FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 7

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 6 


MrManiak

Daar ben ik weer. Ik voelde me een beetje zoals Roeland Fernhout en Manuel Venderbos (dankjewel roos85), ook tijdens Wie is de Mol? ziek geworden. Het enige verschil is dat ik het tot het einde van het seizoen ga redden en niet ga afvallen. Er is namelijk nog zeer veel te zien en te ontdekken, het zou jammer zijn om nu te stoppen. Gek idee ook, stoppen. Natuurlijk doe ik dat niet, en jij ook niet. Waarom niet? Je weet het antwoord eigenlijk al: Je komt er niet meer uit. De Mol grijpt je bij je hemd en sleurt je zo diep het gat in dat je er niet meer uit kan komen. Nog eventjes en dan kan je weer rustig slapen. Op 8 maart is de finale, tijd voor rust. Maar nu nog even niet. Lets go!

De meest belachelijke theorie: Week 7

Deze week komt deze theorie van Widm.com. Waarom is Anne-Marie de Mol?:

Spaans voor citroen is 'el limón' overigens.
Makkelijk 'Mol' uit te halen.

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur
2) In de Min
3) Geen Toneel
4) Iemand Anders
5) Van achter naar voren
6) Rookgordijn
7) Zelfkennis

Opvallend is dat bij aflevering twee het woord 'min' met een hoofdletter is geschreven. Dit kan hinten naar Hadewych MIN-is en maakt de MIN-theorie van DaMart hieronder nog geloofwaardiger.

Op dit moment schrijven de eerste letters DIGIVRZ. Met andere woorden: niks uit op te maken.

MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

De 6-theorie

WIDM.com-gebruiker jumper plaatste de volgende theorie online:

Even over de Moltweet "Hoe goed ken ik mezelf? Zie me in een wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet". Hier staat dus iets over een wiskundige oplopende reeks. De code die in opdracht 3 moest worden overgeseind was 4263, ofwel: 4-2, 6-3. Dit is een wiskundige reeks; deze loopt verder op naar 8-4, 10-5 en (de twaalfde mol, dus belangrijk) 12-6.
Het getal 6 is dus waar het om gaat. Dit werd ook sterk door Marit in de test benadrukt toen zij het had over Tim: "maar die zes...".
Nu naar de opdracht op de trap. Daar hoorden we als kijkers alle vragen, behalve vraag 6. In alle andere vragen werden dingen over alle kandidaten gevraagd, behalve over Marit. In vraag 6 werd dus zeer waarschijnlijk iets over Marit gevraagd. Dit past perfect in de moltweet. 
Hoe goed ken ik Marit? Niet zo goed, maar ik zie haar wel heel duidelijk in deze wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet...

FOK!user tochweekhenk zag ook vorige week aanwijzingen naar de 6. "Het getal vorige week met die rooksignalen was 42 63. Er was 1 tweet van de mol, een wiskundige reeks die een stijgende lijn voortzet. Als je 42 63 voortzet, komt er: 42-63-84-105-126. Seizoen 12, getal 6 er bij dus."

DaMart vond in aflevering vier een hint dat kan wijzen naar de zes: "6 is een getal dat vaker terugkomt en het zesde bordje werd als laatste neergezet bij de duikopdracht. Frits hoorde daarbij."

De 15-theorie
Het getal 15 lijkt steeds belangrijker te worden. In aflevering 1 omschreef user Anonymous2012: "Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15."

FOK!ker Ongedierte haalt nog een Twitter-bericht aan van vorige week: "Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm, 5+1+3+1+1+1+2+0+3+0 = 15, Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm, 1+0+9+1+1+2+0+3+0 = 15, Kort voor de executie komt 1843 in beeld, en daarna een boek genaamd Tivoli op de tafel, The park opened on 15 August 1843... quote van Wikipedia over Tivoli Gardens, en Jeroen Pauw is op 15 augustus geboren." In deze aflevering vond Ongedierte het getal in de cijfercode 4263 (4+2+6+3 = 15).

Verder is de vijftien aflevering drie ook ontdekt, namelijk in het kenteken van de blauwe jeep (GZF 69 --- 6+9 = 15), in vraag zes van Marit (zie bovenstaande screenshot, 6 + 4 + 3 + 2 = 15 en het gelijknummerige cijferslot van de geldkist in opdracht 2.

Kruizen

Vanaf aflevering 1 is er een zeer sterke focus op kruizen. Schaduwen, gebouwdecoraties, grafkruizen en kruizen op kerktorens. Hadewych slaat regelmatig een kruisje voor een opdracht of executie. "X marks the spot" ?

FOK!ker Tommyjunk denkt dat de kruizen op Tim kunnen slaan:

"De naam Tim betekend letterlijk: God trotsmakend.
Wat mij betreft dus een redelijke verwijzing naar het grote aantal kerken en kruizen in dit seizoen. Misschien dat het kruisje slaan van Hadewich er expres in gehouden is door de regie om ons te misleiden. (Na het abseilen gister kan ik Hadewich niet meer serieus verdenken...)"

Of veel makkelijker: de T van Tim. (Bedankt, Smeich.)

Groepsfototheorie #1: Houding

Aan het einde van iedere utizending is een groepsfoto te zien. Als er iemand afvalt dan verdwijnt deze persoon van de foto. Ik heb vanaf seizoen drie de foto's teruggevonden en gekeken hoe en waar de Mol staat.
WAARSCHUWING: De afbeeldingen tonen de Mollen van seizoen 3 tot en met seizoen 11. Mocht je dit niet weten, klik dan niet op de bovenstaande link.
Er zijn enkele opvallende zaken te ontdekken aan De Mol:
 • De Mol heeft nog nooit aan het uiteinde van een foto gestaan
 • De Mol kijkt altijd recht in de camera, je ziet dus altijd het volledige gezicht
 • De Mol heeft zijn/haar schouders in de meeste gevallen naar de camera gericht.
Kijk met deze kennis in het achterhoofd nog eens naar deze foto:
Groepsfoto
Met de bovenstaande eisen vallen de volgende mensen af:
Groepsfoto streep
Tim staat grotendeels met zijn schouders recht naar de camera, zijn rechter schouder is een twijfelgeval. Liesbeth en Frits voldoen beiden aan de vereisten, maar Frits viel vorige week af. De foto is hierop (nog) niet aangepast.
Groepsfototheorie #2: Balans
DaMart ontdekte het volgende: "Op de groepsfoto op het eind, zie je duidelijk Anne-Marie links staan, Hadewych rechts, en Liesbeth en Tim in het midden. Als ze de finalisten gelijkwaardig willen verdelen, valt Liesbeth of Tim dus af. En dan heb je van links naar rechts wellicht de winnaar (Anne-Marie), de verliezer (Liesbeth of Tim) en de mol (Hadewych).

Ik gok overigens dat Tim de volgende afvaller is dan."

Aflevering 7: proloog

 • Hadewych is de nieuwe penningmeester. Veel verantwoordelijkheid voor het geld heeft ze niet, binnen een minuut koopt ze voor €500 een joker van Art.
Aflevering 7, opdracht 1: Woordje en stiertje (bij)dragen
 • Tim is de enige van de groep die continu zeurt over hoe zwaar de stier wel niet is. Als iets demotiverend voor de groep werkt, is dit het wel.
 • Er wordt zeer veel woorden op het hoofd geschreven. Dit blijkt nagenoeg zinloos: het stierenhoofd verzinkt namelijk voor het grootste deel in het lichaam.
 • Liesbeth lijkt alleen maar te tillen, ze helpt onderweg niet mee met het verzinnen van woorden.
Aflevering 7, opdracht 2: Bruggen met touwen
 • Iedereen is uiteindelijk naar beneden gegaan, en de mensen die geen geld opleverde zijn Liesbeth, Anne-Marie en Tim. Oftewel de Mol zei: Anne-Marie, Liesbeth en Tim gaan naar beneden. (Bedankt, Tommyjunk) Tim en Anne-Marie waren de enige twee met enorm veel hoogtevrees, dus de kans was in theorie klein dat ze naar beneden zouden gaan. Van Liesbeth was bekend dat zij er juist veel zin in had om af te dalen.
 • Een theorie van widm.com:

Hmm misschien iets uit de 1-op-1-gesprekjes met Art te halen.
Op een gegeven moment stelt Art de vraag 'Wie is de mol?'
Dan geeft Tim als enige een naam door.. 2 zelfs!
Hij zegt LiesbethAnnemarie, heel snel achter elkaar.
Waarom zegt hij niet 'Liesbeth OF Anne-Marie?'
Ik denk dat dat is omdat hij niet antwoord geeft op de vraag 'Wie is de mol?' maar op de vraag 'Wie gaan er WEL naar beneden?'
Want we zagen dat de mol dacht dat zowel Anne-Marie als Liesbeth naar beneden zouden gaan. Ik zie het al helemaal voor me:

Art: Ga jij naar beneden?
Tim: Ja..
Art: Wie nog meer?
Tim: Liesbeth, Anne-Marie.

 • Tim deed zijn best om Anne-Marie wél te laten abseilen, maar probeerde William tegen te houden.
 • Gillend viswijf Tim werd onthaald als ware held toen hij klom. Gevalletje George (seizoen 3)?
Aflevering 7, opdracht 3: Levende kunst
 • Het maken vand e kunstwerken ging zonder slag of stoot. De Picasso was een beetje slordig, maar wel duidelijk. De Dali was wel zeer goed gemaakt, de enige plaats waar het mis kon gaan was bij de kunstzoeker: Tim. Een hele mooie theorie komt van FOK!ker pleeborstel:

Oh, en ik heb alleen Tim horen zeggen dat hij kunstgeschiedenisstudenten had gevonden; geen enkele student zei dat zelf. Voor hetzelfde geld waren het wiskundestudenten ofzo.

 • Tim was meer bezig met flirten, het gezellig doen en het aanklooien dan serieus zoeken. Niemand gelooft dat er in de buurt van de universiteit en het museum iemand loopt die NIETS van kunst weet en geen Engels spreekt. Gevalletje Yvon? (seizoen 5)
Aflevering 7: Executie
 • Hadewych krijgt de vraag 'Wie is de Mol?' op het scherm. Ze is in de voice-over erg vaak wie zij verdenkt, maar de muis op het scherm blijft staan bij haar eigen naam. Er is zelfs een klikgeluid te horen, alsof Hadewych die optie aanklikt.
Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de volgende afvaller. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling. Righteous Brothers, de goede broers. Dio zijn achternaam is Braaf.

2) The Who - I Can't Explain. Het nummer duurde twee minuten en vier seconden. Dit is precies de lengte van Maarten.

3) K-Otic - I Can't Explain. Vier mannen, drie vrouwen, net zoals K-Otic.

4) Pearl Jam - Go. Marit is een Noorse naam. De vertaling van deze naam is 'parel'

5) James - Sit Down. "James most famous track, originally released on Rough Trade in 1989, reaching no 85 and seeing James being told by Geoff Travis, MD of the soon to be bankrupt label, that they were not a viable commercial proposition beyond an audience of 20,000. "

"Half april 2005 raakte Huffnagel in opspraak in verband met € 19.900 onkostenvergoedingen die de Stichting Bestuursassistentie VVD hem had toegekend als fractievoorzitter." (Met dank aan FOK!ker N00dles)

6) Bobby Brown - Two Can't Play That Game. William speelt in de musical Ramses. De oude Ramses Shaffy wordt gespeeld door acteur Hans Hoes. De jongere Ramses door William. Een rol die door twee acteurs worden gespeeld. (Met dank aan FOK!ker jcdragon)

De hint van deze week:

7) Marillion - Kayleigh.

Conclusie

William eruit. Het was eigenlijk geen verrassing, alhoewel ik zelf dacht dat er een vrouw uit zou gaan. Ik ga geen namen roepen, want als zij toch de Mol blijkt te zijn dan kan ik op die uitspraak worden gepakt. Ik ga deze week weer op mijn gevoel af. Streeptijd! We beginnen met Anne-Marie. AM...kan de Mol misschien nog zijn.....Nee, Hadewych valt van mijn verdenkingenlijst. Hadewych had...nee, die kruizentheorie en ze heeft niets aan de pot bijgedragen. Tim dan? Nee, Tim heeft veel opvallende acties. Liesbeth dan. De regie wil haar te opvallend laten lijken, zou het opzettelijk gedaan zijn? Wat een stom programma, bah. Ik blijf toch nog even bij mijn Mol van het eerste uur. Mijn Mol heeft veel opvallende acties gedaan, houdt van mensen uitdagen en plagen en zorgt voor enige humor in de groep. Ben ik er zeker van dat hij de Mol is? Ja. Grotendeels dan...

Tim