FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 18 september 2012

Frans blad publiceert nieuwe Mohammed-cartoons

Na alle ophef die is ontstaan rond de film Innocence of Muslims, inclusief doden en gewonden, gooit het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo morgen nog wat extra olie op het vuur. Het magazine publiceert in haar nieuwe editie die morgen uitkomt kakelverse spotprents met de profeet Mohammed in een ongetwijfeld vaak bedenkelijke hoofdrol.

De plaatjes moeten "degenen choqueren die gechoqueerd willen worden", zo belooft hoofdredacteur Charbonnier. Hij beroept zich op de persvrijheid en wil geen gas terugnemen "omdat de extremisten anders winnen." De Franse moslimraad is minder blij met de publicatie, maar hoopt wel dat moslims in het land zich niet laten provoceren.

Dat Charlie Hebdo niet vies is van een beetje ophef bleek overigens in november vorig jaar al. Toen publiceerde het blad de veelbesproken cartoons van de Deense tekenaar Kurt Westergaard, wat leidde tot een poging tot brandstichting bij het kantoor van het blad. Daar heeft de politie dan ook, niet geheel verrassend, verscherpte veiligheidsmaatregelen genomen.

Jude Law ziet heil in Sherlock Holmes 3

Jude Law wil samen met Robert Downey jr. nog een Sherlock Holmes-film maken. Dat zei de acteur tegen filmwebsite Collider.

"Downey is een drukke jongen en ik ben een drukke jongen, dus we moeten het nog zien. Maar we willen er nog één maken. We zijn een blij team en we hebben veel lol samen."

De twee waren al te zien in in Guy Ritchies Sherlock Holmes uit 2009. Ook in 2011 in Sherlock Holmes: A Game Of Shadows waren ze van de partij.

Downey jr. als de detective zelf en Law in de rol van Dr. Watson. Beide Sherlock Holmes-films waren enorme kassuccessen en daarom heeft Warner Bros nog een vervolg in de planning voor 2014. Het ziet ernaar uit dat Law zin heeft in een derde avontuur maar hij weet nog niet wanneer het filmen begint.

jude law

Uitslagen Champions League (18/09/2012)

Vanavond stonden de eerste duels in de groepsfase van de Champions League op het programma. Er werd gespeeld in de groepen A tot en met D. Ajax speelt in laatstgenoemde groep en leed een 1-0 nederlaag tegen Borussia Dortmund. Morgen gaan de teams in de groepen E tot en met H de wei in.

Groep A

Dinamo Zagreb - FC Porto 0-2
41' González 0-1
90+2' Defout 0-2

Paris Saint-Germain - Dinamo Kiev 4-1
19' Ibrahimovic (pen) 1-0
29' T. Silva 2-0
32' Alex 3-0
87' Veloso 3-1
90+1' Pastore 4-1

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Paris Saint-Germain 1 1 0 0 3 4-1
2 FC Porto 1 1 0 0 3 2-0
3 Dinamo Zagreb 1 0 0 1 0 0-2
4 Dinamo Kiev 1 0 0 1 0 1-4


Programma 3 oktober

FC Porto - Paris Saint-Germain
Dinamo Kiev - Dinamo Zagreb


Groep B

Montpellier - Arsenal 1-2
9' Belhanda (pen) 1-0
16' Podolski 1-1
18' Gervinho 1-2

Olympiacos Pireaus - Schalke 04 1-2
41' Höwedes 0-1
58' Abdoun 1-1
59' Huntelaar 1-2

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Arsenal 1 1 0 0 3 2-1
2 Schalke 04 1 1 0 0 3 2-1
3 Montpellier 1 0 0 1 0 1-2
4 Olympiacos Pireaus 1 0 0 1 0 1-2


Programma 3 oktober

Arsenal - Olympiacos Pireaus
Schalke 04 - Montpellier


Groep C

AC Milan - Anderlecht 0-0

Málaga - FC Zenit St. Petersburg 3-0
3' Isco 1-0
13' Saviola 2-0
76' Isco 3-0

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Málaga 1 1 0 0 3 3-0
2 AC Milan 1 0 1 0 1 0-0
3 Anderlecht 1 0 1 0 1 0-0
4 FC Zenit St. Petersburg 1 0 0 1 0 0-3


Programma 3 oktober

FC Zenit St. Petersburg - AC Milan
Anderlecht - Málaga


Groep D

Borussia Dortmund - Ajax 1-0
87' Lewandowski 1-0

Real Madrid - Manchester City 3-2
68' Dzeko 0-1
75' Marcelo 1-1
85' Kolarov 1-2
87' Benzema 2-2
90' C. Ronaldo

Stand

# Club Wedstrijden Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Real Madrid 1 1 0 0 3 3-2
2 Borussia Dortmund 1 1 0 0 3 1-0
3 Manchester City 1 0 0 1 0 2-3
4 Ajax 1 0 0 1 0 0-1


Programma 3 oktober

Ajax - Real Madrid
Manchester City - Borussia Dortmund

Met Adele werken we wel

Someone Like You van de Britse zangeres Adele is het favoriete muzikale behang tijdens het werk onder Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek van Randstad Nederland. De uitzendgigant liet onderzoek doen naar de muzikale voorkeuren tijdens de arbeid.

Opvallend in de lijst van 15 nummers die Randstad samenstelde is het ontbreken van de eeuwige Arbeidsvitaminen-klassieker Paradise By The Dashboard Light van Meat Loaf & Ellen Foley. Beter doen het A Night Like This van Caro Emerald, Hotel California van the Eagles, No Mercy van Raccoon en Angels van Robbie Williams, die de top vijf completeren. 

Uit het onderzoek bleek verder dat 93 procent van de ondervraagden denkt dat muziek op het werk de werksfeer verbetert. Zo'n zeventig procent denkt dat het ook de productiviteit ten goede komt. Volgens de helft van de ondervraagden drukt muziek op het werk bovendien het ziekteverzuim.

Muziek is vooral populair onder werknemers van financiële bedrijven, technici, ict'ers, en, hoe kan het ook anders, werknemers in de transport. Vooral popmuziek doet het goed onder de werkenden.

Gordon versus Marcel

Ik heb nooit eerder op een column gereageerd en geloof me: ik heb heel wat bakken stront over me heen gehad in mijn carrière.

Ten eerste, op de man af, who are you kidding? Je laat geen gelegenheid voorbij gaan om je ongenoegen ten opzichte van je criticasters duidelijk te maken, al is het maar omdat je hiermee je bekendheid en dus je schnabbelinkomen op peil houdt. Ten tweede, Marcel stipte nou net niet je seksuele escapades aan.

Ridder Militaire Willems-Orde overleden

De een na oudste persoon met de hoogste militaire onderscheiding, Pierre Louis baron d'Aulnis de Bourouill, is zondag op 93-jarige leeftijd in Den Haag overleden. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag.

De oud-artillerieofficier ontving de Ridder der Militaire Willems-Orde voor verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog. D'Aulnis was als commandant van een batterij luchtdoelartillerie aan de Buurtweg in Wassenaar gestationeerd toen Duitsland op 10 mei 1940 Nederland binnenviel. Zijn batterij haalde die dag twee vliegtuigen uit de lucht.

Na de capitulatie ging D'Aulnis terug naar Leiden, waar hij lid werd van het ondergrondse Legioen van Oud-Frontstrijders. In januari 1942 kwam hij in Londen aan. Hij leerde onder meer parachutespringen en volgde een cursus om als verbindingsofficier het contact van het verzet met Engeland te coördineren om vervolgens bij de Wijk, ten oosten van Meppel, te worden gedropt, waarna hij diverse verzetsacties ondernam.

Er zijn nu volgens Defensie nog zes levende Ridders der Militaire Willems-Orde. De Engelsman Ken Mayhew uit 1917 is de oudste, gevolgd door de Amerikaan Edward Fulmer uit 1919 en de Nederlanders Albert Hoeben, die in 1920 werd geboren, Cornelis van den Hoek uit 1921, Giovanni Hakkenberg uit 1923 en de enige actief dienende militair kapitein Marco Kroon uit 1970.

[CL] Uitslag Borussia Dortmund - Ajax

Ajax heeft dinsdag onnodig verloren van Borussia Dortmund: 0-1. In Duitsland leek het Champions Leagueduel tussen de kampioenen van Duitsland en Nederland lang op een doelpuntloos gelijkspel af te stevenen. Drie minuten voor tijd scoorde Robert Lewandowski echter alsnog. Ajax-doelman Kenneth Vermeer had eerder al een penalty van Mats Hummels gestopt.

In een aantrekkelijk duel in het Signal Iduna Park waren de beide ploegen aan elkaar gewaagd. Zowel de thuisploeg als Ajax wilde naar voren voetballen en na twaalf minuten was de eerste grote kans voor de Amsterdammers. Een fout van Ilkay Gündogan werd door Ryan Babel afgestraft en bij Christian Eriksen bezorgd. De Deen had iets te veel tijd nodig en gaf Dortmund-goalie Roman Weidenfeller de kans om te redden.

Even later moest aan de andere kant Vermeer handelend optreden op een inzet van Mario Götze. Het was illustratief voor de wedstrijd, die snel heen en weer golfde. Een tweede grote kans voor Ajax kwam tien minuten voor rust. Weidenfeller redde nu op een inzet van de doorgebroken Derk Boerrigter en ook Babel kreeg de bal niet in het door de goalie verlaten goal omdat zijn schot gekraakt werd.

Direct na rust meldde Ajax zich opnieuw voor de Dortmundse goal met als hoogtepunt een dropkick van Siem de Jong die goed geblokkeerd werd. Daarna nam de thuisploeg langzaam het commando over. Al in de 49e minuut zette Lewandowski met een kapbeweging twee Ajax-verdedigers op het verkeerde been, maar schoot vervolgens huizenhoog over.

In de fase die volgde liet Vermeer zich steeds van zijn beste kant zien. De doelman van Ajax bracht enkele keren redding, maar was in de 65e minuut van grote waarde toen Borussia heel makkelijk een strafschop mee kreeg. De sluitpost van Ajax pakte een door Hummels erbarmelijk slecht ingeschoten strafschop en hield zijn ploeg in de race.

Drie minuten voor tijd was de concentratie bij de verdediging van Ajax toch even weg. Lewandoski kreeg de ruimte om aan te nemen en uit te halen en schoot de bal hard tegen de touwen. In de slotfase probeerde Ajax het nog wel, maar de thuisploeg gaf de zege niet meer uit handen.

Borussia Dortmund

1 - 0

AFC Ajax

 87' Lewandowski    
 
 Gele kaart: , Sana, van Rhijn, (AFC Ajax)
 
Stadion: Signal Iduna Park, Dortmund
Toeschouwers: 65.829
Arbiter: Tagliavento (Ita)
Bijzonderheden: Hummels mist pen.(58)
 
Opstelling:   Opstelling:
Weidenfeller
Piszczek
Subotic
Hummels
Schmelzer
Blaszczykowski (Perisic/73)
Gündogan (Leitner/89)
Götze (Schieber/88)
Kehl
Reus
Lewandowski
  Vermeer
v.Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
S.de Jong
C.Poulsen
Eriksen
Sana (Sulejmani/89)
Babel (Schøne/79)
Boerrigter

Doden bij brand gasstation Mexico

Bij een brand in een gasverdeelstation in het noorden van Mexico zijn dinsdag tien mensen om het leven gekomen. Dat heeft het Mexicaanse staatsbedrijf Petroleos Mexicanos of Pemex bekendgemaakt.

De brand brak dinsdagochtend uit in het verdeelstation bij Reynosa, aan de grens met de Amerikaanse staat Texas. De gasaanvoer is afgesloten en de brand gedoofd. Pemex kon nog niets zeggen over de oorzaak van de brand.

Biopic: Penn Badgley als Jeff Buckley

Een vadercomplex, gitaren, lange lokken, mooie meisjes en terugblikken naar de eenzame late jaren zestig: Greetings From Tim Buckley heeft alle ingrediënten om een onafhankelijke dramatische filmhit te worden. Maar kan de ster van de film, de last dragen van het spelen van een verloren icoon die na zijn tragische dood mythische proporties kreeg aangemeten?

De eerste reacties zijn dat Gossip Girl's Penn Badgley inderdaad de rol en ziel van indie rocker Jeff Buckley goed weet neer te zetten. Badgley speelt Buckley voor zijn roem en rijkdom. Het is een gewone jongen met gitaar en vragen over zijn vader. Een vader die hij niet kent. Tim Buckley is namelijk zelf een beroemde muzikant. Als er een tribute concert voor hem wordt gegeven, reist Jeff van Los Angeles naar New York en de reis verandert zijn leven voorgoed.

Bekijk hieronder de eerste trailer van de film. Je ziet ook Imogen Poots als Buckley's liefje Allie en Ben Rosenfield als vader Tim.

Er zijn nog geen releasedetails bekend over Greetings From Tim Buckley.

Realitykoppel Pratt: onze ruzies waren nep

Heidi en Spencer Pratt hadden lang niet zulke heftige ruzies als realityserie The Hills deed vermoeden. Het stel was jarenlang bekvechtend te zien in de show van MTV.

"Ik was vastbesloten de rol van 'bad guy' op me te nemen", vertelt de 29-jarige Spencer aan het Amerikaanse blad Us Weekly. "Ik werd er helemaal in meegetrokken." De 26-jarige Heidi bevestigt dat de twee hun ruzies sterk overdreven voor The Hills. "Spencer en ik ruziën normaal gesproken niet zo. Nooit."

Spencer, die momenteel bezig is met een studie politicologie, heeft tegenwoordig veel minder te besteden dan tijdens zijn The Hills-periode. "We hebben niet meer zo veel geld, maar we redden het wel", legt hij uit. "Ik ben blij dat ik me nu tenminste onder normale mensen begeef."

Heidi en Spencer trouwden in 2009 voor het oog van de camera's. Een jaar laten gaven ze aan te willen scheiden, maar later bleek dat een publiciteitsstunt te zijn. De twee wilden media-aandacht omdat het slecht ging met Heidi's carrière.

Naaktscènes GTST-actrice 'Nina' gestolen

Johan Nijenhuis vreest dat er naaktbeelden opduiken van Jim Bakkum, Jan Kooijman en Marly van der Velden. Na opnamen voor zijn film Verliefd op Ibiza, die in het voorjaar moet gaan draaien, werd een montagecomputer weggehaald.

"Vandaag is een laptop met ruw materiaal van Verliefd op Ibiza gestolen uit de lobby van ons hotel in Talamanca op Ibiza", valt te lezen op de Facebookpagina van de film.

"Als die computer maar niet in verkeerde handen valt", reageert Nijenhuis in RTL Boulevard. De regisseur, die regelmatig met vreemde incidenten te maken krijgt tijdens het opnemen van films, beweert dat het niet om een publiciteitsstunt gaat. "Nee, het ding is echt weg."

Deken vraagt schorsing Moszkowicz

Germ Kemper, deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten, heeft dinsdag bij de Raad van Discipline schorsing van een jaar van advocaat Bram Moszkowicz gevraagd. Daarvan zou een half jaar voorwaardelijk moeten zijn.

Volgens Kemper is Moszkowicz "zo te zien ongeschikt voor het vak van advocaat", omdat hij stelselmatig "lak heeft" aan zijn cliënten en aan de regels voor de beroepsgroep.

Al-Shabab verlaat Kismayo

Strijders van de Somalische moslimextremistische beweging Al-Shabab zijn begonnen zich uit hun laatste bolwerk aan de kust terug te trekken. Een Afrikaanse troepenmacht rukt op en staat op het punt de havenstad Kismayo in te nemen.

Voor hun vertrek hebben de strijders de deuren van de gevangenis in Kismayo opengezet en degenen die zaten opgesloten laten ontsnappen, zei Muse Hassan, een inwoner van Kismayo.

Een woordvoerder van het Keniaanse leger zei dat de Al-Shabab-strijders wegtrokken naar Jilib, een plaats 130 kilometer ten noorden van Kismayo. Hij zei dat Keniaanse troepen, die deel uitmaken van de Afrikaanse legermacht, op dertig kilometer van Kismayo staan.

Al-Shabab deed de berichten over een aftocht uit Kismayo op Twitter af als leugens. Yusuf Hashi, een andere inwoner van Kismayo, zei dat overheidsgebouwen verlaten waren, maar dat er nog een paar strijders in militaire kleding op straat waren. "Het lijkt alsof de staat nu onder niemands controle staat. Wij hopen dat er niet gevochten zal worden en dat de overname vreedzaam verloopt."

Het is volgens Abdirashid Hashi van de International Crisis Group niet verwonderlijk dat de strijders van Al-Shabab een confrontatie met de tanks, oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen van het Keniaanse leger uit de weg gaan. De aanstaande inname van Kismayo is een belangrijke overwinning op de militanten, die tot augustus 2011 grote delen van de hoofdstad Mogadishu en het zuiden van Somalië in handen hadden. Maar Al-Shabab zal nog wel lange tijd een gevaar blijven.

Somalië koos vorige week een nieuwe president, die binnenkort een regering zal vormen. Twee dagen na zijn verkiezing overleefde president Hassan Sheikh Mohamud al een bomaanslag op zijn tijdelijke residentie. Somalië heeft sinds 1991 geen functionerende regering meer gehad.

Parkeerbon voor spelersbus Real Madrid

Real Madrid heeft in aanloop naar het Champions League duel tegen Manchester City een kleine tegenslag te verwerken gekregen. De spelersbus stond op de spelers te wachten op een plek waar dat niet was toegestaan en werd daarom op de bon geslingerd.

Het voertuig stond voor het spelershotel te wachten om de voetballers naar het stadion brengen. Een parkeerwacht vond dit echter te lang duren en besloot daarop een bon uit te schrijven, die vervolgens keurig onder de ruitenwissers van de bus werd gestopt.

Mijnwerkers Zuid-Afrika accepteren bod

De stakende mijnwerkers bij de platinamijn in Marikana in Zuid-Afrika hebben dinsdag een nieuw loonaanbod geaccepteerd en gaan donderdag weer aan het werk. Dat meldt bisschop Joe Seoka, die in het conflict tussen de mijnwerkers en het mijnbouwbedrijf Lonmin heeft bemiddeld.

Seoka zei dat het akkoord een loonsverhoging van 22 procent omvat en eenmalige betaling van tweeduizend rand (185 euro) als tegemoetkoming voor de weken waarin gestaakt werd en het loon niet werd doorbetaald.

Ongeveer vijfduizend stakers waren in een stadion bijeengekomen om het resultaat van de onderhandelingen te vernemen. Zij begonnen te juichen en te zingen toen ze met het bod akkoord gingen. Ze vormden een rij en verlieten dansend het stadion.


Mijnwerkers Zuid-Afrika accepteren bod (Foto: Novum)

Bijna drie miljoen voor werken Scheringa Museum

De verkoop van een groot deel van de collectie van het Scheringa Museum heeft dinsdag inclusief de veilingkosten bijna 2,9 miljoen euro opgeleverd. Dat blijkt uit een overzicht op de website van veilinghuis Christie's.

Christie's veilt 221 kunstwerken uit het Scheringa Museum, die samen tussen de zes en de tien miljoen euro moeten opbrengen. Dinsdag werden in Amsterdam 160 werken van 53 verschillende naoorlogse kunstenaars geveild.

Onder de werken die dinsdag onder de hamer gingen, zat werk van de Amerikaanse realisten Duane Hanson, Alex Katz en Eric Fischl en de Turkse kunstenaar Taner Ceylan, de Duitse kunstenaar Tim Eitel en de Israëlische kunstenaar Yigal Ozeri.

Op 27 november 2012 wordt een nieuwe veiling gehouden en in het najaar van 2012 en het voorjaar van 2013 worden bij Christie's in Londen, New York en Hongkong nog eens 26 werken geveild.

[Primera División] Uitslagen speelronde 4

Afgelopen weekend werd de derde speelronde afgewerkt in de Spaanse Primera División. Hieronder de uitslagen, stand en het programma voor volgende week.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Malaga CF Levante UD 3-1
Valencia Celta de Vigo 2-1
Getafe CF FC Barcelona 1-4
Sevilla FC Real Madrid 1-0
Espanyol Athletic de Bilbao 3-3
Granada CF Deportivo la Coruna 1-1
Osasuna Real Mallorca 1-1
Real Sociedad Real Zaragoza 2-0
Atletico Madrid Rayo Vallecano 4-3
Real Valladolid Real Betis Sevilla 0-1

Stand:

# Club Wed. w g v p v - t
1 FC Barcelona 4 4 0 0 12 12-3
2 Malaga CF 4 3 1 0 10 6-2
3 Real Mallorca 4 2 2 0 8 5-3
4 Sevilla FC 4 2 2 0 8 4-2
5 Atletico Madrid 3 2 1 0 7 9-4
6 Rayo Vallecano 4 2 1 1 7 6-5
7 Real Betis Sevilla 3 2 0 1 6 7-5
8 Deportivo la Coruna 4 1 3 0 6 7-5
9 Real Sociedad 4 2 0 2 6 5-7
10 Real Valladolid 4 2 0 2 6 3-3
11 Valencia 4 1 2 1 5 6-6
12 Real Madrid 4 1 1 2 4 5-4
13 Getafe CF 4 1 1 2 4 5-8
14 Levante UD 4 1 1 2 4 5-8
15 Athletic de Bilbao 4 1 1 2 4 8-12
16 Celta de Vigo 4 1 0 3 3 4-5
17 Real Zaragoza 4 1 0 3 3 2-5
18 Granada CF 4 0 2 2 2 2-6
19 Espanyol 4 0 1 3 1 7-10
20 Osasuna 4 0 1 3 1 2-7

Programma speelronde 3

Datum Thuis Uit
za 22 sep, 16:00 Real Zaragoza Osasuna
za 22 sep, 18:00 Celta de Vigo Getafe CF
za 22 sep, 20:00 Real Betis Sevilla Espanyol
za 22 sep, 22:00 FC Barcelona Granada CF
zo 23 sep, 12:00 Real Mallorca Valencia
zo 23 sep, 16:00 Levante UD Real Sociedad
zo 23 sep, 18:00 Atletico Madrid Real Valladolid
zo 23 sep, 19:50 Athletic de Bilbao Malaga CF
zo 23 sep, 21:30 Rayo Vallecano Real Madrid
ma 24 sep, 21:30 Deportivo la Coruna Sevilla FC

Van Miltenburg overweegt kandidatuur

VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg overweegt zich kandidaat te stellen voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat heeft een woordvoerder van de VVD dinsdag gezegd.

Of Van Miltenburg daadwerkelijk een gooi doet naar het voorzitterschap, hangt onder meer af van de profielschets voor de nieuwe voorzitter. Die stelt de Kamer deze week op.

Eerder werd bekend dat D66-Kamerlid Gerard Schouw overweegt zich kandidaat te stellen voor de opvolging van Gerdi Verbeet (PvdA), die woensdag afscheid neemt van de Tweede Kamer.

Spaanse communistenleider Carrillo overleden

Santiago Carrillo, de voormalige leider van de Communistische Partij van Spanje, is op 97-jarige leeftijd in zijn woning in Madrid overleden. Dat heeft de partij dinsdag bekendgemaakt.

Carrillo werd in 1915 geboren in de noordelijke stad Gijon. Hij was tijdens zijn jeugd al politiek actief en werd in 1936 lid van de Communistische Partij. Tijdens de Spaanse burgeroorlog vocht hij tegen de rechtse strijdkrachten van generaal Francisco Franco. Na de burgeroorlog vluchtte hij naar Frankrijk, maar bleef hij politiek actief.

In 1960 volgde hij de legendarische Dolores Ibarruri op als secretaris-generaal van de partij, een functie die hij tot 1982 bekleedde. Na het overlijden van Franco in 1975 keerde Carrillo naar Spanje terug.

Geen strafrechtelijk onderzoek naar Deloitte

Tegen Deloitte wordt geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld wegens valsheid in geschrifte in de nasleep van de Ahold-fraude die in 2003 aan het licht kwam. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag laten weten, meldt het accountantskantoor. Het OM zou de aangifte op alle onderdelen hebben afgewezen.

De aangifte werd begin deze zomer gedaan door beleggersvereniging VEB. De aangifte vormde een volgende stap in een slepend conflict tussen VEB en Deloitte. Volgens de VEB zou Deloitte jaarrekeningen van Ahold ten onrechte hebben goedgekeurd, waarmee het bedrijf mede verantwoordelijk zou zijn voor de verliezen die beleggers in Ahold hebben geleden door het boekhoudschandaal uit 2003.

Met de aangifte ging de VEB een stapje verder in haar beschuldigingen door Deloitte ervan te betichten de zaak doelbewust te hebben geflest. Twee Deloitte-bestuurders zouden valse verklaringen op schrift gesteld hebben om beleggers om de tuin te leiden.

Gewonden door vrijkomen chloorgas

Vier kinderen en twee volwassenen zijn dinsdagavond gewond geraakt doordat vermoedelijk chloorgas is ontsnapt bij een zwembad in het Brabantse Loon op Zand. De zes slachtoffers zijn met een ambulance naar een ziekenhuis gebracht, meldt een politiewoordvoerder.

De hulpdiensten werden rond 19.15 uur gewaarschuwd over het ontsnapte gas bij het zwembad aan de Kerkstraat. Wat de verwondingen van de slachtoffers precies inhouden, weet de woordvoerder niet.

Herstel Mario Gomez duurt langer dan verwacht

Bayern München-spits Mario Gomez weet nog niet wanneer hij weer terugkeert op het veld na zijn enkelblessure. De Duits international ging begin augustus onder het mes, waarbij losse stukjes bot uit zijn linkerenkel werden verwijderd. De verwachting was dat Gomez na drie weken alweer de training kon hervatten, maar het herstel duurt langer dan verwacht.

De topscorer van Bayern van de afgelopen twee seizoenen weet nog niet wanneer hij zijn enkel weer volledig kan belasten, liet hij dinsdag aan de Münchense krant Tageszeitung weten."Ik ben ongeduldig, ik weet niet hoever ik ben en hoelang het nog duurt. Iedere dag is weer anders. Het gaat goed, maar ik denk niet dat ik het een uur volhoud op de loopband."

Gomez was vorig seizoen goed voor 26 doelpunten in de Bundesliga, daarmee hoefde hij alleen Klaas-Jan Huntelaar voor te laten gaan op de topscorerslijst. In de Champions League was hij twaalf keer trefzeker. Op het EK trof hij voor Duitsland drie keer doel.

Voorlopig redt Bayern München het ook zonder Gomez. De nieuwe aankoop Mario Mandzukic lijkt geen last van aanpassingsproblemen te hebben. De Kroaat vond dit seizoen al drie keer het net in evenzoveel wedstrijden. De Rekordmeister staat ongeslagen bovenaan in de Bundesliga.


Herstel Mario Gomez duurt langer dan verwacht (Foto: Novum)

Benfica-verdediger Luisao wereldwijd geschorst

Benfica-verdediger Luisao is de komende twee maanden wereldwijd geschorst. Dat heeft de wereldvoetbalbond FIFA dinsdag bekendgemaakt. Door die stap kan de Braziliaan ook niet in de Champions League spelen voor zijn Portugese club. Luisao werd vrijdag door de Portugese bond geschorst omdat hij vorige maand tijdens een oefenduel met Fortuna Düsseldorf de scheidsrechter omduwde.

Ook voor Brazilië kan Luisao niet uitkomen. Hij mist de oefeninterlands tegen Irak in het Zweedse Malmö en tegen Japan in Wroclaw in Polen. In de Champions League mist hij de eerste drie wedstrijden van Benfica. De uitwedstrijd bij Celtic staat woensdag op het programma. Ook thuis tegen Barcelona en uit bij Spartak Moskou is Luisao niet van de partij.

PvdA wil btw-verhoging niet terugdraaien

De PvdA is niet van plan de btw-verhoging die per 1 oktober ingaat, weer terug te draaien. De partij wil wel compensatie voor de koopkracht van 'gewone gezinnen'. Dat heeft PvdA-leider Diederik Samsom dinsdag gezegd.

Het terugdraaien van de btw-verhoging van 19 naar 21 procent, die is afgesproken in het Kunduz-akkoord, is alleen in theorie een optie, omdat de maatregel al over twaalf dagen ingaat. Samsom wil wel compensatie regelen tijdens de komende kabinetsformatie 'om gewone gezinnen te ontzien', zei hij voor de camera van de NOS.

De btw op een later moment weer verlagen vindt Samsom geen ideale oplossing. Dan moeten winkeliers in oktober nieuwe prijsstickertjes plakken, en in januari opnieuw. "Sommige dingen moet je niet heel erg moeilijk maken."

De zogeheten forenzentaks, het heffen van belasting over de reiskostenvergoeding voor werknemers, wil Samsom wel terugdraaien. Hij wil tijdens de kabinetsformatie afspraken maken over alternatieve maatregelen die evenveel geld (1,3 miljard euro) opleveren.

CVZ wil dure medicijnen voorlopig toch vergoeden

Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) wil dat patiënten met de ziekte van Pompe of Fabry voorlopig toch hun medicijnen vergoed krijgen. Dat staat in een nieuw conceptadvies aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD), waar de NOS de hand op heeft weten te leggen.

Het CVZ pleit nu voor een overgangsregeling maar benadrukt dat de medicijnen uiteindelijk niet meer vergoed worden. Nieuwe patiënten krijgen de middelen als het aan het CVZ ligt al niet meer vergoed. Hoelang de overgangsregeling moet duren, is niet duidelijk.

Verder wil het college dat minister Schippers gaat onderhandelen met fabrikanten over het verlagen van de prijzen. Bovendien moeten medicijnen die bij minder dan een op de vijftigduizend mensen voorkomen in een apart financieringsstelsel komen.

Eind juli ontstond ophef in de politiek en bij patiënten toen het CVZ bekendmaakte de medicijnen voor de ziekten van Pompe en Fabry niet meer te willen vergoeden. Volgens het college zijn de middelen te duur.

Het CVZ was dinsdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar.

Verspringster uit olympische finale door doping

Niet een blessure, maar een positieve dopingcontrole was de oorzaak van de terugtrekking van de Turkse verspringster Karin Mey Melis uit de olympische finale. De 29-jarige geboren Zuid-Afrikaanse was eind mei tijdens het EK in Helsinki betrapt, meldt de IAAF dinsdag. Volgens Turkse media zou ze testosteron hebben gebruikt.

De internationale atletiekfederatie kreeg het nieuws van de positieve dopingtest pas na de kwalificatie in Londen. De Turkse delegatie werd op de hoogte gesteld en Mey Melis, de nummer drie van het WK in 2009, werd teruggetrokken. Mey Melis zelf claimde geblesseerd te zijn.

De Turkse, die met haar kwalificatiesprong van 6,80 meter in de finale vijfde zou zijn geworden, hangt nu een schorsing van twee jaar boven het hoofd. Ook wordt ze bij een schorsing gediskwalificeerd van zowel het EK, waar ze vijfde werd, als de Spelen. Ze is voorlopig geschorst totdat de Turkse bond haar zaak behandelt.

Goldfinger in 007 Legends

Activision heeft bekendgemaakt dat Goldfinger een van de zes speelbare klassieke Bondfilms in 007 Legends wordt. Daarmee zijn alle films in de game bekend. De James Bond uit 1964 wordt gespeeld door Sean Connery.

Met Goldfinger erbij betekent dat 007 Legends uit levels bestaat van films waar telkens een andere acteur Bond vertolkte. Eerder werden er al missies van On Her Majesty's Secret Service, Moonraker, License to Kill, Die Another Day en de nog uit te komen Skyfall bekendgemaakt. Voor het spel heeft alleen de huidige bond Daniel Craig model gestaan, verwacht dus niet de Britse stem van Sean Connery in Goldfinger.

Goldfinger gaat over James Bond die de strijd aangaat met Auric Goldfinger. Hij is een crimineel meesterbrein met de plannen om een atoombom af te vuren op Fort Knox en zo met zijn eigen gestolen goudvoorraad de financiële wereld te beheersen en China een groot voordeel ten opzichte van Amerika te geven.

007 Legends komt 19 oktober uit op pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Later komt het spel ook uit voor Wii U.

Paars voert boventoon op Prinsjesdag

Prinsjesdag stond in het teken van de kleur paars. Niet alleen prinses Máxima had zich gehuld in een fuchsia outfit, ook Laurentien had voor een paarse variant gekozen op de dag dat hun schoonmoeder, koningin Beatrix, de troonrede voorlas.

Ook verschillende andere genodigden zaten in de Ridderzaal met een paarse creatie. Máxima koos voor een lange jurk en een grote hoed, terwijl Laurentien ging voor een grote bloem op haar hoofd. Koningin Beatrix had voor de gelegenheid gekozen voor meer sombere kleuren.

De koningin droeg op de derde dinsdag van september een champagnekleurige jurk met kant in een zwart bloemenpatroon. Haar zwarte hoofddeksel was bekleed met veertjes, eveneens in de kleur champagne. Ook prinses Margriet droeg een hoed met veertjes, maar dan in een zilvergrijsachtige kleur.

Marianne Thieme, die bekendstaat om haar opvallende creaties, viel dit jaar in herhaling. De medeoprichtster van Partij voor de Dieren had een groen uniform aangetrokken, een zwarte baret en een gordel die was gevuld met wortels in plaats van kogels.

Thieme droeg het uniform om aandacht te vragen voor de revolutie die plaatsvindt 'om wat wij de aarde allemaal aandoen'. "Dat tij moet keren", zei Thieme tegen de NOS. "Maar ik moet met die wortels wel oppassen voor de paarden!" Vorig jaar droeg zij een marinierspet met de tekst 'Save our seas' en in 2010 een zwarte koksmuts met 'Fish-free Friday'.

Diederik Samsom had zich waarschijnlijk tijdens Prinsjesdag graag achter een grote hoed verscholen. De PvdA-leider, die volop bezig is met verkenningsgesprekken voor het vormen van een kabinet met de VVD, kon zijn ogen nauwelijks openhouden tijdens de troonrede.

Noodverordening om verjaardagsfeestje 16-jarig meisje

De politie in Groningen heeft maatregelen genomen voor een verjaardagsfeestje vrijdag dat uit de hand dreigt te lopen. In overleg met de gemeente ligt er een noodverordening klaar voor als er problemen ontstaan, zegt een politiewoordvoerder dinsdag.

Een meisje dat haar zestiende verjaardag wil vieren, maakte op Facebook een evenement aan maar vergat aan te geven dat het om een privéfeestje gaat. Inmiddels zijn zo'n veertigduizend mensen uitgenodigd en hebben ruim vijfduizend mensen aangegeven dat ze komen.

Het partijtje is door de feestgangers omgedoopt in Project X Haren, naar de Amerikaanse film Project X, waarin een puberfeestje volledig escaleert. In verschillende landen werden al zogenoemde Project X-feesten gehouden. In de Amerikaanse stad Houston viel eerder dit jaar nog een dode bij een dergelijk feest.

De politie wil niets zeggen over de extra maatregelen om te voorkomen dat er extra feestvierders of relschoppers op af komen. "We hebben passende maatregelen genomen. Er ligt een noodverordening klaar en mocht het escaleren dan zijn we met extra man aanwezig."

Een woordvoerder van de gemeente roept de feestgangers en de pers op om vooral niet te komen. "Het is al vervelend genoeg voor de familie en de omwonenden. We hopen dat het met een sisser afloopt", zegt ze in een reactie.

AU opent jacht op rebellenleider Joseph Kony

Ugandese militairen die jacht maakten op de beruchte rebellenleider Joseph Kony hebben dinsdag het bevel over de klopjacht overgedragen aan militairen van de Afrikaanse Unie. De AU-troepenmacht bestaat uit militairen uit Uganda, Zuid-Sudan en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De overdracht had dinsdag plaats in de Zuid-Sudanese stad Nzara. Tot de missie van de Afrikaanse Unie werd eerder al besloten, maar de missie is nooit van de grond gekomen, omdat er een gebrek aan materieel en militairen was. Het is nog steeds onduidelijk hoeveel van de voorgestelde vijfduizend militairen daadwerkelijk bijeengebracht zijn.

Meer overlast in Breda door wietpas

De invoering van de wietpas heeft tot meer overlast geleid in Breda. De illegale drugshandel op straat is toegenomen, concludeert de gemeente in een dinsdag gepubliceerd rapport. Wel is het drugstoerisme fors gedaald.

Vorig jaar gaf nog bijna twee derde van de omwonenden aan geen overlast te ervaren. Nu heeft meer dan de helft dat wel. Vooral de toegenomen straathandel is de bron van ergernis. Voor de gemeente heeft het bestrijden daarvan nu ook de grootste prioriteit.

Kort na de start van het aangescherpte gedoogbeleid daalde het aantal bezoekers in de Bredase coffeeshops met dertig procent. Niet alleen buitenlandse bezoekers mijden de in totaal acht shops, ook veel lokale klanten komen niet terug nu registratie verplicht is. De coffeeshops mogen in totaal zestienduizend vaste klanten hebben. De teller staat nu op bijna 8400.


Meer overlast in Breda door wietpas (Foto: Novum)

Vijftien Ajax-hooligans opgepakt

De politie in Duitsland heeft dinsdag in aanloop naar de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Borussia Dortmund vijftien Ajax-supporters aangehouden in de binnenstad van Dortmund. Volgens de politie gaat het om potentiële oproerkraaiers.

In de stad is veel politie op de been om confrontaties tussen Nederlandse en Duitse supporters te voorkomen. Een mars van de Ajax-fans is uit voorzorg verboden. Volgens de Duitse politie hebben dergelijke marsen een 'groot potentieel risico'. Voetbalfans worden opgeroepen per openbaar vervoer naar het stadion te gaan.

Zo'n 3200 Ajax-supporters wonen de wedstrijd voor de Champions League dinsdagavond bij. Naar verwachting zijn ook tientallen fans zonder kaartje naar de stad gekomen. De politie controleerde al bij de grens op mogelijke stadionverboden en drugssmokkel.

Laatste DLC Modern Warfare 3 verschijnt 10 oktober

De laatste content bundle van Modern Warfare 3 zal 10 oktober op Playstation 3 en pc verschijnen, aldus Infinity Ward. De collectie, die begin september reeds op Xbox 360 verscheen, bevat vijf verschillende maps: Decommission, Off Shore, Gulch, Boardwalk en Parish.

Call of Duty Elite-abbonees kunnen overigens de drie laatste van deze levels een dag eerder downloaden. Deze bundel is de laatste in de lijn van Modern Warfare 3-content aangezien Call of Duty: Black Ops 2 een maand later uitkomt en, naar alle waarschijnlijkheid, een hele reeks nieuwe DLC met zich mee gaat brengen. Een prijs is nog niet bekendgemaakt.

Vervanging Wii U-GamePad kost geld

Nadat Nintendo vorige week bekendmaakte dat GamePads niet apart verkocht worden bij de release van Wii U, heeft het bedrijf vandaag wat meer informatie vrijgegeven over de reparatieservice. De controller kan wel degelijk door Nintendo vervangen worden, maar deze service is niet gratis.

Het is al langer bekend dat voor de launchgames van Wii U geen extra GamePads nodig zijn. In plaats daarvan werken multiplayergames met een gewone Wii-controller. Dat heeft Nintendo nog eens in de verf gezet door de verkoop van afzonderlijke controllers te schrappen. Maar naar aanleiding van een vraag over wat een speler moet doen als zijn GamePad niet meer werkt, antwoordde het bedrijf dat de controller door de customer service gerepareerd of vervangen moet worden. De service is echter niet gratis. Verdere details over het proces of de prijs van de vervanging zijn niet bekendgemaakt, maar GamePads die stuk gaan door een oorzaak die wel onder de garantie valt worden vanzelfsprekend gratis vervangen. In Japan wordt de GamePad wel apart verkocht voor 13,400 Yen, oftewel een kleine 130 euro.

Wii U verschijnt in Europa op 30 november. Een prijs is nog niet bekend.

 

Geen enkele Wii U-game gebruikt NFC-technologie (Novum)

 

Exploderende zombies in Dead Island Riptide-trailer

Er is een nieuwe CGI-trailer uitgebracht voor Dead Island Riptide. Voorzien van een heerlijk rustgevend pianomuziekje zien we hoe zombies een specifieke zwakke plek hebben. Ze kunnen namelijk slecht tegen explosies.

Dead Island Riptide komt in 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Mensen die meer over het spel willen weten kunnen hier een preview lezen.

Brabander ernstig gewond na val van steiger

Een 28-jarige man uit Oss is dinsdagochtend ernstig gewond geraakt na een val van een steiger op een bouwterrein in het Limburgse Nederweert. Dat meldt de politie.

De man was kort na het middaguur bezig met werkzaamheden op het bouwterrein aan de Julianastraat. Hij stond op een steiger in een bouwput toen hij door nog onbekende oorzaak ten val kwam. De Brabander kwam op twee ijzeren staven en raakte daardoor zwaargewond aan zijn onderlichaam.

De brandweer kon de man uit de bouwput bevrijden, waarna hij per ambulance naar het ziekenhuis in Maastricht is gebracht.

De bouwplaats is afgesloten. De Inspectie SZW onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Lokale interruptie: Heropening van de vrijdenkersruimte

De meeste politieke volgers zullen de vrijdenkersruimte wel kennen. In 2008 wilden de VVD en de PVV een platform bieden voor kunst en cultuur die te maken had gehad met islamitische censuur. Dit naar aanleiding van de arrestatie van cartoonist Gregorius Nekschot. Met veel bombarie richtten ze in de fractiekamers van de VVD een tentoonstelling. Die tentoonstelling werd echter op initiatief van Tofik Dibi van Groenlinks uitgebreid met werken waar onder andere Geert Wilders zelf op de korrel werd genomen. De PVV trok zich daarom terug. Vorig jaar werd de vrijdenkersruimte door de VVD stilletjes gesloten. Enkele aanwezige objecten lagen toch niet zo lekker in de gedoogconstructie.

http://www.geenstijl.nl/m(...)uimte_weggejori.html

Raad van State kraakt forenzentaks

De Raad van State heeft forse kritiek geuit op de forenzentaks die het kabinet volgend jaar invoert. Het voornaamste adviesorgaan van het kabinet leverde commentaar op de vandaag verschenen begrotingsstukken. 

Hoeveel nadeel mensen van de maatregel ondervinden, is afhankelijk van de toevallige omstandigheid hoe ver zij van hun werk wonen. Dit vindt de Raad bezwaarlijk. Daarnaast worden mensen met een auto van de zaak niet of nauwelijks getroffen. Als de maatregel al doorgang zou moeten vinden, zou de invoering geleidelijker moeten gebeuren, 'zodat betrokkenen enige tijd wordt gegund om zich aan de nieuwe situatie aan te passen'. 

Volgens staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) bestaat er echter geen ruimte voor uitstel. "Dat kost geld, en dat is er niet." Weekers wijst erop dat er al een overgangsregeling is opgenomen in de kabinetsplannen voor mensen die vóór mei een ov-abonnement hebben aangeschaft. 

De forenzentaks houdt in dat de staat vanaf 1 januari belasting gaat heffen over de reiskostenvergoeding die werknemers van hun werkgever krijgen. Tot nu toe is de vergoeding onbelast. De maatregel vindt zijn oorsprong in het Kunduz-akkoord, dat gesloten werd door vijf partijen in de Tweede Kamer na de val van het kabinet. 

De mogelijkheid bestaat dat de forenzentaks tijdens de komende kabinetsformatie wordt geschrapt. Voorwaarde hiervoor is dat er andere maatregelen worden ingevoerd die evenveel geld in het laatje brengen: zo'n anderhalf miljard euro per jaar. 

Wilders mogelijk niet welkom in Australië

Geert Wilders vreest dat hij niet welkom is in Australië. De PVV-leider heeft drie weken geleden een visum aangevraagd, maar dat is nog niet verstrekt. Australische media melden dat Wilders op een speciale lijst staat met personen naar wie extra onderzoek moet worden gedaan voordat ze worden toegelaten.

Wilders wil volgende maand in Sydney en in Melbourne een lezing geven over de gevaren van de islam. Hij is uitgenodigd door een Australische anti-moslimgroepering Q Society, een volgens een woordvoerder niet-politieke en seculiere organisatie die zich zorgen maakt over de oprukkende islam.

De visa van medewerkers en beveiligers van Wilders zijn wel verstrekt, maar de PVV-voorman moet nog steeds wachten op een visum. "Ik hoop vurig dat ze me snel een visum geven en ik kan me niet voorstellen dat ze mij als gekozen volksvertegenwoordiger zouden weigeren", zegt Wilders in een reactie aan Novum Nieuws.

In 2009 werd Wilders de toegang geweigerd tot Engeland. Later was hij alsnog welkom in het Verenigd Koninkrijk.


Wilders mogelijk niet welkom in Australië (Foto: Novum)

De singleplayer van Need for Speed: Most Wanted

Ontwikkelaar Criterion Games heeft een trailer uitgebracht voor Need for Speed: Most Wanted. In de video krijgen we de singleplayeromgeving van het spel te zien. Je ziet onder andere Fairhaven City en je krijgt een blik op de tien meest gezochte racers waar je het in het spel tegen moet opnemen.

Daarnaast loaat de video zien hoe het easy drivingsysteem en het autolog 2-systeem werkt. Met de eerste heb je makkelijk toegang tot de snelste auto's en met de tweede kun je deze auto's gebruiken om uitdagingen te sturen naar je vrienden.

Need for Speed: Most Wanted komt 1 november uit op Xbox 360, PlayStation 3, pc, PlayStation Vita, iOS en Android.

Opdrachtgevers bolletjesslikker gepakt op Schiphol

De arrestatie van een bolletjesslikker in Parijs heeft ook op Schiphol voor aanhoudingen gezorgd. Op de luchthaven in Nederland zijn twee Nigerianen opgepakt die mogelijk de opdrachtgevers zijn van de bolletjesslikker, meldt de marechaussee dinsdag.

De bolletjesslikker is een 28-jarige Duitser. Hij werd donderdag in Parijs in de kraag gevat. De man kwam uit Brazilië en bekende tegenover de Franse douane zestig bolletjes drugs te hebben geslikt.

Nadat de Franse autoriteiten informatie verstrekten, werden in de aankomsthal op Schiphol vervolgens de Nigarianen van 33 en 42 jaar aangehouden. Dit tweetal kwam vermoedelijk de Duitse bolletjesslikker ophalen.

Geen spoor van lijk in mest

De zoektocht bij twee boerderijen in het Groningse Winsum naar het lichaam van de vermiste Jolanda Meijer heeft na twee dagen nog niets opgeleverd. Er zijn drie gierkelders leeggehaald waarvan de inhoud door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) tot dusverre tevergeefs is onderzocht op menselijke resten. Dat meldde de politie dinsdag.

Ook is een grondradar ingezet. Daarmee is een betonnen vloer in een van de boerderijen onderzocht, om uit te zoeken of het lichaam van de in 1998 verdwenen straatprostituee daar werd verborgen. Ook dat heeft niets opgeleverd.

"We hadden goede hoop Jolanda Meijer te vinden. Helaas is er toch nog geen duidelijkheid over haar lot. Als we niets vinden, kunnen we met deze zoekingen wel een einde maken aan de geruchten en uitsluiten dat Jolanda op die locaties gevonden kan worden", aldus de politie in een verklaring.

Vele honderden kubieke meters mest zijn maandag en dinsdag minutieus onderzocht. Er zijn wel enkele botjes gevonden, maar die bleken van dieren. Door vertraging, wegens een ingestorte betonnen putdeksel moest zwaarder graafmaterieel komen, is het onderzoek bij een van de boerderijen nog niet afgerond. Daar gaan politie en medewerkers van het NFI woensdag verder.

De twee boerderijen waren in de jaren 90 eigendom van een veehouder en -handelaar die veelvuldig straatprostituees in Groningen bezocht en thuis ontving, onder wie de aan drugs verslaafde Jolanda Meijer. Zij is voor het laatst op 7 februari 1998 gezien; daarna is ze spoorloos verdwenen. De man is officieel geen verdachte.

De politie heeft de afgelopen jaren veel tips binnengekregen over wat er met Jolanda Meijer zou zijn gebeurd en waar haar lichaam gevonden kon worden, maar al die onderzoeken hebben tot niets geleid. De gierkelders bij de boerderijen waar de afgelopen dagen is gezocht, waren in 2005 al in beeld. De informatie was volgens politie en het Openbaar Ministerie (OM) toen te summier om actie te ondernemen. Door nieuwe informatie was er nu wel aanleiding voor een onderzoek.

Hele familie opgepakt voor witwassen

Vijf leden van een familie uit Oudheusden zijn dinsdagochtend opgepakt wegens witwassen. De jongste arrestant van 15 jaar werd in de loop van de dag weer vrijgelaten, de rest van de familie zit nog vast, meldt de politie. In de garage van de woning van het gezin werd een hennepknipperij gevonden.

De andere arrestanten zijn een 51-jarige man, zijn 45-jarige vrouw en hun zonen van 27 en 19 jaar. De 15-jarige is ook een zoon van het tweetal.

De zaak kwam aan het rollen nadat de politie langere tijd tips kreeg dat de familieleden boven hun stand leefden. In verhouding tot het aantoonbare inkomen bleek het uitgavenpatroon van het Brabantse gezin inderdaad erg hoog. Vermoed werd dat sprake was van crimineel verkregen vermogen.

Het onderzoek duurde een aantal maanden en leverde volgens de politie genoeg op om dinsdagochtend tot de arrestaties over te kunnen gaan. De woning van het gezin aan de Gijsbertus Voetiusstraat is doorzocht. Hierbij werden onder meer honden die gespecialiseerd zijn in het zoeken naar geld en drugs ingezet.

In de garage waarin de hennepknipperij stond, werd ook twee kilo gedroogde wiet gevonden. Ook werden twee vuurwapens en twintigduizend euro aan contant geld aangetroffen. Twee auto's, zeven gitaren, een bankstel, een televisie, een complete eethoek en een buitenkeuken zijn in beslag genomen. Ook worden de kosten van een verbouwing van de woning onderzocht.

Lionhead werkt aan iets nieuws en opwindends

Lionhead Studios werkt op dit moment aan een compleet nieuw spel. Dat zegt Gary Carr, de man die Peter Molyneux heeft opgevolgd als creative director van de studio, in een interview met Polygon. Carr heeft zelfs de suggestie gewekt dat Lionhead hiermee afstapt van de Fable-franchise.

"We always have a few teams kicking around, and a few small teams who branch off and do other things," zegt Car. "You can’t just pour everybody onto one idea — that’s just not going to [help you] evolve as a studio. So there are a number of things I can’t talk about, as you would imagine. But we’re a team rolling off a finished title now, and we’re rolling onto something new and exciting which I can’t tell you about."

Meer informatie over deze nieuwe titel is nog niet bekend. De studio zal zich in de media naar alle waarschijnlijkheid eerst focussen op de volgende Fable-titel Fable: The Journey die op 12 oktober gaat uitkomen op Xbox 360.

Amanda Bynes zit twee uur in kleedhokje

Amanda Bynes heeft zichzelf maandag opgesloten in een kleedhokje. Waarom de actrice bijna twee uur in een kleedkamer zat in een boetiek in Hollywood is niet duidelijk.

Winkelmedewerkers hoorden elke tien minuten gebonk vanuit de kleedkamer, waarna een van hen contact opnam met een ander personeelslid. Bynes weigerde echter uit het hokje te komen en vertelde de medewerkers dat ze 'meer tijd' nodig had.

De 26-jarige actrice kocht uiteindelijk onder meer een paar hoge hakken en een zonnebril. Toen ze buiten de winkel stond en besefte dat ze het bovenstukje van een bikini nog aanhad, ging ze terug om ervoor te betalen. Bynes, die de afgelopen maanden meerdere malen betrokken was bij aanrijdingen en wordt verdacht van rijden onder invloed, ging er vervolgens met een taxi vandoor.

"Ik maakte me druk om haar", zei een van de winkelmedewerkers volgens de Amerikaanse entertainmentsite TMZ na het voorval. "Ik heb geen idee wat ze aan het doen was in die kleedkamer. Misschien gebruikte ze wel drugs."

Know your role and shut your mouth in WWE '13

Gamestudio THQ heeft een trailer uitgebracht voor hun aanstaande worstelspel WWE '13. In de video is één van de meest toonaangevende worstelaars ooit te zien. The Brahma Bull, The People's Champion, the most electrifying man in sports entertainment history oftewel The Rock.

In de Attitude Era-modus van WWE '13 krijg je de mogelijkheid om de grootste feuds van deze worstelaar opnieuw te beleven. Met gedenkwaardige tegenstanders als Mankind en Stone Cold Steve Austin kun je terug naar de roemruchte jaren 90 alsof ze nooit zijn weggeweest.

WWE '13 komt 2 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii.

Eerste transplantaties baarmoeder gelukt

's Werelds eerste baarmoedertransplantaties van moeder op dochter lijken een succes. Dat hebben de artsen van de universiteit van het Zweedse Göteborg, die de operatie uitvoerden, dinsdag bekendgemaakt.

Specialisten plaatsten de donorbaarmoeders afgelopen weekeinde bij twee vrouwen, beiden tussen de 30 en 40 jaar oud. Bij de ene was de baarmoeder eerder weggehaald wegens baarmoederhalskanker, de andere vrouw was geboren zonder baarmoeder.

"De vrouwen en hun donoren maken het goed, maar ze zijn moe", verklaarde leider van het universitair onderzoeksteam Mats Brännström.  Dankzij de getransplanteerde baarmoeder hopen de vrouwen later een eigen kind op de wereld te zetten. "Alle vrouwen zijn Zweeds, de donoren zijn de moeders van de ontvanger. Er zijn geen complicaties."

Aan de operaties namen meer dan tien artsen deel. Twintig wetenschappers, artsen en specialisten hebben sinds 1999 gewerkt aan het mogelijk maken van de ingrepen. De doktoren in Göteborg denken in de nabije toekomst jaarlijks zeker tien baarmoedertransplantaties te kunnen uitvoeren.

Eerste transplantaties baarmoeder gelukt
Eerste transplantaties baarmoeder gelukt (Foto: ANP)

Annie Lennox voor de derde keer getrouwd

Annie Lennox is voor de derde keer in het huwelijksbootje gestapt. Afgelopen weekeinde gaf ze in Engeland haar jawoord aan Mitch Besser voor zo'n 150 gasten. 

Annie Lennox vergaarde in de jaren 80 bekendheid als frontvrouw van de groep Eurythmics met hits als Sweet Dreams (Are Made Of This) en Here Comes The Rain Again. Na het uiteenvallen van de groep kende ze een succesvolle solocarrière. 

De 57-jarige Lennox en haar kersverse man, een gynaecoloog uit Zuid-Afrika, vierden hun huwelijk met een bootfeest op de Theems. Onder de gasten bevonden zich acteur Colin Firth en comedienne Ruby Wax. Naar verluidt droeg de bruid een witte, lange robe en een kanten bolero. De bruidegom hulde zich in een grijs pak met een pastelkleurige stropdas. 

"Het was een hele relaxte bruiloft", zegt een ingewijde tegen de Britse krant Daily Mail. "Iedereen zag er heel gelukkig uit, vooral Annie."

Lennox trouwde in 1984 voor het eerst met Duitser Radha Raman. Dit huwelijk liep na een jaar op de klippen. Van 1988 tot 2000 was ze getrouwd met Israëliër Uri Fruchtmann, met wie ze twee dochters kreeg. Haar dochters timmeren inmiddels aan de weg als model.


Annie Lennox - No more I love you's (bron: YouTube)

Historische ziekenhuisspullen gestolen in Alkmaar

Een aantal historische ziekenhuisvoorwerpen van het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) is kortgeleden gestolen. Dat meldt het Alkmaarse ziekenhuis dinsdag. De spullen zijn voor het ziekenhuis zeer waardevol.

De spullen werden gestolen uit het monumentale pand Westerlicht in de Noord-Hollandse stad, dat tijdelijk als opslagplaats dient voor historische spullen uit het voormalige Elisabeth Ziekenhuis en het MCA. Bij de inbraak is het traliehekwerk vernield en de kluis waarin de spullen lagen gekraakt.

De dieven namen onder meer een Jugendstil-gevelbord met opschrift 'De Hout' mee, een oude microscoop en een orthopedische pop met een matrozenpak uit 1886.

[WK] Arndt prolongeert tijdrittitel

Judith Arndt is voor het tweede jaar op rij wereldkampioene tijdrijden geworden. De 36-jarige Duitse legde de 24,3 kilometer van Eijsden naar Valkenburg af in 32.26 minuten en stak daarmee met kop en schouders boven de rest uit. De Amerikaanse Evelyn Stevens werd op 34 seconden tweede, de Nieuw-Zeelandse Linda Villumsen (+41 seconden) pakte brons.

De Nederlandse wielrensters vielen niet in de prijzen. Ellen van Dijk werd in 33.20 verdienstelijk vijfde. Voor Anna van der Breggen restte de elfde plaats.

Arndt pakte vorig jaar in Kopenhagen voor het eerst in haar carrière goud op de tijdrit, na eerder twee keer derde en drie keer tweede te zijn geworden. Op de Olympische Spelen moest ze haar meerdere erkennen in de onlangs gestopte Kristin Armstrong.

Rutte hoopt op snelle onderhandelingen

VVD-leider Mark Rutte hoopt op snelle onderhandelingen met Diederik Samsom (PvdA) over de vorming van een nieuw kabinet. Dat zei hij dinsdagmiddag. "Wat mij betreft wordt het zo kort mogelijk."

Een deadline wilde Rutte echter niet geven. "Ik kan geen voorspelling doen." Veel zal ook afhangen van hoe de eerste gesprekken verlopen. Hij omschreef Samsom als een 'man waarmee ik zaken kan doen'. En dat zou wederzijds zijn. "Er is vertrouwen dat we eruit zouden komen."

Rutte vindt het verder niet vreemd dat hij nu aan tafel zit met de partij die hij vorige week nog een bedreiging voor het land noemde. De verkiezingsuitslag noopt ertoe dat VVD en PvdA gaan onderhandelen over een nieuw kabinet, zei Rutte. Hij wees erop dat Samsom ook de VVD heeft uitgemaakt voor het voeren van 'rechts rotbeleid'.

De demissionair premier vindt ook niet dat de dinsdag gepresenteerde begroting weer de prullenbak in kan, zodra er een regeerakkoord ligt. Onder meer de PVV en SP vragen zich dat af. Volgens Rutte ligt 'de kracht van de begroting' er in dat het beleid gewoon wordt uitgevoerd, tenzij een nieuw kabinet of de Tweede Kamer alternatieven aandraagt.

Er wordt hoe dan ook orde op zaken gesteld, zei Rutte. Een van de onderdelen uit de begroting die waarschijnlijk zal sneuvelen, is de forenzentaks. Maar ook daarvoor geldt dat de maatregel gewoon wordt ingevoerd, tenzij een alternatieve dekking wordt gevonden. Samsom heeft al aangekondigd dat hij ervan af wil.

FNV: Uitgerangeerde soldaten naar NS

Vakcentrale FNV wil dat een deel van de militairen die door de bezuinigingen op defensie overbodig raken, wordt ondergebracht bij de NS. Dat zei FNV-voorzitter Ton Heerts dinsdag in reactie op de troonrede.

"Bij defensie moeten er twaalfduizend mensen uit, NS heeft juist mensen nodig. Wij zeggen: breng dat bij elkaar", aldus Heerts. De FNV-voorzitter wil dat het toekomstige kabinet in brede zin meer investeert in werk-naar-werktrajecten voor mensen die hun baan dreigen te verliezen. Eerder probeerde het toenmalige TNT Post al overbodig geworden postbodes onder te brengen bij de NS.

De werk-naar-werktrajecten moeten wat de FNV betreft deel uitmaken van een bredere 'sociale agenda'. De forenzentaks, de korting op de kinderopvang, een hoger eigen risico in de zorg, de nullijn voor ambtenaren, de versnelde verhoging van de AOW en aanpassing van de ontslagbescherming horen daar in elk geval niet bij.

De FNV wil af van al deze maatregelen uit het Kunduz-akkoord. De vakcentrale was niet direct bereikbaar voor commentaar op de vraag hoe het schrappen van die bezuinigingen financieel kan worden opgevangen.


FNV wil overbodige soldaten bij NS onderbrengen (Foto: Novum)

Kosten koningshuis stijgen

De uitkering van koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima stijgt volgend jaar. Ze ontvangen samen 7,277 miljoen euro, 61.000 euro meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de begroting van het koningshuis die dinsdag aan de Tweede Kamer werd aangeboden.

De toename wordt veroorzaakt door de stijging van de consumentenprijsindex. De uitkeringen bestaan uit een inkomen en uit een vergoeding voor 'personele en materiële uitgaven'. Het inkomen van Beatrix bedraagt volgend jaar 825.000 euro, Willem-Alexander en Máxima ontvangen ieder 245.000 euro per jaar.

De personele en materiële kosten, waar onder meer het personeel van het koninklijk huis onder vallen, bedragen een kleine zes miljoen euro.

Guidetti bijna hersteld van zenuwontsteking

John Guidetti is bijna hersteld van een zenuwontsteking in zijn linkerdijbeen. De Zweed raakte eind vorig seizoen bij Feyenoord geblesseerd en is naar eigen zeggen door een hel gegaan. Hij werkt ondertussen bij zijn club Manchester City aan zijn herstel.

De oud-huurling van de Rotterdammers sprak met Aftonbladet. "Het was een absolute hel. Deze blessure heeft veel dingen weggenomen waarvan ik droomde. Elke dag was moeilijk. Ik verlangde naar het voetbal. Lang was ook niet duidelijk wanneer ik weer fit zou kunnen zijn. Het is echter nooit in me opgekomen dat ik nooit meer zou voetballen." Inmiddels hoopt de aanvaller half oktober weer het trainingsveld op te kunnen gaan.

Schultz eist snelle trein Den Haag-Brussel

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) eist dat er minimaal acht keer per dag een snelle treinverbinding is tussen Den Haag en Brussel. Een conceptvoorstel van de Nederlandse en Belgische exploitanten van de hogesnelheidslijn waarin die verbinding ontbreekt, heeft Schultz dinsdag afgekeurd.

Het conceptvoorstel voor samenwerking tussen het Belgische spoorbedrijf NMBS en Nederlandse High Speed Alliance (HSA) wijkt af van eerder gemaakte afspraken met België uit 2009. Daarin waren de ritten van Den Haag via Breda naar Brussel wel opgenomen. De zestien ritten per dag tussen Amsterdam en Brussel en de tien tussen Amsterdam en Parijs waarover eerder afspraken werden gemaakt, staan wel in het voorstel.

Daarnaast staat in het voorstel dat de NMBS wil dat Nederland financieel bijspringt om de verbindingen te realiseren. Schultz schrijft in een brief aan de Tweede Kamer daar 'niet welwillend tegenover te staan'.

In brieven aan de HSA en NMBS heeft de minister laten weten dat het voorstel moet worden aangepast. Wanneer dit is gebeurd zal Schultz de Kamer opnieuw inlichten, meldt zij dinsdag.

Slechte beurt Sijsling in Metz

Igor Sijsling is op het ATP-toernooi van Metz al in de eerste ronde uitgeschakeld. De Amsterdammer, 82e op de wereldranglijst, moest dinsdag zijn meerdere erkennen in Vincent Millot. De Franse qualifier, die op de mondiale ranglijst een schamele 222e positie bekleedt, won met 6-4 en 6-4.

Sijsling was de enige Nederlandse deelnemer in Metz, waar op hardcourt wordt gespeeld. Jo-Wilfried Tsonga voert in de Noord-Franse stad de plaatsingslijst aan.

Nights HD en Sonic Adventures 2 HD releasedatum bekend

NiGHTS Into Dreams HD en Sonic Adventures 2 HD komen in oktober naar Xbox Live Arcade en Playstation Network. Dat heeft Sega vandaag bekendgemaakt. Op de dag van de release zal voor beide games ook extra content beschikbaar komen.

Voor NiGHTS Into Dreams HD verschijnt een gratis uitbreiding, namelijk de zeldzame Christmas Nights-disc die enkel te verkrijgen was via magazines en prijsvragen. Ook Sonic Adventures 2 HD krijgt de DLC-behandeling, met de zogenaamde Battle Mode-uitbreiding. Die zal ongeveer drie euro/240 Microsoft Points kosten en voegt de exclusieve Gamecube-content, met onder andere nieuwe maps en personages, aan de game toe.

Beide games verschijnen op 2 oktober op Playstation Network en op 5 oktober op Xbox Live Arcade, en zullen ongeveer tien euro/800 Microsoft Points kosten.

Nights

Agentes doodgeschoten bij routineklus

Twee Britse agentes zijn dinsdagmiddag bij een routineklus doodgeschoten. Dat heeft de politie in Manchester dinsdag bekendgemaakt. Wat er precies is gebeurd is niet bekendgemaakt, maar in een verklaring zegt de politie dat er schoten zijn gelost. De twee agentes waren ongewapend.

Een 29-jarige man heeft zich later op de dag op een politiebureau gemeld. Hij werd gearresteerd in verband met de dood van de agentes en op verdenking van de moord op een vader en een zoon vorige maand.

FOK!filmtip van de dag: I Love You, Man

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daar aan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Vandaag in de FOK!Filmtip: I Love You, Man. Deze komische film gaat over ‘Koos vriendloos’ Peter Klaven (Paul Rudd) die op zoek moet naar een beste man voor zijn bruiloft. Peter zijn sociale leven bestaat voornamelijk uit oppervlakkige contacten, om toch een geschikte beste man te vinden besluit hij op een aantal rampzalige man-dates te gaan. Peter heeft de moed al opgegeven als hij op een dag makelaar Sydney Fife (Jason Segel) tegenkomt. In Sydney ziet Peter zijn ultieme beste man, maar is Sydney wel te vertrouwen of heeft hij een aantal lijken in zijn kast liggen? Naast Segel en Rudd spelen onder andere Rashida Jones, Jon Favreau en J.K. Simmons een rol in de film. Vooral die laatste steelt weer een aantal scènes met zijn briljante komische timing. Mocht je dus zin hebben in een komedie in de lijn van The 40 Year Old Virgin en Knocked Up, stem dan vanavond om 20:30 uur af op Veronica.

J.K. Simmons FTW

Orde van Advocaten wil Moszkowicz halfjaar schorsen

De Orde van Advocaten wil dat advocaat Bram Moszkowicz voor een halfjaar wordt geschorst. Dat is een van de maatregelen die dinsdag is voorgesteld in de rechtbank van Amsterdam. Moszkowicz moet zich voor de raad van discipline verantwoorden omdat de orde vindt dat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Deken van de Amsterdamse afdeling van de orde Germ Kemper stelde voor een schorsing van een jaar op te leggen, waarvan een halfjaar voorwaardelijk. Daarnaast moet Moszkowicz zijn administratie op orde krijgen, vindt Kemper. De jaarstukken van 2010 en vorig jaar moeten voor het einde van dit jaar worden ingeleverd. Voor de stukken van dit jaar krijgt hij wat de orde betreft tot en met juni volgend jaar de tijd.

Ook moet Moszkowicz voldoen aan de bijscholingseis die geldt voor advocaten. Dit jaar moet de bekende advocaat dertig opleidingspunten verzamelen, volgend jaar nog eens hetzelfde aantal. Voor de maatregelen moet een proeftijd van twee jaar gelden, zo stelt de orde voor.

Moskowicz was dinsdag zelf niet aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Gabriel Meijers. Die pleitte ervoor dat een deel van de behandeling van dossiers achter gesloten deuren plaats zou vinden vanwege de geheimhoudingsplicht van advocaten. Dat werd toegestaan. Vijf cliënten van Moszkowicz mogen dinsdag vanaf 14.30 uur zonder pers en publiek hun verhaal doen aan de raad.

De advocatenorde besloot tot de tuchtzaak na een onderzoek naar de praktijkvoering van Moszkowicz. Volgens de orde waren er geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden en had Moszkowicz over deze betalingen moeten overleggen. Door contante betalingen kan inkomstenbelasting worden ontdoken.

Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad waarin stond dat de Belastingdienst onenigheid met Moszkowicz had omdat hij zich contant liet betalen. Hoewel daar geen concreet onderzoek naar is gedaan, zijn er volgens de orde geen aanwijzingen voor belastingontduiking.

Moszkowicz liet eerder weten niets kwijt te willen over de betalingen, omdat hij daarmee zijn beroepsgeheim zou schenden. Volgens hem zijn contante betalingen gebruikelijk in de advocatuur.

De orde kan vier verschillende straffen uitdelen: een berisping, een waarschuwing, een schorsing van maximaal een jaar en het verbod het vak nog uit te oefenen, oftewel 'schrapping van het tableau'. In 2005 kreeg de broer van Bram Moszkowicz, Robert, die laatste straf. Ook hij werd beschuldigd van onbehoorlijke praktijkvoering, doordat hij contant was betaald en er klachten waren over onjuiste declaraties.

De tuchtrechter doet 30 oktober uitspraak in de zaak.

Columnist: Gordon maakt kutmuziek

Na Adriaan (die van Bassie) is nu ook Gordon (die van LA the Voices) boos op columnist Marcel van Roosmalen. Roosmalen had in NRC gezet dat de VVD nooit op die 'erkende kutmuziek van Gordon' had mogen swingen. Tijdens de verkiezingsavond had de VVD Gordon en zijn Voices ingehuurd.

En nu is 'Goor' boos. Een heuse ingezonden brief kwam er aan te pas die de NRC plaatste. Een fragment: " Ik weet dat het algemeen bekend is dat recensenten zoals u laffe mensen zijn, die achter een bureautje met het grootste venijn mensen de grond in kunnen boren terwijl ze zelf over geen greintje talent bezitten. " 

Wie de volledige brief wil lezen kan hier klikken. Wie zelf wil oordelen of Gordon kutmuziek maak, hieronder een liedje van de volkszanger. 
 
 

Guild Wars 2 voor Mac beschikbaar

NCsoft en ArenaNet, ontwikkelaar van de Guild Wars-franchise, maken vandaag bekend dat de online roleplaying game Guild Wars 2 ook Mac OS X ondersteunt.

Vanaf vandaag is Guild Wars 2 beschikbaar voor Mac in een bèta-versie voor iedereen die Guild Wars 2 koopt. De Mac bèta-versie van het spel wordt nog steeds geoptimaliseerd en is, anders dan andere bèta's, aangesloten op de live-servers zodat iedereen samen kan spelen op zowel Mac- als Windows-computers. Gebruikers hebben toegang tot de Mac-bèta via de Guild Wars 2 accountmanagement website, na activatie van de game code.

Guild Wars 2

Agent vermoedelijk schutter in zaak-Kekerdom

De 59-jarige agent die om het leven kwam bij een schietpartij in een woning in Kekerdom was vermoedelijk zelf de schutter. Hij doodde waarschijnlijk eerst de twee overige slachtoffers, waarna hij de hand aan zichzelf sloeg. Zijn dienstpistool werd vlakbij zijn hand teruggevonden, meldt de politie dinsdag na onderzoek.

Het huis van de man was bovendien afgesloten op het moment dat de politie arriveerde. Ook zijn er op een laptop afscheidsbrieven gevonden en een relaas waarin de agent de achtergronden van de relatie van de twee overige slachtoffers, een 50-jarige man en zijn 47-jarige vriendin uit Millingen aan de Rijn, beschreef.

De drie zouden een driehoeksverhouding hebben gehad die kort voor het schietincident zou zijn beëindigd. De drie doden werden vorige week zondag gevonden in het huis in de Gelderse plaats. Alle drie hadden schotwonden in het hoofd. Eerder bleek al dat was geschoten met het dienstwapen.

De recherche houdt nog wel rekening met andere scenario's. Ook is het onderzoek nog niet volledig afgerond. De uitslagen laten nog enkele weken op zich wachten. Zo worden vingerafdrukken en dna-materiaal op het vuurwapen onderzocht.

Zwollenaar gijzelt vier kinderen

De politie heeft maandagavond een 38-jarige man uit Zwolle opgepakt die korte tijd vier kinderen vasthield in zijn woning. Hij dwong een van de kinderen naar binnen te gaan, waarna de overige drie volgden. Dat meldt de politie dinsdag.

De kinderen probeerden weer buiten te komen maar dat lukte niet doordat de man de deur op slot had gedraaid. Ze kregen bovendien geen eten en drinken. De vier kregen uiteindelijk toch de kans om te ontsnappen, waarna ze de politie waarschuwden.

Wat er binnen precies is gebeurd, is nog niet duidelijk. Volgens de politie zijn kinderen in de buurt wel vaker bij de man in huis geweest. Ouders die thuis kinderen met een soortgelijk verhaal hebben, wordt verzocht contact op te nemen met de politie. De gijzelnemer zit nog vast.

Kreuziger wordt ploeggenoot van Contador

Roman Kreuziger fietst vanaf volgend seizoen voor het Deense Saxo Bank. Hij komt over van Astana. De Tsjechische wielrenner tekende een contract voor drie seizoenen bij de ploeg van manager Bjarne Riis, dat maakte het team dinsdag bekend.

"Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en ik denk dat Saxo Bank de beste ploeg voor mij is. Deze ploeg gelooft echt in mij. Na gesprekken met Bjarne en Alberto was ik overtuigd. Ik weet dat ik koersen kan winnen alleen de laatste jaren was het vertrouwen minder." De 26-jarige Kreuziger is na Daniele Bennati en Matti Breschel al de derde versterking die in korte tijd is gepresenteerd.

Kreuziger moet bij Saxo Bank Alberto Contador helpen aan een nieuwe Tourzege. In andere races mag hij voor eigen kansen rijden, zo benadrukte Riis." Roman is een renner die ik al een tijd in mijn team wilde hebben. Hij kan zowel klassiekers als etappes winnen. Ik denk ook dat hij nog kan verbeteren in bepaalde opzichten. Ik ben blij dat Roman voor ons gaat rijden."

De allrounder, die zondag namens Tsjechië ook start op het WK op de weg, won in 2008 de Ronde van Zwitserland en in 2009 de Ronde van Romandië. Kreuziger, vroeger door velen beschouwd als een toekomstig tourwinnaar, eindigde dit jaar als vijfde in de Ronde van Italië. Ook won hij een zware bergetappe. In de Tour de France eindigde de Tsjech de voorbije jaren twee keer in de top tien.


Kreuziger wordt ploeggenoot van Contador (Foto: Novum)

Intouchables naar Oscars voor Frankrijk

De bioscoophit Intouchables wordt Franse inzending voor de Oscars. Dat maakte het Centre National de Cinéma dinsdag bekend. De komische film van Olivier Nakache neemt het onder meer op tegen de Nederlandse inzending Kauwboy in de categorie niet-Engelstalige film.

Intouchables gaat over een blanke verlamde man die een donkere thuishulp aanneemt. De rijke gehandicapte en zijn ongepolijste hulp krijgen een bijzondere band. De komische film was een kassucces in Frankrijk en België en wist ook veel Nederlandse bioscoopbezoekers te trekken. Meer dan een miljoen Nederlanders zagen de Franse film.

Vorig jaar stuurde Frankrijk de film La Guerre est Déclarée in maar die film werd niet geselecteerd voor een Oscarnominatie. De Franse, stomme film The Artist won vijf Oscars, voor onder meer beste film, beste regie en beste acteur. Frankrijk won met Indochine in 1992 voor het laatst een Oscar voor niet-Engelstalige film.

In totaal worden vijf films genomineerd voor de Oscar. Of Intouchables en Kauwboy bij de gelukkigen zitten, wordt op 15 januari bekendgemaakt. De gouden beeldjes worden op 24 februari uitgereikt.

intouchables poster

Wisselende reacties op troonrede

Op de troonrede die koningin Beatrix dinsdagmiddag heeft opgelezen wordt uiteenlopend gereageerd. D66-leider Alexander Pechtold spreekt van een nodeloos 'somber verhaal', terwijl CDA-leider Sybrad Buma juist het realisme van de toespraak prees.

De koningin zei onder meer dat Nederland voor een opgave staat die om grote veerkracht vraagt. Het land wordt volgens haar hard geraakt door de economische crisis. Pechtold wees echter op het begrotingsakkoord dat zijn partij samen met VVD, CDA, GroenLinks en de CrhistenUnie heeft gesloten. Hiermee is de begroting voor 2013 al op orde gebracht.

PvdA-leider Diederik Samsom heeft in de troonrede vooral een opdracht aan de politiek gehoord, om samen uit de crisis te komen.

Geert Wilders vond de troonrede maar niets. "Het enige hoogtepunt van vandaag is dat ik vanavond naar Lady Gaga ga." Verder typeerde hij de rede van het staatshoofd als een 'slecht verhaal' van de Kunduz-partijen dat vooral 'heel veel lastenverzwaringen' voor burgers bevat.

"Het is een mooie, maar ook een surrealistische dag, want we weten niet waar we aan toe zijn", zei Wilders verder. "Er dreigt een kabinet van VVD en PvdA te komen, en dan kan de troonrede weer de prullenbak in."

SP-leider Emile Roemer noemde de troonrede een 'weinig verrassend verhaal'. "Het was vooral het Kunduz-akkoord, maar dat wordt alleen nog maar door D66 gesteund, zo lijkt het." Roemer zei het te betreuren dat er deze week geen debat wordt gehouden over de dinsdag gepresenteerde begroting. "We weten nu niet wat er nog van het akkoord over is."

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma noemde de troonrede 'realistisch en eerlijk'. "We gaan geen gemakkelijk jaar tegemoet." Ook Buma zei zich af te vragen hoeveel er overblijft van het Kunduz-akkoord. De PvdA wil van de btw-verhoging af en de VVD van de forenzentaks. "Dat kost vier miljard, ik zou graag snel willen weten hoe ze dat gaan dekken."

GroenLinks-leider Jolande Sap noemde het bijzonder dat het een troonrede was van vijf partijen, doelend op het Kunduz-akkoord. "Maar verder was de troonrede vlak van toon. Het is duidelijk dat men de formatie niet voor de voeten wil lopen."

Fortuna Sittard krijgt hulp uit Qatar

Fortuna Sittard komt mogelijk in Qatarese handen. De middenmoter uit de Jupiler League is met een investeringsmaatschappij uit de Golfstaat in gesprek over een overname. Dat heeft voorzitter Wil Meijers dinsdag bevestigd na berichtgeving in diverse media. Fortuna zou door de overname in een klap van alle schulden af zijn.

Volgens Meijers zijn de gesprekken nog in volle gang, maar Dagblad De Limburger heeft het al over een getekend voorcontract. Het zou volgens de krant gaan om Al Faisal Holding, een staatsbedrijf uit Qatar dat investeert in vastgoed en daarnaast commerciële en industriële activiteiten ontplooit.

De investeringsmaatschappij zou voor ongeveer twee miljoen euro de aandelen en het stadion van de club kopen. Bovendien worden de openstaande schulden afgelost. Al Faisal Holding zag onlangs een poging om het Belgische Antwerp FC op te kopen nog mislukken.

Na enkele succesvolle jaren verdween Fortuna Sittard in 2002 uit de Eredivisie. In 2009 ketsten de plannen om samen met Roda JC fusieclub Sporting Limburg te vormen op het laatste moment af.

Middelkoop verder in Izmir

Matwé Middelkoop heeft de tweede ronde van de Challenger in Izmir bereikt. De Nederlander schoof in de eerste omloop de Italiaan Luca Vanni met 6-4 en 6-2 aan de kant. De nummer 295 van de wereld stuit nu op de winnaar van het duel tussen de als vijfde geplaatste Dmitri Tursunov (125e op de rangking) en de Moldavische lucky loser Roman Borvanov.

Voor Boy Westerhof duurde de Challenger in het Slowaakse Trnava slechts één ronde. De nummer 206 van de wereld moest bij een stand van 6-0 en 1-0 in het voordeel van de Spanjaard Javier Marti opgeven met een blessure.

Ook Richel Hogenkamp was snel uitgeschakeld. Zij moest bij het ITF-toernooi in Podgorica met 6-1 en 6-2 haar meerdere erkennen in de Tsjechische Renata Voracova.

'Zzzzamsom' knikkebolt tijdens troonrede

De verkiezingscampagne en de onderhandelingen over het nieuwe kabinet lijken PvdA-leider Diederik Samsom niet in de koude kleren te zijn gaan zitten. In de Ridderzaal zat hij dinsdag te knikkebollen terwijl koningin Beatrix de troonrede voorlas.

Hij kwam met dichtvallende ogen in beeld op het moment dat Beatrix bij een passage over het gezond maken en beheersbaar houden van de overheidsfinanciën was aangekomen. De noodzaak daarvan wordt volgens de rede door weinigen betwist. Een gezamenlijke aanpak van onder meer bonden en maatschappelijke organisaties zou hierbij onontbeerlijk zijn.

Ook op Twitter is de knikkebollende Samsom niet onopgemerkt gebleven. "Zzzzamsom...", twittert journalist Charles Groenhuijsen.

[NSFW] Topless vrouwen in Parijse straten

Vrouwenbeweging Femen heeft vandaag een nieuw hoofdkwartier geopend in Parijs. Om dat extra luister bij te zetten, werd er door een aantal van de vrouwen halfnaakt rondgeparadeerd. Op hun lichamen hadden ze activistische leuzen geschilderd.

De vrouwenbewegingen bleven niet onopgemerkt. Al snel waren er meer camera's dan borsten te zien. Gelukkig zijn er daardoor voldoende foto's voorhanden om de uitgedragen boodschappen goed te kunnen lezen.

De van oorsprong Oekraïnse organisatie zoekt regelmatig de publiciteit op om te protesteren tegen religieuze onderdrukking en voor seksuele vrijheid. Om zo veel mogelijk aandacht te krijgen, doen ze dat vrijwel altijd met ontblote bovenlijven.

Femen ParijsNiets mis met vrouwenbewegingen

'Regeren zonder meerderheid in Senaat kan'

Een kabinet kan ook regeren zonder dat het een meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Dat maakte de voorzitter van de Eerste Kamer, Fred de Graaf (VVD), dinsdag duidelijk nadat hij had gesproken met Henk Kamp, die op verzoek van de Tweede Kamer de mogelijkheden voor een nieuw kabinet verkent.

Alles wijst erop dat VVD en PvdA op korte termijn de onderhandelingen over een nieuw kabinet kunnen beginnen. Beide partijen hebben echter geen meerderheid in de Senaat. Volgens De Graaf hoeft dat geen probleem te zijn. Hij wees erop dat het eerste kabinet-Rutte (minderheidskabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV) hier ook mee te maken had en bijvoorbeeld steun kreeg van de SGP of van anderen.

'Regeren zonder meerderheid in Senaat kan'
'Regeren zonder meerderheid in Senaat kan' (Foto: ANP)

Rosamund Pike in Nick Hornby-verfilming

Rosamund Pike gaat in de film Long Way Down spelen. De zwarte komedie is gebaseerd op het gelijknamige boek van de About a Boy-schrijver Nick Hornby. Pike voegt zich bij Sam Neill, Pierce Brosnan en Toni Collette, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

Long Way Down gaat over vier onbekenden die elkaar in Londen ontmoeten op de top van een wolkenkrabber. Ze zijn allemaal van plan van het torenhoge gebouw te springen maar sluiten een pact in leven te blijven en elkaar te helpen.

Hornby heeft al vaker zijn boeken verfilmd zien worden. Bekende voorbeelden zijn About a Boy en High Fidelity. Ook schreef hij het scenario van het drama An Education, waarin de 33-jarige Pike ook te zien was.

Long Way Down wordt geregisseerd door de Franse filmmaker Pascal Chaumeil. Hij maakt met het komische drama zijn eerste Engelstalige film. Wanneer het project in productie gaat, is nog onbekend.

Rosamund Pike

Brons juniore De Jong bij WK wielrennen

Nederland heeft de eerste medaille op het WK wielrennen in Limburg binnen. De 16-jarige Demi de Jong pakte dinsdag brons bij de tijdrit voor junioren. Ze legde de 15,6 kilometer tussen Eijsden en Valkenburg af in 23.29 minuten.

Elinor Barker ging met het goud aan de haal. De Britse was 1.03 minuten sneller dan De Jong. Zilver ging naar Cecile Uttrup Ludwig uit Denemarken. Nicky Zijlaard en Corine van der Zijden werden respectievelijk negende en twaalfde.

Dinsdagmiddag wordt de tijdrit voor vrouwen elite gereden. Ellen van Dijk en Anna van der Breggen verzorgen daar de Nederlandse inbreng.

Opslagruimte Wii U gemakkelijk uit te breiden

Gamers kunnen het opslaggeheugen van de Wii U zelf uitbreiden. Wanneer de standaard 8 GB of 32 GB niet genoeg is, kan het geheugen met een externe harde schijf of flash-geheugen worden uitgebreid. Dat heeft topman Reggie Fils-Aime van Nintendo gezegd tegen techwebsite Engadget.

De opslagruimte waarmee de Wii U standaard geleverd wordt, is aan de krappe kant, omdat de gamegigant wil dat meer consumenten spellen gaan downloaden voor de nieuwe spelcomputer. Met de keuze voor standaardoplossingen is het geheugen makkelijk uit te breiden.

De prijs van Flash-geheugen, dat standaard in de Wii U zit, zakt snel. Volgens Fils-Aime wil Nintendo consumenten niet te veel laten betalen voor iets dat over een jaar lang niet zo veel meer waard is. Daarom mogen gamers zelf hun opslaggeheugen uitbreiden met bijvoorbeeld een drie terabyte harddisk.

De Wii U ligt 30 november in de winkels.

Starbreeze werkt aan twee downloadgames

De Finse gamestudio Starbreeze werkt samen met de Amerikaanse uitgever 505 Games aan twee downloadbare spellen. Zowel het schietspel Payday 2 als het onbekende spel P13 moet volgend jaar op de markt verschijnen. Dat heeft 505 Games bekendgemaakt. Starbreeze is vooral bekend door de actiegames Syndicate en The Darkness.

Payday 2 is een online schietspel waarin spelers de rol van bankovervallers of politieagenten aannemen. Wat voor een spel P13 is, is niet bekend. De Zweedse filmregisseur Josef Fares, van onder meer Kopps uit 2003 en Jalla! Jalla! uit 2000, is betrokken bij de productie van het spel.

Het laatste spel van Starbreeze was het schietspel Syndicate. De game werd begin dit jaar op de markt gebracht, maar was geen commercieel succes. Wereldwijd zouden niet eens een half miljoen exemplaren verkocht zijn.

Ravage door gestolen truck in Eindhoven

Een gestolen vrachtwagen heeft maandagnacht in Eindhoven een met hoge snelheid zeker veertien auto's, twee lantaarnpalen en een verkeersbord geramd. De politie spreekt van een ravage.

De truck bleek gestolen in het Limburgse Tegelen. Nadat de bestuurder flinke schade had veroorzaakt op de Samuel de Langestraat en de Verhulstraat werd de wagen onbeheerd teruggevonden op de Locatellistraat. De politie onderzoekt wie er in zat.

Tuchtzaak Moszkowicz deels achter gesloten deuren

De tuchtzaak tegen advocaat Bram Moszkowicz die dinsdag dient, wordt deels achter gesloten deuren behandeld. Dat melden verslaggevers die bij de zaak in de rechtbank van Amsterdam aanwezig zijn op Twitter. Moszkowicz moet zich voor de raad van discipline verantwoorden omdat hij de belangen van de advocatuur zou schenden door grote contante betalingen aan te nemen.

Moszkowicz was dinsdag zelf niet bij de zaak aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Gabriel Meijers. Die pleitte ervoor een deel van de zaak besloten te behandelen vanwege de geheimhoudingsplicht van advocaten. Juist de dossiers over de contante betalingen worden nu zonder publiek en pers besproken.

De orde besloot tot de tuchtzaak na een onderzoek naar de praktijkvoering van Moszkowicz. Volgens de orde waren er geen omstandigheden die de grote contante betalingen rechtvaardigden en had Moszkowicz over deze betalingen moeten overleggen. Door contante betalingen kan inkomstenbelasting worden ontdoken.

Het onderzoek werd opgezet naar aanleiding van een artikel in NRC Handelsblad waarin werd geschreven dat de Belastingdienst onenigheid heeft met Moszkowicz omdat hij zich contant liet betalen. Hoewel daar geen concreet onderzoek naar is gedaan, zijn er volgens de orde geen aanwijzingen voor belastingontduiking.

Moszkowicz liet eerder al weten niets kwijt te willen over de betalingen, omdat hij daarmee zijn beroepsgeheim zou schenden. Volgens hem zouden contante betalingen gebruikelijk zijn in de advocatuur.

Bram Moszkowicz
Bram Moszkowicz (Foto: Novum)

Liesveld arbiter topper PSV-Feyenoord

Voetbalbond KNVB heeft bekendgemaakt dat Richard Liesveld zondag de topper in de Eredivisie tussen PSV en Feyenoord (16.30 uur) mag gaan leiden. Danny Makkelie fluit het beladen duel tussen ADO Den Haag en Ajax dat om 12.30 uur op het programma staat.

De KNVB maakte ook de arbiters voor de tweede ronde van de KNVB beker bekend. De kraker tussen FC Utrecht en Ajax staat op 26 september op het programma en staat onder leiding van Bas Nijhuis. N.E.C. Nijmegen - Feyenoord, het andere treffen tussen Eredivisieclubs, wordt geleid door Pol van Boekel.

Het Heilige Boek

De liefde voor boeken komt van mijn moeder. Als kind kon ik lang naar haar kijken als ze een boek las. Ze zat stil, iets wat ik toen nog niet goed kon, en ze kon alsmaar naar die rechthoek in haar schoot kijken. Bij ons thuis ging geen boek verloren. Op het ene boek lag wat meer stof dan op het andere, maar verder waren ze in perfecte staat. Ik kan dan ook zeer agressief worden als vriendlief ezelsoren in zijn boeken maakt, of als ik een snotje terugvind in een boek dat ik aan oma had uitgeleend. Heiligschennis!

Angela Schijf weer uit het ziekenhuis

Angela Schijf heeft het ziekenhuis weer verlaten. De 33-jarige actrice moest vorige week onder het mes vanwege een acute blindedarmontsteking, maar maakt het inmiddels goed.

"Ze is herstellende", laat haar management weten aan Novum Nieuws. De actrice is thuis en start volgende week weer met opnames van de serie Flikken Maastricht.

De opnames voor een nieuw seizoen voor de politieserie, waarin de actrice met onder anderen Victor Reinier speelt, moesten wegens Schijfs gezondheidsproblemen worden stilgelegd. De startdatum van de zevende reeks blijft vooralsnog staan op 1 februari.

Frans blad moet tettenfoto's Middleton inleveren

De pikante foto's van Kate Middleton moeten binnen 24 uur worden ingeleverd. Dat heeft een Franse rechtbank dinsdag bepaald. De plaatjes, waarop Kate topless te zien is, werden vrijdag voor het eerst door een Frans tijdschrift naar buiten gebracht. Vervolgens eisten Kate en haar man, de Britse prins William, een publicatieverbod.

Het Franse blad Closer publiceerde vrijdag als eerste de foto's waarop Kate met ontbloot bovenlichaam te zien is. De plaatjes waren met een telelens gemaakt toen de hertogin van Cambridge vakantie vierde in de Provence. Het Italiaanse tijdschrift Chi maakte 26 pagina's vrij voor de topless Middleton en ook de Ierse krant Daily Star plaatste het omstreden beeldmateriaal.

Het Britse koningshuis liet weten stappen te ondernemen omdat sprake zou zijn van 'groteske' inbreuk op de privacy van de Britse royals en eiste een publicatieverbod. Onder meer een Amerikaanse pornowebsite gaf aan de intieme foto's graag te willen kopen. Closer beweert over nog pikantere kiekjes van Middleton te beschikken.

NZA: Huisarts mag geen apotheek buitensluiten

Patiënten mogen voorgeschreven medicijnen bestellen bij de apotheek die zij willen, huisartsen mogen een doorverwijzing niet weigeren. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft twee huisartspraktijken op de vingers getikt omdat ze dat wel deden, zo blijkt dinsdag.

De Zorggroep Almere en de Huisartsenpraktijk Prinsenbeek, beiden samenwerkingsverbanden van huisartsen, weigerden expliciet om hun patiënten door te verwijzen naar een internetapotheek.

Voor de NZa is bij dit besluit doorslaggevend dat de betreffende huisartsen een machtspositie hebben in de regio’s waarin zij werken. Hun patiënten kunnen daardoor niet bij een andere huisarts terecht die hen wel wil doorverwijzen.

Hof voor mensenrechten bekijkt zaak Joran

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten gaat de rechtszaak van Joran van der Sloot in Peru onder de loep nemen. De advocaat van Van der Sloot heeft daarom gevraagd, omdat hij vindt dat het proces moet worden overgedaan. Dat meldt de Peruaanse krant El Commercio.

Volgens advocaat Máximo Altez is het recht van de voor moord veroordeelde Van der Sloot op een eerlijk proces geschonden. Hij zou niet volgens de regels door Chili zijn uitgeleverd aan Peru. Ook zou hem een tolk zijn onthouden. "Het Hof heeft het document geaccepteerd. Ik weet zeker dat we zullen winnen", aldus de advocaat maandag (lokale tijd).

Honderden Brabantse boeren in overtreding

Veel van de Brabantse veebedrijven stoten te veel ammoniak uit. Van de 627 boeren die zich aan de stikstofregels moeten houden, gingen er 332 in de fout. Dat schrijft de provincie Noord-Brabant dinsdag in een rapport over controles die in 2010 en 2011 zijn gehouden.

Vooral in de gemeenten Asten, Bernheze, Boekel, Oss en Veghel werden veel overtredingen geconstateerd. Bij 56 bedrijven ging het om een zware overtreding. De provincie heeft in 38 gevallen een dwangsom aangekondigd.

Een te hoge ammoniakuitstoot kan zorgen voor stank en gezondheidsrisico's. Ook bevoordeelt de stikstof uit de ammoniak veel voorkomende plantensoorten ten koste van zeldzamere.

Actievoerders Greenpeace vervolgd voor Shell-actie

Vier leden van Greenpeace die vrijdag werden aangehouden toen zij actievoerden bij tankstations van Shell, moeten zich voor de rechter verantwoorden. Dat meldt het Openbaar Ministerie in Almelo dinsdag.

Het viertal, twee Duitse vrouwen, een Duitse man en een man uit Velp, werd aangehouden op een tankstation in Hengelo. Ze worden ervan verdacht twee pompstations van Shell onbruikbaar te hebben gemaakt door vulslangen aan elkaar te binden met hangsloten of tiewraps. In december moeten zij zich voor de politierechter in Almelo verantwoorden.

Vrijdag werden ruim zeventig tankstations in het hele land onbruikbaar gemaakt door een groep van zo'n zestig actievoerders van Greenpeace. De actievoerders waren boos over boringen in het poolgebied waar Shell recent mee startte. In totaal werden achttien mensen aangehouden.

Greenpeace heeft beloofd tot aankomende vrijdag geen actie te voeren bij tankstations van Shell. Die dag dient een kort geding dat Shell tegen Greenpeace aanspande vanwege de acties.


Actievoerders Greenpeace vervolgd voor Shell-actie (Foto: Novum)

Lady Gaga verklaart Amsterdam de liefde

Lady Gaga stak haar liefde voor Amsterdam tijdens haar concert niet onder stoelen of banken. De zangeres, die maandag en dinsdag in de Ziggo Dome staat, liet meerdere malen doorschemeren dol te zijn op de hoofdstad. "Ik hou van Amsterdam, omdat iedereen eensgezind is", riep Gaga.

De excentrieke zangeres, die ook in haar vrije tijd geregeld in Amsterdam te vinden is, begon haar spectaculaire show op een mechanisch paard. Na een paar rondjes op het edeldier volgde het nummer Government Hooker en gingen Gaga's fans uit hun dak. Ook de zangeres zelf genoot duidelijk van haar show en bedankte haar 'Little Monsters' uitvoerig.

"Ik ben zo dankbaar dat jullie in deze moeilijke tijden geld en tijd vrijmaken voor mij", drukte ze haar aanhang op het hart. Enkele Nederlanders drukten hun liefde voor de zangeres uit in een portret, dat Gaga op het podium liefkoosde en kuste. Ook een joint die Gaga van haar fans kreeg, werd met open armen ontvangen.

Gaga speelde vooral nummers van haar nieuwste plaat, maar wereldhits als Bad Romance, Lovegame en Alejandro ontbraken niet. Voordat ze Pokerface inzette, gaf Gaga Amsterdam wederom een pluim. "De Verenigde Staten zouden meer op Nederland moeten lijken!"

Grofgebekte teddybeer populair in bioscopen

Ted was afgelopen weekeinde de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. De komedie van Family Guy-bedenker Seth MacFarlane draait om de vriendschap tussen een man, gespeeld door Mark Wahlberg, en zijn grofgebekte teddybeer.

Ted komt binnen op de eerste plaats in de lijst van best bezochte films van dit weekend. De nummer één van vorige week, de actiefilm The Bourne Legacy, zakt naar plek twee. De derde positie is voor De Verbouwing. De psychologische thriller met Tjitske Reidinga levert ook een plaatsje in.

The Expendables 2 en Madagascar 3: Europe's Most Wanted completeren de top vijf. De actiefilm zakt van plek drie naar vier, de animatie film stijgt van de negende naar de vijfde plaats.

Ted screen 1

Geflopte tv-serie Manimal wordt verfilmd

De tv-serie Manimal uit de jaren tachtig wordt een animatiefilm. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De serie was in 1983 kort te zien op een Amerikaanse tv-zender en werd afgemaakt door critici.

Manimal gaat over een rijke dokter met een mysterieus verleden. Hij kan in verschillende dieren veranderen en helpt zo de politie. Nadat de stekker uit de serie werd getrokken, kreeg het een cultstatus.

De producent van de serie, Glen Larson, gaat ook de film maken. Wanneer Manimal in de bioscopen moet draaien, is nog niet bekend.

Manimal

Warpspeed misschien toch mogelijk

Hoewel de zogenoemde 'warp drive' tot nu toe pure science fiction is, zou het kunnen dat het toch niet zo onmogelijk blijft als aangenomen wordt. Amerikaanse wetenschappers hebben een natuurkundig concept uit 1994 zo aangepast dat het in theorie mogelijk zou moeten worden om met tien keer de snelheid van het licht te reizen.

Bij het idee uit 1994 werd uitgegaan van een ruimteschip met de vorm van een rugbybal met een platte ring er omheen. Doordat ruimtetijd andere natuurkundige wetten kent dan de lichtsnelheid, zouden er ombuigingen daarvan mogelijk moeten zijn, waardoor de enorme snelheden in theorie mogelijk worden.

Het grootste probleem bij het oorspronkelijke concept was dat er een ongekend grote hoeveelheid energie nodig zou zijn om dergelijke snelheden te behalen. De totale hoeveelheid benodigde energie zou vergelijkbaar zijn met de totale massaenergie van de planeet Jupiter.

Nu blijkt dat de vorm van de ring om het ruimteschip een groot verschil maakt. Als die namelijk niet plat is, maar meer donutvormig, dan blijkt de benodigde energie bijzonder veel lager te liggen. Dan zou de energie van een modern ruimteschip al voldoende kunnen zijn.

De wetenschappers zijn momenteel bezig met een proefopstelling waarmee de theorie getest kan worden, maar ook als die experimenten succesvol blijken, dan zal het nog lange tijd duren voordat de mensheid in staat is tot interstellaire reizen.

Bynes baalt van vergelijking met Spears en Lohan

Amanda Bynes is niet blij dat ze wordt vergeleken met aan lager wal geraakte collega's als Britney Spears en Lindsay Lohan. De Hairspray-actrice, die zich de laatste maanden als wegpiraat en brokkenpiloot gedraagt, vertelt vrienden dat ze alles onder controle heeft.

Volgens Bynes is er dan ook helemaal geen sprake van dat ze à la Britney onder curatele wordt gesteld, schrijft entertainmentwebsite TMZ op basis van ingewijden. Spears raakte begin 2008 de weg kwijt, belandde in een psychiatrische kliniek en staat sindsdien onder curatele. Bynes beweert dat ze niet in een vergelijkbare neerwaartse spiraal is beland en nog prima haar eigen boontjes kan doppen.

Buren van de 26-jarige actrice denken daar anders over. Volgens hen is Bynes' onderkomen een grote rotzooi en heeft de voormalig tienerster psychische problemen. Bynes is echter niet van plan zich te laten behandelen, schrijft entertainmentzender E! De actrice houdt vol niet verslaafd te zijn en zegt geen psychische problemen te hebben.

Lindsay Lohan sneerde maandag naar Bynes. In een tweet vroeg Lohan zich af waarom zij wel in de bak belandde na roekeloos rijgedrag terwijl Bynes al maanden straffeloos over de weg slingert. "Ik haat het met haar vergeleken te worden", reageerde Bynes volgens ingewijden op Lohans tweet.

Bynes vindt zichzelf braver dan Lohan, omdat ze nooit is gearresteerd wegens rijden onder invloed. Daarvan wordt Bynes wel verdacht, maar ze houdt vol dat ze geen druppel drinkt. Later deze maand moet de 26-jarige, die inmiddels haar rijbewijs en auto kwijt is, bij de rechter tekst en uitleg geven over haar rijgedrag.

Schumacher weer naar Race of Champions

Michael Schumacher zal ook dit seizoen deel gaan nemen aan de Race of Champions. De zevenvoudig wereldkampioen zal met Sebastian Vettel weer een team gaan vormen in de landenwedstrijd in het evenement dat dit jaar in de Thaise hoofdstad Bangkok gehouden zal worden.

Schumacher. "Ik heb nog nooit in Thailand geracet, dus dit is een mooie toevoeging aan mijn autosportreizen. Het betekent wel dat Team Duitsland zijn thuisvoordeel kwijt is, maar Sebastian Vettel en ik stonden ook in Londen en Beijing ons mannetje, dus ik hoop dat we onze zegereeks voort kunnen zetten."

"Ik heb vaak aan de start van Race of Champions gestaan en het is altijd een amusant evenement. De competitie is van ondergeschikt belang, het plezier en contact met collega's trekken mij het meest aan. Maar racen in een stadion is sensationeel en natuurlijk zijn we allemaal professionals. Zodra het vizier dicht is willen we gewoon winnen!"

Japanse kok van eigen geslachtsdeel vervolgd

De Japanse kok Mao Sugiyama, die zijn eigen geslachtsdeel kookte en serveerde tijdens een diner, wordt waarschijnlijk aangeklaagd voor openbare schennis van eerbaarheid. Dit heeft de politie van Tokio dinsdag bekendgemaakt.

Afgezien van de 23-jarige creatieve kok heeft justitie nog drie mensen op het oog die meehielpen het bijzondere etentje te organiseren. Een woordvoerder van de politie geeft aan dat de vier hebben samengespannen om “openlijk het afgehakte mannelijke geslachtsdeel te tonen aan de 71 verzamelde gasten”.

Opvallend is dat de Japanse justitie niet strafrechtelijk kan optreden tegen het opdienen van de gekookte fallus op zich. Kannibalisme is namelijk niet verboden in Japan.  

Sugiyama geeft toe dat het excentrieke diner heeft plaatsgevonden. Naar eigen zeggen is het etentje georganiseerd om “bewustwording te creëren over seksuele minderheden”.

Mao ziet zichzelf als aseksueel en liet zijn genitaliën afgelopen maart chirurgisch verwijderen en vervolgens invriezen. Het zaakje werd nog wel even onderzocht op ziektes, voordat het in mei in een muziekclub in Tokio geserveerd werd. Voor een stukje fallus moest men 20.000 yen (194 euro) neertellen.

Vacansoleil contracteert Sloveen Bole

Wielerploeg Vacansoleil heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Grega Bole. De 27-jarige Sloveen komt over van Lampre. Met de komst van Bole hoopt de ploeg beter voor de dag te komen in de klassiekers.

Bole won vorig jaar de zware eendagskoers GP Plouay. Ook kroonde hij zich tot Sloveens kampioen. In 2011 brak hij door met een zege in de eerste etappe van het Critérium du Dauphiné. Dit jaar wist de renner nog geen aansprekend resultaat te boeken..

Eerder werd ook al oud-raborenner Juan Antonio Flecha gecontracteerd met het oog op het klassiekerwerk. Manager Daan Luijkx hoopt zijn ploeg komende tijd nog uit te breiden met een kopman voor het rondewerk. De ploeg neemt aan het eind van dit seizoen afscheid van Matteo Carrara, Stijn Devolder en Gustav Erik Larsson.

Van Rhijn: "Besef dat alles bijzonder is"

Ricardo van Rhijn staat voor zijn debuut in de Champions League. Het gaat hard met de nog prille loopbaan van de 21-jarige Ajacied. Vorig jaar debuteerde hij in het eerste van Ajax en is inmiddels niet meer weg te denken uit de basiself van coach Frank de Boer.

"Ik ben benieuwd hoe de sfeer zal zijn, als speler", zegt Van Rhijn tegen De Volkskrant. "Zenuwen? Nee. Ik heb soms kriebels tijdens het eten of een beetje in de kleedkamer, maar daarna is het voorbij. Dan wil ik naar buiten, naar de grote, open ruimte, het voetbalveld. Dan verdwijnen al die gevoelens."

Sinds het vertrek van Gregory van der Wiel is Van Rhijn de vaste rechtsback van Ajax. Vorig seizoen speelde de inmiddels Nederlandse international al een hoop wedstrijden door de blessure van Van der Wiel. "Ik durf van mezelf te zeggen dat ik een nuchtere jongen ben die niet gaat zweven. Althans: dat kan ik nu wel stoer zeggen, maar tot nog toe kan ik ermee omgaan."

"Ik besef dat alles heel bijzonder is", vervolgt Van Rhijn. "Elke keer in een wedstrijdtenue stappen en het veld opgaan voor publiek. Of het nu tegen RKC is of Hongarije, in de Arena of in een oud stadion in Budapest, dat maakt me niet uit. Juist die verschillen zijn mooi, daarvan geniet ik intens. Het zijn dromen die een beetje uitkomen."

Hij speelde pas achttien wedstrijden in de Eredivisie. Toch heeft hij al drie interlands achter zijn naam staan en na vanavond ook een wedstrijd in de Champions League. "Ja, dat is een gekke verhouding. Ik zie het Nederlands elftal als een bonus, die ik meeneem in de grote tas van ervaring. Ik leef niet in een roes, maar bedenk me steeds hoe apart het is, met al die jongens van het Nederlands elftal aan één tafel."

Phelps en Felix beste Amerikaanse sporters

Michael Phelps en Allyson Felix zijn door het Amerikaans olympisch comité USOC verkozen tot beste sporters van het afgelopen seizoen. Zowel de zwemmer als de hardloopster had die uitverkiezing te danken aan de uitstekende prestaties op de Olympische Spelen van Londen.

Phelps won de prijs twee keer eerder en telkens in een olympisch jaar (2004 en 2008). De 27-jarige zwemmer bracht in Londen zijn totaal aantal gouden olympische medailles op achttien en sloot zijn carrière daarmee af in stijl.

Felix won deze zomer op de 200 meter haar eerste individuele olympische gouden medaille. Ook maakte ze deel uit van de estafetteploegen op de 4x100 en de 4x400 meter.

De roeisters van de Vrouwen Acht werden verkozen tot Amerikaanse ploeg van het jaar. Jessica Long en Raymond Martin zijn de beste paralympische sporters.


Phelps en Felix beste Amerikaanse sporters (Foto: Novum)

Piet Kerkhof gaat dicht

Kleding- en schoenenwinkel Piet Kerkhof sluit alle achttien vestigingen. De Utrechtse vestiging van de keten bevestigt dinsdag dat het bedrijf vrijwillig liquideert, na berichtgeving hierover in De Telegraaf. Door de sluiting per 1 december komen tweehonderd mensen op straat te staan.

Het in 1947 opgerichte Piet Kerkhof veranderde vorige maand nog van logo en naam en richtte een webwinkel op. Ook werd een samenwerking opgestart met sportwinkelketen Perry. De transformatie tot 'Piet' heeft de slechte prestaties van de afgelopen jaren echter niet snel genoeg doen keren. Wat er met de kersverse webwinkel pietonline.nl gaat gebeuren is niet duidelijk.

Een woordvoerder van de keten zei tegenover de NOS dat voor het personeel een bureau wordt ingehuurd dat op zoek gaat naar ander werk. In de afgelopen maanden was er nog gezocht naar een overnamepartner. Omdat de retailmarkt zo slecht presteert haakten deze echter allemaal af, aldus de zegsman.

Recordaantal bestellingen nieuwste iPhone

De iPhone 5 is in de eerste 24 uur waarin klanten het nieuwste toestel van Apple konden bestellen, ruim twee miljoen keer besteld. Dat is veel meer dan bij alle andere iPhones, maakte Apple maandag bekend. Het vorige record van Apple stond op een miljoen voorbestelde exemplaren van de iPhone 4S.

Ondanks de indrukwekkende cijfers moet de iPhone concurrentie voor zich dulden. Van de Samsung Galaxy S3 zijn dit voorjaar wereldwijd negen miljoen exemplaren voorbesteld.

De iPhone 5, die verkrijgbaar is voor prijzen variërend van 199 tot 399 dollar (prijs bij contract), werd vorige week woensdag onthuld. De smartphone beschikt over een snellere A6-chip, een groter scherm en is kleiner en dunner van formaat. Vanaf 28 september is de smartphone verkrijgbaar in Nederland.

Boete door hoge nood

Een 35-jarige man uit Hilversum is dinsdagochtend vroeg zijn rijbewijs kwijtgeraakt, nadat hij met bijna 200 kilometer per uur door de Leidsche Rijntunnel op de snelweg A2 was gereden. Bij zijn aanhouding verklaarde de Hilversummer volgens de politie dat hij zo hard had gereden omdat hij heel nodig naar de wc moest.

Agenten zagen de man door de tunnel scheuren op een plek waar maximaal 90 kilometer per uur mag worden gereden. Ze zetten de achtervolging in, maar konden de hardrijder niet inhalen. Pas bij Maarssen konden ter assistentie opgeroepen politiewagens de Hilversummer tot stoppen dwingen. Het bleek niet de eerste keer te zijn dat de bestuurder werd betrapt op veel te hard rijden.

Hoge nood
Hoge nood (Foto: ANP)

Philip Seymour Hoffman gaat weer regisseren

Philip Seymour Hoffman heeft getekend voor de regie van het bovennatuurlijke drama Ezekiel Moss. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De Amerikaanse acteur debuteerde in 2010 als regisseur met het komische drama Jack Goes Boating.

Ezekiel Moss gaat over een mysterieuze man die met doden kan praten. Als hij aankomt in een klein dorpje in de Amerikaanse staat Nebraska verandert het leven van veel dorpelingen, waaronder dat van een weduwe en haar zoon.

Het scenario van de film is geschreven door Keith Bunin, die meewerkte aan de tv-serie In Treatment. Het script stond op de beruchte Black List, een lijst met veelbelovende scenario's waar producenten hun vingers niet aan durven te branden.

De 45-jarige Hoffman neemt momenteel Catching Fire op, het vervolg op de avonturenfilm The Hunger Games. Hij won eerder deze maand met collega Joaquin Phoenix de prijs voor beste acteur voor zijn rol in het drama The Master. Wanneer hij aan Ezekiel Moss begint, is nog onbekend.

Hoffman heeft zin in vervolg Hunger Games (Novum)

'Zorgpremie gaat maar 20 euro omhoog'

De zorgpremie gaat volgend jaar gemiddeld met twintig euro omhoog en niet met honderd euro. Dat stelt een ingewijde in Den Haag dinsdag tegenover Novum Nieuws in reactie op berichtgeving van De Telegraaf en de NOS.

Een verklaring voor het grote verschil in stijging kon hij niet geven. "Dat ligt erg ingewikkeld, maar vanmiddag zal het uit de cijfers blijken." De Telegraaf schreef dat de premie fors stijgt doordat de dekking van het basispakket wordt uitgebreid. Ook komen de opleidingskosten van verpleegkundigen vanaf volgend jaar voor rekening van zorgverzekeraars.

De rekenpremie, die het ministerie van Volksgezondheid dinsdag bekendmaakt, zou hierdoor met 104 euro stijgen. De prijs die zorgverzekeraars rekenen, zou nooit lager uitkomen dan deze rekenpremie. De Telegraaf hield de mogelijkheid wel open dat de stijging toch nog lager uitvalt, bijvoorbeeld als verzekeraars hun reserves aanspreken.

Monster Hunter 3: Ultimate niet online op 3DS

De versie van het actierollenspel Monster Hunter 3: Ultimate voor de Nintendo 3DS kan niet online worden gespeeld. Spelers kunnen wel via een draadloze verbinding met een andere 3DS of Wii U-spelcomputer samen spelen met anderen. Dat heeft uitgever Capcom maandagnacht bekendgemaakt.

De editie voor de Wii U kan wel online worden gespeeld. Waarom de 3DS-versie niet online kan en de Wii U-versie wel is niet verduidelijkt. Het actierollenspel werd vorige week donderdag aangekondigd door Nintendo en Capcom. Het spel moet in maart verkrijgbaar zijn voor beide spelcomputers.

In Monster Hunter moeten spelers proberen steeds grotere monsters te verslaan. Sommige monsters zijn zo moeilijk dat samenwerken met andere gamers belangrijk is. De online functies in Monster Hunter Freedom, voor de PSP, en Monster Hunter Tri, voor de Wii, zijn populair gebleken.


Monster Hunter 3: Ultimate niet online op 3DS

Afscheidssprong blijkt dodensprong voor basejumpster

Een 37-jarige Zweedse basejumpster is afgelopen weekend in Zwitserland te pletter geslagen tijdens het beoefenen van haar sport. Ironisch genoeg was de sprong juist bedoeld als afscheidssprong: de 37-jarige Wioletta Roslan was namelijk al vier maanden in blijde verwachting. Dat schrijft de Daily Mail.

De vrouw sprong in de buurt van het dorp Stechelberg samen met haar vriend Aleksander Domalewski van de Via Ferrata-klif die zo'n 300 meter diep is. De vrouw raakte echter in de problemen: haar parachute weigerde elke dienst. Volgens de moeder van de vrouw zou ze de armen hebben gespreid toen ze realiseerde dat er geen hoop meer was.

Roslan was een fanatiek beoefenaar van het basejumpen, waarbij men springt van grote hoogte, om pas op het allerlaatste moment de parachute te openen. Ze was twee jaar eerder voor de hobby vanuit haar moederland naar Zwitserland verhuisd.

Aanslag in Kabul om anti-islamfilm

Bij een zelfmoordaanslag bij de luchthaven van Kabul zijn dinsdag zeker negen mensen om het leven gekomen. De terreurbeweging Hezb-e-Islami heeft de verantwoordelijkheid opgeëist en zei dat het om een wraakactie ging tegen de anti-islamfilm Innocence of Muslims.

De aanslag werd gepleegd door een 22-jarige vrouw die Fatima heette, zei een woordvoerder van de terreurgroep.

Volgens de politie reed de zelfmoordterrorist met een met explosieven volgeladen auto in op een minibusje. Het busje vervoerde buitenlanders die werkten voor een luchtvaartmaatschappij.

Grosjean: "Veel geleerd tijdens schorsing"

Romain Grosjean heeft naar eigen zeggen veel opgestoken van het weekend dat hij door een schorsing aan de kant moest staan. De Lotus-coureur werd na de Grand Prix van België gestraft voor een startincident en moest daarom de race in Monza vanaf de pitmuur volgen.

Grosjean: "Het voornaamste dat ik heb meegekregen van Monza, was de steun van het team, terwijl ik daar in de garage stond. Het was heel fijn en zoiets heeft een coureur nodig. We zijn als een familie en dat heeft veel voor me betekend. Daarbij is het altijd nuttig om met de engineers op de pitmuur te zitten en de data te bekijken. Je ziet de auto's vanuit een ander perspectief. Afgezien van het rijden op zich, was dit de best mogelijke voorbereiding op het weekend in Singapore."

Bijna 5 procent woningen staat leeg

Bijna 5 procent van de woningen in Nederland staat leeg. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

In totaal werden op 1 januari 2011, de meest recente datum waarvoor het CBS cijfers beschikbaar heeft, 375.000 van de 7,2 miljoen woningen in Nederland niet bewoond. Bij circa 75.000 woningen komt dit omdat ze worden gebruikt als praktijkruimte, studio of tweede woning. De rest stond leeg.

Ruim 15 procent van de leegstaande huizen zijn na 2000 gebouwd. Twee derde van alle leegstaande woningen zijn huurhuizen.

Bijna 5 procent woningen staat leeg
Bijna 5 procent woningen staat leeg (Foto: ANP)

Pellè sluit langer verblijf bij Feyenoord niet uit

Graziano Pellè sluit in een interview met NUsport niet uit dat hij langer bij Feyenoord zal blijven. De Italiaanse spits is deze transferperiode door de Rotterdammers aangetrokken om te zorgen voor doelpunten. Hij denkt zelfs dat Feyenoord mee kan gaan doen in de titelstrijd.

"Je weet hier nooit wat er zal gebeuren. PSV, Ajax en FC Twente zijn normaal gesproken beter dan wij, maar wij kunnen zomaar voor een grote verrassing zorgen. Je moet je doelen hoog stellen om hoog te eindigen. Als we van tevoren zeggen dat een vijfde plaats goed genoeg is, worden we nooit eerste."

De aanvaller wil zelf geen aantal goals noemen die hij zal gaan maken, maar Feyenoord-trainer Ronald Koeman mikt op vijftien stuks. "Dat is een mooi doel. Ik zal mijn best doen. Maar als ik slechts één doelpunt maak en we worden kampioen, is het ook oké. Als ik maar op een of andere manier belangrijk ben geweest voor het team."

Pellè sluit niet uit dat hij ook na dit seizoen in Rotterdam zal voetballen. "Dat kan ik je niet zeggen. Ik ben heel blij dat ik bij Feyenoord speel, maar wat er na dit seizoen gebeurt? Misschien blijf ik, misschien zeggen ze tegen me: ga alsjeblieft weg. En misschien ga ik naar een grotere club."

Raboploeg haalt ook Bobridge

De Rabobank-wielerploeg blijft de sprinttrein uitbreiden. Na de Duitser Robert Wagner en de Australiër David Tanner is nu de 23-jarige Australiër Jack Bobridge aangetrokken. De tijdrijder komt over van Orica-GreenEdge waar hij vanwege persoonlijke omstandigheden zijn contract ingeleverd had.

Bobridge is in het verleden zowel op de baan als op de weg actief geweest. De Australiër wist in 2011 op de baan de wereldtitel op de individuele en de ploegachtervolging te pakken en greep een jaar eerder een rit in de Eneco Tour. Dit seizoen heeft hij nog geen aansprekende resultaten kunnen boeken.

'PSV'er Locadia akkoord over contract tot 2017'

Jürgen Locadia gaat op korte termijn zijn toekomst aan PSV verbinden. De 18-jarige spits heeft een mondeling akkoord bereikt over een contractverlenging tot 2017, meldt het Eindhovens Dagblad maandag. Locadia geldt als een groot talent en mocht van PSV ondanks interesse van andere clubs niet op huurbasis vertrekken.

Locadia maakte iets minder dan een jaar geleden zijn debuut voor PSV, in het bekerduel met de amateurs van VVSB. Een maand later mocht de aanvaller ook in bekerverband aantreden tegen FC Lisse. Het waren tot dusver zijn enige twee officiële duels in de hoofdmacht.

Bertens verder, Rus onderuit in Seoul

Kiki Bertens heeft op het WTA-toernooi van Seoul eenvoudig de tweede ronde bereikt. De Wateringse won op het Koreaanse hardcourt met 6-3 en 6-1 van de Amerikaanse Vania King. Voor Arantxa Rus viel juist in de eerste ronde het doek. De als eerste geplaatste Caroline Wozniacki was met 6-1 en 6-2 veel te sterk voor de tennisster uit Monster.

Bertens speelt in de volgende ronde tegen Silva Soler-Espinoza. De Spaanse was verrassenderwijs te sterk voor de als vijfde geplaatste Duitse Julia Görges. Bertens en Soler speelden één keer eerder tegen elkaar. Vorig jaar in het Engelse Bath won de Nederlandse door een opgave van de Spaanse.

'Microsoft hint naar Killer Instinct'

Microsoft heeft aangegeven dat ze alle rechten in handen hebben van Killer Instinct. Dit laat Microsoft weten op een website voor Xbox Live Arcade-games. Gezien de reactie op de site gaat het hier dus eventueel om een nieuw deel op Xbox Live Arcade, of uiteraard een HD-remake van de eerdere games.

“With all due respect to our friends in the media who like to frequent trademark sites, we thought we’d break this one ourselves. Our legal eagles have authorized us to say: ‘We have either renewed or refiled a trademark application in various jurisdictions", aldus Microsoft.

Carrière Jody Bernal in gevaar na 'dodensprong'

Jody Bernal vreest voor zijn carrière na zijn 'dodensprong'. Nadat de zanger verkeerd op het water terechtkwam tijdens een training voor Sterren Springen, is hij rechts 'stokdoof' en heeft hij last van duizeligheid. "Verdwijnt mijn doofheid niet na een operatie, dan is dat dramatisch voor mijn carrière", zegt Bernal dinsdag in het AD.

Bernal klapte hard met zijn rechteroor op het wateroppervlak, waardoor zijn trommelvlies werd geperforeerd en het slakkenhuis werd beschadigd. Als Bernals gehoor niet snel terugkeert, moet er via een sneetje achter zijn oor een nieuw trommelvlies worden ingebracht. "Ik duim voor een goede afloop, maar ik vrees het ergste", zegt de zanger.

De 30-jarige Bernal moet er niet aan denken om de rest van zijn leven halfzijdig doof te blijven. "Dat is voor iemand als ik, die bijna dagelijks met muziek bezig is, een regelrechte ramp." Toch blijft hij nuchter. "En toch ook weer geen drama, want ik weet dat er ergere dingen op de wereld zijn dan doofheid."

De zanger zou niet nog eens aan het schoonspringprogramma meedoen. "Dat heeft niets te maken met het programma, maar meer met het feit dat ik van nature een tikkeltje roekeloos ben ingesteld."

Wolfsen overweegt drooglegging rond risicowedstrijden FC Utrecht

De Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen overweegt een alcoholverbod in te stellen voor de omgeving van stadion Galgenwaard op dagen dat FC Utrecht risicowedstrijden speelt. Daarmee volgt de burgervader een wens van de gemeenteraadsfracties van CDA, Leefbaar Utrecht en ChristenUnie. Ook de coalitiepartij PvdA staat achter het voorstel.

De raad besprak gisteravond een evaluatierapport over de rellen tijdens en na de met 2-6 verloren competitiewedstrijd van FC Utrecht tegen FC Twente van eind vorig jaar. Tientallen "voetballiefhebbers" raakten toen slaags met de ME. Uiteindelijk maakte de politie onder meer met waarschuwingsschoten een einde aan het geweld. Een aantal agenten raakten gewond. Uiteindelijk konden er 91 relschoppers worden opgespoord en veroordeeld.

De drooglegging is een strop voor de horeca, maar vooral ook voor de amateurvoetbalclubs die in de directe omgeving van het stadion zijn gevestigd. Clubs als Odin, Domstad Majella, Sterrenwijk en Kampong krijgen bij thuiswedstrijden van FC Utrecht honderden supporters over de vloer die afkomen op het goedkope bier dat daar in de kantines wordt geschonken.

Grote gevangenisuitbraak in Mexico

Zeker 132 gedetineerden in Mexico zijn er maandag in geslaagd via een tunnel te ontsnappen uit een gevangenis in de staat Coahuila. De politie en het leger zijn een grote klopjacht begonnen. De gevangenisdirecteur en twee van zijn medewerkers zijn aangehouden. Ze worden verdacht van betrokkenheid bij de ontsnapping.

De tunnel was er al maanden, zei officier van justitie Homero Ramos Gloria tegen de tv-zender Milenio. Met een lengte van 6,5 meter en een doorsnee van ruim een meter reikte de tunnel tot buiten de gevangenismuur. De gevangenen knipten vervolgens een gat in een hekwerk, waarna ze ervandoor gingen.

De autoriteiten hebben tipgelden van ruim elfduizend euro uitgeloofd voor informatie die tot iedere arrestatie van een ontsnapte gedetineerde leidt.

'Koopkracht daalt met 0,75 procent'

De koopkracht daalt komend jaar met gemiddeld 0,75 procent. Dat meldt de NOS dinsdagochtend op basis van nog geheime Prinsjesdagstukken.

De daling zou komen door hogere zorg- en pensioenpremies, een hogere btw en hogere accijnzen op alcohol en tabak. De basisverzekering wordt volgens de NOS en De Telegraaf bijna tien procent duurder, een stijging van honderd euro per jaar. Het eigen risico stijgt van 220 naar 350 euro per jaar.

De economie zou het komende jaar met 0,75 procent groeien en het begrotingstekort blijft net onder de grens van drie procent. De Miljoenennota en de Macro Economische Verkenning worden om 15.15 uur openbaar.

Voormalig minister van Sociale Zaken Willem Vermeend (PvdA) noemde de cijfers in het televisieprogramma niet verrassend. De koopkrachtdaling was volgens hem al te berekenen. "Het is wel veel, maar dit hebben we in de jaren tachtig ook gehad."

Hoofdredacteur Irish Daily Star geschorst

Hoofdredacteur Michael O'Kane van de Irish Daily Star is geschorst vanwege zijn beslissing om toplessfoto's van prins Williams vrouw Kate, de hertogin van Cambridge te publiceren. Dat heeft de eigenaar van de krant, het bedrijf Independent Star, maandag meegedeeld.

Er is een intern onderzoek gestart, zei Independent Star.

De krant drukte enkele foto's af in de edities die in Ierland verschenen, maar niet in die voor het Verenigd Koninkrijk. De foto's werden eerder gepubliceerd in het Franse blad Closer.

De Ierse minister van justitie Alan Shatter zei naar aanleiding van de affaire te overwegen eerder losgelaten plannen voor nieuwe privacywetgeving weer van stal te halen.

Grote steden willen minder belemmeringen

De vier grote steden willen meer vrijheid bij het toenemende aantal taken dat ze van de rijksoverheid krijgen toebedeeld. De burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht voelen zich bij het aanpakken van de groeiende jeugdwerkloosheid en de vastgelopen woningbouw belemmerd, schrijven zij dinsdag in een opiniestuk in de Volkskrant.

"Zodra het kabinet en de Tweede Kamer taken overdragen aan gemeenten, wordt alles meteen dichtgestuct met regels, voorwaarden en protocollen." Om de crisis te bestrijden, zouden gemeenten ook de ruimte moeten krijgen.

Als voorbeeld wordt de jeugdzorg genoemd "Sommige probleemgezinnen krijgen meer dan tien instanties over de vloer, die van elkaar niet weten wat ze doen." Er zou daarom een grote schoonmaak nodig zijn in de regels en voorschriften. "De gemeenten moeten de vrijheid krijgen om het stelsel opnieuw in te richten, zonder zich voor alles te moeten verantwoorden aan het Binnenhof."

Pas als de gemeente echt de regie heeft zou ze effectief in kunnen grijpen. Ook willen de grote steden het woningentekort aanpakken door ruimte te geven woningen te bouwen en leegstaande kantoren om te vormen tot woningen, maar daar zouden ze nu niet toe in staat zijn.

De burgemeesters benadrukken niet om meer geld te vragen. "Want dat zou in een financiële crisis van weinig realiteitszin getuigen."

De gemeenten spreken van een 'New Deal', een programma waarmee de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt in de jaren dertig de Grote Depressie aanpakte. "De steden zijn een route ingeslagen die breekt met veertig jaar modderen over de bestuurlijke inrichting. Wij willen vooral aan de slag."

Familie maker anti-islamfilm duikt onder

Vier familieleden van de maker van de geruchtmakende anti-islamfilm zijn maandag ondergedoken.

De filmmaker zelf, Nakoula Bassily Nakoula (55), is niet meer gezien sinds de politie hem zaterdag had ondervraagd. Zijn film 'Innocence of Muslims' leidt wereldwijd tot grote betogingen door moslims, omdat hun profeet Mohammed erin werd bespot.

In Egypte heeft een salafistische predikant maandag een fatwa uitgeroepen over Nakoula. Hij riep moslims op om iedereen die bij de productie van de film betrokken was met de dood te bestraffen.

Familie maker anti-islamfilm duikt onder
Familie maker anti-islamfilm duikt onder (Foto: ANP)

'Grand Theft Auto V voor Wii U'

Bij het Zweedse CDON staat Grand Theft Auto V te bestellen voor Nintendo Wii U. Nu kan dit natuurlijk een foutje zijn, maar het onlangs aangekondigde Call of Duty: Black Ops 2 stond ook al maanden geleden voor Wii U bij een online winkel.

Het zou voor het eerst zijn dat de Grand Theft Auto-franchise op een Nintendo-console verschijnt. Eerder zijn er wel spellen uit de reeks uitgekomen voor handhelds van Nintendo.

Het internet gonst van de geruchten, maar Rockstar zelf heeft geen platform of datum bekendgemaakt voor Grand Theft Auto V.

CDON

'Zorgpremie stijgt volgend jaar met honderd euro'

De zorgpremie stijgt volgend jaar met honderd euro per persoon. Het eigen risico gaat daarbij omhoog van 220 euro naar 350 euro, schrijft De Telegraaf dinsdag op basis van ingewijden. De stijging kan nog worden gedempt als verzekeraars interen op hun reserves.

De stijging komt doordat de dekking van het basispakket wordt uitgebreid. Zo wordt de zorg voor revaliderende ouderen voortaan door zorgverzekeraars vergoed en niet meer uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Ook komen de opleidingskosten van verpleegkundigen vanaf volgend jaar voor rekening van de zorgverzekeraars.

Zorgverzekeraar ONVZ stelt in de krant dat het bij elkaar om vier miljard euro gaat die eerst door de overheid werd betaald en nu door verzekeraars moet worden opgehoest. "Het tekort op de rijksbegroting gaat omlaag, maar burgers en werkgevers krijgen de rekening gepresenteerd", zegt ONVZ-bestuurder Arno Kleijnenberg in de krant.

Het bedrag dat zorgverzekeraars minimaal nodig hebben om de kosten van de basisverzekering te dekken, de zogenoemde rekenpremie, zou onder meer hierdoor met 104 euro stijgen. De rekenpremie wordt dinsdag vastgesteld door het ministerie van Volksgezondheid.

De prijs die zorgverzekeraars rekenen, zou nooit lager uitkomen dan deze rekenpremie. Meestal komt er wat bovenop vanwege de bedrijfskosten van de verzekeraars en om bijvoorbeeld te compenseren voor wanbetalers.

Romney bespot kiezers Obama

Vijftig dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een video opgedoken waarin de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney de Democratische kiezers bespot om hun "slachtoffermentaliteit".

Het links georienteerde tijdschrift Mother Jones publiceerde de video maandag op internet. Het filmpje is opgenomen met een verborgen camera tijdens een fondsenwerving waar geen media welkom waren.

Over de 47 procent van de Amerikaanse kiezers die van plan zijn om hun stem aan de huidige president Barack Obama te geven zegt Romney: "Er zijn 47 procent die achter hem staan, die afhankelijk zijn van de regering, die denken dat ze slachtoffers zijn, die denken dat de overheid zich om hen moet bekommeren."

De leider van het Democratische campagneteam Jim Messina bekritiseerde de uitspraken van Romney. "Het is moeilijk om president van alle Amerikanen te zijn, als je de helft van de natie met minachting hebt afgeschreven."

Romney bespot kiezers Obama
Romney bespot kiezers Obama (Foto: ANP)

Folklore voert boventoon op Prinsjesdag

Den Haag staat op de derde dinsdag van september in het teken van Prinsjesdag. Op deze dag presenteert de regering traditiegetrouw haar plannen voor het volgende jaar. Omdat die ditmaal al bekend zijn, gaat de aandacht nu vooral uit naar de rijtocht van de Gouden Koets en de hoedjesparade van vrouwelijke Kamerleden.

Vele duizenden dagjesmensen bezoeken de hofstad ieder jaar om een glimp op te vangen van de Gouden Koets waarin koningin Beatrix van paleis Noordeinde naar het Binnenhof rijdt. De weersverwachtingen zijn niet optimaal. Er worden buien en een vrij krachtige wind verwacht. De temperatuur ligt rond de 17 graden, verwacht het KNMI.

Dit jaar is de route anders dan gewoonlijk, door de afsluiting van de Korte Vijverberg in verband met de verbouwing van het Mauritshuis. Eenmaal op het Binnenhof stopt de koets voor de Ridderzaal, waar om 13.15 uur de leden van de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en het kabinet de troonrede van Beatrix aanhoren.

De troonrede schrijft ze niet zelf: dat doen kabinetsleden voor haar. De directeur van het Genootschap Onze Taal, Peter Smulders, verklapte van het weekend alvast dat de rede dit jaar niet louter algemeenheden bevat, ook al is er nog geen nieuwe regering. Het genootschap voorziet een voorlopige versie van de troonrede al meer dan 25 jaar van taalkundig commentaar.

Nadat de leden van het Kabinet, de Staten-Generaal, de Raad van State en andere genodigden in de Ridderzaal driemaal hoera hebben geroepen vertrekt Beatrix weer naar paleis Noordeinde, waar ze zwaaiend op het balkon verschijnt, samen met onder anderen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima.

In de Tweede Kamer biedt demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vervolgens het koffertje met de Miljoenennota aan. Hierin zal weinig nieuws staan, aangezien het kabinet demissionair is en de begroting voor 2013 is gebaseerd op het Kunduz-akkoord. Alle maatregelen hieruit zijn al bekend. Een deel wordt bovendien mogelijk weer teruggedraaid zodra er een nieuw kabinet is.

Normaliter zijn de Algemene Beschouwingen de woensdag en donderdag na Prinsjesdag. Dit jaar heeft de Tweede Kamer er een week later tijd voor uitgetrokken, maar of het debat doorgaat is nog niet bekend. Mogelijk ziet de Kamer er van af, omdat alle maatregelen al bekend zijn en het kabinet demissionair is. Bovendien zou PvdA-leider Diederik Samsom in het debat premier Mark Rutte (VVD) aanvallen, terwijl zij inmiddels praten over samenwerking in het volgende kabinet.

FOK! wat een weer...Duidelijk koeler

Goedemorgen! We zullen de komende dagen een jas nodig hebben als we naar buiten willen gaan, want de temperaturen gaan echt een stapje terug doen. De 20 graden gaat deze week nergens meer gehaald worden. We zullen het in de tweede helft van de week moeten doen met een graad of 15.

Het weerbeeld vandaag is vrij afwisselend. Er vallen geregeld buien en tegen de avond kunnen die langs de kust gepaard gaan met onweer. Een gebruikelijke situatie in dit jaargetijde. Er zal ook ruimte zijn voor de zon en niet iedereen zal een bui over zich heen krijgen. Wat je ook vaak ziet, is dat de buien in de middag vooral landinwaarts vallen en dat er in het westen pas tegen de avond buien gaan vallen.

Hierbij staat er vandaag een windkracht 4 tot 5 uit een westelijke richting. De temperatuur is vandaag al iets lager met ongeveer 17 graden. De komende dagen zijn licht wisselvallig en fris voor de tijd van het jaar.

Het meest slechte weer vinden we nog steeds terug in Noorwegen en Griekenland. Zelfs Kreta kreeg een flinke bui over zich heen. Voor het eerst sinds juli valt er weer wat regen op Madeira en tegelijkertijd krijgen de Azoren bezoek van Nadine, wat daar al voor flink wat regen heeft gezorgd.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

wolkenveldenEen afwisseling van zon en wolken in Haarlem.


Worf speelt in Castlevania-film

De videospellenreeks Castlevania gaat een verfilming krijgen. Dat blijkt uit een interview met acteur Michael Dorn. Dorn is het meest bekend om zijn rol als de Klingon Worf in de Star Trek-serie. Dorn zelf zal ook een rol gaan spelen in de film.

In een interview met de website StarTrek.com geeft Dorn aan dat een groep mensen al heel lang deze film willen maken en dat zij nu eindelijk de producenten bij elkaar hebben gekregen die zij bij Castlevania betrokken willen hebben. "Ze hebben eindelijk een akkoord van de eigenaren dus ze gaan hem nu maken", zegt Dorn.

"Ik speel een leuke kleine rol", gaat Dorn verder. "Ik speel een weerwolf die al miljoenen jaren rondloopt en voor een vampier werkt. De rol ligt niet ver weg van Worf, omdat er een hoop springen, doden en zwaardvechten bij komt kijken."

Meer informatie dan dit is er op dit moment nog niet bekend over de film. We zullen dus moeten wachten tot er meer informatie naar buiten wordt gebracht.

 

Boek: Robyn Young - Vogelvrij

Vogelvrij van Robin Young speelt zich af tussen de jaren 1299 en 1306, een periode waarin koning Edward I van Engeland verwoede pogingen doet om Schotland in te lijven. Het boek focust zich op Robert Bruce, een jonge Schotse edelman die verscheurd wordt tussen loyaliteit aan zijn vrienden, zijn land en zijn familie. Het verhaal is, zoals het een sleutelroman betaamt, grotendeels gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen uit het leven van Robert Bruce.

Dordtenaar met glas in hals gestoken door vriendin

Een 31-jarige man uit Dordrecht is zondagnacht zwaargewond geraakt toen zijn vriendin hem bij een ruzie met een stuk glas in zijn hals stak. Daarbij werd zijn slagader geraakt, meldt de politie maandag.

Rond middernacht kwam bij de politie een melding binnen van een ruzie in een woning aan de Grote Hagen in Rotterdam. Uit verklaringen van betrokkenen bleek dat de 25-jarige bewoonster ruzie had gekregen met haar vriend en hem daarbij in zijn hals had gestoken. Het slachtoffer is daarop naar een ziekenhuis gebracht.

De 25-jarige vrouw is aangehouden en zit nog vast. De politie onderzoekt wat er precies in de woning is gebeurd.

Dader Facebookmoord niet in beroep

De 15-jarige Jinhua K. gaat niet in beroep tegen zijn straf in de zaak van de zogenoemde Facebookmoord. Dat heeft zijn advocaat Sylvia Hoek maandag laten weten. Hoek wil verder geen commentaar geven op de zaak.

K. werd begin september veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en drie jaar jeugd-tbs, waarvan een voorwaardelijk, conform de eis van het Openbaar Ministerie. De rechtbank in Arnhem achtte hem schuldig aan het doodsteken van de 15-jarige Winsie en poging tot doodslag op haar vader.

Jinhua zou het meisje hebben neergestoken in opdracht van een 16-jarig meisje uit Arnhem en haar destijds 17-jarige vriend uit Rotterdam. Winsie zou geroddeld hebben over het meisje, onder meer op Facebook. De twee waren eerder vriendinnen.

De zaak tegen de twee vermeende opdrachtgevers werd eerder uitgesteld tot eind oktober. De twee worden verdacht van uitlokking van de moord.

Dode in huis Venlo was 66-jarige bewoner

De man die vorige week woensdag dood werd gevonden in een woning aan de Deken van Oppensingel in Venlo, was de 66-jarige bewoner. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Roermond maandag gezegd.

De politie gaat ervan uit dat de man door een misdrijf om het leven is gekomen. In verband met zijn dood is de 44-jarige bewoonster aangehouden. Zij zit vast. Volgens een woordvoerder van het OM gaat het om een zaak in de relationele sfeer.

Afgelopen vrijdag vonden duikers in de Maas bij Venlo een wapen. Mogelijk is de man daarmee om het leven gebracht.

politiekeet, -auto en flat venlo
Dode in huis Venlo was 66-jarige bewoner (Foto: FOK! / MPG)

'Onderzoek naar kerncentrale Borssele noodzakelijk'

Er moet een onderzoek komen naar de veiligheid van het reactorvat van de kerncentrale in het Zeeuwse Borssele. Dat zei atoomfysicus Wim Turkenburg maandag in EénVandaag nadat in België twee kerncentrales werden stilgelegd vanwege scheurtjes in de reactor.

Het bedrijf dat de reactor in Borssele bouwde, de Rotterdam Droogdok Maatschappij (RDM), was ook verantwoordelijk voor de centrales in het Belgische Doel en Tihange. In beide centrales werden kort geleden scheurtjes in de reactor gevonden, waarna ze gedeeltelijk of helemaal werden stilgelegd.

Volgens Wouter den Dulk, voormalig technisch directeur van de RDM is zo'n onderzoek niet nodig. Hij is verbaasd dat de suggestie wordt gewekt dat het bedrijf niet zorgvuldig te werk is gegaan. "Ik kan me niet voorstellen dat wij die scheurtjes niet gevonden hadden", zegt hij daarover.

Turkenburg is echter ongerust. "Als dat onderzoek niet is gedaan, vergelijkbaar met wat in Doel in Tihange is uitgevoerd, kun je daar niet voor honderd procent je hand voor in het vuur steken", vindt hij.

Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) liet eerder weten dat Borssele niet direct uit bedrijf hoeft worden genomen.


'Onderzoek naar kerncentrale Borssele noodzakelijk' (Foto: Novum)

[Premier League] Newcastle steelt punt bij Everton

Newcastle United heeft maandagavond in de Premier League ten onrechte een punt meegenomen bij Everton. De ploeg van Vurnon Anita was de mindere van de thuisploeg en had bovendien geluk dat een zuiver doelpunt van Victor Anichebe bij 1-1 niet werd toegekend. Uiteindelijk eindigde het duel in 2-2.

Ongetwijfeld zal de roep om doellijntechnologie na maandagavond weer aanzwengelen. Tien minuten voor tijd was een kopbal van Anichebe duidelijk de doellijn gepasseerd, maar toch werd de treffer niet toegekend. Anichebe leek even later voor gerechtigheid te zorgen door alsnog de 2-1 te maken. Een minuut later zorgde Demba Ba met zijn tweede treffer echter voor de 2-2.

Everton was de eerste helft sterker dan Newcastle en kwam na een kwartier verdiend op voorsprong via Leighton Baines. De thuisploeg verzuimde vervolgens uit te lopen naar een grotere voorsprong. Vlak na rust kreeg Everton de rekening gepresenteerd, toen invaller Demba Ba koud in het veld de 1-1 maakte.

Everton was even van slag, maar richtte zich in de slotfase weer op. Daarin werd het ernstig tekort gedaan. Discutabel was al de beslissing om een treffer van de Belg Marouane Fellaini af te keuren vanwege buitenspel, waarna Everton ook nog die zuivere treffer van Anichebe ontnomen werd.

Oud-Ajacied Anita kwam bij Newcastle de gehele wedstrijd in actie. Hij was de enige Nederlander op het veld. Ploeggenoot Tim Krul ontbrak door een blessure, terwijl John Heitinga bij Everton de gehele wedstrijd op de bank bleef.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.