FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding


Beaudelaire

Het is weer begonnen. De spannendste zoektocht in Nederland, de jacht naar De Mol. Dit jaar is IJsland (als eerste) aan bod en hoogstwaarschijnlijk komt er nog een tweede warmer land bij. Eveneens is er een nieuwe presentator, die het vrij goed deed. Uiteraard is een nieuw gezicht wennen, maar we zitten nog maar na de eerste aflevering.

Dan maar meteen to the point, de identiteit van De Mol. Na een indrukwekkende opening (één van de beste ooit) was het tijd voor een mysterieuze opdracht. Niet meteen was duidelijk wat het doel was. Later bleek dat de kandidaten 3 uur hadden om naar het vliegtuig (Lost?) te komen. Achteraf bleek ook dat iemand (wie anders dan De Mol) de klok heeft verzet, waardoor er slechts 2 uur de tijd was.

Het opvallende eerst was dat William ergens een paal zag staan, terwijl Anne-Marie dat niet zag. Veel kun je er niet mee, maar wel iets om te onthouden. Liesbeth liep ondertussen langs de kust te banjeren op zoek naar geld, terwijl zij nauwelijks naar de foto keek. De meest verdachte was Tim, die dacht dat de foto 'gewoon een leuke afbeelding was'. Helaas is de opdracht niet gehaald, omdat vijf mensen niet op tijd bij het vliegtuig waren.

Bij de tweede opdracht kon er al beter een schifting worden gemaakt. Er waren kokers verstopt op een gletsjer en door middel van de juiste windrichting te volgen. De ploeg werd verdeeld in tweeën en de eerste helft moest zoeken, terwijl de andere helft de kokers uiteindelijk mocht rapen. Het duo Frits/Tim was het meest succesvolle met drie vrijstellingen. Marion had een briljante ingeving: "Voor de derde opdracht was het essentiëel dat de vrijstellingen gevonden werden. Dus heeft De Mol een grote rol bij de vrijstellingen." Goed geprobeerd, maar ja en nee. De productie heeft namelijk bij sommige opdrachten een back-up voor bijvoorbeeld slecht weer. Voor de derde opdracht had er ook een back-up kunnen zijn. Daarnaast waren de vrijstellingen bijna niet te missen als je bij de kokers was.

Terug naar de tweede opdracht. Dio had er duidelijk geen zin in en liep eigenlijk maar een richting op. Op een gegeven moment zegt Marit ook dat het wellicht verstandig was om twee kokers bij één plaats mee te nemen. Maar dan is juist de kans groter dat er een koker leeg is.

Met de derde opdracht moesten de vrijstellingen verdedigd worden met behulp van een spelletje paintbal. Waar William het is godsnaam vandaan haalde dat er iets in het hooi zou zitten is mij nog steeds een groot raadsel. Hoe Marit ontverstoord door kon lopen met een vrijstelling is mij een nog groter raadsel. 

De eerste afvaller is Marion, met haar briljante ingeving. Blijkbaar was de ingeving niet juist of vulde ze toch teveel vragen foutief in. Na slechts één aflevering is het nog moeilijk om iemand aan te wijzen als Mol. Mijn gevoel gaat uit naar Tim of Frits. Frits gedraagt zich een beetje te relaxed en Tim lijkt mij een goed type als Mol. Op dit moment neig ik iets meer naar Frits, maar dat kan morgen weer heel anders zijn. Zoals ieder jaar.

Lees op de volgende pagina de column van MrManiak over de verborgen hints.
Lees op de derde pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.