Giro: Etappe 6 - Gravelrijden in Toscane

Benjamin Thomas won de vijfde etappe van de Giro d'Italia, het is altijd mooi als aanvallen beloond wordt. Vandaag kunnen we ook wel wat interessants te zien krijgen: het peloton krijgt een paar kilometer gravel voor de boeg. Niet al te schokkend, het is niet ineens een Strade Bianche, maar wel even geinig.

De rit van vandaag start in Viareggio, waarvandaan men vertrekt voor een 180 kilometer lange tocht door Toscane. Na een redelijk vlakke aanloop van zo'n zeventig kilometer begint het pittige stuk, te beginnen met de ruim acht kilometer lange Volterra aan bijna vijf procent. Vervolgens gaat het continu op en neer, met het zwaartepunt vooral in de laatste vijftig kilometer.

In dat stuk liggen er drie gravelstroken klaar voor het peloton, de eerste twee - beiden vier à vijf kilometer lang - bijna gelijk achter elkaar. De tweede is dan ook nog extra lastig: de Grotti is een klim van 2,5 kilometer aan zes procent. Na de derde gravelstrook is het nog een dikke vijftien kilometer tot de meet in Rapolano Terme en ook dat stuk is zeker niet vlak.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)