Preview: Edge of Tomorrow

Als Ethan Hunt in de Mission Impossible-reeks veroverde Tom Cruise al de wereld en verbeterde hij zijn status als moderne actieheld. Naast actiefilms heeft hij de laatste jaren een voorliefde voor sciencefictionfilms. Was het vorig jaar nog Oblivion en eerder War of the Worlds en Minority Report, dit jaar verschijnt Edge of Tomorrow, waarin Cruise dezelfde oorlog steeds opnieuw beleeft.

In een nabije toekomst heeft een zwermachtig buitenaards ras, Mimics genaamd, de Aarde op een meedogenloze manier aangevallen. Maar nu hebben de Aardse legers hun krachten gebundeld voor een laatste offensief tegen de buitenaardse horde. Lt. Col. Bill Cage (Cruise) is een officier die op niets minder dan een zelfmoordmissie gestuurd wordt. Cage wordt binnen enkele minuten gedood, maar hij slaagt erin om een Alpha met zich mee te nemen.

Maar dan, op onmogelijke wijze, ontwaakt hij opnieuw op dezelfde helse dag, en moet hij opnieuw vechten en sterven…en opnieuw. Maar bij elke keer wordt Cage sterker en slimmer en zal zijn herhaaldelijke gevecht een kans bieden om de sleutel tot de vernietiging van de buitenaardse indringers te vinden en de Aarde te redden.

Het is een moderne twist op de klassieker Groundhog Day met een snufje Source Code, waarin Cruise net als Gyllenhaal hetzelfde moment overdoet om het verloop van een gebeurtenis te veranderen. Met regisseur Doug Liman, die het actiegenre eerder verrijkte met The Bourne Identity en Mr. & Mrs. Smith, is de film in goede handen. Spectaculaire actiescènes waar de kijker dicht op zit en veel explosies maken Edge of Tomorrow tot een film die actie- én sciencefictionliefhebbers lijkt te verbroederen.

De 'leading role' van Tom Cruise is een goede keuze, gezien zijn historie in het genre en zijn charisma, en samen met actrice Emily Blunt heeft hij een goede chemie, die zich tijdens de film ontwikkelt. Daarnaast zijn de aliens angstaanjagend snel en onvoorspelbaar en hebben ze een veelvoud aan tentakels. Met een dosis humor en explosieve actie kan dit niet anders dan Cruise's volgende hit zijn.