FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 9

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8


Martijn van Veen

Het gebeurt niet vaak, een spannende negende aflevering. Meestal wordt minutenland gevuld met het aantrekken van nette kleding en het herhalen van mollenboekjes. Dat werd dit keer ook gedaan, maar dat werd perfect afgewisseld met twee schitterende opdrachten. En we zijn zelfs ietsjes verder bij het antwoord op die ene vraag: Wie is de Mol?. 

In de eerste opdrachten moesten de drie overgebleven kandidaten zoeken naar mollenboekjes in een gigantische bibliotheek. Alle tien de boekjes waren verstopt en er was geld te verdienen. Brachten ze het favoriete boek van de deelnemer mee, die naast het mollenboekje stond, dan wonnen ze geld. Carolien en Paulien zochten meteen naar hun eigen boekje en met succes. Kees daarentegen was minder succesvol en greep naast zijn boekje, die inmiddels gepakt is door Carolien.

Opvallend is natuurlijk dat Kees niets heeft verdiend. We hebben niet gezien wat hij allemaal gedaan heeft, aangezien Carolien en Paulien de helft van de tijd in de andere zaal zaten. Na de opdracht wilden de dames Kees chanteren door de pot met ze te ruilen, maar daar trapte hij niet in. Erg vreemd was dat Carolien daarna zijn boekje gewoon aan hem gaf.

De tweede en laatste opdracht was misschien wel de kers op de taart van een erg mooi seizoen. Alles kwam samen in de trein en de deelnemers moesten drie vragen beantwoorden. Drie cryptische vragen zelfs, die zo vaag waren dat je er weinig wijzer van werd. Aan het eind kreeg elke kandidaat nog drie vragen van een barman over de gestelde vragen, waarbij ze bij elk antwoord 250 euro in hun handen kregen gedrukt.

Daar werden wij dus niets wijzer van. In hun eigen kamer kregen ze een doosje met een naam erin. Als ze alle vragen goed hadden beantwoord, dan was dat de naam van de Mol. Opvallend was dat Kees zijn eigen naam te zien kreeg en we van Paulien het niet wisten. En als je alle antwoorden van Kees achter elkaar zet: 'De Mol', 'als enige' en 'de berg', dan krijg je met enige fantasie: De Mol als enige op de berg. En wie was er als enige op de berg met de helikopter om een envelop te pakken? Kees.

Dan de 'ontknoping'. Sinds seizoen 6 is het geen verrassing meer dat we deze aflevering niet het antwoord krijgen op de vraag wie de Mol is. Wel weten we nu de verliezer, Carolien Borgers. Dan blijven nog over: Kees en Paulien. Eén van beiden is de Mol en ik ga iets doen wat ik nog nooit gedaan heb, switchen. De afgelopen weken had ik alleen Paulien als Mol met Kees als eervolle vermelding. Maar deze aflevering kwamen zoveel dingen terug (als in geheime aanwijzingen), waardoor hij eigenlijk wel de Mol moet zijn.

Als je de speech van de priester uit de allereerste aflevering nog eens bekijkt en daarvan de allereerste letters neemt, dan staat er C IS THE MOLE. Daarnaast kwam het dansje 'enkel enkel dubbel dubbel' ook nog voor in de eindtest, dus dat kan haast geen toeval zijn dat dat een hint is. Al die weken leefde ik in ontkenning, maar nu ga ik het gewoon hardop zeggen: Kees is de Mol.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.