Interview: Frits Huffnagel (WIDM)

Het einde van het dertiende seizoen van het populaire AVRO-programma Wie is de Mol? is nabij. Er zijn nog slechts twee kandidaten over die de saboteur kunnen zijn: Kees Tol en Paulien Cornelisse. Maar voordat de ontknoping begint, duiken wij nog een keer de diepte in met een oud-kandidaat: Frits Huffnagel. De oud-politicus deed vorig seizoen mee, maar moest helaas in de zesde aflevering naar huis. Hoe ervoer hij destijds het programma en ligt hij nog vaak wakker van zijn rood scherm destijds?

Je hebt gezegd dat je een fan was van het programma. Was dat vanaf het allereerste seizoen?

Frits Huffnagel: "Nee, zolang ken ik het niet. Maar op een gegeven moment heeft iedereen het erover en dan ga je vanzelf kijken. Het heeft bij mij wel nog vrij lang geduurd voor ik inhaakte. Dat was ongeveer toen ze bekende Nederlanders in gingen schakelen. In mijn seizoen lekte het helaas uit dat wij meededen, dat was nogal pijnlijk. Ik weet nog dat we in IJsland stonden en dat op Twitter iemand gezegd: 'Ik ken helemaal niemand van de deelnemers van Wie is de Mol?, maar dat is eigenlijk altijd zo.' De meesten worden bekender door het programma dan daarvoor. Hele bekende Nederlanders krijg je niet zomaar meer mee, want je moet gedurende drie weken beschikbaar zijn."

"Ik was de eerste politicus die meeging. Ex-politicus eigenlijk, want het programma heeft versneld dat ik ging stoppen. Anders kon ik niet mee. Qua tijd kwam dat heel goed uit, want een jaar eerder had ik absoluut niet meegekund. Als politicus kun je buiten recestijd ook niet weg. Bij mij was het zo dat ik op woensdag officieel afscheid heb genomen en maandag al in het vliegtuig zat voor het programma."

Toen je naar het programma keek, wist je toen meteen dat je 'ja' zou zeggen als ze je zouden vragen?

Frits: "Absoluut. Er zijn heel veel leuke televisieprogramma's en er zijn ook heel veel verschrikkelijke televisieprogramma's. Maar een programma waar je zelf graag naar kijkt, daar wil je graag ook wel aan mee doen. Ik had al een aantal seizoenen gezien en het is typisch zo'n programma dat als je er invalt, dat je ook wil weten hoe het afloopt. Dat maakt het een schitterend programma."

Kun je iets vertellen over hoe je benaderd wordt?

Frits: "Ik ben gewoon gebeld met de vraag of de makers bij mij langs mochten komen. Dus toen zat ik thuis met onder andere de kandidatenbegeleider en die vroegen mij wat ik ervoor zou voelen om mee te mogen doen. Toen zeiden ze meteen ook dat ze heel graag een politicus als deelnemer wilden hebben. Daarnaast heb ik ook bepaalde tests moeten doen om te kijken of ik geschikt was, zoals een psychologische en een gezondheidstest."

Als kandidaat mag je van tevoren aangeven of je wel of niet de Mol wilt zijn, maar dat wilde jij niet. Waarom was dat?

Frits: "Ik wilde graag meedoen, omdat wat je vanaf de bank doet (het speuren naar de Mol), ik graag een keer in het echt wilde doen. Ik bedacht mij: als ik mij op ga geven als de Mol, dan speel je nog het spel niet. Het was niet zo dat ik het een te grote verantwoordelijkheid vond."

Heb je daar achteraf spijt van gehad?

Frits: "Nee, want ik heb ongelooflijk veel plezier gehad. Ik was wel heel fanatiek en bezig om geld te verdienen voor de pot. Ik hoefde niet eens zelf zo zeer te winnen, maar ik wilde het spel goed spelen ook. Uiteraard was ik er graag nog langer ingebleven, maar zo zijn de regels."

Wist je van tevoren met wie en waar je naartoe ging?

Frits: "Ik wist wel met wie ik op reis zou gaan, maar niet heel ruim van tevoren. Maarten (van der Weijden, red.) en William (Spaaij, red.) hadden bijvoorbeeld schema's en informatie uitgeprint over elke kandidaat. Ik had daar persoonlijk geen tijd voor gehad en ook niet bij nagedacht."

"We vroegen natuurlijk wel wat we mee moesten nemen en het antwoord was dat we rekening moesten houden met zowel een warm als een koud land. Van binnen denk je wel dat Wie is de Mol? altijd naar warme landen gaat, toch? Bijna iedereen had een trui mee, maar vooral ingezet op een warm land. En dan sta je op Schiphol en dan ga je naar IJsland."

"Helaas was het ook nog eens veel kouder dan voorspeld. De allereerste opnamedag ging niet eens door, vanwege de kou en de wind. De bedoeling was dat we na aankomst meteen de eerste opdracht zouden doen (de dropping op een grote vlakte, waarbij de deelnemers het centrale punt, een vliegtuig, moesten zoeken, red.)."

Begint het spel meteen als je elkaar ziet of is het eerst nog aftasten?

Frits: "Het begint meteen in het vliegtuig al. Bij mij niet zo zeer, maar er waren mensen die meteen helemaal op scherp stonden. Bijvoorbeeld William, die naast Marion (Pauw, eerste afvaller, red.) zat. Zij sms'te naar haar vriend dat ze naar IJsland gingen en daaruit concludeerde William dat zij niet de Mol was, omdat de Mol natuurlijk weet waar ze naartoe gaan."

Had je voorafgaand het vertrek een tactiek voorbereid?

Frits: "Nee, want geen seizoen is hetzelfde, dus is het moeilijk voorbereiden. Je weet niet waar je naartoe gaat en ik kende mijn overige kandidaten niet. Ik heb wel een aantal oud-deelnemers gesproken, bijvoorbeeld Dennis (Weening, de Mol van seizoen 8, red.) en Tim (Akkerman, tweede afvaller van seizoen 10, red.). Ze zeiden allebei dat ik ervan moest genieten en dat heb ik zeker gedaan."

Ik denk dat het hoogtepunt voor jou, als ex-politicus, uiteraard de opdracht in het Höfdihuis is geweest. Tegelijkertijd was het voor de pot een enorm dieptepunt, want die raakte leeg. Haalt dat jouw persoonlijke hoogtepunt nog iets onderuit of was de locatie toch belangrijker?

Frits: "Ja, dat was absoluut mijn hoogtepunt. Die pot ging leeg inderdaad, maar iedereen moest nog drie kwartier in de bus wachten totdat ik eindelijk klaar was met het bekijken van het Höfdihuis. Ik was wel een beetje chagrijnig door het mislukken van de opdracht, maar ik stond wel op de plek waar Ronald Reagan en Michail Gorbatsjov het einde van de Koude Oorlog besproken hebben."

"Toen we naar Reykjavik gingen, hoopte ik al dat we even vrij zouden krijgen om het Höfdihuis te bezoeken. Wanneer bleek dat er zelfs een opdracht in was, was ik uiteraard erg verheugd. Elke kandidaat heeft natuurlijk zijn eigen passies en interesses en die van mij is voornamelijk politiek, dus dit was mijn moment."

Was de opdracht eigenlijk niet van tevoren al gedoemd te mislukken?

Frits: "Eigenlijk was het niet echt een Wie is de Mol?-opdracht, want de Mol kreeg informatie die de rest niet had. Anne-Marie (Jung, red.) kon ons afluisteren en daar kwamen we pas in aflevering 10 achter. Het was dus heel lastig om goed uit de opdracht te komen."


De aflevering waarin Frits naar huis moest

Een paar aflevering later had je duidelijk niet jouw aflevering. Eerst loop je een vrijstelling mis. Hoe voelt dat?

Frits: "In de opdracht moesten we boogschieten en de twee kandidaten die dat het best deden, maakten kans op een vrijstelling. Vervolgens moesten mijn Mol Liesbeth (Staats, verliezend finalist, red.) en ik een brandbaar vlot naar ons toe trekken, terwijl de overige kandidaten met pijl en boog het in brand moesten laten vliegen."

"Ik dacht natuurlijk dat Liesbeth de vrijstelling niet nodig had, omdat ze de Mol was, dacht ik. Maar ik merkte dat ze echt wel haar best deed om te winnen, dus ga je toch een beetje twijfelen. Toen Anne-Marie het vlot raakte en het in brand vloog, begon ik te denken dat zij de Mol was. Ik bedacht mij dat het niet logisch was voor Liesbeth (mijn Mol) om zo haar best te doen, terwijl alleen ik erbij stond. Ze had heel makkelijk kunnen saboteren."

"Van tevoren werd niet verteld dat er geld in de pot kwam als het vlot in brand ging. Dus toen Art vertelde dat Anne-Marie geld had verdiend (wat later een pijl van Hadewych bleek te zijn, red.), werd bij mij nogmaals bevestigd dat het Liesbeth zou moeten zijn. Want zij wist dat het geld zou kosten als wij toen het vlot aan onze kant wisten te krijgen. Mijn redenering was volstrekt logisch, nog steeds. Het zou zomaar zo kunnen zijn. Maar het was helaas niet zo."

Aan het einde van de aflevering krijg je een rood scherm en moest je het spel verlaten, waarna wellicht een van de meest emotionele momenten uit alle seizoen volgde. Schrok je van je eigen emoties?

Frits: "Ik ben wel een emotioneel mannetje, dat hoort ook bij een kreeft. Ik schrok niet zozeer, maar het was wel heftig. Iedereen kreeg een groen scherm en toen was ik nog alleen over met Liesbeth. Ik wist dat zij de Mol was, dus die kreeg geen rood scherm. Ik voelde toen al aankomen dat ik er uit moest. Het besef kwam toen ook dat het spel op dat moment eindigde, want je mag helaas maar een keer meedoen met het programma."

"Na de executie moest ik meteen naar huis. Je wordt gescheiden van de groep en die zie je niet meer terug. Bij de opnames van de allerlaatste aflevering weet je pas hoe alles precies in elkaar zit."

Hoe vaak beginnen mensen nog over het programma bij jou?

Frits: "Heel vaak. Ik kan je vertellen dat je twaalf jaar in de politiek kan zitten en dan kennen mensen je alleen van gezicht, maar na een seizoen Wie is de Mol? weet iedereen wie ik ben."

Als je zou moeten kiezen tussen politiek en Wie is de Mol?, wat zou je kiezen?

Frits:"Ik lig er allebei uit. (lacht) De politiek is eervol om te doen, het is eervol om gekozen te worden en dat je mensen mag vertegenwoordigen. Het is wel anders dan het programma en een andere verantwoordelijkheid. Bij politiek wordt jouw intensie soms in twijfel getrokken, terwijl dat volstrekt onterecht is. Bij Wie is de Mol? wordt jouw intensie soms in twijfel getrokken, terwijl dat volstrekt terecht is, want dat is het spel. Het heeft wel dezelfde elementen, maar dan op een hele andere manier."

Wie verdenk je van het huidige seizoen?

Frits: "Ik verdenk vanaf de allereerste aflevering Paulien, maar na alle aanwijzingen van vorige week vrees ik dat ik er toch weer naast zit."