Nederlandse verdachten bij grootste plofkraakproces ooit in Duitsland

De grootste rechtszaak ooit met betrekking tot plofkraken in Duitsland mis van start gegaan. Bijna alle verdachten zijn Nederlanders. Vorig jaar zijn naar schatting 80% van de plofkraken in Duitsland door Nederlanders gepleegd. NOS op 3 legt uit hoe dit zit.

De Nederlandse geldautomaten kennen meer beveiligingen dan de Duitse geldmachines, zo komt er bij een ontploffing in een Nederlandse geldautomaat lijm vrij waardoor alle biljetten aan elkaar plakken en grotendeels onbreukbaar worden. Daarnaast beweren deskundigen dat Nederlandse criminelen zich steeds vaker over de grens wagen vanwege de strengere aanpak en verhoogde pakkans in eigen land.

Ook spelen internationale samenwerking door criminelen en het gemakkelijke grensoverschrijdende verkeer een rol. Door gezamenlijke inspanningen op het gebied van opsporing, rechtshandhaving en preventie kan de grensoverschrijdende criminaliteit effectiever worden bestreden. Daarnaast is het belangrijk om te investeren in internationale wet- en regelgeving om ervoor te zorgen dat criminelen niet kunnen profiteren van eventuele mazen in de wet.

0:00 Intro
2:02 Zo werkt een plofkraak
4:33 Waarom juist in Duitsland?
6:17 Het plofkraak-hoofdkwartier
9:02 Outro