Zeven jaar cel voor neerschieten 17-jarige

Een 19-jarige Zwollenaar en zijn 43-jarige vader hebben donderdag zeven jaar cel opgelegd gekregen voor het neerschieten van een 17-jarige jongen. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald. De 67-jarige opa en schoonvader van het stel die ook bij de schietpartij was, werd veroordeeld tot zes maanden celstraf. Het slachtoffer liep bij de schietpartij een dwarslaesie op.

De rechtbank acht bewezen dat de zoon in januari vijf keer op de jongen heeft geschoten, waarbij het slachtoffer vier keer geraakt werd. Zijn vader zou hem daarbij hebben aangemoedigd en is daarom eveneens schuldig aan medeplegen van poging tot doodslag, zo oordeelden de rechters. Omdat de zoon verminderd toerekeningsvatbaar is gebleken en handelen met voorbedachten rade niet is bewezen, acht de rechtbank een straf van zeven jaar passend.

Justitie eiste twee weken geleden nog negen jaar cel tegen de vader en de opa. Het OM wilde de jongen zeven jaar achter de tralies krijgen.

In het onderzoek was niet duidelijk geworden of de vader of de zoon de schoten zou hebben gelost. Voorafgaand aan de schietpartij zou een korte vechtpartij hebben plaatsgevonden. Van de opa wordt alleen bewezen geacht dat hij aan de vechtpartij heeft deelgenomen. Daarom is hij veroordeeld tot zes maanden cel voor openlijke geweldpleging. Omdat hij die tijd al in voorarrest heeft uitgezeten, werd de grootvader vorige week vrijgelaten.

De schietpartij kwam voort uit een langlopende familievete tussen de families van de daders en het slachtoffer. De destijds 17-jarige jongen werd in de Thomas à Kempisstraat in Zwolle neergeschoten. Door de dwarslaesie is hij de rest van zijn leven invalide.