WK was zwanenzang voor Freire

De wielerloopbaan van Oscar Freire is definitief voorbij. De 36-jarige Spanjaard doet zondag niet mee aan de klassieker Parijs-Tours, waardoor het WK in Limburg zijn laatste koers blijkt te zijn geweest. Dat heeft zijn ploeg Katusha laten weten. Freire werd drie keer wereldkampioen en reed jarenlang voor Rabobank.

Het laatste seizoen leverde voor Freire niet op wat hij ervan had verwacht. In de Tour de France moest hij opgeven na een zware val in de beruchte etappe naar Metz. Het koste hem ook zijn deelname aan de Olympische Spelen. Op het WK in Limburg eindigde de wereldkampioen van 1999, 2001 en 2004 vorige maand als tiende.

Freire begon zijn profcarrière in 1998 bij Vitalicio Seguros. In 2003 kwam hij via Mapei bij Rabobank terecht. De Spanjaard groeide uit tot een van de succesvolste renners in de geschiedenis van de bankiersploeg. Zo won hij onder meer Parijs-Tours, Gent-Wevelgem en maar liefst drie keer Milaan-San Remo. Ook prijken er, naast zijn wereldtitels, meerdere ritzeges in de Tour de France en de Ronde van Spanje op zijn erelijst.