Atalanta in eerste Europese finale tegen Leverkusen

Voor het eerst in de clubhistorie heeft Atalanta zich geplaatst voor een Europese finale. De Italiaanse club rekende donderdagavond in de halve finales van de Europa League af met Olympique Marseille en neemt het op 22 mei in Dublin op tegen Bayer Leverkusen, dat AS Roma uitschakelde.

Atalanta - Olympique Marseille (1-1)
Na het gelijkspel in Marseille was het Ademola Lookman die na een half uur van een afstandje de openingstreffer het doel in liet rollen. In Bergamo was het vervolgens kort na rust nog eens raak: in de zeikende regen ramde Matteo Ruggeri de 2-0 tegen de touwen. Het feest was al compleet, maar kon helemaal losbarsten nadat El Bilal Touré diep in blessuretijd ook nog eens voor de 3-0 tekende.

Bayer Leverkusen - AS Roma (2-0)
Leverkussen stond er na de zege in Italië bijzonder goed voor, maar dat werd in het eerste ruime uur omgedraaid: Danny Makkelie gaf Roma twee keer een penalty en Leandro Paredes schoot ze er allebei keurig in voor een 0-2 voorsprong en in totaal dus een gelijke stand. Gianluca Mancini werd vervolgens de schlemiel van de avond: de verdediger kreeg een bal op zijn hoofd en kopte die in eigen doel, waardoor Lverkusen weer op voorsprong stond in het totaalplaatje. Josip Stanisic maakte het diep in blessuretijd af door de 2-2 binnen te schieten en Leverkusen naar de eerste Europese finale te schieten sinds ze in 2002 de Champions League-finale verloren van Real Madrid.