Michael Schumacher beëindigt carrière

Michael Schumacher heeft vanmorgen bekendgemaakt dat hij aan het einde van dit seizoen zijn loopbaan in de Formule 1 beëindigt. De Duitser meldde dit op een een persconferentie op het circuit van Suzuka, waar komend weekend de Grand Prix van Japan plaatsvindt.

Het einde van zijn Formule 1-carrière werd door velen al verwacht na het aantrekken van Lewis Hamilton door Mercedes, Schumachers huidige werkgever. De zevenvoudig wereldkampioen reed tot nu toe 280 races, waarvan hij er 91 won. Van 2007 tot en met 2009 was de inmiddels 43-jarige Duitser niet in de Formule 1 actief.

Schumachers tweede carrière werd niet het succes waar hij op had gehoopt. In 2010 werd hij voor Mercedes negende in de WK-stand. Zijn beste prestatie in een grand prix was toen de vierde plaats. Die behaalde hij in Spanje, Turkije en Zuid-Korea. Het jaar daarop werd hij weliswaar achtste, maar kon hij slechts bogen op één vierde plaats, in Canada.

Dit seizoen haalde Schumacher het beste resultaat van zijn comeback. Tijdens de Grand Prix van Europa kwam hij als derde over de streep. Van de zeven eerdere races in het seizoen bereikte hij echter vijf keer de finish niet. Vorige week werd bekend dat Mercedes het contract van Schumi niet zou verlengen. Hij wordt vervangen door de van McLaren overgekomen Lewis Hamilton.

Schumacher debuteerde in 1991 in de F1 en werd een jaar later al derde in het WK. In 1994 en 1995 werd hij voor Benetton wereldkampioen. Daarna verhuisde hij naar Ferrari. Een viertal magere jaren bij de Italianen leidden tot een bijzonder succesvolle periode. Van 2000 tot en met 2004 werd hij vijf keer op rij wereldkampioen. In 2005 werd hij derde en een jaar later tweede in het WK.

Na zijn pensioen richtte Schumacher zich op motorraces. Door een val zat hij in 2009 enkele maanden in de lappenmand en moest hij een geplande test voor Ferrari afblazen. Aan het einde van dat jaar maakte hij toch zijn rentree bekend voor de nieuwe Mercedes-renstal.