FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 10 mei 2024

Incident met Joost bij het Eurovisie Songfestival, politie doet onderzoek

Joost Klein, de Nederlandse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, lijkt spoorloos verdwenen. Hij was vandaag wel aanwezig bij de vlaggenparade maar verscheen niet bij de repetities voor de finale van morgen. Technici stonden paraat met zijn benodigdheden, maar  de plannen werden veranderd en de rekwisieten van Israël werden op het podium gezet. Het verdere programma bleef ongewijzigd.

Update 23.10 uur: Het AD meldt dat dat de Zweedse politie vrijdagavond ter plaatse onderzoek uitvoert  naar het incident rond Joost Klein. Er is nergens aangifte van gedaan, maar de politie ondervraagt ‘de betrokken personen’ rond het incident om te beoordelen of er mogelijk sprake is van een misdaad.

Eerdere berichtgeving: De organisatie van het evenement, EBU, zegt een "incident" met betrekking tot Klein te onderzoeken. De Zweedse omroep SVT meldt dat het mogelijk gaat om een fysieke confrontatie met een Israelische fotograaf na een opmerking over de ouders van Joost, een ander gerucht is dat Joost een aanvaring heeft gehad met een Zweeds songfestival medewerkster. Ook zou Joost te ver zijn gegaan bij de persconferentie gisteravond onder meer door zichzelf te bedekken met een Nederlandse vlag als de Israelische zangeres aan het woord was. Een lid van de Spaanse delegatie zou hebben aangegeven dat zowel de Spaanse, Ierse als Nederlandse delegatie geïntimideerd zijn door de Israëlische afvaardiging. Tal van speculaties doen de ronde, maar niemand geeft openheid van zaken. Waar Joost tot vandaag regelmatig op social media was te vinden, is het vandaag complete radiostilte.

In een verklaring eerder vandaag liet de EBU weten dat ze enkel "een incident dat aan ons is gemeld" aan het onderzoeken zijn. AVROTROS bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar wil geen details delen totdat de uitkomst bekend is. 

Joost Klein wist zich gisteravond succesvol met 'Europapa' te plaatsen voor de finale van het evenement in Malmö. De repetitie van vanmiddag diende als voorbereiding op de generale repetitie van de finale die om 21.00 uur plaatsvindt. De vakjury beoordeelt dan de optredens tijdens deze generale repetitie, Joost lijkt hier niet te verschijnen. 

Joost heeft ook de aandacht getrokken in de USA waar Europapa hem nu ook beroemdheid lijkt te brengen. 

Zie onderstaande video op 1 m15 sec, gesubmit door Jouska

Pogacar wint tijdrit in Giro en verstevigt leidersplaats

Tadej Pogacar heeft de eerste tijdrit in de Giro d'Italia gewonnen. Bij het eerste en tweede tussenpunt keek hij nog tegen een achterstand aan van driekwart minuut op Filippo Ganna, maar hij maakte alles goed op de slotklim in de laatste zes kilometer en won met zeventien seconden voorsprong op de Italiaans kampioen.

Voor het eerst deze Giro d'Italia stond een tijdrit op het programma. 40,6 kilometer lang moesten de renners afleggen, waarvan de laatste zes kilometer omhoog liepen. Filippo Ganna moest vroeg van start en de Italiaans kampioen zette een sterke tijdrit neer en was duidelijk de snelste.

Niemand leek in de buurt te komen bij Ganna, ook Tadej Pogacar niet. De klassementsleider moest bij het eerste tussenpunt 44 seconden toegeven op de Italiaans kampioen. In het tweede deel was de Sloveen gelijkwaardig aan Ganna, waarna Pogacar op de slotklim uithaalde. De rozetruidrager was maar liefst ruim één minuut sneller dan Ganna, pakte alsnog de ritwinst en verstevigde daarmee zijn leiderstrui.

Thymen Arensman reed ook een knappe tijdrit. De Nederlander was niet goed in het openingsweekend van de Giro en verloor daarin veel tijd, maar maakte dat in de tijdrit goed. De renner van INEOS Grenadiers werd vierde in de tijdrit en staat nu net buiten de top tien.

Results powered by FirstCycling.com

'Waarom we niet kunnen leven zonder hormonen'

We weten dat ze belangrijk zijn voor vrouwen, zeker voor de menstruatie. Maar ook mannen kunnen niet zonder. Naast de menstruatie en eisprong, zorgen hormonen bijvoorbeeld dat je eten kan verteren, dat je gelukkig kan zijn en alert blijft. Je hebt wel precies de goede hoeveelheid hormonen nodig, anders gaat het fout. Hoe hormonen werken en ook wanneer ze niet goed werken, legt Max Nieuwdorp van de Vrije Universiteit Amsterdam uit.

0:00 Wat zijn hormonen?
1:05 Wat veroorzaakt een tekort aan hormonen?
1:25 De big 5 van de hormonen
2:00 Hormonen doen alles en worden overal in je lichaam gemaakt
2:12 De hypofyse: de klier der klieren
2:30 De geslachtshormonen
3:10 Testosteron
4:00 Het vrouwelijk geslachtshormoon: oestradiol
4:15 Oorzaak van de overgang
4:30 De schildklier hormonen
5:35 De bijnieren
5:55 Adrenaline
6:10 Cortisol: een vertragend hormoon'
6:40 Ziektes door stresshormonen
7:05 Insuline uit de alvleesklier
8:30 Twee miljoen Nederlanders zijn ziek door hormonen
8:40 Onderzoek naar nieuwe hormonen
9:35 Nieuwe hormonen als medicijnen
10:20 Hormoonklieren nabootsen
10:30 Alle ziekten ontstaan in de darmen

Met dank aan de Universiteit van Nederland.

Minder natuur- en bosgebied in Nederland

In de periode 2013-2022 is de oppervlakte van natuur- en bosgebieden met bijna 2,5 procent (158 vierkante kilometer) afgenomen. Dat is vergelijkbaar met 1,5 keer de oppervlakte van Den Haag. Ook de hoeveelheid agrarisch gebied nam af. Een groter deel van Nederland is nu bebouwd gebied. Dit blijkt uit de Natuurlijk kapitaalrekeningen van het CBS.

De hoeveelheid bebouwd gebied – grond voor wonen, industrie en infrastructuur – is met 277 vierkante kilometer toegenomen (3,4 procent). Deze toename is ten koste gegaan van de oppervlakte van natuurlijke en agrarische ecosystemen. De afname van agrarisch gebied was in vierkante kilometers (178) groter dan de afname van de natuur- en bosgebieden, maar relatief gezien kleiner (0,9 procent vergeleken met 2,5 procent).

Natuur- en bosgebieden veranderden vooral in bebouwd en agrarisch gebied. Er ontstond echter ook nieuw natuur- en bosgebied vanuit voornamelijk agrarisch gebied. Per saldo is meer natuur- en bosgebied veranderd in bebouwd en agrarisch gebied dan andersom.

Binnen de natuur- en bosgebieden is de oppervlakte van natuurlijk grasland het meest afgenomen met 131 vierkante kilometer, gevolgd door bosgebieden (-36 vierkante kilometer) en duin- en kustgebieden (-21 vierkante kilometer). Zowel heide- en stuifzandgebieden als moeras- en veengebieden namen daarentegen toe met 15 vierkante kilometer.

Natuur het meest afgenomen in Zuid-Holland
De afname van natuur- en bosgebieden is regionaal niet gelijk verdeeld. De oppervlakte natuur- en bosgebied is het meest afgenomen in de provincies Zuid-Holland (60 vierkante kilometer) en Fryslân (44 vierkante kilometer). In Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg nam de oppervlakte natuur- en bosgebied toe tussen 2013 en 2022.

Gelderland heeft de meeste natuur
In 2022 had Gelderland de grootste oppervlakte natuur- en bosgebied. Relatief gezien had Overijssel het grootste agrarische gebied en Zuid-Holland het grootste bebouwde gebied. Fryslân had het grootste areaal water, mede doordat een groot deel van de Waddenzee binnen de Friese provinciegrenzen valt.

Bijna de helft van Nederland is agrarisch gebied
In 2022 was ruim 45 procent van de oppervlakte van Nederland agrarisch gebied. Nederland bestaat voor ruim een kwart (10,7 duizend vierkante kilometer) uit akker- en tuinbouwgebied. Natuur- en bosgebied is de kleinste hoofdgroep met bijna 16 procent van de landoppervlakte. Hierbinnen zijn bosgebieden de meest voorkomende natuurgebieden. Bebouwde gebieden besloegen in 2022 meer dan 20 procent van de totale oppervlakte van Nederland.

Zelenskyy bevestigt dat Russische troepen oprukken naar Kharkiv

Er wordt al weken gespeculeerd over een Russisch offensief in de buurt van Kharkiv. Nu heeft het Oekraïense ministerie van Defensie gevechten nabij Kharkiv gemeld., Russische troepen zijn opgerukt in de regio.

Volgens het ministerie van Defensie in Kyiv is het Russische leger een grondoffensief begonnen in de Oost-Oekraïense regio Kharkiv.

Het ministerie liet weten dat de Russische troepen in de vroege ochtend hadden geprobeerd door de Oekraïense verdedigingslinies te breken met behulp van pantservoertuigen. De gevechten gaan daarom door. 

'Gevechten met verschillende intensiteit'
Volgens een hooggeplaatste Oekraïense militaire vertegenwoordiger zijn de Russische troepen ongeveer een kilometer het Oekraïense grondgebied binnengedrongen. Het ministerie van Defensie zei dat de aanvallen waren "teruggedrongen", maar dat er nog steeds "gevechten van wisselende intensiteit" plaatsvonden. Verschillende reserve-eenheden zijn naar het getroffen gebied gestuurd om de verdediging te versterken.

"De Oekraïense strijdkrachten houden hun posities: Geen meter grond is verloren gegaan", schreef de gouverneur van de regio Kharkiv, Ihor Synyehubov, op Telegram. Hij zag geen gevaar voor de miljoenenstad Kharkiv.

Oekraïne verklaarde verder dat Rusland de dag ervoor verschillende luchtaanvallen had uitgevoerd in het gebied rond het stadje Vovchansk, dat in het grensgebied bij de Russische regio Belgorod ligt.

De Russische militaire blogger Rybar beschreef ook de gevechten bij Vovchansk: het aanvankelijke doel was om de gevechtszone uit te breiden en vijandelijke posities te verkennen tijdens de strijd.

Kharkiv al wekenlang onder vuur
Het grensgebied rond de grote stad Kharkiv in het noordoosten van Oekraïne ligt al enkele weken onder hernieuwd Russisch vuur, waardoor Kyiv al enige tijd vreest voor een nieuw offensief. Er zijn berichten dat Russische troepen daar enkele tienduizenden manschappen hebben gegroepeerd. De ernst van de situatie blijkt uit het feit dat het ministerie van Defensie in Kyiv hierover heeft gereageerd - niet de generale staf, zoals gewoonlijk het geval is.

Rusland probeert al sinds het begin van zijn invasie in februari 2022 de grensregio Kharkiv te veroveren. In de herfst van 2022 moest het leger zich daar terugtrekken. Maar zoals overal aan het front zijn het momenteel de Russische strijdkrachten die het initiatief in deze regio nemen sinds het mislukken van het Oekraïense tegenoffensief in de zomer van 2023.

Zelenskyy: "Hevige strijd" in de regio Kharkiv
Zelenskyy sprak van een "hevige strijd" rond Kharkiv. "Rusland is een nieuwe golf van tegenoffensieve acties begonnen", zei hij op een persconferentie. "Het Oekraïense leger had de aanval in de regio Kharkiv verwacht en zich er op voorbereid met troepen, brigades en artillerie (...) Er is nu een hevige strijd gaande in deze regio".

'Gaat heen en vermenigvuldig u'

Het geboortecijfer in Italië, een van de laagste ter wereld, daalt de afgelopen 15 jaar gestaag en bereikte vorig jaar een laagterecord van 379.000 geboortes.

Met de sterke steun van het Vaticaan heeft de  regering onder leiding van Giorgia Meloni een campagne opgezet om tegen 2033 minstens 500.000 geboortes per jaar te stimuleren, een cijfer dat volgens deskundigen noodzakelijk is om te voorkomen dat de economie bezwijkt onder het gewicht van een vergrijzende bevolking.

Paus Franciscus spoort daarom nu nog nadrukkelijker Italianen aan om kinderen te krijgen. Daarnaast roept hij op tot politieke strategieën en beleid om koppels aan te moedigen kinderen te krijgen, waaronder het beëindigen van onzekere arbeidscontracten en belemmeringen bij het kopen van een huis, en ervoor te zorgen dat vrouwen niet gedwongen worden te kiezen tussen moederschap en een carrière.

"Het probleem van onze wereld is niet dat er kinderen worden geboren: Het zijn egoïsme, consumentisme en individualisme die mensen verzadigd, eenzaam en ongelukkig maken," zei Franciscus.

Franciscus zal naar verwachting de nadruk blijven leggen op demografie tijdens het komende Heilig Jaar 2025, dat hoop als hoofdthema zal hebben.

'Wel of niet bekwaam, iedereen kan zich volspuiten met botox of fillers'

Steeds meer millennials kiezen voor fillers en botox om volle lippen, grotere borsten en een gladde huid te krijgen. Deze producten zijn gemakkelijk online verkrijgbaar, waardoor zelfverklaarde cosmetische artsen zonder juiste kwalificaties ingrepen uitvoeren met ernstige gevolgen. Is er een manier om deze trend te stoppen?

Richard Struik is distributeur van fillers en botox en levert alleen aan BIG-geregistreerde artsen, professionals met de juiste opleiding en erkenning. Toch lukt het onbevoegde 'thuisartsen' om aan dezelfde producten te komen. "Ik vraag me af waar zij hun producten vandaan halen. Wellicht via schimmige circuits of leveranciers," vertelde hij in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Struik benadrukt dat de cosmetische industrie voornamelijk wordt aangedreven door geld. "Sommige mensen overtreden regels en proberen snel geld te verdienen, zonder de patiënt in acht te nemen." Deze zelfverklaarde artsen zoeken online naar fillers en botox, en gaan daarmee aan de gang zonder de juiste bevoegdheden. "Helaas is er een online markt waar iedereen deze producten kan kopen, ongeacht hun bekwaamheid. De verkopers zijn alleen geïnteresseerd in het verkopen van fillers, zonder na te denken over wie ze injecteert. Dit is verontrustend en zeer frustrerend voor de branche."

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport stelt dat consumenten zelf verantwoordelijk zijn door wie ze zich laten inspuiten met fillers en botox, aangezien het niet gaat om een ziekte of medische ingreep. Struik is verontwaardigd over deze stelling. Hij beschouwt het als een vorm van struisvogelpolitiek.

Halsema: 'Groep relschoppers UvA voornamelijk niet-studenten'

De groep die maandagnacht op Roeterseiland, na meerdere verzoeken om te vertrekken, de confrontatie aanging met de politie, bestond vooral uit mensen die niet bij de Universiteit van Amsterdam aangesloten waren. In een brief aan de gemeenteraad schrijft Halsema dat de sfeer pas omsloeg toen ook sympathisanten van buiten de universiteit zich aansloten. Zo meldt AT5.

De bezetting van Roeterseiland werd maandagmiddag begonnen door studenten van de UvA. Rond 12.00 uur streken veertig tot vijftig actievoerders neer op het grasveld van het campusterrein, waar ze tentjes neerzetten. Omdat de sfeer de eerste uren nog gemoedelijk was en er om 20.00 uur 's avonds de Jom Hasjoa herdenking zou plaatsvinden, wilde de driehoek (burgemeester, politie, justitie) op dat moment niet ingrijpen. 

Later op de avond sloeg de sfeer om. Volgens Halsema kwam dat onder meer omdat er steeds meer sympathisanten bijkwamen die zelf geen student waren aan de UvA. "Deze aangesloten groep leek uit te zijn op een confrontatie, eventueel met de politie en daarover ontstonden zorgen", schrijft Halsema. "Meerdere personen droegen gezichtsbedekkende kleding en er werden op grote schaal stenen verwijderd uit de stoep."

Confrontatie met politie
Toen de UvA om 22.00 uur voor de laatste keer vorderde om het terrein te verlaten, besloot een groot deel van de aanwezigen het terrein te verlaten. Halsema schrijft nu dat die groep voornamelijk uit de studenten bestond die de actie waren begonnen. De groep die achter de barricades bleef zitten had volgens de burgemeester geen directe binding met de universiteit.

Rond 02.30 uur 's nachts greep de politie in. Binnen twee uur ontruimde de ME met veel geweld het terrein. "Daarbij werd fysieke weerstand geboden en met stenen en zwaar vuurwerk naar de politie gegooid", schrijft Halsema.

Een dag later, op dinsdag, bezetten demonstranten een ander terrein van de UvA, dit keer ging het om het Binnengasthuis. "Ook hier was er informatie dat de deelnemers aan het protest niet alleen bestonden uit demonstrerende studenten, maar ook uit personen die niet verbonden zijn aan de universiteit en bewust de confrontatie wilden zoeken met de politie."

Woensdagavond besloot de driehoek ook dat gebied te ontruimen. "Net als maandag bleef er een groep achter die daarop de confrontatie met de politie aanging", schrijft de burgemeester. 

'Op momenten vreedzaam'
Halsema laat weten dat de keuze om in te grijpen 'niet lichtzinnig' is gemaakt: "Ook omdat er op momenten wel degelijk sprake was van vreedzaam protest dat bescherming verdiende. Op een moment dat echter sprake is van huis- of erfvredebreuk, grove vernielingen, opstootjes, de bereikbaarheid voor hulpdiensten niet gegarandeerd is, en goed contact met de politie ontbreekt, is dat een vrijwel onmogelijke opgave en ontstaat de noodzaak tot ingrijpen."

Op woensdag, de dag van de ontruiming bij het Binnengasthuis, werden 36 demonstranten aangehouden. Volgens Halsema was iedereen die woensdag aangehouden werd onderdeel van de groep die vanaf de barricades geweld gebruikte

'Meeste demonstraties vreedzaam'
Halsema benadrukt dat het overgrote deel van de Pro-Palestinademonstraties wat haar betreft vreedzaam verloopt. "De gebeurtenissen van deze week, mogen dit wat de driehoek betreft niet overschaduwen."

Op beide ontruimingen kreeg de politie veel kritiek, met name van de demonstranten, vanwege het geweld dat de ME gebruikte om mensen van het terrein te krijgen. De burgemeester laat weten dat alle 'geweldsinzetten' intern geëvalueerd worden. "Personen die gewond zijn geraakt roepen wij altijd op een klacht in te dienen of aangifte te doen."

Om 13.00 uur begint een spoeddebat in de Stopera, hier zal Halsema de politie-inzet verdedigen. 

Kingdom of the Planet of the Apes laat zien dat de franchise springlevend is

Nadat vele generaties gepasseerd zijn sinds de aap Caesar is het aan de aap Noa om zijn clan te redden van Proximus Caesar, een tiran die met maar één doel voor ogen alle apen laat oppakken of vermoorden; hij wil het allergrootste apenkoninkrijk creëeren en er zo voor zorgen dat de aap voorgoed de dienst uitmaakt op de planeet. 

Van Gerwen verliest van Humphries, maar is zeker van playoffs in Premier League

In de First Direct Arena in Leeds is donderdagavond de voorlaatste speelavond afgewerkt van het reguliere 'seizoen' in de Premier League Darts. Volgende week wordt de zestiende en laatste ronde gespeeld, een week later staan de playoffs op het programma.

Kwartfinales
Michael van Gerwen en Gerwyn Price openden de avond en na een moeilijk begin was het de Nederlander die de boel om wist te draaien: van 0-2 naar 5-3, waarna hij het keurig af wist te maken voor een 6-3 zege.

Luke Littler en Peter Wright waren de volgenden, waarbij Wright het voor de zoveelste keer dit jaar nogal moeilijk had. Pas op 5-0 wist hij bij God's gratie een leg te pakken, Littler maakte het daarna af met een 78-finish: 6-1.

Luke Humphries en Rob Cross betraden daarna het podium en ook dat werd niet spannend: de wereldkampioen rolde Cross op en maakte het met een 98-finish af voor 6-1.

De kwartfinales werden afgesloten door Nathan Aspinall en Michael Smith. De oud-wereldkampioen begon sterk en een 136-finish hielp Smith naar een 4-3 voorsprong, waarna hij het vrij simpel afmaakte met 6-3.

Halve finales
Van Gerwen en Littler begonnen lekker aan hun halve finale, met onder meer een snelle tiendarter voor de Nederlander. Littler kwam er geen moment aan te pas en Van Gerwen speelde zich met een ijzersterke 6-1 zege naar de finale.

Humphries en Smith streden om de tweede finaleplek, nog een wedstrijd die niet bepaald uit elkaar spatte van de spanning: Humphries pakte een makkelijke 6-1 zege, alweer de vierde 6-1 van de avond.

Finale
Van Gerwen en Humphries zorgden in elk geval voor wat spanning door de eerste zes legs netjes te verdelen. Humphries liet op 5-4 zijn eerste matchdarts liggen, waarna Van Gerwen er een beslissende leg uit haalde, de eerste van de avond. In die beslissende leg kwam Humphries weer op 78 te staan en dit keer gooide hij het wel uit voor een 6-5 zege.

Stand
Met nog één reguliere speelavond te gaan is Van Gerwen op plek drie nu ook zeker van een plek in de playoffs, over twee weken in Londen. Littler en Humphries waren daar al zeker van, Aspinall en Smith moeten het volgende week onderling uitvechten en spelen dan zelfs tegen elkaar in de kwartfinales. Cross, Price en Wright zijn uitgeschakeld.

Historische Europese finale voor Olympiakos, Fiorentina weer in Conference League-finale

Voor de tweede keer ooit, en voor het eerst sinds Panathinaikos de Europa Cup-finale van 1971 van Ajax verloor, staat een Griekse voetbalclub weer in een Europese finale. Olympiakos heeft zich donderdagavond geplaatst voor de finale van de Conference League en neemt het op 29 mei nota bene in Athene op tegen Fiorentina.

Club Brugge - Fiorentina (2-3)
De Italianen hadden in eigen huis gewonnen, maar kwamen in het Jan Breydelstadion na twintig minuten op achterstand: Hans Vanaken schoot van afstand raak. Lang gloorde er zo hoop voor de Belgische fans, maar een paar minuten voor tijd ging het touch fout: Fiorentina kreeg een penalty en Lucas Beltran scoorde de gelijkmaker, die al wel enige tijd in de lucht hing. Vanaken stuitte diep in blessuretijd nog op de vingertoppen van doelman Pietro Terracciano, die Fiorentina zo naar de tweede opeenvolgende Conference League-finale hielp.

Olympiakos - Aston Villa (4-2)
Ayoub El Kaabi hielp Olympiakos in Engeland aan een mooie overwinning en ook in het eigen Karaiskakisstadion was hij al snel weer de grote held: na tien minuten tikte hij de openingstreffer lekker binnen. Aston Villa probeerde de boel te redden, maar dat zat er geen moment echt in en een kwartier voor tijd was het wéér El Kaabi die scoorde: zijn vijfde goal van de twee wedstrijden in de halve finales leverde Olympiakos de 2-0 zege en een allereerste Europese finaleplek ooit op.

Atalanta in eerste Europese finale tegen Leverkusen

Voor het eerst in de clubhistorie heeft Atalanta zich geplaatst voor een Europese finale. De Italiaanse club rekende donderdagavond in de halve finales van de Europa League af met Olympique Marseille en neemt het op 22 mei in Dublin op tegen Bayer Leverkusen, dat AS Roma uitschakelde.

Atalanta - Olympique Marseille (1-1)
Na het gelijkspel in Marseille was het Ademola Lookman die na een half uur van een afstandje de openingstreffer het doel in liet rollen. In Bergamo was het vervolgens kort na rust nog eens raak: in de zeikende regen ramde Matteo Ruggeri de 2-0 tegen de touwen. Het feest was al compleet, maar kon helemaal losbarsten nadat El Bilal Touré diep in blessuretijd ook nog eens voor de 3-0 tekende.

Bayer Leverkusen - AS Roma (2-0)
Leverkussen stond er na de zege in Italië bijzonder goed voor, maar dat werd in het eerste ruime uur omgedraaid: Danny Makkelie gaf Roma twee keer een penalty en Leandro Paredes schoot ze er allebei keurig in voor een 0-2 voorsprong en in totaal dus een gelijke stand. Gianluca Mancini werd vervolgens de schlemiel van de avond: de verdediger kreeg een bal op zijn hoofd en kopte die in eigen doel, waardoor Lverkusen weer op voorsprong stond in het totaalplaatje. Josip Stanisic maakte het diep in blessuretijd af door de 2-2 binnen te schieten en Leverkusen naar de eerste Europese finale te schieten sinds ze in 2002 de Champions League-finale verloren van Real Madrid.

Giro: Etappe 7 - Tijdrijden, maar met een pittig einde

De zesde etappe van de Giro d'Italia leverde een mooie overwinning op voor aanvaller Pelayo Sanchez, vandaag krijgen we niks van dat alles te zien: de heren krijgen een ruim veertig kilometer lange tijdrit voor de kiezen, alleen tegen de klok dus.

Het startpodium staat in Foligno, waar men vertrekt voor ruim dertig kilometer over nagenoeg volledig vlak terrein. Stevig stampen op de grote plaat dus, maar na 34 kilometer wordt dat lastiger. Het tweede tussenpunt ligt op aan de voet van de slotklim, die begint met bijna anderhalve kilometer aan tien procent, daar worden matige klimmers niet bepaald gelukkig van.

Na dat stuk is het nog geenszins gedaan, want er staat nog zo'n zes kilometer aan ruim vier procent in het routeboek alvorens men moegestreden de finish in Perugia bereikt. Rodelantaarndrager Julius van den Berg bijt om 13.10 uur het spits af, Mikkel Bjerg (14.24u) en vooral Filippo Ganna (14.37u) zijn de eerste serieuze kanshebbers die het podium af rollen. Tadej Pogacar is om 16.24 uur in zijn roze trui de laatste die vertrekt.

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

FOK! Wat een weer: droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vanochtend lost de plaatselijke mist snel op en is er veel zon. In het (uiterste) noorden kan het echter op een aantal plaatsen tot ver in de ochtend bewolkt blijven. Het blijft droog. Er is weinig wind.

Vanmiddag zijn er flinke zonnige perioden. In het Waddengebied kan de bewolking echter hier en daar hardnekkig zijn. Het blijft droog. De middagtemperaturen lopen uiteen van 15°C op de Wadden tot rond 22°C in het zuidoosten. De wind komt uit noord tot noordoost en is zwak tot matig.

Vanavond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. Aan zee en op het IJsselmeer staat een matige noordoostelijke wind, landinwaarts is er weinig wind.

Komende nacht kan er in het noorden een mistbank ontstaan. Het blijft droog. Het koelt af tot omstreeks 9 graden. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

                   


Herfstige boom in Zwillbrock (D) (Foto: _UserName_)
Herfstige boom in Zwillbrock (D) (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

NBA: Knicks na mooie strijd naar 2-0, Celtics en Thunder trappen af met winst

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA zijn de halve finales van de conferences in volle gang. Dinsdag- en woensdagavond werd er weer gespeeld, in totaal stonden er drie wedstrijden op de planning.

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers
De wedstrijd ging in de eerste minuten redelijk gelijk op, maar vervolgens namen de Celtics de overhand. Beetje bij beetje breidden ze de voorsprong uit en in het vierde kwart werd het verzet van de Cavaliers definitief gebroken: onder leiding van Jaylen Brown (32 punten) en Jayson Tatum (18 punten, 11 rebounds) pakten de Celtics met een 120-95 zege een 1-0 voorsprong in de serie.

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks
Aanvankelijk was het bijzonder spannend: 23-23 in het eerste kwart. De Thunder nam in Q2 een voorsprong van bijna tien punten, maar de Mavericks kwamen met een sterke run terug. Daarna was het echter klaar: met 29 punten hielp Shai Gilgeous-Alexander OKC in vooral het vierde kwart naar een ruime 117-95 overwinning om de serie mee af te trappen.

New York Knicks - Indiana Pacers (1-0)
Een 36-36 eerste kwart werd gevolgd door een 27-37 tweede kwart en even leek het lastig te worden voor de Knicks. Ze kwamen echter terug, nota bene onder leiding van de nog bepaald niet van een voetblessure herstelde Jalen Brunson (29 punten), en in een heerlijke slotfase trokken de Knicks - geholpen door een 36-18 derde kwart - de overwinning met 130-121 naar zich toe voor een 2-0 voorsprong in de serie.

Speelschema
Donderdag 9 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 2; Boston Celtics - Cleveland Cavaliers (1-0)
Donderdag 9 mei, 21.30u (03.30u NL) - Western Conference Semifinals, game 2; Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks (1-0)

Vrijdag 10 mei, 19.00u (01.00u NL) - Eastern Conference Semifinals, game 3; Indiana Pacers - New York Knicks (0-2)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1280
special
Random Pics van de Dag #1279
review
Undead Inc.
review
Doctor Who - Boom: suspense en maatschappijkritiek vormen samen een boeiend geheel
special
VrijMiBabes #210 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1278
©FOK.nl e.a.