FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7


Martijn van Veen

Kijk, dit soort afleveringen maken het programma tot een uniek programma. Na de afgelopen episodes was ik het échte gevoel even kwijt, maar dit had alles in zich voor een nagelbijtend uurtje. Fantastische opdrachten, spannende executie en wederom de Mol in beeld. Laat de ontknoping beginnen...

In de eerste opdracht moesten twee kandidaten de taal Zulu leren. Opvallende was dat Paulien van tevoren nog zei dat ze graag wilde knutselen of een opdracht met Zulu wilde doen. Hoe kon zij dat weten? Logischerwijs werd zij ook aangewezen, met Zarayda, ook 30 Nederlandse woorden met behulp van een schoolklas te vertalen. Kees en Carolien kregen een camera mee om tien van die woorden te fotograferen. Alleen Carolien kwam op het vreemde idee om moeilijke woorden te kiezen.

Uiteindelijk is het Zarayda en Paulien toch gelukt om 8 van de 10 woorden goed te raden. Vrij veel, als je rekening houdt dat Paulien de Mol is. Daarnaast wilde Kees per se de camera vasthouden, maar dat had geen invloed in de verdere foto's. Die waren allemaal duidelijk.

Bij de tweede opdracht begon het echte Molgevoel weer boven te komen, want wat een prachtige hersenbreker was dat. Simpel gezegd: in een oud gebouw stonden drie kommen met geld. Daartussenin hing een bol, die in een van de kommen moest. Dit deden de kandidaten door middel van touwen, die door het hele gebouw liepen.

Mijn Mol Paulien vond halverwege pas portofoons, die vlakbij haar lagen. Uiteraard zeer verdacht, omdat dat de nogal moeizaam verlopende communicatie wel zou verbeteren. Ook Kees viel op tegen het eind. Hij probeerde samen met Zarayda en Carolien aan een touw te trekken, maar in een shot leek het net alsof hij zijn best niet deed. De deelnemers waren vlakbij, maar toch is er geen geld met de opdracht verdiend.

Maar de laatste opdracht was wel de kroon op de aflevering. Bij een drive-in bioscoop moesten de kandidaten geld vinden in een van de vele auto's die er geparkeerd stonden. Hiervoor mochten ze tien vragen aan Art stellen en kregen ze een half uur de tijd. Ondertussen speelde er een film af met alle Mollen van de afgelopen seizoenen. Inclusief de huidige Mol, die af en toe met zijn/haar vervormde stem hints gaf.

Carolien wilde eigenlijk alleen de hints horen, dus bleef steeds bij dezelfde auto staan om te luisteren. Maar dat zou een fanatieke kandidaat wellicht ook doen. Paulien was eigenlijk weer degene die opviel. Tegen het eind van de opdracht begon ze de tijd te rekken door niet snel vragen te stellen, maar door vooral heen en weer te lopen. Ondanks dat is de opdracht wel geslaagd en kwam er 2000 euro in de pot.

Helaas moest Kees niet het spel verlaten. Niet omdat het geen leuke kandidaat is, integendeel zelfs, maar dan wist ik mijn Mol nog zekerder dan nu. Het blijft gewoon Paulien voor mij, met Kees op een tweede plek. Over twee weken weten we het al, maar dan is ook het feest voorbij helaas.

Lees op de volgende pagina de meningen en ideeën van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees op pagina drie de hints en theoriëen van René.