FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 3 oktober 2012

Cliff Bleszinski vertrekt bij Epic Games

Cliff Bleszinski, tegenwoordig vooral bekend dankzij zijn werkzaamheden aan de Gears Of War-franchise, heeft aangegeven dat hij vertrekt bij Epic Games. In een blog op officiële website van Epic Games, heeft Cliff aangegeven dat hij toe is aan een volgende stap in zijn carrière.

Naast zijn werkzaamheden aan Gears Of War, heeft Cliff ook meegewerkt aan de Unreal-games, Jazz Jackrabbit, Bulletstorm en een aantal andere titels van Epic Games. Cliff Bleszinski heeft er zo'n twintig jaar opzitten bij Epic Games, maar breit er nu dus een einde aan.

“I will miss the projects, the playtests, the debates, and most importantly, the people. Epic only hires the best of the best, and it has been a joy working with each and every one of you on a daily basis, whether you were hired weeks ago or decades ago. I have been fortunate enough to collaborate with a variety of disciplines, from code to art to marketing and PR – it’s been one big, rewarding learning experience. I’m confident that each project that is being built, whether at Epic, Chair, PCF, or Impossible will be top notch and will please gamers and critics alike.”

Cliff

Woningcorporatie Laurentius in financiële nood

Woningcorporatie Laurentius verkeert in acute geldnood. Sommige rekeningen kunnen niet meer worden betaald, laat de Bredase corporatie woensdag weten aan de NOS.

Er wordt onderhandeld met het Waarborgfonds Sociale Woningbouw over steun. Het zou gaan om een overbruggingskrediet van 25 miljoen euro. Met schuldeisers wordt overlegd over het later betalen van rekeningen.

Laurentius kwam dit jaar eerder negatief in het nieuws. Voormalig directeur, Walter V. werd op 21 mei aangehouden op verdenking van vastgoedfraude. De voltallige raad van commissarissen stapte in verband met deze zaak op.

Laurentius werd in april onder extern toezicht geplaatst omdat de corporatie met financiële problemen kampt. Minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA) gaf in een brief aan te twijfelen dat de raad op korte termijn het roer kon omgooien.

Nederlandse banken slagen voor stresstest

ABN AMRO, ING Bank, Rabobank en SNS Bank zitten allen boven de vereiste kapitaalgrens van negen procent. Alle vier de Nederlandse grootbanken voldoen aan de extra kapitaaleisen die de Europese Bankenautoriteit. Dit bleek woensdag bij het bekendmaken van de definitieve uitslagen van de eerder dit jaar afgenomen stresstest.

ABN AMRO beschikte per ultimo juni dit jaar over een kern Tier 1 ratio van 11,7 procent, ING Bank over 11,1 procent, Rabobank zelfs over 12,7 procent en SNS Bank over 9,3 procent. Banken moeten per ultimo 2012 beschikken over een kern Tier 1 ratio van tenminste 9 procent, inclusief de kapitaalbuffer ten opzichte van overheidspapier.

In tegenstelling tot de Nederlandse banken zijn er nog voldoende banken die niet slaagden voor de test. In totaal beschikten de banken echter over een ratio van 10,7 procent.

De 27 banken die aanvankelijk niet slaagden voor de test hebben inmiddels hun kapitaalpositie versterkt door 116 miljard euro op te halen. "Een significante vooruitgang", aldus Andrea Enria van de EBA.

Twaalf Nederlandse universiteiten in wereldtop

Twaalf Nederlandse universiteiten staan in de lijst van de tweehonderd beste universiteiten ter wereld. Alleen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben meer universiteiten in de prestigieuze lijst van Times Higher Education.

De Leidse universiteit is de hoogst geplaatste, op plek 64. Daarna volgen Utrecht (67), Wageningen (70), Erasmus (71), Delft (78), Amsterdam (83), Groningen (89), Eindhoven (114), Maastricht (115), Nijmegen (127), VU (140) en Twente (187).

De beste universiteit ter wereld is die van Californië. Op de tweede plek staat Oxford.


Twaalf Nederlandse universiteiten in wereldtop (Foto: Novum)

Uitslagen Champions League (03/10/2012)

Vanavond stond de tweede speelronde op het programma in de groepsfase van de Champions League voor Groep A tot en met D. Ajax verloor in eigen huis met 1-4 van Real Madrid. Hieronder vind je de uitslagen van alle wedstrijden.

Groep A

FC Porto (Por) - Paris Saint-Germain (Fra) 1-0
83' J. Rodriguez 1-0

Dinamo Kiev (Oek) - Dinamo Zagreb (Kro) 2-0
3' Gusev 1-0
33' Pivaric (e.d.) 2-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 FC Porto (Por) 2 2 0 0 6 3-0
2 Paris Saint-Germain (Fra) 2 1 0 1 3 4-2
3 Dinamo Kiev (Oek) 2 1 0 1 3 3-4
4 Dinamo Zagreb (Kro) 2 0 0 2 0 0-4


Programma 24 oktober
Dinamo Zagreb (Kro) - Paris Saint-Germain (Fra)
FC Porto (Por) - Dinamo Kiev (Oek)


Groep B

Arsenal (Eng) - Olympiacos Pireaus (Gri) 3-1
42' Gervinho 1-0
45' Mitroglou 1-1
56' Podolski 2-1
90+4' Ramsey 3-1

Schalke 04 (Dui) - Montpellier (Fra) 2-2
13' Ait Fana 0-1
26' Draxler 1-1
52' Bocaly (Montpellier)
53' Huntelaar (pen) 2-1
90' S. Camara 2-2

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Arsenal (Eng) 2 2 0 0 6 5-2
2 Schalke 04 (Dui) 2 1 1 0 4 4-3
3 Montpellier (Fra) 2 0 1 1 1 3-4
4 Olympiacos Pireaus (Gri) 2 0 0 2 0 2-5


Programma 24 oktober
Arsenal (Eng) - Schalke 04 (Dui)
Montpellier (Fra) - Olympiacos Pireaus (Gri)


Groep C

Zenit St. Petersburg (Rus) - AC Milan (Ita) 2-3
13' Emanuelson 0-1
16' El Shaarawy 0-2
45+2' Hulk 1-2
49' Shirokov 2-2
75' Hubocan (e.d.) 2-3

Anderlecht (Bel) - Málaga (Spa) 0-3
45+1' Eliseu 0-1
57' Joaquin (pen) 0-2
64' Eliseu 0-3

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Málaga (Spa) 2 2 0 0 6 6-0
2 AC Milan (Ita) 2 1 1 0 4 3-2
3 Anderlecht (Bel) 2 0 1 1 1 0-3
4 Zenit St. Petersburg (Rus) 2 0 0 2 0 2-6


Programma 24 oktober
Zenit St. Petersburg (Rus) - Anderlecht (Bel)
Málaga (Spa) - AC Milan (Ita)


Groep D

Ajax (NED) - Real Madrid (Spa) 1-4
42' C. Ronaldo 0-1
48' Benzema 0-2
56' Moisander 1-2
79' C. Ronaldo 1-3
81' C. Ronaldo 1-4

Manchester City (Eng) - Borussia Dortmund (Dui) 1-1
61' Reus 0-1
90' Balotelli (pen) 1-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid (Spa) 2 2 0 0 6 7-3
2 Borussia Dortmund (Dui) 2 1 1 0 4 2-1
3 Manchester City (Eng) 2 0 1 1 1 3-4
4 Ajax (NED) 2 0 0 2 0 1-5


Programma 24 oktober

Ajax (Ned) - Manchester City (Eng)
Borussia Dortmund (Dui) - Real Madrid (Spa)

'Xbox Music verschijnt op 26 oktober'

Microsoft wil Xbox Music samen met de release van Windows 8 lanceren. Dat zeggen verschillende bronnen die bekend zijn met de plannen van Microsoft. De service is gratis, maar dan heb je advertenties. Er komen ook abonnementen om zonder reclame Xbox Music te gebruiken. Een van de belangrijkste features is de integratie met SkyDrive.

Met die integratie kan je onder andere muziek en afspeellijsten op de cloud-service plaatsen. Xbox Music werkt overigens op verschillende platforms, waaronder Android en iOS, maar de applicaties hiervoor zullen nog niet meteen beschikbaar zijn. Ook wordt een update van het Xbox-Dashboard voorzien om de service op Xbox 360 te ondersteunen. De applicaties voor muziek en video op de console van Microsoft krijgen eveneens updates om Xbox Music volledig te integreren.

De dienst zou naast de Xbox ook via Windows 8- en Windows Phone-toestellen kunnen worden benaderd. Wanneer Xbox Music voor de Nederlandse markt uitkomt moet overigens worden afgewacht.

'Zwarte weduwe' wilde opnieuw echtgenoot vermoorden

Een 77-jarige vrouw uit Canada, die berucht is als 'de internet zwarte weduwe', is aangeklaagd voor poging tot moord op haar man. De vrouw stond er om bekend datingsites te bezoeken, om vervolgens met weduwnaars af te spreken. Deze mannen lichtte ze vervolgens op of vermoordde ze.

De politie van Cape Breton, dat in de provincie Nova Scotia ligt, arresteerde Millie Weeks afgelopen maandag. Toen werd haar man namelijk ernstig ziek. De vrouw wordt ervan beschuldigd haar man vergiftigd te hebben. Haar echtgenoot, de 75-jarige Fred Weeks, werd zondag in het ziekenhuis opgenomen. De artsen vertrouwden het zaakje niet en lichtten de politie in. De man is inmiddels herstellende.

De zwarte weduwe zat een aantal jaren vast voor doodslag, diefstal en oplichting in Canada en de Verenigde Staten. in 1961 drogeerde en overreed ze haar toenmalige echtgenoot. Toen ze zes jaar later uit de gevangenis kwam, vond ze een nieuwe weduwnaar. Met hem trouwde ze in 2000, maar al gauw verslechterde zijn gezondheid. Hij stierf twee jaar later aan een hartstilstand.

Enkele weken later vond ze haar derde slachtoffer, de 73-jarige Alex Strategos. Hij werd op de dag dat het stel ging samenwonen in het ziekenhuis opgenomen met verwondingen aan onder meer zijn hoofd. Millie Weeks moest voor 5 jaar achter slot en grendel in Florida wegens diefstal en vervalsing. Ook was de bankrekening van haar echtgenoot geplunderd. In 2009 kwam ze vrij, waarna ze werd uitgezet naar Canada.

Natalie Portman gaat undercover

Het lijkt erop dat Natalie Portman een geheim agent gaat spelen. Ze is in beeld voor de misdaadthriller Code Name Sasha voor producent Paramount, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

De 31-jarige Portman zou in de film een alleenstaande moeder met een crimineel verleden gaan spelen die met een schone lei wil beginnen door voor de FBI te gaan werken. Uiteindelijk is ze instrumenteel in het oprollen van een van de grootste illegale wapenhandelaren ter wereld. Wanneer de film uit moet komen is nog onbekend.

Ook 20th Century Fox heeft Portman in het vizier. De actrice is gevraagd voor de hoofdrol in Last Witness. Hierin zou ze een psycholoog spelen die de enige overlevende is van een bomaanslag in Boston en sindsdien aan geheugenverlies lijdt.

Hoe dan ook heeft Portman het de komende tijd nog druk. Ze is nog bezig met de opnames van de nog titelloze nieuwe film van Terrence Malick en die van Thor: The Dark World. Daarna staat haar western Jane Got a Gun op het programma.


Natalie Portman gaat undercover (Foto: Novum)

[CL] Uitslag Ajax - Real Madrid

Ajax heeft ook zijn tweede groepswedstrijd in de Champions League verloren. In de Amsterdam ArenA bleek Real Madrid met 1-4 te sterk. De Amsterdammers staan in Groep D na twee duels onderaan met nul punten. Op 24 oktober speelt de ploeg van Frank de Boer thuis tegen Manchester City.

Karim Benzema maakt de 0-2, Tobias Sana kijkt toe. (Foto: Pro Shots)

Het eerste gevaar kwam van Ajax toen Boerrigter een voorzet kon geven, hij bereikte echter niemand. In de rest van de eerste helft kwamen de Amsterdammers er nauwelijks meer aan te pas. Real was oppermachtig en het enige wat Ajax kon doen was verdedigen. Mede dankzij een aantal knappe reddingen van Kenneth Vermeer hield het nog lang de nul, maar vlak voor rust was het toch raak. Christiano Ronaldo scoorde.

Vlak na de rust verdubbelde Real Madrid de score. Uit een flitsende counter scoorde Benzema met een fraaie omhaal. De wedstrijd leek beslist, maar onverwacht kwam Ajax toch terug tot 1-2. Moisander kopte raak uit een hoekschop. Hierna leefde de thuisploeg op en was het zelfs zeer dicht bij de gelijkmaker. Debutant Hoesen schoot echter van dichtbij over. Tien minuten voor tijd besliste Ronaldo de wedstrijd door met een geplaatst schot de stand op de 1-3 te brengen. Twee minuten later bepaalde diezelfde Ronaldo de eindstand op 1-4 met zijn derde goal van de wedstrijd.

Siem de Jong verlaat het veld na het verlies. (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

1 - 4

Real Madrid

 56' Moisander    42' Ronaldo 
 48' Benzema 
 79' Ronaldo 
 81' Ronaldo 
 
 Gele kaart: , Essien, (Real Madrid)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 49.491
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
C.Poulsen (Sporkslede/69)
Eriksen
Sana (Hoesen/66)
Babel (Lukoki/82)
Boerrigter
  Casillas
Arbeloa
Ramos
Pepe
Marcelo
Callejón (Di María/61)
Essien (Khedira/78)
Kaká (Özil/75)
Xabi Alonso
Ronaldo
Benzema

Tien jaar cel voor fatale schietpartij Haags café

Een 30-jarige man is woensdag veroordeeld tot tien jaar celstraf voor het doodschieten van een man in een café in zijn woonplaats. De rechterbank in Den Haag achtte bewezen dat de man het 34-jarige slachtoffer met opzet van het leven heeft beroofd door hem van dichtbij neer te schieten. Het Openbaar Ministerie had twaalf jaar cel geëist.

De schietpartij vond in de nacht van 23 op 24 december plaats in een café aan de Weimarstraat. De twee kregen ruzie nadat de verdachte de vriendin van het slachtoffer had lastiggevallen. De 34-jarige man gooide een glas in de richting van de 30-jarige, waarna een vechtpartij ontstond.

Personeel en bezoekers van het café haalden de kemphanen uit elkaar. De verdachte werd door personeel naar buiten begeleid, waardoor de ruzie gesust leek. Een vriend van de verdachte kreeg het vervolgens echter aan de stok met het slachtoffer. De verdachte kwam naar het tweetal toesnellen en kort daarop klonk een schot.

De verdachte beweert dat sprake is van een ongeluk. Het vuurwapen zou van het slachtoffer zijn geweest. Dat zou hij hebben afgepakt, waarna het wapen per ongeluk afging. De in totaal 29 getuigen die gehoord zijn hadden echter een andere lezing.

Betoger op dak Sint-Pieter houdt het voor gezien

Een Italiaanse man die uit protest tegen het beleid van Italië en de Europese Unie op de 130 meter hoge koepel van de Sint-Pieter in Vaticaanstad was geklommen heeft woensdagavond zijn protestactie beëindigd en is naar beneden geklommen. De man zat bijna 24 uur op het dak.

Twee brandweerlieden hebben de man, Marcello De Finizio, van het dak geholpen. Ondanks het protest ging de audiëntie van de paus, waar duizenden pelgrims op afkwamen, gewoon door.

De Finizio beklom de koepel dinsdagnacht en hing een spandoek op met de tekst 'Help! Genoeg Monti!', verwijzend naar premier Mario Monti, die zware bezuinigingsmaatregelen en economische hervormingen heeft doorgevoerd om de schuldenlast van Italië te verlichten en de groei te stimuleren.

Zaak Rasmussen duurt voort

De zaak tussen wielrenner Michael Rasmussen en de Rabobank-wielerploeg zal op 12 november een vervolg krijgen. op die dag zullen voor het gerechtshof in Arnhem in het hoger beroep getuigen gehoord worden.

Rasmussen werd in 2007 door de Raboploeg in leidende positie uit de Tour de France gehaald omdat hij gelogen had over zijn whereabouts. De Deen werd door de ploegleiding per direct op straat gezet, maar zegt zelf dat hier geen reden toe was, omdat het team al eerder op de hoogte gesteld was van het feit dat hij over zijn verblijfplaats had gelogen. De Raboploeg zegt pas op 25 juli dit te horen hebben gekregen, terwijl Rasmussen juni aanhoudt. De Deen eist dan ook 5,8 miljoen euro schadevergoeding.

De rechter wees Rasmussen in 2008 een schadevergoeding van 800.000 euro toe, maar beide partijen gingen hier niet mee akkoord. Getuigen moeten nu helderheid gaan verschaffen, maar namen van deze personen zijn niet naar buiten gebracht.

Provinciebestuur Flevoland stapt op

Het provinciebestuur van Flevoland heeft ontslag genomen. Het college van Gedeputeerde Staten struikelde over een rapport over natuurgebied Oostvaarderswold. Dat meldt de provincie woensdagavond.

De vier gedeputeerden namens VVD, PvdA, CDA en ChristenUnie stapten op nadat een onderzoekscommissie had geconcludeerd dat het natuurproject veel teveel had gekost. Het provinciebestuur vindt dat er geen eerlijke kans is geweest om op deze conclusies te reageren.

"Dit alles heeft de beeldvorming over de handelswijze van de provincie in dit dossier zodanig beïnvloed dat naar de mening van ons college er weinig ruimte meer is voor een uitgebreide discussie over de inhoud", schrijven de gedeputeerden.

Leger Israël: gewapende Syriërs naar Golan-hoogten

Tientallen gewapende mannen zijn naar de Syrische kant van de Golan-hoogvlakte getrokken. Dat heeft het Israëlische leger woensdag gezegd. Het is niet duidelijk wat de gewapende lieden van plan zijn. Vooralsnog is er geen sprake van geweld en er zijn nog geen pogingen ondernomen de grens met Israël over te steken.

De gewapende lieden dragen geen uniformen en het is dan ook niet duidelijk of het militairen van het Syrische leger zijn of rebellen die strijden tegen het regime van president Bashar Assad.

De Israëlische bevolking maakt zich zorgen dat het geweld in Syrië overslaat naar Israël.

Turkije valt Syrië aan

Turkije heeft artilleriebeschietingen uitgevoerd op doelen in Syrië. Dat heeft het kantoor van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag bekendgemaakt. Een Turkse grensstad werd eerder op de dag getroffen door een granaat die vermoedelijk vanuit Syrië is afgevuurd.

In een verklaring zei het kantoor van Erdogan dat het leger beschietingen heeft uitgevoerd op 'plaatsen in Syrië die door de radar zijn gedetecteerd'. Daarbij werden de oorlogsregels gerespecteerd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet eerder weten 'woedend' te zijn over de Syrische granaat die in de Turkse grensstad Alcakale vijf levens eiste. De Verenigde Staten zijn met Turkije in overleg getreden over de 'zeer gevaarlijke situatie'.

Clinton riep landen op om de druk op het Syrische regime op te voeren om het zo te dwingen de wapens neer te leggen en een politieke transitie na te streven.

22 Cans zal maar 1 game maken en niet meer

Peter Molyneuxs 22 Cans-studio heeft onlangs gezegd dat ze maar één game maken en niet meer. Hun eerste game zal uiteraard na alle experimenten, zoals Curiosity: What's inside the Cube, gemaakt zijn.

"But everything that we do, every thought that we have, every moment of a day, is all working towards this full game, " legt Molyneux uit. "22 Cans is only going to make one game and that's it. You just release that single experience then you refine it and adapt it like – and don't think of this in any way other than an analogy – when a TV company makes a soap opera."

Curiosity

HBO-raad eist duidelijkheid over langstudeerboete

De HBO-raad wil dat er snel helderheid komt over de gevolgen van het afschaffen van de langstudeerboete. De VVD en de PvdA maakten maandag bekend de boete, die op 1 september is ingevoerd, te willen schrappen. De HBO-raad is daar blij mee, maar wil van staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) weten wat dit precies betekent voor studenten.

In een brief aan Zijlstra vraagt de HBO-raad duidelijkheid over wat studenten moeten doen die de boete al hebben betaald. Sommigen hebben hiervoor een betalingsregeling getroffen of een lening afgesloten. Ook is er onduidelijkheid over wat hogescholen en universiteiten moeten doen. "Als uitvoerder van de wet kunnen zij deze maatregel pas terugdraaien als daar de juiste gronden voor zijn."

De langstudeerboete houdt in dat studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, een boete krijgen van ruim drieduizend euro. VVD en PvdA willen de boete met terugwerkende kracht weer afschaffen.

Kostenstijging 2014 kan HRT kop kosten

Het HRT F1 Team zegt bij monde van teambaas Luis Pérez-Sala te vrezen voor enorme kostenstijgingen voor het seizoen 2014. De Spanjaard denkt dat de motoren onbetaalbaar zouden kunnen worden, waardoor dit kleine teams de kop zou kunnen gaan kosten.

De Formule 1 werd in de afgelopen jaren minder duur door het bevriezen van de motorenontwikkeling, het besparen van kosten en het testverbod. De nieuwe motorenregels dreigen roet in het eten te gooien. Pérez-Sala is tegenover Autosport dan ook niet te spreken over de veranderingen. "Dit soort geruchten zijn daarom zorgwekkend. Wat net zo zorgwekkend is, is dat we, één jaar voor de introductie, nog niets zeker weten. Wij zijn twintig procent van ons budget kwijt aan de aanschaf van motoren. Ik weet niet hoe wij kunnen overleven als dit wordt verdubbeld vanaf 2014."

Een klantenchassis, zoals in het verleden mogelijk was, zou een optie kunnen zijn. "In mijn ogen is dat een goed idee. Wij krijgen zonder meer geld uit te geven een betere auto. Wellicht besparen we er zelfs geld op. Het is goedkoper, aangezien de auto en onderdelen al ontworpen zijn. Toch hangt het aan wat de leverancier voor prijskaartje eraan ophangt."

HRT heeft in het afgelopen jaar veel moeten investeren. Onder het Spaanse management zijn de faciliteiten van Colin Kolles verruilt voor een nieuw pand in Madrid waar nu het hoofdkwartier gevestigd is. Van hieruit wordt gewerkt aan het vormen van een team, wat de basis moet vormen voor betere toekomstige resultaten. Volgend seizoen zal in ieder geval Pedro de la Rosa weer gaan racen, terwijl het tweede zitje nog vacant is.

Bad Piggies nummer 1 drie uur na launch

De nieuwe game Bad Piggies is de snelst gedownloade Rovio-game ooit. De nieuwe game heeft in totaal drie uur nodig gehad om de nummer één-positie te krijgen in Apples App Store.

Bad Piggies is een een spin-off gebaseerd op Angry Birds. In Bad Piggies bestuur je het varkentje uit Angry Birds en bouw je apparaten om je te vervoeren. Rovio heeft ook bekendgemaakt dat Bad Piggies eerste gratis update Flight Into The Night volgende week beschikbaar komt. 

BP

AC Milan zoekt toeschouwers voor derby

De matige prestaties van AC Milan in de Italiaanse competitie zijn te merken aan de publieke belangstelling. Voor het eerst in  jaren verloopt de kaartverkoop voor de derby tegen Inter, komende zaterdag, moeizaam.

Milan haalde uit de eerst zes competitiewedstrijden slechts zeven punten. Tot vandaag waren er voor het duel tegen Inter pas 55.000 kaarten verkocht, terwijl de wedstrijd normaal gesproken altijd 80.000 mensen trok. Aanvoerder Massimo Ambrosini besloot daarom zelfs een videoboodschap in te spreken richting de fans. "Jongens, een derby zonder jullie is niets waard. Koop een kaartje, zodat we met z'n allen de belangrijkste wedstrijd van allemaal kunnen winnen", aldus Ambrosini.

"Misschien is het de recessie, de economische crisis of de mindere resultaten van Milan en Inter. Maar voor het eerst in 26 jaar verloopt de kaartverkoop voor de derby langzaam", constateert topman Adriano Galliani van AC Milan.

Campagne om tolerantie te bevorderen

SIRE is een campagne gestart om tolerantie in Nederland te bevorderen. Het motto is 'tolerantie, daar knapt Nederland van op'. Volgens SIRE is tolerantie niet meer vanzelfsprekend in Nederland.

"Tijd om tolerantie opnieuw onder de aandacht te brengen, in de markt te zetten", stelt de stichting. "Het begrip tolerantie heeft last van een slecht imago en kan dus wel wat marketingondersteuning gebruiken."

Om niet belerend te worden wil SIRE het begrip als product introduceren. "Want hoe meer mensen tolerantie gebruiken, hoe meer Nederland opknapt."

De campagne is woensdag gestart en zal tot het einde van het jaar lopen.


Dit is helemaal niet genant!

Soms snap ik de wereld niet meer...

Ik ben een nerd, een geek of hoe je iemand ook wilt noemen die dol is op alles met een beeldscherm en knopjes. Altijd al geweest en ik hoop dat het nooit verandert. Maar soms heel soms vraag ik me af of de wereld gek is geworden. Want zou jij 10.000 dollar (ja, tienduizend) betalen voor een gesealde iPhone van de eerste generatie?

Zo ja, dan kun je hier je slag slaan op ebay, zo nee dan kun je alsnog even op ebay kijken om te zien of er mafkezen zijn die het er voor over hebben...

Mojang maakt kinderboeken en tijdschrijften

Binnenkort kan iedereen kinderboeken en tijdschrijften kopen over Minecraft. Mojang heeft onlangs een contract getekend met het Britse uitgeversbureau Egmont Publishing. De kinderboeken en tijdschrijften zullen bijna overal verkrijgbaar zijn, alleen Amerikanen moeten het importeren.

Een woordvoerster van Egmont Publishing kan niet bevestigen hoeveel Minecraft-kinderboeken en -tijdschrijften er worden uitgebracht, maar wel dat de verkoop volgend jaar begint. Vorig maand heeft Rovio, maker van Angry Birds, ook een contract getekend bij Egmot Publishing voor verschillende boeken die in Engeland worden uitgebracht.

Blokken zijn leuk

Landis moet uitspraken rectificeren

Floyd Landis moet verschillende verdachtmakingen tegen wielerfederatie UCI rectificeren. De Amerikaan zei dat de UCI in de afgelopen twintig jaar renners zoals Lance Armstrong de hand boven het hoofd had gehouden door positieve dopingtests niet naar buiten te brengen.

UCI-voorzitter Pat McQuaid en zijn voorganger Hein Verbruggen zouden voor hun acties geld hebben ontvangen. Ook werden ze door Landis onder meer voor clowns, terroristen en leugenaars uitgemaakt. Dit pikten McQuaid en Verbruggen niet, waarop ze naar de rechter stapten. Deze gaf hen gelijk en veroordeelde Landis tot het betalen van 8.000 euro boete. Ook moet de Amerikaan de uitspraak van de rechter in een aantal media gaan publiceren.

Open tuberculose op school in Boxmeer

Bij een student van het MBO College De Maasvallei in Boxmeer is open tuberculose vastgesteld. De infectie kwam eind vorige maand aan het licht. Er is een onderzoek gestart, meldt de gemeente Boxmeer woensdag.

De mensen met wie de student veelvuldig in contact is geweest worden onderzocht. Afhankelijk van de resultaten wordt het onderzoek uitgebreid met de minder intensieve contacten.

Op de school is de GGD met voorlichting begonnen. Alle studenten ontvangen een informatiebrief over tuberculose.

Tuberculose is een infectieziekte en is alleen overdraagbaar als iemand met open longtuberculose de bacterie uithoest en een ander deze inademt. De kans is dan tien procent dat deze persoon de ziekte ontwikkelt. Tuberculose is tegenwoordig goed te behandelen.

Nieuwe Franse antiterreurwet in de maak

De Franse regering heeft woensdag een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee het volgen van trainingen in terreurkampen in het buitenland moet worden afgeschrikt. De wet is bedoeld om herhaling van de bloedige aanvallen in en rond Toulouse eerder dit jaar te voorkomen.

De jonge Franse radicaal Mohammed Merah beroofde in maart zeven mensen, onder wie drie joodse kinderen en een rabbijn, van het leven bij verschillende aanvallen. Hij kwam uiteindelijk zelf om het leven bij de belegering van zijn woning door de politie. Merah zei banden te hebben onderhouden met Al-Qaida en beweerde dat hij trainingen had gevolgd in een paramilitair kamp in Pakistan.

Met het wetsvoorstel worden de mogelijkheden van de Franse justitie om terrorisme te bestrijden verder uitgebreid. Justitie kan een ieder voor het gerecht dagen die ervan verdacht wordt trainingen in het buitenland te hebben gevolgd, zelfs voordat er sprake is van een aanval op Franse bodem.

Burn the Rope volgende week op PS Vita

Ringzero Game Studio kondigt vandaag aan dat de iOS-hit Burn The Rope volgende week op Playstation Network verschijnt voor PlayStation Vita. De game maakt optimaal gebruik van het platform door onder meer het rear touch pad en de gyroscoop te ondersteunen. Voor de meer competitieve gamers zijn ook leaderboards geïmplementeerd.

Het spel bevat zeven verschillende werelden met elk zestien levels, waarna een achtste wereld met nog eens zestig extra levels kan vrijgespeeld worden. Burn The Rope verschijnt op PlayStation Vita en gaat 3,99 euro kosten.

.Burn the Rope

Artsen: president Colombia met succes geopereerd

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos is met succes geopereerd aan prostaatkanker. Dat hebben artsen woensdag gezegd. Volgens de directie van het Fundacio Sante Fe Hospital in Bogota zijn er geen complicaties opgetreden tijdens de tweeënhalf uur durende operatie.

Volgens een van de artsen kan de president over twee tot drie dagen weer naar huis. Eerder verklaarde Santos dat artsen de kans op genezing op 97 procent hadden ingeschat.

Waarschuwingsschoten bij arrestatie in Rotterdam

Bij de arrestatie van een verwarde man in Rotterdam heeft de politie woensdag twee waarschuwingsschoten gelost. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Het incident vond iets voor 18.00 uur plaats.

Bij de politie was een melding binnengekomen van een verward persoon die een wapen op zak zou hebben. Toen agenten hem aan wilden houden luisterde hij niet. Daarop werden twee waarschuwingsschoten gelost.

De identiteit van de man is niet bekendgemaakt. Of hij inderdaad gewapend was is ook nog niet duidelijk.

Jongens vast om urineren op Koran

Twee koptisch-christelijke jongens in Egypte zitten in jeugddetentie, omdat zij in het zuiden van het land over bladzijden van de Koran zouden hebben geurineerd. De jongens, 9 en 10 jaar oud, zijn eerder deze week aangehouden.

De jongens blijven in detentie totdat ze opbiechten door wie ze tot hun daad zijn aangezet, zei de geestelijke Sheik Gamal Shamarkal woensdag.

Het gebeurt niet vaak dat jongeren in Egypte worden beticht van minachting van de islam. De laatste tijd wordt er wel vaker opgetreden tegen volwassen kopten, mogelijk in verband met de anti-islamfilm Innocence of Muslims.

Onderzoek aan hart houdt Sno aan de kant

Evander Sno doet vrijdag niet mee met N.E.C. in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. De 25-jarige middenvelder wordt volgende week uitgebreid onderzocht aan zijn hart en is tot die tijd niet inzetbaar. Sno moest zaterdag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord noodgedwongen worden gewisseld omdat hij last kreeg van zijn hart.

Een eerste onderzoek bevestigde woensdag dat het probleem, zoals verwacht, wordt veroorzaakt door een hartritmestoornis. De specialisten vinden een uitgebreider onderzoek noodzakelijk. Dat zal volgende week worden verricht in het AMC in Amsterdam.

Sno werd twee jaar geleden als speler van Jong Ajax op het veld getroffen door een hartstilstand. Sindsdien speelt hij met een defibrillator.

Daan Schuurmans relativeert door vaderschap

Sinds Daan Schuurmans weet dat hij vader wordt ziet de wereld er in zijn ogen een stuk mooier uit. De 40-jarige acteur en zijn 31-jarige vrouw Bracha van Doesburgh verwachten in januari hun eerste kindje.

"Ik zal natuurlijk niet ontkennen dat het een gevaarlijke wereld is, maar ook een hele mooie wereld", zegt hij voor de camera van Novum Nieuws. "Ik fietste door de stad heen, keek om me heen en dacht: alles wat ik nu zie, dat gaat dat baby'tje straks zien en meemaken."

Schuurmans vind het 'een prachtige ervaring om te leven'. "Al die geluiden, die geuren, die kleuren: het is een ervaring die eigenlijk zo ongelooflijk bijzonder is. Dat vergeten we nog wel eens als we dagelijks rondfietsen met onze cynische hoofden en met van alles en nog wat bezig zijn."

Opstelten: snel rapport Haren

Ivo Opstelten (VVD) hoopt dat het onderzoek naar de Facebook-rellen in Haren zo snel mogelijk kan worden uitgevoerd. Tegelijkertijd moet het wel 'zorgvuldig en gedegen' zijn, zei de minister van Veiligheid en Justitie woensdag tijdens een bezoek aan de Groningse gemeente.

Oud-burgemeester Job Cohen (PvdA) die het onderzoek leidt, zei eerder minstens een halfjaar nodig te hebben. Dat duurt de Nederlandse Politiebond veel te lang. De bond wil snel kunnen leren van de rellen, omdat politiemensen elk moment opnieuw in soortgelijke situaties terecht kunnen komen.

Opstelten heeft woensdag een rondgang door Haren gemaakt en met onder anderen bewoners en ondernemers over de rellen gepraat. Ook heeft de bewindsman met politiemensen gesproken, evenals de burgermeester, de korpschef en de hoofdofficier van justitie.

De minister was onder de indruk van wat hij hoorde. Ook is hij trots op de 'veerkracht' van de bewoners, de ondernemers en prees hij de agenten die tijdens de rellen dienst hadden. "Nederland kan trots zijn op deze dienders."

De achievements van Medal of Honor Warfighter


Uitgever EA Games heeft de volledige achievement lijst van Medal of Honor: Warfighter online gezet. Medal of Honor: Warfighter wordt 23 oktober verwacht voor de PC, Xbox 360 en PS3 .

Pas op! deze achievement lijst bevat spoilers!
 

  • Warfighter (40) - Completed the campaign
  • Tier 1 (50) - Completed the campaign on Tier 1 difficulty
  • Rain of Terror (15) - Completed Changing Tides
  • Monsoon Lagoon(15) - Completed Rip Current
  • Unexpected Cargo (15) - Completed Unintended Consequences
  • One Shot, Three Kills (15) - Completed Hat Trick
  • Hit the Beach (15) - Completed Shore Leave
  • Know the Enemy (15) - Completed Through the Eyes of Evil
  • Non-Official Cover (20) - Completed Finding Faraz
  • Class Dismissed (20) - Completed Connect the Dots
  • Pedal to the Medal (20) - Completed Hello and Dubai
  • Closing Ceremony (20) - Completed Old Friends
  • One Man Mutiny (20) - Completed Bump in the Night
  • Pit and Pin (20) - Completed Hot Pursuit
  • Let Him Rot (20) - Completed Shut It Down
  • Preacher's Path (30) - Finished all the Preacher Missions
  • Stump's No Chump (30) - Finished all the Stump Missions
  • Double Header (10) - Killed two enemies with one bullet in the Changing Tides mission
  • Release the Kraken! (15) - Killed 20 enemies during the boat exfil in Rip Current
  • Hardcore (80) - Completed the campaign on Hardcore difficulty
  • Tag, You're It (10) - Caught Faraz within 15 minutes in Finding Faraz
  • Leftover Lead (15) - Completed the sniping section in Shore Leave without missing a shot
  • On the Clock (10) - Completed the training in Through the Eyes of Evil in under 18 seconds
  • Storm Watch (10) - Got through the sandstorm without hitting any vehicles in Hello and Dubai
  • Vender Bender (10) - Destroyed 90 market stalls in Hot Pursuit
  • Dirty Laundry (15) - Found the grenades in the laundry room in Bump in the Night
  • Room Service (20) - Unlocked all door breach options
  • Master Locksmith (15) - Used each breaching option at least once
  • Extreme Realism (10) - Recovered from near-death 5 times without dying
  • Tier 1 Imports (15) - Got 50 kills while holding enemy weapons
  • Peek-a-Boo (5) - Killed an enemy while using peek and lean in the Campaign
  • Lean With It (15) - Killed 25 enemies while using peek and lean during the Campaign
  • It's Dangerous to go Alone! (5) - Requested ammo from an Ally in the Campaign
  • Lead Farmer (10) - Requested ammo from an Ally 25 times in Campaign
  • Tactical Toggler (15) - Killed 25 enemies while using Combat Toggle
  • Unstoppable (30) - Completed Shore Leave on Hardcore difficulty
  • The Axeman (20) - Killed 25 enemies with melee during the Campaign
  • MVP (20) - Finished in first place in any online match
  • All In (20) - Called in Apache support
  • There IS an I in Fire Team (15) - Finished a round as part of the top Fire Team
  • Brothers in Arms(20) - Won a round with a Friend as a Fire Team Buddy
  • Warchief (35) - Unlocked all soldiers in multiplayer
  • Jack of all Guns (20) - Earned the Marksman Pin for all Weapons
  • Back in the Fight (50) - Completed one tour with all classes.
  • Honey Badger (10) - Used your Fire Team buddy to re-arm or heal
  • Squad Leader (20) - Unlocked a soldier of each class
  • Downrange (20) - Played online for 15 minutes
  • Job done (20) - Complete 3 Combat Mission objectives
  • Global Warfighters (25) - Unlocked a soldier from each unit
  • Secret Achievement (10) - Continue playing to unlock this secret achievement.

Ook Rabobank met zes Nederlanders naar China

Rabobank heeft zes Nederlanders geselecteerd voor de Ronde van Beijing. Theo Bos, Jetse Bol, Jos van Emden, Steven Kruijswijk, Tom-Jelte Slagter en Maarten Tjallingii maken voor de laatste World Tour-wedstrijd van het seizoen de verre reis naar China. Vacansoleil liet eerder deze week al weten eveneens zes Nederlanders mee te nemen.

De ploeg hoopt dat Bos zich kan onderscheiden in de sprints, Kruijswijk en Slagter wordt een belangrijke rol toegedicht in het klassement. "Het zijn vier relatief vlakke etappes en één lastige etappe naar de Chinese Muur die het klassement zal bepalen", weet ploegleider Erik Dekker. "Het is ongeveer de finale van de olympische wegwedstrijd, daar moeten Kruijswijk en Slagter in de top eindigen."

De selectie van Rabobank bestaat in totaal uit acht renners. De Belg Maarten Wijnants en de Spanjaard Juan Manuel Garate zorgen voor de buitenlandse inbreng. De Ronde van Beijing wordt van 9 tot en met 13 oktober verreden.

Ook MotoGP volgend jaar naar Texas

Naast de Formule 1 zal ook de MotoGP gaan neerstrijken in Texas. Vanaf volgend seizoen zal op het Circuit of the Americas de Amerikaanse Grand Prix worden verreden. Dit zal gebeuren op 21 april.

Het is daardoor de derde race die volgend jaar in de VS verreden zal worden. Naast Texas zal er ook worden gereden in Indianapolis en op Laguna Seca. De Formule 1 zal nog dit jaar in Texas neerstrijken, waar de 19e race op het programma staat.

Susan Sarandon en Willem Holleeder in College Tour

Susan Sarandon is dit seizoen te gast in College Tour. Het programma reist voor het interview met de 65-jarige Oscarwinnares af naar New York, waar het gesprek met Twan Huys op 'een bijzondere locatie' plaatsvindt. Het interview wordt waarschijnlijk op 2 november uitgezonden. Dat meldt de NTR.

Naast Sarandon voelt Huys ook Willem Holleeder aan de tand. Dat interview vindt plaats op 11 oktober en wordt de dag erop uitgezonden.

Holleeder werd op 27 januari van dit jaar vrijgelaten nadat hij in 2007 was veroordeeld voor afpersing en mishandeling van onder anderen vastgoedmagnaat Willem Endstra. Sinds een aantal weken is hij columnist bij tijdschrift Nieuwe Revu.

Sarandon is vanaf 29 november naast onder anderen Tom Hanks en Halle Berry te zien in het sciencefictiondrama Cloud Atlas.


Susan Sarandon en Willem Holleeder in College Tour (Foto: Novum)

Guidetti: "Ooit keer ik terug bij Feyenoord"

John Guidetti wist in korte tijd de harten van de Feyenoord-aanhang te veroveren en omgekeerd maakte ook Het Legioen veel indruk op de Zweedse aanvaller. De spits die momenteel onder contract staat bij Manchester City wenst ooit terug te keren bij de Rotterdammers.

"Tot ik op een dag terugkom in Rotterdam, koester ik de mooie herinneringen. Want dát ik terugkeer, staat vast", zei hij in Voetbal International"Ooit speel ik weer voor Feyenoord. Of beter: het is mijn droom ooit weer voor Feyenoord te spelen. Ik weet nu hoe onvoorspelbaar het leven kan zijn, dus heeft het geen zin iets te beloven. Maar ik zweer met de hand op mijn hart dat het mijn intentie is."

Op 28 oktober aanstaande wordt de eerste Klassieker van het seizoen afgewerkt. Als een echte supporter betaamt wil Guidetti die ontmoeting niet missen." Ik móét erbij zijn en ga, als het kan, als supporter tussen de supporters staan."

"Met Feyenoord was het liefde op het eerste gezicht. Volgens mij was de liefde meteen wederzijds. Lang voordat ik een akkoord had bereikt met Feyenoord, stuurden supporters al berichten naar me op Twitter dat ik moest komen. Dan weet je dat je niet naar zomaar een club gaat. Mensen die roepen dat ik dit zeg om populair te willen zijn, weten niet waarover ze praten. Die kennen me niet, want ik ben in Rotterdam al populair."

Kittel wint Sparkassen Münsterland Giro

Marcel Kittel heeft opnieuw de Sparkassen Münsterland Giro op zijn erelijst bijgeschreven. De Duitse sprinter van Argos-Shimano was woensdag na 196 kilometer oppermachtig in de sprint van een uitgedund peloton. Ook vorig jaar was Kittel de beste in Münster. Kenny van Hummel (Vacansoleil) werd tweede voor de Belg Michael Van Staeyen. Van Hummel werd later echter gedeklasseerd.

In de laatste lokale ronde van bijna vijf kilometer deed zich een massale valpartij voor waardoor het peloton in stukken brak. Met een groep van 25 renners werd vervolgens naar de meet gereden. Kittel werd perfect afgezet en toonde zich veruit de snelste van de overgebleven renners. Voor de Duitser is het zijn twaalfde overwinning van het seizoen.

Lindsay Lohan werd gepest

Lindsay Lohan werd gepest op school. Schoolgenootjes vielen Lohan onder meer lastig omdat ze acteerde en omdat haar vader destijds in de gevangenis zat.

"Ik werd getreiterd als ik een tijdje weg was geweest om te filmen. Als ik dan terugkwam, werd ik uitgescholden", twitterde Lohan naar aanleiding van een item over pesten in de talkshow van Katie Couric. "Ze bespotten me ook vanwege mijn thuissituatie, toen ze erachter kwamen dat mijn vader vastzat."

Volgens de 26-jarige actrice nam het pesten zulke ernstige vormen aan dat ze een tijdje thuisonderwijs kreeg. "Ze schreeuwden naar me, probeerden me te laten struikelen en nog veel meer."

Nas wil nog één keer seks met Kelis

Nas wil nog één keer het bed delen met zijn ex Kelis. Dat vertelde de rapper zijn publiek tijdens een show in Londen. Nas was van 2005 tot en met 2010 getrouwd met de zangeres.

"Weet je, ik heb haar laatst ge-sms't", zei Nas volgens het Britse muziekblad NME tegen zijn fans. "Ik zei: kunnen we nog één keer de liefde bedrijven? Ik meen het!" De rapper heeft nog steeds moeite met de breuk, waar Kelis het initiatief voor nam. "Het doet echt pijn."

De 39-jarige Nas droeg enkele maanden geleden zijn album Life is Good op aan Kelis en hun dochter Destiny. Op het hoesje van de cd is de rapper te zien met een groene jurk in zijn hand, de trouwjurk van Kelis.

Makers Plan C niet bang voor bezuinigingen

De makers van Plan C maken zich geen al te grote zorgen over de op handen zijnde bezuinigingen in de filmsector. "Ik verwacht dat er eigenlijk weinig gaat veranderen", zegt hoofdrolspeler Ruben van der Meer tegen Novum Nieuws. De misdaadkomedie werd voor slechts 450 duizend euro gemaakt, zelfs voor Nederlandse begrippen een bescheiden budget.

"Het was altijd al knokken voor een beetje budget, dat zal zo blijven", gaat Van der Meer verder. Hij werd dinsdag genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste acteur.

De Nederlandse overheid kondigde eerder dit jaar aan de bijdrage aan de filmsector met dertig procent te beperken. Vele filmmakers verwachten een absolute kaalslag in de Nederlandse filmwereld. En dat juist nu de Nederlandse filmsector zo goed loopt. De afgelopen vier jaar steeg de bioscoopomzet van Nederlandse films met maar liefst tachtig procent, meldt het Nederlands Filmfonds.

Plan C kreeg dinsdagavond maar liefst zeven nominaties voor de Gouden Kalveren, zelfs één meer dan De Heineken Ontvoering. De film werd daarmee de grootste kanshebber bij de Gouden Kalveren dit jaar.

"Ik wil absoluut niet zeuren, maar wij hebben geen cent gekregen van het Nederlands Filmfonds", zegt Max Porcelijn, die werd genomineerd voor beste scenario en regie van Plan C, tegen Novum Nieuws. "Het is een enorm cliché, maar je moet creatief zijn. Dat zijn we met alle aspecten van films maken al, dus waarom niet ook bij het verkrijgen van het budget?"

"We hebben een film gemaakt waar we ontzettend trots op zijn en die we zelf zouden willen zien in de bioscoop", gaat Porcelijn verder. "Daarnaast is het maar helemaal de vraag of we met een hoger budget een betere film hadden gemaakt. Dan hadden we ineens rekening moeten houden met de wensen van de geldschieters."

Van der Meer beseft wel dat films als Plan C maar weinig gemaakt kunnen worden. Het was een typisch passieproject. De cast en crew hebben vrijwel niets aan de film verdiend en hij heeft er zelfs geld op toegelegd.

"Dat is natuurlijk niet vol te houden", zegt Van der Meer openhartig. "Ik kan onmogelijk elk jaar mijn vrouw lief aankijken en vragen of we weer een deel van ons spaargeld aan een leuk filmproject kunnen besteden."

Hoeveel Plan C van de zeven nominaties weet te verzilveren, blijkt vrijdagavond. Dan worden tijdens het Gala van de Nederlandse Film de Gouden Kalveren uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.


Makers Plan C niet bang voor bezuinigingen (Foto: Novum)

Sijsling naar tweede ronde in Bergen

Tennisster Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van het challengertoernooi in Bergen. De met een wildcard toegelaten Nederlander wist in de eerste omloop de Belg Yannick Mertens: 6-4 en 7-6 (4) te kloppen.

Sijsling is de nummer 87 van de wereld, terwijl Mertens als 205e geklasseerd staat. Hij treft in de volgende ronde wederom een zuiderbuur. Ruben Bemelmans of Steve Darcis nemen het in de eerste ronde tegen elkaar op.

Homomars Servië verboden

De politie in Servië heeft een homo-optocht, die voor dit weekeinde gepland stond, woensdag verboden. Het hoofd van de orthodoxe kerk in Servië, patriarch Irinej, drong er eerder op de dag bij de regering op aan de mars te verbieden.

In 2010 ontaardde een homomars in Belgrado in geweld, toen deelnemers aan de optocht werden aangevallen door extreemrechtse groeperingen. De politie zei een herhaling te vrezen en om die reden te hebben besloten tot het verbod. Vorig jaar werd de optocht ook al verboden.

De orthodoxe kerk had aangedrongen op het verbod. De 'optocht van de schaamte' werpt een 'morele schaduw' over Servië, zei kerkvader Irinej.

SGP: langstudeerboete werkt perfect

De SGP betreurt het afschaffen van de langstudeerboete, omdat dat een prima middel was om studenten aan te moedigen snel af te studeren. Dat heeft SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf, tevens hoogleraar in Rotterdam, woensdag gezegd.

Dijkgraaf vertelde dat hij naast zijn Kamerwerk nog twee vakken geeft aan de universiteit. "De slagingspercentages zijn verdubbeld sinds de langstudeerboete is ingevoerd. Effectiever kan het niet", zei Dijkgraaf, die voorspelde dat VVD en PvdA tijdens de formatieonderhandelingen de studiebeurs zullen verlagen of vervangen door een leenstelsel.

De langstudeerboete houdt in dat studenten die meer dan een jaar te lang over hun studie doen, een boete krijgen van ruim drieduizend euro. VVD en PvdA willen de boete, die geldt sinds 1 september, met terugwerkende kracht weer afschaffen.

Wielrenner mishandelt meisje (12)

Een twaalfjarig meisje heeft dinsdag in Hilversum klappen gekregen van een wielrenner. Dat schrijft De Telegraaf.

Het slachtoffertje fietste samen met een vriendinnetje, toen een man op een racefiets hen wilde passeren. De meisjes maakten ruimte, maar de man vond dat dat niet snel genoeg gebeurde. Toen hij naast het meisje reed, gaf hij haar dan ook een klap tegen haar hoofd.

Het meisje riep de man wat na, waardoor deze in woede uitbarstte, zich omdraaide en terugreed. Het meisje moest nog een mep incasseren.

Volgens de politie gaat het om een slanke man, in de leeftijd van vijftig tot zestig jaar. Hij droeg geel/blauwe fietskleding, een korte broek en een helm. Hij reed op een grijze racefiets.

Italiaanse voetballer veroordeeld voor omkoping

De Italiaanse voetballer Andrea Masiello is woensdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 22 maanden vanwege zijn betrokkenheid bij een omkopingsschandaal. De ex-speler van Bari bekende vorig jaar een eigen doelpunt te hebben gemaakt in ruil voor geld. Masiello deed dat tijdens de wedstrijd van zijn club Bari tegen Lecce.

Lecce wist zich door dat doelpunt te handhaven in de Serie A. Bari was toen al gedegradeerd. De Italiaanse voetbalbond legde hem eerder al een schorsing van ruim twee jaar op.

Masiello is niet de eerste betrokkene die wordt gestraft. Juventus-coach Antonio Conte kreeg in augustus al een schorsing van tien maanden opgelegd eveneens vanwege betrokkenheid bij omkoping.


Italiaanse voetballer veroordeeld voor omkoping (Foto: Novum)

Circus vergeet krokodil

Een rondreizend circusgezelschap heeft in de Tsjechische stad Kladno zijn krokodil vergeten. Het reptiel loerde op de stoep van een straat naar een voorbijganger, die snel de politie belde. Die traceerde de krokodil vervolgens in een struikje, meldde de krant Pravo woensdag op zijn website.

Het circus was vorige week naar Duitsland vertrokken. Het gezelschap wordt mogelijk vervolgd voor nalatigheid en dierverwaarlozing.

Circus vergeet krokodil
Circus vergeet krokodil (Foto: ANP)

Seizoenspas voor Assassin's Creed III

Assassin's Creed III krijgt een seizoenspas. In de Amerikaanse PlayStation Store zijn er drie versies van het spel te pre-orderen. De gewone versie, de Gold Edition en de Gold Edition met Liberation voor de Vita.

In beide Gold-edities zit een seizoenspas waarmee je korting krijgt op toekomstige DLC voor bijvoorbeeld de multiplayermodus. De pas is ook los verkrijgbaar lezen we in een van de reacties van de Sony-medewerker van de Store-update.

Of wij Europeanen kunnen pre-orderen is nog niet bekend. De update van vandaag geeft in ieder geval deze mogelijkheid niet. Assassin's Creed III komt 1 november uit op Xbox 360 en PlayStation 3. Een pc-release staat gepland voor later in november. De Wii U-versie wordt bij de release van de Wii U zelf verwacht.

Arie Boomsma roemt behulpzame Osdorpers

Presentator Arie Boomsma heeft een bezoekje gebracht aan het tentenkamp in Osdorp.

Op Twitter doet de presentator verslag van zijn bezoek. Hij is trots op de buurtbewoners rondom het kamp aan de Notweg. 'Buurtbewoners tonen compassie, brengen water en eten. Maar de plaatselijke overheid doet niets, en Den haag al helemaal niet. Onvoorstelbaar.' Hij gaat verder: 'Dan; goed dat zoveel mensen meteen kleding, wc papier en zo, gingen brengen. Het heeft zin om in ieder geval iets te doen, al is het klein.'

Ook geeft hij een compliment aan de kerk en moskee in de buurt die hulp bieden. Waar hij eerst nog kritisch was op het gebrek aan hulp stelt hij nu dat 'de moskee en de kerk, in de buurt van het tentenkamp, helpen met eten en wat andere dingen. Er gebeurt dus wel 'iets' daar.'

Maar het blijft Boomsma steken dat de asielzoekers nog altijd in erbarmelijke omstandigheden in het kamp bivakkeren. 'Los van je politieke visie op asiel, op de achtergronden van deze mensen zelfs, dit laat je als overheid, kerk of moskee toch niet gebeuren?'

Binnenkort grote Mass Effect 3-patch

BioWare zal deze week de grootste patch tot op heden voor Mass Effect 3 uitbrengen. Met de belofte om een scala van onderwerpen te fixen voor zowel de console- en pc-versies.

De patch belooft technische gameplay exploits en platformspecifieke problemen op te lossen, waaronder games die vastlopen, tutorial pop-ups, multiplayerkrachten en gedrag van vijanden. Xbox 360- en PlayStation 3-spelers zal worden gevraagd om hun games bij te werken met de nieuwe patch. Pc-spelers zullen de patch moeten downloaden via Origin.

De volledige lijst van wat is vastgesteld is nu beschikbaar op het BioWare forum.

Michael Gamble, producer bij de BioWare studio, zei vorige maand in een Twitter-bericht dat de patch is opgezet voor 'future things'. BioWare onthulde daarnaast dat het van plan is om later dit jaar extra content toe te voegen aan Mass Effect 3 met inbegrip van de Omega DLC.

BioWare heeft onlangs ook bevestigd dat er een nieuwe Mass Effect-game in de maak is met Casey Hudson terug als uitvoerend producent. Er is nog geen informatie beschikbaar over het spel, maar Michael Gamble teasede in februari al dat de studio 'zo veel om uit te putten' heeft.

Derde klassieker voor Football Manager 13

Een dag geen videoblog over Football Manager 2013 is een dag niet geleefd, dus vandaag heeft Sports Interactive weer een nieuwe uitleg over de klassieke modus klaargezet.

Vandaag geven ze Miles Jacobson meer informatie over 'Match of the Day'. Vlak voor de wedstrijd geef je de spelers hun rol in de partij en kun je kiezen om de wedstrijd te gaan volgen of meteen het resultaat te zien. Als je de wedstrijd volgt zie je allerlei statistieken bij belangrijke momenten. Als je meteen resultaat wil zien maak je nog een wedstrijdplan, waarin je aangeeft wat er moet gebeuren als je achter staat en nog maar een paar minuten te spelen hebt. Deze instellingen spelen ook mee in het resultaat.

Football Manager 2013 komt 2 november uit op mac en pc.

Oproep fans City of Heroes vindt geen gehoor

De oproep van gamers om het online spel City of Heroes niet te sluiten vindt geen gehoor bij uitgever NCsoft. Ruim twintigduizend gamers hadden hun stem laten horen in een online petitie, maar in een verklaring laat de uitgever weten dat City of Heroes ondanks de oproep per 30 november niet langer te spelen is.

Het bedrijf laat weten het enthousiasme van zijn fans te waarderen. "Het is dan ook geen gemakkelijke beslissing geweest", schrijft de woordvoerder. NCsoft heeft geprobeerd gamestudio Paragon Studios en City of Heroes te verkopen, maar is hierin niet geslaagd.

City of Heroes is al bijna een jaar gratis te spelen. In de laatste twee maanden dat het spel online is, vinden allerlei evenementen in het online spel plaatst die het einde van de game moeten inleiden.


Oproep fans City of Heroes vindt geen gehoor (Foto: Novum)

Kempi twee maanden de cel in

Kempi moet twee maanden de cel in. De rapper, die regelmatig in aanraking komt met justitie, is woensdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld wegens huiselijk geweld.

"Ik had de b*tch dood moeten slaan voor roekeloos neuken met rappers", reageert Kempi, die geweld gebruikte tegen de moeder van zijn kinderen, op Twitter op de veroordeling. "Maar goed, het leven gaat door."

Tijdens een arrestatie enkele maanden geleden klaagde Kempi, die inmiddels is gestopt met 'rappen', nog over vermeend politiegeweld. Hij zou gewond zijn aan zijn 'binnenlip'.

Strategiespel XCOM leert spelers te verliezen

In het strategiespel XCOM: Enemy Unknown krijgen spelers te maken met meerdere tegenslagen. Firaxis geeft in een interview met Novum Nieuws aan dat spelers niet alleen soldaten of landen verliezen, maar dat zij ook het onderspit kunnen delven tegen de buitenaardse wezens. De makers willen het spel dan ook uitdagend maken.

Gamers kunnen onder meer een functie inschakelen waarbij het niet mogelijk is gezette stappen ongedaan te maken. Het spel wordt na elke stap automatisch opgeslagen. "Als je door je eigen beslissingen weet te winnen, dan willen wij dat jij trots bent op jezelf", zeiden de ontwikkelaars in het interview.

Hoewel XCOM: Enemy Unknown gemaakt is om uitdaging te bieden, heeft Firaxis ook een gemakkelijke modus toegevoegd. "Maar dat is eigenlijk niet de essentie van het spel", reageert de gamestudio. Het spel geeft spelers een aantal regels, maar of de speler wint of verliest doet er niet toe.


Strategiespel XCOM leert spelers te verliezen (Foto: Novum)

Justin Bieber dunkt in basketbalgame

De gelijkenis van Justin Bieber speelt mee in het basketbalspel NBA 2K13. Bieber maakt in de game deel uit van de Celebrity All-Stars. Dat heeft de 18-jarige zanger bekendgemaakt. De virtuele versie van de jonge zanger neemt het in het spel op tegen de beste basketballers uit de NBA-competitie.

Hoe dan ook is Bieber niet de enige beroemdheid die betrokken is bij NBA 2K13. Rapper Jay-Z is namelijk aangesteld als producer van de game. De Amerikaanse rapper is onder meer verantwoordelijk voor de soundtrack en grafische aspecten van de basketbalgame. Jay-Z heeft geen plaats voor Bieber op de soundtrack, maar wel voor onder meer Kanye West, Coldplay, Nas en zijn eigen muziek.

In de afgelopen twee jaar zijn in totaal meer dan tien miljoen spellen in de NBA 2K-reeks verkocht. NBA 2K13 ligt deze week in de winkel voor verschillende spelcomputers.


Justin Bieber dunkt in basketbalgame (Foto: Novum)

PSV bindt Marcelo tot 2016

PSV heeft het contract met de Braziliaan Marcelo verlengd. De 25-jarige verdediger ligt nu tot de zomer van 2016 vast in Eindhoven, meldt de club woensdag. Zijn oude verbintenis liep aan het eind van dit seizoen af. Marcelo kwam twee jaar geleden over van Wisla Krakow en speelde onlangs zijn honderdste duel voor de Brabanders.

"Ik train hard om beter te worden en wil in de toekomst zo veel mogelijk wedstrijden spelen voor PSV", zei de mandekker, die zijn opleiding genoot bij Santos. Hij liet zich ook nog even uit over de kritiek op de PSV-defensie. "We werken hard om beter te worden. Ik denk dat we het beste team van Nederland hebben."

Volgens technisch manager Marcel Brands zit Marcelo nog niet aan de toppen van zijn kunnen. "In het begin had hij wat moeite met het spelsysteem hier, maar hij is uitgegroeid tot een zeer gewaardeerde speler. Hij heeft een echte winnaarsmentaliteit. Hij is ook redelijk jong en kan zich in de komende jaren nog verder ontwikkelen."


PSV bindt Marcelo tot 2016 (Foto: Novum)

Vrouwen woest op minister over 'verloren charmes'

Zo onuitspreekbaar als zijn naam is, zo gevleugeld waren de woorden van Sriprakash Jaiswal. Deze Indiase minister wees er namelijk op dat vrouwen vaak minder aantrekkelijk worden gevonden naarmate ze ouder worden.

Na afloop van een gewonnen cricketmatch tegen Pakistan zei hij: "Een nieuw huwelijk en een nieuwe overwinning, ieder heeft zo z'n belang. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt de overwinning oud. Naarmate de tijd verstrijkt wordt ook de vrouw oud en verliest ze haar charmes."

Deze wijze woorden werden hem echter niet in dank afgenomen. Vrouwengroepen noemden de uitspraken 'neerbuigend', 'belachelijk en smakeloos' en 'absurd'. Een van deze ferme feministen vroeg de premier zelfs om Jaiswal te ontslaan.

Ondertussen protesteerden in Jaiswal's thuisstad Kanpur vrouwen tegen stereotypen van hun gender door eens lekker irrationeel te doen en poppen van Jaiswal te verbranden en portretten van hem zwart te kleuren.

Minister van Kolen Jaiswal heeft ondertussen wel al zijn excuses aangeboden door te zeggen dat het maar een grapje is, maar hij had kunnen weten dat de discussie pas over is als zij het zegt. Een dame die zich ongetwijfeld aangesproken voelde is dan ook van plan om hem voor het gerecht te slepen.

Voor oudere FOK!sters die willen bewijzen dat ze nog over genoeg charmes beschikken, is er gelegenheid op het Userfoto-forum. Iets minder oudere FOK!sters die het willen bewijzen, mogen ook uw nederige verslaggever pm'en.

FOK!filmtip van de dag: Vanilla Sky

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag is er niet heel veel keus voor de filmkijker. Zal dit te maken hebben met Ajax waar veel mensen vanavond op zullen afstemmen? Vast niet, want zoveel is er dan niet te genieten. Beter kijk je dan naar een film die de redactie van FOK!film vandaag voorstelt. En als je Tom Cruise liefhebben bent dan kom je vanavond al helemaal aan je trekken. Maar als het alleen daarom gaat zou je ook de biologiefilms op de late Film1-avond kunnen gaan zien.

Oké. Tom Cruise dus, hij speelt vanavond in de FOK!filmtip van de dag genaamd Vanilla Sky. Natuurlijk hangt hij weer de jonge en knappe goochemerd uit waar menig meidje gespreid voor gaat. Dit keer speelt hij een uitgeverijmagnaat genaamd David Aames die uiteraard weer alles krijgt wat hij begeert. Toch is hij ontevreden en als hij op een avond de vrouw van zijn dromen ontmoet (een rol van Penelope Cruz) denkt hij dat zij het ontbrekende stukje in zijn leven is. Maar een beslissend treffen met met een jaloerse minnaar (Cameron Diaz) brengt zijn leven behoorlijk in onbalans en komt hij terecht in een circus van seks, romantiek, seks, jaloezie, seks, verdenkingen, seks en dromen. De film is vanavond om 20.30 uur te zien op RTL8.

Radwanska met moeite door

Agnieszka Radwanska heeft zich met veel moeite naar de kwartfinales van het WTA-toernooi in Beijing geknokt. De Poolse was geblesseerd aan zowel haar schouder als haar bovenbeen en stond in de derde set het verliezen nabij, maar ze wist het tij op tijd te keren.

Haar tegenstander, de Spaanse Lourdes Dominguez-Lino, speelde erg constant en liep in de eerste set meteen uit naar 4-0. Radwanska zat overduidelijk niet lekker in haar vel en bij een 5-1 achterstand vroeg ze een medische time-out aan. Dat hielp vooralsnog niet echt; Dominguez serveerde de set op 5-2 gemakkelijk uit.

De nummer drie van de wereld ging toen haar spel aanpassen aan de omstandigheden. Ze zocht naar korte punten en ging lange rally's uit de weg. Vooral aan het net was de Poolse succesvol, en ze won de tweede set dan ook probleemloos met 6-1.

Maar in de derde set ging de wedstrijd toch weer in de richting van de Spaanse. Radwanska kon aanvankelijk geen enkel servicegame behouden en keek telkens opnieuw tegen een achterstand aan. Op 4-2 draaide ze de rollen echter weer helemaal om en speelde ze Dominguez bij vlagen helemaal weg. Op die manier won de Poolse vier games achter elkaar en sleepte ze alsnog de winst binnen.

In de kwartfinale neemt Radwanska het op tegen een thuisspeelster. Morgen maken Shuai Peng en Na Li uit wie dat precies wordt.

Australië waarschuwt Wilders

PVV-leider Geert Wilders vindt dat er 'rare teksten en voorwaarden' zijn verbonden aan zijn visum voor Australië. Hij wordt verzocht zich niet in activiteiten te begeven die schadelijk uitpakken voor de Australische gemeenschap of bepaalde groepen die daarvan deel uitmaken.

Wilders is uitgenodigd door de anti-islamgroep Q Society om in Australië te spreken over de 'gevaren' van de islam. Na weken wachten kreeg hij deze week zijn visum. Dat was te laat om, zoals gepland, deze maand te gaan. Het wordt nu februari. En dat gaat ondanks de waarschuwing door, zegt hij: "En ik zeg wat ik te zeggen heb, Ik breng niemand schade toe, maar vertel de waarheid over de islam."

Australië waarschuwt Wilders
Australië waarschuwt Wilders (Foto: ANP)

Man vast voor wurgen sociaal rechercheur

Een 28-jarige man uit Deventer is dinsdagochtend aangehouden omdat hij een medewerker van de sociale recherche mishandelde en probeerde te wurgen. Dat meldt de politie.

Het slachtoffer bezocht de man in zijn huis aan de Ooievaarsstraat omdat hij wordt verdacht van bijstandsfraude. De ambtenaar was samen met een collega gekomen, die de politie belde.

De man wordt verdacht van poging tot doodslag en is vastgezet. De politie heeft proces-verbaal tegen de man opgemaakt en onderzoekt de zaak.

'Incest en pedofilie door homohuwelijk'

De burgemeester van het achtste arrondissement van Parijs is van mening dat het homohuwelijk kan leiden tot de 'vreselijkste misstanden' zoals polygamie, incest en pedofilie. François Lebel, van de conservatieve UMP, schreef dat in een nieuwsbrief van de lokale overheid.

Lebel, die in 2008 toenmalig president Nicolas Sarkozy en Carli Bruni trouwde, vraagt zich af wie of wat zich teweer zal stellen tegen andere taboes als het heteroseksuele huwelijk niet langer heilig is. "Hoe verzetten we ons morgen tegen polygamie in Frankrijk, iets wat alleen in de westerse beschaving verboden is? Waarom zou de huwbare leeftijd worden gehandhaafd?", aldus Lebel. Hij vraagt zich ook af of huwelijken tussen familieleden, pedofilie en incest nog wel verboden zullen blijven.

Politici van zowel de Socialistische Partij als Lebels eigen UMP hebben de uitlatingen van de burgemeester scherp veroordeeld.

Paulien Huizinga vindt one night stands heerlijk

Paulien Huizinga geniet met volle teugen van haar leven als vrijgezel. "Ik vind een one night stand heerlijk", zegt de 41-jarige presentatrice, die haar huwelijk vorig jaar augustus zag stranden.

"Vooral als je alleenstaande moeder bent, bestaan de one night stands", legt Huizinga uit voor de camera van Novum Nieuws. "Het grote voordeel van mij is dat ik al getrouwd ben geweest en al kinderen heb. Dat wil ik allemaal niet meer."

De voormalig Miss Universe Nederland voelt zich een begeerd vrijgezel. "Als ik in Amsterdam in een kroeg sta en er staan vier mannen om me heen, dan voel ik me wel zo. Maar als ik 's avonds in mijn eentje bij de open haard zit, voel ik het weer niet."

Hoewel ze af en toe in haar eentje op de bank zit, geniet Paulien volop van haar leven. "Ik vind het heel lekker om nu van het leven en de mannen te kunnen genieten. Ik zit in mijn eentje prima in m'n vel, dat wil ik zo laten."

Willem Holleeder in College Tour

Willem Holleeder is dit seizoen te gast in Nova College Tour. De Heineken-ontvoerder wordt op 11 oktober geïnterviewd door Twan Huys. Een dag later wordt het interview uitgezonden. Dat meldt de NTR.

Holleeder werd op 27 januari van dit jaar vrijgelaten nadat hij in 2007 was veroordeeld voor afpersing en mishandeling van onder anderen vastgoedmagnaat Willem Endstra. Sinds een aantal weken is hij columnist bij tijdschrift Nieuwe Revu.

Huwelijk Matthijs op de klippen?

Een opvallende observatie deze week in weekblad Story. Het blad concludeert dat de DWDD-presentator al maanden geen trouwring meer om heeft.

En dus vraagt het blad zich af of het huwelijk van Van Nieuwkerk voorbij is. In februari werd de DWDD-voorman voor het laatst gespot met de ring om, tijdens de opnames van tv-programma College Tour. Daarna is de ring volgens Story niet meer in beeld geweest.

In 2007 waren Van Nieuwkerk en zijn vrouw ook al korte tijd uit elkaar. Over de huidige vermeende breuk wil een woordvoerder in ieder geval niks loslaten. 'Ik geef daar geen antwoord op. Het gaat niemand iets aan waarom Matthijs zijn trouwring niet meer draagt.'

Stel met 200 vogelspinnen gepakt op Schiphol

De douane op Schiphol heeft ruim tweehonderd levende, giftige vogelspinnen aangetroffen in de bagage van twee Duitsers. Het stel had ook giftige duizendpoten, krekels, kevers en sprinkhanen in hun koffers verstopt.

De insecten waren verpakt in plastic bakjes en buizen, die verstopt zaten tussen de kleding en schoenen van de Duitsers. Het tweetal, dat vanuit Peru naar Schiphol was gereisd, had de beesten zelf in het wild gevangen.

De dieren zijn overgedragen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die de zaak zal onderzoeken. De douane noemt de vondst bijzonder, omdat een groot deel van de vogelspinnen niet bekend is bij kenners.

Kevin Costner in harde spionagethriller

Kevin Costner staat op het punt te tekenen voor de hoofdrol in een nog titelloze spionagethriller. Met een scenario van Luc Besson en onder regie van Terminator Salvation-maker McG krijgt de film bijna onherroepelijk harde actiescènes. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

De film gaat over de geheim agent Ethan Runner die erachter komt dat hij stervende is en de banden met zijn van hem vervreemde familie aan wil halen. Dan biedt de geheime dienst hem een revolutionair geneesmiddel in ruil voor een laatste missie. Runner moet niet alleen zijn missie volbrengen, maar ook zijn familie te vriend houden. Daarbij komt dat het middel bijwerkingen heeft waardoor hij gaat hallucineren.

Besson gaat de film ook produceren. Wanneer de productie moet starten is nog onbekend.

'Johanssons Black Widow in Captain America 2'

Het lijkt erop dat Scarlett Johanssons personage Black Widow te zien zal zijn in Captain America: The Winter Soldier. Dat beweren bronnen binnen Marvel Studios, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Black Widow was eerder al te zien in de aanverwante superheldenfilms Iron Man 2 en The Avengers.

Producent Marvel heeft de kruisbestuiving van al haar superheldenfilms, waarbij personages uit de ene film ook opduiken in andere films, zowat tot kunstvorm verheven. Zo ook in het geval van Black Widow, een voormalig Russische spion die zich inmiddels inzet voor de wereldveiligheid en deel uitmaakt van het superheldenteam The Avengers.

De film The Avengers, met naast Captain America ook Iron Man, Thor, The Hulk en Hawkeye in de hoofdrollen, was eerder dit jaar een enorm commercieel succes. Dat is een van de redenen dat zelfs grote acteurs als Johansson bereid zijn te tekenen voor meerdere films, zelfs als nog niet duidelijk is wanneer en in welke films het personage terugkeert.

Captain America: The Winter Soldier staat gepland voor april 2014. The Avengers 2, waarin Black Widow ook weer voorkomt, verschijnt het jaar erop.


'Johanssons Black Widow in Captain America 2' (Foto: Novum)

Djokovic voorbij Berlocq in Beijing

Novak Djokovic is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ATP-toernooi in Beijing. De als eerste geplaatste Serviër rekende woensdag af met de Argentijn Carlos Berlocq: 6-1 en 6-3. Djokovic leek de partij snel te beslissen, maar verzuimde bij 5-0 in de tweede set om de wedstrijd uit te serveren. Een break, vier games later, bracht hem alsnog de zege.

Bij de laatste acht stuit de 25-jarige Djokovic op Jürgen Melzer. De Oostenrijker stuurde Alexandr Dolgopolov, die als zesde was geplaatst, naar huis met 7-6 (9), 2-6 en 6-1. Ook de Duitser Florian Mayer bereikte de kwartfinale. Hij won in drie sets van de Roemeen Marius Copil: 3-6, 6-3 en 6-2.


Djokovic voorbij Berlocq in Beijing (Foto: Novum)

Deze week in première (week 40)

Welke films verschijnen deze week in de bioscoop? FOK!film zet ze allemaal op een rij. Deze week draaien Bachelorette, Bellicher: Cel, Company Orheim, Resident Evil: Retribution, Silent City, Superechte Liefde en Voor ik doodga

Bachelorette

Bachelorette is een gewaagde komedie over drie vriendinnen, de bitchy Regan (Kirsten Dunst), party animal Gena (Lizzy Caplan) en dommige beauty Katie (Isla Fisher) die voor hun oud klasgenootje Becky een vrijgezellenfeestje organiseren, dat compleet uit de hand loopt. Stiekem zijn de drie meiden helemaal niet blij dat zij als eerste trouwt met een succesvolle en knappe man, en ondanks Becky haar wens om een rustig avondje te hebben voor haar trouwdag, besluiten de drie meiden toch een lekker feestje te bouwen. Vanaf het moment dat de stripper arriveert, loopt alles echter compleet anders dan gepland en volgt een nacht vol met drank, drugs, misverstanden en een kapotte bruidsjurk.

Bellicher: Cel

Hoe bestrijd je iemand die jouw identiteit gebruikt? Michael is 's nachts getuige van een raadselachtig auto-ongeluk met fatale afloop. Na te zijn verhoord, wordt hij tot zijn stomme verbazing aangehouden. Waarom is niet duidelijk, maar de politie is ervan overtuigd dat ze hem moeten hebben. Alles wat Michael zegt, lijkt zich tegen hem te keren. Hij wordt overgebracht naar een politiebureau in het Westland, waar hij te maken krijgt met een bizarre aanklacht, twee spijkerharde rechercheurs en een advocate die hem niet gelooft. Michael ontkomt en gaat koortsachtig op zoek naar antwoorden: wie heeft zijn identiteit gestolen en waarom?

Company Orheim

Company Orheim vertelt het verhaal van tiener Jarle die een moeizame relatie heeft met zijn ouders. Het verhaal speelt zich af in de Noorse stad Stavanger in de jaren '80. Hoewel bij de familie Orheim iedereen hun eigen dromen probeert na te jagen, kunnen ze allemaal moeilijk omgaan met het dagelijks leven. Puber Jarle vindt zijn uitweg via muziek, politiek activisme en meisjes. Maar thuis vecht Jarle nog altijd om voor zichzelf op te komen. Jaren later krijgt Jarle een bericht dat hem noodgedwongen herinnert aan iets wat hij liever was vergeten: zijn kindertijd met zijn vader in Stavanger. Toen hij nog Orheim heette.

Resident Evil: Retribution

Het T-virus van The Umbrella Corporation blijft de Aarde beheersen. Het ooit zo levendige landschap met wereldwijde populatie is veranderd in een bevolking met vleesetende monsters en ondoden. De laatste hoop van de mens ligt bij Alice (Milla Jovovich), die in het hart van Umbrellas meest geavanceerde afdeling infiltreert. Stukje bij beetje ontdekt Alice meer van haar verleden in een immens complex. Zonder enige veilige plaats op Aarde probeert zij het virus voor eens en voor altijd te stoppen. Deze dollemansrit brengt Alice de hele wereld over, van Tokyo tot Washington DC, van Moskou tot New York. Gesteund door nieuwe en bekende vrienden moet Alice lang genoeg proberen te overleven in een wereld zonder toekomst. Het aftellen is begonnen.

Silent City

Rosa, een jonge Westerse vrouw slaagt erin stage te mogen lopen bij een wereldberoemde meesterkok, die in Tokyo een gelauwerd visrestaurant beheert. Uiteraard hoopt zij zich de ‘geheimen’ van de meester eigen te kunnen maken. Zij wordt echter niet in de kookkeuken zelf geplaatst maar in een ruimte waar de vis wordt schoongemaakt en waar ze helemaal op zichzelf wordt teruggeworpen. Wekenlang snijdt ze zwijgend dode vissen van hun graat, want zolang ze zich de taal noch het denken van haar leermeester eigen maakt, kan ze hem slechts imiteren. Als ze besluit om in de avonduren wat te gaan bijverdienen, beginnen het gebrek aan communicatie, de onzekere positie in de keuken en de innerlijk gevoerde gesprekken haar parten te spelen.

Superechte Liefde (Jørgen + Anne = sant)

Anne snapt niet waarom iedereen altijd over liefde praat. Tot er op een dag een nieuwe jongen, Jørgen, in de klas komt. Ineens staat haar wereld op z'n kop en voelt ze vlinders in haar buik. Maar andere meisjes in de klas vallen ook voor Jørgen en omgekeerd. Anne haalt alles uit de kast om Jørgen te veroveren. Uit naam van de liefde is immers alles toegestaan...niet dan? Superechte liefde is geen film over een onschuldige romance, maar laat zien hoe de kracht van l'amour fou de duistere kantjes in een kinderziel naar boven brengt.


Voor Ik Doodga (Now Is Good)

Tessa (Dakota Fanning) is zeventien en weet ze dat ze nooit achttien zal worden. Haar ziekte is ongeneeslijk, dus geniet ze liever van ieder moment dat ze nog heeft. Tessa heeft een lijst met dingen die ze graag nog wil doen. Een hele nacht feesten, een joint roken, iets stelen, seks hebben... Terwijl haar ouders en broertje op hun eigen manier proberen te accepteren dat ze hun dochter en zusje gaan verliezen, ontdekt Tessa samen met haar beste vriendin Zoey (Kaya Scodelario) de wereld. Verliefd worden op buurjongen Adam (Jeremy Irvine) staat niet op haar lijst, maar is al snel de meest bijzondere ervaring die ze zich kan wensen.

Opa in Spanje gepakt met 209 kilo hasj

De Spaanse politie heeft in Tarifa een 76-jarige man uit Zeist aangehouden omdat hij 209 kilo hasj in zijn busje had. De bejaarde, geboren in Marokko, was zaterdag met de boot vanuit zijn geboorteland naar Spanje gereisd. Dat melden Spaanse media woensdag.

De politie hield de man, die een Nederlands paspoort heeft, aan omdat hij zich nerveus gedroeg. In zijn busje werden verschillende plastic verpakkingen aangetroffen van zeventien centimeter groot, met daarin een bruine stof. Tijdens het verhoor met de Spaanse politie gaf de man spontaan toe dat het om hasj ging.

Jongetje (1) overlijdt na val in vijver

Een jongetje van bijna 2 uit Utrecht dat maandag op een boerderij in Leerdam in een vijver viel, is woensdag in een ziekenhuis overleden. Hij lag sinds het ongeluk in zorgwekkende toestand in zijn woonplaats in het ziekenhuis, laat de politie weten.

De opa en oma van het kind waren maandagmiddag met drie kleinkinderen naar de boerderij aan het Hoogeind gegaan om zuivelproducten te kopen. Op een gegeven moment verloren ze het jongetje uit het oog. Een kind van het gezin van de boerderij trof hem aan in een vijver.

Lock-out in Amerikaanse ijshockeycompetitie blijft

In de Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL dreigt de eerste serie wedstrijden van het nieuwe seizoen, volgende week, te worden afgelast. Het einde van de lock-out, die ervoor zorgt dat spelers niet in actie mogen komen, is ook na een nieuwe vergadering nog niet in zicht. Organisatie en spelers zijn na drie weken onderhandelen nog geen stap dichter bij een nieuwe overeenkomst gekomen.

De lock-out draait om de herverdeling van tweeënhalf miljard euro aan inkomsten. De spelers willen een groter percentage, maar de organisatie weigert toe te geven aan deze eis en heeft daarom besloten de competitie stil te leggen. Tot nu toe heeft de lock-out clubs en organisatie al zo'n 75 miljoen euro gekost.

Nieuwe onderhandelingen staan nog niet op de agenda maar volgens de vicevoorzitter van de NHL, Bill Daly, zijn zij bereid de gesprekken weer te hervatten als de spelers met een nieuw voorstel komen. Donald Fehr, hoofd van de spelersvakbond stelt echter dat juist de spelers met een nieuw voorstel zijn gekomen maar is het de organisatie die niet wil onderhandelen.

De eerste competitiewedstrijden staan voor volgende week donderdag gepland. Daly zei dinsdag na de vergadering dat de tijd dringt en dat er serieus rekening mee wordt gehouden dat de eerste wedstrijden worden geschrapt. "We zullen daar snel een beslissing over moeten nemen, waarschijnlijk deze week nog", aldus de vicevoorzitter.

Ryan Suter, vicecaptain van de Amerikaanse nationale ploeg, zegt dat de spelers zoeken naar een oplossing voor de lange termijn." We willen niet elke vier of vijf jaar een nieuwe overeenkomst sluiten. Een nieuwe deal moet jaren mee kunnen gaan. Wij willen hockeyen maar dit is niet iets wat even snel geregeld moet worden."

Steeds meer spelers zoeken ondertussen hun heil in Europese competities. Zo zijn er al verschillende vertrokken naar de Russische KHL, de Tjechische Extraliga en de Zwitserse National Liga A om daar speelritme op te doen. De laatste keer dat er een lock-out plaatsvond in de NHL was in 2004. Het niet bereiken van een akkoord zorgde er toen voor dat er een heel seizoen niet werd gespeeld.


Lock-out in Amerikaanse ijshockeycompetitie blijft (Foto: Novum)

Roel van Velzen verwacht tweede kind

Roel van Velzen wordt voor de tweede keer vader. De vrouw van de zanger is zwanger, maakte Van Velzen woensdag bekend via Twitter.

"Leuk nieuws! In april 2013 verwachten wij een tweede kind", aldus de 32-jarige zanger. "Zeer blijde verwachting kan ik u verzekeren!" Van Velzen en zijn vrouw Marloes, die vorig jaar net na de jaarwisseling trouwden, kregen eind februari hun eerste kind, zoon Laut.

Duizenden documenten in huis butler van de paus

De politie van het Vaticaan heeft in de woning van Paolo Gabriele, de voormalige butler van paus Benedictus XVI, honderdduizenden documenten gevonden, waaronder originelen met de kanttekening van de kerkvader dat de paperassen vernietigd moeten worden. Dat hebben leden van de politiemacht verklaard in het proces tegen Gabriele, die wegens diefstal van de documenten tot vier jaar gevangenisstraf kan krijgen.

Van de honderdduizenden documenten - in totaal 82 verhuisdozen vol - zijn er zo'n duizend van belang, zei inspecteur Silvano Carli. Het gaat in die gevallen om originele of gekopieerde exemplaren van het Vaticaan. Sommige zijn afkomstig uit het kantoor van de paus, sommige uit de verschillende congregaties binnen de kerkstaat en 'sommige betreffen de privacy en het privéleven van de Heilige Vader', zei Carli.

Een aantal documenten is gepubliceerd in een boek van onderzoeksjournalist Gianluigi Nuzzi.

De overige documenten behandelen zaken als esoterie, vrijmetselarij, het christendom, boeddhisme, yoga en politiek.

Volgens de aanklagers heeft Gabriele bekend dat hij documenten heeft gelekt naar Nuzzi, omdat hij 'het kwaad en de corruptie' in de kerk wilde blootstellen.

Gabriele liet dinsdag weten achter zijn bekentenis te staan dat hij het vertrouwen van de paus heeft geschaad, maar hij zei zich niet schuldig te hebben gemaakt aan diefstal.


Duizenden documenten in huis butler van de paus (Foto: Novum)

Nieuwe details hostess clubs in Yakuza 5

Yakuza 5 heeft meer speelbare personages, meer plaatsen in Japan om te verkennen en nieuwe cabaretclubs. Spelers kunnen daarnaast natuurlijk weer één van de hostess-clubs bezoeken en een praatje maken met de gastvrouwen die er werken.

Terwijl de gesprekken in de vorige games meestal alleen uit tekst bestonden zegt SEGA dat de meeste gesprekken nu met voice-acting zijn en dat de meisjes zullen spreken in regionale dialecten. Het vrijere interactie-systeem zorgt voor een realistischer gesprek volgens de uitgever.

Na het zien van onderstaande screenshots kan ik in ieder geval niet meer wachten om eens een leuke wandeling door virtueel Japan te gaan maken.

Yakuza 5 Hostess

Yakuza 5 Hostess

Yakuza 5 Hostess

Yakuza 5 Hostess

Yakuza 5 date

Yakuza 5 date

Yakuza 5 date

Yakuza 5 Hostess

Première Alles Is Familie live in bioscoop

De feestelijke première van de speelfilm Alles is Familie in het Amsterdamse DeLaMar Theater op 19 november wordt rechtstreeks uitgezonden in 57 bioscopen. Het publiek kan daarmee getuige zijn van de sterren op de rode loper, de huldiging op het podium van de acteurs en actrices en de film zelf.

Dat maakte distributeur A-Film vandaag bekend. Alles is Familie is net als de succesfilm Alles is Liefde uit 2007 geregisseerd door Joram Lürsen Hij werkte opnieuw samen met Kim van Kooten die ook nu het scenario schreef.

De hoofdrollen zijn in handen van Carice van Houten, Thijs Römer en Benja Bruijning. Verder zijn onder anderen Kees Hulst, Martine Bijl, Willeke Alberti, Michiel Romeyn, Georgina Verbaan, Kim van Kooten en haar vader Kees van Kooten te zien.

Donderdag 22 november draait de film Alles Is Familie in de bioscoop.

Première speelfilm live in bioscoop
Première speelfilm live in bioscoop (Foto: ANP)

Student zoog stage uit duim

Een student van de Hogeschool Rotterdam is van zijn opleiding getrapt wegens fraude. De student zou zijn complete stage verzonnen hebben, zo meldt hogeschoolblad Profielen.

De student van het Instituut Sociale Opleidingen was in beroep gegaan tegen een brief van de examencommissie waarin stond dat hij onterecht zou hebben aangegeven stage te hebben gelopen en dat de daarvoor toegekende studiepunten zouden worden ingetrokken.  Op de beroepszitting verscheen de student met een tweetal documenten die zijn gelijk moesten onderschrijven.

Het eerste document was een urenregistratie die door zijn praktijkbegeleiders zou zijn ondertekend. Per stagedag stonden de werkzaamheden exact omschreven. Het andere document was een bewijsschrift, waarin de facilitair manager van de stichting waar de stage gelopen zou zijn, vermeldt dat de stage succesvol verlopen was. Dat document eindigde met de vermelding dat 'men ervanuit gaat dat op basis van dit document de stage op een positieve manier wordt beoordeeld'.

De hogeschool had echter navraag gedaan bij de betreffende stichting. Daaruit bleek dat de student wél had gesolliciteerd, maar niet was aangenomen voor een stage. De in de documenten genoemde personen bleken allen fictief en niet voor de stichting werkzaam. Verder verklaarde de stichting dat de student zeker geen stage bij hen had gelopen. De documenten die hij aanvoerde, stonden zodanig vol onwaarheden, dat deze onmogelijk van de stichting afkomstig kunnen zijn. Maar liefst 178 handtekeningen die in de twee documenten stonden, leken bovendien zoveel op elkaar, dat ze wel door één en dezelfde persoon gezet moesten zijn. De student had het bewijsmateriaal voor zijn stage dus zelf in elkaar geknutseld.

Omdat het hier om zeer ernstige fraude gaat, heeft het college van bestuur van de hogeschool besloten de student uit te schrijven en niet meer toe te laten tot de opleiding. Door zijn gedrag wordt hij niet geschikt geacht voor het beroep. Dit is het eerste geval waarin door de Hogeschool Rotterdam tot een dergelijk zware sanctie is besloten.

Staat niet gedwongen tot ontpolderen Hedwigepolder

De Nederlandse staat hoeft de Hedwigepolder in Zeeland niet op korte termijn onder water te zetten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De Vogelbescherming had die zaak tegen de staat aangespannen omdat Nederland zich in het Scheldeverdrag met Vlaanderen zou hebben verplicht het Zeeuwse gebied te ontpolderen.

De rechtbank oordeelde echter dat Nederland het Scheldeverdrag niet hoeft na te komen. Alleen Vlaanderen kan dat eisen omdat het verdrag met Vlaanderen werd gesloten. Ook heeft Nederland vrijheid in het invullen van beleid en kan de staat daardoor niet gedwongen worden tot ontpoldering.

Vlaanderen spande eerder al een procedure aan om Nederland te dwingen de gemaakte afspraken na te komen. Ook de Europese Commissie startte een juridische procedure. Het ontpolderen van het gebied in Zeeland staat al lang ter discussie. Het Hedwigedossier zorgde bij opeenvolgende regeringen al voor hoofdbrekens en nu mag een nieuwe regering zich er over buigen.


Staat niet gedwongen tot ontpolderen Hedwigepolder (Foto: Novum)

Oar en Sarota bij Australische selectie

FC Utrecht-spelers Tommy Oar en Adam Sarota zijn door de bondscoach van Australië Holger Osieck opgeroepen voor het WK-kwalificatieduel met Irak.

De twee middenvelders zijn al enkele weken de drijvende krachten achter de prima resultaten van FC Utrecht. Sarota is al langer onderdeel van de Australische selectie, maar Oar ontbrak de afgelopen periode.

Door enkele goede optredens heeft de linkspoot zich weer in de kijker gespeeld bij Osieck en mag hij zich na het aankomende weekend melden bij The Socceroos. Australië speelt op dinsdag 16 oktober een WK-kwalificatieduel met Irak.

Dortmund bezorgd om Financial Fair Play

Met de Financial Fair Play-regel op komst zoeken clubs naar uitvluchten om alsnog aan de strengere regelgeving te kunnen ontsnappen.

Zo sloot Manchester City onlangs een sponsorcontract met een bedrijf dat bestuurd wordt door de eigenaar van de club, waardoor de inkomsten gerechtvaardigd zouden zijn. Voor 350 miljoen pond draagt het shirt en het stadion voor de duur van tien jaren de naam Etihad.

Hans Joachim Watzke, directeur van Borussia Dortmund, wil dat de UEFA dergelijke praktijken goed in de gaten houdt en hard optreedt, indien nodig. "UEFA moet de dunne lijn vinden tussen sponsorschap en achterkamertjesfinanciering", aldus de bestuurder tegenover The Daily Mail.

"Geen enkele suikeroom zou krankzinnige bedragen in de vorm van sponsordeals in een club mogen pompen, wanneer dit gebeurt vanuit vijf bedrijven die hij zelf beheert. Als dat wel gebeurt, zal Financial Fair Play falen." Dortmund, voor 51 procent eigendom van de supporters, neemt het vanavond in het kader van de Champions League op tegen Manchester City.

Murray eenvoudig naar kwartfinale in Tokyo

Andy Murray heeft eenvoudig de kwartfinale van het ATP-toernooi in Tokyo bereikt. De olympisch kampioen was woensdag met 6-1, 6-2 te sterk voor de Slowaak Lukas Lacko. In zijn volgende partij staat de als eerste geplaatste Murray tegenover de Zwitser Stanislas Wawrinka (7), die Jeremy Chardy versloeg met 7-6 (1), 6-7 (6), 7-5.

Janko Tipsarevic en Juan Monaco sloegen zich op het Japanse hardcourt naar de tweede ronde. De als derde geplaatste Serviër ontdeed zich in drie sets van de Fransman Gilles Simon: 4-6, 6-3, 6-1. De Argentijn Monaco, als vierde genoteerd, had geen kind aan de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-2, 6-1.


Murray eenvoudig naar kwartfinale in Tokyo (Foto: Novum)

Matavz moet plaatsnemen op tribune

Tim Matavz zal morgen tijdens het Europa League-duel tegen Napoli plaats moeten nemen op de tribune. De 23-jarige Sloveen is door trainer Dick Advocaat niet opgenomen in de wedstrijdselectie.

Jermaine Lens en Jürgen Locadia, die afgelopen weekend tegen VVV-Venlo driemaal scoorde, zijn de spitsen in de selectie van Advocaat. "Matavz heeft een fikse verkoudheid gehad. Hij moet eerst weer fitter en scherper worden", liet de trainer van PSV weten.

Toch lijkt de tribuneverwijzing meer op een teken richting Matavz. De Sloveen kan in Eindhoven niet rekenen op een vaste basisplaats en lijkt nu zelfs de strijd met de 18-jarige Locadia te verliezen.

Politie-inval bij PSV-opponent Napoli

De Italiaanse financiële recherche heeft woensdag een inval gedaan bij voetbalclub Napoli. Bij de nummer twee van de Serie A zijn documenten in beslag genomen die mogelijk wijzen op gesjoemel bij transfers, zo berichten Italiaanse media. Ook de Italiaanse voetbalbond kreeg bezoek van de recherche.

De bestuurders van Napoli werden op het trainingscomplex Castelvolturno overvallen. Het onderzoek van de Guardia di Finanza zou zich richten op de contracten die zijn afgesloten met spelers, zaakwaarnemers en clubs.

Napoli gaat donderdag in de Europa League op bezoek bij PSV.

Rellen bij regeringsgebouwen Kirgizië

Een demonstratie tegen de Kirgizische regering is woensdag uitgelopen op rellen. Betogers raakten slaags met de politie en probeerden overheidsgebouwen in de hoofdstad Bisjkek binnen te dringen. Politieagenten zetten honden en rookbommen in om onder andere het parlementsgebouw te beschermen.

Er namen zo'n duizend mensen deel aan de demonstratie in het centrum van Bisjkek. De betoging was georganiseerd door Sapar Zjaparov en Kamtsjibek Tasjijev van de extreemnationalistische partij Ata-Zjoert. Zij eisen onder meer het aftreden van premier Zjantoro Satybaldijev en de nationalisering van een controversiële, vervuilende goudmijn in het oosten van Kirgizië.

Volgens critici probeert het Canadese bedrijf Centerra Gold, dat de mijn exploiteert, belasting te ontduiken. Het mijnbedrijf ontkent de aantijgingen.

Tien jaar cel geëist voor overvallen op juweliers

Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats gaat als het aan justitie ligt tien jaar de gevangenis in voor het plegen van drie overvallen op juweliers. Ook wil justitie dat hij een schadevergoeding aan de slachtoffers betaalt.

De officier van justitie houdt de man verantwoordelijk voor de overvallen in Den Haag en Rijswijk in januari, februari en mei vorig jaar. Daarvoor is een langdurige gevangenisstraf op zijn plaats, vindt de officier. De verdachte heeft volgens het Openbaar Ministerie in Den Haag geen enkel moment nagedacht over de gevolgen voor de slachtoffers.

De man bond de eigenaren vast, trok een panty over hun hoofd en sloeg met wapens. Daarna beroofde hij hen. De politie kwam al snel op het spoor van de verdachte. In november kon hij uiteindelijk worden gepakt op een vliegveld in Brussel waar hij landde na een vlucht uit Marokko. De politie had een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

De rechtbank in Den Haag doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Waterpoloster Cabout stopt als international

Waterpoloster Mieke Cabout heeft besloten niet meer uit te komen voor de Nederlandse ploeg. De 26-jarige speelster van ZVL Leiden doet een stapje terug om zich meer op haar studie te kunnen richten. Ze blijft wel voor haar club actief, laat zwembond KNZB woensdag weten.

Cabout maakte deel uit van het Oranjeteam dat vier jaar geleden de olympische titel veroverde in Beijing. In 2010 pakte ze brons op het EK in Zagreb. Nederland liep kwalificatie voor de Spelen in Londen mis, waardoor de titel niet kon worden verdedigd.

Martin Freeman maakt The World's End mee

Naast de eerdere aankondiging van Rosamund Pike is er een nieuwe acteur bekendgemaakt voor de film The World’s End. Niemand minder dan Martin Freeman speelt ook in het derde deel van de trilogie een rol.

De acteur speelde eerder de kleine rol van Declan in Shaun of the Dead en een lid van de Londense politiebrigade in Hot Fuzz. Of Freeman ook deze keer een gastrol voor zijn rekening neemt is nog onbekend.

Twintig jaar na de poging tot een epische kroegentocht proberen vijf jeugdvrienden het op aandringen van een van hen nog een keer. Iedereen wordt aangemoedigd door Gary King (Simon Pegg), een veertigjarige man die zich nog vastklampt aan zijn tienerjaren. Hij sleurt iedereen, waaronder Andy Knight (Nick Frost), mee in zijn droom om de tocht te starten en de fabelachtige pub The World's End te bereiken. Als de drinktour van start gaat en het verleden en het heden worden gevierd, realiseert de groep dat zijn moeten vechten voor de toekomst. Niet zozeer voor zichzelf, maar voor de complete mensheid. Ineens wordt The World's End bereiken een van hun minste zorgen.

Simon Pegg heeft eerder tegen Empire News gezegd dat de film 'een tocht door twaalf pubs bevat, waarvan de laatste The World's End heet.' Volgens de poster die tijdens de Comic-Con is vrijgegeven zijn de namen van alle kroegen als volgt: The First Post, The Old Familiar, The Famous Cock, The Cross Hands, The Good Companions, The Trusty Servant, The Two Headed Dog, The Mermaid, The Beehive, The Hole In The Wall, The World's End.

De film The World’s End verschijnt op 13 augustus 2013 in de bioscoop.

Worlds End

Filipijns protest tegen strenge cyberwet

Mediaorganisaties en Filipijnse burgers hebben zich woensdag opnieuw uitgesproken tegen een strenge nieuwe wet tegen cybercrime.

Ze vrezen dat de wet wordt ingezet om de internetvrijheid in het land te beperken. De wet werd woensdag, ondanks verzoeken aan het hooggerechtshof om hem tegen te houden, toch van kracht. De rechters hebben gezegd zich volgende week over de verzoeken te zullen buigen.

De wet is gericht op het tegengaan van hacken, identiteitsdiefstal, spammen, cyberseks en online kinderpornografie. Burgers en rechtengroepen vrezen echter dat politici de wet zullen gebruiken om critici de mond te snoeren.

In de wet is een bepaling opgenomen waarin staat dat smaad - waar al een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op staat - ook een cybermisdaad is. De straffen voor online beledigingen worden verdubbeld en de wet staat de autoriteiten toe om computergegevens op te sporen, in te nemen en te vernietigen wanneer ze die smadelijk achten.

Journalist Alexander Adonis, een van degenen die protest aantekenden tegen de wet en die zelf van 2007 tot 2009 gevangenzat voor smaad, noemt de wet ongrondwettig. De bepalingen zijn 'zo vaag, zo breed dat ze op iedere willekeurige gebruiker van sociale media kunnen worden toegepast'. Veel Facebook- en Twittergebruikers hebben uit protest hun profielfoto zwart gemaakt.

Regeringswoordvoerder Edwin Lacierda zei woensdag dat de grondwet 'duidelijk en ondubbelzinning is als het gaat om de burgervrijheden die voor het hele volk gelden'.

De regering van president Benigno Aquino heeft sinds haar aantreden in 2010 geen enkele smaadzaak gevoerd.


Filipijns protest tegen strenge cyberwet (Foto: Novum)

Amsterdam heeft vijfhonderd veelplegers in beeld

Amsterdam heeft tot nu toe vijfhonderd veelplegers opgenomen in een speciaal traject om hun gedrag te verbeteren. In mei moeten alle zeshonderd criminelen op de lijst van het project Top 600 zijn achterhaald, laat de gemeente woensdag weten.

Het programma om het gedrag van de zeshonderd mensen die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal ernstige misdrijven in de stad te veranderen, startte in mei vorig jaar. Alle veelplegers krijgen persoonlijke begeleiding en zorg. Ook worden hun zaken eerder voor de rechter gebracht.

In de meeste gevallen blijken de veelplegers problemen met drank en drugs te hebben. Ook verstandelijke beperkingen en persoonlijkheidsproblemen komen vaak naar voren als oorzaak. Een kwart van de vijfhonderd zit inmiddels in vast.

In het project zijn tot nu toe 1427 aanhoudingen verricht. Dat komt volgens de gemeente door de actieve opsporing. Mensen op de lijst worden goed in de gaten gehouden waardoor zij sneller op heterdaad worden betrapt.

Vervolg op Yogi Bear aangekondigd

Ken je de film Yogi Bear uit 2010 nog? Nee? Wij ook niet meer. Toch heeft Warner Bros. besloten om een vervolg te maken op de film die vele miljoenen dollars opbracht in de bioscoop.

De originele film had de stemmen van zowel Dan Aykroyd als Justin Timberlake, die een bedrag van 200 miljoen dollar wist te scoren. Warner Bros heeft aangekondigd dat de schrijver en regisseur van Dukes of Hazard, Jay Chandrasekhar, ook deze film gaat schrijven en regisseren. Chandrasekhar heeft eerder meegewerkt aan de film Super Troopers en de televisieseries Happy Endings, Community en Chuck.

Over het verhaal is net zoals een releasedatum nog niets bekend, maar we houden je op de hoogte.

Rasmussen blijft langer NAVO-chef

Anders Fogh Rasmussen blijft langer de hoogste baas bij de NAVO. Het mandaat voor de Deen als secretaris-generaal van de NAVO werd woensdag verlengd tot 31 juli 2014. Dat maakte de organisatie bekend.

Het gaat om Rasmussens vijfde jaar als chef van het militaire bondgenootschap. De nu 59-jarige oud-premier van Denemarken nam in 2009 de functie over van de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer. Hij werd toen benoemd voor de gebruikelijke termijn van 4 jaar met de mogelijkheid van een verlenging van 1 jaar.

Om 14 uur geeft Rasmussen een persconferentie.

Rasmussen blijft langer NAVO-chef
Rasmussen blijft langer NAVO-chef (Foto: ANP)

Het nut van beledigen

Moet dat nu weer? Weer een columnist die over meningsuiting moet zeiken? Weer een column over de grenzen hiervan?

Ik weet het. Het is nogal dubbel als columnisten hierover beginnen. Het is niet mijn eerste levensdoel, maar als ik de gelegenheid krijg om met columns een leuke boterham te verdienen, doe ik het meteen. Is het veilig stellen van het uiten van mijn mening dan toch een beetje preken voor eigen parochie?

Ministerie beraadt zich op LSVb-plan langstudeerder

Het ministerie van Onderwijs is in beraad over het plan van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) om langstudeerders een week extra inschrijvingstijd te bieden. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie.

De LSVb deed woensdag de dringende oproep om de inschrijvingstermijn, die loopt tot 1 oktober, eenmalig naar 10 oktober te verplaatsen. Volgens een woordvoerder van de studentenvakbond hebben veel studenten zich uitgeschreven omdat ze de boete niet konden betalen. Maar nu de boete van tafel is, is hun situatie veranderd.

De HBO-raad steunt de oproep van de LSVb. Een woordvoerder laat weten dat hogescholen en universiteiten niet zelf mogen beslissen tot het verlengen van een wettelijke inschrijvingstermijn.

"De raad heeft het ministerie opgeroepen tot duidelijkheid over de gevolgen van de afschaffing van de langstudeerboete", meldt de zegsman. "Niet alleen heerst er onduidelijkheid over de inschrijvingstermijn, wanneer een al betaalde boete wordt terugbetaald is evenmin bekend."

Het ministerie van Onderwijs laat weten naar de oproep te kijken. Volgens de woordvoerder krijgen hogescholen en universiteiten 'binnenkort' meer duidelijkheid. Hoeveel studenten zich mogelijk alsnog willen inschrijven is onbekend.

Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) bereikten maandag een akkoord over het afschaffen van de omstreden maatregel. De langstudeermaatregel ging op 1 september van dit jaar in. Studenten die meer dan een jaar vertraging opliepen moesten per jaar ruim drieduizend euro extra collegegeld betalen.

'Bespaar 202 miljard met brillen'

Wereldwijd kunnen we jaarlijks 202 miljard Amerikaanse dollars, zo'n 156 miljard euro, besparen door iedereen die het nodig heeft van een bril te voorzien, aldus een internationaal team van wetenschappers.

Er zijn zo'n 703 miljoen mensen op aarde wiens zicht te wensen over laat door ametropie [ver- of bijziendheid, red.], maar veel van hen kunnen niet naar de opticien. Volgens hoofdonderzoeker Brien Holden leven zij een tragisch leven: "Kinderen en volwassenen met niet-gecorrigeerde ametropie kijken aan tegen een zwik van economische, sociale en gezondheidsproblemen, waaronder slecht zicht, minder kansen op onderwijs en werk, sociale isolatie, en een grotere kans op de dood."

Door mensen brillen te geven, zouden ze niet alleen dit wrede lot ontlopen, maar het zou zelfs geld opleveren. "Door het zicht te herstellen, genereren we enorme economische voordelen voor de maatschappij, zo simpel is het", zegt Brien Holden.

Dit corrigeren is natuurlijk niet gratis. Maar volgens het onderzoek, gedaan in opdracht van het Brien Holden Vision Institute, zouden de kosten ruimschoots opwegen tegen de baten: tegenover de 202 miljard die het jaarlijks zal opleveren, is er slechts een eenmalige investering nodig van 28 miljard Amerikaanse dollars, oftewel ongeveer 22 miljard euro. Holden voorziet dat de opticiens na vijf jaar volledig zelfvoorzienend kunnen zijn.

Brillen kunnen wereldwijd 156 miljard euro besparen.

LSVb wil langstudeerder alsnog laten inschrijven

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil dat langstudeerders een week extra de tijd krijgen om zich alsnog in te schrijven voor een studie. Nu de langstudeerboete wordt afgeschaft, denkt de bond dat veel mensen toch door willen studeren.

Veel studenten hadden zich uitgeschreven omdat ze de boete niet konden betalen, meent de LSVb. De inschrijving voor studies aan hogescholen en universiteiten loopt normaal gesproken tot 1 oktober. De LSVb doet een dringende oproep om die datum eenmalig naar 10 oktober te verplaatsen.

"Wij vinden het ontzettend belangrijk voor deze mensen dat ze alsnog kunnen studeren", zegt een woordvoerder in een reactie. Om hoeveel studenten het precies gaat, is niet te zeggen.

Maandag bereikten Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) een akkoord over het afschaffen van de omstreden maatregel. De langstudeerboete ging dit schooljaar in. Studenten die meer dan een jaar vertraging opliepen moesten per jaar een extra bedrag van drieduizend euro neertellen.

Achthonderdduizend kijkers zien Barbie bevallen

Er hebben gisteravond achthonderdduizend kijkers afgestemd op het programma Barbie's Baby. In die aflevering kwam Barbie's kleine spruit, Angelina, na een zware bevalling ter wereld. 

Het programma van RTL 5 staat op achttiende plaats in de lijst van best bekeken tv-uitzendingen van de dinsdag, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek. Goede Tijden, Slechte Tijden scoorde met ruim 1,7 miljoen kijkers een eerste plek in de lijst. 

De top drie wordt gecompleteerd door het achtuurjournaal en het half acht nieuws. De uitzendingen trokken respectievelijk 1,7 en 1,4 miljoen kijkers. 

Ouders bezorgd over grote klassen basisschool

Een op de tien ouders van kinderen die naar de basisschool gaan, is bezorgd over de grootte van de klassen. Dat blijkt uit een rapport van het Ministerie van Onderwijs.

Ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd zijn behalve over de grootte van de klas, ook bezorgd over bezuinigingen in het basisonderwijs. Ouders van kinderen die naar het middelbaar onderwijs gaan, zijn met name bezorgd over het lerarentekort en lesuitval.

Ook meesters en juffen zijn bezorgd over het aantal leerlingen per klas, maar een nog groter deel maakt zich zorgen over de werkdruk in het basisonderwijs. Hetzelfde geldt voor docenten in het voortgezet onderwijs, al is dat deel met veertien procent tegenover twintig procent in het basisonderwijs kleiner.

Ouders van basisschoolleerlingen zijn ondanks hun zorgen wel tevreden over de basisschool van hun kind. Gemiddeld geven zij als rapportcijfer een 7,5 voor de kwaliteit. Over de meesters en juffen zijn ze nog beter te spreken, die krijgen gemiddeld een 7,7. Leraren op de basisschool oordelen eveneens positief. Hun eigen school krijgt gemiddeld een 7,6, de kwaliteit van het basisonderwijs in het algemeen een 7,1.

Geen treinverkeer in België door staking

Een 24 uursstaking van het Belgische spoorwegpersoneel heeft het treinverkeer in België woensdag platgelegd. Ook het internationale treinverkeer ondervindt hinder van de werkonderbreking die dinsdagavond om 22.00 uur begon.

Tijdens spitsuur woensdagmorgen stond het verkeer op veel Belgische snelwegen vast, omdat mensen in plaats van de trein de auto hadden genomen om naar hun werk te gaan. Daar veel mensen voorzorgsmaatregelen hadden genomen, waren de files waren echter niet zo lang als werd gevreesd.

In heel België ligt het treinverkeer woensdag stil. Ook rijden de intercity van Amsterdam naar Brussel, de Thalys naar Parijs en de stoptreinen tussen Maastricht en Luik en tussen Roosendaal en Antwerpen niet. TGV's van en naar Belgische bestemmingen rijden niet in België. De Eurostar Brussel-Londen rijdt alleen tussen het Franse Lille en de Britse hoofdstad.

De Belgische vakbonden zijn het niet eens met de herstructurering van het Belgische spoorbedrijf. De minister van overheidsbedrijven Paul Magnette wil een tweeledig spoorbedrijf met een vervoersmaatschappij en een spoorwegnetbeheerder, zoals dat er in Nederland ook is. De bonden willen echter één bedrijf. Spoorwegmedewerkers vrezen dat hun arbeidsomstandigheden onder het nieuwe plan zullen verslechteren.


Geen treinverkeer in België door staking (Foto: Novum)

Italiaan beklimt koepel Sint-Pieter uit protest

Het is een Italiaanse man woensdag gelukt de beveiliging van het Vaticaan te omzeilen en de koepel van de Sint-Pieter in Vaticaanstad te beklimmen. De man wil met zijn protestactie de Italiaanse regering en het beleid van de Europese Unie aan de kaak stellen.

De man, die zegt de eigenaar van een strandhotel te zijn, weigerde aanbiedingen van ministers om met hem te praten als hij naar beneden zou komen. Hij hing een spandoek op met de tekst 'Help! Genoeg Monti!', verwijzend naar premier Mario Monti, die zware bezuinigingsmaatregelen en economische hervormingen heeft doorgevoerd om de schuldenlast van Italië te verlichten en de groei te stimuleren.


Italiaan beklimt koepel Sint-Pieter uit protest (Foto: Novum)

Extra energieheffing dreigt voor aanleg buffers

Energieproducenten GDF Suez Nederland en Eon Benelux overwegen een extra heffing op te leggen aan consumenten en bedrijven. Hiermee willen zij de forse investeringen in nieuwe kolen- en gascentrales bekostigen, die nodig zouden zijn als buffer als er te weinig groene stroom beschikbaar is.

Het Financieele Dagblad citeert hierover woensdag de bestuursvoorzitters van beide bedrijven. Zij stellen dat investeren in centrales die op fossiele brandstoffen draaien nu niet rendabel is vanwege de lage energieprijs.

De kolen- en gascentrales zijn volgens de twee energiebedrijven nodig om de momenten op te vangen dat er weinig groene stroom is. Dat is met name in de winter het geval, op dagen dat er weinig zon en wind is en er veel vraag is. Als de investeringen uitblijven dan dreigen er energietekorten, stellen de topmannen.

Hoe hoog de heffing wordt zeggen de bestuursvoorzitters niet. Volgens het FD zal het gaan om hoge bedragen, omdat de bouw van een energiecentrale al snel een miljard euro of meer kost.

GDF Suez produceert ongeveer twintig procent van de energie in Nederland en is daarmee de grootste energieproducent. Eon Benelux is naar eigen zeggen een relatief kleine speler op de Nederlandse energiemarkt.

Beide bedrijven bouwen momenteel op de Tweede Maasvlakte aan kolencentrales die zuiniger zijn dan de huidige centrales. Vorige maand stuurden de twee topmannen, samen met hun collega van RWE/Essent, een brief aan informateur Henk Kamp (VVD) waarin ze ageerden tegen de herinvoering van de kolentax. Nu komen ze dus zelf met een extra heffing.


Extra energieheffing dreigt voor aanleg buffers (Foto: Novum)

Agenten buiten functie om ongepast gedrag

Twee werknemers van het politiekorps Amsterdam-Amstelland worden verdacht van ongepast en strafbaar gedrag richting collega's. Ze zijn dinsdag per direct buiten functie gesteld door de korpsleiding, meldt de politie woensdag.

De twee waren werkzaam voor de dienst executieve ondersteuning. Meer details over de verdenking wil de politie niet bekendmaken. Het korps heeft een onderzoek ingesteld.

Sharapova bereikt achtste finales in Beijing

Maria Sharapova heeft op zeer overtuigende wijze de achtste finales bereikt van het WTA-toernooi in Beijing. De nummer twee van de wereld won na ruim een uur tennissen met twee keer 6-2 van de Roemeense Sorana Cirstea. De 25-jarige Russische oogde scherp en was heer en meester op eigen service. Voor een plek in de kwartfinale neemt ze het op tegen haar landgenote Ekaterina Makarova.

Ana Ivanovic, als elfde geplaatst in de Chinese hoofdstad, kwam in de achtste finales al in actie. De 24-jarige Servische redde het niet om de kwartfinale te bereiken. Ivanovic verloor met 6-4 en 6-3 van de Zwitserse Romina Oprandi, de nummer 69 van de wereldranglijst. De voormalig nummer één van de wereld verloor vijf keer haar service en kon na iets meer dan een uur haar koffers pakken.


Sharapova bereikt achtste finales in Beijing (Foto: Novum)

Tekensoftware verkrijgbaar via gamedienst Steam

Voor het eerst sinds de lancering in september 2003 biedt downloaddienst Steam meer aan dan alleen computerspellen. Grafische tekensoftware voor 3D-modellen en een programma om spelletjes te maken, behoren tot de eerste zes applicaties. De software is te gebruiken voor de pc en alleen in sommige gevallen voor de Mac.

Valve, het bedrijf achter Steam en de computerspellen Team Fortress 2, Portal en Half-Life, had in augustus bekendgemaakt dat het in september software zou gaan verkopen. Waarom dat plan een maand vertraging opgelopen heeft, is niet bekendgemaakt.

Dat Valve zich plotseling met andere producten dan computerspellen inlaat, is niet al te verrassend. Topman Gabe Newell ziet het besturingssysteem Windows 8 als een doodsteek voor gamen op de pc. Het liefst zou hij zien dat alle gamers gebruikmaken van het Linux-besturingssysteem 'omdat dat nog wel vrijheid biedt'.


Tekensoftware verkrijgbaar via gamedienst Steam (Foto: Novum)

Oranje klimt twee plaatsen op wereldranglijst

Het Nederlands elftal is door zeges op Turkije en Hongarije in de kwalificaties voor het WK naar de zesde plaats gestegen op de FIFA wereldranglijst. De ploeg van Louis van Gaal gaat Uruguay en Italië voorbij, zo maakte de wereldvoetbalbond woensdag bekend. Regerend Europees- en wereldkampioen Spanje blijft de lijst aanvoeren.

Portugal boekte een plaatsje winst en staat nu derde, net achter Duitsland. De Engelsen moeten naast de Portugezen ook Argentinië voorrang verlenen en bezetten de vijfde plek. Colombia (9) en Griekenland (10) zijn de nieuwkomers in de top tien.

Andorra, op 12 oktober de volgende tegenstander van Oranje in de kwalificatiereeks voor het WK 2014, zakte naar de 201e plek. Roemenië, waar Nederland vier dagen later tegen speelt, steeg naar de 46e positie.


Oranje klimt twee plaatsen op wereldranglijst (Foto: Novum)

Jamaicaanse atleten betrapt op dopinggebruik

Twee Jamaicaanse atleten zijn wegens dopinggebruik tegen de lamp gelopen. Dominique Blake maakte deel uit van de nationale selectie 4x400 meter, maar kwam tijdens de Olympische Spelen van Londen niet in actie.

Ricardo Cunningham is regerend nationaal kampioen op de 800 meter. Beide atleten moeten vandaag voor de Jamaicaanse antidopingcommissie verschijnen om uitleg te geven over hun positieve test.

Vrouw doodgestoken in woning Amsterdam

Bij een steekpartij in een woning in Amsterdam is dinsdagnacht een vrouw om het leven gekomen. De politie gaat uit van een misdrijf. Wat er precies is gebeurd, is nog onduidelijk.

Het incident vond even na 01.00 uur plaats in een huis aan de Andoornstraat. Het slachtoffer is de 38-jarige bewoonster van de woning. Haar 12-jarige dochter had de politie gewaarschuwd. Het meisje is bij haar vader ondergebracht.

Explosies in Aleppo: 27 doden

In de Noord-Syrische stad Aleppo zijn vanmiddag zeker 27 mensen om het leven gekomen door vier krachtige explosies. Daarnaast raakten meer dan zeventig mensen gewond.

Dit meldt de tv-zender van Hezbollah in Libanon, Al-Manar, op basis van Syrische functionarissen. Drie van de vier explosies vonden luttele minuten na elkaar plaats op het centrale plein van de stad. Na het ontploffen van deze autobommen volgde er geweervuur. Even later vond de vierde explosie plaats aan de rand van de oude stad. 

De explosies vloeien voort uit de gevechten tussen het regeringsleger en opstandelingen die zich van president Bashar Assad willen ontdoen. Op de Syrische staatstelevisie werden de terroristen, waarmee de opstandelingen worden bedoeld, als schuldigen voor de explosies aangewezen.

Poedel overleeft rit in grille van auto

Een poedel die werd aangereden door een auto, vast kwam te zitten in de grille van het voertuig en vervolgens zeventien kilometer meegevoerd, heeft de rit overleefd. De eigenaren van het dier spraken van een 'wonder'.

Poedel Suzie rende in Taunto, in de Amerikaanse staat Massachusetts, de weg over en kwam voor de auto terecht. De bestuurder remde, maar zag de hond niet. Toen de auto East Providence bereikte zag een andere automobilist de hond. De witte poedel kon worden bevrijd en had alleen wat kneuzingen en lichte verwondingen.


Poedel overleeft rit in grille van auto (Foto: Novum)

Nadal eind december in actie in Abu Dhabi

Rafael Nadal doet eind dit jaar mee aan een demonstratietoernooi in Abu Dhabi. Dat maakte de organisatie van het evenement bekend. Naast de Spanjaard zijn ook Novak Djokovic, Andy Murray en David Ferrer van de partij. Het Mubadala World Tennis Championship wordt van 27 tot en met 29 december gehouden.

De 26-jarige Nadal kwam sinds juni niet meer in actie vanwege een slepende knieblessure. Hij werd toen in de tweede ronde van Wimbledon uitgeschakeld en miste vervolgens onder meer de Olympische Spelen en de US Open.

De elfvoudig grandslamwinnaar weet nog niet of hij op tijd fit is voor de Davis Cupfinale, waarin Spanje het in november opneemt tegen Tsjechië. Het gaat wel de goede kant op met zijn herstel, zo liet hij vorige week al weten.


Nadal eind december in actie in Abu Dhabi (Foto: Novum)

'Apple komt deze maand met iPad Mini'

Apple onthult deze maand een kleinere versie van de iPad. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwsdienst CNN op basis van anonieme bronnen. Apple staat er om bekend dat het bedrijf kort na de aankondiging het product op de markt brengt. Dat kan betekenen dat de iPad Mini eind oktober of begin november in Nederland verkrijgbaar is.

Over de iPad Mini is weinig bekend. Begin maart dook via techweblog DigiTimes het bericht op dat de kleinere tablet een scherm krijgt dat ongeveer 4,5 centimeter kleiner is dan dat van eerder uitgegeven iPads.

De iPad Mini zou onder meer concurrentie moeten bieden aan de Samsung Galaxy Note, de Kindle Fire e-reader van Amazon en de Nexus 7 van Google. Of de iPad Mini specifiek bedoeld is als concurrent voor e-readers of ook breder ingezet kan worden, is niet bekend.

De uitnodigingen voor de perspresentatie zouden volgende week woensdag uitgestuurd moeten worden. De presentatie zou dan de week daarna zijn, waarna de iPad Mini een of twee weken later verkrijgbaar is.


'Apple komt deze maand met iPad Mini' 

Mercedes-baas Zetsche steunt Schumacher

Daimler AG en Mercedes-topman Dieter Zetsche neemt het op voor Michael Schumacher. De zevenvoudig wereldkampioen wist sinds zijn rentree weinig indruk te maken, iets wat volgens Zetsche aan de auto ligt. Toch wordt de 43-jarige Duitser na dit jaar vervangen door Lewis Hamilton.

Zetsche sprak met Bild. "We hebben onze coureurs de afgelopen drie seizoenen geen auto weten te gegeven waarmee zij in het meerendeel van de races voor de overwinning konden gaan. We hebben een van de beste motoren, maar de auto zelf is nog niet goed genoeg. Het zou verkeerd zijn om Nico Rosberg of Michael Schumacher hiervan de schuld te geven. Het is aan het team om de auto sneller te maken."

"Michael heeft misschien dan geen race gewonnen in een Mercedes, hij heeft ons de afgelopen drie jaren wel geholpen om naar de voorkant van de grid te komen. We hebben drie mooie jaren met elkaar beleefd." Zetsche hoopt Schumacher voor het team te kunnen behouden. "Ik hoop persoonlijk dat hij na zijn tijd als Mercedes-coureur voor ons blijft werken." Of de zevenvoudig wereldkampioen tussendoor nog moet racen? "Daar moet Michael zelf een beslissing over nemen. We hebben daar nog niet met elkaar over gesproken."

Abortusboot donderdag in Marokko

De Nederlandse abortusboot van Women on Waves komt donderdag aan in Marokko. Het schip moet rond 13.00 uur aankomen in de haven van Smir, zo laat de internationale organisatie woensdag weten. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren is aanwezig om de boot te verwelkomen.

De abortusboot vaart naar Marokko op uitnodiging van de Mouvement Alternatif pour les Libertés Individuelles (MALI), die legalisering van abortus nastreeft. Het schip met Nederlandse vlag kan in internationale wateren de zwangerschap van Marokkaanse vrouwen afbreken, omdat dan de Nederlandse wet van kracht is.

In Marokko is abortus illegaal. Toch worden er dagelijks zo'n zes- tot achthonderd abortussen uitgevoerd. Dat gebeurt vaak onveilig waardoor vooral veel arme vrouwen sterven.

Women on Waves dreigde eerder in Nederland vervolgd te worden na aangifte van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Justitie stelde echter geen strafrechtelijk onderzoek in.

De Bakker verder in Belem, verlies Schoorel

Thiemo de Bakker heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in het Braziliaanse Belem bereikt. De als vierde geplaatste Westlander was met 3-6, 6-1 en 6-1 te sterk voor de Amerikaan Nicholas Monroe. In de tweede ronde neemt De Bakker het op tegen thuisspeler Thiago Monteiro.

Voor Thomas Schoorel viel het doek al meteen in de eerste ronde. De Amsterdammer bleek niet opgewassen tegen de Argentijn Agustin Velotti, die als zevende is geplaatst op het Braziliaanse hardcourt. Schoorel verloor in drie sets met 3-6, 6-4 en3-6.

Ficcadenti derde ontslagen coach in Italië

Cagliari heeft dinsdagavond als derde club in de Serie A zijn trainer ontslagen. Massimo Ficcadenti werd aan de kant gezet vanwege de tegenvallende resultaten. De 44-jarige coach pakte pas twee punten met zijn ploeg, dat na zes wedstrijden de hekkensluiter is in Italië. Ivo Pulga is aangesteld als zijn opvolger.

Eerder dinsdag werd Domenico di Carlo al vervangen door Eugenio Corini als oefenmeester van Chievo Verona. Palermo was de eerste club dit seizoen die zijn trainer ontsloeg. Twee weken geleden moest Giuseppe Sannino daar het veld ruimen ten faveure van Gian Piero Gasperini.

Janssen keert mogelijk terug in X-Men

Nadat Patrick Stewart eerder aangaf dat hij terug kan komen in de X-Men-reeks heeft nu ook Famke Janssen gehint naar een mogelijke terugkeer. De Nederlandse actrice speelde in de mutantenfilms het personage Jean Grey. Mocht je niet willen weten wat het lot van Janssen haar personage was in X-Men: The Last Stand, stop dan nu met lezen.

Aan het einde van de derde X-men-film lag Grey dood te gaan in de armen van Wolverine. Volgens Janssen is er nog een mogelijkheid op een terugkeer.  "Je weet het maar nooit. Jean Grey, The Phoenix…Ze ontdekt iedere keer nieuwe manieren om zichzelf te reïncarneren, dus je weet het maar nooit. Hou het in de gaten."

De film Days Of Future Past is het vervolg op X-Men: First Class. De kans bestaat dus dat Janssen hier een cameo of wellicht grotere rol heeft. We komen er op 18 juli 2014 achter.

Helft internetfilmpjes vuurwerkbommen verwijderd

Bijna de helft van de vuurwerkbommenmakers die sinds vrijdag op een speciale waarschuwingskaart stonden van de politie heeft z'n vuurwerkfilmpje van internet gehaald. Van de ruim 130 filmpjes zijn er inmiddels 62 verwijderd, blijkt woensdag uit gegevens van de taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers.

De campagne, een project van politie en VeiligheidNL, startte vrijdag met als doel dat bommenmakers op internet worden herkend en zo sneller kunnen worden opgespoord. De verdachten krijgen bovendien een mail met het verzoek hun filmpjes te verwijderen voordat ze als inspiratie kunnen dienen voor kijkers.

Het in bezit hebben, verhandelen en afsteken van vuurwerkbommen is strafbaar. Vuurwerkstunters die betrapt worden kunnen een celstraf riskeren van zes tot vijftien maanden. Minderjarigen kunnen een taakstraf of jeugddetentie krijgen.

Of de filmpjes al tot arrestaties hebben geleid, is niet duidelijk. Een woordvoerder van VeiligheidNL was niet direct bereikbaar voor commentaar.


Helft internetfilmpjes vuurwerkbommen verwijderd (Foto: Novum)

Anny Schilder wacht nog altijd op geld

Anny Schilder heeft nog een flinke som geld tegoed van afslankfirma Voldafarma. De Volendamse zangeres verbond haar naam jaren geleden levenslang aan afslankpillen, maar kreeg daar te weinig vergoeding voor, oordeelde een rechter. Ze heeft echter nog geen cent gezien van de vijf ton plus rente die ze nog moet krijgen, schrijft De Telegraaf woensdag.

"Afspraak is afspraak", zegt Schilders manager Jaap Buys. "We zijn al vijf jaar aan het procederen. Maar wij zijn geduldig. We gaan door tot het recht zegeviert." De zangeres ontving tot nu toe wel zeven ton van Jan Veerman, ooit betrokken bij Voldafarma.

Het bedrijf stelt dat er sinds 2010 geen pillen meer worden gemaakt en er 'echt geen cent meer te halen' is. Buys zegt 'vorige week nog een potje bij de drogisterij' te hebben gehaald.

Zoon Van Dobben boos om verdwijnen merk uit winkel

Arnold van Dobben, zoon van de oprichter van de beroemde krokettenfabrikant, wil niet dat de merknaam Van Dobben uit de supermarkt verdwijnt. Dat zegt hij woensdag in de Telegraaf.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelde vorige maand dat de merknaam Van Dobben binnen zes jaar uit de schappen van de supermarkt moet verdwijnen. Dat is een voorwaarde voor de goedkeuring van de fusie tussen snackfabrikanten Ad van Geloven en Royaan, waar Van Dobben toe behoort. In de groothandel, snackbars en andere horeca mag het merk nog wel worden gebruikt.

Arnold van Dobben, die geen financieel belang meer heeft in het bedrijf, begrijpt niets van de eis van de NMa. "Als we nou ons hele merk Van Dobben moesten verkopen, dan begrijp ik het nog wel", aldus de telg uit de krokettendynastie. "Dit is een merk doormidden hakken waaraan decennia is gewerkt, en dat nu nooit meer voor een goede prijs van de hand is te doen", klaagt Van Dobben.

De zoon van de oprichter kan de fusie echter niet tegenhouden. Het is aan de investeringsfondsen Lion Capital en NPM Capital, de eigenaren van beide snackfabrikanten, om te besluiten of ze aan de aanvullende eis van de NMa willen voldoen.


Zoon Van Dobben boos om verdwijnen merk uit winkel (Foto: Novum)

Puyol mist Real door ontwrichte elleboog

Barcelona-aanvoerder Carles Puyol heeft bij een ongelukkige val in het Champions Leagueduel met Benfica zijn linkerelleboog ontwricht. De 34-jarige verdediger heeft dinsdagnacht doorgebracht in een ziekenhuis in Barcelona, meldt de Catalaanse club. Woensdag wordt hij verder onderzocht om de omvang van de schade te bepalen.

Puyol, net terug van een zware knieblessure, verloor in de 76e minuut bij een kopduel zijn evenwicht en landde op zijn linkerarm die onder zijn lichaam dubbelklapte. De routinier mist in elk geval de topper tegen Real Madrid van zondag.

Voor trainer Tito Vilanova komt de kwetsuur uiterst ongelegen. Gerard Pique, de andere centrale verdediger van de Spaanse topclub, is eveneens uit de roulatie met een blessure. Barcelona hield in Lissabon ondanks het uitvallen van Puyol een 2-0 voorsprong vast tegen Benfica.


Puyol mist Real door ontwrichte elleboog (Foto: Novum)

Mathijsen hoopt op duel met Groningen

Joris Mathijsen hoopt zondag in de uitwedstrijd bij FC Groningen zijn rentree voor Feyenoord te maken. De 32-jarige verdediger herstelt voorspoedig van een hamstringblessure, die hij op 23 september tijdens het treffen met PSV opliep. De komende dagen werkt de Oranje-international enkele tests af.

"Het gaat de goede kant op", laat Mathijsen weten op de website van de Rotterdammers. "Het is goed dat ik in de uitwedstrijd tegen PSV op tijd ben uitgestapt, waardoor het bij een verrekking van de hamstring is gebleven."

Mathijsen moest de ontmoetingen met N.E.C. in de beker en in de competitie aan zich voorbij laten gaan.

'Orie vindt nieuwe sponsor voor schaatsploeg'

De schaatsploeg van Jac Orie heeft na een maandenlange zoektocht een nieuwe geldschieter gevonden. Brand Loyalty, een internationaal consultancybureau in de voedingsbranche, gaat het team sponsoren, zo bericht De Telegraaf woensdag. Het gaat om een meerjarige verbintenis. Daarnaast zijn enkele cosponsors aangetrokken.

De ploeg van Orie, met schaatsers als Stefan Groothuis en Annette Gerritsen, werd sinds 2009 gesponsord door Control, maar het financieel detacheringbedrijf draaide de geldkraan na drie jaar dicht. Overigens wilde Orie de overeenkomst nog niet bevestigen. Waarschijnlijk volgt de officiële bekendmaking donderdag.

Nominatielijst Gouden Kalveren 2012

Naar aanleiding van het Gouden Kalf-nieuws van vanmorgen is op veler verzoek hieronder de nominatielijst te lezen.

Beste Geluid
Peter Warnier voor De Heineken Ontvoering
Alek Goosse voor Lena
Bert Rijkelijkhuizen voor Het Meisje En De Dood

Beste Muziek
Tom Holkenborg voor De Heineken Ontvoering
Helge Slikker voor Kauwboy
Erik Jan Grob voor Plan C

Beste Montage
JP Luijsterburg voor De Heineken Ontvoering
Marc Bechtold voor Plan C
Katarina Türler voor De Regels Van Matthijs

Beste Production Design
Wilbert van Dorp voor De Heineken Ontvoering
Rosie Stapel voor Silent City
Hubert Pouille voor Suskind

Beste Camera
Jeroen de Bruin voor Black Out
Guido van Gennep voor The Domino Effect
Goert Giltay voor Het Meisje En De Dood

Beste Vrouwelijke Bijrol
Truus te Selle voor haar rol in De Heineken Ontvoering
Olga Zuiderhoek voor haar rol in Suskind
Nanette Drazic voor haar rol in De Verbouwing

Beste Mannelijke Bijrol
Bas Keijzer voor zijn rol in Black Out
Niels Gomperts voor zijn rol in Lena
René van het Hof voor zijn rol in Plan C

Beste Actrice
Hannah Hoekstra voor haar rol in Hemel
Jelka van Houten voor haar rol in Jackie
Susan Visser voor haar rol in Taped

Beste Acteur
Reinout Scholten van Aschat voor zijn rol in De Heineken Ontvoering
Ruben van der Meer voor zijn rol in Plan C
Jeroen Spitzenberger voor zijn rol in Suskind

Beste Scenario
Marcel Lenssen voor Doodslag
Helena van der Meulen voor Hemel
Max Porcelijn voor Plan C

Beste Regie
The Domino Effect van Paula van der Oest
Het Meisje En De Dood van Jos Stelling
Plan C van Max Porcelijn

Beste Film
The Domino Effect – Kees Kasander voor Kasander Film
Het Meisje En De Dood – Anton Kramer voor Jos Stelling Films
Plan C – Sander Verdonk voor LEV Pictures en Gertjan Langeland voor CTM Films

Mark of the Ninja komt naar Steam

De sidescroller Mark of the Ninja is binnenkort voor pc verkrijgbaar via Steam. Dat hebben de makers Klei Entertainment bekendgemaakt op de website van het spel. Vanaf 16 oktober kun je de ninja op je binnenhalen.

Mark of the Ninja is nu alleen nog uitgebracht via Xbox Live Arcade. Na schijnbaar veel verzoeken vanuit de fans hebben de makers besloten om het spel ook naar pc te brengen.

Met dank aan Yi-Long voor de submit.

Nieuwe info over Max Payne 3 DLC

Rockstar Games kondigt nieuwe informatie en screenshots aan over de nieuwe Max Payne 3 DLC. De Max Payne 3 DLC Hostage Negotiation Map Pack had eigenlijk in september al klaar moeten zijn, maar door vertraging komt de DLC later deze herfst uit. Een exacte releasedatum is nog niet bekend.   

De Hostage Negotiation Map Pack zal bestaan uit vier nieuwe multiplayer maps, waaronder twee nachtclubs en twee buitenwijken. Naast de multiplayer maps brengt deze DLC ook nog nieuwe wapens en items mee. 

De DLC kost 800 Microsoft-punten op Xbox LIVE en zal ongeveer tien euro gaan kosten voor pc en PS3. 

Max Payne 3 DLC

Max Payne 3 DLC 

Max Payne 3 DLC

Rennen voor poster Breaking Dawn part 2

Tijd om te rennen voor het einde. De officiële, definitieve poster voor The Twilight Saga: Breaking Dawn part 2 is vandaag vrijgegeven.

Bella moet wennen aan haar nieuwe leven als vampier, maar ook als moeder. Haar dochter Renesmee is een bijzonder kind en dat is moeilijk geheim te houden. Zodra de Volturi horen van haar bestaan, vertrekken ze naar het stadje Forks om de familie uiteen te halen. Edward en de andere Cullens gaan op zoek naar hulp en vinden die bij Jacob en een aantal vampierenclans. Samen maken ze zich ze op voor de confrontatie die hun lot voorgoed zal bepalen.

The Twilight Saga: Breaking Dawn part 2 verschijnt op 16 november 2012 in de bioscoop.

Breaking Dawn part 2

Stelling: Winterbandenregeling verplichten bij nieuwe auto's

Nu we langzaam weer richting de winter gaan begint ook de temperatuur weer te dalen. Als gevolg daarvan beginnen de meeste leasemaatschappijen bij hun klanten te vragen om de winterbanden er weer onder te zetten. Personen die particulier rijden hebben zo'n regeling niet terwijl bewezen is dat winterbanden zorgen voor een kortere remweg.

De stelling voor vandaag luidt daarom als volgt:

Een regeling voor winterbanden zou verplicht moeten zijn bij de aanschaf van nieuwe auto's.

Britt voelt zich serieus genomen

Britt Dekker heeft het gevoel dat het publiek haar steeds serieuzer neemt. De 20-jarige realityster kreeg deze week te horen dat ze is genomineerd voor de Televizier Talent Award, die later deze maand wordt uitgereikt op het gala rond de Gouden Televizier-Ring.

"Ik kom natuurlijk niet voor niets in aanmerking voor zo'n prijs. Toch?", zegt ze woensdag in het AD. "Het geeft me een goed en warm gevoel dat zoveel mensen op me hebben gestemd. Ik heb echt het idee dat ik steeds serieuzer word genomen. Dat ik opeens voor vol word aangezien."

Britt weet nog niet wat ze gaat zeggen, mocht ze de prijs winnen. "Ik heb besloten om er nog even niet over na te denken. Het kan best zijn, dat als ik win, het helemaal uit mijn hoofd doe. Recht uit mijn hart. Zo kennen de mensen me."

Rob de Nijs raadt oudere mannen baby aan

Rob de Nijs vindt het geweldig om op zijn 69e vader van een bijna acht maanden oude baby te zijn. "Ik kan het iedereen aanraden", vertelt de zanger in een interview met Viva. "Mits je jong van geest bent en niet te krakkemikkig."

De Nijs, die al twee volwassen kinderen heeft met zijn tweede vrouw Belinda Meuldijk, en zijn derde vrouw Henriëtte verwelkomden hun zoon Julius in februari. De baby houdt Rob jong. "Ik heb er zo veel energie van gekregen! Waarschijnlijk doordat ik nu denk: ik moet nog even door. Wat achterlaten voor hem als ik er niet meer ben."

Rob, die in december zijn 70e verjaardag viert, hoopt dat hij zijn zoon nog op kan zien groeien. "Als het enigszins kan, al heb ik daar niets over te zeggen, Julius toch wel minimaal 18 zien worden", vertelt De Nijs over zijn dromen.

De zanger en zijn vrouw kregen veel kritiek te voorduren toen ze de komst van hun kind bekendmaakten. Vooral de leeftijd van De Nijs stond veel mensen tegen. Toch noemt de zanger zichzelf een heel leuke vader. "Als ik werkelijk van iemand hou, dan ga ik all the way. De bekende onvoorwaardelijke liefde. Dat heb ik met name als vader."

Plan C grootste kanshebber Gouden Kalveren

De Nederlandse misdaadkomedie Plan C is de grootste kanshebber op een of meer Gouden Kalveren. Dat werd woensdagavond duidelijk op het Nederlands Film Festival in Utrecht. De film werd in zeven categorieën genomineerd, waaronder beste film.

In die categorie vormen Het Meisje en de Dood met vier nominaties en The Domino Effect met drie de concurrentie voor de meest prestigieuze categorie van de grootste Nederlandse filmprijzen.

Plan C werd verder genomineerd voor beste muziek, montage en mannelijke bijrol, alsook scenario en regie, beide op conto van Max Porcelijn. Ook de mannelijke hoofdrol van Ruben van der Meer kan een Gouden Kalf opleveren. Het hoge aantal nominaties is mede opmerkelijk omdat de film een budget had van slechts 450 duizend euro. Vorige maand won de film al de prijs voor beste scenario op het Fantastic Fest in Austin in Texas.

Een andere grote kanshebber is De Heineken Ontvoering. Het misdaaddrama volgt met zes nominaties voor geluid, muziek, montage, design, de vrouwelijke bijrol en de mannelijke hoofdrol van Reinout Scholten van Aschat.

Saillant detail is dat Jelka van Houten is genomineerd voor haar hoofdrol in Jackie, maar haar zus Carice, ook in een hoofdrol als nota bene haar tweelingzus, niet. Carice van Houten werd sinds 1999 al zesmaal genomineerd voor een Kalf en wist er maar liefst vijf te verzilveren.

De Gouden Kalveren worden vrijdagavond uitgereikt in de Stadsschouwburg in Utrecht tijdens het Gala van de Nederlandse film. De presentatie is in handen van Doutzen Kroes en Jandino Asporaat. De uitreiking is vanaf 20.30 uur live te zien op Nederland 1.


Plan C grootste kanshebber Gouden Kalveren (Foto: Novum)

Zorgen RIVM om drinkwater bij extreme droogte

Door extreme droogte kunnen duizenden Nederlanders in de toekomst tijdelijk zonder drinkwater komen te zitten. De kwaliteit van het oppervlaktewater is dan zo slecht dat er geen drinkwater van te maken is, blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en watertechnologisch instituut Deltares.

De onderzoekers bekeken klimaatscenario's met extreem lange droge perioden. Tijdens zo'n periode stroomt er minder water door de rivieren en kunnen afvallozingen de kwaliteit van het water verslechteren. Ook zijn er niet genoeg buffers als de droogteperiode maanden duurt. Dergelijke scenario's zouden voor 2050 al werkelijkheid kunnen worden.

De uitkomsten gelden voor bijna alle elf waterzuiveringen waar water uit de Rijn en Maas wordt gehaald. Ruim veertig procent van de Nederlanders gebruikt water van deze locaties.

Het RIVM stelt dat er maatregelen moeten worden genomen. Zo zouden bedrijven minder afvalstoffen mogen lozen in periodes van droogte en er moeten meer waterbuffers komen.

Ruimtevrachtschip vergaat in dampkring

Het onbemande Europese ruimtevrachtschip Amaldi is in de nacht van dinsdag op woensdag vergaan in de dampkring. Ruimtevaartorganisatie ESA liet het toestel gecontroleerd opbranden.

"Signaal verloren. Vaarwel Edoardo Amaldi", twitterde de ESA omstreeks half vier. Volgens de organisatie storten de brokstukken neer in een afgelegen deel van de Grote Oceaan. Daar vormen ze geen gevaar voor mensen.

De Amaldi was in maart naar het ISS gegaan met ongeveer 6,6 ton aan brandstof, zuurstof, water, wetenschappelijke apparatuur en reserveonderdelen. Het ruimtevrachtschip vertrok vrijdag weer richting aarde. Op de terugweg was het gevuld met afval.

Veel gehoorschade na discobezoek

Vrijwel alle bezoekers van discotheken of muziekevenementen hebben bij thuiskomst last van hun gehoor. Ruim een derde hoort een dag later nog steeds een piep of gesuis. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting onder 130 duizend mensen tussen de 18 en 35 jaar.

De Hoorstichting noemt de resultaten 'verontrustend' omdat harde muziek kan leiden tot blijvende gehoorschade. Zo'n 96 procent van de ondervraagden zegt nooit gehoorbescherming als oordopjes te dragen. Ruim veertig procent denkt niets te kunnen doen om gehoorschade te voorkomen.

Volgens directeur Laura van Deelen realiseren stappers zich onvoldoende dat het gehoor kapot kan gaan. "Laat staan wat daarvan de emotionele en financiële gevolgen kunnen zijn; op jonge leeftijd aan een hoortoestel moeten, beperking in je baankeuze, moeten leren leven met een piep in je oor, of - in de ergste gevallen - arbeidsongeschiktheid en sociale isolatie."

De Hoorstichting vindt dat de overheid zich actiever moet opstellen bij de aanpak van gehoorschade. "Zeker als muziekliefhebbers er ten onrechte op vertrouwen dat de muzieksector en de overheid maatregelen treffen om hun gehoor te beschermen", aldus Van Deelen.


Veel gehoorschade na discobezoek (Foto: Novum)

Weer brand in Winschoten

In het Groningse Winschoten is dinsdagnacht voor de zeventiende keer in korte tijd brand uitgebroken. Het ging dit keer om een leegstaande woning aan de Hofstraatlaan. Het vuur heeft geen grote schade aangericht. Toen de brandweer arriveerde, was de brand al geblust door buren.

Volgens de politie lijkt het op een poging tot brandstichting maar moet onderzoek dat nog uitwijzen. In de Groningse gemeente Oldambt is sinds dinsdagavond een noodverordening van kracht. Om nieuwe branden te voorkomen mag de politie in het centrum van Winschoten preventief fouilleren.

De branden woedden vooral in leegstaande panden. Maandagnacht woedde nog een grote brand op het Marktplein. Toen raakten twee panden zwaar beschadigd.


Weer brand in Winschoten (Foto: Novum)

Honderd kilo cocaïne onderschept in Peru

De Peruaanse politie heeft in 31 stuks houten meubelonderdelen ruim honderd kilo vloeibare cocaïne aangetroffen. De partij moest naar Nederland worden verscheept. Een 27-jarige Peruaanse eigenaar van een meubelzaak is aangehouden, melden lokale media dinsdag.

De drugs werden gevonden in een container in de Peruaanse hoofdstad Lima. De politie had grote moeite om de drugs, die in verschillende onderdelen van de meubels zat verstopt, eruit te halen.

Peru is volgens de VS de grootste cocaïneproducent ter wereld. Regelmatig worden er partijen drugs onderschept die bestemd zijn voor Nederland. In Peru zitten momenteel 96 Nederlandse drugssmokkelaars vast.

Aanvallers consulaat VS nu zelf doelwit

Het Amerikaanse ministerie van Defensie vergaart gedetailleerde informatie over de militanten die verantwoordelijk zijn voor het aanval op de Amerikaanse consulaat in Libië. Dat berichtte The New York Times dinsdag.

Het geheimzinnige Joint Special Operations Command werkt volgens de krant aan een lijst met potentiële doelwitten. Zij kunnen dan in een later stadium worden gedood of opgepakt, mits president Barack Obama daartoe het bevel geeft. "Ze zoeken uit waar deze mensen wonen en wie hun familieleden en relaties zijn. Hun hele levenspatroon", stelde een overheidsbron.

Tijdens de aanval op het consulaat in Benghazi kwam de Amerikaanse ambassadeur Christopher Stevens om het leven. Obama beloofde na de aanval dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen. Toch zijn volgens regeringsbronnen nog geen definitieve besluiten genomen over de aanpak van de militanten.

FOK! wat een weer...Buiten spelen?

Goedemorgen! Zullen we vandaag buiten gaan spelen? Ik ga dat niet doen vandaag, want er is veel bewolking en er valt van tijd tot tijd regen. In het eerste deel van de middag is het even wat droger, maar in het tweede deel van de middag en in de avond gaat het weer regenen en flink ook. Er kan plaatselijk 20 tot 30 mm regen vallen en mogelijk komt er ook onweer voor. Dit kan in de avondspits voor veel files gaan zorgen.

Misschien dat in het noordwesten de zon nog even tevoorschijn komt. De wind is overdag al vrij stevig en waait uit het zuidwesten. Later neemt de wind toe tot hard aan de kust en ook in het binnenland, vooral in het zuidoosten, kunnen er flinke windstoten gaan voorkomen.

De komende dagen blijft het wisselvallig weer. In het weekend lijkt het echter rustiger en droger te gaan worden. Er komt wat meer zon en zondag lijkt het zelfs helemaal droog te zullen blijven. Het lijkt er echter niet op dat het ook warmer gaat worden.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Zonsopkomst TerschellingSytse Schoustra maakte deze schitterende foto van de zonsopkomst op Terschelling..

'Zeker 31.000 doden door conflict Syrië'

Sinds het begin van de opstand in Syrië in maart vorig jaar zijn zeker 31.000 mensen om het leven gekomen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag.

De meeste slachtoffers zijn burgers: ruim 22.000. Daarnaast kwamen ruim 7500 militairen en bijna 1200 overlopers om het leven. De mensenrechtengroep rekent onder burgers ook mensen die de wapens tegen het regime van president Bashar al-Assad hebben opgenomen.

Het Observatorium baseert zich bij de telling op gegevens van activisten, advocaten en medici. Augustus was tot nu toe de bloedigste maand met ruim 5400 doden.

'Zeker 31.000 doden door conflict Syrië'
'Zeker 31.000 doden door conflict Syrië' (Foto: ANP)

Strenge kieswet Pennsylvania opgeschort

Een rechter in Pennsylvania heeft dinsdag een wet met een aangescherpte identificatieplicht voor kiezers in de Amerikaanse staat opgeschort. De zes maanden oude wet zou bescherming moeten bieden tegen kiezersfraude, maar in de praktijk wordt het vooral mensen die op kandidaten van de Democratische Partij zouden stemmen lastiger gemaakt om hun stem uit te brengen.

Pennsylvania is een van de staten waar het er in november tussen president Barack Obama en zijn Republikeinse tegenstander Mitt Romney om zal gaan spannen. In de peilingen gaat Obama steeds ruim aan de leiding, maar de eis dat kiezers een geldig identiteitsbewijs tonen kan er toe leiden dat er minder arme mensen of leden van minderheden zullen stemmen. Een lage opkomst is in Pennsylvania doorgaans in het voordeel van Republikeinen.

De uitspraak van de rechter kan nog worden aangevochten, maar het is niet waarschijnlijk dat dit nog voor de presidentsverkiezingen op 6 november zal gebeuren. De uitspraak laat wel toe dat de wet volgend jaar volledig van kracht wordt. De rechter sprak zich niet uit of de wet toelaatbaar is volgens de grondwet.

Weer stoelen los bij toestel American Airlines

Opnieuw zijn bij toestellen van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines stoelen los gekomen, terwijl de vliegtuigen in de lucht waren. Dat heeft American Airlines dinsdag bekendgemaakt. Sabotage door boze medewerkers wordt uitgesloten.

Op drie vluchten kwamen stoelen los te zitten, aldus Andrea Huguely een woordvoerster van American Airlines. De gehele vloot van Boeing 757-toestellen met dezelfde stoelindeling, acht stuks in totaal, wordt nu geïnspecteerd. Volgens Huguely is het nog niet eerder voorgekomen dat stoelen los zijn komen te zitten. Een eerste onderzoek lijkt te wijzen op problemen met de manier waarop de stoelen vastzitten aan de geleiderails in de vloer van de 757. Maar technici 'kijken naar alles', aldus Huguely.

Het personeel van American is niet blij met dreigende ontslagen en bezuinigingen. De maatschappij heeft november vorig jaar uitstel van betaling aangevraagd. American beschuldigt sommige piloten ervan expres langzaam aan te doen, zodat het aantal geannuleerde en vertraagde vluchten fors is gestegen. Sabotage door boze American-medewerkers sluit de woordvoerster echter uit.


Weer stoelen los bij toestel American Airlines (Foto: Novum)

Griekse anarchisten naar gevangenis

Een Griekse rechtbank heeft dinsdag vier leden van de anarchistische Samenzwerende Kernen van Vuur tot gevangenisstraffen veroordeeld. Ze werden voor een reeks bomaanslagen in 2009 schuldig bevonden aan terrorisme.

Drie leden kregen 25 jaar gevangenisstraf opgelegd en een zeven jaar. Bij de aanslagen, gericht tegen twee ex-ministers en een ministerie, vielen geen doden of gewonden.

Achttien andere vermoedelijke leden van de groep moeten later dit jaar terechtstaan voor een reeks bombrieven en -pakjes die in 2009 naar ambassades en Europese politici werden gestuurd.

Justin Bieber op podium met schaars geklede dames

Justin Bieber staat later dit jaar met een aantal schaars geklede dames op het podium. Het tieneridool mag volgens het Amerikaanse programma Entertainment Tonight optreden tijdens de Victoria's Secret Fashion Show. Tijdens die show lopen wereldberoemde modellen als Doutzen Kroes in lingerie over de catwalk.

Bieber is niet de enige artiest die de modeshow van het Amerikaanse lingeriemerk opleukt. Ook Rihanna is in december van de partij, schrijft nieuwssite The Huffington Post. De zangeres brengt tijdens de show onder meer haar nieuwe nummer Diamonds ten gehore.

Wie de derde artiest is die optreedt tijdens de Victoria's Secret Fashion Show, is nog niet bekend. Vorig jaar traden onder meer Jay-Z en Kanye West op. Dit jaar zijn voor het eerst twee Nederlandse engelen te zien tijdens de modeshow; naast Doutzen is ook Bregje Heinen sinds deze zomer het gezicht van de lingerieketen.

'Vermiste Nederlander dood gevonden in Spanje'

Een 47-jarige Nederlander, die sinds 18 augustus vermist was, is dinsdag levenloos aangetroffen in een berm in Noord-Spanje. Het lijkt er op dat de man een natuurlijke dood is gestorven, melden lokale media.

De man was op reis in Spanje, maar toen zijn familie niks meer van hem vernam schakelden zij de autoriteiten in. Zijn auto werd al eerder langs de snelweg tussen Zaragoza en Barcelona aangetroffen, maar de man bleek spoorloos. Een bewoner van het plaatsje La Almolda stuitte dinsdag op het lijk.

Autopsie moet uitwijzen hoe de man precies om het leven is gekomen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.