Werkgevers vrezen krediettekort door bankregels

Banken kunnen door de stapeling van nieuwe regels veel minder geld uitlenen aan Nederlandse bedrijven. Ook zal de woningmarkt nog verder vastlopen. Dat stelt KPMG donderdag op basis van onderzoek in opdracht van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Banken moeten vanaf 2015 voldoen aan strengere Europese kapitaaleisen. Daarnaast voert de Nederlandse regering een bankenbelasting in en wordt overwogen banken op te splitsen. Volgens de werkgevers zorgt dit voor een 'horrorscenario' voor de Nederlandse economie en woningmarkt.

Volgens het onderzoek van KPMG moeten banken door de nieuwe regels onder meer harder gaan snijden in de kosten en meer langetermijnfinanciering aantrekken. De balans van de banken wordt waarschijnlijk met tweehonderd miljard euro ingekrompen. Daardoor is minder geld beschikbaar voor kredieten aan bedrijven en voor hypotheken.

VNO-NCW pleit er opnieuw voor dat de Nederlandse pensioenfondsen banken gaan helpen met de langetermijnfinanciering van hypotheken. Verder moet de regering afzien van de bankenbelasting en het scheiden van banken in nuts- en zakenbanken.

"Wel is het van belang om te komen tot een Europese bankenunie en daarmee een betrouwbare, open Europese bankomgeving", zegt de werkgeversorganisatie. Die unie moet Nederlandse banken in staat stellen in andere Europese landen opgehaald spaargeld in te zetten voor de financiering van de Nederlandse economie.