Interview: Art Rooijakkers over Wie is de Mol? (2014)

Het heeft maar liefst zeven nominaties gekost, maar ruim een week geleden won het AVRO-programma Wie is de Mol? dan toch de Gouden Televizier-Ring. Het programma is al sinds 2000 op de buis, maar greep bij de prestigieuze televisieprijs steeds net mis. Tot dit jaar, toen de dramaseries Divorce en Flikken Maastricht tot de concurrentie behoorden. "Er was veel blijdschap," vertelt presentator Art Rooijakkers in een interview met FOK!. "Er klonk een enorme oerkreet en iedereen vloog elkaar in de armen."

Het team kreeg de prijs voor het dertiende seizoen, dat is opgenomen in Zuid-Afrika. Volendammer Kees Tol - die tijdens de uitreiking de award voor beste talent kreeg - bleek uiteindelijk de saboteur. Maar het seizoen stond ook in het teken van het ongeluk van kandidaat Janine Abbring die tijdens een opdracht haar rugwervel verbrijzelde.  Art: "We waren altijd al voorzichtig met opdrachten, maar helaas kan een ongeluk altijd gebeuren. Wel hebben we dit seizoen de opdrachten allemaal nog eens extra gecheckt."

In een eerder interview met FOK! zei eindredacteur Anton Jongstra dat seizoen dertien 'het beste seizoen ooit' was. "We kijken met gepaste trots naar dat seizoen in Zuid-Afrika. Het was echt een intens seizoen. Uiteraard hebben wij het er wel over gehad hoe we het seizoen zouden moeten overtreffen. Uiteindelijk hebben we afgesproken om het niet te gaan vergelijken. Je moet niet tegen je eigen schaduw opboksen. Iedereen seizoen is weer uniek met frisse ideeën, opdrachten en kandidaten. We moeten onszelf elk jaar weer opnieuw uitvinden."


Art Rooijakkers in IJsland tijdens seizoen 12 (bron: Falco Hassink / AVRO)

Het is voor de presentator de derde keer dat hij Wie is de Mol? presenteert. Of zoals hij het vorig jaar zelf noemde: de kroonjuweel van de Nederlandse televisie. "Het beviel wederom goed, maar het is elk jaar anders. Vorig jaar begonnen we heel overweldigend in een kerk in Zuid-Afrika en dit jaar tussen de grote gebouwen in Hong Kong. Het was erg benauwd daar, het voelde als een warme handdoek in je gezicht. Daar hadden de kandidaten wel last van, maar ik weet niet of je daar op televisie veel van zal merken." De serie is in het voorjaar al opgenomen en de montage is in volle gang. "Ik heb de voormontage van de eerste aflevering al gezien en het belooft weer veel goeds," aldus een enthousiaste Art.

Als er over de Mol zelf begonnen wordt, is hij - vanzelfsprekend - op zijn hoede. Na een korte pauze antwoord hij 'ja' op de vraag of hij wederom van tevoren wist wie de saboteur was. "Tijdens het presenteren kan dat soms goed van pas komen."

Het nieuwe seizoen begint traditiegetrouw op de eerste donderdag van het jaar (2 januari). Als Art de serie in Hong Kong moet omschrijven in drie woorden wordt het even stil. "Ik heb tussendoor ook de juniorversie van het programma opgenomen, dus dat loopt in mijn hoofd een beetje door elkaar." Na even nadenken komt hij tot de volgende woorden: 'bekroond', 'verrassend' en het bevat 'verbonden'.


De eerste minuten van de eerste aflevering (bron: AVRO)

2014 begint niet alleen met een nieuwe serie, maar ook met een special. "Het wordt opgenomen op locatie, dus niet live. Op Nederland 3 blikken wij terug op alle seizoenen om de fans te bedanken voor de Gouden Televizier-Ring. We grijpen terug naar de mooie momenten van de afgelopen jaren en blikken ook terug naar kandidaten die vroeg afvielen. Daarnaast is er een verkiezing van de beste Mol."

Liefhebbers van het programma worden op hun wenken bediend, want aansluitend aan de 'volwassenenserie' wordt de eerdergenoemde juniorversie uitgezonden. "De serie is nog maar net opgenomen. In de herfstvakantie uiteraard, want de kinderen moeten naar school. De leeftijdscategorie 12-14 jaar is een leuke groep, omdat zij in sommige opzichten schaamtelozer zijn in hun fanatisme. Zij durven te bedriegen en schamen zich daar niet voor. Op sommige momenten zijn het net volwassenen, maar op een ander moment weer echt kinderen." In 2008 werd het eerste seizoen voor kinderen uitgezonden met Sipke-Jan Bousema als presentator. Destijds werd in Zwolle het spel gespeeld. "Ik mag nog niet zeggen waar wel in Nederland, maar niet in Amsterdam."


Groepsfoto seizoen 14 (bron: Falco Hassink / AVRO)

De echte fans proberen al jaren het woord 'molloot' in het woordenboek te krijgen. Het begrip - dat inmiddels ook door kandidaten en makers wordt gebruikt - wordt gebruikt voor mensen die het programma fanatiek volgen. Helaas voor hen heeft de Van Dale nog niet besloten om het woord op te nemen. "Het probleem van een woord als ‘molloot’ is dat het gekoppeld is aan een televisieprogramma en dergelijke programma’s komen en gaan. Verdwijnt het programma van de buis dan verdwijnt vaak ook het woord uit ons taalgebruik. Het is dan een ‘eendagsvlieg’ geweest. Of dat met 'molloot' ook gaat gebeuren is nu nog niet duidelijk. We zullen het woord in ieder geval in de gaten houden," aldus een redacteur van het bekendste Nederlandse woordenboek. Art reageert: "Ik snap dat ze kritisch moeten zijn over welke woorden ze toevoegen, maar het woord begint wel degelijk ingeburgerd te raken. Het gaat al jaren mee, net als het programma, en is dan zeker ook geen eendagsvlieg."

Onlangs zijn de kandidaten bekendgemaakt van het aankomende seizoen: musicalster Freek Bartels, schrijfster Aaf Brandt Corstius, presentatrice Daphne Bunskoek, presentatrice Sofie van den Enk, acteur Tygo Gernandt, actrice Jennifer Hoffman, presentator Maurice Lede, radio-DJ Jan-Willem Roodbeen, Koefnoen-er Owen Schumacher en actrice Susan Visser. "Het zijn mensen uit verschillende disciplines en dat levert onderling wel wat op," sluit Art af.