Israël neemt grensovergang Rafah in, humanitaire hulp niet meer mogelijk

Volgens het leger hebben Israëlische troepen de controle overgenomen over de Palestijnse kant van de grensovergang Rafah tussen de Gazastrook en Egypte. Het Israëlische leger deelde mee dat tijdens de gevechten minstens twintig Hamas-leden zijn gedood en er diverse tunnels zijn vernietigd. Er zijn ook twee Israëlische militairen omgekomen. Iraëlische media toonden een Israëlische vlag aan de Palestijnse kant van de grensovergang.

Enkele uren nadat de islamitische Palestijnse organisatie Hamas akkoord ging met een Egyptisch-Qatarisch voorstel voor een staakt-het-vuren in de Gaza-oorlog, besloot het Israëlische oorlogskabinet tot een militaire operatie in de stad Rafah. Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu verklaarde dat het door Hamas aanvaarde voorstel te ver afstaat van de belangrijkste eisen van Israël. Toch gaat hij onderhandelaars sturen om de gesprekken over een wapenstilstand voort te zetten. 

Israëlische tanks zijn maandagavond naar de grensovergang in het zuiden van de Gazastrook gereden en er zijn de afgelopen nacht zware luchtaanvallen uitgevoerd op Rafah, waarbij volgens Palestijnse media minstens twaalf mensen zijn omgekomen. Wereldwijd bestaan grote zorgen over de meer dan één miljoen burgers die hun toevlucht hebben gezocht in de zuidelijke stad.

Verschillende bronnen bevestigen aan persbureau Reuters dat de toegang van humanitaire hulp via de grensovergang bij Rafah is stopgezet. Deze grenspost verbindt de zuidelijke stad in Gaza met Egypte. Daarnaast blijft de grensovergang bij Kerem Shalom, die cruciaal is voor de toegang tot noodhulp, voorlopig gesloten. Hamas heeft deze grensovergang twee dagen geleden aangevallen met raketten.

Het Israëlische leger verklaart dat het actief is "op verschillende locaties" in Oost-Rafah.

De Verenigde Staten verwachten niet dat dat de recente aanvallen op de stad Rafah het begin zijn van een grootschalig offensief door het Israëlische leger. Dit heeft een vertegenwoordiger van de Amerikaanse regering bekendgemaakt. De ernstige zorgen die de VS heeft over een dergelijk militair offensief in het dichtbevolkte gebied blijft onveranderd.

In Rafah hebben 1,4 miljoen inwoners van de Gazastrook sinds het begin van de oorlog hun toevlucht gezocht. Volgens Israël is het gebied echter ook het laatste bolwerk van Hamas. Op maandag riep Israël ongeveer 100.000 Palestijnen op om te beginnen met de evacuatie van Rafah. De getroffen bewoners zouden moeten verhuizen naar het Al-Mawasi-gebied bij de kust. In Al-Mawasi is de hulp uitgebreid en staan veldhospitalen, tenten, voedsel en water klaar, aldus legerwoordvoerder Nadav Shoshani.