UEFA beslist in oktober over bevroren prijzengeld

Peterselieman

De Europese voetbalbond UEFA beslist volgende maand over het lot van meer dan twintig clubs waarvan het in Europa verdiende prijzengeld voorlopig is bevroren. De UEFA maakt donderdag bekend dat de betrokken 23 clubs tot 15 oktober hebben om met gefundeerde plannen op de proppen te komen over achterstallige betalingen.

De verenigingen hebben in totaal een schuld van dertig miljoen over onbetaalde spelerssalarissen, transfersommen en sociale belastingen. Onder meer Atlético Madrid, Malaga en Sporting Portugal behoren tot de clubs die in gebreke zijn gebleken. Zolang het onderzoek van de UEFA loopt, worden de wedstrijdpremies van de 23 verenigingen bevroren.

Volgens UEFA-directeur van clublicenties Andrea Traverso worden clubs die ook in tweede instantie hun financiën niet onder controle hebben, doorverwezen naar een onafhankelijke juridische instelling, onder leiding van de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene.

Het strenge beleid van de UEFA lijkt een opmaat naar de Financial Fair Play-regels die volgend seizoen worden ingevoerd. Clubs die hun financiële huishoudboekje niet op orde hebben raken in de toekomst mogelijk hun licentie voor het spelen van Europees voetbal kwijt.