Arrestaties om levering elektronica VS aan Rusland

Acht personen zijn dinsdag en woensdag in de Verenigde Staten opgepakt op verdenking van het illegaal leveren van elektronica uit de VS aan het Russische leger en de Russische veiligheidsdiensten. Een van de betrokkenen, een in Kazachstan geboren zakenman, wordt ervan verdacht een Russische geheim agent te zijn.

In totaal zijn elf mensen aangeklaagd, onder wie de zakenman, Aleksandr Fisjenko. Acht verdachten zijn gearresteerd, drie personen zijn nog voortvluchtig.

In de aanklacht staat dat Fisjenko en zijn handlangers zich sinds 2008 bezig hielden met 'een heimelijke en systematische samenzwering' met als doel zonder de juiste vergunningen high-tech elektronica aan te schaffen bij Amerikaanse bedrijven en leveranciers. Het gaat om elektronica die gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld radar- en surveillancesystemen, wapengeleidingssystemen en ontstekingen voor explosieven. Dergelijke elektronica is onderworpen aan strenge regulering.

"De aangeklaagden probeerden misbruik te maken van de Amerikaanse vrije markt om Amerikaanse technologie te stelen voor de Russische regering", aldus aanklager Loretta Lynch.

Fisjenko, die een Amerikaans en een Russisch paspoort heeft, is eigenaar van Arc Electronics. Uit een onderzoek van de administratie van het in Houston gevestigde bedrijf is gebleken dat de fluctuaties in de inkomsten de afgelopen jaren 'een opmerkelijk verband vertoonden met de defensie-uitgaven van Rusland'. Onderzoekers hebben ook de hand weten te leggen op een brief aan Arc die afkomstig is van de Russische inlichtingendiensten. Daarin wordt geklaagd dat de microchips die Arc leverde defect waren.