'FOK.nl beste voor politieke discussie'

Op BNR-radio werd het FOK!verkiezingen-forum de meest serieuze internet-ontmoetingsplaats van Nederland voor politiek geïnteresseerden genoemd. Meer reacties, betere discussies, met volop argumenten en tegenargumenten, etc. Veel beter dan het veelgeroemde Twitter bij de tv-debatten.

Voor BNR heeft Thijs Sprangers, partner en strateeg bij social media consultancy bureau KREM, gekeken in hoeverre de aankomende Tweede Kamerverkiezingen leven op diverse internetfora. Conclusie: FOK! steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Hoewel fora voor sommigen achterhaald lijken door andere social media als Twitter en Facebook, zijn ze verre van dood, concludeert KREM. In tegenstelling tot andere social media hebben de fora vaak al een rijke geschiedenis en een trouwe gebruikersschare. Veel grote fora als FOK!, Tweakers, Marokko.nl en Bokt bieden een plek om uitgebreid te discussiëren over de verkiezingen.

Uit het onderzoek komen Marokko.nl en FOK! naar voren als de plaatsen waar de discussies dieper gaan dan de gebruikelijke one-liners. De discussies zijn inhoudelijker en de gebruikers lijken elkaar te kennen.

Een politieke poll op Bokt trekt 856 reacties. Op Tweakers.net zijn 56 discussies gestart in het verkiezingenforum met in totaal 11.999 reacties. FOK! torent daar ver bovenuit met maar liefst 2691 topics in het tijdelijke forum Verkiezingen 2012. In deze topics zijn bij elkaar ruim 229.427 reacties geplaatst. Met afstand is FOK! dus het dominantste forum in het onderzoek.

FOK! nodigt bovendien sinds vorige week partijprominenten uit om op het forum live in discussie te gaan met leden. Deze discussies duren ongeveer een uur, en leveren zo'n 250 reacties op. Dirk Poot van de Piratenpartij kon op de sympathie van de FOK!kers rekenen, met zijn snelle en uitgebreide antwoorden. Ook Kees Verhoeven, van D66, kon op positieve feedback rekenen met zijn korte en bondige antwoorden.