De Jager niet blij met lastenverzwaring

Jan Kees de Jager (CDA) is niet blij met de lastenverzwaring die voortvloeit uit het deelakkoord dat PvdA en VVD hebben gesloten over de begroting voor volgend jaar. Tegelijkertijd vindt de minister van Financiën het belangrijk dat beide partijen het tekort niet verder laten oplopen, zei hij donderdag tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen.

Als minister van Financiën probeert hij altijd zoveel mogelijk te snijden in de uitgaven in plaats van het laten oplopen van de lasten, zei hij. Dat dit gebeurt, is jammer. VVD en PvdA hebben onder meer besloten om de assurantiebelasting te verhogen. "Het zou niet mijn voorstel zijn", zei De Jager daarover. Ook wilde hij niet inhoudelijk reageren op de andere voorstellen, omdat hij daarbij niet betrokken is geweest.

Tegelijkertijd vindt hij het wel belangrijk dat VVD en PvdA het tekort niet laten oplopen. Dat is 'heel erg zwaarwegend', zei hij. Ook wees hij erop dat het begrotingsakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie dit voorjaar sloten voor een groot deel intact blijft. Het resultaat is 'niet in strijd met het landsbelang', zei hij.

Al met al wil De Jager geen politiek oordeel vellen over het deelakkoord. Dat is aan de Kamer, zei hij. Niettemin is de winst van het akkoord 'veel groter' dan de nadelen die hij ziet. Voor 2013 is 'iedere euro gedekt'.

Eerder deze week zei CDA-leider Sybrand van Haersma Buma nog dat hij niet uitsloot dat ministers van zijn partij zouden opstappen als zij beleid moeten verdedigen dat niet het hunne is. Opstappen is echter niet aan de orde, zei De Jager. Hij wees op zijn status als demissionair minister, waarbij terughoudendheid gepast is.

Ook heeft de Kamer altijd het recht om de begroting nog op punten te wijzigen, zei hij. Anders was het geweest als VVD en PvdA het tekort hadden laten oplopen tot boven de drie procent. "Dan had ik gezegd: die verantwoordelijkheid kan ik mezelf niet aandoen."