Al 350 mensen ziek door salmonellazalm

De met salmonella besmette gerookte zalm van de Harderwijkse visfabrikant Foppen heeft al tot ongeveer 350 bevestigde ziektegevallen geleid. Het gratis informatienummer voor vragen over de salmonella is ruim 2500 keer gebeld. Bij de 350 zieken gaat het om gevallen waarbij uit laboratoriumonderzoek blijkt dat het om salmonella gaat, het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, zegt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag. De actuele cijfers worden donderdagmiddag bijgewerkt op de website van het instituut.

Het aantal telefoontjes bij het gratis informatienummer dat Foppen heeft geopend is sinds woensdagavond sterk teruggelopen, zegt een woordvoerder van de fabrikant. Bij Foppen kwam vrijdag een salmonellabesmetting aan het licht. Alle gerookte zalm van de fabrikant is uit de handel gehaald. Foppen levert onder meer aan grote supermarktketens zoals Albert Heijn, Plus en Aldi.

Ongeveer een kwart van de bellers geeft aan ziek te zijn geworden na het eten van zalm. "Maar het zijn geen harde cijfers. Een deel van de bellers heeft klachten die niet door salmonella kunnen komen", legt de woordvoerder uit.

Het informatienummer wordt mogelijk vrijdag of zaterdag gesloten. "We kijken nog even aan of er meer vragen binnenkomen naar aanleiding van het bericht dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft uitgedaan."

De autoriteit heeft gewaarschuwd dat de besmette zalm van Foppen ook is verwerkt in onder meer maaltijdsalades. Die zijn al uit de schappen gehaald, maar liggen mogelijk nog bij mensen thuis in de diepvries of koelkast.

De oorzaak van de besmetting is nog niet vastgesteld. Alle pijlen wijzen volgens de woordvoerder nog steeds op een vestiging in Griekenland. Alleen de vis die daarvandaan is ingevoerd bleek besmet.