'Ruzie binnen lobbyclub banken'

Tussen de leden van de lobbyclub voor Nederlandse banken NVB bestaat grote onmin. Vooral ING en Rabobank vechten elkaar de tent uit, waardoor de brancheorganisatie niet meer in staat is een effectieve lobby te voeren richting Den Haag en Brussel. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag.

Omdat Rabobank ontevreden is over het functioneren van de lobbyorganisatie en zijn voorzitter Boele Staal, wil de coöperatieve bank zijn contributie met dertig procent korten tot 3,5 miljoen euro, weet de krant. Rabo zou niet meer willen betalen dan de twee andere Nederlandse grote banken, ING en ABN AMRO. Aangezien de twee laatstgenoemde niet meer contributie willen betalen, dreigt de NVB flink te moeten gaan bezuinigen.

Volgens het FD zijn de verhoudingen tussen Rabobank enerzijds en de andere banken anderzijds sinds de kredietcrisis flink verslechterd. Rabo zou zich ver verheven voelen boven de andere grootbanken, omdat zij als enige geen staatssteun nodig heeft gehad.

Vooral topmannen Hans van der Noordaa van ING en Rabo-bestuurder Piet van Schijndel zouden geregeld clashen. Bestuursleden van de NVB kwalificeren de organisatie tegenover de krant daarom als een 'onaangename' club.

Illustratief voor het gebrek aan samenwerking is het feit dat ING en Rabobank eerder dit jaar onafhankelijk van elkaar met een plan voor de woningmarkt kwamen. De drie banken zouden er in toenemende mate voor kiezen hun eigen lobby te voeren, waardoor de NVB in feite irrelevant zou worden.


'Ruzie binnen lobbyclub banken' (Foto: Novum)