FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 10

Voor het vierde opeenvolgende seizoen gaan redacteuren René van der Kroon en Martijn van Veen op zoek naar De Mol in het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze proberen samen, maar vooral tegen elkaar de identiteit van de saboteur te ontrafelen. Net als voorgaande twee jaren worden zij ondersteund door overige crewleden. De tussenstand tussen René en Martijn is 1-1, vorig jaar werd de Mol door geen van beiden gevonden. Zal dit na het seizoen anders zijn? Wie zal dit jaar het aan het juiste eind hebben en belangrijker: Wie is de Mol?

Martijn zal de afgelopen aflevering bespreken en René gaat dieper in op de verborgen aanwijzingen en hints. René's column is de dag na de aflevering te lezen.

Vorige specials:

FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Inleiding
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 1
Interview: Elise de Ruijter (Mol seizoen 4)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 2
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 3
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 4
Interview: Sander de Heer (seizoen 5)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 5
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 6
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 7
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 8
Interview: Frits Huffnagel (seizoen 12)
FOK! op het spoor van De Mol 2013 - Aflevering 9


Eindelijk, het hoge woord is eruit. Kees Tol is de Mol. Tien weken lang hebben wij gezocht naar de saboteur en op donderdag 7 maart is de grote vraag beantwoord. Kees is de dertiende Mol en Paulien wint de pot van 17.120 euro (ter vergelijking, vorig jaar was dat 12.601 euro). Nu is het weer maanden wachten tot seizoen 14, want die gaat er komen.

De ontknoping werd onthuld via de priester uit aflevering 1, een hint die velen al vroeg aan zagen komen, maar die alleen nog op de juiste plek moest vallen. Ook al was de tekst 'C IS THE MOLE' al vroeg in het seizoen gevonden, door de magie van het programma begonnen veel mensen te twijfelen.

Maar was Kees een goede Mol? Persoonlijk vond ik van wel, ondanks dat het qua verborgen aanwijzingen op het eind iets te duidelijk werd. Als die er niet in hadden gezeten, dan was Kees een stuk minder verdacht geweest. Goede Mollenacties als het niet trekken van een touw of het verduisteren van twee kokers in de supermarkt blijven heerlijk om in de laatste aflevering te zien.

Een prachtig einde aan een prachtig seizoen. Zuid-Afrika bleek een perfect land te zijn voor schitterende beelden en alhoewel de opdrachten op de helft van het seizoen iets afzwakten, waren de laatste aflevering weer van ouderwetse topkwaliteit. Het zou mij verbazen als 'we' weer naast de Gouden Televizierring grijpen.

Helaas is er weer geen winnaar in de strijd tussen René en mijzelf. Allebei gokten we Kees slechts een keer, de aflevering voor de ontknoping. Dat zorgt ervoor dat de stand gelijk blijft, maar dat we volgend jaar weer keihard terugkomen. Je kunt een Mol uitroken, opjagen en soms kun je er zelfs eentje vangen, maar ze komen altijd terug.

Interview Kees Tol na de ontknoping

Kees: "Het was een enorme eer om de Mol te mogen zijn. Echt een grote uitdaging en ik had nooit verwacht dat ik gekozen zou worden. Ik heb mij goed voorbereid op deze klus en al snel viel ik in een bepaalde rol waar ik mij prettig in voelde, dus het rondlopen met een geheim ging mij niet heel zwaar af."

De dertiende Mol vervolgt: "Ik was niet liever kandidaat geweest, maar ik heb er wel even twee dagen over na moeten denken of ik echt wel de Mol wilde zijn. Achteraf gezien ben ik blij met de keuze." De Volendammer zou op Carolien of Paulien gestemd hebben als hij niet zelf de saboteur zou zijn geweest. "Maar het is echt toeval dat ik met beiden in de finale stond."

"Het spannendste moment was absoluut achter het orgel. Ik was ontzettend bang dat mijn gewaad af zou vallen of dat iemand mij zou herkennen. De kandidaten stonden letterlijk 10 á 20 meter van mij vandaan, dus dat was ontzettend spannend. Ik voelde de adem van hun in mijn nek."

Lees op de volgende pagina de reacties van de FOK!crew over de identiteit van de Mol.
Lees vanaf vrijdag op pagina drie de reactie van René.