FOK! op het spoor van De Mol - Aflevering 6

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 3 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 4 
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 5 


 

Beaudelaire

Dit moment zat eraan te komen, mijn Mol eruit. Het moet gezegd worden, Frits was echt één van de leukste deelnemers van de laatste seizoenen. De vorige aflevering twijfelde ik al enorm aan mijn keuze voor Frits en dat is bij dezen dus bevestigd. Net als vorig jaar (toen was het Art) is mijn eerste keuze een foute keuze en hield ik mijn tunnel te lang staande.

In de eerste opdracht konden de kandidaten een vrijstelling verdienen. Deze lag op een berg zand en iedereen had één pijl om te schieten. De twee kandidaten die het dichtstbij waren, streden voor de vrijstelling. Uiteindelijk waren het Liesbeth en Frits, waarbij opgemerkt dat de Mol natuurlijk kon oefenen voor vertrek om zo beter voorbereid te zijn. Dat maakt Liesbeth iets verdachter.

Bij het tweede deel van opdracht één moesten Liesbeth en Frits een vlot met hooi over het water trekken om de vrijstelling te pakken te krijgen. Maar de overige kandidaten mochten schieten op het vlot met vuurpijlen, zodat de vrijstelling mogelijk in vlammen op ging. Verbazingwekkend deden ze het best aardig en kwamen in de buurt. Het kon eigenlijk ook niet anders dat het vlot geraakt werd en naar de bodem zonk. Anne-Marie was degene met de beslissende pijl en daarmee kwam er 2500 euro in de pot. 

De tweede opdracht was eindelijk weer een echte Molopdracht, waar de kandidaten goed over na moesten denken. Bij een verlaten fabriek is het 's avonds pikdonker en de groep moest tien grote lampen inschakelen door middel van aggregaten en snoeren. Er mochten twee deelnemers per keer buiten lopen en die werden ook nog beschoten met laserpistolen. Tim had duidelijk moeite met het woord aggregaat ('aggregraat', wellicht een leuke verwijzing naar opdracht drie?) en samen met Liesbeth had hij ook moeite met de opdracht. Ze gooiden het aansluitschema helemaal in de war door snoeren om te wisselen en verkeerd te koppelen. Vanaf toen ging het eigenlijk al fout en dus geen geld verdiend met deze opdracht.

De laatste opdracht was simpel, maar daardoor niet makkelijker. De kandidaten moesten een vis nabouwen met balken en vervolgens deze vis twee keer van richting te laten zwemmen door maar een bepaald aantal balken te verschuiven. Liesbeth bood meteen aan om eerst het visfiguur te 'tekenen' in het zand, maar maakte een verkeerde tekening. Tim was enorm enthousiast en wilde meteen met balken slepen zonder goed na te denken. Maar dat kan ook aan de tijdsdruk liggen.

Maar het meest opvallende gebeurde tussen de opdrachten door. Hadewych begon Anne-Marie en Liesbeth te ondervragen door de directe vraag 'Ben jij de Mol?' te stellen. Anne-Marie loste dat redelijk goed op door 'misschien' te zeggen en te glimlachen. Liesbeth echter knikte 'ja' met haar hoofd, maar zei 'nee'. Ook knipperde zij vaak met haar ogen tijdens het antwoorden, meestal een teken van een leugen.

Het moment nadat je hoofdverdachte is afgevallen is altijd een warrig moment. Je bent een beetje gedesoriënteerd en weet eigenlijk niet meer precies wie het dan is. Gelukkig had ik hier al een beetje rekening mee gehouden en had ik een back-up-Mol. Liesbeth. Vooral omdat zij niet zoveel verdiend voor de pot, maar wel steeds fanatiek lijkt te zijn. Eigenlijk maakt het niet zoveel meer uit, ik verlies dit jaar toch wel weer.

Wegens ziekte is er deze week geen samenvatting van de hints en theoriëen van MrManiak. Volgende week is hij er weer.