Obama slaat terug naar Romney

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag het eerste grote televisiedebat met de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney verloren. Obama kwam stil over en leek niet echt op zijn gemak. Pas donderdagmiddag sloeg hij terug en beschuldigde hij Romney ervan dat zijn plannen voor het redden van de economie niet gedetailleerd genoeg zijn.

"Als je president wilt zijn, dan ben je het Amerikaanse volk de waarheid verschuldigd", zei Obama. "De man op het podium gisteravond (woensdagochtend 03.00 uur Nederlandse tijd, red.) wilde geen verantwoording afleggen voor hetgeen hij het afgelopen jaar heeft proberen te verkopen. Hier is de waarheid: gouverneur Romney kan zijn belastingplan van vijf biljoen niet betalen zonder het begrotingstekort enorm te verhogen of de kosten af te wentelen op de middenklasse."

Na het debat schaarden verraste Republikeinen zich weer achter Romney, die leek weg te zakken in de peilingen. "We kunnen ons allemaal afvragen waarom Romney heeft gewacht om de echte Mitt te laten zien, maar die vraag is niet meer relevant, slechts vijf weken voor de verkiezingen", schreef Wall Street Journal-columnist Daniel Henninger donderdag. Op Twitter kreeg Romney de meeste steun en zelfs adviseurs van Obama erkenden dat Romney een goede beurt had gemaakt.

De vraag is of het debat ervoor heeft kunnen zorgen dat de tien procent 'zwevende' Amerikaanse kiezers zich achter Romney scharen. Bovendien zijn er nog twee grote debatten, op 16 en 22 oktober, voordat de Amerikaanse bevolking op 6 november naar de stembus gaat.

Romney en Obama hadden allebei een duidelijke missie toen ze het debat ingingen. Romney moest leiderschap tonen en het imago van zich afwerpen dat hij een multimiljonair is die het contact met de werkelijkheid verloren is. Obama moest grote fouten voorkomen en benadrukken dat hij nog steeds meer te bieden heeft als het aankomt op het stimuleren van de economie.

Opvallend genoeg maakte Obama in het debat geen gewag van een uitspraak van Romney dat hij zich geen zorgen maakt over de 47 procent van de Amerikaanse bevolking die geen belasting betalen. Het thema is in de reclamespots van de Democraten juist een terugkerend thema. Gevraagd waarom Obama hier niet op in ging, zei David Axelrod, campagnestrateeg van Obama, dat dit helemaal niet nodig is, omdat inmiddels iedereen wel van de uitspraak op de hoogte is. Hij beschuldigde Romney er tevens van de waarheid en de feiten achter te houden. Hij erkende wel dat Obama zijn lesje heeft geleerd en dat er voor de volgende twee debatten 'aanpassingen' worden gedaan.

Amanda Henneberg, woordvoerster van het campagneteam van Romney, verwierp de aantijgingen. Volgens haar presenteerde Obama geen visie voor een tweede termijn en heeft hij zich niet verdedigd voor zijn eerste termijn. Er werd niets anders gedaan 'valse aanvallen uitvoeren, humeurige verklaringen uitgeven en liegen over de prestaties van gouverneur Romney'.