NBA gaat schwalbes bestraffen

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA gaat schwalbes aanpakken. Voor het overdreven vallen om de scheidsrechter te overtuigen dat de tegenstander een fout maakte, is volgens een functionaris 'geen plaats in onze sport'. Voor de eerste schwalbe krijgt een speler nog een waarschuwing. Daarna volgen boetes en vanaf zes schwalbes een schorsing.

De NBA heeft schwalbes officeel omschreven als 'iedere fysieke daad die lijkt te zijn bedoeld om de scheidsrechter een andere speler te laten bestraffen met een fout'. "De belangrijkste factor om te bepalen of iets een schwalbe is, is kijken of de fysieke reactie van een speler op contact overeenkomt met wat redelijkerwijs verwacht kan worden", stelde de NBA in een verklaring.

Omdat de scheidsrechters niet alles kunnen zien, worden de straffen aan de hand van videobeelden uitgedeeld. Een tweede schwalbe kost een speler vijfduizend dollar, ruim 3800 euro. Voor de twee volgende schwalbes gaan de boetes telkens met nog eens vijfduizend dollar omhoog, maar een vijfde schwalbe kost dertigduizend dollar.

Opvallend genoeg wordt de opkomst van de schwalbe vaak geweten aan de toename van het aantal niet-Amerikaanse basketballers. Europeanen en Zuid-Amerikanen zijn opgegroeid met voetbal, een sport waarin de schwalbe heel normaal is, is de gedachte.