Preview: Godzilla (2014)

Dit jaar keert een van meest gebruikte monsters in de filmgeschiedenis terug: Godzilla. De meesten zullen wel bekend zijn met de Amerikaanse versie uit 1998, maar het grote gevaarte werd in Azië in tientallen films gebruikt. Warner Bros zorgde ervoor dat we de versie uit 1998 misschien kunnen vergeten met een blockbuster-Godzilla die waarschijnlijk de hele wereld gaat veroveren. FOK! mocht alvast tien minuten uit de film zien.

Regisseur Gareth Edwards maakte in 2010 de lowbudgetfilm Monsters, die een bijzondere apocalyptische sfeer had zonder al teveel te laten zien. Door het tekort aan budget was er geen geld voor spectaculaire scènes, wat bijdroeg aan de kwaliteit van de film. Voor Godzilla heeft Edwards een flink hoger budget (160 miljoen dollar tegen een half miljoen) en dat is aan de trailer al te zien. Een gigantisch monster vernietigt alles op zijn weg en vrijwel niets blijft intact.

Hoewel de exclusieve beelden nog niet helemaal af waren wat betreft visuele effecten, toch zag het er al indrukwekkend goed uit. Een compleet verlaten stad, die doet denken aan de heerlijke sfeer uit de videogame The Last of Us, waarin hoofdrolspeler Bryan Cranston zwerft op zoek naar - waarschijnlijk - het antwoord om Godzilla te stoppen. Cranston laat zien waarom hij (na zijn schitterende rol in Breaking Bad) op dit moment één van de beste acteurs is, die in de remake de rol van een wetenschapper speelt.

Als één van de eersten ontdekt Joe Brody (Cranston) dat er iets mis is met de sonargegevens, maar als hij aan het onderzoek begint is de hel al losgebarsten. Zijn stiefzoon (Aaron Taylor-Johnson), een jonge marineofficier, probeert ondertussen terug te keren naar zijn gezin in San Francisco, waar zijn vrouw Elle (Olsen), een verpleegster, haar handen vol heeft met het helpen van mensen in nood.

Waar de 1998-versie meer de lollige en over-the-top-kant op ging (zeker tegen het einde aan), focust de 2014-versie zich meer op het vertellen van een serieus verhaal. Beter uitgewerkt, verbluffende visuele effecten en een frontman om van te smullen: alles lijkt erop te wijzen dat de blockbuster één van de succesvolste films van het jaar gaat worden. En tering, wat is dat monster groot.