstig incident waren bij meer dan de helft van de centrales niet op een plek opgeborgen waar in geval van nood snel toegang toe is. Bij bijna alle centrales moet apparatuur die aardbevingen detecteert worden geïnstalleerd of vernieuwd. Vijf centrales kunnen in het geval van een stroomstoring maar een uur doordraaien zonder dat ingrijpen noodzakelijk is. Dat moet worden verbeterd.

In het rapport wordt ook aangedrongen op meer eenvormigheid met betrekking tot het inschatten en afhandelen van nucleaire incidenten. De regeringen van de 27 EU-lidstaten kregen in het rapport kritiek, omdat ze niet gebruikmaken van de nieuwste standaarden om risico's in te schatten.

De kosten die gepaard gaan met het verhogen van de veiligheid maken het duurder om van kernenergie gebruik te maken. Critici menen dat dit geld beter kan worden besteed aan duurzame energie. "We zouden dat geld beter kunnen investeren in de opwekking van duurzame energie dan het gebruiken voor de reparatie van een oude en levensbedreigende technologie", aldus Europarlementariër Kathleen Van Brempt.

Vervuild medicijn veroorzaakt meningitis in VS

Een uitbarsting van een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking in de Verenigde Staten lijkt terug te zijn te voeren tot enkele partijen verontreinigde geneesmiddelen. De Amerikaanse autoriteiten hebben artsen en ziekenhuizen dringend aangeraden voorlopig geen producten van de fabrikant toe te dienen.

In zes staten zijn 35 patiënten getroffen door de hersenvliesontsteking en vijf van hen zijn er aan overleden. Zij bleken allemaal steroïde-injecties te hebben gekregen tegen rugpijn. De hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een schimmel, die deze week ook is aangetroffen in een nog verzegelde ampul bij de leverancier, het New England Compounding Center in Framingham in Massachusetts.

Het bedrijf heeft het medicijn, methylprednisolonacetaat, teruggehaald. Het was sinds juli in 23 Amerikaanse staten verspreid.

De fungale meningitis is niet besmettelijk, in tegenstelling tot de virale of bacteriële vormen die veel vaker voorkomen. De schimmelinfectie kan worden bestreden met hoge doses antifungale middelen, die doorgaans intraveneus worden toegediend in ziekenhuizen.

Advocaat: "Een must-win en dat hebben we gedaan"

Dick Advocaat was erg te spreken over de 3-0 zege van zijn PSV op SSC Napoli. De trainer wist dat zijn ploeg moest winnen om een goede uitgangspositie te behouden.

"Het elftal heeft zeer goed gespeeld. Zeer gedisciplineerd want we speelden tegen een goede ploeg", aldus Advocaat tegen RTL 7. Dat de Napolitanen niet met de sterkste elf aan de aftrap stonden, maakte voor Advocaat weinig uit. "Het is niet belangrijk tegen wie je speelt, want je moet zelf voetballen."

"We hebben goede mogelijkheden gecreëerd en weinig weggegeven", vervolgde De Kleine Generaal, die toch wel zag dat PSV het niet heel moeilijk had tegen de tweede garnituur van Napoli. "Het helpt natuurlijk altijd dat een aantal spelers op de bank zit. Je kent de krachtsverschillen niet. In de tweede helft kwamen er een paar basisspelers in, maar ons spel kostte veel kracht. Vandaar dat zij er iets meer uit kwamen."

Advocaat hoopt nu dat PSV deze lijn kan doorzetten naar het thuisduel met NAC Breda van komende zondag. "In drie dagen tijd kan je dan niet zoveel minder spelen. Ik ga er dus vanuit dat we er zondag weer staan." De trainer kon concluderen dat hij erg blij was met de drie punten. "Dit was een must win, maar dat hebben we gelukkig ook gedaan."

McClaren: "Helsingborg heeft het ons moeilijk gemaakt"

FC Twente ging donderdagavond in het kader van de Europa League op bezoek bij Helsingborg. De Tukkers kwamen voor rust met 2-0 achter, maar repareerde de schade na rust; 2-2.

"In de rust heb ik gezegd dat we vergeten zijn hoe we moeten verdedigen", aldus trainer Steve McClaren via de clubsite van FC Twente. "De spelers vergaten dat het allemaal daar begint. Helsingborg begon goed en was scherp. Ze hebben het ons in de eerste helft enorm moeilijk gemaakt, wij speelden absoluut onder ons niveau."

Na rust knokte Twente zich terug en leek een overwinning zelfs nog haalbaar te zijn. "Gezien deze kansen hadden we vijf, zes of zelfs zeven goals kunnen maken. Het team heeft karakter getoond en heeft zich in de tweede helft terug gevochten", liet McClaren weten.

Griekse politicus dood gevonden

De Griekse socialistische politicus Leonidas Tzanis is donderdagavond dood in zijn huis in Volos aangetroffen. De politie vermoedt dat het voormalige parlementslid, dat van 1991 tot 2001 onderminister van binnenlandse zaken was, zichzelf heeft opgehangen.

Tzanis stond volgens een Griekse website op een lijst met namen van 36 politici tegen wie een onderzoek zou lopen van de Griekse financiële politie. Een functionaris met kennis van het onderzoek zei dat er na een anonieme tip een onderzoek naar Tzanis was ingesteld, maar dat dit niets verdachts had opgeleverd.

Fransman Vachon wint Parijs-Bourges

Florian Vachon heeft de eendaagse wielerkoers Parijs-Bourges gewonnen. De Franse thuisrijder van het kleine Bretagnes-Schuller wist met een late aanval de sprinters te verrassen. Frans kampioen Nacer Bouhanni (FdJ) won de sprint van het peloton, voor de Duitse Argos-renner John Degenkolb.

In Italië was er succes voor de Colombiaan Fabio Duarte. De voormalig wereldkampioen bij de beloften, rijdend voor Colombia - Coldeportes, won de Coppa Sabatini door in Peccioli zijn vier medevluchters achter zich te laten. Miguel Angel Rubiano maakte het Colombiaanse succes compleet door als tweede te eindigen. De Italiaan Matteo Rabottini werd derde.

[EL] Uitslagen Groep A t/m L (04/10/2012)

Vanavond werd de tweede speelronde in de groepsfase van de Europa League afgewerkt. PSV en FC Twente kwamen hierin actie. Hieronder de uitslagen, standen en het programma voor de derde speelronde.


Groep A

Anzhi Makhachkala (Rus) - Young Boys (Zwi) 2-0
62' Eto'o (pen.) 1-0
90' Eto'o 2-0

Liverpool (Eng) - Udinese (Ita) 2-3
23' Shelvey 1-0
46' Di Natale 1-1
70' Coates (e.d.) 1-2
72' Pasquale 1-3
75' Suárez 2-3

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Anzhi Makhachkala (Rus) 2 1 1 0 4 3-1
2 Udinese (Ita) 2 1 1 0 4 4-3
3 Liverpool (Eng) 2 1 0 1 3 7-6
4 Young Boys (Zwi) 2 0 0 2 0 3-7


Programma

Liverpool (Eng) - Anzhi Makhachkala (Rus)
Young Boys (Zwi) - Udinese (Ita)



Groep B

Atlético Madrid (Spa) - Viktoria Plzen (Tsj) 1-0
90+2' Rodriguez 1-0

Académica de Coimbra (Por) - Hapoel Tel-Aviv (Isr) 1-1
47' Cisse 1-0
90+1' Damari 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid (Spa) 2 2 0 0 6 4-0
2 Viktoria Plzen (Tsj) 2 1 0 1 3 3-2
3 Académica de Coimbra (Por) 2 0 1 1 1 2-4
4 Hapoel Tel-Aviv (Isr) 2 0 1 1 1 1-4


Programma
Atlético Madrid (Spa) - Académica de Coimbra (Por)
Hapoel Tel-Aviv (Isr) - Viktoria Plzen (Tsj)



Groep C

Olympique Marseille (Fra) - AEL Limassol (Cyp) 5-1
22' Ouon 0-1
42' Fanni 1-1
61' Mendes 2-1
76' Remy 3-1
90' Gignac 4-1
90+2' Remy 5-1

Borussia Mönchengladbach (Dui) - Fenerbahçe (Tur) 2-4
18' De Jong 1-0
25' Cristian 1-1
40' Meireles 1-2
71' Kuijt 1-3
74' De Camargo 2-3
87' Baroni 2-4

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Olympique Marseille (Fra) 2 1 1 0 4 7-3
2 Fenerbahçe (Tur) 2 1 1 0 4 6-4
3 Borussia Mönchengladbach (Dui) 2 0 1 1 1 2-4
4 AEL Limassol (Cyp) 2 0 1 1 1 1-5


Programma

Borussia Mönchengladbach (Dui) - Olympique Marseille (Fra)
AEL Limassol (Cyp) - Fenerbahçe (Tur)



Groep D

Club Brugge (Bel) - CS Marítimo (Por) 2-0
57' Bacca 1-0
71' Vleminckx 2-0

Newcastle United (Eng) - Girondins Bordeaux (Fra) 3-0
16' Ameobi 1-0
40' Henrique (e.d.) 2-0
49' Cisse 3-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Newcastle United (Eng) 2 1 1 0 4 3-0
2 Girondins Bordeaux (Fra) 2 1 0 1 3 4-3
3 Club Brugge (Bel) 2 1 0 1 3 2-4
4 CS Marítimo (Por) 2 0 1 1 1 0-2


Programma

Newcastle United - Club Brugge (Bel)
CS Marítimo (Por) - Girondins Bordeaux (Fra)



Groep E

Steaua Boekarest (Roe) - FC Kopenhagen (Den) 1-0
82' Nikolic 1-0

Molde FK (Noo) - VfB Stuttgart (Dui) 2-0
58' Berget 1-0
88' Chima Chukwu 2-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Steaua Boekarest (Roe) 2 1 1 0 4 3-2
2 Molde FK (Noo) 2 1 0 1 3 3-2
3 FC Kopenhagen (Den) 2 1 0 1 3 2-2
4 VfB Stuttgart (Dui) 2 0 1 1 1 2-4


Programma

Steaua Boekarest (Rus) - Molde FK (Nor)
VfB Stuttgart (Dui) - FC Kopenhagen (Den)



Groep F

PSV (NED) - SSC Napoli (Ita) 3-0
19' Lens 1-0
40' Mertens 2-0
52' Marcelo 3-0

AIK Fotboll (Zwe) - FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 2-3
5' Danielsson 1-0
41' Kalinic 1-1
45' Goitom 2-1
74' Mandzyuk 2-2
83' Seleznyov 2-3

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) 2 2 0 0 6 5-2
2 SSC Napoli (Ita) 2 1 0 1 3 4-3
3 PSV (NED) 2-0 2 1 0 1 3 3-2
4 AIK Fotboll (Zwe) 2 0 0 2 0 2-6


Programma

PSV (Ned) - AIK Fotboll (Zwe)
FC Dnipro Dnipropetrovsk (Oek) - SCC Napoli (Ita)



Groep G

FC Basel (Zwi) - Racing Genk (Bel) 2-2
10' Vossen 0-1
38' Vossen 0-2
71' Streller (pen.) 1-2
85' Streller 2-2

Videoton FC (Hon) - Sporting Portugal (Por) 3-0
15' Souza 1-0
21' Oliveira 2-0
35' Nikolic 3-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Racing Genk (Bel) 2 1 1 0 4 5-2
2 Videoton FC (Hon) 2 1 0 1 3 3-3
3 FC Basel (Zwi) 2 0 2 0 2 2-2
4 Sporting Portugal (Por) 2 0 1 1 1 0-3


Programma
Videoton (Hon) - FC Basel (Zwi)
Racing Genk (Bel) - Sporting Portugal (Por)



Groep H

Neftchi Baku PFC (Aze) - Internazionale (Ita) 1-3
10' Coutinho 0-1
30' Obi 0-2
42' Livaja 0-3
53' Canales 1-3

Rubin Kazan (Rus) - Partizan Belgrado (Ser) 2-0
45' Karadeniz 1-0
48' Ryazantsev 2-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Internazionale (Ita) 2 1 1 0 4 5-3
2 Rubin Kazan (Rus) 2 1 1 0 4 4-2
3 Neftchi Baku PFC (Aze) 2 0 1 1 1 1-3
4 Partizan Belgrado (Ser) 2 0 1 1 1 0-2


Programma
Rubin Kazan (Rus) - Neftci Baku PFC (Aze)
Internazionale (Ita) - Partizan Belgrado (Ser)



Groep I

Sparta Praag (Tsj) - Athletic Club de Bilbao (Spa) 3-1
26' Zapotocny 1-0
41' Balaj 2-0
56' Husbauer (pen.) 3-0
73' Marcos 3-1

Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr) - Olympique Lyon (Fra) 3-4
7' Abuhatzira 1-0
17' Fofana 1-1
22' Monzon 1-2
31' Réveillere 1-3
51' Levi 2-3
66' Abuhatzira 3-3
90' Fofana 3-4

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Olympique Lyon (Fra) 2 2 0 0 6 6-4
2 Sparta Praag (Tsj) 2 1 0 1 3 4-3
3 Hapoel Kiryat Shmona (Isr) 2 0 1 1 1 4-5
4 Athletic Club de Bilbao (Spa) 2 0 1 1 1 2-4


Programma
Sparta Praag (Tsj) - Hapoel Kiryat Shmona FC (Isr)
Olympique Lyon (Fra) - Athletic de Bilbao (Spa)



Groep J

Lazio Roma (Ita) - Maribor (Slo) 1-0
62' Ederson 1-0
76' Vidovic (Maribor)

Panathinaikos (Gri) - Tottenham Hotspur (Eng) 1-1
35' Dawson 0-1
77' Toche 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Lazio Roma (Ita) 2 1 1 0 4 1-0
2 Maribor (Slo) 2 1 0 1 3 3-1
3 Tottenham Hotspur (Eng) 2 0 2 0 2 1-1
4 Panathinaikos (Gri) 2 0 1 1 1 1-4


Programma
Panathinaikos (Gri) - Lazio Roma (Ita)
Maribor (Slo) - Tottenham Hotspur (Eng)



Groep K

Metalist Kharkiv (Oek) - Rapid Wien (Oos) 2-0
66' Edmar 1-0
80' Xavier 2-0
90' Burgstaller (Rapid Wien)

Rosenborg (Noo) - Bayer Leverkusen (Dui) 0-1
76' Kiessling 0-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Metalist Kharkiv (Oek) 2 1 1 0 4 2-0
2 Bayer Leverkusen (Dui) 2 1 1 0 4 1-0
3 Rosenborg (Noo) 2 1 0 1 3 2-2
4 Rapid Wien (Oos) 2 0 0 2 0 1-3


Programma
Rapid Wien (Oos) - Bayer Leverkusen (Dui)
Rosenborg (Nor) - Metalist Kharkiv (Oek)



Groep L

Helsingborgs IF (Zwe) - FC Twente (NED) 2-2
7' Djurdjic 1-0
43' Djurdjic 2-0
74' Bengtsson 2-1
88' Douglas 2-2

Hannover 96 (Dui) - Levante (Spa) 2-1
9' Haggui (Hannover 96)
10' Michel (pen.) 0-1
21' Huszti (pen.) 1-1
49' Ya 2-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Hannover 96 (Dui) 2 1 1 0 4 4-3
2 Levante (Spa) 2 1 0 1 3 2-2
3 FC Twente (NED) 2 0 2 0 2 4-4
4 Helsingborgs IF (Zwe) 2 0 1 1 1 2-3


Programma
Helsingborgs IF (Zwe) - Hannnover 96 (Dui)
Levante (Spa) - FC Twente (Ned)

[EL] Uitslag PSV - Napoli

PSV heeft in Eindhoven een overtuigende overwinning geboekt op Napoli. De ploeg van trainer Dick Advocaat speelde sterk en won met klinkende cijfers (3-0).

Napoli, dat zonder sterren Edinson Cavani en de geschorste Marek Hamsik aan de aftrap verscheen, werd in de eerste helft overlopen door een fel en gretig PSV. De Eindhovenaren probeerden al combinerend het Italiaanse strafschopgebied te betreden en slaagden opvallend vaak in die missie. Al in de eerste minuut kreeg Ola Toivonen een serieuze schietkans, maar zijn poging werd ternauwernood geblokt. De eerste echte doelpoging van PSV kwam van de voet van Mark van Bommel. De routinier kon vanaf de rand van de zestien vrij aanleggen, maar vond Antonio Rosati op zijn weg.

De keren dat Napoli aanvallende intenties had, gaf het achterin veel ruimte weg. Snelheidsduivels Luciano Narsingh, Dries Mertens en Jeremain Lens maakten daar dankbaar gebruik van en bezorgden de formatie van trainer Walter Mazzarri handenvol werk. Na negentien minuten kwam PSV verdiend op voorsprong. De weifelende doelman Rosati wilde uitkomen na een lange bal van achteruit, maar botste vol op Federico Fernandez. Lens pikte de bal daardoor eenvoudig op en liep het leer het verlaten doel binnen: 1-0.

Ook in het restant van de eerste helft bleef PSV de bovenliggende partij en vlak voor rust kwam het ook op 2-0. De sterk spelende Narsingh ontdeed zich knap van twee Napolitanen, waarna zijn prima voorzet overtuigend werk binnengewerkt door Mertens. Na rust besloot Mazzarri toch in te grijpen en mocht Cavani dan toch zijn opwachting maken. Erg onder de indruk bleek PSV niet van de komst van de sterspeler. Nadat Derijck en Strootman uit hoekschoppen al snel gevaar stichtten, zorgde Marcelo na 52 minuten voor de beslissing.

De Braziliaan torende bij een corner boven alles en iedereen uit en kopte hard de 3-0 tegen de touwen. Vanaf dat moment geloofden beide ploegen het wel. Napoli leek zich niet onnodig in te willen spannen, terwijl PSV had gedaan wat het moest doen. Lens was met een fraaie individuele actie nog een keer dichtbij een vierde Eindhovense treffer, maar de aanvaller gaf de bal net achter de geheel vrijstaande Van Bommel. Ook Mertens zorgde nog voor opwinding, maar een prachtig gekrulde vrije trap werd knap uit de kruising geplukt door Rosari.

PSV

3 - 0

Napoli

 19' Lens
 41' Mertens
 52' Marcelo
   
 
 Gele kaart: Bouma, Derijck, (PSV), El Kaddouri, Dossena, Fernández, Cannavaro, Mesto, Pandev, Cavani, Aronica, (Napoli)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 23.000
Arbiter: Tudor (Roe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Marcelo
Derijck
Bouma
v.Bommel
Toivonen
Strootman
Narsingh
Lens
Mertens
  Rosati
Aronica
Cannavaro
Fernández
Donadel
Dossena (Zúñiga/72)
El Kaddouri (Cavani/46)
Mesto
Dzemaili
Insigne (Pandev/62)
Vargas

"Standard met druk tegen Anderlecht"

Oud-Ajacied Jelle van Damme speelt komend weekend met Standard Luik en trainer Ron Jans tegen Anderlecht. Een zware pot voor de Walen.

Standard Luik staat namelijk twaalfde na negen wedstrijden en verloor de laatste vier wedstrijden. Anderlecht staat tweede met negen punten meer, maar komt wel van een 3-0 nederlaag tegen Málaga in de Champions League.

Jelle van Damme hoopt dat zijn ploeg het tij kan keren. "We verloren vier keer op rij, onaanvaardbaar. We moeten punten pakken", zegt hij tegen Sporza. Standard verloor van Club Brugge, Beerschot, Gent en Kortrijk. "Het is normaal dat sommigen nog weinig vertrouwen hebben. Het is aan de mentaal sterkere jongens om de andere te helpen."

Hij begrijpt de frustratie van het publiek in elk geval. "Als de fans ons uitfluiten moeten we dat accepteren, want zij betalen om ons te zien. Dit gezegd zijnde herhaal ik: we moeten Anderlecht kloppen. Aan ons om met de druk om te gaan. We zijn niet zo slecht als wordt beweerd. Er is kwaliteit genoeg om uit het dal te klauteren en de play-offs te halen."

Wootton wil stappen maken bij Man U

Scott Wootton is het nieuwste talent dat doorbreekt bij Manchester United. De verdediger hoopt zich snel te ontwikkelen.

De 21-jarige Wootton kreeg al speelminuten in de League Cup en in de Champions League tegen Cluj. Door blessures van andere verdedigers kreeg hij zijn kans van Sir Alex Ferguson. Waarom hij speelt, zal hem niet veel uitmaken.

"Het is een geweldig gevoel om je debuut te mogen maken in de competitie en de Champions League. Je hoopt natuurlijk niet op blessures van anderen, maar dat is wel het moment waarop je de kans krijgt. Ik kreeg mijn kans tegen Newcastle United, dat is zoals het gaat", vertelde hij tegen Sky Sports.

"Je wilt je ontwikkelen en dit zijn gewoon de volgende stapjes. Natuurlijk is het bij het eerste elftal anders zoals de reizen en de fans. Ik probeer me te concentreren want het is allemaal wat sneller. Je kunt geen minuut verslappen."

Mourinho: "El Clásico zet wereld stil"

Aanstaande zondag is het weer zover: Barcelona - Real Madrid. José Mourinho verheugt zich enorm op de klassieker.

Real Madrid gaat weliswaar als verdedigend landskampioen de wedstrijd in, het staat wel acht punten achter op Barcelona in de competitie. De Catalanen hebben namelijk alle zes hun wedstrijden gewonnen en Real morste al een aantal punten.

Madrid-trainer Mourinho gaat sowieso genieten. "Als Real Madrid tegen Barcelona speelt, dan stopt de wereld met draaien", vertelt hij in Spaanse media. "Het is een sport waar we van houden. De fans, maar wij ook. Daardoor is deze wedstrijd meer dan een gewone wedstrijd."

En hij heeft veel vertrouwen in zijn team, ondanks de matige seizoensstart. "Het grootste verschil is dat dit team vorig jaar niet speelde als een kampioen. Dit seizoen zijn het wel kampioenen."

De Portugees benadrukte ook nog zijn wil om de komende tijd Real Madrid onder zijn hoede te hebben. "Ik ben gelukkig bij Real Madrid en wil hier doorgaan. Ik heb voor vier jaar bijgetekend, omdat dit de beste club ter wereld is. Na mijn successen in Engeland en Italië was Madrid het enige dat nog ontbrak op mijn cv. Ik was in Londen bij Chelsea ook heel gelukkig en zal daar ook ooit terugkeren."

Grote anti-oorlogsdemonstratie in Istanbul

Rond de tienduizend mensen hebben donderdagavond in Istanbul gedemonstreerd tegen een eventuele oorlog met Syrië. Verschillende maatschappelijke organisaties sloegen de handen ineen om hun ongenoegen te uiten over een wet die het Turkse parlement donderdag aannam. De wet maakt militaire operaties over Turkijes grenzen mogelijk.

De wet werd aangenomen nadat woensdag aan de Turks-Syrische grens vijf mensen waren omgekomen door een mortier die vanaf Syrisch grondgebied was afgeschoten. Waarschijnlijk een ongeluk, maar Turkije reageerde fel en schoot terug.

Grote anti-oorlogsdemonstratie in Istanbul
Grote anti-oorlogsdemonstratie in Istanbul (Foto: ANP)

Jochie vindt mammoet

Een 11-jarig jongetje heeft in het verre noorden van Rusland het karkas van een naar verluidt 30.000 jaar oude mammoet gevonden. Wetenschappers spreken over de op een na best bewaarde mammoet die ooit is ontdekt.

De jongen, Evgeni Salinder, ontdekte de oer-olifant op het schiereiland Taimir. Niet alleen het skelet, maar ook vlees, vet, vacht en zelfs organen zijn aangetroffen, aldus Russische media donderdag.

Het kostte wetenschappers een week om de resten uit de permanent bevroren grond en sneeuw te halen. Ze gebruikten daarvoor speciale stoomapparaten.

Wetenschappers zijn nog druk doende de mammoet te onderzoeken. Ze denken dat het dier in de zomer is gestorven omdat veel van zijn ondervacht te zien is. Het dier wordt vernoemd naar zijn ontdekker.

Russisch jochie vindt goed bewaarde mammoet
Russisch jochie vindt goed bewaarde mammoet (Foto: ANP)

Zeventien claims bij HTM na trambotsing

Zeventien mensen hebben tot nu toe bij het Haagse vervoersbedrijf HTM een schadeclaim ingediend vanwege de trambotsing in Den Haag vorige maand. Bij het ongeluk raakten tientallen mensen gewond.

De politie maakte na het ongeluk op de Parallelweg een lijst met namen van inzittenden. HTM heeft deze mensen benaderd en gevraagd of ze schade hebben geleden. Twaalf mensen dienden daarop een claim in, laat een woordvoerder van de vervoerder donderdag weten.

Ook vijf mensen die niet op de lijst staan zeggen schade te hebben. Het vervoersbedrijf gaat controleren of zij in een van de trams zaten die op elkaar botsten.

Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk, waarbij een tram achter op een andere reed, loopt nog.

Sijsling ten koste van Darcis door in Bergen

Igor Sijsling heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in Bergen bereikt. De 25-jarige Amsterdammer was donderdagavond in twee sets te sterk voor de als zevende geplaatste Belg Steve Darcis. De mondiale nummer 87 zegevierde op het Belgische hardcourt met 6-3 en 6-4 tegen zijn op de wereldranglijst tien plaatsen hoger genoteerde opponent.

Hoewel de uitslag wellicht anders doet vermoeden, ontliepen Sijsling en Darcis elkaar niet veel. Sijsling benutte het enige breekpunt van de eerste set en serveerde vervolgens bij 5-3 het eerste bedrijf uit. Darcis leek even van slag en keek in de tweede acte binnen een mum van tijd tegen een 4-0 achterstand aan. De Belg brak echter terug en kreeg daarna nog een breekpunt. Sijsling was echter tijdig weer bij de les om de wedstrijd naar zich toe te trekken.

Bij de laatste acht treft Sijsling de Fransman Michaël Llodra. Hij klopte Illya Marchenko uit Oekraïne in drie sets: 6-1, 6-7 (5) en 6-3. In de eerste ronde had Llodra, de nummer 111 van de wereld, verrassend de nummer een van de plaatsingslijst David Goffin uit het toernooi gekegeld.

Gordon wil voor Zwitserland naar Songfestival

Gordon gaat met zijn aandachtsproject Los Angeles, the Voices proberen namens Zwitserland mee te doen aan het Eurovisie Songfestival. De Zwitserse televisie houdt elk jaar een open inschrijving en daar had de zanger wel oren naar.

"We dachten: voor Nederland is het gewoon een bekeken zaak, want Anouk gaat zo goed als zeker", legde Gordon donderdagavond uit in RTL Boulevard. "Wij hebben drie liedjes opgenomen die geschikt zijn", zegt de zanger, die eerder met De Toppers roemloos ten onder ging op het Eurovisie Songfestival.

De chronisch hysterische aandachtshoer heeft de nummers Wild White Horses, Change is Gonna Come en Guiding Light geschreven, die vanaf zaterdag online zijn te beluisteren. Met het liedje dat de meeste stemmen krijgt van het Nederlands publiek melden de heren zich bij de Zwitserse tv.

Eind oktober wordt bekend of Gordon en Los Angeles, the Voices het schoppen tot de finale van het Zwitserse Nationaal Songfestival, dat 15 december plaatsvindt. De grote finale van het Eurovisie Songfestival vindt 18 mei plaats in Zweden.

Google en uitgevers schikken over scannen boeken

Het Amerikaanse internetbedrijf Google en de Associatie van Amerikaanse Uitgevers hebben donderdag een langlopende twist over het scannen van boeken door Google bijgelegd. Daarmee is een rechtszaak die door vijf uitgevers was aangespannen van de baan. De zaak liep al sinds 2005.

Google heeft inmiddels al meer dan twintig miljoen boeken ingescand. Uitgeverijen en schrijvers zijn van mening dat daarmee het auteursrecht werd geschonden en belangengroepen spanden daarop een rechtszaak aan. Google schikte in 2008 al, maar een federale rechter verwees die deal naar de prullenmand nadat er bezwaar tegen was ingediend. Een van de bezwaren was dat boeken werden ingescand, tenzij een auteur of uitgever daar bezwaar tegen maakte. Dat is nu omgekeerd: de uitgevers mogen bepalen welke boeken worden gescand.

Tom Allen, directeur van de Associatie van Amerikaanse Uitgevers, zei blij te zijn. "Het laat zien dat digitale diensten kunnen voorzien in innovatieve manieren om content te ontdekken, terwijl tegelijkertijd de rechten van de rechthebben niet worden geschonden."

Hoewel Google inmiddels een schikking heeft bereikt met de uitgevers, is het bedrijf er nog steeds niet uit met de auteurs. Michael Boni, advocaat van The Authors Guild, zei 'voorzichtig optimistisch' te zijn over het afsluiten van de zaak. "We zijn blij dat Google en de uitgeverijen een overeenkomst hebben gesloten. We zien dat als een teken dat Google open staat voor een schikking. We hopen snel aan de onderhandelingstafel te kunnen gaan zitten."

Drie nieuwe 3DS-games van LEVEL-5

LEVEL-5 heeft drie games aangekondigd voor de Nintendo 3DS, waarvan er één per direct te downloaden is in de Nintendo eShop.

Suda 51, bekend van onder andere No More Heroes en Lollipop Chainsaw, heeft meegewerkt aan Liberation Maiden, een sidescrolling shooter. Aero Porter is een vliegveldsimulatie-spel waarin je vliegtuigen een eigen kleurtje kan voorzien en moet zorgen dat de baggage goed vervoerd wordt. Als laatste is er Crimson Shroud aangekondigd van Yasumi Matsuno, bekend van Final Fantasy XII.

Zie hieronder de boodschap van de baas van LEVEL-5, Akihiro Hino. Hierin vertelt hij onder andere dat er elke maand een titel uit gaat komen, Liberation Maiden komt vandaag of morgen beschikbaar.


Erdogan wil geen oorlog met Syrië

Turkije wil geen oorlog met Syrië, maar is wel vastbesloten de grenzen en de bevolking te beschermen. Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan donderdag gezegd, enkele uren nadat het Turkse parlement een wet had goedgekeurd voor militair optreden tegen Syrië.

De aangenomen wet maakt het mogelijk dat Turkije unilateraal, zonder dat zijn westerse of Arabische bondgenoten betrokken worden, kan reageren op Syrische vijandelijkheden. Volgens vicepremier Besir Atalay is het geen oorlogsverklaring, maar geeft het besluit van het parlement Turkije het recht toekomstige Syrische aanvallen met militaire middelen te beantwoorden. De aangenomen wet heeft 'afschrikwekkende kwaliteiten', aldus Atalay. Wel benadrukte hij dat samenwerking met de internationale gemeenschap de 'hoogste prioriteit' heeft.

Het Turkse leger nam donderdag voor de tweede opeenvolgende dag Syrische doelen onder vuur, meldden staatsmedia. Woensdag voerde Turkije ook beschietingen uit nadat een Turkse grensstad was getroffen door een granaat. Die werd vermoedelijk vanuit Syrië afgevuurd door Syrische militairen die tegen rebellen vechten. Vijf Turkse burgers kwamen om het leven. De Syrische autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de beschieting.

De Syrische gezant bij de Verenigde Naties Bashar Ja'afari zei dat de Syrische regering niet wil dat het geweld tussen Turkije en Syrië uit de hand loopt. Syrië heeft Turkije opgeroepen 'wijs en rationeel' te handelen en te voorkomen dat 'terroristen en opstandelingen' infiltreren en wapens de grens over smokkelen.


Erdogan wil geen oorlog met Syrië (Foto: Novum)

[EL] Uitslag Helsingborgs IF - FC Twente

FC Twente heeft de punten in de groepsfase van de Europa League opnieuw moeten delen. In Zweden speelden de Tukkers net als twee weken geleden gelijk (2-2). Ditmaal was de tegenstander Helsingborgs IF.

Helsingborgs IF kwam voortvarend uit de startblokken, wat al snel de openingsgoal opleverde. Na zeven minuten wedstrijd kon doelman Mihaylov de bal al uit het net halen, nadat de Tukkers slordig uitverdedigden. Ook aan de tweede treffer van de Zweden ging geklungel in de Twentse verdediging vooraf. Bij een hoge bal werd Douglas afgetroefd, waarna Accam de bal op zijn gemak kon voorzetten. Voor de geheel vrijstaande Djurdjic was het vervolgens een koud kunstje om te scoren.

Toch kreeg FC Twente in de eerste helft ook wat kansen. Zo was Boyata dichtbij een treffer en werd een halve omhaal van Chadli op fraaie wijze door doelman Hansson gekeerd. Tot slot schoot Castaignos tegen het lichaam van de keeper aan, waardoor het goals voor de bezoekers nog uitbleven.

Ook in de tweede helft kreeg Helsingborgs IF voldoende kansen, maar voorkwam Mihaylov eigenhandig dat FC Twente nog verder in de problemen kwam. Chadli was uiteindelijk één van de weinigen die een voldoende zou krijgen. Zo gaf hij Schilder na een mooie dribbel een grote kans, maar zijn teamgenoot schoot op de lat.

Een kwartier voor tijd was het dan eindelijk raak voor FC Twente. Chadli wist Tadic te bereiken, waarna de bal door invaller Bengtsson binnen werd gekopt. In de slotfase persten de Tukkers er nog een slotoffensief uit, wat uiteindelijk de gelijkmaker opleverde. In blessuretijd was Cabral nog dichtbij de derde goal, maar miste van dichtbij.


Helsingborgs IF

2 - 2

FC Twente

 7' Djurdjic
 43' Djurdjic
   74' Bengtsson 
88' Douglas
 
 Gele kaart: Lindström (Helsingborgs IF), Rosales (FC Twente)
 
Stadion: Olympia, Helsingborg
Toeschouwers: 16.000
Arbiter: Madden (Sch)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansson
C. Andersson
Atta
Larsson (Baffo/46)
Uronen
Lindström (Wahlstedt/78)
Mahlangu
Gashi
Bouaouzan
Djurdjic
Bedoya (Accam/41)
  Michailov
Rosales (Bengtsson/62)
Boyata
Douglas
  (Landzaat/84) Braafheid
Brama
Gutiérrez (Cabral/62)
Schilder
Tadic
Castaignos
Chadli

Shin Megami Tensei naar Europa

Nintendo heeft tijdens de Nintendo Direct van vanavond aangekondigd dat Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked naar Europa komt voor Nintendo 3DS.

In het spel hebben demonen Tokio overgenomen en moet jij ze verslaan en inlijven om steeds sterkere bondgenoten te creeren om de ook steeds sterkere vijanden te verslaan. Als je denkt dat je dit op je gemakje kunt doen: je krijgt zeven virtuele dagen om Tokio te redden.

Shin Megami Tensei: Devil Survivor Overclocked komt dit jaar uit voor Nintendo 3DS.

Resistance Collection deze winter op PlayStation 3

Na het bundelen van ongeveer elke franchise uit de stal van Sony, is de uitgever toch nog niet uitgepraat. Dit najaar verschijnt namelijk de Resistance Collection, die bestaat uit de drie Resistance-games voor PlayStation 3: Resistance: Fall of Man, Resistance 2 en Resistance 3. Ook de beste DLC-pakketten van de twee recentste games zitten in het pakket.

Enkel de Aftermath Pack en de skin bundle van Resistance 2, en zowel de Brutality Pack als de Survival Pack voor Resistance 3 zijn bij naam genoemd. Details over de overige DLC zijn nog niet bekendgemaakt. Het prijskaartje voor dit alles bedraagt 40 dollar, een exacte releasedatum zal tijdens een van de komende weken aangekondigd worden.

Resistance Collection Packshot

Abortusboot lag allang in haven

De abortusboot is dagen geleden als plezierjacht de haven van Marina Smir binnengevaren. Al voor de aankondiging dat de Nederlandse stichting Women on Waves met het schip naar Marokko zou komen, lag het schip al in de haven.

Dat heeft de stichting laten weten. De activisten van Women on Waves bereikten de haven donderdag te voet, waarop banners op het schip werden gehesen. Ze moesten wel een omweg nemen, omdat boze demonstranten zich bij de haven hadden verzameld.

Voor de haven voer een Marokkaans schip, om de abortusboot tegen te houden op het moment dat die de haven zou proberen binnen te varen. De Marokkaanse autoriteiten hadden vooraf aangekondigd dat ze niet gediend waren van het bezoek van de Nederlandse activisten.

Gunilla Kleiverda van Women on Waves, gynaecologe van beroep, zegt dat de actie een succes is. "Het doel was het opstarten van een discussie, de boot is maar bijzaak. We wilden het gezondheidsprobleem aan de kaak stellen, en de Marokkaanse kranten beginnen daar nu over te schrijven."

Obama slaat terug naar Romney

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag het eerste grote televisiedebat met de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney verloren. Obama kwam stil over en leek niet echt op zijn gemak. Pas donderdagmiddag sloeg hij terug en beschuldigde hij Romney ervan dat zijn plannen voor het redden van de economie niet gedetailleerd genoeg zijn.

"Als je president wilt zijn, dan ben je het Amerikaanse volk de waarheid verschuldigd", zei Obama. "De man op het podium gisteravond (woensdagochtend 03.00 uur Nederlandse tijd, red.) wilde geen verantwoording afleggen voor hetgeen hij het afgelopen jaar heeft proberen te verkopen. Hier is de waarheid: gouverneur Romney kan zijn belastingplan van vijf biljoen niet betalen zonder het begrotingstekort enorm te verhogen of de kosten af te wentelen op de middenklasse."

Na het debat schaarden verraste Republikeinen zich weer achter Romney, die leek weg te zakken in de peilingen. "We kunnen ons allemaal afvragen waarom Romney heeft gewacht om de echte Mitt te laten zien, maar die vraag is niet meer relevant, slechts vijf weken voor de verkiezingen", schreef Wall Street Journal-columnist Daniel Henninger donderdag. Op Twitter kreeg Romney de meeste steun en zelfs adviseurs van Obama erkenden dat Romney een goede beurt had gemaakt.

De vraag is of het debat ervoor heeft kunnen zorgen dat de tien procent 'zwevende' Amerikaanse kiezers zich achter Romney scharen. Bovendien zijn er nog twee grote debatten, op 16 en 22 oktober, voordat de Amerikaanse bevolking op 6 november naar de stembus gaat.

Romney en Obama hadden allebei een duidelijke missie toen ze het debat ingingen. Romney moest leiderschap tonen en het imago van zich afwerpen dat hij een multimiljonair is die het contact met de werkelijkheid verloren is. Obama moest grote fouten voorkomen en benadrukken dat hij nog steeds meer te bieden heeft als het aankomt op het stimuleren van de economie.

Opvallend genoeg maakte Obama in het debat geen gewag van een uitspraak van Romney dat hij zich geen zorgen maakt over de 47 procent van de Amerikaanse bevolking die geen belasting betalen. Het thema is in de reclamespots van de Democraten juist een terugkerend thema. Gevraagd waarom Obama hier niet op in ging, zei David Axelrod, campagnestrateeg van Obama, dat dit helemaal niet nodig is, omdat inmiddels iedereen wel van de uitspraak op de hoogte is. Hij beschuldigde Romney er tevens van de waarheid en de feiten achter te houden. Hij erkende wel dat Obama zijn lesje heeft geleerd en dat er voor de volgende twee debatten 'aanpassingen' worden gedaan.

Amanda Henneberg, woordvoerster van het campagneteam van Romney, verwierp de aantijgingen. Volgens haar presenteerde Obama geen visie voor een tweede termijn en heeft hij zich niet verdedigd voor zijn eerste termijn. Er werd niets anders gedaan 'valse aanvallen uitvoeren, humeurige verklaringen uitgeven en liegen over de prestaties van gouverneur Romney'.

Appartement Duffy gaat in vlammen op

Het penthouse van Duffy is woensdagavond afgebrand. Bij het ontvluchten van het gebouw in Kensington, waren haar twee katten en haar hond haar voornaamste zorg, schrijft de Britse krant Evening Standard.

"Toen Duffy haar flat moest verlaten, riep ze tegen één van haar katten: Felix, dit is je laatste kans!", vertelt een buurvrouw. "Ze rende maar heen en weer. De politie kon haar gelukkig kalmeren", zegt een andere buur.

De blondine wist haar hond en één kat met zich mee te krijgen. Een andere kat werd later ongedeerd onder een busje in de straat teruggevonden. Over het lot van haar goudvissen is niets bekend.

Meer dan zestig brandweermannen hebben zes uur lang tegen het vuur gevochten. Het gehuurde appartement had een waarde van twaalf miljoen pond en bevatte een bioscoop, zwembad en twee terrassen. Duffy stond op het punt het appartement te verlaten. Ze zou er nog maar een paar dagen wonen.

Televizierringen Piet Römer naar Beeld en Geluid

De drie Televizierringen die Piet Römer gedurende zijn carrière won zijn donderdag overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De ringen krijgen een plekje in het deel van de instelling in Hilversum die het audiovisueel erfgoed verzamelt, conserveert en toegankelijk maakt.

Piet Römers zonen Peter, Paul en Bart Römer overhandigden de ringen aan Jan Müller, algemeen directeur van Beeld en Geluid. "Bij onze vader thuis lagen de ringen in een laatje, maar ik weet zeker dat hij deze plek bij Beeld en Geluid heel eervol had gevonden", zei Peter, schrijver van Piet Römer, een Leven in Verhalen. De biografie werd donderdag overhandigd aan Piets kleinzoon Thijs.

Piet Römer overleed begin dit jaar. De acteur won Televizierringen met de series Stiefbeen en Zoon in 1964, 't Schaep met de 5 Pooten in 1970 en Baantjer in 1997.

ADO-vrouwen uitgeschakeld ondanks zege

De vrouwen van ADO Den Haag zijn donderdag uitgeschakeld in de Champions League. In Rusland werd weliswaar met 2-1 gewonnen van Rossiyanka, maar omdat vorige week thuis met 4-1 was verloren gaan de Russinnen toch door.

Rossiyanka kwam in eigen huis in Krasnoarmeysk al na negen minuten op voorsprong. Aanvoerster Natalia Shlyapina, die in den Haag ook al twee keer trefzeker was, tekende voor de treffer. ADO scoorde pas in het slotoffensief. In de 82e minuut tekende Bouchra Moudou voor de gelijkmaker. Vijf minuten later scoorde ook Teresa Noyola nog.

Nintendo 3DS XL met Pikachu

Nintendo heeft zojuist een Europese gelimiteerde versie van de Nintendo 3DS XL met daarop Pikachu, de overbekende gele elektrische Pokémon, aangekondigd. Deze was eerder alleen in Japan te koop.

De gelimiteerde versie komt later dit jaar uit in beperkte aantallen, dus de echte fans moeten de slaapzak alvast pakken om voor de winkels te gaan liggen. Een prijs of precieze releasedatum is nog niet bekend.

Er is meer Pokémon-nieuws met concrete datums: Pokemon Dream Radar komt 12 oktober uit en Pokedex 3D Pro komt 7 november in de eShop.

Pikachu 3DS XL

Daniel Day-Lewis krijgt Stanley Kubrick Award

Daniel Day-Lewis krijgt een onderscheiding voor zijn gehele oeuvre. De Britse acteur krijgt de Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film op 7 november tijdens de uitreiking van de Britannia Awards in Beverly Hills.

"We zijn verheugd om deze prestigieuze prijs aan Daniel te overhandigen", zegt Britannia-voorzitter Nigel Lythgoe. "Met zijn enorme staat van dienst is deze onderscheiding meer dan verdiend."

De 55-jarige Day-Lewis won twee Oscars voor beste acteur, voor My Left Foot uit 1990 en There Will Be Blood uit 2009. Hij werd nog tweemaal in die categorie genomineerd, voor In the Name of the Father uit 1993 en Gangs of New York uit 2002.

De geboren Londenaar staat bekend om zijn intense inleving in zijn personages. Hij is vanaf 31 januari te zien in het drama Lincoln van Steven Spielberg als de getergde Amerikaanse president tijdens de gruwelijkheden van de Amerikaanse Burgeroorlog.

De Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film is vernoemd naar de Amerikaanse regisseur Stanley Kubrick, die in 1999 overleed. Datzelfde jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt.

De Britannia Awards worden uitgereikt door Bafta Los Angeles, de Amerikaanse tak van de British Academy of Film and Television Arts. De prijzen werden in 1989 in het leven geroepen om de samenwerking tussen Britse en Amerikaanse filmmakers te bevorderen.


Daniel Day-Lewis krijgt Stanley Kubrick Award (Foto: Novum)

Jack Black gaat bowlingkomedie maken

Jack Black gaat een komedie maken over de wereld van het professionele bowlen. Dat zegt hij tegen de Amerikaanse krant Los Angeles Times. "Het gaat over een man die alles opzij moet zetten voor zijn bowlingcarrière", zegt de 43-jarige acteur.

Het personage is gebaseerd op een echte, beroemde bowler. Black wil niet onthullen over wie het gaat, maar de acteur onthulde onbedoeld dat het wel eens om Pete Weber zou kunnen gaan. Weber, die onlangs 50 werd, heeft enkele echtscheidingen en alcoholisme moeten doorstaan om een gevierd bowler te blijven.

Black slaat voor deze film wederom de handen ineen met regisseur Richard Linklater, met wie hij eerder de muzikale komedie School of Rock maakte. Daarin was Black te zien als een aan lager wal geraakte rockster die zich voordoet als invalleraar op een basisschool.

Daarnaast maakten de twee vorig jaar de zwarte komedie Bernie, met Black in de rol van homoseksuele begrafenisondernemer die een rijke weduwe, gespeeld door Shirley MacLaine, vermoordt.

De bowlingkomedie zou dus de derde samenwerking van de mannen worden. Wanneer de film in productie moet gaan is nog onbekend.


Jack Black gaat bowlingkomedie maken (Foto: Novum)

Kerber, Kvitova en Errani naar Istanbul

Angelique Kerber, Petra Kvitova en Sara Errani hebben zich verzekerd van deelname aan de WTA Tour Finals. Dat heeft de vrouwentennisbond WTA donderdag bekendgemaakt. Omdat eerder Victoria Azarenka, Maria Sharapova, Serena Williams en Agnieszka Radwanska zich al plaatsten voor het eindejaarstoernooi in Istanbul, is er nog een plaats beschikbaar.

Voor die laatste plaats zijn nog vier vrouwen in de race. Na Li staat er het beste voor, maar wordt gevolgd door Samantha Stosur, Marion Bartoli en Caroline Wozniacki. Li en Bartoli staan bij het masterstoernooi in Beijing in de kwartfinale. Wozniacki verloor donderdag in de derde ronde van Kerber. Stosur dolf al in de tweede ronde het onderspit.

Kvitova is de titelverdedigster. Vorig jaar won de Tsjechische in Istanbul. Het toernooi van dit jaar wordt van 23 tot en met 28 oktober gespeeld.


Kerber, Kvitova en Errani naar Istanbul (Foto: Novum)

UEFA start onderzoek naar middelvinger Girard

De Europese voetbalbond UEFA heeft donderdag een onderzoek gestart naar René Girard. De coach van Montpellier stak woensdagavond na afloop van het Champions Leagueduel bij Schalke 04 zijn middelvinger op naar collega-trainer Huub Stevens. Voor de UEFA was het 'onbehoorlijke gedrag' van Girard reden om een onderzoek te beginnen, dat tot dinsdag duurt.

Girard en Stevens hadden het tijdens het duel stevig aan de stok. Stevens stelde dat Girard bij iedere overtreding van Schalke 'om een gele kaart vroeg'. De Fransman reageerde na het laatste fluitsignaal zijn frustraties op de Nederlandse coach af, nadat zijn ploeg in de blessuretijd de gelijkmaker had gemaakt. Montpellier speelde 35 minuten van de tweede helft met tien man.

Ondanks het positieve resultaat lijkt het duel voor Montpellier een vervelend staartje te krijgen. De in het kampioenenbal debuterende club moet zich bij de UEFA ook verantwoorden voor het afsteken van vuurwerk door de fans.

Schalke-middenvelder Julian Draxler brak in het duel overigens zijn arm. De 19-jarige Duitser is inmiddels geopereerd. Draxler maakte op aangeven van Klaas-Jan Huntelaar het eerste Schalke-doelpunt.

ECB houdt rente op 0,75 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt het belangrijkste rentetarief in de eurozone deze maand ongewijzigd op het historisch lage niveau van 0,75 procent. Dat meldde de bank donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering.

Het besluit voldeed aan de verwachtingen van economen. De ECB verlaagde de herfinancieringsrente voor het laatst in juli.

ECB-president Mario Draghi geeft vanaf 14.30 uur een toelichting op het rentebesluit.

ECB houdt rente op 0,75 procent
ECB houdt rente op 0,75 procent (Foto: ANP)

Restant 'Kunduz' wil deelakkoord aanpassen

De overgebleven partijen van de Kunduz-coalitie willen de bezuinigingen op groene maatregelen in het deelakkoord van PvdA en VVD terugdraaien. Dat bleek donderdagmiddag aan het eind van de Algemene Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum diende namens D66, GroenLinks en de ChristenUnie een 'subamendement' in om de plannen op drie punten te wijzigen, waaronder de 'groene paragraaf'. Zo willen de partijen minder hard snijden in duurzame maatregelen. Daarnaast moeten de bezuinigingen op de kinderopvang deels worden teruggedraaid.

Tenslotte bepleiten de partijen een verlaging van de btw voor de bouw, om zo de werkgelegenheid in de bouw te stimuleren. Dekking hebben de fracties ook: er wordt bespaard op de WW en uitkeringen voor arbeidsgehandicapten door de overheid te verplichten een deel van hen aan te nemen. Ook gaat een aantal boetes omhoog.

Al met al leidt dat hier en daar tot lastenverzwaringen, maar per saldo is sprake van lastenverlichting, verzekerde Van Hijum. Het is nog maar de vraag of VVD en PvdA zullen instemmen met de wijzigingsvoorstellen, hoewel ze lieten weten open te staan voor 'briljante voorstellen'.

"Ik vind het tamelijk briljant", zei Jesse Klaver (GroenLinks). Hij hoopt dat de PvdA het als zodanig zal beoordelen. Zijn partij hekelde al eerder het besluit van VVD en PvdA om de groene paragrafen uit het Kunduz-akkoord te 'slopen'. "Vandaag doen we het broodnodige reparatiewerk."

De precieze inhoud van het deelakkoord van VVD en PvdA is overigens nog niet bekend. De amendementen daarover worden later deze week ingediend, zei Mark Harbers (VVD). Hij hield het donderdag bij een motie waarmee zijn partij en de PvdA zich achter het gesloten akkoord scharen.

Slachtoffers Bijlmerramp herdacht

In Amsterdam zijn donderdagavond de slachtoffers van de Bijlmerramp herdacht. Het is donderdag precies twintig jaar geleden dat een Boeing 747 van de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte op twee flats in de Bijlmer. Bij de ramp kwamen zeker 43 mensen om het leven.

De ramp wordt ieder jaar herdacht bij het monument dat op de plaats van het ongeluk is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Even na 18.00 uur begon een stille tocht naar het monument aan het Nellesteinpad. Om 18.35 uur, het tijdstip van de ramp, werd een minuut stilte gehouden. Daarna werden kransen gelegd.

Voorafgaand aan de stille tocht hield burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan een korte toespraak voor de aanwezigen. Tijdens de herdenking was zoals elk jaar een deel van het luchtruim boven Amsterdam-Zuidoost gesloten voor het vliegverkeer.

Interactieve video van Dishonored

Bethesda heeft een interactieve video vrijgegeven voor Dishonored. In deze trailer, waar je je eigen avontuur vormgeeft, wordt de speler een serie van interactieve video's en keuzes geboden, inclusief een traject waarbij je helemaal geen geweld gebruikt.

In Dishonored ben je een huurmoordenaar met bovennatuurlijke krachten, gedreven door wraak. Je kunt je vijanden op een creatieve manier om het leven helpen, je bovennatuurlijke krachten combinerend met de wapens en gadgets die tot je beschikking staan. Streef je doelen na vanuit de schaduw, of ga met getrokken wapens recht op je doel af. Het eindresultaat van de opdrachten hangt af van de keuzes die jij maakt.

Dishonored komt in Europa uit op 12 oktober voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc.

Wolfsen twijfelt over tweede ambtstermijn

Burgemeester van Utrecht Aleid Wolfsen (PvdA) twijfelt of hij zich beschikbaar stelt voor een nieuwe ambtstermijn. Hij vindt het burgemeesterschap 'leuk, maar extreem zwaar', zei hij donderdag in een interview met het programma Dit is de Dag op Radio 1.

Wolfsen heeft sinds zijn aantreden als burgemeester in Utrecht in 2008 meerdere keren flink onder vuur gelegen. Hij overleefde verschillende keren een motie van wantrouwen, onder meer vanwege zijn optreden in de zaak van een weggepest homostel uit de wijk Leidsche Rijn. Deze zomer kreeg hij nog kritiek omdat hij zijn vakantie in eerste instantie niet afbrak in verband met het asbest dat werd ontdekt in woningen in de wijk Kanaleneiland.

De burgemeester wordt sinds kort beveiligd vanwege bedreigingen aan zijn adres. De beveiliging noemde hij 'zeer onaangenaam', maar hij laat zich naar eigen zeggen niet beïnvloeden bij het maken van zijn beleid. Aan het einde van het jaar wil Wolfsen een besluit nemen over zijn toekomst.

Ministerie: abortusboot heeft geen vergunning

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves, die donderdag in de haven van het Marokkaanse Smir vaart, heeft geen vergunning voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid donderdag. Volgens Women on Waves is geen vergunning nodig.

In de overkoepelende vergunning die de organisatie kreeg, is vastgelegd dat de abortusboot telkens wanneer wordt uitgevaren opnieuw een vergunning voor het uitvoeren van overtijdbehandelingen of abortussen moet aanvragen bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. "De inspectie eist dat onder meer omdat telkens met verschillende boten wordt gevaren en zo beter zicht kan worden gehouden op wat de organisatie exact doet," licht de woordvoerder toe.

Women on Waves is volgens het ministerie strafbaar als in de wateren van Marokko overtijdbehandelingen worden uitgevoerd. Zonder vergunning mag de organisatie alleen voorlichting geven. Volgens het ministerie is de organisatie er onlangs nog op gewezen dat een vergunning nodig is.

Volgens Women on Waves valt het uitvoeren van overtijdbehandelingen met medicatie niet onder de abortuswet en is daarom geen vergunning vereist. De organisatie is dan ook zeker van plan deze behandelingen uit te voeren. De organisatie is niet van plan abortussen, die tot verder in de zwangerschap mogelijk zijn, uit te voeren.

De boot bemant vanaf donderdag een 'hotline' voor Marokkaanse vrouwen met vragen. "Zij kunnen dan informatie krijgen over overtijdbehandelingen met medicatie of mee uitvaren naar internationale wateren waar de organisatie de behandeling uitvoert," meldt een woordvoerder van Women on Waves. Hoe dat exact moet gebeuren is nog onduidelijk, omdat de Marokkaanse autoriteiten het aanmeren van de boot niet toestaan.

Oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts werd in de haven van Smir belaagd door Marokkaanse demonstranten die haar uitmaakte voor 'terrorist' en 'moordenaar', terwijl zij afbeeldingen van bloedende embryo's meedroegen.

De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip de haven mogelijk niet zou kunnen bereiken. Als de boot toch aanmeert is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet. De abortusboot vaarde naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal. Desondanks zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken.

Nori en Wulfrun in Guardians of Middle-earth

Warner Bros. Interactive Entertainment geeft vandaag een nieuwe Battle Profile gameplayvideo vrij van de multiplayer online battle arena (MOBA) game Guardians of Middle-earth.

In deze video leren we meer over de krachten en mogelijkheden van een van de belangrijke filmkarakters, genaamd Nori. Nori is een van de dertien dwergen die Bilbo Baggins begeleidt in de aankomende film The Hobbit: An Unexpected Journey. Deze film van New Line Cinema en Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), geregisseerd door Peter Jackson, wordt gereleased op 14 december 2012.

Wulfrun is zwarte magiër van Carn Dum die Saurons dodelijkste dienaar Agandaur helpt. Zelf is hij de leider van een groep donkere magiërs die de de Cult of the Lidless Eye wordt genoemd.

Guardians of Middle-earth wordt ontwikkeld door Monolith Productions en staat gepland voor release in herfst 2012, exclusief voor Xbox LIVE Arcade en PlayStation Network.

Wereldrecordhouders naar Zevenheuvelenloop

De Zevenheuvelenloop in Nijmegen, die gaat over 15 kilometer, kent dit jaar een bijzonder sterk deelnemersveld. Zowel Tirunesh Dibaba, wereldrecordhoudster bij de vrouwen, als Leonard Komon, wereldrecordhouder bij de mannen, komt op zondag 18 november aan de start. Dat maakte de organisatie donderdag bekend.

Dibaba is de succesvolste atlete van de afgelopen jaren. Deze zomer werd de 27-jarige Ethiopische nog olympisch kampioene op de 10 kilometer en won ze zilver op de halve afstand. Ze won in haar carrière vijf olympische medailles en werd negen keer wereldkampioen op de cross. Bij haar debuut op de weg in Nijmegen in 2009 liep ze gelijk een wereldrecord van 46.28 minuten.

Komon miste door een blessure de Spelen maar de 24-jarige Keniaan bewees met zijn winst twee weken geleden in de Dam tot Damloop weer terug te zijn. Toen hij in 2010 in Nijmegen won liep hij de snelste tijd ooit: 41.13 minuten. Ook zijn landgenoot Abel Kirui staat aan de start. Kirui won afgelopen zomer zilver op de olympische marathon en werd wereldkampioen op de marathon in 2009 en 2011.


Wereldrecordhouders naar Zevenheuvelenloop (Foto: Novum)

WK was zwanenzang voor Freire

De wielerloopbaan van Oscar Freire is definitief voorbij. De 36-jarige Spanjaard doet zondag niet mee aan de klassieker Parijs-Tours, waardoor het WK in Limburg zijn laatste koers blijkt te zijn geweest. Dat heeft zijn ploeg Katusha laten weten. Freire werd drie keer wereldkampioen en reed jarenlang voor Rabobank.

Het laatste seizoen leverde voor Freire niet op wat hij ervan had verwacht. In de Tour de France moest hij opgeven na een zware val in de beruchte etappe naar Metz. Het koste hem ook zijn deelname aan de Olympische Spelen. Op het WK in Limburg eindigde de wereldkampioen van 1999, 2001 en 2004 vorige maand als tiende.

Freire begon zijn profcarrière in 1998 bij Vitalicio Seguros. In 2003 kwam hij via Mapei bij Rabobank terecht. De Spanjaard groeide uit tot een van de succesvolste renners in de geschiedenis van de bankiersploeg. Zo won hij onder meer Parijs-Tours, Gent-Wevelgem en maar liefst drie keer Milaan-San Remo. Ook prijken er, naast zijn wereldtitels, meerdere ritzeges in de Tour de France en de Ronde van Spanje op zijn erelijst.

Dit weekend is het N7 Bounty Weekend

Komend weekend, van 5 tot 7 oktober, is er voor Mass Effect 3 weer een N7 Bounty Weekend genaamd Operation: Overdrive. Tijdens dit speciale multiplayer-evenement kunnen weer de nodige Commendation en Victory Packs verdiend worden.

BioWares N7 Bounty Weekends zijn gebeurtenissen die de Mass Effect 3-spelers uitdagen om verschillende doelen te bereiken in een bepaald tijdskader. Als de doelen zijn bereikt, ontvangen alle spelers die actief zijn tijdens die periode beloningen. Hieronder staan de doelen en de beloningen.

Het scenario: Op basis van ingewonnen intel tijdens Operation: Patriot,  wordt er een massale aanval van de Reapers op meerdere fronten verwacht. Informatie officiers en special-units gestationeerd achter de vijandelijke linies dienen zich onmiddellijk terug te trekken.

  • Squad Doel: Volledige extractie op een willekeurige map, op elke moeilijkheidsgraad in 20 minuten of minder en de teams kunnen elk formaat zijn.
  • Allied Doel: Voltooi 200.000 extracties op een willekeurige moeilijkheidsgraad, volledige extractie is niet vereist en de teams kunnen elk formaat zijn.
  • Squad Doel Succes: Alle team leden worden beloond met een Commendation Pack.
  • Allied Doel Succes: Alle spelers worden beloond met een Victory Pack

Operation Overdrive

Obamania

Barack Obama en Mitt Romney. De eerste twee personen die ik gisterochtend zag. Ze stonden op de voorpagina van mijn krant. Later die dag, of eigenlijk erg vroeg vanochtend, stond het eerste debat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten op het programma. Logisch natuurlijk, om die twee personen dan op de voorpagina af te drukken. Toch? We besteden er in Nederland immers veel aandacht aan. Maar ik snap absoluut niet waarom we er zo veel aandacht aan besteden en waarom dit leuk zou zijn om te volgen.

Deschamps mijdt Nasri na uitzitten schorsing

De terugkeer van Samir Nasri bij het Franse nationale team laat nog even op zich wachten. De 25-jarige middenvelder is ondanks het uitzitten van zijn schorsing donderdag niet geselecteerd door bondscoach Didier Deschamps voor het oefenduel met Japan en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Spanje. "Ik vind het niet het juiste moment om hem weer op te roepen. Ik wacht liever nog een tijdje", verklaarde Deschamps donderdag.

De 35-voudig international werd eind juli door de tuchtcommissie van de Franse voetbalbond voor drie duels geschorst omdat hij op het EK na de verloren kwartfinale tegen Spanje (2-0) een journalist beledigde. De speler van Manchester City miste hierdoor de duels met Uruguay, Finland en Wit-Rusland.

Frankrijk speelt volgende week vrijdag eerst een oefenwedstrijd tegen Japan. Vier dagen later wacht de kraker in en tegen Spanje. Les Bleus begonnen de WK-kwalificatie afgelopen maand met zeges op Wit-Rusland en Finland. Regerend Europees - en wereldkampioen Spanje won zijn enige kwalificatieduel met 1-0 in Georgië.


Deschamps mijdt Nasri na uitzitten schorsing (Foto: Novum)

FIA onderzoekt flexibele vleugels McLaren en Red Bull

Autosportfederatie FIA heeft snel gereageerd op aantijgingen van Ferrari dat McLaren en Red Bull Racing flexibele voorvleugels gebruiken. Deze zouden in horizontale richting flexibel zijn, waardoor beide renstallen aerodynamisch voordeel konden behalen.

Het Duitse Auto Motor und Sport weet te melden dat de FIA vandaag bij de eerste controle van de bolides direct een strengere test voor de voorvleugel geïntroduceerd heeft. Alle auto's zijn hier doorheen gekomen, maar onduidelijk is of McLaren en/of Red Bull de voorvleugels na Singapore aangepast hebben. Dit zal op de baan gaan blijken. Wel was opvallend dat beide teams hun voorvleugels niet buiten de pitboxen hadden staan.

'Kapitale juwelen Julianne Moore gestolen'

Julianne Moore is ruim honderdduizend dollar armer. Tien prijzige sieraden van de actrice zijn afgelopen zomer gestolen uit haar appartement, schrijft de Amerikaanse krant New York Post op basis van politiebronnen. De juwelen zouden ruim 127 duizend dollar waard zijn.

De diefstal vond hoogstwaarschijnlijk tussen juni en augustus plaats. Toen liet Moore, bekend van films als The Hours en Magnolia, haar onderkomen in New York verbouwen. Tientallen bouwvakkers zouden dagelijks toegang hebben gehad tot de woning van de 51-jarige actrice. Rondom het huis hing slechts een bewakingscamera.

Van de tien gestolen juwelen zijn er zeven van het merk Cartier. Het duurste verdwenen sieraad is een met diamanten bezaaide armband van een slordige 33 duizend dollar. Ook werden vier horloges, die samen bijna 78 duizend dollar waard zijn, gestolen.

Moore is maandag naar de politie gestapt met haar verhaal, maar vangt waarschijnlijk bot. Sporenonderzoek leverde volgens de New York Post namelijk niets op.

[Upd] Oorlogsbodems blokkeren haven voor abortusboot

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves kan niet aanmeren in de haven van het Marokkaanse Smir omdat oorlogsschepen de toegang blokkeren. Dat laat oprichter van de organisatie Rebecca Gomperts vanaf de abortusboot weten. "We bedenken nu alternatieven voor onze plannen." Meer wil ze hier nog niet over loslaten.

Door marineschepen in te zetten maken de Marokkaanse autoriteiten volgens haar meer discussie los dan wanneer ze simpelweg toestemming zouden geven om aan te meren. "En dat is juist ons doel. Dat er discussie ontstaat en dat het probleem van de onveilige abortus onder de aandacht komt." Ze noemt de maatregelen die Marokko neemt disproportioneel.

De activiste benadrukt dat de organisatie geen illegale plannen heeft of had. "Wat we altijd doen is aanmeren, vrouwen aan boord nemen en vervolgens naar internationale wateren varen om daar op een volgens de Nederlandse wet legale wijze abortussen uitvoeren."

De abortusboot en de bemanning lopen volgens Gomperts geen gevaar. Dat marineschepen tegen de organisatie worden ingezet, is overigens niet nieuw. "Portugal zette in 2004 twee marineschepen in om te voorkomen dat wij aanmeerden. Maar ook daar is abortus uiteindelijk gelegaliseerd."

De Marokkaanse autoriteiten gaven woensdag al aan dat het schip de haven mogelijk niet zou kunnen bereiken. Als de organisatie er toch in slaagt aan te meren, is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet.

Op haar website heeft Women on Waves het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook wordt uitgelegd hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal, maar toch zouden dagelijks zes- tot achthonderd zwangerschappen worden afgebroken. Dat zou vaak onveilig gebeuren, waardoor vooral armere vrouwen sterven.

Update 17:10
De boot is inmiddels toch de haven binnengevaren maar niet aangemeerd, meldt Het Parool. Hierover wordt nog gesproken met de autoriteiten. Op de kade zouden zich momenteel alleen pers en betogers bevinden. Laatstgenoemden tonen spandoeken met teksten als 'Abortion: crime against humanity'. Naar verluidt hebben zich nog geen vrouwen gemeld voor een abortus.

Meldpunt langstudeerboete overspoeld met vragen

Bij het meldpunt voor klachten over de langstudeerboete zijn sinds de lancering vorige maand bijna zevenhonderd klachten binnengekomen. De laatste dagen zijn er vooral vragen over de onduidelijke situatie die is ontstaan nu de boete wordt teruggedraaid, meldt vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Karlijn Ligtenberg donderdag.

Tot en met donderdag kwamen bij het meldpunt 689 klachten binnen en zo'n 135 vragen. "Veel van de recente meldingen, draaien allemaal om de hoofdvraag 'wat nu'?, licht de vicevoorzitter toe. "Voor langstudeerders is het onduidelijk of instellingen de boete nog mogen innen en of ze verplicht zijn die te betalen. Ook heerst er onzekerheid over de verlenging van de inschrijftermijn."

Door het afschaffen van de maatregel heerst ook bij hogescholen en universiteiten onduidelijkheid. De HBO-raad zegt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) per brief om opheldering te hebben gevraagd. Bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland Doekle Terpstra vindt dat de politiek hogescholen nu 'met een enorme chaos opscheept'.

Het meldpunt langstudeermaatregel werd op 9 september gelanceerd door drie landelijke studentenbonden om het aantal klachten en vragen onder studenten over de maatregel in kaart te brengen.

De langstudeermaatregel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie ruim drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. De maatregel ging 1 september in.

Amerikaanse basketbalprofs opnieuw naar Europa

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA komt komend seizoen weer naar Europa. De wedstrijd tussen de Detroit Pistons en de New York Knicks wordt op 17 januari gespeeld in de O2 Arena in Londen. Vorig jaar werkten de Toronto Raptors en de New Jersey Nets twee wedstrijden af in de olympische basketbalarena. Dit seizoen deed de NBA Europa niet aan vanwege tijdgebrek.

David Stern, hoofd van de NBA, kijkt uit naar de wedstrijd. "Het is opnieuw een grote mogelijkheid om Engeland en Europa kennis te laten maken met de NBA en hun spelers. De Knicks en de Pistons zijn daar vanwege hun historie de perfecte ambassadeurs voor."

Quentin Tarantino krijgt scenaristenprijs

Quentin Tarantino krijgt tijdens de Hollywood Film Awards de Hollywood Screenwriter Award. De filmmaker won in 1995 een Oscar voor zijn scenario van Pulp Fiction en werd in 2010 weer genomineerd voor Inglourious Basterds.

De HFA zijn onderdeel van het Hollywood Film Festival. Onder de eerdere winnaars van de Hollywood Screenwriter Award zijn Akiva Goldsman, Eric Roth voor en Aaron Sorkin.

De Hollywood Film Awards, die op 22 oktober worden uitgereikt in Beverly Hills, zijn de eerste prijsuitreiking van het nieuwe filmseizoen en gelden als een goede indicator voor de Oscars. De afgelopen negen jaar wonnen winnaars van een HFA maar liefst 32 Oscars.

De 49-jarige Tarantino staat momenteel vooral in de belangstelling vanwege zijn nog te verschijnen film Django Unchained. Deze western, die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, wordt gezien als een grote kanshebber bij de komende Oscaruitreiking. De nominaties worden op 15 januari bekendgemaakt.


Quentin Tarantino krijgt scenaristenprijs (Foto: Novum)

Weer brandstichting in Winschoten

De vermeende pyromaan in Winschoten heeft woensdagnacht vermoedelijk twee keer geprobeerd brand te stichten. Een inwoner heeft brandschade aan zijn garagebox ontdekt, meldt de politie donderdag.

Eerder werd al duidelijk dat ook is geprobeerd een coniferenhaag in brand te steken. Het is sinds april de twintigste brandstichting in Winschoten. In zestien gevallen ging het om een gebouw.

De schroeiplekken op de garagedeur werden woensdagnacht even na 02.00 uur ontdekt. De eigenaar heeft de politie donderdag geïnformeerd.

De politie heeft deze week meer agenten ingezet in de Groningse stad. Sinds dinsdagavond is een noodverordening van kracht. Ook zijn er camera's geplaatst. Een speciaal rechercheteam doet uitgebreid buurtonderzoek.

De pyromaan had het tot nu toe voornamelijk voorzien op lege panden. De gemeente is donderdagochtend versneld begonnen met de sloop van vijf leegstaande panden.

Meerkampster Ennis Europees atlete van het jaar

Jessica Ennis is donderdag verkozen tot Europees atlete van het jaar. De Britse meerkampster liet de Russische verspringster Anna Chicerova en speerwerpster Barbora Spotakova uit Tsjechië achter zich. Ennis werd in Londen olympisch kampioene en was eerder dit jaar op het WK indoor al goed voor zilver op de vijfkamp. Ze is de tweede vrouw in de historie die twee keer meer dan 6900 punten heeft gescoord in een jaar.

De 19-jarige Zweedse polsstokhoogspringster Angelica Bengtsson en de Tsjechische 400 meterloper werden gekozen tot rijzende sterren. Bengtsson won dit jaar goud op de jeugdwereldkampioenschappen in Barcelona, de 21-jarige Maslak won in Helsinki de Europese titel op de 400 meter.

Ennis krijgt haar prijs volgende week zaterdag in Saint Julians op Malta. Dan worden ook de prijzen van Bengtsson, Maslak en de beste mannelijke Europese atleet uitgereikt. De winnaar van die laatste categorie wordt vrijdag bekendgemaakt.

Doden bij droneaanval VS in Jemen

In het zuiden van Jemen heeft een Amerikaanse droneaanval op een auto met aan Al-Qaida gelieerde extremisten aan alle vijf inzittenden het leven gekost. Dit hebben bronnen bij de Jemenitische veiligheidsdienst donderdag gezegd.

De auto werd bestookt op een weg in de provincie Shabwa. Al-Qaida heeft in Shabwa en andere provincies in het zuiden de laatste tijd zeer veel aan invloed gewonnen.

Ook bevolking wil afstandelijke rechter

Niet alleen rechters, wetenschappers en beleidsmakers geloven dat rechters zich ietwat afstandelijk moeten opstellen, ook de ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking is deze mening toegedaan. Dit komt naar voren in een opiniepeiling van Maurice de Hond ter gelegenheid van de Dag van de Rechtspraak, die op 27 september voor het eerst werd gehouden.

Op de Dag van de Rechtspraak stond de vraag centraal hoe rechters moeten communiceren met de samenleving. Uit onderzoek blijkt dat de politieke en culturele elite voor een wat afstandelijke houding van rechters pleit. Zij zouden zich niet moeten mengen in populistische debatten betreffende de rechtspraak. Een discussie rond dit onderwerp kwam nauwelijks van de grond, omdat alle vier de deelnemers in grote lijnen instemden met de stelling.

Dat geldt ook voor de bevolking, ongeacht de politieke voorkeur, blijkt uit een peiling onder 1600 respondenten. Op de stelling ‘Rechters moeten afstand houden van de samenleving en niet meedoen aan discussies op tv en in kranten’ antwoordt 69% van de ondervraagden bevestigend. Onder die 69% bevinden zich 75% PVV-stemmers, 65% VVD’ers, 78% CDA-aanhang, 71% D66’ers, 70% PvdA-kiezers en 74 % SP-stemmers.

Een minderheid van de bevolking, namelijk 44%, stemt in met de stelling dat rechters in hun vonnissen rekening moeten houden met de emoties van de samenleving. De 44% bestaat uit 55% PVV’ers, 56% VVD-stemmers, 44% CDA’ers, 41% PvdA-aanhang en 40% SP-kiezers. D66-stemmers nemen een uitzonderingspositie in bij deze stelling: slechts 19% van hen vindt dat emoties een rol moeten spelen in rechterlijke uitspraken.

 

 

 

 

 

Challenges in Football Manager 2013

In de dagelijkse videoblog over Football Manager 2013 gaat het vandaag over de Challenges in Classic Mode. Onze ondertussen bekende Miles Jacobson legt ons uit wat we kunnen verwachten.

Het spel gaat normaal over het coachen van een team over meerdere seizoenen en kijken hoever je kunt komen met je club. In de Challenge Mode krijg je vijf soorten uitdagingen met een kortere termijn om ze te winnen. Dit kan varieren van een team waarin je sterspelers geblesseerd zijn tot het winnen van tig wedstrijden achter elkaar. Miles verzekert ons dat het niet eenvoudig gaat worden.

Football Manager 2013 komt 2 november uit voor pc en Mac.

Breng jouw stem uit voor FOK!

Stem op FOK! als Website van het jaar 2012 en maak kans op mooie prijzen!

De verkiezing voor Website van het Jaar 2012 gaat van start. Van vandaag tot en met 26 oktober 2012 kan het Nederlandse publiek haar stem uitbrengen op FOK!

Werd FOK! in 2010 Website van het Jaar in de categorie Nieuws, dit jaar is FOK! genomineerd in maar liefst 3 categorieën: Nieuws (Frontpage), Communities en social media (Forum) en Mobiele sites (m.fok.nl). FOK! dingt dus in drie afzonderlijke categorieën mee en kan dus ook in elk van deze categorieën verkozen worden tot beste of populairste website!

In het afgelopen jaar werd FOK! wederom diverse keren besproken in diverse media, onder andere zijnde 'de beste plek voor online politieke discussies', aldus BNR. Dit mede door de diverse livegesprekken tussen politici en users op het forum vlak voor de verkiezingen, met onder anderen Kees Verhoeven, Halbe Zijlstra, Hero Brinkman, Marianne Thieme en Dirk Poot.

De Volkskrant besteedde ruim aandacht aan FOK! ter gelegenheid van de honderdmiljoenste post met het 2,5 pagina grote artikel 'Meet de FOK!kers', met daarin de treffende omschrijving "FOK!, in de ochtend is het je krantje, 's avonds is het je kroeg".

Er kan in 22 categorieën gestemd worden op inhoud, navigatie en ontwerp. De website met de hoogste kwaliteitsscore wordt Beste Website van het Jaar. De award voor Populairste Website gaat naar de site met de meeste stemmen.

Met circa 1 miljoen stemmen behoort Website van het Jaar tot de grootste publieksonderzoeken van ons land. Winnaars in 2011 waren onder andere Tweakers, Buienradar, YouTube, Funda, ING, Google en UitzendingGemist.nl. FOK! werd in 2010 Website van het Jaar in de categorie Nieuws.

Stemmen op FOK! als beste Community doe je hier.
Voor de Frontpage stem je hier.
En wil je de mobiele versie van FOK! ook steunen, dan klik je hier.

Je laat met jouw stem niet alleen je waardering voor FOK.nl merken, maar steunt ook de honderden vrijwilligers die al jaren dagelijks aan de diverse onderdelen van FOK! werken.

Tot slot zijn er dit jaar zijn ook weer leuke prijzen te winnen! Website van het Jaar verloot 5 Nikon COOLPIX S3300 camera's, 2 nieuwe iPads en 1 Samsung 3D TV onder de stemmers.

Aliens in XCOM klaar voor lancering

Fireaxis en 2K Games hebben de launchtrailer van XCOM: Enemy Unknown online gezet. De klassieke DOS-game is over een week te spelen in een nieuw modern jasje.

Door allerlei onverklaarbare verdwijningen van mensen en buitenaardse verschijningen beginnen de landen van de wereld een speciale taskforce. Deze XCOM-organisatie is belast met het afweren van de invasie van aliens en krijgt hiervoor geld, wetenschappers en manschappen toegekend. Jij bent de leider van dit alles en moet in je ondergrondse basis alle benodigde middelen inzetten om soldaten te trainen, wapens te onderzoeken en de zwakke plekken van de aliens te vinden om deze oorlog te winnen.

XCOM: Enemy Unknown komt 12 oktober uit op PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Zeven jaar cel voor neerschieten 17-jarige

Een 19-jarige Zwollenaar en zijn 43-jarige vader hebben donderdag zeven jaar cel opgelegd gekregen voor het neerschieten van een 17-jarige jongen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald. De 67-jarige opa en schoonvader van het stel die ook bij de schietpartij was, werd veroordeeld tot zes maanden celstraf. Het slachtoffer liep bij de schietpartij een dwarslaesie op.

De rechtbank acht bewezen dat de zoon in januari vijf keer op de jongen heeft geschoten, waarbij het slachtoffer vier keer geraakt werd. Zijn vader zou hem daarbij hebben aangemoedigd en is daarom eveneens schuldig aan medeplegen van poging tot doodslag, zo oordeelden de rechters. Omdat de zoon verminderd toerekeningsvatbaar is gebleken en handelen met voorbedachten rade niet is bewezen, acht de rechtbank een straf van zeven jaar passend.

Justitie eiste twee weken geleden nog negen jaar cel tegen de vader en de opa. Het OM wilde de jongen zeven jaar achter de tralies krijgen.

In het onderzoek was niet duidelijk geworden of de vader of de zoon de schoten zou hebben gelost. Voorafgaand aan de schietpartij zou een korte vechtpartij hebben plaatsgevonden. Van de opa wordt alleen bewezen geacht dat hij aan de vechtpartij heeft deelgenomen. Daarom is hij veroordeeld tot zes maanden cel voor openlijke geweldpleging. Omdat hij die tijd al in voorarrest heeft uitgezeten, werd de grootvader vorige week vrijgelaten.

De schietpartij kwam voort uit een langlopende familievete tussen de families van de daders en het slachtoffer. De destijds 17-jarige jongen werd in de Thomas à Kempisstraat in Zwolle neergeschoten. Door de dwarslaesie is hij de rest van zijn leven invalide.

Advocaat jaar de cel in voor heling en witwassen

Een advocaat moet een jaar de cel in voor heling en witwassen. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man donderdag ook tot een boete van 65 duizend euro. De straf is hoger dan de eis van het Openbaar Ministerie.

De inmiddels oud-advocaat waste op verzoek van een cliënt grote criminele bedragen wit. De cliënt was de moeder en enige erfgenaam van een man die in 1993 werd vermoord en een groot vermogen achterliet. Ze verzocht de raadsman het geld, dat op bankrekeningen in België en Luxemburg stond, te achterhalen. Het geld werd vervolgens overgemaakt naar een Zwitserse bankrekening.

De rechtbank acht bewezen dat het geld van de overleden man, ruim negen ton, crimineel verkregen was, omdat hij bedrag niet op een legale manier kan hebben verdiend. Bovendien zijn er aanwijzingen dat de man zich met drugshandel bezighield. Volgens de rechtbank wisten de advocaat en zijn cliënt van de criminele herkomst van het geld.

Justitie had een voorwaardelijke celstraf van een halfjaar en een boete van 65 duizend euro geëist. Hij krijgt een veel hogere straf, omdat de rechtbank vindt dat een advocaat een belangrijke rol speelt in het rechtssysteem en daarom de grenzen van de wet in acht moet nemen.

De vrouw is veroordeeld tot vier maanden cel en een boete van 65 duizend euro.

EA laat meer gameplay van SimCity zien

Electronic Arts heeft de eerste gameplaybeelden van SimCity op YouTube gezet. Hoofdontwerper Stone Librande leidt ons door de basismogelijkheden van de nieuwe bouwsimulator. Ga er even voor zitten, want de video duurt een krappe tien minuten.

Stone Librande laat je enkele van de talloze opties zien waarmee je je stad kunt specialiseren. Zo kiest hij er bijvoorbeeld voor om een casino in zijn stad te plaatsen om toeristen te trekken. We hebben al eerder verteld hoe je een stad kunt bouwen, maar nu kun je met eigen ogen zien hoe je een slaperig stadje omtovert tot een bruisende toeristische trekpleister.

Daarnaast leer je ook meer over de interessante hulpmiddelen waarmee je je stad kunt ontwerpen. Jij bepaalt waar de wegen komen, hoe je je stad indeelt en hoe je het land gebruikt om je doel te bereiken. Er is geen perfecte manier om het spel te spelen: Librande laat alleen zien hoe hij zijn stad zou inrichten.

We zullen nog even moeten wachten voordat we zelf aan het bouwen gaan: SimCity komt aankomend voorjaar uit voor pc en Mac.

Heidi Montag aan de slag in stripclub

Heidi Montag heeft een nieuwe schnabbel te pakken. De 26-jarige realityster, bekend van de MTV-serie The Hills, gaat volgens entertainmentwebsite TMZ aan de slag in een stripclub.

Heidi gaat echter niet uit de kleren. De blondine is door de club in Las Vegas ingehuurd om een feestje, ter ere van het driejarig bestaan van de club, op te luisteren. Volgens ingewijden is ook Heidi's echtgenoot Spencer Pratt op 19 oktober van de partij.

Montag zou 25 duizend dollar verdienen door alleen haar gezicht te laten zien. De 26-jarige blondine is niet alleen bekend van The Hills, met haar vele bezoekjes aan de plastisch chirurg haalde ze geregeld het nieuws.

Heidi onderging in november 2009 tien operaties op één dag, ze liet onder meer aan haar neus en borsten sleutelen. In augustus vertelde Montag dat ze na bijna twee jaar nog steeds niet volledig is hersteld van de vele ingrepen.

Helm pizzabezorger Ede volgepoept

Een pizzabezorger is half september in Ede door een aantal klanten flink gepest. De mannen pakten zijn helm af en deden hun behoefte erin. Dat meldt een woordvoerder van de politie donderdag.

De helm van de pizzabezorger werd na de betaling door de mannen afgepakt. Zij weigerden het ding terug te geven, waarop de bezorger vertrok. Toen hij later voor een extra bestelling terugkwam vroeg hij opnieuw tevergeefs naar zijn helm. Hij vond zijn helm later bij de muur van een bedrijfspand volgepoept terug.

De pizzabezorger besloot geen aangifte te doen. De politie heeft bemiddeld in de zaak. Iemand heeft namens de dader een schadevergoeding aan de bezorger betaald.

Tien miljoen gamers in World of Warcraft

Het online spel World of Warcraft wordt wereldwijd gespeeld door ruim tien miljoen gamers. Dat heeft Blizzard Entertainment donderdag bekendgemaakt. Hiermee is het totale aantal in ieder geval met iets minder dan een miljoen toegenomen. In augustus zei het gamebedrijf 9,1 miljoen abonnees te hebben.

De lancering van Mists of Pandaria heeft kennelijk oude spelers teruggebracht naar de virtuele wereld Azeroth. In een week tijd zijn 2,7 miljoen exemplaren verkocht van de vierde uitbreiding.

Desondanks lijkt de populariteit van World of Warcraft af te nemen. Twee jaar geleden werden eveneens binnen een week nog 3,3 miljoen exemplaren verkocht van de derde uitbreiding, World of Warcraft: Cataclysm. De game ondervindt onder meer concurrentie van genre-genoot Guild Wars 2 en volledig gratis te spelen online games.

DeGeneres ontvangt belangrijkste komedieprijs VS

Ellen DeGeneres ontvangt op 22 oktober de prestieuze Mark Twain Prize for American Humor. Deze prijs wordt gezien als de belangrijkste komedieprijs van de Verenigde Staten. 

Tijdens de uitreiking wordt DeGeneres gelauwerd door collega's als Jimmy Kimmel en Kristin Chenoweth. DeGeneres begon haar carrière in een comedy club in New Orleans. Niet veel later was ze de eerste vrouwelijke komediant die aan mocht schuiven in de latenightshow van Johnny Carson. Maar ze vergaarde de meeste bekendheid door in 1997 als eerste Hollywood-ster tijdens haar carrière openlijk uit de kast te komen. DeGeneres beleefde haar coming-out gelijktijdig met haar personage Ellen Morgan uit de succesvolle serie Ellen. De aflevering kon rekenen op hoge kijkcijfers en hoge waarderingen. Ze kreeg hierdoor de rol als homoactivist toebedeeld.

Sinds 2003 presenteert ze haar eigen succesvolle talkshow. Ook in de liefde gaat het DeGeneres voor de wind. Ze is sinds 2008 getrouwd met de prachtige Portia de Rossi. 

FOK!Filmtip van de Dag: Ghost Town

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vanavond op de beeldbuis de spookachtige komedie Ghost Town. In Ghost Town beschikt de onsympathieke  tandarts Bertram Pincus (Ricky Gervais), na een bijna dood ervaring, over de gave om geesten te zien. Bertram is al niet zo gek op sociale interactie met de levenden, laat staan met de doden. Helaas voor hem kan alleen hij de geesten zien en is hij zodoende de enige die hun laatste wensen kan vervullen. Bertram sluit een deal met een van de geesten, Frank (Greg Kinnear), die hem belooft dat hij na het vervullen van zijn wens nooit meer geesten hoeft te helpen. Ghost Town  is een vermakelijke film op deze regenachtige donderdag. Vooral de chemie tussen Gervais en Kinnear zorgt voor een vermakelijke film. Mocht je Ghost Town graag willen zien, stem dan om 20:30 uur af op Veronica!


James Bond drinkt heus nog wel martini's

Daniel Craig wil alle Bondfans laten weten dat James Bond heus zijn martini nog wel lust. "Bond houdt van allerlei drankjes - Heineken, champagne, het zit allemaal in de film", zegt de Bondacteur tegen het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair.

Het nieuws dat Bond in Skyfall voor het eerst zijn geliefde martini in zou wisselen voor een Nederlands biertje zorgde maanden geleden voor flinke opschudding onder de Bondfanaten. Volgens Craig moet dit ook weer niet overdreven worden.

"Je ziet tijdens een scène in een café op de achtergrond een flesje Heineken staan", vertelt de 44-jarige acteur. "Het nieuwtje is een eigen leven gaan leiden. Ik drink een biertje in dat shot, daar heb ik verder geen problemen mee."

Volgens Craig heeft iedereen zijn best gedaan de Bondfilm met respect te behandelen. "Je zult mij geen slok van dat biertje zien nemen en dan met een 'aaaah, wat lekker' de camera in zien kijken. Ook Heineken had het grootste respect. Zij willen de film niet verpesten."

Over de sluikreclame was de Brit maanden al goudeerlijk. "Heineken heeft ons een enorme zak geld betaald", zei hij toen. "Zonder hen zou de film niet gemaakt zijn."

Skyfall, met Craig als Bond, Judi Dench als M en Javier Bardem als de schurk, draait vanaf 31 oktober in de Nederlandse bioscopen.


James Bond drinkt heus nog wel martini's (Foto: Novum)

Meeste beeldmateriaal rellen Haren binnen

De politie in Groningen verwacht dat het meeste beeldmateriaal van de rellen in Haren inmiddels binnen is. Dat zegt een politiewoordvoerder donderdag. Een speciaal rechercheteam is nog altijd bezig om de verzamelde filmpjes en foto's te onderzoeken.

Hoeveel beeldmateriaal er precies is binnengekomen, kan de politie niet zeggen. "De hoeveelheid is ongeveer tien keer zo groot als de verzamelde beelden die werden geanalyseerd na de aanslag tijdens Koninginnedag in Apeldoorn."

Tot nu toe zijn geen nieuwe arrestaties verricht. Het aantal aanhoudingen voor het uit de hand gelopen Facebookfeest staat voorlopig op 39. De politie verwacht dat het aantal nog oploopt.

De rellen zorgden twee weken geleden voor enorme schade bij bewoners en bedrijven. Tot eind september werd van 74 schademeldingen aangifte gedaan. Twaalf mensen meldden zich bij Slachtofferhulp.

Blake Lively ontwierp eigen trouwjurk

Blake Lively had een dikke vinger in de pap bij de totstandkoming van haar trouwjurk. De 25-jarige actrice, die vorige maand trouwde met acteur Ryan Reynolds, kroop zelf achter de ontwerptafel.

"Blake was nauw betrokken bij het hele proces rond haar jurk", vertelt ontwerpster Georgina Chapman van modehuis Marchesa aan het Amerikaanse blad Us Weekly. Chapman en collega-ontwerpster Keren Craig hielpen Lively bij het maken van haar droomjurk. "En omdat we vrienden zijn, was het fijn om met haar te werken."

De huwelijksceremonie van Lively en Reynolds vond op 9 september plaats bij de Boone Hall Plantation in South Carolina, waar de romantische film The Notebook uit 2004 werd opgenomen. Daags na de bruiloft bleek dat het acteurskoppel bijna een week later officieel in de echt werd verbonden.

Facebook heeft één miljard gebruikers

Facebook is de grens van één miljard actieve gebruikers per maand gepasseerd. Directeur Mark Zuckerberg plaatste een update op zijn Facebookpagina waarin het nieuws werd bekendgemaakt.

Ondanks de één miljard gebruikers gaat het bedrijf momenteel door een moeilijke periode 'en dat helpt het moreel niet', aldus Zuckerberg (28) donderdag in een interview met het Amerikaanse NBC. De beursgang verliep niet soepel en er zijn twijfels over wat Facebook kan opbrengen. Ook dreigen er rechtszaken van boze aandeelhouders en zijn er twijfels over de capaciteiten van Zuckerberg om een groot bedrijf te leiden. Zuckerberg benadrukte dat hij de juiste persoon is om het bedrijf te leiden. "Ik neem mijn verantwoordelijkheid heel serieus", zei hij.


Facebook heeft één miljard gebruikers (Foto: Novum)

Weer meer leden voor studentenverenigingen

Het aantal studenten dat zich aansluit bij een studentenvereniging is opnieuw gestegen. Dit jaar gaat het om 7639 eerstejaars, ruim vijftig meer dan in 2011. Dat blijkt donderdag uit een inventarisatie van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Vooral studenten in Enschede zochten dit jaar vaker een vereniging op. Daar steeg het aantal inschrijvingen met dertig procent. Het totale aantal studenten dat lid is van een studentenvereniging ligt op ongeveer veertigduizend. Dat aantal groeit al jaren stabiel.

De LKvV is blij dat studenten de meerwaarde blijven inzien van een lidmaatschap van een studentenvereniging. "Juist in tijden van toenemende studiedruk kan een studentenvereniging structuur bieden aan nieuwe studenten", aldus voorzitter Jan Boers. "Studentenverenigingen hebben de functie van een sociaal vangnet en helpen zo de eerstejaars goed te integreren in het studentenleven".

Utrecht mist Ajax-plaaggeest Duplan in Amsterdam

FC Utrecht kan zondag in de lastige uitwedstrijd bij Ajax niet beschikken over Edouard Duplan. De linkerknie van de 29-jarige Fransman is operatief schoongemaakt, zo laat de huidige nummer zes van de Eredivisie weten. Hij staat daardoor enkele weken buitenspel. Vanwege de interlandperiode hoeft hij echter weinig duels te missen.

Duplan, die al enige tijd last had van het gewricht, deed Ajax vorig seizoen hoogstpersoonlijk de das om. Door twee treffers van de aanvallende middenvelder werden de Amsterdammers in de Arena met 2-0 verslagen. De Fransman ontbrak afgelopen weekeinde al tijdens de 2-1 nederlaag tegen Vitesse.

Bouwer nieuwe bondscoach handballers

Bert Bouwer is in ieder geval tot het eind van dit jaar bondscoach van de Nederlandse handballers. Dat heeft de bond donderdag bekendgemaakt. De 60-jarige trainer volgt Harrie Weerman op, die zich volledig gaat richten op de jeugdopleiding. Bouwer stond eerder onder meer elf jaar aan het roer bij de vrouwenploeg van Oranje.

De 136-voudig international, momenteel ook actief bij voetbalbond KNVB als coach en opleider van de arbiters betaald voetbal, kan zich in de komende periode richten op twee kwalificatieduels voor het EK van 2014. Nederland gaat op 31 oktober op bezoek bij Polen, drie dagen later is Zweden de tegenstander in Almere.

"Mijn grootste motivatie haal ik uit het feit dat er een groep mannen staat, die zich in een bijna uitzichtloze positie bevindt", zegt Bouwer. "Door gebrek aan financiële middelen kan er geen ambitieus programma worden opgesteld. En dat, terwijl het spelen voor het Nederlands team door veel handballers als het hoogst haalbare wordt gezien."

Eind dit jaar wordt gekeken of de samenwerking tussen Bouwer en de handbalbond wordt voortgezet.

De Jager niet blij met lastenverzwaring

Jan Kees de Jager (CDA) is niet blij met de lastenverzwaring die voortvloeit uit het deelakkoord dat PvdA en VVD hebben gesloten over de begroting voor volgend jaar. Tegelijkertijd vindt de minister van Financiën het belangrijk dat beide partijen het tekort niet verder laten oplopen, zei hij donderdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Als minister van Financiën probeert hij altijd zoveel mogelijk te snijden in de uitgaven in plaats van het laten oplopen van de lasten, zei hij. Dat dit gebeurt, is jammer. VVD en PvdA hebben onder meer besloten om de assurantiebelasting te verhogen. "Het zou niet mijn voorstel zijn", zei De Jager daarover. Ook wilde hij niet inhoudelijk reageren op de andere voorstellen, omdat hij daarbij niet betrokken is geweest.

Tegelijkertijd vindt hij het wel belangrijk dat VVD en PvdA het tekort niet laten oplopen. Dat is 'heel erg zwaarwegend', zei hij. Ook wees hij erop dat het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie dit voorjaar sloten voor een groot deel intact blijft. Het resultaat is 'niet in strijd met het landsbelang', zei hij.

Al met al wil De Jager geen politiek oordeel vellen over het deelakkoord. Dat is aan de Kamer, zei hij. Niettemin is de winst van het akkoord 'veel groter' dan de nadelen die hij ziet. Voor 2013 is 'iedere euro gedekt'.

Eerder deze week zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma nog dat hij niet uitsloot dat ministers van zijn partij zouden opstappen als zij beleid moeten verdedigen dat niet het hunne is. Opstappen is echter niet aan de orde, zei De Jager. Hij wees op zijn status als demissionair minister, waarbij terughoudendheid gepast is.

Ook heeft de Kamer altijd het recht om de begroting nog op punten te wijzigen, zei hij. Anders was het geweest als VVD en PvdA het tekort hadden laten oplopen tot boven de drie procent. "Dan had ik gezegd: die verantwoordelijkheid kan ik mezelf niet aandoen."

Betalen voor wc op school

Scholieren van het Haagse Aloysius College zijn behoorlijk over de zeik. De nieuwe rector zou het namelijk in zijn hoofd gehaald hebben om de leerlingen te laten betalen voor een toiletbezoek.

Een vijftigtal pissige leerlingen heeft woensdag luidruchtig geprotesteerd op de gang van het rectorskantoor, schrijft dagblad Metro. Scholieren die op Facebook een oproep tot oproer plaatsten, zouden geschorst zijn.

Volgens de leerlingen voert de rector sinds zijn aanstelling stelselmatig leerlingonvriendelijke maatregelen door. Zo zijn de banken in de gangen weggehaald en mogen leerlingen in de gang geen jas meer dragen. Ook moeten de leerlingen in de pauze naar de kantine of het schoolplein. Maar daar is het volgens de scholieren 'veel te krap'. Het schoolplein verlaten is streng verboden.

Of de plannen van de rector daadwerkelijk zo verschrikkelijk zijn als de leerlingen doen voorkomen, is overigens niet bekend. Het schoolbestuur onthoudt zich van alle commentaar.

FIFA 13 verkoopt 4,5 miljoen exemplaren

Binnen vijf dagen hebben 4,5 miljoen gamers een exemplaar van het voetbalspel FIFA 13 gekocht. Dat heeft uitgever Electronic Arts woensdagnacht bekendgemaakt. Volgens de uitgever is het hiermee de snelst verkopende game van dit kalenderjaar en de snelst verkopende sportgame ooit. De game is verkrijgbaar voor alle spelcomputers.

In Groot-Brittannië verkocht het spel binnen een dag ruim 1,2 miljoen exemplaren. Daar had hiervoor alleen de Call of Duty-reeks binnen een dag de miljoengrens weten te doorbreken. In de Verenigde Staten is de verkoop van het voetbalspel met 42 procent gestegen naar ruim 353 duizend exemplaren.

Het is nog maar de vraag of FIFA 13 de titel van snelst verkopende game van dit kalenderjaar weet vast te houden. Dit najaar verschijnen nieuwe delen in populaire series, waaronder het schietspel Call of Duty: Black Ops 2 en de actiegame Assassin's Creed III. Het snelst verkopende spel aller tijden is het vorig jaar verschenen Call of Duty: Modern Warfare 3, dat toen voorganger Call of Duty: Black Ops van de troon stootte.


FIFA 13 verkoopt 4,5 miljoen exemplaren (Foto: Novum)

No Doubt en Activision treffen schikking

Rockband No Doubt en gameuitgever Activision hebben een schikking getroffen over het portretrecht van de bandleden in het muziekspel Band Hero. De zaak is maandag afgehandeld door de twee partijen. De aard van de schikking is niet openbaar gemaakt. No Doubt en Activision moesten 15 oktober in de rechtbank verschijnen.

In mei oordeelde een rechter dat de rockband het gamebedrijf deze maand voor het gerecht kon slepen voor fraude en contractbreuk. Het zou gaan om een claim van miljoenen dollars.

No Doubt startte drie jaar geleden een procedure tegen Activision. De band claimde dat het spel een virtuele karaokecircusact was geworden. Spelers konden met virtuele representaties van de bandleden muzieknummers naspelen van onder meer The Rolling Stones. Activision heeft de aantijgingen van de band steevast ontkend.


No Doubt en Activision treffen schikking (Foto: Novum)

Opstelten komt op voor Demmink

Volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is er 'geen begin van juistheid' aan de beschuldigingen aan het adres van topambtenaar Joris Demmink. De secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt in verband gebracht met kindermisbruik, maar volgens Opstelten ontbreekt hiervoor ieder bewijs. Dat laat hij de Tweede Kamer donderdag weten.

In februari besloot het landelijk parket van het Openbaar Ministerie om geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar Demmink. Tegen hem is aangifte gedaan van seksueel misbruik van een minderjarige in Turkije in 1995. De betrouwbaarheid van de aangifte werd door het OM in twijfel getrokken.

Tegen de topambtenaar werd vorig jaar zomer ook opnieuw aangifte gedaan door de wegens moord tot levenslang veroordeelde Turkse Koerd Hüseyin Baybasin. Volgens hem was Demmink in 1995 op een feestje in Turkije waar minderjarige kinderen werden misbruikt. Baybasin had in 2007 ook al aangifte tegen Demmink gedaan. Hij zegt onschuldig te zijn en het slachtoffer te zijn geworden van een complot waarin Demmink een sleutelrol speelt.

In de Verenigde Staten hebben enkele congresleden informatie gevraagd over de aantijgingen. Advocate Adèle van der Plas en oud-recherchechef Klaas Langendoen spreken donderdag met congresleden over de zaak. Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft volgens Opstelten 'de nodige stappen gezet om de VS zo goed mogelijk te informeren'.

Opstelten benadrukt dat alle aantijgingen uitvoerig zijn onderzocht, maar dat er nooit enig bewijs is gevonden. In een brief aan Vrij Nederland ontkende Demmink vorige week beschuldigingen aan zijn adres. Eind deze maand gaat Demmink met pensioen.


Opstelten: geen enkel bewijs tegen topambtenaar (Foto: Novum)

Sky strikt revelatie Tiernan-Locke

Sky heeft zich voor de komende twee seizoenen versterkt met Jonathan Tiernan-Locke. De 27-jarige Engelsman maakte dit jaar veel indruk bij Endura Racing. Hij won de Ronde van de Haut-Var, de Ronde van de Elzas, de Ronde van de Middellandse Zee en de Ronde van Groot-Brittannië. Tevens was hij kopman van de Britse ploeg op het WK in Limburg.

"De resultaten van dit seizoen hebben mij veel vertrouwen gegeven. Ik kan niet wachten om op het hoogste niveau uit te komen", liet Tiernan-Locke, die het best uit de voeten kan op geaccidenteerd terrein, weten. "Ik heb het naar mijn zin gehad bij Endura Racing, maar kan de kans om voor de beste ploeg ter wereld te gaan rijden niet laten lopen."

Weer boete voor Britse holocaustontkenner

De uiterst conservatieve Britse bisschop Richard Williamson moet een boete betalen, omdat hij de Holocaust heeft ontkend. Over de hoogte van de boete wilde de rechtbank in het Zuid-Duitse Regensburg donderdag niets zeggen. De boete kan niet hoger zijn dan 6500 euro.

Williamson werd in juni vorig jaar tot een boete van dat bedrag veroordeeld. Hij hoefde niet te betalen, omdat er procedurefouten waren gemaakt door de rechtbank in Regensburg. Het proces moest over.

Williamson gaf enkele jaren geleden in Duitsland een interview aan een Zweedse tv-zender. In het gesprek, dat begin 2009 op tv was, ontkende hij de moord op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is verboden in Duitsland.

Weer boete voor Britse holocaustontkenner
Weer boete voor Britse holocaustontkenner (Foto: ANP)

BN'ers in een kennel voor goed doel

Een flink aantal dierenliefhebbers, onder wie veel BN'ers, laat zich donderdag een dagje opsluiten in een hondenkennel in Amsterdam.

Bekende Nederlanders als Colin Banks, Fabiënne de Vries, Belinda Meuldijk en 'Sterretje' bijten het spits af in Dierenopvangcentrum Amsterdam. Ze verblijven 12 uur lang in een hondenhok en zamelen op die manier geld in voor 15 nieuwe hondenspeelvelden voor het dierenasiel van ons land. 020Live nam vanochtend een kijkje en vroeg de tv-sterren hoe het leven achter tralies beviel...

Al 350 mensen ziek door salmonellazalm

De met salmonella besmette gerookte zalm van de Harderwijkse visfabrikant Foppen heeft al tot ongeveer 350 bevestigde ziektegevallen geleid. Het gratis informatienummer voor vragen over de salmonella is ruim 2500 keer gebeld. Bij de 350 zieken gaat het om gevallen waarbij uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het om salmonella gaat, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag. De actuele cijfers worden donderdagmiddag bijgewerkt op de website van het instituut.

Het aantal telefoontjes bij het gratis informatienummer dat Foppen heeft geopend is sinds woensdagavond sterk teruggelopen, zegt een woordvoerder van de fabrikant. Bij Foppen kwam vrijdag een salmonellabesmetting aan het licht. Alle gerookte zalm van de fabrikant is uit de handel gehaald. Foppen levert onder meer aan grote supermarktketens zoals Albert Heijn, Plus en Aldi.

Ongeveer een kwart van de bellers geeft aan ziek te zijn geworden na het eten van zalm. "Maar het zijn geen harde cijfers. Een deel van de bellers heeft klachten die niet door salmonella kunnen komen", legt de woordvoerder uit.

Het informatienummer wordt mogelijk vrijdag of zaterdag gesloten. "We kijken nog even aan of er meer vragen binnenkomen naar aanleiding van het bericht dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft uitgedaan."

De autoriteit heeft gewaarschuwd dat de besmette zalm van Foppen ook is verwerkt in onder meer maaltijdsalades. Die zijn al uit de schappen gehaald, maar liggen mogelijk nog bij mensen thuis in de diepvries of koelkast.

De oorzaak van de besmetting is nog niet vastgesteld. Alle pijlen wijzen volgens de woordvoerder nog steeds op een vestiging in Griekenland. Alleen de vis die daarvandaan is ingevoerd bleek besmet.

Tim Murck acteert liever respectloos

Tim Murck heeft tijdens het spelen van een scène geen respect voor zijn tegenspelers. "Respect heb ik alleen voor en na het spelen", zegt hij tegen dagblad Metro. De acteur is te zien tegenover Daan Schuurmans, Huub Stapel en Anniek Pheifer in de Nederlandse thriller Bellicher: Cel.

"Hoe meer respect ik tijdens het spelen voor iemand heb, hoe harder ik er tegenin ga", gaat de 30-jarige acteur uit onder meer Feuten en Spangas verder. "Daar haal ik voor een deel mijn speldrift vandaan. Mijn personages hebben geen behoefte aan respect."

In Bellicher: Cel, gebaseerd op het gelijknamige boek van Charles den Tex, speelt Murck een vertrouweling van Schuurmans' Michael Bellicher, wiens identiteit gestolen is. Gedurende de gehele film blijft het echter de vraag of deze Richard wel het achterste van zijn tong laat zien.

Regisseur Peter de Baan en Murck kozen ervoor Richard een bepaalde beheersing te geven en zeer introvert te maken. "Hopelijk is dat gelukt en is het daardoor een spannend personage geworden. Iemand waarbij je je afvraagt wat zijn motieven zijn", vertelt Murck.

Zelf is de acteur allesbehalve introvert, wat hem voor de nodige uitdagingen stelde tijdens de opnames. "Peter zei dan: Tim, je moet nog minder doen. Ik ben zelf allesbehalve een mysterie. Dat vind ik dan heel leuk om te spelen."


Tim Murck acteert liever respectloos (Foto: Novum)

Carice van Houten spreekt chimpanseefilm in

Carice van Houten gaat de Nederlandse voice-over inspreken van de Disney-film Chimpanzee. De natuurdocumentaire is eerste zogenoemde Disneynature die ook in de Nederlandse bioscopen gaat draaien en is vanaf 19 december te zien, laat Disney donderdag weten.

Als ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds noemt de organisatie haar de aangewezen persoon om deze taak op zich te nemen. Chimpanzee is de vierde in de Disneynature-reeks en gaat over de kleine chimpansee Oscar die in de bossen van Afrika woont. Met zijn leeftijdgenoten ontdekt hij vol enthousiasme en nieuwsgierigheid de wereld. Als zijn groep echter wordt aangevallen door naburige chimpansees, wordt Oscar aan zijn lot overgelaten. Dan verschijnt er een zeer verrassende bondgenoot die zijn leven voorgoed verandert.

Babel: "Dom balverlies deed ons de das om"

Ajax verloor het Champions League-duel tegen Real Madrid woensdagavond doordat de ploeg te snel de bal verspeelde. Dat zei spits Ryan Babel in een reactie tegen Novum Nieuws. De Amsterdammers verloren kansloos met 4-1. "Je weet dat ze levensgevaarlijk zijn in de counter als je zelf dom balverlies lijdt. Precies dat deden we te vaak."

Kort voor rust sloeg Christiano Ronaldo voor het eerst toe. Zijn ploeg creëerde veel kansen, maar doelman Kenneth Vermeer was tot die tijd onpasseerbaar. De 2-0 van Karim Benzema net na de hervatting leek de wedstrijd in het slot te gooien. "We hadden in de rust afgesproken dat we meer vooruit en met iets meer durf gingen spelen. Na die tweede goal pakten we dat beter op."

Ajax kwam door een doelpunt van Niklas Moisander uit een corner onverwacht terug in de wedstrijd. "Die treffer gaf ons nieuw vertrouwen, het publiek ging erachter staan maar dan valt snel die 3-1 en is het over."

Babel hoopt dat zijn ploeg in de dubbele confrontatie met Engels kampioen Manchester City wel punten kan pakken."Dan ligt alles nog open", besluit de aanvaller.

Perez: "Ferrari geen serieuze optie"

Sauber-coureur Sergio Perez heeft in de persconferentie voorafgaand aan de Grand Prix van Japan zijn overstap naar McLaren toegelicht. De jonge Mexicaan werd ook gelinkt aan Ferrari, maar dat team zou nooit een serieuze optie zijn geweest.

Perez maakt deel uit van het opleidingsprogramma van Ferrari, maar tekent niet bij de hoofdmacht uit Italië. "Het was nooit helemaal duidelijk of ze me nu wilden of niet. Ze lijken het erg moeilijk te hebben met het nemen van een beslissing over het tweede stoeltje. Volgens mij zijn ze ook wel tevreden over Felipe Massa, wat terecht zou zijn, aangezien Felipe een uitstekende coureur is."

"Ze weten ook precies wat ze aan Felipe hebben. Bij mij weten ze dat niet en volgens mij ben ik daarom nooit een serieuze optie voor ze geweest. De kans om daar te rijden is nooit gekomen en daarom was Ferrari ook geen serieuze optie voor mij." McLaren werd wel concreet en hengelde Perez binnen toen duidelijk werd dat Lewis Hamilton daar zou vertrekken. "Ik ben Ferrari dankbaar voor hoe zij mij geholpen hebben, maar nu is het tijd voor de volgende stap. Ik wil McLaren enorm bedanken voor het vertrouwen in mij."

Zaterdagkaarten voor FirstLook 2012 uitverkocht

FirstLook, een groot evenement voor games, consoles en gadgets, is deels uitverkocht. Dit heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. FirstLook 2012 begint komende zaterdag en vindt in de Jaarbeurs in Utrecht plaats.

Alle VIP-kaarten en gewone kaarten voor zaterdag 6 oktober zijn uitverkocht. Ook zijn alle VIP-kaarten voor zondag 7 oktober uitverkocht. De organisatie meldt dat er nog 700 gewone kaarten te koop zijn voor zondag 7 oktober. Op FirstLook 2012 komen veel grote games zoals Call of Duty Black Ops 2, Hitman Absolution, Tomb Raider, Assassin's Creed 3, Far Cry 3 en Nintendo's nieuwe console Wii U. 

FL

Werkgevers vrezen krediettekort door bankregels

Banken kunnen door de stapeling van nieuwe regels veel minder geld uitlenen aan Nederlandse bedrijven. Ook zal de woningmarkt nog verder vastlopen. Dat stelt KPMG donderdag op basis van onderzoek in opdracht van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Banken moeten vanaf 2015 voldoen aan strengere Europese kapitaaleisen. Daarnaast voert de Nederlandse regering een bankenbelasting in en wordt overwogen banken op te splitsen. Volgens de werkgevers zorgt dit voor een 'horrorscenario' voor de Nederlandse economie en woningmarkt.

Volgens het onderzoek van KPMG moeten banken door de nieuwe regels onder meer harder gaan snijden in de kosten en meer langetermijnfinanciering aantrekken. De balans van de banken wordt waarschijnlijk met tweehonderd miljard euro ingekrompen. Daardoor is minder geld beschikbaar voor kredieten aan bedrijven en voor hypotheken.

VNO-NCW pleit er opnieuw voor dat de Nederlandse pensioenfondsen banken gaan helpen met de langetermijnfinanciering van hypotheken. Verder moet de regering afzien van de bankenbelasting en het scheiden van banken in nuts- en zakenbanken.

"Wel is het van belang om te komen tot een Europese bankenunie en daarmee een betrouwbare, open Europese bankomgeving", zegt de werkgeversorganisatie. Die unie moet Nederlandse banken in staat stellen in andere Europese landen opgehaald spaargeld in te zetten voor de financiering van de Nederlandse economie.

WhatsAppGroep

Toen werd ik na een poosje uitgenodigd om deel te nemen aan een WhatsAppGroep. Een dierbaar familielid van mij was deze groep gestart en mij ook, na uitnodiging, toegevoegd. Aardig van haar! Natuurlijk kon zij als hoofdbeheerder mensen toevoegen, verder kon niemand dit. Dus kreeg ik te maken met een aantal mensen dat ik wel kende, maar ook met perfect strangers. Niks mis mee hoor, ik ben niet zo verlegen. Toch werd ik na een tijdje knap onrustig van de groep.

Kattenhater verspreidt zalm met spelden in Gouda

In Gouda is een kattenhater actief. In de omgeving van Deborah Hoeve zijn stukjes zalm met spelden en gebakken spons achtergelaten. Een 12 jaar oude kater moest worden geopereerd na het eten van de zalm. Dat meldt een woordvoerder van de dierenambulance donderdag.

In de keel van de rode kater was een speld blijven hangen. De eigenaar van de kater heeft aangifte gedaan. Een andere kat wist de speld net op tijd uit te spugen.

Of katten gewond zijn geraakt na het eten van spons is onbekend. Als katten de gebakken spons opeten zet die uit in de maag. Hierdoor kan de kat stikken of ernstige inwendige verwondingen oplopen.

Nadal hervat training over twee weken

Rafael Nadal begint over twee weken weer met trainen. Dat heeft zijn oom en coach Toni Nadal gezegd tegen de Zuid-Amerikaanse sportzender Fox Sports. De elfvoudig grandslamwinnaar staat al sinds zijn uitschakeling in de tweede ronde van Wimbledon aan de kant met een knieblessure.

Nadal richt zich erop aan het einde van het jaar weer fit te zijn om dan mee te doen aan het demonstratietoernooi in Abu Dhabi. Als alles goed gaat, kan het zijn dat de Spanjaard al eerder zijn opwachting maakt. Volgens oom Toni zou de gravelkoning al tijdens de ATP World Tour Finals in november in Londen of de finale van de Davis Cup, een week later, kunnen spelen.


Nadal hervat training over twee weken (Foto: Novum)

Brand Loyalty sponsort mannenploeg Orie

Brand Loyalty zal de komende drie seizoenen de mannenschaatsploeg van coach Jac Orie gaan sponsoren. Dit nieuws werd vandaag op een persconferentie bekendgemaakt. Orie was na het afhaken van Control op zoek naar een nieuwe geldschieter.

De mannenploeg zal bestaan uit wereldkampioen sprint Stefan Groothuis, Kjeld Nuis, Jan Smeekens, Ronald Mulder en Pim Schipper. Zij zullen rond gaan rijden met sponsoruitingen van het in Den Bosch gevestigde Brand Loyalty. Dat bedrijf ontwikkelt concepten voor de levensmiddelenindustrie en heeft over de hele wereld vestigingen. In het driejarig contract is een optie opgenomen om het te verlengen.

Orie zal met zijn staf ook het vrouwenteam bestaande uit Laurine van Riessen, Annette Gerritsen en Diane Valkenburg blijven begeleiden. Deze equipe wordt op 25 oktober gepresenteerd. In dat team is nog ruimte voor één schaatsster.

Azarenka en Sharapova naar kwartfinale Beijing

Victoria Azarenka en Maria Sharapova hebben beiden met speels gemak de kwartfinales bereikt van het WTA-toernooi van Beijing. Azarenka, de nummer één van de wereld, won met twee keer 6-3 van de Russische qualifier Elena Vesnina. De 23-jarige Wit-Russiche speelt bij de laatste acht tegen de Zwitserse Romina Oprandi, die woensdag al Ana Ivanovic (11) uitschakelde

De 25-jarige Sharapova veegde met 6-0 en 6-2 de vloer aan met de Sloveense Polona Hercog. Na ruim een uur was de ongelijke strijd beslist. In de kwartfinale komt de Russische, als tweede geplaatst in China, uit tegen de winnares van de partij tussen de Duitse Angelique Kerber (5) en de Deense Caroline Wozniacki (10).

Polen vinden na 67 jaar graf broer

Twee Poolse broers hebben het graf gevonden van hun broer Wladyslaw, 67 jaar nadat die in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog bij gevechten in Oostenrijk de dood had gevonden. Dat meldde de Oostenrijkse zender ORF donderdag.

Zygmont en Longin Zbucki zoeken al sinds 28 april 1945 naar de laatste rustplaats van hun broer. Wladyslaw vocht als lid van de Poolse gemeenschap in Oekraïne aan de zijde van het Rode Leger tegen de nazi's. Na de oorlog vluchtten Zygmont en Longin naar Polen.

Wladyslaw blijkt in het dorpje Loipersdorf-Kitzladen ten grave te zijn gedragen. Hij ligt op een deel van de begraafplaats dat gereserveerd is voor gesneuvelde Sovjet-soldaten. De zoektocht naar het graf duurde zo lang omdat de naam Zbucki in de lijsten met in Oostenrijk gesneuvelde Sovjet-militairen verkeerd was gespeld, meldde ORF. Er stond Zbuki.

Japanse releasedatum voor Pokémon Mystery Dungeon

Er is meer duidelijkheid gekomen over de release van het 3DS-spel Pokémon Mystery Dungeon: Magna Gate and the Infinite Labyrinth. Tenminste, voor Japan dan. Nintendo heeft namelijk een releasedatum bekendgemaakt voor de Japanse markt.

Pokémon Mystery Dungeon: Magna Gate and the Infinite Labyrinth komt 23 november uit in Japan. Er is nog niets bekend over wanneer een eventuele Westerse release zal plaatsvinden.

Josje nog niet te porren voor huwelijk

Josje van K3 is nog niet bezig met een bruiloft. Haar geliefde Johnny de Mol zei eerder deze week tegen een Vlaamse krant dat hij een huwelijk niet uitsluit. "Ik vind het nog wat vroeg", reageerde Josje op het Vlaamse radiostation MNM.

"Ik ben echt verliefd. Alles valt samen. Dat ik vroeger zei dat ik nooit zou trouwen, daar mag je me nu niet langer op vastpinnen", zei Johnny. "Daar moet ik toch nog eens even met Johnny over babbelen", reageert de 26-jarige Josje Huisman, die inmiddels drie jaar deel uitmaakt van het kleuterpoptrio.

Josje en Johnny zijn sinds deze zomer samen. Begin augustus biechtte De Mol op dat hij een 'prille relatie' had met de zangeres. Josje scharrelde voordat ze iets met Johnny kreeg met Studio 100-baas Gert Verhulst. De Mol was eerder samen met onder anderen Chantal Janzen en Bridget Maasland.

De Boer: "Het was heel teleurstellend"

Frank de Boer was woensdagavond niet tevreden over de manier waarop zijn spelers het in de Champions League opnamen tegen Real Madrid. Hij zag een Ajax met te veel ontzag. De Amsterdammers verloren op eigen veld uiteindelijk met 1-4.

"Gefrustreerd? Niet zo'n klein beetje ook", zei De Boer na afloop tegen de NOS. "Vooraf heb ik tegen de jongens gezegd dat ze hun normale niveau moeten bereiken of zelfs ontstijgen. Dat hebben ze de eerste 55 minuten zeker niet gedaan."

Pas na het doelpunt van Niklas Moisander begon Ajax te voetballen. "Na die 2-1 krijg je een klein beetje hoop en toen kwam die fantastische kans", vervolgt de Ajax-trainer. "Maar uiteindelijk verdienden we ook niks. Het was heel teleurstellend. Er lag zo ontzettend veel ruimte om goed te voetballen en dat hebben we niet benut. Dat stelde me diep teleur."

Ajax kwam er niet aan te pas tegen de Koninklijke. "Of het iets van ontzag is, ik weet het niet. We zullen dat morgen bespreken. Het was in ieder geval niet geval niet goed. Het was niet eens dat Real Madrid zo goed stond, wij gaven die bal gewoon zo simpel weg. Je speelt tegen de gevaarlijkste counterploeg ter wereld. Dan vraag je om moeilijkheden. Het is zuur dat die 1-0 vlak voor rust viel. En vlak na rust lag de bal er weer in. Vier keer scoren ze uit een omschakelmoment. Dat is veel te naïef van ons."

De Boer had het idee dat er veel meer had ingezeten. "Ik weet dat ze het kunnen. Daarom is het zo frustrerend dat ze het niet laten zien want de ruimte om te voetballen lag er. We moeten het de volgende keer gewoon een stuk beter doen. Ik weet gewoon dat wij heel goed tegen Madrid kunnen spelen en dat kon zeker vandaag. Maar als je in de eerste fase de bal al verliest dan kom je niet in je eigen spel."

Lege panden Winschoten sneller gesloopt om branden

Vijf leegstaande panden in het centrum van Winschoten worden versneld gesloopt. Dat heeft de gemeente Oldambt besloten nu er mogelijk een pyromaan actief is in de Groningse stad, laat een woordvoerder donderdag weten.

Sinds april is negentien keer brand gesticht, de afgelopen nachten was het drie keer op rij raak. Woensdagnacht werd een poging gedaan om een coniferenhaag in brand te steken. Maandag en dinsdag waren twee leegstaande panden het doelwit.

De politie is sinds deze week extra alert in de stad. Er worden meer agenten ingezet en er zijn camera's in de stad geplaatst. Een speciaal rechercheteam doet uitgebreid buurtonderzoek. Sinds dinsdagavond is een noodverordening van kracht. Om nieuwe branden te voorkomen mag de politie in het centrum van Winschoten preventief fouilleren.

Van der Garde rijdt vrije training op Suzuka

Zoals verwacht zal Giedo van der Garde morgen weer plaats gaan nemen achter het stuur van een Formule 1-auto. De Nederlander zal op Suzuka voor Caterham de eerste vrije training voor de Grand Prix van Japan op zich gaan nemen.

Het zal voor Van der Garde dit jaar na China zijn tweede optreden worden tijdens een vrije training. Ook nam hij deel aan enkele rechtelijntests en reed hij enkele demonstraties. Tussendoor reed de Nederlander in de GP2 Series. Morgen zal hij op Suzuka in de eerste vrije training Heikki Kovalainen gaan vervangen.

Twee nieuwe trailers Wreck-It Ralph

Vandaag heeft The Walt Disney Company Benelux twee nieuwe trailers voor de film Wreck-It Ralph vrijgegeven. Oké, het is eigenlijk maar een enkele nieuwe trailer, maar er zijn twee versies.

De eerste versie is de Nederlands ondertitelde versie, de tweede trailer heeft een volledig Nederlandse voice-cast. Wreck-It Ralph (John C. Reilly) wil niet langer in de schaduw staan van de perfecte 'good guy' Fix-It Felix (Jack McBrayer). Het probleem is dat niemand van 'bad guys' houdt, alleen van echte helden. Als een moderne first-person shooter op de markt verschijnt met de bikkelharde sergeant Calhoun (Jane Lynch) ziet Ralph dit als een mogelijkheid tot ultiem heldendom en geluk. Hij sluipt in het spel met als doel een medaille winnen, maar door zijn slopende karakter ontsnapt er een dodelijke vijand die ieder spelpersonage in de arcadehal bedreigd. Ralphs enige hoop is Vanellope von Schweetz (Sarah Silverman), een glitch uit een zoete kartgame die alles weet van goed gedrag. Maar weet Ralph op tijd zich te beteren en de arcadehal te redden, of is het definitief game over?

Wreck-It Ralph verschijnt op 12-12-2012 in de bioscoop.

'Een op drie honden en katten te dik'

Een op de drie honden en katten kampt met overgewicht. Volgens consumentorganisatie Foodwatch komt dit door dagelijks ongezond voer en reclames die een menselijk eetpatroon voor dieren propageren.

Foodwatch onderzocht ter gelegenheid van dierendag de kwaliteit van honden- en kattenvoer en komt tot de conclusie dat er weinig verschil is tussen goedkoop en duur dierenvoer. Beide zijn vaak van onvoldoende kwaliteit. Zo hebben katten en honden dagelijks eiwitten uit vers vlees nodig, maar bevat het voer maar zelden verse ingrediënten.

Het vlees dat in het voer zit is vaak restafval: resten vet, bloedmeel, huid, hoef of hoorn. Als er kip of gevogelte op de verpakking staat, betekent dit soms dat het voer slechts gemalen veren bevat. Honden en katten krijgen hierdoor te weinig voedingsstoffen binnen.

Hoewel de kwaliteit van het dierenvoer volgens het onderzoek te wensen overlaat, groeit de 'petfoodindustrie' elk jaar met drie procent. Dit heeft volgens Foodwatch voornamelijk te maken met de marketing waarbij reclame steeds meer inspeelt op een menselijk eetpatroon. Zo staat het 'Stoofpotje met groente' in de schappen naast 'Paté: Met gevogelte en tuingroenten en rijst' en zijn er tussendoortjes voor de lekkere trek.

Nederland telt ongeveer 4,4 miljoen honden en katten. Hun eigenaren betalen zes tot dertig keer te veel voor inferieure producten, aldus Foodwatch.

Ultieme HD-monsters op de Wii U

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U komt maart 2013 naar Europa. Om ons een beetje warm te houden zijn er vandaag nieuwe screenshots vrijgegeven. Wat in ieder geval gelijk opvalt zijn de mooie heldere kleuren.

Monster Hunter 3 was de eerste game uit de langlopende en succesvolle Monster Hunter-serie die zijn weg wist te vinden naar de Wii. Daarnaast was het ook één van de mooiste games die gemaakt is voor de console van Nintendo en straks is dus ook in HD-kwaliteit te spelen.

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U

Monster Hunter 3 Ultimate Wii U

Mazzarri maakt opstelling Napoli al bekend

PSV krijgt vanavond een zware kluif aan SSC Napoli in de groepsfase van de Europa League. Trainer Walter Mazzarri heeft zijn opstelling al prijsgegeven.

In aanloop naar het duel gingen er geruchten de rondte dat Napoli met en B-team naar Eindhoven zou komen. "Dat is niet waar. Natuurlijk is de competitie belangrijk, maar de Europa League is dat zeker ook. We moeten wel keuzes maken", aldus Mazzarri woensdag op de persconferentie.

Edinson Cavani verschijnt niet aan de aftrap, maar is wel mee afgereisd naar Eindhoven. Marek Hamsik is er vanwege een schorsing niet bij. "We beschikken over een selectie waarin 22 spelers zitten die allemaal elke wedstrijd kunnen spelen. We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd."

De Italiaanse coach heeft een goed beeld van de spelwijze van PSV. "We kijken nooit zoveel naar de tegenstanders individueel. We kijken naar hoe we ons moeten aanpassen op het spel van de tegenstander als team. PSV speelt modern voetbal, daar moeten we op inhaken", aldus Mazzarri.

Aanvoerder Paolo Cannavaro sloot zich aan bij de woorden van zijn coach. "Wie er ook spelen, morgen staan er elf spelers die alles willen geven om te winnen. We kijken nog niet naar zondag (dan speelt Napoli tegen Udinese, red.). We bekijken het van wedstrijd tot wedstrijd."

Opstelling Napoli:
Rosati; Aronica, Fernandéz, Cannavaro; Donadel, Dossena, El Kaddouri, Mesto, Dzemaili; Vargas en Insigne.

'Rihanna en Chris Brown weer samen'

Het begint er steeds meer op te lijken dat Rihanna en Chris Brown hun relatie nieuw leven in hebben geblazen. De twee artiesten werden de afgelopen dagen meerdere malen samen gespot in New York, schrijft entertainmentwebsite TMZ.

Rihanna en Chris gingen maandagavond samen op stap in The Big Apple. De twee bezochten een club, waar ze volgens ooggetuigen nauwelijks van elkaar af konden blijven. De 24-jarige zangeres en de 23-jarige zanger zouden zich samen dik een kwartier op een toilet hebben opgehouden.

Woensdag werd Chris gespot bij het hotel van Rihanna. De twee bezochten samen een concert van Jay-Z, waar Brown zijn arm om zijn ex sloeg. De relatie Chris en Rihanna strandde in februari 2009, nadat Brown de zangeres in een auto in elkaar had getimmerd. Rihanna bekende onlangs nog steeds gevoelens te hebben voor Chris. "Ik hou nog steeds van hem, ik denk dat hij de liefde van mijn leven is."

C. Ronaldo: "Drie keer scoren heeft veel waarde voor mij"

Net als afgelopen weekend was Cristiano Ronaldo opnieuw belangrijk voor Real Madrid. De Portugees scoorde zondag driemaal tegen Deportivo La Coruña (5-1 winst) en herhaalde dit kunstje gisteren tegen Ajax (1-4 overwinning).

De Madrilenen lijken op tijd in vorm geraakt te zijn voor de topper van komende zondag; de uitwedstrijd tegen aartsrivaal FC Barcelona. "Drie keer scoren heeft veel waarde voor mij, ik ben erg blij", liet een tevreden Ronaldo weten.

Door zijn drie treffers ging de wedstrijdbal opnieuw mee naar huis, zoals dat hoort bij een hattrick. "Het is een mooie collectie, maar het team staat voorop", aldus de Portugees.

City zonder Kompany tegen Ajax

Vincent Kompany zal niet van de partij zijn als Manchester City woensdag 24 oktober op bezoek gaat bij Ajax in het kader van de Champions League. De Belgische verdediger ontving gisteren tegen Borussia Dortmund (1-1) een gele kaart en is daardoor automatisch geschorst.

Ook in de eerste groepswedstrijd tegen Real Madrid (3-2 verlies) kreeg Kompany een gele kaart. Uit de eerste twee wedstrijden behaalde City slechts één punt. Ajax staat na de nederlagen tegen Borussia Dortmund en Real Madrid nog op nul punten.

Tennisser Berdych bereikt kwartfinale in Tokyo

Tennisser Tomas Berdych heeft de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi van Tokyo. De 27-jarige Tsjech, nummer twee van de plaatsingslijst, was in twee sets te sterk voor de Colombiaan Alejandro Falla: 6-3 en 7-5. Berdych neemt het voor een plek in de halve finale op tegen de Japanner Kei Nishikori (8) of de Spanjaard Tommy Robredo.

Janko Tipsarevic sloeg zich dankzij een 6-4 en 6-2 overwinning op de Zwitser Marco Chiudinelli eveneens naar de laatste acht. De als derde geplaatste Serviër had geen moeite met de nummer 143 van de wereld. Tipsarevic vuurde tien aces af en werd geen enkele keer gebroken. Binnen twee uur was het pleit beslecht.

In de kwartfinale neemt Tipsarevic het op tegen servicekanon Milos Raonic (6). De 23-jarige Canadees hoefde zich niet bovenmatig in te spannen tegen Tipsarevic' landgenoot Viktor Troicki. Die gaf na slechts drie games spelen op met een blessure. De stand was toen al 3-0 in het voordeel van de Canadees.

NBA gaat schwalbes bestraffen

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gaat schwalbes aanpakken. Voor het overdreven vallen om de scheidsrechter te overtuigen dat de tegenstander een fout maakte, is volgens een functionaris 'geen plaats in onze sport'. Voor de eerste schwalbe krijgt een speler nog een waarschuwing. Daarna volgen boetes en vanaf zes schwalbes een schorsing.

De NBA heeft schwalbes officeel omschreven als 'iedere fysieke daad die lijkt te zijn bedoeld om de scheidsrechter een andere speler te laten bestraffen met een fout'. "De belangrijkste factor om te bepalen of iets een schwalbe is, is kijken of de fysieke reactie van een speler op contact overeenkomt met wat redelijkerwijs verwacht kan worden", stelde de NBA in een verklaring.

Omdat de scheidsrechters niet alles kunnen zien, worden de straffen aan de hand van videobeelden uitgedeeld. Een tweede schwalbe kost een speler vijfduizend dollar, ruim 3800 euro. Voor de twee volgende schwalbes gaan de boetes telkens met nog eens vijfduizend dollar omhoog, maar een vijfde schwalbe kost dertigduizend dollar.

Opvallend genoeg wordt de opkomst van de schwalbe vaak geweten aan de toename van het aantal niet-Amerikaanse basketballers. Europeanen en Zuid-Amerikanen zijn opgegroeid met voetbal, een sport waarin de schwalbe heel normaal is, is de gedachte.

De Bakker kwartfinalist in Brazilië

Thiemo de Bakker heeft de kwartfinale van het challengertoernooi in het Braziliaanse Belem bereikt. De Westlander won in de tweede ronde moeizaam van de thuisspelende Thiago Monteiro: 3-6, 7-6 (2) en 6-3. De Bakker, als vierde geplaatst, is de nummer 159 van de wereld. Zijn Braziliaanse opponent staat 264 posities lager.

Bij de laatste acht is de als zevende gerangschikte Argentijn Agustin Velotti de volgende tegenstander van De Bakker. Hij won met 6-4 en 6-1 van de Chileen Hans Podlipnik-Castillo. Velotti was in de eerste ronde in Belem in drie sets te sterk voor Thomas Schoorel.

Huisarts hervat anti-griepprikcampagne

Nu de rechtbank heeft geoordeeld dat er geen reden is om huisarts Hans van der Linde op de vingers te tikken over zijn uitspraken over het RIVM en diens topman Roel Coutinho, heeft de Zeeuwse huisarts zijn strijd hervat.

In het oktobernummer van Huisarts en Wetenschap (H&W), het maandblad van het Nederlands Huisartsen Genootschap, roept Van der Linde nogmaals op om te stoppen met de grootschalige vaccinatie tegen de griep. "De werkelijke sterfte is niet eens bij benadering bekend en is mogelijk zelfs zo laag dat alleen al op grond daarvan massale vaccinatie niet aan de orde is", betoogt hij.

Daarnaast zou niet bewezen zijn of de griepprik ook echt werkt. Van der Linde vindt dat zonder goede onderbouwing geen preventieve behandeling van gezonde mensen wenselijk is. "En al helemaal niet ten koste van 60 miljoen euro gemeenschapsgeld per jaar."

Van der Linde ageert al jaren tegen de griepprik. Na de uitspraak van de rechtbank vorige week in de zaak die de Staat tegen hem had aangespannen, zei hij dat de discussie over het medische nut van de griepprik door deze rechtszaak op de achtergrond was geraakt en dat hij blij was nu weer terug te kunnen naar de academische discussie over de vaccinatie.

Huisarts hervat anti-griepprikcampagne
Huisarts hervat anti-griepprikcampagne (Foto: ANP)

'Ruzie binnen lobbyclub banken'

Tussen de leden van de lobbyclub voor Nederlandse banken NVB bestaat grote onmin. Vooral ING en Rabobank vechten elkaar de tent uit, waardoor de brancheorganisatie niet meer in staat is een effectieve lobby te voeren richting Den Haag en Brussel. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

Omdat Rabobank ontevreden is over het functioneren van de lobbyorganisatie en zijn voorzitter Boele Staal, wil de coöperatieve bank zijn contributie met dertig procent korten tot 3,5 miljoen euro, weet de krant. Rabo zou niet meer willen betalen dan de twee andere Nederlandse grote banken, ING en ABN AMRO. Aangezien de twee laatstgenoemde niet meer contributie willen betalen, dreigt de NVB flink te moeten gaan bezuinigen.

Volgens het FD zijn de verhoudingen tussen Rabobank enerzijds en de andere banken anderzijds sinds de kredietcrisis flink verslechterd. Rabo zou zich ver verheven voelen boven de andere grootbanken, omdat zij als enige geen staatssteun nodig heeft gehad.

Vooral topmannen Hans van der Noordaa van ING en Rabo-bestuurder Piet van Schijndel zouden geregeld clashen. Bestuursleden van de NVB kwalificeren de organisatie tegenover de krant daarom als een 'onaangename' club.

Illustratief voor het gebrek aan samenwerking is het feit dat ING en Rabobank eerder dit jaar onafhankelijk van elkaar met een plan voor de woningmarkt kwamen. De drie banken zouden er in toenemende mate voor kiezen hun eigen lobby te voeren, waardoor de NVB in feite irrelevant zou worden.


'Ruzie binnen lobbyclub banken' (Foto: Novum)

Digi-D komt met website tegen verwarring DigiD

Het Waalwijkse reclamebureau Digi-D heeft een website online gezet die duidelijk moet maken dat burgers hun persoonlijke gegevens niet naar het bedrijf moeten sturen. Het bureau krijgt dagelijks tientallen mails met persoonsgegevens, wachtwoorden en gebruikersnamen van nietsvermoedende Nederlanders.

Die denken dat ze hun gegevens doorgeven aan DigiD, het digitale paspoort waarmee overheidszaken kunnen worden geregeld. De eigenaren van het reclamebureau zeggen veel tijd kwijt te zijn aan de verwarring tussen Digi-D en DigiD.

Het bedrijf claimt al bijna elfduizend inlogcodes en persoonsgegevens te hebben ontvangen. Het reclamebureau heeft geen slinkse truc uitgehaald om adresgegevens in handen te krijgen. Het bestond al sinds 2003, terwijl DigiD in 2004 in het leven werd geroepen.

Op zuinigopuwdigid.nl staan tientallen voorbeelden van gemeenten en overheidsorganisaties die op hun website spreken van Digi-D, terwijl ze dus DigiD bedoelen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is al snel na de oprichting van DigiD op de hoogte gebracht van de verwarring.

Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer kaartte de kwestie vorig jaar oktober al aan. Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner (CDA) schreef destijds aan de Kamer dat 'voldoende' is gedaan om de kans op vergissingen tot een minimum te beperken.

De eigenaren van het bedrijf, André en Shieila Ellings, willen best van naam veranderen. In het AD zeggen ze dat de overheid de kosten die de naamsverandering met zich mee brengt echter niet wil betalen.

Zij claimen dat dit een kleine twee ton kost, onder meer voor het aanpassen van naamkaartjes. De overheid zou vinden dat ze de kosten niet goed hebben onderbouwd.

De SP en D66 willen volgens de krant dat minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) opnieuw met het bedrijf in overleg gaat.

Michael Schumacher beëindigt carrière

Michael Schumacher heeft vanmorgen bekendgemaakt dat hij aan het einde van dit seizoen zijn loopbaan in de Formule 1 beëindigt. De Duitser meldde dit op een een persconferentie op het circuit van Suzuka, waar komend weekend de Grand Prix van Japan plaatsvindt.

Het einde van zijn Formule 1-carrière werd door velen al verwacht na het aantrekken van Lewis Hamilton door Mercedes, Schumachers huidige werkgever. De zevenvoudig wereldkampioen reed tot nu toe 280 races, waarvan hij er 91 won. Van 2007 tot en met 2009 was de inmiddels 43-jarige Duitser niet in de Formule 1 actief.

Schumachers tweede carrière werd niet het succes waar hij op had gehoopt. In 2010 werd hij voor Mercedes negende in de WK-stand. Zijn beste prestatie in een grand prix was toen de vierde plaats. Die behaalde hij in Spanje, Turkije en Zuid-Korea. Het jaar daarop werd hij weliswaar achtste, maar kon hij slechts bogen op één vierde plaats, in Canada.

Dit seizoen haalde Schumacher het beste resultaat van zijn comeback. Tijdens de Grand Prix van Europa kwam hij als derde over de streep. Van de zeven eerdere races in het seizoen bereikte hij echter vijf keer de finish niet. Vorige week werd bekend dat Mercedes het contract van Schumi niet zou verlengen. Hij wordt vervangen door de van McLaren overgekomen Lewis Hamilton.

Schumacher debuteerde in 1991 in de F1 en werd een jaar later al derde in het WK. In 1994 en 1995 werd hij voor Benetton wereldkampioen. Daarna verhuisde hij naar Ferrari. Een viertal magere jaren bij de Italianen leidden tot een bijzonder succesvolle periode. Van 2000 tot en met 2004 werd hij vijf keer op rij wereldkampioen. In 2005 werd hij derde en een jaar later tweede in het WK.

Na zijn pensioen richtte Schumacher zich op motorraces. Door een val zat hij in 2009 enkele maanden in de lappenmand en moest hij een geplande test voor Ferrari afblazen. Aan het einde van dat jaar maakte hij toch zijn rentree bekend voor de nieuwe Mercedes-renstal.

VanVelzen vindt theatertoer 'leukste ooit'

Roel van Velzen kan volledig zijn ei kwijt in zijn nieuwe theatertoer. "Dit is het leukste wat ik tot nu toe gedaan heb", zegt de 34-jarige zanger tegen Novum Nieuws over The Rush of Life, dat donderdagavond van start gaat in Schouwburg Amstelveen.

"Ik kan al mijn creativiteit hierin kwijt. Alles komt er in samen." VanVelzen combineert in de show onder meer de vaardigheden die hij opdeed bij een cabaretgroepje en bij Crazy Pianos. "Het is theater, improviseren, spektakel, humor", somt hij op. "Voor inspiratie heb ik wel gekeken naar Acda en De Munnik, zij hebben ook een 'totaalvoorstelling'."

De muzikant zegt een 'volle' en 'persoonlijke' show te gaan neerzetten. "Ik ben nogal een verzamelaar van foto's, die worden de leidraad van de show. Dat klinkt misschien statisch, maar wordt juist heel dynamisch." Als voorbeeld geeft de zanger 'de publiekswissel', een element uit zijn vorige theatertoer. Daarbij nam het publiek de rol van verschillende instrumenten over. "Het publiek gaat 'aanwijzingen' geven."

The Rush of Life is gebaseerd op het gelijknamige album dat in april verscheen. "Mijn album gaat over de kick van het leven. Ik kan niet zonder die kick", vertelt VanVelzen. "Als ik een paar dagen niets doe, word ik al onrustig."

Doutzen Kroes wil lelijkerd spelen

Doutzen Kroes hoopt ooit eens een heel lelijk iemand te kunnen spelen. Het 27-jarige model, dat vorig jaar haar acteerdebuut maakte, krijgt geregeld filmrollen aangeboden. "Ik word vooral gevraagd vanwege mijn uiterlijk. Eervol, maar zo'n mooi popje speelde ik al in Nova Zembla", vertelt Doutzen aan het AD.

"Het lijkt me heerlijk om eens iemand te spelen die heel lelijk is", gaat Doutzen, die al jaren acteerlessen volgt, verder. "Zoals de beeldschone actrice Charlize Theron die in de film Monster het tegenovergestelde van een aantrekkelijke vrouw speelde."

Met zo'n rol wil Kroes laten zien dat ze meer is dan een mooi plaatje. "Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen", zegt het model, dat vrijdag haar presentatiedebuut maakt bij de uitreiking van de Gouden Kalveren. "Dingen waar ik uit mezelf misschien niet op zou zijn gekomen. Die verbreding voelt goed."

Hoewel Doutzen veel ambities heeft, keert ze Nederland niet de rug toe. "Het onderhouden van de band met mijn vaderland is heel belangrijk voor mij. En natuurlijk kom ik regelmatig in Eastermar, zoals ik mijn Friese geboorteplaats Oostermeer nog steeds noem. Daar wonen mijn ouders en jeugdvrienden."

NS mag reisinformatiedienst overnemen van ProRail

De NS mag de reisinformatiediensten van spoorbeheerder ProRail overnemen. Daar zijn wel strikte voorwaarden aan verbonden, meldt de Nederlandse Mededingingsautoriteit donderdag.

De toezichthouder wil niet hebben dat het reizigers die in een NS-trein reizen betere reisinformatie krijgen dan reizigers in een trein van een concurrent. Daarom heeft de NS toegezegd dat ook concurrenten onder dezelfde voorwaarden toegang krijgen tot de reisinformatie. Daarmee is het probleem volgens de NMa opgelost.

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) heeft vorig jaar toegezegd dat de informatievoorziening aan reizigers op het spoor in één hand wordt gebracht. De aanleiding hiervoor was dat treinreizigers bij problemen, bijvoorbeeld als het sneeuwt, vaak tegenstrijdige informatie krijgen over hun reis.

Nu betalen NS en concurrenten zoals Connexxion, Veolia en Arriva nog aan ProRail voor het regelen van de reisinformatie die op stations wordt omgeroepen en op de informatieborden is te lezen. Die dienst wordt overgenomen door de NS.

De overige vervoerders worden voor deze dienst dus afhankelijk van hun grootste concurrent. Ook bestaat het risico dat de NS inzicht krijgt in bedrijfsvertrouwelijke informatie van concurrenten. De NMa zegt dat er daarom strikte voorwaarden aan de overname zijn verbonden.

Zo moet de NS de reisinformatie tegen dezelfde prijs en kwaliteit aan concurrenten aanbieden als aan zichzelf. Ook mag de NS geen inzage in vertrouwelijke gegevens krijgen.

Een woordvoerder van de Maatschappij Voor Beter OV zei woensdagavond vooralsnog zeer ongelukkig te zijn met de gang van zaken. 'Voor Beter OV is nog steeds van mening dat de markt verstoord is doordat een van de reizigersvervoerders nu alle reisinformatie voor treinreizigers gaat doen, ook voor andere vervoerders.'


NS mag reisinformatiedienst overnemen van ProRail (Foto: Novum)

Marokko dreigt abortusboot tegen te houden

Marokko dreigt de Nederlandse abortusboot van Women on Waves tegen te houden. Het schip moet volgens de organisatie om 13.00 uur aankomen in de haven van Smir, maar de Marokkaanse autoriteiten stellen dat het schip de wet overtreedt en daarom mogelijk nooit de haven zal bereiken.

Als de organisatie erin slaagt aan te meren, is het de eerste keer dat Women on Waves de haven van een islamitisch land aandoet. De Marokkaanse minister van Onderwijs, Lahcen Daoudi, waarschuwde dat de opvarenden zich aan de wet dienen te houden.

Het schip met Nederlandse vlag kan in internationale wateren de zwangerschap van Marokkaanse vrouwen afbreken, omdat dan de Nederlandse wet van kracht is. Daoudi waarschuwde dat de autoriteiten die de wet moeten handhaven dat zullen doen met 'alles wat met deze boot te maken heeft'.

Op haar website heeft Women on Waves al het nummer voor een hotline voor vrouwen gezet. Ook staat een uitleg hoe met in Marokko verkrijgbare medicijnen tot twaalf weken in de zwangerschap een abortus kan worden opgewekt.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. In Marokko is abortus illegaal, toch zouden er dagelijks zes- tot achthonderd abortussen worden uitgevoerd. Dat zou vaak onveilig gebeuren waardoor vooral armere vrouwen sterven. Women on Waves dreigde eerder in Nederland vervolgd te worden na aangifte van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Justitie stelde echter geen strafrechtelijk onderzoek in.

'Chaos door terugdraaien langstudeerboete'

Het schrappen van de langstudeerboete leidt niet alleen tot vreugde, maar ook tot een administratieve chaos. Dat zegt Doekle Terpstra donderdag in een interview met Trouw. Terpstra is bestuursvoorzitter van hogeschool Inholland.

Oorzaak van de problemen zijn de studenten die zich eerst vanwege de langstudeerboete hadden uitgeschreven bij de hogeschool, maar zich nu weer aanmelden. Dat hoeft geen probleem te zijn, zegt het ministerie van Onderwijs. Maar volgens Terpstra is de praktijk anders.

"Als we hen opnieuw inschrijven, leidt dat tot ingewikkelde taferelen", aldus Terpstra.

Shell start weer proefboringen in poolgebied

Shell is in de nacht van woensdag op donderdag gestart met proefboringen naar olie in de Beaufortzee voor de kust van Alaska. Dat maakte het olieconcern donderdag bekend.

Shell was al bezig met proefboringen in de nabij gelegen Tsjoektsjenzee. Die moesten voortijdig worden beëindigd vanwege slecht weer en problemen met een ondersteuningsschip. De boringen in de Beaufortzee konden pas beginnen nadat het jachtseizoen op walvissen van de Inuït was afgerond.

Zowel in de Beaufort Zee als Tsjoektsjenzee mag Shell alleen beperkte boringen doen tot een diepte van circa vierhonderd meter onder de zeebodem. Shell heeft geen toestemming om dieper te boren naar de lagen die olie bevatten.

Vanwege de invallende winter heeft Shell nog enkele weken de tijd om te boren in de Beaufortzee. De maatschappij moet dan wachten tot de zomer van 2013 voordat de werkzaamheden kunnen worden hervat. Shell is zes jaar bezig geweest en heeft 4,5 miljard dollar geïnvesteerd om te mogen boren in het onherbergzame maar kwetsbare Arctisch gebied.

De boringen van Shell in het kwetsbare noordpoolgebied zijn controversieel. Zo bezette Greenpeace vorige maand tientallen Nederlandse Shell-stations uit protest tegen de boringen. Ook de topman van het olieconcern Total bekritiseerde Shell vorige week in de Financial Times. Hij vindt de boringen in het noordpoolgebied onverantwoord vanwege de milieurisico's.

Gepensioneerden kunnen overwaarde niet verzilveren

Gepensioneerde huizenbezitters hebben steeds minder de mogelijkheid om iets met de overwaarde van hun huis te doen. Het aantal aanbieders van 'opeethypotheken' is de laatste jaren onder invloed van de kredietcrisis fors gedaald, meldt de Volkskrant donderdag.

Om het probleem aan te pakken richt het rijk een commissie op die de financiële wensen van gepensioneerden in kaart moet brengen. Naast de overheid zitten onder meer de Vereniging Eigen Huis (VEH), pensioenbeheerders PGGM en APG, verzekeraar Achmea en hypotheekverstrekker Obvion in de zogeheten Taskforce Verzilveren.

Sommige oudere huizenbezitters hebben een relatief laag inkomen, dat door de pensioenverlagingen bovendien onder druk staat. Ze hebben echter vaak een vermogen van enkele tonnen doordat hun huis nu veel meer waard is dan toen ze dat tientallen jaren geleden kochten. Ouderen willen dat vermogen aanspreken om pensioenkortingen en hogere zorgkosten op te vangen, maar hebben daar dus weinig mogelijkheden toe.

Dubbel zo drukke spits door onstuimig weer

Het regenachtige weer heeft donderdagochtend al tot een dubbel zo drukke spits geleid. Vooral in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam staat het verkeer vast, meldt de ANWB. Rond 08.00 uur stond al tweehonderd kilometer file, terwijl dan normaal honderd kilometer staat.

De meeste files komen door ongelukken die in het onstuimige weer zijn gebeurd. Bij knooppunt Watergraafsmeer bij Amsterdam raakten vier auto's betrokken bij een kettingbotsing. Op de ringweg staat hierdoor tien kilometer file. Op de A1 loopt het ook vast en daar staat een file met dezelfde lengte.

Verkeer richting Amsterdam kan volgens een woordvoerder het beste via de ring West en de ring Zuid rijden. Bij knooppunt Oudenrijn in Utrecht raakten een vrachtwagen en een auto met elkaar in botsing. Hierdoor staat op de A12 vanuit Den Haag tien kilometer file.

Het verkeer richting Rotterdam moet rekening houden met een ongeluk op de A58 richting Zeeland bij Bergen op Zoom. Daar is een rijstrook afgesloten en staat zes kilometer file.

Het verkeer richting Rotterdam moet rekening houden met een ongeluk op de A58 richting Zeeland bij Bergen op Zoom. Daar is een rijstrook afgesloten en staat zes kilometer file.

Syrische doden door Turkse beschieting

Verscheidene Syrische militairen zijn in de nacht van woensdag op donderdag om het leven gekomen door een Turkse artilleriebeschieting van hun positie. Dat meldde de Syrische mensenrechtenorganisatie Observatorium voor de Mensenrechten.

Het is onduidelijk hoeveel soldaten zijn gesneuveld tijdens de beschieting. Het Turkse leger opende woensdagavond laat het vuur, nadat in een Turks grensdorp vijf mensen omkwamen door granaten die in Syrië waren afgevuurd. Het Syrische leger zou op rebellen hebben geschoten, waarbij projectielen op Turkse bodem terechtkwamen.

Aardverschuiving bedelft Chinese leerlingen

Door een aardverschuiving zijn donderdag zeker achttien leerlingen van een basisschool in China levend begraven. De ramp trof naast hun schoolgebouw ook twee boerderijen, waardoor ook een ander persoon bedolven raakte. Dat meldden Chinese staatsmedia.

Het dorpje Zhenhe in het zuidwesten van China werd in september nog getroffen door twee aardbevingen. Daarbij kwamen 81 mensen om het leven.

Salmonellazalm ook verwerkt in salades

De met salmonella besmette gerookte zalm van visfabrikant Foppen is ook in onder meer maaltijdsalades en zalmsalades voor op toast verwerkt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt deze salades niet op te eten en heeft een lijst met besmet voedsel op haar website gezet.

De besmette waren zijn uit de schappen van de supermarkten gehaald, maar het is mogelijk dat consumenten ze nog in hun koelkast of vriezer hebben liggen. Het is volgens de NVWA waarschijnlijk dat de komende dagen meer producten besmet blijken. Als dat het geval is, wordt hiervoor in krantenadvertenties en op de website van de autoriteit gewaarschuwd.

De besmetting bij de Harderwijkse visfabrikant Foppen kwam vrijdag aan het licht. Alle gerookte zalm van de fabrikant is uit de handel gehaald. Foppen levert onder meer aan grote supermarktketens zoals Albert Heijn, Plus en Aldi.

De bron van de besmetting is nog niet bekend. Eerder gaf het bedrijf aan dat de kans groot is dat de besmette vis uit de Griekse vestiging van het bedrijf komt.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu liet maandag weten dat zeker tweehonderd mensen ziek zijn geworden na het eten van de salmonellazalm. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk veel hoger. Salmonella kan leiden tot koorts, diarree, misselijkheid, braken, buikkrampen en hoofdpijn.

Twee Hagenaren vast voor lijk Bergeijk

De politie heeft dinsdagochtend twee Hagenaren aangehouden voor de dood van een 41-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer werd een dag later bij een groot onderzoek in de bossen ten zuiden van het Brabantse Bergeijk gevonden, meldt de politie donderdag.

De verdachten zijn 31 en 32 jaar oud. Zij zijn ingesloten voor verhoor. De plek waar het lichaam werd gevonden is uitvoerig onderzocht. Het Nederlands Forensisch Instituut gaat de doodsoorzaak onderzoeken.

Omroep Brabant meldde eerder dat de politie woensdag de hele dag bezig is geweest de bossen in natuurgebied De Maaij te doorzoeken omdat er aanwijzingen waren dat er een lijk lag. Om wat voor aanwijzingen het gaat is niet bekend. In de avond werd het lichaam gevonden.

Gaslek naast stadhuis Rotterdam

Bij werkzaamheden in een straat naast het stadhuis van Rotterdam is donderdagochtend een gaslek ontstaan. Op het Raam borrelt het gas de straat op. Een brandweerwoordvoerder verwacht dat het lek snel wordt gedicht.

De politie heeft twee straten afgezet. De achterkant en de zijkant van het stadhuis zijn niet meer bereikbaar, de voorkant nog wel. De brandweer verwacht dat het probleem voor openingstijd is verholpen.

FOK! wat een weer...Nat in het zuidoosten

Goedemorgen! Vooral in het zuidoosten van het land lijkt het vandaag weer een natte dag te gaan worden. Een storing trekt over België, maar vooral Limburg lijkt daar ook een deel van mee te krijgen. Elders in het land is het droger en vooral in het noordwesten van het land zal de zon zich regelmatig laten zien.

Hoeveel regen er gaat vallen is nog vrij onzeker. Het zou kunnen zijn dat de storing wat zuidelijker trekt en dan zal er hooguit wat lichte regen vallen. Maar bij een iets noordelijker koers regent het een stuk harder en kan er lokaal wel 20 mm gaan vallen. Dit is even afwachten. In de rest van het land blijft de neerslag beperkt tot een enkele bui. De temperatuur loopt vandaag op naar 14 of 15 graden. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot vrij krachtig.

Nog steeds lijkt zondag de beste dag van deze week te gaan worden. De weersverbetering die er leek aan te komen is helaas weer van de weerkaarten verdwenen. Dus het is en blijft wisselvallig weer, waarbij het vooral op vrijdag weer hard kan gaan regenen en waaien.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Regen in Den BoschPassage van een buienlijn in Den Bosch. Hans uit Schijndel maakte deze foto.

Alles kan kapot in World of Warplanes

Gamestudio Wargaming.net heeft een cinematic trailer uitgebracht voor hun nieuwste mmo World of Warplanes. In de video zien we verschillende gevechtsvliegtuigen in gevecht die meer dan alleen elkaar kapotschieten.

World of Warplanes draait op dit moment in een gesloten bèta. Er is nog geen releasedatum bekendgemaakt. Gamers die mee willen doen aan de bèta moeten hier kijken, want FOK!games geeft bèta-keys weg.

Obama en Romney beginnen aan tv-debat

De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Republikeinse uitdager Mitt Romney zijn woensdagavond (lokale tijd) begonnen aan het eerste verkiezingsdebat. Tientallen miljoenen Amerikanen kijken mee terwijl de kandidaten in Denver (Colorado) voor het eerst op televisie de degens kruisen.

Vooral voor Romney staat veel op het spel. De Republikeinse presidentskandidaat loopt in verschillende cruciale staten achter in de peilingen. De debatten worden door sommige analisten gezien als de laatste kans voor Romney om nog in te lopen op zijn rivaal.

De kandidaten debatteren over de rol van de regering, de zorg en de economie. Vooral dat laatste onderwerp geldt als de achilleshiel van Obama. De hoge werkloosheid en kwakkelende economie baren veel kiezers zorgen.

Het debat is onder andere te bekijken op CNN.

Obama en Romney beginnen aan eerste tv-debat
Obama en Romney beginnen aan eerste tv-debat (Foto: ANP)

Asielzoeker vaker zelfstandig terug

Het aantal uitgeprocedeerde asielzoekers dat zelfstandig en zonder toezicht het land verlaat, is de afgelopen 4 jaar ruim 2,5 keer zo groot geworden, vooral door goede voorlichting. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Gingen er in de eerste helft van 2008 nog 950 'vreemdelingen’ zelfstandig weer de grens over, in de eerste helft van 2012 was dat gestegen tot 2450. Een stijging van 267 procent. Tegelijk daalde het aantal mensen dat gedwongen werd uitgezet lichtjes in dezelfde periode, namelijk van 3730 tot 3140.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken zit de verklaring voor de stijging in de bekendheid van een aantal maatregelen die de afgelopen jaren genomen zijn. "Sinds enkele jaren zit er in asielzoekerscentra ook een internationale organisatie die afgewezen asielzoekers voorlicht over hoe zij zelf hun terugkeer kunnen regelen." Door die maatregelen kunnen mensen die terug moeten naar het land van herkomst, een steuntje in de rug krijgen vanuit Nederland om daar weer aan de slag te kunnen.

Een andere verklaring voor de toegenomen vrijwillige terugkeer is dat steeds meer landen veilig worden verklaard na een periode waar dat juist niet het geval was. ,,Daardoor durven mensen ook weer terug te gaan’’, aldus de woordvoerster.

De grootste groep afgewezen asielzoekers verlaat Nederland zelfstandig, maar onder toezicht. Dat aantal fluctueert gedurende de laatste 4 jaar, maar blijft over de hele linie schommelen rond de 5600.

In de eerste helft van 2012 verlieten vooral Irakezen (320), Chinezen (310), Brazilianen (290), Russen (270) en Turken (230) ons land zelfstandig. In totaal zijn dit jaar tot en met juni 11.440 vreemdelingen uit Nederland vertrokken.

Asielzoeker vaker zelfstandig terug
Asielzoeker vaker zelfstandig terug (Foto: ANP)

Eneco: Extra energieheffing onnodig

Een extra heffing op de energierekening om met dat geld te kunnen investeren in meer gas- en kolencapaciteit is onnodig. De komende tientallen jaren wordt genoeg energie opgewekt in Nederland, stelt bestuurslid Kees-Jan Rameau van energiebedrijf Eneco woensdag.

Rameau reageert hiermee op de suggestie van de bestuursvoorzitters van GDF Suez Nederland en Eon Benelux om zo'n heffing voor extra kolen- en gascentrales in te voeren. Die zijn volgens hen nodig als buffer voor als er te weinig groene stroom is, bijvoorbeeld op windstille en zonloze winterdagen. De investeringen zijn nu niet rendabel omdat de energieprijs zo laag staat, menen de topmannen.

De topman van GDF Suez Nederland, Ruud Bos, suggereerde in Het Financieele Dagblad dat de energie kan gaan uitvallen als er geen extra capaciteit wordt gecreëerd. Volgens Rameau van Eneco is dat onzin, omdat er in de komende jaren sprake is van een overcapaciteit van vijftig procent. En als na jaren die overcapaciteit is opgegeten, zijn er volgens Rameau vast oplossingen om zonne- en windenergie op te slaan.

Het overschot aan energie in de komende jaren komt mede door de bouw van kolencentrales door GDF en Eon. Die zullen door het steeds groter wordende aandeel groene stroom vaker stil worden gelegd. Dat die daardoor onrendabel worden, wijst Ramaeu van de hand. "Stroom zal goedkoper worden als er alleen op duurzame bronnen wordt gedraaid. En de prijs zal omhoog gaan als op een windstille en zonloze dag de fossiele centrales aan moeten worden gezet."

Eneco is wel voorstander van het duurder maken van het Europese systeem van CO2-emmissierechten. Nu zijn die rechten te goedkoop en worden producenten niet gestimuleerd duurzamer te werken. Die opbrengsten daaruit moeten echter niet worden gebruikt voor de bouw van kolencentrales. "Wij hebben onze eigen nieuwe gascentrale ook helemaal zelf betaald."

Marokko wil abortusboot van werken afhouden

Marokko wil voorkomen dat aan boord van de Nederlandse abortusboot daadwerkelijk abortussen worden uitgevoerd. Dat heeft het Marokkaanse ministerie van Volksgezondheid woensdag laten weten.

Het schip van de Nederlandse stichting Women on Waves komt volgens planning donderdagmiddag aan in de haven van Smir in het Noord-Afrikaanse land.

"Het ministerie is hier nooit over geïnformeerd en heeft geen toestemming gegeven", staat in de verklaring. "Het ministerie roept alle relevante autoriteiten op om alles te doen wat nodig is om ervoor te zorgen dat de wet wordt gehandhaafd."

Nokia wil hoofdkantoor verkopen

De Finse telefoonmaker Nokia is van plan het huidige hoofdkantoor te verkopen. Het bedrijf is echter niet van plan het thuisland te verlaten. Dat zegt een woordvoerder van het bedrijf woensdag.

De verkoop van het hoofdkantoor in het plaatsje Keilaniemi vlakbij Helsinki is volgens de zegsvrouw een van de opties die wordt overwogen, nu het bedrijf van alle niet essentiële vastgoedbezittingen afwil. Het bedrijf wilde niet reageren op verhalen in de media dat het gebouw driehonderd miljoen euro kan opleveren.

De vroegere marktleider Nokia heeft veel last van de felle concurrentiestrijd op de smartphonemarkt. Het bedrijf kondigde eerder aan tienduizend banen te schrappen. Nokia wil eind volgend jaar 1,6 miljard euro bezuinigd hebben.


Nokia wil hoofdkantoor verkopen (Foto: Novum)

Zweedse websites aangevallen door hackers

Hackers hebben twee websites van de Zweedse overheid aangevallen. Een van de websites ging door de aanval uit de lucht en op de andere werden links naar profane berichten achtergelaten. Inmiddels zijn de websites weer online, aldus politiewoordvoerder Anders Ahlqvist.

De aanvallen volgen op een inval van de Zweedse politie bij webhostingbedrijf PRQ. Kort daarop werd een video op YouTube geplaatst, naar verluidt gemaakt in opdracht van hackersgroep Anonymous, waarin de Zweedse regering werd gewaarschuwd voor repercussies.

PRQ beheerde de servers van filesharingsite Pirate Bay, zei directeur Mikael Viborg. Nog steeds staan er enkele servers van klokkenluiderswebsite WikiLeaks.

Zoon 'ouwehoer' Martine Fokkens opgepakt

De zoon van Martine Fokkens, een van de hoofdrolspeelsters in de succesdocumentaire Ouwehoeren, is opgepakt door de politie. Hij zou een omgangsverbod met de makers van de film hebben geschonden, meldt Het Parool woensdag. De man is inmiddels vrijgelaten.

Het omgangsverbod werd opgelegd nadat de man regisseurs Rob Schröder en Gabriëlle Provaas telefonisch had bedreigd. Hij zou honderden telefoontjes hebben gepleegd en daarin dreigende taal hebben gebruikt.

Martine en Louise Fokkens uitten vorige week in verschillende media kritiek op de filmmakers, producent Submarine en omroep VPRO. Ze waren boos omdat ze - ondanks vermeende beloftes - geen geld zouden hebben gezien na het succes van de documentaire.

Producent Submarine liet eerder aan Novum Nieuws weten dat het ongebruikelijk is dat mensen die het onderwerp zijn van een documentaire daar geld voor krijgen.

Frans gevechtsvliegtuig neergestort; piloot komt om

Een Frans gevechtsvliegtuig is woensdag in het oosten van Frankrijk neergestort. Daarbij is een Taiwanese piloot die een trainingsvlucht maakte om het leven gekomen. Dat heeft de Franse luchtmacht bekendgemaakt.

In een verklaring zegt de luchtmacht dat het toestel, een Mirage 2000-5, woensdagochtend was opgestegen in Luxeil. Het toestel stortte neer bij het plaatsje Froideconche, niet ver van de grens met Zwitserland en Duitsland. Verdere details werden niet verstrekt.

De luchtmacht van Taiwan beschikt, net als die van diverse andere landen, over Mirages.

Arrestaties om levering elektronica VS aan Rusland

Acht personen zijn dinsdag en woensdag in de Verenigde Staten opgepakt op verdenking van het illegaal leveren van elektronica uit de VS aan het Russische leger en de Russische veiligheidsdiensten. Een van de betrokkenen, een in Kazachstan geboren zakenman, wordt ervan verdacht een Russische geheim agent te zijn.

In totaal zijn elf mensen aangeklaagd, onder wie de zakenman, Aleksandr Fisjenko. Acht verdachten zijn gearresteerd, drie personen zijn nog voortvluchtig.

In de aanklacht staat dat Fisjenko en zijn handlangers zich sinds 2008 bezig hielden met 'een heimelijke en systematische samenzwering' met als doel zonder de juiste vergunningen high-tech elektronica aan te schaffen bij Amerikaanse bedrijven en leveranciers. Het gaat om elektronica die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld radar- en surveillancesystemen, wapengeleidingssystemen en ontstekingen voor explosieven. Dergelijke elektronica is onderworpen aan strenge regulering.

"De aangeklaagden probeerden misbruik te maken van de Amerikaanse vrije markt om Amerikaanse technologie te stelen voor de Russische regering", aldus aanklager Loretta Lynch.

Fisjenko, die een Amerikaans en een Russisch paspoort heeft, is eigenaar van Arc Electronics. Uit een onderzoek van de administratie van het in Houston gevestigde bedrijf is gebleken dat de fluctuaties in de inkomsten de afgelopen jaren 'een opmerkelijk verband vertoonden met de defensie-uitgaven van Rusland'. Onderzoekers hebben ook de hand weten te leggen op een brief aan Arc die afkomstig is van de Russische inlichtingendiensten. Daarin wordt geklaagd dat de microchips die Arc leverde defect waren.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.