Meldpunt langstudeerboete overspoeld met vragen

Bij het meldpunt voor klachten over de langstudeerboete zijn sinds de lancering vorige maand bijna zevenhonderd klachten binnengekomen. De laatste dagen zijn er vooral vragen over de onduidelijke situatie die is ontstaan nu de boete wordt teruggedraaid, meldt vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Karlijn Ligtenberg donderdag.

Tot en met donderdag kwamen bij het meldpunt 689 klachten binnen en zo'n 135 vragen. "Veel van de recente meldingen, draaien allemaal om de hoofdvraag 'wat nu'?, licht de vicevoorzitter toe. "Voor langstudeerders is het onduidelijk of instellingen de boete nog mogen innen en of ze verplicht zijn die te betalen. Ook heerst er onzekerheid over de verlenging van de inschrijftermijn."

Door het afschaffen van de maatregel heerst ook bij hogescholen en universiteiten onduidelijkheid. De HBO-raad zegt staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra (VVD) per brief om opheldering te hebben gevraagd. Bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland Doekle Terpstra vindt dat de politiek hogescholen nu 'met een enorme chaos opscheept'.

Het meldpunt langstudeermaatregel werd op 9 september gelanceerd door drie landelijke studentenbonden om het aantal klachten en vragen onder studenten over de maatregel in kaart te brengen.

De langstudeermaatregel houdt in dat studenten die meer dan een jaar langer doen over hun studie ruim drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. De maatregel ging 1 september in.