FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 2

Net als de twee voorgaande seizoenen gaan reviewers MrManiak en Beaudelaire op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Zij proberen samen én tegen elkaar de identiteit van De Mol te onthullen. Net als vorig jaar wordt het iets breder aangepakt: ook andere crew van FOK! proberen De Mol te onthullen. Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2012 - Aflevering 1


MrManiak

En dat is aflevering 2. Je kan zeggen wat je wilt, maar in zoveel seizoenen van Wie is de Mol? is er niet eerder na twee afleveringen zo slecht gespeeld. Door een 50% kans op gokken heeft Maarten als penningmeester €2500 kunnen 'verdienen' door het slechte functioneren van de groep. Hoe is dit mogelijk? Hoe kan dit? Is de Mol gewoon uiterst sterk bezig of hebben we te maken met een slordig en onhandig spelgezelschap? Ook deze week probeer ik weer de aflevering uit elkaar te trekken om te zien of er nog bijzondere en aparte gebeurtenissen in voorkwamen. Waren die er? Jazeker. Laten we snel beginnen.

De meest belachelijke theorie: Week 2

De theorie van deze week komt van het forum van WieIsDeMol.com:

Wat mij opviel in deze aflevering was dat Maarten veel in beeld kwam. Wat dus niet in aflevering 1 was. Ook viel mij op dat hij widm zei bij opdracht 2. Dit is vergezocht maar je weet het maar nooit bij Wie is de mol... WIDM als je de volgorde van de letters veranderd krijg je MIDW: Maarten Is De Wie, WIE is de mol.

Afleveringtitels

Net zoals vorig jaar heeft ook dit jaar iedere aflevering een eigen titel. Op dit moment is er nog geen hint in te vinden, maar wie weet is er later een bepaalde logica uit te halen.

1) De eerste twee uur
2) In de Min

Opvallend is dat bij aflevering twee het woord 'min' met een hoofdletter is geschreven. Dit kan hinten naar Hadewych MIN-is en maakt de MIN-theorie van DaMart hieronder nog geloofwaardiger.

MIN-theorie

De Mol zit niet alleen in IJsland te zieken, maar ook op Twitter. Mocht je het kanaal nog niet volgen, klik dan even hier. Vorig jaar waren er in de tweets van de Mol hints te filteren. De eerste berichten zijn al aardig verdacht te noemen:

Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm (@IkBenDeMol, 3 januari)

Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm (@IkBenDeMol, 5 januari)

-500 € en alle servers overbelast. Voor mij is #widm nu al een succes. (@IkBenDeMol, 5 januari)

FOK!moderator DaMart maakte van de tweets een van de eerste theorieën van dit seizoen op het FOK!forum:

"Ik heb een theorie voor Hadewych . De Moltwitter is telkens aan het aftellen geweest... nog 51 dagen, 31 uur en 11 minuten... temperatuur -10, klok -1... Als je dat voluit schrijft: Min1... en de 1 dan ziet als i, krijg je Mini... de achternaam van Hadewych is Minis... meerdere -1's dus . En dan begint het dagboek van de mol ook nog eens met deze tekst:

"De eerste klap is een daalder waard en in dit geval min 500 euro! Is dat wel eens eerder gebeurd? Ik bedoel: dat de pot in de min ging?"

Weer die mins... die kunnen verwijzen naar de achternaam van Hadewych!"

Hadewych Minis.

Twitter-theorie #1: Af- en aanwezigheid

Op het FOK!forum kwam een screenshot van het Liesbeth haar Twitter-kanaal. Hoe kan Liesbeth hebben getweet als ze nog in de show zat? De eerste Twitter-activiteit kwam van kandidaat Dio, die zich met een ander bericht al had verraden door te publiceren dat hij een feest had georganiseerd tijdens de WIDM-opnameperiode. Het kon dus worden uitgesloten dat Dio in de finale zou komen. Vorige week ontdekte FOK!ker Clauw dat een musicalcollega van Anne-Marie de WIDM-kandidaat had gezien met een bruinere huidskleur dan normaal. Reden genoeg om te denken dat Anne-marie minimaal tot aflevering vijf blijft, waarin ze naar het buitenland gaan.

Meteen werden vragen gesteld hoe het precies zat met de Twitter-berichten van de kandidaten. FOK!ker Gnieperd maakte het onderstaande schema op activiteit en mogelijke afvaldata:

Start 16 Mei
Afvaller 1 - ±16 Mei - Dio
Afvaller 2 - ±19 Mei - Liesbeth
Afvaller 3 - ±21 Mei - Anne-Marie *Twijfelachtig
Afvaller 4 - ±24 Mei - Maarten
Geen afvaller - ±27 Mei
Afvaller 5 - ±30 Mei - Hadewych *Tweet 27 mei pas half juni terug te zijn. Waarschijnlijk direct ná die tweet afgevallen.
Afvaller 6 - ±3 Juni - ?
Afvaller 7 - ±6 Juni - William

Finale: Frits

Overig: Marit, Marion, Tim

Twitter-theorie #2: Allen aan bod?

FOK!ker GotC zag in de tweets van het Wie is de Mol?-kanaal dit:

Zou het niet kunnen zijn dat elke tweet voor de aflevering slaat op 1 deelnemer..en de deelnemer die niet overduidelijk in de tweets wordt aangewezen de Mol is?

Tweet 1: Op die ene vrouw die zei van 'ik ben helemaal alleen' blabla..
Tweet 2: Maarten

De eerste tweet las "Waar mijn collega nog samen met een geit, kippen en andere passagiers was, sta ik er alleen voor. Zie me morgen 20:30 u. Ned 1. #widm". Liesbeth haar eerste zinnen waren "Zo alleen. Ik ben nog nooit zo alleen geweest." Het tweede bericht richt zich op de wiskunde, wat kan linken naar kandidaat Maarten.

Wat hier uit kan worden opgemaakt is onbekend.

De 6-theorie

WIDM.com-gebruiker jumper plaatste de volgende theorie online:

Even over de Moltweet "Hoe goed ken ik mezelf? Zie me in een wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet". Hier staat dus iets over een wiskundige oplopende reeks. De code die in opdracht 3 moest worden overgeseind was 4263, ofwel: 4-2, 6-3. Dit is een wiskundige reeks; deze loopt verder op naar 8-4, 10-5 en (de twaalfde mol, dus belangrijk) 12-6.
Het getal 6 is dus waar het om gaat. Dit werd ook sterk door Marit in de test benadrukt toen zij het had over Tim: "maar die zes...".
Nu naar de opdracht op de trap. Daar hoorden we als kijkers alle vragen, behalve vraag 6. In alle andere vragen werden dingen over alle kandidaten gevraagd, behalve over Marit. In vraag 6 werd dus zeer waarschijnlijk iets over Marit gevraagd. Dit past perfect in de moltweet.
Hoe goed ken ik Marit? Niet zo goed, maar ik zie haar wel heel duidelijk in deze wiskundige reeks die een stijgende lijn inzet...

De 15-theorie
Het getal 15 lijkt steeds belangrijker te worden. In aflevering 1 omschreef user Anonymous2012: "Ik last dat 15 vaak terugkomt, vooral in de tweets, tijd M. vd Weijden op de OS: 1:51:51.6, mogelijkheid om de 51 om te draaien. Bovendien is hij met het Nederlands Kortebaan Record 1500m vrije slag de eerste Nederlander onder de 15 minuten. Veel 15."

FOK!ker Ongedierte haalt nog een Twitter-bericht aan van vorige week: "Nog 51 uur 31 minuten en 11 sec, donderdagavond, 20:30 uur Nederland 1 #widm, 5+1+3+1+1+1+2+0+3+0 = 15, Temperatuur: -10. Kandidaten: 9. Mol: 1. Klok: -1. Ik heb er zin in. Jullie? Ned. 1, 20:30 uur. #widm, 1+0+9+1+1+2+0+3+0 = 15, Kort voor de executie komt 1843 in beeld, en daarna een boek genaamd Tivoli op de tafel, The park opened on 15 August 1843... quote van Wikipedia over Tivoli Gardens, en Jeroen Pauw is op 15 augustus geboren." In deze aflevering vond Ongedierte het getal in de cijfercode 4263 (4+2+6+3 = 15).

Verder is de vijftien deze aflevering ook ontdekt in het kenteken van de blauwe jeep (GZF 69 --- 6+9 = 15), in vraag zes van Marit (zie bovenstaande screenshot, 6 + 4 + 3 + 2 = 15 en het gelijknummerige cijferslot van de geldkist in opdracht 2.

Dagboek van de Mol, week 1

De zin 'De eerste klap is een daalder waard' zorgde voor argwaan. FOK!ker Ireth vond op de Wiki van de bekende munt de volgende passage:

De daalder is een historische munt, die voor het eerst rond 1500 werd geslagen in Joachimsthal in Bohemen van zilver uit de mijnen aldaar. De naam was aan die plaats ontleend: Joachimstaler of kortweg taler.

Aflevering 2, opdracht 1: Rekenen met stappen

Hoe kom je 28 treden te kort? Je rekent verkeerd. Maar hoe is dit gegaan? Wat ging er mis? Laten we de opdracht eens goed bekijken.

VRAGEN:

1. ‘Aantal letters van de volledige naam van Frits' MIN ‘aantal piercings Annemarie'

2. ‘Lengte Maarten in centimeters' GEDEELD DOOR ‘aantal zwemdiploma's William'

3. ‘Aantal leden van het Monica da Silvia Trio' MAAL ‘aantal letters van Dio's volledige naam'

4. ‘Het aantal Middelbare school diploma's van Frits' PLUS ‘het huisnummer van Liesbeth'

5. ‘Huisnummer van Hadewych' PLUS ‘aantal Rammen in groep' PLUS ‘De hoogste notering van de hit Tijdmachine'

6. ‘Aantal huisdieren van Liesbeth' MIN ‘aantal Kreeften' PLUS ‘Schoenmaat Hadewych'

7. ‘Schoenmaat van Tim' MAAL ‘Brilsterkte Annemarie' PLUS ‘getal achter de komma van de olympische zwemtijd van Maarten'

ANTWOORDEN:

1. 23 (Godfried Philip Huffnagel) - 3 (claimt 3 te hebben ingevuld in een vragenlijst ooit) = 20

De uitkomst is 20

De groep heeft dit ook geantwoord.

2. Maarten zegt 204 centimeters te zijn. Volgens Wikipedia (voordat ik het heb aangepast) was hij 2,02 m (dit staat ook op zijn Hyves pagina en op enkele publicaties op het internet), volgens zijn eigen website www.maartenvanderweijden.nl is hij 2,03 m (zie bio). Op die zelfde website staat onder Media een artikel in de Telegraaf en daarin staat dat hij 2,04 m is. Kortom, zijn lengte is moeilijk om te bepalen op basis van de informatie op het internet. Zijn antwoord is wel het gemakkelijkst te gebruiken in de rekensom:

We moeten er echter rekening mee houden dat het getal dat hij noemt deelbaar moet zijn door het aantal zwemdiploma's van William. 202 en 204 zijn deelbaar door 2. Alleen 204 is deelbaar door 3 en 4. Geen van de lengtes is deelbaar door 5 en alleen 204 is deelbaar door 6.

William kan geen 1 zeggen want dat zouden teveel treden opleveren. 2 zou plausible zijn, al zou het antwoord dan ook een groot aantal treden zijn. 3 zou goed kunnen kloppen. 202 en 203 zijn niet deelbaar door 3, maar 204 is dat wel. Dat is 68.

William antwoord 4. Dat betekent dat hij zegt Zwemdiploma A, B en C te hebben gehaald plus een specifieke zwemvaardigheiddiploma voor bijvoorbeeld Snorkelen, Survival, Synchroonzwemmen etc. (zie NRZ)

202 en 203 zijn niet deelbaar door 4. 204 is wel deelbaar door 4, het antwoord dat Maarten van der Weijden gaf.

De uitkomst is 51

De groep antwoordde 51, hoewel het ook goed 68 had kunnen zijn gezien 3 diploma's behalen voor het zwemmen veel voor de hand liggender is dan 4 diploma's. Het verschil zou dan 17 zijn.

3. Het Monica da Silva Trio bestaat uit Tim Kamps en Arjan Lubach, dus 2.

Dio heet Diorno Dylyano Braaf, dat zijn 18 letters.

Het antwoord is 36

Dit is ook het antwoord dat de groep gaf.

4. Frist heeft volgens zijn CV die je op zijn website vind 2 diploma's; Havo en VWO.

De uitkomst die de groep geeft is 33. Ze lopen 33 stappen.

We horen in beeld direct na het stellen van de vraag Liebeth 33 zeggen. Dat zou ook haar huisnummer kunnen zijn, gezien ze bij de volgende vraag ‘plus 2' oppert, die ik niet kan herleiden. Wellicht zijn ze hier dus vergeten de 2 diploma's van Frits op te tellen, of de volgende vraag wordt fout beantwoord.

Liesbeth woont dus op 31, tenzij Frits gelogen heeft. Ze zou niet snel liegen over het huisnummer denk ik gezien de kandidaten dat gemakkelijk zouden kunnen controleren. Dit soort typische molvragen hebben ze ooit in het begin moeten invullen en menig kandidaat doet zijn huiswerk omtrent dit soort vragen gezien zij die vragen ook krijgen tijdens de bevreesde Tests)

(er is in Amsterdam een L. Staats woonachtig op nr 54, maar dat kan natuurlijk iedereen zijn. Mogelijke afwijking is 21)

5. Het huisnummer van Hadewych Minis is naar eigen zeggen 22.

Ze zegt "22 + 12 + 2"

(op telefoongids.nl woont er een H Minis op nummer 7 in Amsterdam, maar dat kan ook iemand anders zijn)

Het aantal Rammen is: maximaal 1. Enkel de leden die tussen 19 april en 14 mei jarig zijn (algemeen geaccepteerd is van 21ste tot 20ste).

Dat is niemand, echter zou Tim dat kunnen zijn gezien ik zijn verjaardag niet kan achterhalen. Op de vraag die Frits roept "Zijn er nog Rammen?" horen we Tim "nee" zeggen. Er zijn dus GEEN Rammen.

(William: 8-3-83, Annemarie: 3-4-76, Marion: 19-8-73, Hadewych 5-1-77, Marit: 16-9-77, Maarten: 31-3-81, Dio: 31-5-88, Frits: 15-7-68, Liesbeth: 23-3-74 en Tim: onbekend 1978...ergen in juli of augustus want hij is Kreeft...zie volgende vraag...op WIDM site staat 1977 maar dat is onjuist)

De hoogste notering van tijdmachine is volgens de Top 40 en Wikipedia 12. !2 weken stond het nummer op 12. Dio antwoord dit ook in de aflevering.

Het antwoord dat ze geven is 36.

Het getal 12 van Dio's hitnotering klopt. Het huisnummer van Hadewych zou 22 zijn. Het aantal Rammen is echter niet 2, dat is onmogelijk.

Verschil is 2

Wat is er vreemd? Bij de optelsom wordt er nog geroepen: "zijn er nog Rammen"...er wordt Nee geroepen daar menigeen. Zoals je inmiddels weet zijn die er ook niet. Vervolgens begint men te rekenen met de groep en zegt: "22 plus 12..." en dan zegt Liesbeth "plus 2". Hoezo plus 2? (correctie op een eerder gegeven antwoord misschien?, zijn ze bijvoorbeeld de diploma's van Frist vergeten???)

6. Laten we ervan uitgaan dat Hadewych niet over haar schoenmaat liegt. Dit kan immers iedereen gewoon direct controleren.

Er wordt geroepen "Zijn er nog Kreeften"....de volgende mensen steken hun hand op: Frits en Tim. (we weten nu dus dat Tim jarig is tussen 21 jui en 20 augustus en absoluut GEEN Ram is)

Als William gaat rekenen trekt hij het Huisdier van Liesbeth ‘Min 1 huisdier, min 1 huisdier' ergens van af. Liebeth heeft dus 1 huisdier. Hij had echter de kreeften van het huisdier af moeten trekken. William dringt aan op ‘Jouw schoenmaat plus 1' maar het had moeten zijn Hadewych haar schoenmaat - 1. Het antwoord dat ze geven is 40. Haar maat is dus 39.

Namelijk: 1 huisdier MIN 2 kreeften PLUS 39 = -1 + 39 = 38

Verschil is 2

LET OP: William geeft vervolgens direct toe dat hij een rekenfout heeft gemaakt, maar maakt ook een denkfout want hij zegt ‘het is 1 minder', maar het is 2 minder. Hij geeft dus 2 keer het verkeerde antwoord en zaait verwarring.

7. Laten we weer aannemen dat Tim niet liegt gezien er later gemakkelijk kan worden gecontroleerd of zijn schoenmaat klopt. Echter zou hij nu gemakkelijk een ander getal kunnen roepen en dan achteraf zeggen dat je moeilijke voeten hebt ofzo. Hij heeft naar eigen zeggen in ieder geval schoenmaat

De brilsterkte van Annemarie is zoals ze zelf zegt 0,50. Het zou meer of minder kunnen zijn. De andere kandidaten zouden het achteraf een beetje kunnen herleiden, mits ze een bril bij zich draagt, maar ze zou er ook over kunnen liegen. Vrij belangrijke vraag gezien het wordt VERMENIGVULDIGD.

Het getal achter de komma van Maarten's zwemtijd (1.51.51,6) is een 6. Hij zegt zelf 86. Kennelijk weet Wiskundige Maarten niet welk getal er achter de komma staat, dat is natuurlijk het aantal honderdste seconde. 1.51.51,6 is 1 uur, 51 minuten, 51 seconde en 6 honderdste.

Nadat hij zijn antwoord geeft nemen ze het getal 5 voor zijn antwoord aan. Ook dit is onjuist.

De berekening die Hadewich doet is 21 plus 5. Kortom Tim zijn schoenmaat is 42, dat maal 0,50 en plus 5. Het antwoord dat ze geven is 26. Dit is echter onjuist.

Het getal van Maarten had 6 moeten zijn.

De sterkte van Annemarie had 1 kunnen zijn of hoger. Als we ervan uitgaat dat ze niet loog dan is het verschil 1, als haar sterkte bijvoorbeeld 1 is dan is het verschil 22.

Verschil 1 (of bijv 22)

OPTELSOM VERSCHIL:

De volgende verschillen zijn sowieso gevonden

Vraag 5; 2

Vraag 6: 2

Vraag 7: 1

Dat is samen 5. Ze komen 28 treden te kort. Waar zouden ze nog 23 treden kunnen winnen?

Als William 3 diploma's heeft ipv 4 dan scheelt dit 17 treden. Houden we 6 treden over.

Als Annemarie sterkte 1 heeft hebben we een verschil van 22, houden we 1 over. Wellicht heeft ze dan ook gelogen over de piercing vraag.

Als ze inderdaad met vraag 5, vraag 4 goed hebben proberen te maken dan hebben we een verschil van 25.

Tim kan hebben gelogen over zijn schoenmaat. 43 kun je niet vermenigvuldigen met 0,50 maar 40 en 44 wel. Dit zou een verschil van 1 kunnen opleveren. Daarmee redden we het huidige verschil niet.

Annemarie komt volgens deze uitslag als mol uit de test. Of William en dan kloppen er nog een aantal andere antwoorden niet. Dat Maarten niet weet dat 6 het getal achter de komma is, is ook erg vreemd.

AANTAL TREDEN:

Ze komen 28 treden te kort

Ze hebben 242 treden gelopen en hadden er 270 moeten lopen.

 • Bij vraag drie wist Hadewych neit zeker is het maal of min twee was.
 • Bij vraag zes bracht William Liesbeth en Hadewych aardig in verwarring door te zeggen dat er een rekenfout is gemaakt.
 • Maarten maakte zich totaal niet druk om het feit dat hij een fout antwoord heeft gegeven, terwijl Frits hem wel kon aanvallen.
 • In toevoeging op bovenstaand punt: Maarten is zeer goed met cijfers. Toch wist hij zijn eigen olympisch record niet meer te herinneren.
 • Liesbeth loopt in de uitzending van 16:10 tot 16:20 als laatste kandidaat de trap op. Ze telt echter sneller dan dat ze loopt, waardoor er met stappen wordt gesjoemeld.
 • Hoewel duidelijk was dat er 28 treden waren, zegt hadewych tegen de groep dat ze 29 treden tekort kwamen.
Aflevering 2, opdracht 2: Viking met auto's
Schrijf met twee auto's een woord van zes letters. Het klinkt haalbaar, maar het tegendeel bleek waar. Was het terecht dat er utieindelijk WIDM als antwoord werd gegeven?
 • Hadewych zat in de Landrover (met Tim als eerste bestuurder, Maarten als tweede bestuurder en Liesbeth) meteen te klooien aan de portofoon. Tim merkt dit op en zegt meteen dat ze er "niet aan moet zitten." Frits noemt het apparaat ook wel 'molapparatuur'.
 • Marit vraagt aan haar navigator (Dio) de hele tijd of het links of rechts voor de kijker of rijder is. Dit is geen Mol-actie, maar juist een actie voor een winnaar, een fanatieke deelnemer die wilt winnen.
 • Een opvallend gesprek tussen Frits en Hadewych:
Frits: "Schuin naar rechts, dus 11 uur..."
Hadewych: "Je bedoelt 1 uur?"
Frits: "Ja...een...je hebt gelijk. 1 uur."
 • De beredenatie van Liesbeth dat Maarten ongeschikt is als lezer omdat het een "bèta-achtige kandidaat" is volkomen kul.
 • Nog een interessant dialoog:
Anne-Marie: "Een V...of een K. En daar een i?"
Maarten: "WIDM... Zijn er andere opties?"
Anne-Marie: "Dat is geen W."
Maarten: "Dat kan het wel worden."
Maarten zat in de auto die de V moest maken, hij kreeg geen aanwijzingen dat hij nog een golf moest maken dus hij wist dat de letter niet verder ging.
 • Frits: "Het team had het zo goed gedaan, dat er niets was verdiend."
 • Na de opdracht hadden Tim en Dio een gesprek met elkaar. Tim probeerde Dio van zijn opties en verdenkingen (Anne-Marie en Liesbeth) te praten en zich op andere kandidaten te richten. Reden? "Ik vind het wel een leuke jongen...". Hij zegt dat Hadewych ook van zijn verdenkingslijst weg kan. Gunt Tim Dio de kans op te switchen naar hem, zodat hij langer in het spel kan blijven? Weet Tim meer?
Aflevering 2, opdracht 3: Signalen in de rook
Een zeer oude communicatiemethode heruitgevonden met een rookgranaat en oliedrums. Vier cijfers moeten worden doorgegeven zodat er 3000 euro kan worden opgestreken. Maar het zou Wie is de Mol? niet zijn als ook deze opgave in rook opgaat. Waar ging het mis?
 • Er moet een persoon worden gekozen waar het gehele spel vanaf kan hangen. Marit schuift William naar voren omdat "hij goed in alles is." Dio wijst Marit er meteen op dat hij goed is in saboteren, verder niets.
 • Maarten gokt dat het team de opdracht niet gaat halen. Het blijft een ja- of nee-keuze, maar gezien de winst- en verliesratio van de groep plus de instelling en omstandigheden kon Maarten niet anders dan 'nee' zeggen.
 • Dio trok een rookgordijn op zonder ook maar een cijfer goed door te kunnen geven. In de voice-over geeft Tim toe dat Dio dit heeft gedaan, maar hij deed er ter plekke niets aan om dit te corrigeren.
 • Dio en Tim tellen beiden de rooksignalen van William en Hadewych al verkeerd. Zij probeerden 3263 door te geven aan team vier (Frits en Anne-Marie).
 • Frits doet een wilde gok waar Anne-Marie akkoord mee gaat: viermaal 2. Kans 1 op 10.000 dat deze willekeurige reeks goed is.
 • Art vraagt Maarten om het schuldbewijs van -€500. Maarten zegt bijna trots dat hij deze is verloren, waarop Art de €500 doorscheurt. Waar ik mee zit: Waarom zou Art het vragen? Om de -€500 te kunnen wisselen voor de €500? In theorie zou Maarten het schuldbriefje tot de laatste aflevering in de pot moeten houden, waarom Art er nu naar vroeg is mij volkomen onduidelijk, tenzij hij een deal wilde maken om er toch €3000 van te maken.
Pre-executie
 • Marit ontleedt 4263. Tim zijn schoenmaat is 42, hij is in juni jarig (zesde maand) en hij zit in een 'trio' (drie). Probleem is dat Tim in juli jarig is.
 • William verdenkt drie mensen. Bovenaan staat Frits, gevolgd door Liesbeth. De derde naam is onbekend.
 • Wie Frits verdenkt is onbekend. "Het is heerlijk om verdacht te worden."
 • Anne-Marie verdenkt Frits.
 • Liesbeth verdenkt drie personen. Een van de drie is William, Anne-Marie of Marit, gezien het antwoord dat zij gaf op haar vraag in welke auto de Mol zat (De blauwe jeep met het kenteken GZF 69).
 • Hadewych haar verdachten zijn onbekend.
 • Maarten zit op Tim.
 • Dio zit op een vrouw en is volledig op een enkel persoon gegaan. Naam heeft hij niet gezegd.
 • Tim denkt dat Dio eruit gaat.
Executie
Na de uitzending: Hotelkamer
FOK!ker Gnieperd ontdekte het volgende:
Hotelkamer
Marit vulde deze vraag in. Zat de Mol in kamer zes?

Na de uitzending: Roodshow

In de radioshow Roodshow op Radio 2 wordt wekelijks een interview met de afvaller gegeven, maar ook een hint naar de identiteit van de volgende afvaller. Lees hieronder het overzicht van de gespeelde nummers:

1) Righteous Brothers - You've Lost That Lovin' Feeling. Righteous Brothers, de goede broers. Dio zijn achternaam is Braaf.

2) The Who - I Can't Explain. Tim roept vaak dat hij dingen niet snapt, ook in aflevering twee (bedankt DaMart.) 

Na de uitzending: En dan nog dit...

In deze rubriek alle losse en korte ontdekkingen van de Wie is de Mol?-kijkers. Ze bestaan uit korte zinnetjes, hersenspinsels van enkele woorden of andere mogelijke aanwijzingen waar een verdere uitleg niet bij nodig is.

FOK!ker Gnieperd wees mij op de volgende theorie van WIDM.net: "4*2*6*3 is 144. De 144e dag van het jaar (weet niet of ze er rekening mee gehouden hebben dat februari dit jaar 29 dagen heeft) 23 mei. Dat is de verjaardag van Liesbeth. En die vraag naar de brilsterkte van AM kan natuurlijk verwijzen naar slechtziendheid van de mol."

Conclusie

Na de afgelopen aflevering ben ik enorm gaan twijfelen. Hoewel Frits nog steeds een zeer verdacht persoon is, ben ik meer en meer gaan twijfelen. Daarom ben ik maar gaan afstrepen, wie de Mol niet kán zijn. Als eerste valt Marit af. Ze is me iets te fanatiek, te sportief. Marit wil te graag opdrachten laten slagen. William is, naast vervelend, een te chaotisch persoon. Hij lijkt het overzicht niet te hebben en staat graag in de spotlight. Frits is door zoveel mensen verdacht dat het een probleem kan worden om de verdenkingen nog van zich af te houden. Hadewych is wel bloednieuwsgierig, maar lijkt zich in opdrachten gedeisd te houden. Toch kan je er niet omheen dat de MIN-theorie aardig hardnekkig is. Dan blijven Tim, Maarten, Anne-Marie en Liesbeth over. Anne-Marie kan lekker brutaal uit de hoek komen, maar wel op zo'n manier dat het acceptabel blijft. Niet al te verdacht. Maarten wordt door zo goed als niemand verdacht, terwijl hij weldegelijk enkele zeer aparte acties heeft gehad. Mijn twee hoofdverdachten zijn echter Tim en Liesbeth. Beiden hebben acties en reacties die niet goed te praten zijn. Als ik tussen de twee zou moeten kiezen, dan ga ik toch voor Tim. Ik baseer me voor deze week op de eerdergenoemde Twitter-theorie #1. Aflevering twee zorgde voor een mindfuck van jewelste met overal verdachte gebeurtenissen en handelingen. Tim, voor nu ben jij mijn Mol.

Tim

Lees op de volgende pagina de column van Beaudelaire over de aflevering
Lees op de derde pagina de meningen van de overige crew