Arbitrage, thriller met Richard Gere

Speciaal voor de première van zijn nieuwste film Arbitrage is topacteur Richard Gere op bezoek in Amsterdam. Het is de eerste keer dat hij in ons land is voor een première, ondanks de tientallen films waar hij in gespeeld heeft. De 63-jarige acteur kreeg voor de rol een nominatie voor de Golden Globes, maar de award ging naar Daniel-Day Lewis voor zijn rol in Lincoln.

In de thriller speelt Richard de rol van Robert Miller, een rijke baas van een financieel imperium. Op het eerste ogenblik lijkt Robert gelukkig te zijn met zijn eigen gezin, inclusief zijn prachtige vrouw Ellen (gespeeld door Susan Sarandon). Maar al snel komen we erachter dat het slechts schijn is, want hij houdt er een affaire op na met de kunstenares Julie (Laetitia Casta) en daarnaast blijkt hij achter de schermen diep in de schulden te zitten.

De problemen komen boven water als Julie tijdens een autorit met Robert verongelukt en hij zijn verantwoordelijkheden ontloopt. Bang om zijn status kwijt te raken, moet hij liegen tegen de fanatieke rechercheur Michael (Tim Roth). Robert zet alles op het spel om het belangrijkste in zijn leven niet kwijt te raken: zijn familie. Komt hij ermee weg of haalt de leugen de waarheid in?

Toen Richard Gere het script in handen kreeg, werd hij meteen enthousiast. Binnen twee dagen werd er een afspraak geregeld tussen de acteur en Nicholas Jarecki, de scriptschrijver en regisseur. In een hotel in New York ontmoetten beide heren elkaar voor het eerst, waarbij het vertrouwen steeds groter werd. "Ik was wel een beetje nerveus, omdat het Nicholas zijn eerste film is. Maar na de meeting zag ik dat hij het in zich had.", aldus Gere.

De 33-jarige regisseur begon in de filmindustrie als 16-jarig technisch adviseur bij de film Hacker, door zijn kennis en ervaring in het hacken. Tijdens de opnames zag hij steeds dat actrice Angelina Jolie opkeek naar één persoon, de regisseur. Vanaf dat moment wist Nicholas wat hij later wilde worden. In de bijna 20 jaar daarna heeft hij onder andere een boek geschreven over het regisseren en de documentaire The Outsider gemaakt. Tijdens de docu volgde hij regisseur James Toback bij het filmen van When Will I Be Loved.

De debuutfilm van Nicholas, Arbitrage, werd goed ontvangen door de Amerikaanse critici. "Ik lees meer recensies dan ik zou moeten doen. Maar als onafhankelijke film is het belangrijk om goede recensies te hebben. Tijdens de eerste screening was ik bang dat er met tomaten werden gegooid, maar integendeel," aldus de regisseur. "Ik ben erg blij met het eindresultaat. Het was hard werken, aangezien we in slechts 31 dagen de opnames af hadden gerond. Af en toe herschreven we gedeeltes van het script tijdens het filmen."

Tijdens de film maakt Robert een aantal verkeerde keuzes, waarbij iedereen anders zou reageren. Toch is hij niet echt aan te wijzen als goed persoon of slecht persoon. "Dat vond ik erg belangrijk, ik wilde het publiek zelf de conclusie laten trekken. Niet alles is zwart of wit, het kan ook grijs zijn. Het is niet zo simpel als dat het lijkt," legt Nicholas uit. Richard vervolgt: "We wilden Robert geen monster laten zijn, maar een menselijk karakter. Het is een alfaman met zijn eigen probleem en vooral geen crimineel. In die zin zou je hem kunnen vergelijken met Bill Clinton: een goed persoon, die af en toe een verkeerde keuze maakt."

Naast Richard Gere spelen ook Susan Sarandon (Thelma & Louise) en Tim Roth (Reservoir Dogs) een rol, niet bepaald de minsten. Nicholas: "Ik was erg onder de indruk van de prestaties van iedereen. Wellicht kwam dat ook door de goede en informele sfeer die er hing. Ik weet bijvoorbeeld nu dat Richard een groot liefhebber is van thee. Ongelooflijk hoeveel smaken thee hij heeft. Daarnaast kon er veel gespeeld worden met het script. Het was niet heel strict, met uitzondering van een aantal scènes."

"Ik zou trouwens niet weten hoe ik zelf gereageerd zou hebben in de positie van Robert Miller. Ik heb het verhaal uiteraard geschreven, dus ik heb alles van het personage verzonnen. Maar of ik ook zo zou reageren, betwijfel ik. Ik hoop wel dat ik anders zou reageren, maar alles is mogelijk," aldus de enthousiaste regisseur.

Arbitrage draait vanaf donderdag in de bioscoop. Afgelopen zondag is Richard Gere te gast geweest in College Tour, waarbij hij vragen beantwoordde van studenten. De aflevering wordt vrijdag 22 februari om 20:25 uur op Nederland 3 uitgezonden.