Vervuild medicijn veroorzaakt meningitis in VS

Een uitbarsting van een zeldzame vorm van hersenvliesontsteking in de Verenigde Staten lijkt terug te zijn te voeren tot enkele partijen verontreinigde geneesmiddelen. De Amerikaanse autoriteiten hebben artsen en ziekenhuizen dringend aangeraden voorlopig geen producten van de fabrikant toe te dienen.

In zes staten zijn 35 patiënten getroffen door de hersenvliesontsteking en vijf van hen zijn er aan overleden. Zij bleken allemaal steroïde-injecties te hebben gekregen tegen rugpijn. De hersenvliesontsteking wordt veroorzaakt door een schimmel, die deze week ook is aangetroffen in een nog verzegelde ampul bij de leverancier, het New England Compounding Center in Framingham in Massachusetts.

Het bedrijf heeft het medicijn, methylprednisolonacetaat, teruggehaald. Het was sinds juli in 23 Amerikaanse staten verspreid.

De fungale meningitis is niet besmettelijk, in tegenstelling tot de virale of bacteriële vormen die veel vaker voorkomen. De schimmelinfectie kan worden bestreden met hoge doses antifungale middelen, die doorgaans intraveneus worden toegediend in ziekenhuizen.