FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 21 januari 2015

Oranje hockeyvrouwen ook in 2015 nummer ťťn van de wereld

De Oranjevrouwen haalden niet de finale van de Champions Trophy, maar houden wel hun eerste plaats op de wereldranglijst in het hockey in handen. De ploeg van bondscoach Sjoerd Marijne voert de ranking aan voor rivalen Australië en Argentinië.

De Nederlandse mannen blijven de nummer twee van de wereld. Oranje moet Australië nog steeds voor zich dulden. Duitsland – de winnaar van de laatste Champions Trophy – staat derde. België wisselde stuivertje met Engeland en zakte naar plek vijf.

Argentinië steeg naar de zesde positie en schreef hierdoor geschiedenis: nog nooit stonden de Zuid-Amerikanen zo hoog op de mondiale ladder.

Top 10 mannen:
1. Australië
2. Nederland
3. Duitsland
4. Engeland
5. België
6. Argentinië
7. Nieuw-Zeeland
8. Zuid-Korea
9. India
10. Pakistan

Top 10 vrouwen
1. Nederland
2. Australië
3. Argentinië
4. Nieuw-Zeeland
5. China
6. Engeland
7. Duitsland
8. Verenigde Staten
9. Zuid-Korea
10. Japan

Van Wolfswinkel helpt Saint-Etienne verder

Ricky van Wolfswinkel heeft woensdag met twee doelpunten een belangrijk aandeel gehad in de bekerwinst van Saint-Etienne. De nummer vier van de Franse competitie had wel een verlenging nodig om zich te ontdoen van FC Tours, dat uitkomt in de tweede divisie (3-5).

Saint-Etienne keek in Tours lang tegen een achterstand aan door een eigen doelpunt van Bayal Sall. Tussen de 64e en 73e minuut draaiden de bezoekers de wedstrijd echter helemaal om, door twee treffers van Van Wolfswinkel en eentje van Kévin Monnet-Paquet. Tours sleepte er nog een verlenging uit, maar nadat de thuisclub met tien man was komen te staan, beslisten Mevlut Erding en Monnet-Paquet het duel in het voordeel van Saint-Etienne. De ploeg van Van Wolfswinkel schaarde zich zodoende bij de laatste zestien clubs in de Coupe de France.

Van Basten: "Op deze manier ben ik waardevoller"

Marco van Basten is blij met zijn rol als assistent-trainer bij AZ Alkmaar. De voormalige Oranje-international heeft het gevoel op deze manier veel waardevoller te zijn.

Van Basten begon het seizoen als hoofdtrainer van AZ Alkmaar, maar kreeg al snel het gevoel dat hij de Alkmaarders in die rol niet verder kon helpen. De oud-coach van Ajax en het Nederlands elftal bracht naar buiten niet te kunnen omgaan met de fikse druk van het trainersvak.

De voormalig topspits deed een stapje terug en is sindsdien assistent van hoofdcoach John van den Brom. Van Basten heeft allerminst spijt van zijn keuze. "Ik ben heel blij dat ik vorig jaar heb gezegd: 'Vanaf nu ga ik dingen op een andere manier doen'", zei Van Basten in gesprek met de BBC. "Het plezier komt beetje bij beetje terug."

"Het contact met de spelers is ook veel fijner. Ik heb meer tijd om dingen met ze te bespreken en daadwerkelijk met ze te trainen", vervolgde Van Basten, die denkt dat rol buiten de schijnwerpers en op het trainingsveld hem beter past. "Op deze manier ben ik veel waardevoller voor AZ. Ik heb het fantastisch naar mijn zin."

Eind vorig jaar gaf de 50-jarige Van Basten in een interview met Algemeen Dagblad aan zich soms te schamen voor zijn bijdrage als hoofdtrainer tijdens de pauze. "Soms stond ik in de rust in de kleedkamer en dan deed ik mijn woordje. En dan dacht ik, achteraf, nou Marco, dit is wel heel mager. Pijnlijk. Gêne voor jezelf."

Steuntje in de rug voor VI

Users johannes_vermeer en Pascalus zijn zeer verdrietig over het uit elkaar gaan van het programma Voetbal International en het blad VI. Zoals je misschien wel hebt gelezen hebben de mannen van de tv-show en de redactie van het blad zo'n fittie gekregen dat ze niet meer samen door een deur kunnen.

johannes_vermeer en Pascalus hebben beide een zeer emotioneel, tranentrekkend steuntje in de rug gemaakt. Ohja GGMM, Johannes wil graag met je naar de film.

Anderlecht probleemloos naar halve eindstrijd

Anderlecht heeft woensdagavond probleemloos de halve finales bereikt van het toernooi om de Belgische voetbalbeker. Ook de return tegen Zulte Waregem leverde een ruime zege op. Het duel in Brussel eindigde in 4-2. Uit had de veelvoudig nationaal kampioen al met 3-0 gewonnen.

Trainer Francky Dury had daardoor al geen vertrouwen meer in een stunt van Zulte Waregem en besloot een zeer jeugdig elftal het veld in te sturen om ervaring op te doen. Onder anderen Kylian Hazard en Jonathan Benteke, de broertjes van de gelouterde Rode Duivels Eden en Christian, mochten het proberen. Ze kregen geen zicht op een positieve uitslag.

Bij rust leidde Anderlecht al met 3-0 door treffers van de Amerikaan Sacha Kljestan (twee) en de Ivoriaan Gohi Bi Cyriac. Halverwege de tweede helft had ook de Congolese invaller Leya Iseka nog succes. Aleksandar Trajkovski redde vanaf de strafschopstip de eer van de bezoekers, waarna Benteke de eindstand bepaalde.

Rusland laat snelwandeldopeurs olympische medailles houden

Nadat dinsdag de bom onder de Russische snelwandelaars ontplofte en de ene na de andere wereldtopper werd geschorst vanwege vermoedelijk dopinggebruik, ontstond even de hoop dat niet-betrapte atleten olympische roem zouden krijgen. Dat lijkt voorlopig echter nog niet het geval, want het Russisch antidopingagentschap RUSADA heeft de periodes waarin de snelwandelaars hun resultaten kwijtraken zo uitgekiend, dat er geen olympische medailles verloren gaan, tot frustratie van vele internationale snelwandelaars.

De enige van de vijf geschorste sporters die op het moment regerend olympisch kampioen is is Sergey Kirdyapkin. Hij won in Londen goud op de 50 kilometer. Hij zag zijn resultaten geschrapt worden van enkele maanden in 2009 - wat hem de wereldtitel in dat jaar kost - en 2010. Ook zijn zijn resultaten van 17 december 2011 tot en met 11 juni 2012 weg, terwijl hij twee maanden later olympisch goud won en die dus mag houden. Kirdyapkin blijft wel de wereldkampioen van 2005, de Noor Trond Nymark is de nieuwe wereldkampioen van 2009 op de 50 kilometer. De Poolse veteraan Grzegorz Sudoł krijgt met het brons eindelijk een WK-medaille in handen.

Het behouden van het olympisch goud van Kirdyapkin doet echter flink wat stof opwaaien in de snelwandelwereld. Vooral de Australiër Jared Tallent, al jaren een fel tegenstander van de Russische wandelaars, was woedend. Hij werd in Londen namelijk tweede, achter Kirdyapkin. "Dit is werkelijk waar totaal gestoord", aldus Tallent tegenover AP"Je kunt niet zomaar wat periodes kiezen waarin de resultaten geschrapt worden..hoe kun je nou zeggen dat Kirdyapkin in mei 2012 aan de doping zit, maar een paar maanden later clean is? Dat slaat helemaal nergens op en hier zit heel duidelijk grote politieke druk achter." Tallent denkt dat de kans groot is dat de beslissing van RUSADA aangevochten wordt bij sporttribunaal CAS. "Het Australisch Olympisch Comité en de Australische atletiekbond gaan in elk geval namens mij aandringen bij WADA (de wereldantidopingautoriteit, red.) om in beroep te gaan."

Kirdyapkin is voor drie jaar en twee maanden geschorst, tellend vanaf 15 oktober 2012. Hij zou in Rio de Janeiro volgend jaar dus zijn olympische titel mogen verdedigen. Een andere wereldtopper, Sergey Bakulin, heeft dezelfde schorsing die echter ruim twee maanden later in is gegaan. Een van de drie periodes waarin hij zijn resultaten kwijtraakt eindigt op 16 augustus 2011. Opvallend genoeg pakte hij een kleine twee weken later in Daegu de wereldtitel op de 50 kilometer, die hij dus wel mag houden. Ook zijn zesde plek op de olympische 50 kilometer in Londen blijft 'gewoon' staan. Vladimir Kanaykin is voor het leven geschorst en verliest zijn WK-zilver van 2011 op de 20 kilometer. Ook zijn olympische resultaat blijft staan, hoewel hij in Londen gediskwalificeerd werd.

Kirdyapkin pakt olympisch goud in Londen, voor de nu woedende Australiër Jared Tallent (Foto: Getty)

Een van de vijf geschorste wandelaars was een vrouw en wel de dominante vrouw van de jaren richting de Spelen in Londen: Olga Kaniskina. Zij verliest haar wereldtitels van 2009 en 2011, maar houdt een grote erelijst over. Ze blijft namelijk de wereldkampioene van 2007, olympisch kampioene van 2008 en winnares van olympisch zilver in 2012. De Ierse Olivia Loughnane wordt de nieuwe wereldkampioene van 2009, iets waar ze gemengde gevoelens bij lijkt te hebben. "Ik vraag me af hoe zij zich voelde, wetende dat ze valsspeelde", aldus Loughnane tegen persbureau AP"Ik wist dat ik alles gegeven had en ik was ongelooflijk trots op mijn zilveren medaille. Ik vraag me echter af hoe zich zich die dag voelde..ik kan me voorstellen dat mijn prestatie zo veel meer betekende voor mij, dan haar prestatie voor haarzelf."

De laatste van het vijftal, maar zeker niet de minst opvallende, is Valery Borchin. Zijn resultaten van enkele maanden in 2009, 2011 en 2012 worden geschrapt, waardoor hij zijn olympische titel van 2008 mag houden. Wel is Borchin acht jaar geschorst en is hij de wereldtitels van 2009 en 2011 kwijt. Dit is vooral groot nieuws voor de Colombiaan Luis Fernando López, die in plaats van winnaar van het brons, nu ineens de wereldkampioen van 2011 gaat worden. Er is echter één detail wat erg opvalt aan de periodes waarin Borchin zijn resultaten kwijtraakt: Zijn resultaat van de Spelen in 2012 wordt wél afgenomen. Daar zakte hij kort voor de finish van de 20 kilometer plotseling in elkaar, waarna hij voor het oog van de wereld ook nog zijn darmen volledig ledigde. Een medaille kost het de Russen in dit geval dus niet.

Politiegeweld tegen migranten en asielzoekers in Frankrijk

Asielzoekers en migranten die zich in de havenstad Calais bevinden ervaren structureel politiegeweld, blijkt uit een rapport van Human Rights Watch. De misstanden die worden gerapporteerd door de organisatie bevatten onder andere het gebruik van pepperspray en geweld.

Een 25-jarig slachtoffer, Rosa, vertelt over hoe ze in elkaar is geslagen door de politie: "De politie controleerde de vrachtwagen en had me gevonden. Ik riep: 'Help me!', maar ze sloegen me. Daarna raakte ik buiten de vrachtwagen bewusteloos. Ze schopten me op de grond." Rosa vertelt dat ze haar bewustzijn verloor en pas weer wakker werd op de eerstehulpafdeling van een ziekenhuis.

Human Rights Watch meldt bovendien dat er onvoldoende voorzieningen voor vluchtelingen zijn. De meeste vluchtelingen hebben geen onderdak, geen schuilplaats tegen kou en regen, geen toegang tot sanitaire voorzieningen en slechts beperkt toegang tot drinkwater.

Het volledige rapport is hier te lezen.

Chelsea kan fluiten naar Mutu-miljoenen

Juventus hoeft geen compensatie te betalen aan Chelsea voor het aantrekken van Adrian Mutu in 2005. Het Internationale Sporttribunaal heeft de club uit Turijn in het gelijkgesteld.

Dit maakte de Italiaanse koploper woensdagavond zelf bekend op het digitale thuis. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de jarenlange juridische strijd tussen Serie A-clubs Juventus en Livorno en Premier League-club Chelsea.

Spil in de miljoenenzaak is de inmiddels gestopte aanvaller Adrian Mutu, die in 2004 werd ontslagen door Chelsea vanwege cocaïnegebruik. Toen Mutu zijn negen maanden durende straf had uitgezeten, ging Juventus begin 2005 met hem aan de haal. Direct stalde Juve de Roemeense aanvaller bij Livorno, waar Mutu geen minuut speelde.

Chelsea, dat in 2003 nog tussen de €19 en €24 miljoen had neergelegd voor Mutu, vond dit uiteraard niet aanvaardbaar en spande een zaak aan bij de FIFA. Aanvankelijk werd Mutu zelf tot een megaboete van bijna €18 miljoen euro veroordeeld, een sanctie waaraan hij nooit heeft kunnen voldoen.

Daarop besloot de FIFA in 2013 dat Juventus en Livorno samen €21 miljoen moesten ophoesten en naar Londen moesten sturen. Iedere dag dat er niet betaald werd, kwam er nog €2.500 extra bij. Juventus en Livorno schrokken zich rot en gingen in hoger beroep.

Vandaag, een klein jaar later, kregen de clubs te horen van het CAS dat Chelsea kan fluiten naar het bedrag dat inmiddels is opgelopen tot circa €22 miljoen. De Londense grootmacht heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van het Internationale Sporttribunaal.

Lavrov wil oude front Oost-OekraÔne herstellen

De onderhandelingen tussen Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk van woensdag in Berlijn zijn eerst en vooral gericht op de terugtrekking van tanks en geschut van het front in Oost-Oekraïne. Dat zegt de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov, die bij de besprekingen aanschuift.

Lavrov hoopt naar eigen zeggen dat de aftocht van zware wapens de recente escalatie van het geweld in Oost-Oekraïne tot staan kan brengen. De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Oekraïense tegenvoeter Petro Porosjenko voorgesteld de tanks en artillerie tot achter de in september in Minsk afgesproken scheidingslijn terug te trekken. Volgens Lavrov duurt het geweld voort omdat de destijds overeengekomen frontlijn niet wordt geëerbiedigd.

Het huidige front is in het voordeel van de rebellen opgeschoven, zei Lavrov. Volgens de regering in Kiev hebben de pro-Russische separatisten vijfhonderd vierkante kilometer aan veld gewonnen. Ze wisten de regeringstroepen terug te slaan met Russische hulp, aldus het Oekraïense ministerie van buitenlandse zaken. Zo hoopt Rusland volgens Kiev een betere onderhandelingspositie voor de opstandelingen af te dwingen.

Lavrov meent dat het oplaaien van het geweld snel kan worden gestopt als beide partijen zich terugtrekken tot op hun oorspronkelijke posities. Rusland heeft de rebellen overgehaald de originele scheidingslijn te volgen, aldus de minister. De Russen ontkennen categorisch dat ze de separatisten met manschappen en wapens versterken.

Lavrov herhaalde dat een vergelijk voor Oost-Oekraïne alleen mogelijk is als de regering in Kiev woord houdt en het oosten een ruime mate van zelfbestuur gunt. Ook moet Kiev de separatisten veiligheidsgaranties bieden.

Niet alleen rond Donetsk, maar ook rond Loehansk wordt fel gevochten. Het regeringsleger heeft een belangrijke controlepost in die regio moeten opgeven, maar probeert deze nu te heroveren.

De Oekraïense president Porosjenko keert met het oog op de vijandelijkheden woensdag, vroeger dan voorgenomen, terug van het Wereld Economisch Forum in Davos.

Oudste topman VS overleden

De 95-jarige topman van het Amerikaanse snoepbedrijf Tootsie Rolls, Melvin Gordon, is dinsdag overleden. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Gordon had 53 jaar de leiding over de fabrikant van in Amerika populaire snoepjes als Tootsie Rolls, Tootsie Pops, Junior Mints en Sugar Babies. Die rol wordt nu overgenomen door zijn vrouw, de 82-jarige Ellen Gordon. Die zit al sinds 1952 in het bestuur van het bedrijf.

Gordon ging nooit met pensioen en gold daarom als de oudste leider van een in de Verenigde Staten aan de beurs genoteerd bedrijf. Volgens betrokkenen bemoeide hij zich tot zeer recent nog dagelijks met de gang van zaken bij het bedrijf.

Belgische arts weigert moslims

Stéphane Résimont weigert nog langer om 'gesluierde patiëntes, vergezeld door bebaarde mannen' te helpen. Volgens de Brusselse KNO-arts is het te gevaarlijk geworden.

De beste man heeft deze week twee besluiten genomen, zo schrijft hij op zijn Facebook-pagina. "Bebaard-gesluierd stel op consult: te gevaarlijk, ik weiger ze. Geen racisme, maar een veiligheidskwestie. Ten tweede zal ik Europa verlaten om me elders te vestigen. Het is hier onherstelbaar verrot", aldus de dokter.

Tegenover Belgische media heeft hij zijn besluit bevestigd. Hij zegt hiertoe te zijn gedwongen wegens angst na de aanslagen in Parijs en de terreurdreiging in eigen land. "Als hier een bebaarde man op consult komt, voel ik me niet op mijn gemak", laat hij weten.

"Deze week kreeg ik een 16-jarig meisje met sluier op bezoek, samen met haar bebaarde vader", vervolgt hij. "Ik was bang. Ik voelde afkeer en een echte angst." Volgens de arts, die tevens politicus is, is Belgie in oorlog omdat er in het land 'een groep moslims leeft die geen respect heeft voor onze waarden en het menselijk leven'.

Rel in VS over uitnodiging IsraŽlische premier Netanyahu

De Amerikaanse regering is ontstemd over de uitnodiging die de Israëlische premier Benjamin Netanyahu van het Congres heeft gekregen. Netanyahu zal op 11 februari, kort voor de parlementsverkiezingen in Israël, de Amerikaanse volksvertegenwoordigers toespreken over de bedreiging die het Iraanse kernprogramma en de radicale islam voor Israël en het Westen betekenen.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, heeft de premier uitgenodigd zonder het Witte Huis in te lichten. Netanyahu heeft de uitnodiging aangenomen. Volgens een Israëlische regeringsfunctionaris gaat de premier na of het mogelijk is de Democratische president Barack Obama te ontmoeten. Het is bekend dat beide regeringsleiders een slechte verstandhouding hebben.

Rel in VS over uitnodiging aan Netanyahu
Rel in VS over uitnodiging Israëlische premier Netanyahu (Foto: ANP)

'Uber haalt 1,6 miljard dollar op'

Uber Technologies heeft 1,6 miljard dollar (1,2 miljard euro) opgehaald bij investeerders. Dat meldden ingewijden rond het bedrijf achter de bekende taxiapp woensdag.

Uber zou bovendien nog met diverse investeerders in gesprek zijn over een extra bedrag van zeshonderd miljoen dollar. Deze investeringen komen bovenop de injectie van 1,2 miljard dollar die het bedrijf eind vorig jaar al kreeg.

Het in 2009 opgerichte Uber wil meer geld ophalen om zijn internationale uitbreiding vorm te geven. Inmiddels biedt de taxiapp zijn diensten aan in bijna driehonderd steden wereldwijd. Daarbij loopt het bedrijf echter ook tegen problemen op. Zo is de app UberPOP verboden in Nederland, net zoals in Duitsland, België en Spanje.

Houthi-rebellen en president Jemen sluiten deal

De sjiitische Houthi-rebellen die de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi gegijzeld hielden in zijn huis hebben woensdag een overeenkomst met hem gesloten om een einde te maken aan de gewelddadige impasse in de regeringszetel Sanaa. Dat heeft het Jemenitische staatspersbureau SABA bekendgemaakt.

In de overeenkomst staat dat de rebellen meer zeggenschap krijgen in het land. In ruil daarvoor halen ze de strijders weg die Hadi gegijzeld hielden. Ook laten ze de stafchef van Hadi, die eerder werd ontvoerd, gaan.

Met het akkoord wordt ook de eis van de rebellen om de grondwet te kunnen wijzigen ingewilligd. Daarnaast krijgen ze meer invloed in het parlement en bij allerlei instituties. Hadi moet bovendien een commissie die tot taak heeft een nieuwe grondwet te schrijven herschikken, zodat de Houthi-rebellen meer zeggenschap krijgen.

Het akkoord doet de vraag rijzen wie het land nu feitelijk bestuurt. Deze vraag blijft echter onbeantwoord. Ook is niet duidelijk hoeveel macht Hadi nu precies nog heeft. Hadi is een belangrijke partner voor het Westen in de strijd tegen de Jemenitische tak van Al-Qaida.

Europese coalitie pleit voor 'nieuw' FIFA

Onder het motto New FIFA Now heeft een groep Europese parlementariërs en voetbalbestuurders woensdag gepleit voor grote veranderingen bij de wereldvoetbalbond. De actiegroep presenteerde in het Europees Parlement in Brussel een plan met tien verbeterpunten voor de FIFA, die al jarenlang wordt achtervolgd door verhalen over corruptie en omkoping. In de aanloop naar de voorzittersverkiezing van de mondiale federatie, op 29 mei, roept de Europese coalitie op tot actie.

"We zien het imago van de FIFA steeds slechter worden", zei de Britse parlementariër Damian Collins. "Ik denk dat de grens is bereikt. We hopen dat steeds meer mensen onze oproep aan de FIFA voor verandering durven te steunen." Tot de sprekers in Brussel behoorde ook Jérôme Champagne, de Fransman die het wil opnemen tegen de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter.

Geweld Oost-OekraÔne laait opnieuw op

Separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne hebben woensdag grote hoeveelheden wapens en mankracht naar een controlepost in de buurt van de stad Loehansk gestuurd. De hoop op een wapenstilstand lijkt daarmee de bodem te zijn ingeslagen. De Oekraïense president Petro Porosjenko keerde direct terug vanuit Zwitserland, waar hij Europese landen om steun had gevraagd.

Verslaggevers van AP zagen negen stuks houwitser-geschut en zes stuks antitankgeschut in de plaats Perevalsk. Een van de rebellen die het konvooi begeleidden zei dat het materieel op weg was naar de controlepost. Op dezelfde weg kwamen later vier Grad-raketinstallaties voorbij, evenals vier vrachtwagens met munitie en vijftien nagelnieuwe tanks.

Volgens het Oekraïense ministerie van defensie heeft het regeringsleger inmiddels de controlepost verlaten. Er zou echter een operatie gaande zijn om de post weer te veroveren op de separatisten. De rebellenstrijders hebben zich volgens het ministerie niet gehouden aan afspraken die in september werden gemaakt in het Wit-Russische Minsk. Een van de afspraken was dat de rebellen de frontlinie niet zouden oversteken.

Oekraïne en het Westen beschuldigen Rusland ervan de separatisten te steunen met materieel. Moskou ontkent dit ten stelligste, maar de enorme hoeveelheid zware wapens die de rebellen bezitten lijken iets heel anders aan te tonen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat er berichten zijn dat Rusland twee bataljons naar Oekraïne heeft gestuurd. "We kunnen bevestigen dat Rusland door blijft gaan met het verplaatsen van tanks, pantservoertuigen, vrachtwagens en artilleriestukken op bepaalde plekken langs de Russisch-Oekraïense grens, die dienen als doorvoerpunt voor militair naar de pro-Russische separatisten", aldus woordvoerster Jen Psaki.

Het geweld laaide op in aanloop naar een bespreking in Berlijn tussen de ministers van buitenlandse zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Doel is de basis te leggen voor een langetermijnoplossing. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov drong woensdag aan op maatregelen om de onrust in te tomen, maar hij zei niets over de situatie rond Loehansk.

Beurzen positief richting besluit ECB

De Europese beurzen zijn woensdag met winst gesloten. Beleggers maken zich op voor de bijeenkomst van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag, waarbij de ECB naar verwachting aankondigt staatsobligaties op te gaan kopen in een poging de lage inflatie te stimuleren. Een voorstel dat daarop wees, werd woensdagmiddag op de beurzen voorzichtig positief ontvangen.

In Amsterdam sloot de AEX-index met een winst van 0,7 procent op 441,09 punten. De Midkap zakte 0,1 procent naar 653,33 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs wonnen 0,4 en 0,9 procent. De FTSE-index in Londen ging 1,6 procent vooruit.

De ECB overweegt volgens ingewijden tot en met eind volgend jaar maandelijks 50 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. De steun, waarover donderdag een besluit wordt genomen, zou hoofdzakelijk uit de aankoop van staatsobligaties bestaan en zou in maart starten.

Schippers in gesprek met ggz om zorgwet

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) beschouwt het in 2013 gesloten akkoord met de geestelijke gezondheidszorg als opgezegd. Vertegenwoordigers van de ggz-sector keerden zich de afgelopen tijd tegen de in de senaat gesneuvelde zorgwet van Schippers.

De minister overlegt volgende week met de sector, zo gaf zij woensdag aan. De ggz tekende voor afspraken om de gestaag stijgende zorgkosten binnen de perken te houden. Een daarvan was dat de zorgverzekeringswet zou worden aangescherpt om duidelijk te maken hoeveel een verzekerde vergoed krijgt als die naar een specialist gaat met wie de zorgverzekeraar geen contract heeft.

Gomez loodst Fiorentina naar kwartfinale

Mario Gomez heeft Fiorentina woensdag naar de kwartfinales van het Italiaanse bekertoernooi geloodst. De Duitse international, die de laatste tijd veel kritiek kreeg, scoorde in het duel met Atalanta Bergamo binnen een half uur tweemaal. Tussendoor had ook Juan Cuadrado nog succes. De Colombiaan, begeerd door Chelsea, benutte een strafschop. Rolando Bianchi bepaalde de ruststand op 3-1.

In de tweede helft wachtten de toeschouwers in Florence vergeefs op meer doelpunten. Ze zagen de thuisploeg eindigen met tien man. De Spanjaard Marcos Alonso kreeg in de slotfase in een tijdsbestek van drie minuten tweemaal geel.

Ecclestone zaait twijfel over GP Duitsland

Bernie Ecclestone heeft twijfel gezaaid over de Grote Prijs van Duitsland. De 84-jarige baas van de Formule 1 zei onlangs dat de race op 19 juli opnieuw zou worden gehouden in Hockenheim, in plaats van op de Nürburgring. Als het contract daarvoor ten minste de benodigde handtekeningen zou krijgen. Woensdag vertelde de Brit op Sky Sports dat met geen van beide circuits afspraken zijn gemaakt.

Op de vraag of er een kans is dat de Duitse Grand Prix dit jaar - extra interessant door de dominantie van Mercedes en de transfer van viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel naar Ferrari - helemaal niet doorgaat, reageerde Ecclestone gekscherend. "We hebben er sowieso een, Oostenrijk genaamd. Hij bevestigde in gesprek te zijn met de nieuwe eigenaren van de Nürburgring. Die definitieve toewijzing van de GP lijkt vooral een geldkwestie.

Xbox One-games streamen met Windows 10

Microsoft heeft aangekondigd dat de nieuwste versie van Windows mogelijkheden biedt voor het streamen van Xbox One-games naar pc's en tablets. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Windows 10-evenement vandaag.

Xbox-topman Phil Spencer toonde tijdens het evenement een demonstratie waarin hij Forza Horizon 2 speelde op een Microsoft Surface-laptop. De gameplay wordt gestreamed via je lokale WiFi-verbinding naar de betreffende apparaten die Windows 10 draaien, zoals pc's, laptops of tablets. Je kunt hiervoor je Xbox One-controller gebruiken.

Naast de aankondiging van de nieuwe functionaliteit werd ook bekendgemaakt dat er een pc-versie komt van Fable Legends, en dat het mogelijk wordt om de game cross-platform multiplayer te spelen.

De Boer wil Feyenoord geen hoop geven

Frank de Boer verloor als speler en trainer van Ajax voor eigen publiek nog nooit een competitieduel met Feyenoord. Die fraaie statistiek wil de hoofdtrainer van de landskampioen zondag graag in stand houden als de aartsrivaal op bezoek komt in Amsterdam.

"Als we willen blijven aanhaken bij PSV, zullen we moeten winnen. En bovendien willen we Feyenoord ook geen moed geven om voor de eerste twee plekken te gaan vechten", zei De Boer woensdag tegen Ajax TV.

De 44-jarige De Boer staat voor zijn 34e klassieker. Als speler won hij 18 van de 24 duels met Feyenoord, als trainer zes van de negen. "Het is altijd een speciale wedstrijd. Voor de spelers, maar vooral voor de supporters. Jammer dat er nog steeds geen uitfans bij kunnen, anders was de klassieker nog leuker geweest. Het is voor ons noodzakelijk om te winnen, dan slaan we een gat van elf punten met Feyenoord. Als zij winnen, ruiken ze bloed. En dat moet je niet laten gebeuren", zei De Boer, die onder de indruk is van de Rotterdamse ploeg. "Ze hebben een mooie combinatie van strijd en goed voetbal."

Microsoft toont augmented reality-headset

Tijdens het Windows 10-evenement vandaag heeft Microsoft een augmented reality-headset aangekondigd die hologrammen kan weergeven. Volgens Microsoft is het het eerste apparaat ter wereld dat over dergelijke technologie beschikt.

De bijbehorende technologie, genaamd Windows Holographic Computing, is beschikbaar op alle apparaten die Windows 10 draaien. De headset, of "Microsoft HoLoLens", is naar eigen zeggen de meest geavanceerde holografische computer van het moment. De HoLoLens beschikt over een high-end cpu en gpu, en daarnaast een nieuw soort 'holografische processor'. Het apparaat is draadloos en werkt niet via (externe) mobiele apparatuur.

Bij de HoLoLens hoort software, genaamd HoloStudio, waarmee de gebruiker zelf hologrammen kan maken. Toepassingen die Microsoft zelf noemt zijn onder andere het bieden van instructies voor werklui en architecten bij 3d-ontwerpen. Daarnaast denkt het softwarebedrijf aan mogelijkheden om een volledige omgeving zoals de huiskamer tot een beeldscherm te maken.

Het apparaat komt rond dezelfde tijd op de markt als Windows 10, wat vermoedelijk ergens later dit jaar wordt.

Sportblog: Ronaldo wisselt vriendin & schorsing na monsterzege

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Cristiano Ronaldo ruilt Shayk in voor nieuwe vriendin
Irina Shayk, tot voor kort de vriendin van Cristiano Ronaldo, ontbrak tijdens de uitreiking van de Gouden Bal. Dit zorgde voor de nodige speculaties, die naar nu blijkt, terecht waren. De voetballer en het model zijn niet langer een stel. Na een relatie van vijf jaar zou Ronaldo de relatie beëindigd hebben, omdat Shayk het niet zo goed met zijn moeder kon vinden, zo lezen we op prive.nl.

Maar we hoeven niet te treuren om Ronaldo. Volgens het roddelblad heeft hij alweer een nieuwe vriendin. Hij zou het aangelegd hebben met de 26-jarige Spaanse journaliste Lucia Villalon. De twee vierden een klein feestje op de terugweg na het FIFA-gala waar Ronaldo zijn derde Gouden Bal ontving.

Shayk lijkt ook niet stil te zitten. Ze wordt nu gelinkt aan worstelaar Dwayne Johnson. De twee hebben elkaar ontmoet op de set van de film Hercules. Daarin spelen de twee een aantal intieme scenes en die zouden zo goed bevallen zijn dat ze dat nu ook buiten het witte doek voortzetten.

Villalon deelde deze tweet vanuit het vliegtuig:

Slapstick op het ijshockeyveld
Mitchell Skiba van Alpena Flyers, dat uitkomt in de Midwest League in de Verenigde Staten, zorgde voor flink wat hilariteit. Hij moest na een overtreding het ijs verlaten en sloeg al balend zijn stick tegen de boarding. Dat was niet al te best getimed, want daarmee haalde hij zichzelf op een knap ongelukkige manier onderuit:


Au (Bron:YouTube)

Shaquille O’Neal aan de slag als agent
De sterke arm der wet is nog een stukje sterker geworden. In Florida is oud-bastketballer Shaquille O’Neal namelijk binnengehaald als vrijwillig politieagent. "Bij de politie werken is mijn roeping", vertelt O´Neal tegen de Miami Herald. "Twee van mijn ooms werkten als politieagent, terwijl mijn stiefvader sergeant was in het leger." De oud NBA-kampioen was eerder al werkzaam bij de politiekorpsen van Los Angeles en Tempe.

Graag zou Shaq sheriff worden, "maar ik moet onderaan de ladder starten", aldus de basketballer. Hij zal voorlopig niet in uniform te bewonderen zijn, want er is simpelweg nog geen uniform in zijn maat. Met 2,10 meter en een gewicht van 150 kilo weet zelfs niemand wat zijn officiële echte kledingmaten zijn. "En zijn schoenmaat is enorm, niemand kent de echte maat", aldus een woordvoerder van de politie van Florida. Voorlopig zal O'Neal dus alleen met de politiebadge op zijn eigen kleding rondlopen. Voorlopig is het de bedoeling dat hij alleen gemeenschapswerk zal doen als politieagent.

Coach geschorst na 161-2 overwinning.
Winnen en geschorst worden, dat zal niet veel coaches overkomen. Toch overkwam het Michael Anderson van Arroyo Valley High School. Anderson nam het met zijn meisjesteam op tegen Bloomingdale en slachtte ze af met 161-2. Dat viel bij de leiding van Arroyo in verkeerde aarde. Niet vanwege de sportieve prestatie, maar meer vanwege het onsportieve karakter daarvan. Anderson wist van te voren dat er een groot krachtsverschil tussen beide ploegen zou zijn maar toch gaf hij de coach van de tegenstander, Dale Chung, dat zijn team in ieder geval een helft vol gas zou gaan.

Na die helft stond er al een enorme score op de borden, daarna probeerde Anderson de score niet te ver op te laten lopen. Hij hield de beste speelsters op de bank en liet de schotklok helemaal uitspelen. Toch konden deze maatregelen de monsterscore niet verhinderen. Chung dacht het zijne over het grote verlies. "Ik ken Anderson al een jaar of zes. Hij is tactisch uitstekend, maar ethisch? Niet zo...". De taken van Anderson worden de komende twee wedstrijden waargenomen door zijn zoon Nicholas. Hij won zijn eerste wedstrijd met 80-19.

Li Na zwanger na ace van man
De Chinese Li Na had een bijzonder nieuwtje bij de openingsceremonie van de Australian Open. De winnares van de Australian Open in 2014 en finaliste in 2011 en 2013 onthulde in de Rod Laver Arena dat zij en haar man Dennis hun eerste kind verwachten. "Ik denk dat Dennis het goed gedaan heeft. Hij heeft een ace gemaakt", grapte Li Na, die in Melbourne regelmatig uitblonk met haar grappige en openhartige speeches. Vorig jaar september moest ze haar professionele loopbaan vaarwel zeggen, vanwege blessureleed.

Speler slachtoffer van elleboog scheidsrechter
Ellebooooog, ellebooooog, ellebooooooooooog van de week. Je kent het item van Hugo Borst vast nog wel. Deze week hebben we een opmerkelijke elleboog. Tijdens de Topklasse-wedstrijd tussen Barendrecht en Scheveningen strekte scheidsrechter Bronsvoort zijn armen en precies op dat moment passeerde Barendrecht-speler Van Gastel. Dat resulteerde in een onverwachte elleboogstoot in het gezicht van de speler. Gelukkig was Omroep West erbij.


De elleboog van de week (Bron: YouTube/Omroep West)

Buitenechtelijke bezemkastkind van Becker wordt model
Het was destijds een raar verhaal: Naar verluid had Boris Becker een slippertje met model Angela Ermakova in de bezemkast van een hotel. Het resultaat van het wipje was een dochter. De hele affaire koste de Duitser zijn huwelijk. Aanvankelijk erkende hij het kind niet, maar inmiddels heeft hij zijn dochter in de armen gesloten en hebben de twee een uitstekende band.

Ontkennen heeft ook weinig zijn voor de oud-tennisser aangezien dochter Anna sprekend op haar vader lijkt. De 14-jarige lijkt inmiddels een eigen carrière in de spotlights opgestart te hebben; ze is als model aan de slag. Dus we gaan Becker binnenkort veelvuldig langs de catwalk zien als trotse vader.

Uitdagend spotje van Suárez, Bale, James en Benzema
Luis Suárez is niet een van de meest geliefde voetballers op deze aarde. Je houdt van hem of je haat hem. En speciaal voor die haters heeft Adidas een reclamecampagne opgezet, die draait om waarom een aantal voetballers gehaat worden. Aan het feit dat Suárez zich een aantal keren flink misdragen heeft op het veld, wordt voor het gemak maar buiten beschouwing gelaten, maar dat terzijde.

Adidas heeft het spotje gemaakt met 'Target man' Suárez samen met 'Hero' Bale, 'Golden Boy' Rodriguez en 'Hip Hop VIP' Benzema. Met flitsende beelden dagen ze de kijkers uit, uiteraard om zelf een paar van die glimmende muiltjes te kopen.


There Will Be Haters (Bron: YouTube/AdidasFootball)

In Nigeria ontvoerde Duitser weer vrij

De Duitse onderwijzer die in Kameroen was ontvoerd door vermoedelijk strijders van terreurbeweging Boko Haram is weer vrij. Robert Nitsch Eberhard is inmiddels veilig en wel in de Kameroense hoofdstad Yaoundé.

Een Kameroens legervliegtuig vloog Eberhard van de noordelijke stad Maroua naar Yaoundé. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken hield zich op de vlakte over de wijze waarop hij is ontvoerd en uiteindelijk vrijgekomen. Eberhard werkte tot zijn ontvoering als leraar in het noordoosten van buurland Nigeria.

"Tot de laatste minuut wist ik niet of ik het zou overleven of niet", vertelde Eberhard de op het vliegveld verzamelde pers. "Dat was een groot probleem voor me, omdat het donker was, volkomen donker en dan zie je niets om je heen en dan is het erg moeilijk om te zeggen of ik het zou overleven. Lange tijd zei niemand iets tegen me. Niemand."

De wat verwilderd ogende Duitser, die inmiddels een lange, grijsblonde baard draagt, is gezond genoeg om te kunnen reizen, zei Martin Schäfer van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. Schäfer, die onthulde dat een crisisteam al maanden aan de zaak werkte, en de Duitse ambassadeur in Kameroen bedankten de regering in Yaoundé voor haar vertrouwen en hulp.

Eberhard werd in juli ontvoerd in Nigeria. Het is nog altijd onduidelijk door wie hij werd gekidnapt, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram.

Opnieuw bekersucces Stekelenburg met Monaco

Doelman Maarten Stekelenburg heeft woensdag met AS Monaco de laatste zestien bereikt van het toernooi om de Coupe de France. Voor eigen publiek in het Stade Louis II won Monaco met 2-0 van Evian Thonon Gaillard, dankzij treffers van Lucas Ocampos en Anthony Martial. Stekelenburg krijgt in de twee Franse bekertoernooien de voorkeur boven Danijel Subasic, de eerste keus onder de lat in de competitie en de Champions League.

De Nederlandse sluitpost bereikte vorige week met Monaco al de halve finales van de Coupe de la Ligue, het bekertoernooi waarin alleen de profclubs uit Frankrijk meedoen. Bij de Coupe de France mogen ook de amateurs meestrijden.

Berlusconi wil niet af van AC Milan

Silvio Berlusconi wil ondanks de sportieve crisis niet af van AC Milan. De 78-jarige mediatycoon en politicus, via zijn investeringsmaatschappij Fininvest al bijna dertig jaar eigenaar van de befaamde Italiaanse voetbalclub, wees de nieuwe verkoopgeruchten woensdag gedecideerd van de hand. "Die missen elke grond. Ze slaan nergens op", reageerde hij tegenover persbureau Ansa.

De voormalig regeringsleider voedde de speculaties zondag na afloop van de wedstrijd tegen Atalanta Bergamo (0-1). "Ik snap dat het andere tijden zijn dan toen we gewoon van Barcelona wonnen, maar het is onacceptabel van ploegen te verliezen waar de spelers vijfmaal minder verdienen dan bij ons." Aan het wegsturen van trainer Filippo Inzaghi dacht hij overigens niet.

Dagblad La Repubblica schreef dat Berlusconi Milan zo snel mogelijk kwijt wil, maar dat het niet zo gemakkelijk is een koper te vinden die bereid is een slordige achthonderd miljoen euro op tafel te leggen.

Lindsay Lohan besmet met zeldzaam virus

Lindsay Lohan (28) is met spoed opgenomen in een Londens ziekenhuis. Ze heeft het zeldzaam chikungunya-virus opgelopen tijdens haar kerstvakantie in Bora Bora, meldt TMZ woensdag.

De actrice heeft het opgelopen door een muggenbeet. Het virus veroorzaakt hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, huiduitslag en vermoeidheid. Lindsay kreeg eind vorig jaar klachten en werd een paar dagen later zó ziek dat ze niet meer kon lopen.

Ze ligt in het King Edwards VII ziekenhuis in Londen en heeft nog steeds hoge koorts en ondraaglijke pijn in haar gewrichten. De klachten kunnen volgens de artsen nog maanden duren, aldus TMZ. Het virus is niet dodelijk maar er bestaat nog geen vaccin. Op 28 december twitterde Lindsay een foto van haar vakantie met de tekst: "Dit was voordat ik chikungunya kreeg. Bescherm jezelf goed."

Haar toestand lijkt nu sterk te zijn verslechterd.

Moskou hoopt op succesvol SyriŽ-overleg

Moskou hoopt dat de besprekingen over de burgeroorlog in Syrië een groot aantal facetten van het conflict zullen belichten en uiteindelijk leiden tot een oplossing. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd.

Lavrov zei dat Russische diplomaten niet gaan bemiddelen bij het overleg, dat later deze maand in Moskou plaatsheeft. Bij het overleg schuiven de Syrische regering en vertegenwoordigers van de oppositie aan. Eerder gesprekken liepen volgens de minister spaak vanwege de uitzonderlijke media-aandacht. Hij hoopt dat in Moskou een sfeer kan worden geschapen waarin de onderhandelingen vrijer en zakelijker kunnen worden gevoerd.

Rusland, dat pal achter het regime van de Syrische president Bashar Assad staat, hoopt met de gesprekken zijn aanzien op het wereldtoneel op te krikken. Dat heeft ernstig te lijden gehad onder de crisis in Oekraïne.

Kleine winst op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York stonden woensdag in de middaghandel op een kleine winst. Gunstige bedrijfscijfers, de stijgende olieprijs en het vooruitzicht op nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB) zetten de graadmeters voor de derde achtereenvolgende dag op groen.

Na bijna vier uur handel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent in de plus op 17.526 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent naar 2028 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq noteerde met 4666 punten 0,3 procent boven de slotstand van dinsdag.

Netflix hoorde bij de uitblinkers op Wall Street. De aanbieder van internettelevisie werd 18 procent meer waard, nadat dinsdagavond een onverwacht sterke groei van het klantenbestand was gemeld. Netflix liet bovendien weten dat de internationale groei de komende twee jaar wordt versneld.

IBM verloor 3 procent. Het technologieconcern maakte dinsdag nabeurs bekend dat de omzet vorig jaar flink is gedaald. Het bedrijf gaf verder een winstverwachting voor 2015 die lager was dan sommige analisten hadden voorspeld.

De Dow Jones werd aangevoerd door United Health. De zorgverzekeraar won bijna 3 procent dankzij sterke kwartaalcijfers.

Oliebedrijf Chevron stond ook in de bovenste regionen van de Dow, met een plus van 1,4 procent. Beleggers reageerden net als in Europa mogelijk op de stijgende olieprijs. Een vat Amerikaanse olie werd 2 procent duurder en kostte 47,39 dollar.

Ook in de Amerikaanse markten wordt met spanning uitgekeken naar de bijeenkomst van de ECB op donderdag. Eerder op de dag bleek uit een voorlopig voorstel dat de ECB zou overwegen tot en met eind volgend jaar maandelijks 50 miljard euro in de economie van de eurozone te pompen. De steun zou hoofdzakelijk uit de aankoop van staatsobligaties bestaan en in maart starten.

Voorbeurs was er nog goed nieuws over de Amerikaanse huizenmarkt. Met een stijging in december sloot de nieuwbouw van woningen 2014 in stijl af. Vorig jaar was het beste voor de nieuwbouw in de VS sinds 2007. Aandelen van huizenbouwers als Lennar Corp, DR Horton en Toll Brothers stegen 1 tot 2 procent.

De euro was woensdag aan het begin van de avond 1,1575 dollar waard, tegen 1,1595 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

ICC: meer doen om Kony te pakken

Er moet meer worden gedaan om de beruchte rebellenleider Joseph Kony in de kraag te vatten. Dat heeft hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag Fatou Bensouda woensdag gezegd. Volgens Bensouda hebben de slachtoffers van Kony's misdaden al 'te lang gewacht en verdienen ze gerechtigheid'.

Een andere leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) werd twee weken geleden in de Centraal-Afrikaanse Republiek opgepakt. Dominic Ongwen wordt verdacht van het zaaien van dood en verderf in Centraal-Afrika. Hij is woensdag overgedragen aan het ICC.

Tegen Kony en andere leiders van het LRA is al bijna tien jaar geleden een arrestatiebevel uitgevaardigd. Volgens Bensouda heeft de rebellenbeweging 'onvoorstelbare misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden' begaan. "Het LRA heeft naar verluidt tienduizenden mensen vermoord. Miljoenen mensen zijn ontheemd geraakt, burgers werden geterroriseerd, kinderen werden ontvoerd en gedwongen tot moorden of gebruikt als seksslaaf. Ze hebben ledematen afgehakt en mannen, vrouwen en kinderen afgrijselijk verminkt", aldus Bensouda.

Uit onderzoek blijkt volgens haar dat Ongwen, die zelf ingezet zou zijn als kindsoldaat, 'een van de personen is die daar de grootste verantwoordelijkheid voor draagt'. Ongwen wordt op 26 januari voor het eerst in de rechtbank verwacht.

Activisten zijn blij dat Ongwen terecht moet staan. "De overdracht van Dominic Ongwen aan het ICC is een belangrijke stap voor de mensen die slachtoffer zijn van de lange geschiedenis van misdaden door het LRA", zei mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. "Alle ogen zijn nu gericht op het ICC om te zorgen voor eerlijke en betekenisvolle gerechtigheid die gehoor zal vinden bij de slachtoffers van het LRA."

ComplottheorieŽn in The Order: 1886

Op het YouTube-kanaal van Sony PlayStation is weer een nieuwe trailer opgedoken van de PlayStation 4-exclusieve shooter The Order: 1886. De trailer concentreert op de verhaallijn in de game.

In de trailer is te zien hoe men gebruik maakt van uiterst geavanceerde wapens om buitengewoon krachtige wezens mee te bestrijden. Het zijn indrukwekkende beelden, bekijk ze hieronder.

The Order: 1886 komt op 20 februari op de markt. 

Jezus laat meisje sterven

De geestelijke aandoening die naar de naam 'religie' luistert, heeft opnieuw gezorgd voor een totaal nodeloos sterfgeval. Deze keer betreft het een 11-jarig meisje uit Canada met de naam Makayla Sault.

Het meisje was onder behandeling voor een vorm van leukemie, maar kreeg na 12 weken behandeling een visioen van iemand die normaal gesproken hooguit zijn gezicht laat zien op pannenkoeken.

"Ik vroeg aan hem: 'kan je mij genezen?'. En Hij zeide: 'je bent al genezen'. Daarna strekte hij zijn armen naar mij uit en ik zag de gaten in zijn handen. Toen wist ik dat het Jezus was. Hij vertelde mij niet bang te zijn.", zo beschreef het meisje haar contact met Hem.

Na het visioen togen de ouders naar de plaatselijke autoriteiten om af te dwingen dat de chemotherapie gestopt zou gaan worden. Niet dat het enige invloed op de beslissing van de ouders zou hebben want de moeder (soms is sterilisatie niet zo'n gek idee) van Makayla had al eerder laten weten dat "als Irokees zijnde, laten wij ons niet de wet voor laten schrijven door de Canadese wetgeving. Zij hebben geen enkele jurisdictie om ons te vertellen wat wij moeten doen. Wij {de Irokezen} woonden hier al toen de staat Canada nog geeneens bestond". Waarmee zij op weinig subtiele wijze uiteenzet een - Naive Americ Canadian te zijn, om maar de woorden van Eric Cartman te gebruiken.

Maar een indianenopstand was niet nodig. De rechtbank oordeelde dat de behandeling gestopt mocht worden, waarmee ze feitelijk het doodsvonnis over Makayla uitspraken.

Volgens haar artsen had Makayla met een reguliere behandeling een overlevingskans van circa 75 procent. De hoeveelheid overleveraars zonder enige vorm van noemenswaardige behandeling is exact nul.

Het gezin ging in plaats hiervan naar een kwakzalverspraktijk in Florida. Een jaar na de constatering van leukemie stierf het meisje.

"Na een moedig gevecht van ongeveer een jaar, is onze dochter afgelopen zondag getroffen door een beroerte waar zij niet meer van herstelde", schrijft moederlief in een verklaring. "Omringd door haar geliefden, de familie,de gemeenschap en leden van de stam, heeft onze dochter op maandag 19 januari om tien voor twee in de middag haar leven volbracht. Ze is nu veilig in de armen van Jezus."

"Makayla was bezig om weer beter te worden", vervolgt mama. "Ze vocht verbeten tegen de bijwerkingen van 12 weken van chemotherapie die zij heeft ondergaan . Helaas heeft dezelfde chemotherapie onherstelbare schade aan haar lichaam toegebracht. Hierdoor kreeg zij de beroerte."

Dat laatste spreken de artsen uiteraard tegen.

Schaker Van Wely boekt eerste zege, Giri verslaat Saric

Schaker Loek van Wely heeft tijdens de tiende ronde van het Tata Steel Chess Tournament zijn eerste overwinning weten te behalen. Na 24 zetten wist hij Hou Yifan met wit te verslaan. De Tilburger heeft nu 3,5 punt en staat daarmee elfde in het klassement.

De schakers uit de A-groep zijn voor één keer uitgeweken naar Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag in plaats van hun vertrouwde locatie in Wijk aan Zee. Er was vorige week ook al een speelronde buiten de normale locatie. Er werd toen gespeeld in De Rotterdam, het gebouw ontworpen door Rem Koolhaas. 

Anish Giri wist woensdag ook te winnen. Hij versloeg Ivan Saric. De Kroaat had speelde met de witte stukken, maar had daar te weinig voordeel van. Giri, tweevoudig Nederlands kampioen, kreeg na dertig zetten grip op het spel van Saric, die uiteindelijk in de 47e zet op moest geven. Giri steeg naar de gedeelde vierde plaats met zes uit tien.

Wereldkampioen Magnus Carlsen kan een nieuw schaakrecord voorlopig vergeten. De Oekraïense grootmeester Vasil Ivanchuk, spelend met wit, stuurde woensdag op een snelle remise. Na zeventien zetten was de partij al afgelopen.

Tot ergernis van de Noor, die in Wijk aan Zee bezig was aan een fraaie zegereeks. Carlsen had bij winst op Ivanchuk het record van Fabiano Caruana met zeven zeges op rij in een groot mondiaal toernooi geëvenaard. Caruana kwam vorig jaar tot die topprestatie in St. Louis.

Speelronde 10
Loek van Wely - Yifan Hou 1-0
Baadur Jobava - Fabiano Caruana 0-1
Teimour Radjabov - Levin Aronian ½-½
Vasil Ivanchuk - Magnus Carlsen ½-½
Maxime Vachier-Lagrave - Radoslaw Wojtaszek, R. ½-½
Liren Ding - Wesley So ½-½
Ivan Saric - Anish Giri 0-1 

Stand na tien speelronden
1. Magnus Carlsen 7,5 
2. Wesley So 6,5
2. Maxime Vachier-Lagrave 6,5
4. Liren Ding 6
4. Vasil Ivanchuk 6
4. Anish Giri 6
4. Fabiano Caruana 6
8. Radoslaw Wojatszek 5
8. Teimour Radjabov 5
10. Levon Aronian 4,5
11. Loek Van Wely 3,5
12. Yifan Hou 3
12. Ivan Saric 3
14. Baadur Jobava 1,5

Pegida-leider onder vuur om Hitler-foto

Een van de leiders van de Pegida-beweging in Duitsland, die strijdt tegen 'de islamisering van het Westen', is onder vuur komen te liggen, nadat woensdag een foto was opgedoken waar hij te zien is met een Hitler-snor en dezelfde haardracht als de nazileider. De Pegida-beweging heeft zich de afgelopen tijd juist nadrukkelijk gedistantieerd van neonazistische groeperingen.

De sensatiekrant Bild drukte op de voorpagina de foto van Lutz Bachmann af. Volgens Bild had Bachmann de foto op zijn Facebookpagina geplaatst als grap. "We mogen ons soms toch gewoon voor gek zetten", reageerde Bachmann tegen Bild.

De grap is overduidelijk niet echt geslaagd. "Iedereen in de politiek die poseert als Hitler is of een totale idoot of een nazi", zei vicekanselier Sigmar Gabriel tegen Bild. De vicekanselier herhaalde nog eens het standpunt van de regering dat iedereen zich ver moet houden van de demonstraties die door Pegida worden georganiseerd. "Weldenkende mensen volgen geen idioten en beschaafde mensen volgen geen nazi's."

Pegida-leider René Jahn zei woensdag dat het kader van de organisatie bijeenkomt om de kwestie te bespreken. "Het incident met de Hitler-afbeelding moet consequenties hebben", zei hij. "Dat is onacceptabel. Ik wilde daar niets mee te maken hebben."

Update 20.00:

De voorman van de Duitse protestbeweging Pegida, Lutz Bachmann, treedt terug als leider. Aanleiding is een aantal berichten van zijn hand op internet, waarin hij vluchtelingen wegzet als 'vee' en 'smerig'. Woensdagochtend verscheen op de voorpagina van sensatiekrant Bild een foto van Bachmann met Hitler-snor en dito kapsel.

Bachmann heeft op Facebook zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen. Hij zei dat het hem speet als hij iemand heeft beledigd met zijn berichten. Hij zei dat hij niet goed heeft nagedacht en dat hij vandaag de dag dergelijke uitlatingen nooit meer zou doen. Tevens maakte Bachmann zijn excuses voor het beschadigen van de Pegida-beweging, die naar eigen zeggen strijdt tegen de 'islamisering van het Westen'.

Over de foto die Bild publiceerde liet Bachmann zich niet uit. Volgens Kathrin Oertel, woordvoerster van Pegida, was de foto slechts satire. De opmerkingen over vluchtelingen en Duitse politici 'hebben echter niet bijgedragen aan de betrouwbaarheid' van de beweging.

Willem II weet niets van gesprek Overtoom

Willie Overtoom heeft binnenkort een gesprek met Willem II. Tenminste, dat zegt hij zelf. Jurgen Streppel, de trainer van de Tilburgers, weet echter van niets.

Overtoom is op dit moment transfervrij, nadat hij zijn contract bij het Belgische Zulte-Waregem liet ontbinden. De middenvelder is nu naarstig op zoek naar een nieuwe club en heeft aan FOX Sports laten weten, dat er 'wel wat dingen spelen'. "Met één club ga ik binnenkort in gesprek: Willem II", aldus de voetballer. "Die hebben me via mijn zaakwaarnemer gevraagd om rond de tafel te gaan."

Streppel werd ook met de woorden van Overtoom geconfronteerd en reageerde verrast. "Ik weet nergens van. Er is geen geld voor versterkingen en we hebben eigenlijk ook niemand nodig. Ik zie Willie Overtoom hier niet naartoe komen. Ik heb hem in ieder geval niet gesproken."

Overtoom zou in elk geval graag terug willen keren op de Nederlandse velden, maar of dat bij Willem II zal zijn, blijft nog even een raadsel.

Doden bij autobomaanslag Homs

Bij een aanslag met een autobom in de Syrische stad Homs zijn woensdag vijf doden gevallen. Dat heeft de gouverneur van de gelijknamige provincie gezegd. Nog eens zeker dertig mensen raakten gewond.

Volgens gouverneur Talal Barrazi stond de auto met de explosieven geparkeerd in een straat in de wijk Akrama, waar veel aanhangers van de Syrische regering wonen. Het was de derde keer in het afgelopen jaar dat de straat doelwit was van een aanslag. "Dit is een laffe terreurdaad die het commerciële hart van de stad Homs tot doelwit had", aldus Barrazi.

Op beelden van de Syrische staatstelevisie is te zien dat auto's en winkels door de ontploffing beschadigd zijn geraakt. Op de achtergrond zijn de sirenes van ambulances te horen. Het Libanese tv-station Al-Manar, dat in handen van Hezbollah is, zei dat er niet vijf maar zeven doden zijn gevallen.

Een week geleden kwamen Syrische rebellen en regeringstroepen nog een wapenstilstand van tien dagen overeen voor de laatste wijk van Homs die nog in handen van de rebellen is. De wijk, Waer, zucht al twintig maanden onder een beleg. Slechts sporadisch worden er voedseltransporten toegelaten. Volgens de Syrische activist Mohammed Saleh zijn de 'daders van de aanslag mensen die geen oplossing voor Waer willen'.

VN roepen IndonesiŽ op executies te stoppen

Een hoge functionaris van de Verenigde Naties roept Indonesië op geen executies meer uit te voeren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) woensdag laten weten nadat hij in New York had gesproken met de adjunct-secretaris-generaal voor mensenrechten van de VN, Ivan Simonovic.

Die deelt volgens Koenders de zorgen van Nederland over de uitvoering van de doodstraf in Indonesië. Nederland bekijkt verdere stappen tegen Indonesië na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei afgelopen weekeinde. Ook vijf anderen uit onder meer Brazilië en Nigeria werden ter dood gebracht. Jakarta heeft aangekondigd in totaal meer dan zestig terdoodveroordeelden te zullen executeren.

Koenders nam al zware diplomatieke maatregelen nadat de Nederlander was geëxecuteerd.

Kritiek leger op Turkije

De Nederlandse legertop vindt het 'onbegrijpelijk en onuitlegbaar' dat NAVO-bondgenoot Turkije niet de benodigde informatie verstrekt, om Turkse partners van Nederlandse militairen te kunnen screenen. Verder vinden de hoge militairen het onacceptabel dat 'een NAVO-partner niet wil meewerken' aan een dergelijk onderzoek.

Dit blijkt uit een beroepsprocedure die een vrouwelijke militair heeft aangespannen tegen het intrekken van haar Verklaring van Geen Bezwaar (VGB). Die heeft ze nodig voor haar vertrouwensfunctie. Het AD berichtte hier woensdag over.

Door het ontbreken van de informatie zijn er volgens het ministerie van Defensie echter 'onvoldoende waarborgen'. Waarborgen dat ze haar vertrouwelijke werk onder alle omstandigheden 'getrouwelijk zal vervullen'.

Al Gore en Pharrell geven Live Earth Concert

Milieuactivist en voormalig presidentskandidaat Al Gore organiseert samen met producer en zanger Pharrell Williams een nieuwe editie van Live Earth Concert. Dat heeft hij woensdag aangekondigd op het World Economic Forum in Zwitserland.

Het wereldwijde evenement vindt plaats op 18 juni. Concerten in hoofdsteden op zeven continenten, inclusief Antarctica, moeten de aandacht vestigen op de opwarming van de aarde. Pharrell helpt als creatief directeur met het organiseren van het evenement, meldt Gore op Twitter. "We willen de mensheid samenbrengen; het gaat hier niet alleen om de optredens", aldus de zanger.

Live Earth werd acht jaar geleden voor het laatst gehouden. Er vonden toen 150 optreden plaats op zeven verschillende continenten. Het evenement leverde Gore in hetzelfde jaar een Nobelprijs voor de Vrede op.

"We brengen een miljard mensen bijeen om deze boodschap onder de aandacht te brengen bij wereldleiders", luidt de boodschap van Gore. Het doel is om de wereldleiders ervan te overtuigen om in december tijdens de klimaattop in Parijs een overeenkomst te bereiken.

Waar en wanneer welke artiesten optreden is nog niet bekend.

Handtekeningen tegen verminken zwanen

Inwoners van het Groene Hart hebben naar eigen zeggen meer dan dertienduizend handtekeningen ingezameld tegen het zogeheten leewieken van zwanen. Daarbij wordt een stuk vleugelbot afgeknipt zodat de vogels niet meer kunnen vliegen. Dat wordt gedaan door zogeheten zwanendrifters, een 'middeleeuws beroep', meldt de actiegroep Stop het Zwanendriften woensdag. De petitie tegen de 'wrede praktijk' wordt dinsdag overhandigd aan de Tweede Kamer.

De Dierenbescherming steunt de actie. De praktijk 'past niet meer in deze tijd', zegt een woordvoerder. Hij kon niet zeggen in hoe vaak leewieken nog voorkomt. De praktijk is in principe al verboden, maar er zijn ontheffingen verleend voor het verhandelen van zwanen als siervogels. De Dierenbescherming vindt het tijd dat definitief gestopt wordt met het leewieken.

Einde seizoen voor Jozefzoon

Florian Jozefzoon kan een streep door zijn seizoen zetten. De 23-jarige aanvaller is namelijk zwaar geblesseerd aan de voorste kruisband van zijn rechterknie en moet geopereerd worden. Hierdoor staat hij zes tot negen maanden buitenspel.

Jozefzoon liep de blessure afgelopen weekend tijdens de competitiewedstrijd tegen Vitesse op. Vlak voor tijd kreeg de voetballer een tik tegen het gewricht, maar hij speelde het duel wel uit.

Een MRI-scan heeft nu uitgewezen dat er schade aan de voorste kruisband van zijn rechterknie is ontstaan. Om dit te herstellen is een medische ingreep nodig, waardoor Jozefzoon tenminste zes tot negen maanden niet kan spelen.

Het is nog onduidelijk of PSV het gemis van Jozefzoon, die dit seizoen een degelijke invaller blijkt te zijn, al dan niet tijdelijk zal opvangen.


Einde seizoen voor Florian Jozefzoon (PRO SHOTS / Joep Leenen)

Rebellen verdrijven VN van luchthaven in Mali

Toeareg-separatisten hebben woensdag vredesmilitairen van de Verenigde Naties verdreven van een luchthaven in Kidal, in het noorden van Mali. Ze staken generatoren in brand en haalden tenten neer. Dat hebben de Toearegs bekendgemaakt.

Volgens een van hen, Moussa Ag Ali, hebben ze de militairen verjaagd van het vliegveld en hebben de blauwhelmen zich teruggetrokken op hun basis. "De militairen van Minusma schoten traangas af en losten waarschuwingsschoten, maar ze konden ons niet tegenhouden", zei een andere Toeareg.

Een plaatsvervangend woordvoerder van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon zei slechts dat 'de demonstraties nu voorbij zijn'.

OekraÔne vraagt nieuwe steun aan IMF

Oekraïne heeft nieuwe noodkredieten gevraagd bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat bevestigde IMF-topvrouw Christine Lagarde woensdag bij het World Economic Forum in Davos.

De regering in Kiev wil een langjarige overeenkomst sluiten met het IMF. Die zou volgens Lagarde kunnen worden gebruikt om de economie te stabiliseren en om op langere termijn de noodzakelijke economische hervormingen te ondersteunen. Het IMF en de regering gaan nu onderhandelen over de voorwaarden voor de nieuwe leningen.

Het nieuwe hulpprogramma zou in de plaats komen van de eerder door het IMF beloofde 17 miljard dollar (14,7 miljard euro) aan noodkredieten. Ingewijden binnen het IMF gaven vorige maand al aan dat Oekraïne nog eens 15 miljard dollar nodig heeft om ineenstorting van de economie te voorkomen.

Turkse agenten krijgen tien jaar voor dood activist

Een Turkse rechtbank heeft twee agenten veroordeeld tot celstraffen van tien jaar voor hun betrokkenheid bij de dood van een 19-jarige student. De student werd doodgeslagen bij antiregeringsprotesten die Turkije in 2013 in hun greep hadden. In en bij de rechtbank werd direct nadat het vonnis was uitgesproken geprotesteerd; de demonstranten vonden de straffen te licht.

Volgens het Turkse persbureau Anadolu huilden sommigen betogers. Anderen gooiden voorwerpen naar de rechter. De politie zette buiten de rechtbank traangas in om de betogers uiteen te drijven. De advocaat van de nabestaanden van Ali Ismail Korkmaz zei direct beroep aan te tekenen tegen het vonnis.

Korkmaz werd door een groep mensen in elkaar geslagen toen hij probeerde te ontkomen aan een wolk traangas in de stad Eskisehir. Hij raakte in een coma en overleed een maand later. Niet alleen de agenten, ook vier andere ambtenaren draaien de cel in. Zij verdwijnen zes jaar achter de tralies.

Honda nog niet tevreden over motorenbesluit FIA

Honda is nog niet tevreden over het besluit van autosportfederatie FIA om de Japanners dit seizoen toe te staan om de Formule 1-motor gedeeltelijk aan te mogen passen. Het bedrijf wil gelijk gesteld worden met Mercedes, Renault en Ferrari.

Honda keert dit seizoen terug in de Formule 1 en moet haar 1,6 liter V6-turbomotor voor 28 februari homologeren. De andere fabrikanten hebben dit vorig jaar al gedaan en mogen door een maas in de regels dit hele seizoen gebruiken om hun 32 tokens in te zetten voor de aanpassing van 48 procent van het motorblok.

Het dit jaar bij McLaren instappende Honda had dit ook graag gewild en is hierop naar de FIA gestapt. Deze is de Japanners uiteindelijk gedeeltelijk tegemoet gekomen. Honda mag in 2015 het gemiddelde aan tokens aanpassen wat de andere fabrikanten half maart voor het raceweekend in Australië nog open hebben staan.

Volgens Auto Motor und Sport-journalist Michael Schmidt was Mercedes van plan om het seizoen aan te vangen met de 2014-motor, maar heeft het vanwege de Honda-regel besloten om de nieuwe krachtbron in te zetten. Hierdoor hebben de Duitsers naar verwachting nog zes tokens over. Renault zou er zeven over hebben, terwijl Ferrari op twaalf zit. Dit zou Honda nog acht tokens overlaten voor aanpassingen in te zetten.

Het Spaanse AS meldt dat Honda hier niet blij mee is. De krant meldt dat de Japanners net als de andere fabrikanten de volledige 32 tokens willen hebben.

Personeel Aldi moet gemiste uren gijzeling inhalen

Dat het dagelijks leven stil komt te staan tijdens een gijzeling, zoals eerder deze maand in Frankrijk, moge duidelijk zijn. Maar de werknemers van de Aldi in Dammartin-en-Goële kregen een nogal opmerkelijk verzoek van hun werkgever.

In de plaats hielden zich na een lange speurtocht de twee broers van de aanslag op Charlie Hebdo zich schuil. Als gevolg daarvan werd het dorp hermetisch afgesloten en het personeel van omliggende bedrijven geëvacueerd door de politie.

De winkel werd rond 16.30 uur gesloten waardoor de 20 aanwezige personeelsleden een aantal uur hebben gemist. Zij worden nu verzocht deze gemiste uren in te halen willen zij geen loon mislopen. Nog vervelender is het voor de vier werknemers die op de dag zelf niet eens bij de winkel konden komen vanwege de massale wegversperringen in de omgeving. Zij moeten een volledige werkdag inhalen.

Volgens de directeur mogen de werknemers hun uren inhalen naar eigen inzicht maar wel rekening houdend met de variabele werkuren.

Update 21 januari 2015 om 18.00 uur:

Vandaag ontving FOK! een e-mail van Aldi met daarin hun kant van de zaak betreffende het bovenstaande. In tegenstelling tot de gisteren naar buiten gekomen berichten stellen ze bij de Aldi dat er sprake is van een misverstand.

Volgens de supermarktketen zal het personeel de uren niet hoeven inhalen en lopen zij ook geen loon mis. Ook de vier medewerkers die op de betreffende avond niet bij hun werk konden komen, zal het geen vrije dag kosten.

Nu heeft het originele bericht zeer snel de ronde doet over het internet waardoor er mogelijk sprake is van enige damage control. Het originele bericht komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen dus FOK! weet ook niet wat nu het echte verhaal is. Wij van FOK! laten jullie graag zelf een oordeel vellen.

Blote tieten om blote tieten

In Rio de Janeiro heeft een stel bloedmooie modellen gisteren hun tieten getoond. Hiermee protesteerden ze tegen het verbod op blote tieten in de Braziliaanse metropool.

De lekkere wijven vinden het beleid in de stad nogal hypocriet. Hoewel je er in een minuscule string op het strand mag rondlopen, is topless streng verboden.

Om hiertegen te protesteren, lieten de dames gisteren dus hun tieten zien. Waarvan akte.

Filmpje. NSFW, uiteraard

Eigenaar asbestpand draait op voor schade

De eigenaar van de uitgebrande loods in verf en behang in Wateringen moet opdraaien voor de schade. De gemeente Westland, waar Wateringen onder valt, heeft hem aansprakelijk gesteld. Dat heeft burgemeester Sjaak van der Tak gemeld aan de gemeenteraad.

Bij de brand kwam asbest vrij dat in straten en tuinen neerkwamen. Omdat er snel moest worden begonnen met de schoonmaak, heeft de gemeente een gespecialiseerd bedrijf aan het werk gezet. Maar de rekening daarvan gaat dus naar de eigenaar van het uitgebrande pand.

De kosten van de sanering zullen de 1 miljoen euro ruim overschrijden, verwacht Van der Tak. Hij houdt er rekening mee dat de eigenaar niet het hele bedrag zal kunnen terugbetalen en dat dat gevolgen kan hebben voor de gemeentelijke begroting.

Volgens Van der Tak is het hele gebied eind februari asbestvrij.

Jihadverdachten Verviers langer vast

Drie verdachte jihadisten die vorige week donderdag bij een grote antiterreuractie in Verviers en elders in België werden opgepakt, blijven vastzitten. De drie Belgen moesten woensdag voor een speciale rechtbank verschijnen. Die verlengde hun aanhouding, meldde het parket.

Ook een ander mogelijk lid van de terreurcel, Abdelmounaim Haddad, blijft aangehouden wegens mogelijke terreur. Van deze Belg werd vermoed dat hij naar Spanje was gevlucht met een Nederlandse achttienjarige kompaan. Hij bleek gewoon in Brussel te zitten met een enkelband en meldde zich dinsdag bij de politie.

Waar de Nederlander zich ophoudt, was woensdagmiddag nog onbekend. De politie had dinsdagmiddag zijn ouderlijke woning in Utrecht doorzocht.

Velsen-Noord is weer aangesloten op gasnet

Iedereen in Velsen-Noord kan weer gas gebruiken. Dat heeft netbeheerder Liander woensdag bekendgemaakt.

Een kleine week geleden liep door een misgelopen boring water in de gasleidingen waardoor ruim 1100 huishoudens en gebouwen zonder gas kwamen te zitten. Sindsdien is Liander bijna dag en nacht bezig geweest het gasnet schoon te krijgen en de mensen weer aan te sluiten.

"Een aantal huishoudens moet nog worden aangesloten. Het gaat om mensen die niet thuis zijn. Zodra ze er weer zijn, kunnen we ze aansluiten en zit iedereen er weer warmpjes bij", aldus een woordvoerster.

Om de getroffenen toch van verwarming te voorzien, had Liander vorige week elektrische kacheltjes uitgedeeld. Daar moest het bedrijf mee stoppen toen het elektriciteitsnet overbelast raakte.

Sinds 2006 tachtig mensen in terroristencel

Sinds 2006 zijn ruim tachtig gedetineerden op de terroristenafdeling van een gevangenis in Nederland geplaatst. Dat meldt staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

In de terroristenafdelingen staat de strijd tegen rekrutering en radicalisering voorop, zo valt uit de brief op te maken. Iedere gevangene krijgt een individuele aanpak. "De directeur bepaalt de mate waarin de gedetineerde in staat wordt gesteld individueel dan wel gemeenschappelijk aan activiteiten deel te nemen. Daarbij maakt de directeur de afweging of een gedetineerde contact mag hebben met medegedetineerden. Maatwerk is bij deze categorie gedetineerden van groot belang."

Intussen kijken de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Openbaar Ministerie of het huidige plaatsingsbeleid en het beleid om radicalisering tegen te gaan binnen de gevangenismuren verbeterd kan worden.

Telefoons moeten chimpansees redden

Hergebruik van afgedankte mobiele telefoons moet de houtkap van het Afrikaanse regenwoud tegengaan en chimpansees redden. Dat is de inzet van de wereldwijde campagne Call to Action van het Jane Goodall Instituut, die dinsdag ook in Nederland van start gaat. De organisatie roept mensen op hun oude telefoons in te leveren.

Volgens het instituut, opgericht door de Britse antropologe Jane Goodall, bevatten de apparaten mineralen die worden gedolven in de bossen van Afrika. Het is bang dat de overvloed aan mobieltjes leidt tot de vernietiging van het regenwoud, waardoor apen en andere dieren uitsterven.

Om mee te doen aan de actie kunnen scholen en bedrijven een inzamelbox aanvragen. Het geld dat de actie oplevert, wordt gebruikt voor educatie- en herbebossingsprojecten in het oosten van de Democratische Republiek Congo.

Katy Perry nerveus voor Super Bowl-optreden

Op 1 februari treedt Katy Perry op tijdens Amerika's grootste sportevenement, de Super Bowl. De zangeres is er een beetje zenuwachtig voor, zo vertelt ze aan het tijdschrift van sportzender ESPN.

"Eerlijk? Het voelt alsof ik mijn droom voorbij heb gedroomd", zegt de zangeres. "Ik word niet snel zenuwachtig, maar ik zal die dag zeker tintelingen voelen." Tijdens de rust van de American Football-klassieker staat de zangeres 12,5 minuten op het podium.

Vorig jaar keken er ruim 115 miljoen mensen toen Bruno Mars tijdens de pauze het podium beklom. Perry is dit jaar niet de enige aanwezige popster; Frozen-zangeres Idina Menzel komt het volkslied zingen en Lenny Kravitz is te gast tijdens het optreden van Perry.

Nabestaanden vissers Scheveningen geven dna

Meer dan dertig nabestaanden van mensen die door de jaren heen op zee vermist zijn geraakt, hebben dinsdag in Scheveningen dna afgestaan. Het coldcaseteam van de politie in Den Haag laat het dna vergelijken met dat van lichamen die in de loop van de jaren zijn aangespoeld, in de hoop identificatie mogelijk te maken.

Op een speciale bijeenkomt in Scheveningen kwamen dinsdag meer dan honderd mensen af, meldt de politie woensdag. In totaal 34 nabestaanden hebben meteen dna afgestaan. Naar verwachting melden zich de komende tijd nog meer familieleden.

De meeste zeeslachtoffers zijn vissers die in een storm terechtkwamen, of rond de Eerste en Tweede Wereldoorlog op een mijn voeren.

In november was eenzelfde soort bijeenkomst in vissersdorp Katwijk. De resultaten voor zowel Katwijk als Scheveningen worden in het voorjaar verwacht.

Lavrov: VS willen wereld domineren

De Verenigde Staten willen het wereldtoneel domineren en verwachten dat iedereen voor hen buigt. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov woensdag gezegd op een persconferentie. Hij reageerde op de State of the Union, die de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond uitsprak.

In zijn toespraak zei Obama volgens Lavrov dat de VS ernaar streven 'nummer 1' te blijven. Lavrov voegde daaraan toe dat de VS zich op zeker moment wel zullen realiseren dat deze aanpak onrealistisch is. Hij hekelde tevens Obama's opmerking dat Rusland 'geïsoleerd is en dat de economie in puin ligt'. Pogingen van de VS om Rusland te isoleren zullen volgens Lavrov nooit slagen.

Hoewel Lavrov kritisch is op het beleid dat Washington voert, houdt hij wel geregeld contact met zijn Amerikaanse evenknie John Kerry. Moskou is volgens Lavrov bereid samen te werken met Washington op basis van gelijkheid en wederzijds respect.

Erbudak moet 1,7 miljoen terugbetalen

Ex-topvrouw Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis moet ruim 1,7 miljoen euro terugbetalen. Het gaat om geld dat zij tijdens haar bestuursvoorzitterschap op onrechtmatige wijze aan het ziekenhuis heeft onttrokken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Erbudak werd in maart 2013 vanwege conflicten ontslagen. Volgens haar was het ontslag om valse redenen gegeven, waarop zij een procedure tegen het ziekenhuis aanspande. Zij eiste een schadevergoeding en achterstallig salaris van 1,9 miljoen euro.

Volgens de rechtbank is het ontslag rechtmatig.

Geen lek naar pers gevonden in zaak Van Rey

Justitie heeft geen lek naar de pers gevonden vanuit het onderzoekteam in de corruptiezaak van de Roermondse politicus Jos van Rey. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag bekendgemaakt. Veel informatie in de zaak lekte vroegtijdig uit via media.

Volgens een woordvoerster van het OM Midden-Nederland is gesproken met iedereen die bij het opsporingsonderzoek was betrokken en mogelijk had kunnen lekken. Dat heeft niet geleid tot de verdenking dat iemand zijn ambtsgeheim heeft geschonden. Het OM begon al in februari 2013 een oriënterend onderzoek.

De rechtbank in Rotterdam heeft deze week een begin gemaakt met de zaak tegen Van Rey. Zijn advocaat Gitte Stevens zei dinsdag dat van een eerlijk proces tegen hem geen sprake meer kan zijn omdat door het expres lekken naar de media al 'karaktermoord' op hem is gepleegd.

Ben Howard naar Rock Werchter

Rock Werchter heeft weer drie nieuwe namen toegevoegd aan de line-up. Ben Howard, Hozier en Royal Blood maken hun opwachting op het festival. De Britse singer-songwriter Ben Howard, die afgelopen jaar tweemaal in een uitverkochte HMH Musical Hall en eenmaal in Paradiso stond, beklimt vrijdag 26 juni het podium in Werchter. De Ierse muzikant Hozier en het Engelse rockduo Royal Blood zijn er op zaterdag 27 juni.

Eerder werd al bekend dat Lenny Kravitz, The Chemical Brothers en Rise Against optreden. Ook Muse, Foo Fighters, Pharrell Williams, alt-J, Florence + The Machine, Damien Rice en The War On Drugs prijken op het affiche.

Er zijn geen dagtickets meer beschikbaar voor donderdag 25 juni, de eerste festivaldag. Die dag komt de Amerikaanse rockgroep Foo Fighters. Alle andere tickets (combi en dagtickets voor vrijdag, zaterdag of zondag) zijn nog in de verkoop.

Waarborgfonds voorziet uitkering miljoenen

Het Waarborgfonds Motorverkeer voorziet dat er miljoenen euro's uitgekeerd gaan worden aan de slachtoffers van het ongeluk met de monstertruck in Haaksbergen in september vorig jaar. Door het ongeluk kwamen drie mensen om het leven en raakten 28 anderen gewond. Een deel van de gewonden is nog lang niet hersteld.

Het kan volgens directeur Frits Blees van het fonds nog jaren duren voor bekend is hoeveel geld er in totaal aan de slachtoffers is uitgekeerd. Mensen die 'een schrammetje' opliepen, krijgen snel een financiële vergoeding. Maar er zijn ook gewonden van wie pas na langdurige revalidatie vastgesteld kan worden hoeveel schade zij uiteindelijk precies oplopen. "Voor een dertiger in de bloei van zijn carrière kan dat bedrag flink aantikken", aldus Blees.

FIOD onderzoekt belastingfraude Polen

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft woensdag de kantoren van een belastingadviesbureau in Lelystad, Den Haag en Tilburg doorzocht wegens vermoedens over fraude met belastingaangiften voor Poolse seizoensarbeiders. Er werd onder andere administratie in beslag genomen. Een 37-jarige man werd aangehouden omdat hij het brein achter de valse belastingaangiften zou zijn.

Volgens de FIOD werden seizoensarbeiders op internet opgeroepen hun aangifte door het belastingadviesbureau te laten doen. De Polen betaalden te weinig belasting omdat op hun aangifte werd gelogen over de tijd dat ze in Nederland hebben gewerkt.

PS4 en Xbox krijgen eindelijk The Elder Scrolls Online

Na lang uitstellen en nog langere stilte is er goed nieuws te melden rondom de MMORPG The Elder Scrolls Online. De PlayStation 4- en Xbox One-versie komen 9 juni uit. The Elder Scrolls Online: Tamriel Unlimited bevat meteen alle updates, patches en content-uitbreidingen, plus nieuwe gameplay, zoals de nieuwe Justice- en Champion-systemen.

Verder heeft Bethesda aangegeven dat het maandelijkse abonnement optioneel wordt. Natuurlijk moet er nog wat verdiend worden, dus er zullen betaalde content-updates komen en er is een customization-winkel om je personage aan te kunnen passen.

Bestaande pc- en Mac-gebruikers krijgen de Tamriel Unlimited-versie op 17 maart, maar worden niet automatisch omgezet naar de abonnementsloze variant. Dat zul je dus zelf moeten aanpassen. Blijf je maandelijks betalen, dan krijg je alle toekomstige content-updates, ingame geld om uit te geven in de customization-winkel en andere ingame bonussen.

Ouderlijk huis Miley Cyrus te koop

De woning waarin Miley Cyrus opgroeide staat te koop. De zangeres vraagt 5,995 miljoen dollar voor de reusachtige villa, meldt Daily Mail. Dat is omgerekend bijna 5,2 miljoen euro.

De woning telt zes slaapkamers, zes badkamers en een garage, die plaats biedt aan drie auto's. Mileys ouders Billy Ray en Tish kochten het huis in 2008. In 2012 werd Miley officieel de nieuwe eigenaar van het optrekje, toen het stulpje automatisch onderdeel werd van een beheerd fonds, dat Billy Ray en Tish voor hun dochter hadden opgezet.

Miley mag dan de eigenaar zijn van de villa, ze is er eigenlijk nooit. De zangeres kocht drie jaar geleden een ander huis in de buurt. Dat is dan ook waarschijnlijk de reden dat Cyrus van de woning af wil.

'Telefilm juist positief over Terschelling'

De omstreden telefilm Sunny Side Up schetst juist een positief beeld van Terschelling, zijn bewoners en het lokale feest Sunderum. Dat stelt producent Pieter Kuijpers naar aanleiding van de commotie die over de thriller is ontstaan op het Waddeneiland.

Bewoners waren boos dat het verhaal, dat vertelt over een jong koppel dat op Terschelling een horrorweekend beleeft, het eiland en zijn traditie beledigde. "Ik vermoed eigenlijk dat men de film niet helemaal heeft uitgekeken", stelt Kuijpers. "Ik vind dat de eilanders en hun mysterieuze eeuwenoude feest er juist heel erg goed vanaf komen. Ik adviseer iedereen de film zelf te bekijken, helemaal tot het einde, en dan pas een mening te vormen."

De eilandbewoners maakten hun ongenoegen over de film, met in de hoofdrollen Egbert Jan Weeber en Hannah Hoekstra, dit weekend veelvuldig kenbaar op Twitter en Facebook. Vooral het feit dat het lokale volksfeest Sunderum in een negatief daglicht zou worden geplaatst, stuitte veel Terschellingers tegen de borst. Op 6 december lopen mannen in het donker rond in zelfgemaakte pakken en maskers en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. Het is vrouwen en kinderen in die tijd verboden zich op straat te vertonen, anders worden ze achtervolgd of vastgebonden. Deze traditie stamt uit de voor-christelijke periode. Buitenstaanders zijn op 6 december niet welkom op Terschelling.

Sunny Side Up is terug te kijken via de website van de NPO.

Celstraffen voor fraude bij transportbedrijf

De directeur en financieel directeur van het internationaal transportbedrijf Rynart in Zevenbergen zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen voor jarenlange fraude. Directeur Franck R. kreeg vier jaar en financieel directeur Arno V. 37 maanden gevangenisstraf. De straffen vallen vanwege de lange duur van hun proces lager uit dan geëist. De medeverdachten, het hoofd van de administratie en een intern accountant, werden vrijgesproken.

De rechtbank in Amsterdam stelt vast dat bij het bedrijf met 2400 werknemers facturen werden vervalst om de omzet kunstmatig te verhogen. Op basis van de rooskleurige cijfers investeerden banken 138 miljoen euro in Rynart, maar het familiebedrijf ging in 2007 alsnog failliet.

Het personeel verloor zijn baan en de banken gingen voor ongeveer honderd miljoen euro het schip in.

Acteur Darren Shahlavi (42) overleden

Acteur Darren Shahlavi is op 42-jarige leeftijd overleden. Waarschijnlijk stierf hij na het innemen van een overdosis medicijnen. Dat meldt TMZ.

De acteur werd op 14 januari dood aangetroffen in zijn huis in Los Angeles. Hij kampte al een tijd met alcohol- en drugsproblemen. Shahlavi was te zien in de tv-series Mortal Kombat: Legacy en Arrow en speelde kleine rollen in talloze films zoals Ip Man 2, 300 en Watchmen.

Shahlavi begon zijn filmcarrière in Hong Kong, waar hij vaak werk kreeg als stuntman. Later werd hij vaak gecast als de slechterik of vechtersbaas. Arrow-ster Stephen Amell noemde Darren op zijn Twitter een 'geweldige gast en een geduldige, bedachtzame partner'.

Darren Shahlavi in Mortal Kombat
Darren Shahlavi in Mortal Kombat

Aniston wil seniorenversie Friends-reŁnie

Pas als Jennifer Aniston heel oud is, zou ze er oren naar hebben om een Friends-reünie te houden. Dat vertelt ze aan E! News.

De actrice wil graag afrekenen met de telkens terugkerende vraag of één van 's werelds populairste sitcoms ooit nog eens gereanimeerd gaat worden: "Waarom wachten we niet tot we heel, heel oud zijn?", vraagt de actrice zich af. "Dat zou een stuk interessanter zijn."

Volgens Aniston valt er pas echt wat te vertellen als de fictieve groep uit New York een substantieel deel van haar leven heeft geleid. "Waar ben ik? Hoeveel kinderen? Twee? Drie? Werk ik in een winkel? Ben ik dik? Is Joey nu Dikke Joey? Is Ross kaal?"

Met haar serieuze rol in Cake maakt Aniston zich intussen verder los van de erfenis van Friends. Ze werd genomineerd voor een Golden Globe en Screen Actors Guild Award. "Ik krijg nu meer telefoontjes dan voor de nominaties", vertelt ze. Toch koestert ze haar tijd met Friends en vindt ze het niet erg om er regelmatig aan herinnerd te worden. "Het is erg speciaal om deel uit te maken van iets dat zo geliefd is. Het was de geweldigste tijd van mijn leven. Mensen houden nog steeds van Friends en hopelijk doen ze dat tot in het einde der tijden."

Snowden: AIVD is schoothondje van de VS

De Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD lopen als makke schoothondjes aan de leiband van de Amerikaanse NSA. Ze zijn uitermate volgzaam en worden als ondergeschikten gezien door de Amerikaanse inlichtingendienst. Dat vertelt Edward Snowden, die voor zowel de Amerikaanse inlichtingendienst NSA als voor de CIA werkte, in een interview met de Volkskrant en Nieuwsuur.

"De Nederlanders werken voor de Amerikanen", aldus Snowden. "Ze doen wat wij ze vertellen wat ze moeten doen. Ze worden niet gewaardeerd vanwege hun capaciteiten, maar vanwege de vrije doorgang die ze bieden. Daarvoor gebruikt de NSA ze. De NSA heeft niets van ze te vrezen."


NSA kantinejuf gesnapt met hoogste baas Nederlandse veiligheidsdienst 

LoL WK 2015 in Europa

Riot Games, het bedrijf achter League of Legends, heeft zojuist bekendgemaakt dat het WK eind dit jaar gehouden wordt in Europa. Het is de tweede keer dat het WK op ons continent plaatsvindt, het eerste wereldkampioenschap in 2011 werd gehouden in Zweden. Het laatste WK in 2014 werd gehouden in Singapore, Zuid-Korea en Taiwan.

Waar de Worlds, zoals de LoL-community het WK noemt, precies gehouden wordt is nog niet bekend. Wel geeft Riot Games in de bekendmaking aan dat het om meerdere steden in meerdere landen gaat.

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. De beste teams ter wereld nemen het ieder jaar op tegen elkaar op het wereldkampioenschap.

PvdA hekelt Dekker om privťdata scholieren

De PvdA heeft harde kritiek op het optreden van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) in de kwestie rond de privégegevens van kinderen op basisscholen. Die gegevens bleken vorig jaar te zijn doorgegeven aan vier uitgeverijen van digitaal lesmateriaal.

PvdA-Kamerlid Loes Ypma noemde de reactie van Dekker daarop laconiek. Ze herhaalde dat Dekker een 'politieke inschattingsfout' had gemaakt toen hij een rapport over de kwestie niet actief naar de Kamer stuurde.

Een meerderheid van de Kamer vindt dat Dekker meer moet doen om de privacy van kinderen te waarborgen. Uit een rapport van onderzoeksbureau PWC bleek vorig jaar dat bijna alle basisscholen persoonsgegevens van jonge kinderen verstrekken aan vier uitgevers. Die koppelen de informatie vervolgens aan hun leerprestaties bij computerlesprogramma's.

Rebellen houden president Jemen gevangen

De Jemenitische Houthi-rebellen houden president Abed Rabbo Mansour Hadi 'gevangen' in zijn huis. Dat zeggen twee medewerkers van de president. De Houthi's hebben Hadi's lijfwachten, die voor zijn woning stonden geposteerd, volgens de twee presidentiële adviseurs vervangen door hun eigen strijders. Volgens een van de raadslieden is de crisis in Jemen ieder keerpunt voorbij. Het leger is een puinhoop en het Jemenitische veiligheidsapparaat is door de opmars van de Houthi-rebellen 'lamgeslagen'.

De twee adviseurs zijn niet bevoegd de pers te woord te staan en bedongen daarom dat hun namen hier ongenoemd blijven.

De Houthi-rebellen hebben hun greep op de Jemenitische hoofdstad Sanaa woensdag verstevigd. De opstandelingen, die dinsdag het presidentieel paleis innamen, veroverden een legerbasis die uitkijkt over de stad en een arsenaal aan ballistische raketten herbergt. Het garnizoen van de basis, die op een heuvel ten westen van Sanaa ligt, zwichtten volgens bronnen bij het leger onmiddellijk voor het verzoek van de rebellen het kamp aan hen over te dragen.

Ook stelden de Houthi's president Hadi woensdag nieuwe eisen. Ze eisen het ambt van vicepresident op en willen meerdere sleutelposities in de regering. Volgens een raadsman van Hadi hebben vertegenwoordigers van de opstandelingen een eisenlijst van negen kantjes overhandigd.

De president is tijdens de strijd om het presidentieel paleis en zijn woning ongedeerd gebleven, maar raakt steeds verder in het nauw. Dinsdag maakte minister van informatie Nadia al-Sakkaf melding van de beschieting van Hadi's huis, maar dat bericht bleek later onjuist. De woning oogde onbeschadigd. Een dag na de felle gevechten om het hart van de macht daalde woensdag de stilte over Sanaa neer.

Premier Khaled Bahah heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om elders een 'veilig heenkomen' te zoeken, liet de regering weten. Bahahs woning in het paleis van de republiek, zoals de presidentiële residentie ook wel heet, werd dinsdag belegerd.

De chaos van de afgelopen dagen in de Jemenitische hoofdstad noopte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag het geweld te veroordelen en aan te dringen op een wapenstilstand. De raad sprak eenstemmig uit dat Hadi 'het wettig gezag' in Jemen vertegenwoordigt.

Aan die verklaring hebben de Houthi-rebellen echter maling. De sjiitische Houthi's, die ongeveer een derde van de bevolking uitmaken, worden volgens kwade tongen gedirigeerd door Iran, de sjiitische grootmacht in het Midden-Oosten.

President Hadi is een soennitische moslim uit het zuiden van het land. Hij heeft geen antwoord op de machinaties van zijn voorganger Ali Abdullah Saleh, die de opstand van de Houthi's, zijn geloofsgenoten, zou orkestreren. Omdat veel regeringsmilitairen nog altijd loyaal zijn aan Saleh kon Hadi niet vertrouwen op het leger.

Update 16.30 uur:

Ex-president van Jemen Ali Abdullah Saleh maant zijn opvolger vervroegd verkiezingen uit te schrijven. Saleh, die veel Jemenieten houden voor de drijvende kracht achter de recente machtsgreep van de Houthi-rebellen, denkt dat een stembusgang een eind kan maken aan de crisis in zijn land.

Het in 2011 afgezette staatshoofd riep de huidige president Abed Rabbo Mansour Hadi woensdag op te streven naar 'nationale eenheid'. Hadi moet daartoe vervroegd presidents- en parlementsverkiezingen uitschrijven.

Saleh bedong in ruil voor zijn terugtreden strafrechtelijke onschendbaarheid. De Verenigde Naties hebben hem en twee van zijn paladijnen sancties opgelegd wegens het 'verpesten' van de machtswisseling, maar hij heeft nog altijd grote invloed in Jemen.

De oud-president riep de VN woensdag op de strafmaatregelen op te heffen die tegen hem en zijn twee getrouwen zijn getroffen.

Halep in twee sets langs Gajdosova

Simona Halep heeft woensdag zonder al te veel energie te verspelen de derde ronde bereikt op de Australian Open. De Roemeense, als derde geplaatst, was in twee sets de baas over Jarmila Gajdosova: 6-2 en 6-2.

De partij tussen de Roemeense en de Australische werd pas in de nacht beslist. Het duo kon pas om 23.30 uur plaatselijke tijd beginnen omdat Rafael Nadal ruim vier uur nodig had om zich van Tim Smyczek te ontdoen. Halep wilde dan ook zo weinig mogelijk tijd spenderen aan het duel met Gajdosova. Dat lukte: Halep kon na ruim een uur spelen de handen in de lucht steken.

Halep neemt het in de volgende ronde op tegen Bethanie Mattek-Sands. De Amerikaanse was eerder op de dag in twee sets te sterk voor de Française Kristina Mladenovic: 7-6 (3) en 7-6 (6).

Steam geeft downloadstatistieken weer

Steam is hard bezig zichzelf te onderscheiden van de concurrentie. Na de ‘frames per seconde’-weergave in je scherm komt Steam nu met alle downloadstatistieken wereldwijd.

Je kan op een wereldkaart het land of gebied selecteren waar je downloadinformatie van wilt weten. Ook kun je de gemiddelde snelheid per provider bekijken. Je vindt deze informatie onder Winkel – Statistieken; rechtsonder op deze pagina kun je kiezen voor Steam Download Stats.

Stats

Vrouw (86) woont al zeven jaar op cruiseschip

Een vakantie op een cruiseschip is en blijft voor de meeste mensen een droom. Ongekende luxe, een prachtige omgeving en een mooi uitzicht bij het zwembad. Een Amerikaanse weduwe heeft het wat dat betreft maar mooi voor elkaar. Ze woont namelijk al zeven jaar op een cruiseschip.

De 86-jarige Lee Wachtstetter uit Florida verloor in 1997 haar man aan kanker. 'Toen mijn man overleed, zei hij dat ik vooral door moest blijven gaan met onze cruisereizen. Daar heb ik me aan gehouden', aldus Wachtstetter in The Daily Mail.

Al ruim zeven jaar baadt de vrouw in permanent ongekende luxe. Dit leventje kost de weduwe zo'n 164.000 dollar (140.000 euro) per jaar. 

Enkele jaren geleden monsterde Wachtstetter aan op het cruiseschip de Crystal Serenity. Daar wordt ze door het personeel liefdevol 'Mama Lee' genoemd. Ondertussen heeft ze al meer dan 200 cruises voltooid, inclusief 15 reizen rond de wereld, met in totaal meer dan 100 landen.

Volgens de gepensioneerde verpleegster is het een fantastisch sprookjesachtig leven zonder stress. En alles is aanwezig aan boord van het schip dat ruim duizend passagiers kan huisvesten; winkels, restaurants, een theater en heel veel aanspraak van andere toeristen.

Wachtstetter is niet de enige die fulltime op het cruiseschip woont, maar ze woont er wel het langst van allemaal. Voordat ze op de Crystal Serenity aanmonsterde woonde ze drie jaar aan boord van een schip van de Holland Amerika lijn.


RE: Revelations 2 laat je niet meer los

Er zijn al heel wat gedrochten de revue gepasseerd in de Resident Evil-serie. Op YouTube is een filmpje opgedoken van een nieuwe vijand, genaamd 'The Glasp', die we in Resident Evil: Revelations 2 gaan tegenkomen en een gedrocht, dat is het zeker.

'The Glasp' heeft de mogelijkheid om onzichtbaar te worden en de enige manier om dit beest te zien is door de speciale gave van je partner te gebruiken. Dit is van essentieel belang, want als je gepakt wordt ben je gelijk dood.

Grasp

EK gewone wedstrijd voor shorttracker Knegt

Shorttracker Sjinkie Knegt maakt zich niet druk om de favorietenrol die hem komend weekeinde in Dordrecht bij de Europese kampioenschappen is toebedeeld. "Ik benader het als een gewone wedstrijd. Je kunt het wel heel bijzonder maken maar daar heb je alleen jezelf mee, sprak de Fries", in Sochi winnaar van brons op de Spelen.

Knegt is de uitdager van de voor Rusland uitkomende Zuid-Koreaan Viktor An. De Chinese Hongaar Sandor Lio Shaolin wordt ook gezien als podiumkandidaat bij het toernooi dat vrijdag begint met een aantal voorrondes. Het is een ander format dan de shorttrackers gewend zijn met normaal al op vrijdag medaillebeslissingen op de 1500 meter, op zaterdag de 500 meter en op de slotdag de 1000 meter en de superfinale over 3000 meter. "Even wennen", denkt Knegt. "De 500 is niet mijn beste afstand, maar als ik er vijf op een dag rijd word ik steeds beter."

Justitie is ruim een ton kwijt aan Demmink

Het ministerie van Justitie heeft de afgelopen twee jaar bijna 120 duizend euro bijgedragen aan de verdediging van de voormalige eigen topman Joris Demmink. Die wordt al jaren achtervolgd door beschuldigingen over seksueel misbruik van jongens.

De kosten zijn in 2013 en 2014 gemaakt voor rechtsbijstand in een strafvorderingsprocedure (ruim 64 duizend) en bijstand in civiele procedures (bijna 49 duizend). Dat heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van Groep Bontes/Van Klaveren.

Bovenop deze uitgaven komt nog een bedrag van 6529,50 euro dat Demmink moest betalen in het proces dat hij had aangespannen tegen het AD. Hij wilde dat de krant artikelen over hem zou rectificeren, maar de rechter wees dat af. Opstelten vergoedt ook die kosten.

Smyczek dwingt Nadal tot het uiterste

Tim Smyczek heeft woensdag bijna voor een daverende stunt in de tweede ronde van de Australian Open gezorgd. De Amerikaan dwong Rafael Nadal tot het uiterste, maar kwam net tekort om de Spaanse nummer drie van de plaatsingslijst uit het toernooi te slaan. Nadal won uiteindelijk in vijf sets: 6-2, 3-6, 6-7 (2), 6-3 en 7-5.

Nadal haalde vorig jaar nog de finale van het grandslamtoernooi in Melbourne. Daarin verloor hij van de Zwitser Stan Wawrinka. Langzamerhand kreeg hij te maken met blessures en aan het eind van het vorige seizoen worstelde hij met een blindedarmontsteking. Daarnaast heeft Spanjaard nog steeds last van zijn rug. Hij rekent zich dan ook niet tot de titelfavorieten in Australië.

Hoedt in juli gratis van AZ naar Lazio

Wesley Hoedt vertrekt komende zomer transfervrij van AZ Alkmaar naar Lazio. De 20-jarige verdediger onderging woensdag de medische keuring en tekende een contract dat op 1 juli ingaat. Lazio wilde de speler eigenlijk al in januari overnemen, maar kon het met AZ niet eens worden over een transfersom.

Hoedt doorliep de jeugdopleiding van AZ en brak dit seizoen door in het eerste elftal, waarvoor hij tot nu toe veertien wedstrijden speelde. Hij verkoos een buitenlands avontuur boven contractverlenging in Alkmaar. Vanwege zijn naderende vertrek en de onduidelijkheid of dit in januari nog zou gebeuren houdt trainer John van den Brom hem deze maand buiten de selectie. Vanaf 1 februari komt hij mogelijk wel weer in actie voor AZ.

OM: 14 jaar cel en tbs voor Geert W.

Geert W. moet mogelijk voor 14 jaar de cel in.  Daarnaast zou W. tbs met dwangverpleging moeten krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie woensdag voor de rechtbank in Groningen.

De stiefvader van de verstandelijk gehandicapte Daniëlla zou, volgens de aanklager, de 20-jarige vrouw hebben doodgeslagen. De moord speelde zich af in de zomer van 2013.

In de weken voor haar dood moest ze vrijwel om de dag geweld doorstaan. De 46-jarige W. zwijgt consequent over de zaak.

De aanklager wil dat hij na zijn gevangenisstraf naar een tbs-kliniek gaat. W. kampt met stoornissen en moet volgens deskundigen levenslang begeleiding krijgen.

Woensdagochtend werd al vier jaar cel gevraagd voor de moeder van Daniëlla. De 50-jarige vrouw is volgens het OM medepleger. "Ze heeft op geen enkele manier ingegrepen. Als zij had gedaan wat ze had moeten doen, dan was Daniëlla nog in leven geweest", concludeerde de officier van justitie.

Werknemers Brink's staken in Houten

Werknemers van geldtransportbedrijf Brink's zetten hun estafettestaking woensdag voort bij de vestiging in Houten. Daardoor worden parkeerautomaten in enkele regio's niet leeggehaald, aldus FNV-actiecoördinator Leen van der List.

Ook komen enkele grote geldtransporten te vervallen. Dat is vervelend voor Geld Service Nederland (GSN) en G4S Cash Solutions. Dat zijn de bedrijven die bij de overname van het werk van Brink's betrokken zijn. Bij Brink's verliezen 650 van de ruim duizend werknemers hun baan omdat de Rabobank met die andere transporteurs in zee gaat. De inzet van de staking is het afdwingen van een beter sociaal plan en de herplaatsing van zoveel mogelijk personeel van Brink's bij andere geldtransporteurs.

'2015 zwaar jaar voor mensen in de bijstand'

2015 wordt een zwaar jaar voor mensen in de bijstand. Huishoudens met een bijstandsuitkering hebben minder te besteden, schrijft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) woensdag. Het gaat om enkele euro's tot enkele tientjes per maand. Het Nibud spreekt van een 'zorgelijke ontwikkeling, omdat gezinnen op bijstandsniveau al structureel geld te kort komen'.

De meeste werkenden hebben dit jaar juist iets meer te besteden. Hun koopkracht neemt gemiddeld met bijna een procent toe. Maar niet iedereen profiteert. Middeninkomens, huishoudens met een inkomen tussen de 25.000 en veertigduizend euro, gaan er soms zo'n veertig tot vijftig euro per maand op achteruit. Dit omdat ze geen zorgtoeslag meer krijgen.

Ook veel ouderen moeten dit jaar inleveren. Dit komt voornamelijk doordat pensioenen niet genoeg stijgen om de prijsstijgingen te compenseren.

Schepen bunkeren meer brandstof in Rotterdam

In de Rotterdamse haven is vorig jaar meer brandstof geleverd aan de scheepvaart. Het is voor het eerst sinds 2011 dat er meer gebunkerd werd dan in het voorgaande jaar, meldde het Havenbedrijf Rotterdam woensdag.

Het zogenoemde bunkervolume steeg van 10,4 naar 10,6 miljoen ton. De toename komt geheel voor rekening van marine gasolie en diesel. De verkoop hiervan steeg van vijfhonderdduizend naar bijna zevenhonderdduizend ton. De verkoop van stookolie stabiliseerde, na jaren van daling, op 9,8 miljoen ton. Er werd daarnaast ook honderdduizend ton smeerolie verkocht.

Dat er meer gasolie en diesel in schepen werd gepompt, schrijft het Havenbedrijf toe aan striktere zwaveleisen voor de zeevaart op de Noordzee, Oostzee en langs de kusten van de Verenigde Staten.

Alleen nog ophokplicht tegen vogelgriep

Vrijwel alle maatregelen tegen vogelgriep worden woensdagavond om middernacht opgeheven. Alleen de ophokplicht blijft in het hele land gelden, wat betekent dat het pluimvee binnen moet blijven.

Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) woensdag aangekondigd in de Tweede Kamer. Volgens haar komen er in overleg met de sector ook strengere afspraken over hygiëne.

In Nederland zijn geen bedrijven meer met vogelgriep. Eind vorig jaar waren al veel maatregelen versoepeld. Vrachtwagens die eieren of pluimvee komen ophalen, mochten echter nog steeds per rit slechts één pluimveebedrijf aandoen en pas na te zijn ontsmet naar een ander bedrijf gaan. Vanaf donderdag mogen ze weer meer bedrijven direct na elkaar bezoeken.

Ook mogen er weer wedstrijden en tentoontstellingen met pluimvee worden gehouden.

Apple en Samsung kopen meeste chips

Apple en Samsung Electronics spendeerden in 2014 samen 57,9 miljard dollar (vijftig miljard euro) aan chips. De technologiereuzen bleven daarmee 's werelds grootste afnemers van halfgeleiders. Dat maakte marktonderzoeker Gartner woensdag bekend.

Het Zuid-Koreaanse Samsung gaf 32,1 miljard dollar uit, 5,1 procent meer dan in 2013. Bij de Amerikaanse rivaal stegen de inkoopkosten met 9,8 procent tot 25,8 miljard dollar. De twee waren goed voor zeventien procent van de totale mondiale verkoop, die 339,9 miljard dollar bedroeg.

De tien grootste technologiebedrijven ter wereld gaven samen 125,6 miljard dollar uit aan chips ofwel 37 procent van de wereldwijde omzet van chipfabrikanten. Samsung en Apple werden op afstand gevolgd door respectievelijk HP, Lenovo, Dell, Sony, Huawei, Cisco, LG Electronics en Toshiba.

Huizenprijzen eurozone omhoog

De huizenprijzen in de eurozone zijn in het derde kwartaal van vorig jaar met 0,5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.

In vergelijking met het voorgaande kwartaal gingen de prijzen met 0,6 procent omhoog. Voor de gehele Europese Unie werd door Eurostat een prijsstijging op jaarbasis gemeld met 2,3 procent en 1,1 procent op kwartaalbasis.

De sterkste stijging van de huizenprijzen op jaarbasis werd gemeten in Ierland (plus vijftien procent), Estland (plus 13,2 procent) en Letland en Groot-Brittannië met ieder een plus van 11,7 procent. De sterkste dalingen kwamen voor rekening van Slovenië (min 5,4 procent), Italië (min 3,8 procent) en Roemenië (min 2,3 procent).

Volgens Eurostat gingen de huizenprijzen in Nederland in het derde kwartaal met 1,2 procent omhoog op jaarbasis.

EasyJet vangt weer bot in strijd met Schiphol

De Europese Commissie hoeft een klacht van de Britse luchtvaartmaatschappij EasyJet over de manier waarop de luchthaven Schiphol zijn tarieven vaststelt, niet opnieuw in behandeling te nemen. Dat heeft het Gerecht van de Europese Unie in Luxemburg woensdag bepaald.

EasyJet klaagde in 2008 bij de toenmalige Nederlandse mededingingswaakhond NMa over de tarieven van Schiphol. Die zouden thuismaatschappij KLM een oneerlijk voordeel geven, omdat voor overstappende passagiers minder wordt betaald dan voor reizigers die Schiphol als vertrekpunt hebben.

De NMa wees de klacht af, waarna EasyJet in 2011 aanklopte bij de Europese Commissie. Ook daar ving de prijsvechter evenwel bot, omdat de zaak al door een nationale toezichthouder was behandeld. Om die reden mocht de commissie de klacht afwijzen, aldus het Gerecht van de EU.

Kikkers en padden al vroeg op pad

Dankzij de zachte temperaturen begin januari laten veel amfibieën en reptielen zich al weer zien. Vooral salamanders, bruine kikkers, slangen en padden gaan dit jaar vroeg op pad. Dat constateert de Stichting Ravon woensdag op de site Natuurbericht.nl.

De eerste meldingen van actieve salamanders en bruine kikkers in tuinvijvers kwamen 5 januari al binnen. In het Dwingelderveld in Drenthe werd 12 januari een kruipende adder aangetroffen. Op 17 januari werd in het Nationaal Park De Mijnweg in Limburg zelfs al een zonnende addervrouw gespot.

In totaal zijn al meer dan veertig salamanders gesignaleerd en ruim veertig kikkers.

Stroomstoring Kanaaltunnel hindert Eurostar

Treinreizigers tussen Engeland en Frankrijk hebben te kampen met vertragingen door problemen met de stroomtoevoer in de Kanaaltunnel. Dat heeft spoorwegmaatschappij Eurostar woensdag gezegd. De vertragingen lopen op tot ongeveer een uur.

De onderzeese spoorverbinding wordt geplaagd door problemen sinds een smeulende vrachtwagenlading zaterdag de alarmbellen deed afgaan. Zondag werd geprobeerd de dienstverlening te hervatten, maar een stroomstoring gooide andermaal roet in het eten. Ook de problemen van woensdag worden aan de stroomvoorziening toegeschreven, aldus Eurostar.

Recordomzet voor ASML in 2014

Chipmachinefabrikant ASML heeft vorig jaar een recordomzet van 5,9 miljard euro behaald, een kleine 12 procent meer dan in 2013. De nettowinst nam met bijna 18 procent toe tot 1,2 miljard euro. Dat maakte het Veldhovense technologiebedrijf woensdag bekend.

In het vierde kwartaal verkocht ASML dertig machines, waarmee de opbrengsten zoals verwacht uitkwamen op 1,5 miljard euro, 13 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep bleef in de laatste periode van het afgelopen jaar 305 miljoen euro over, tegen 244 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2013.

ASML wil zijn aandeelhouders een dividend van 0,70 euro per aandeel betalen, wat neerkomt op ruim een kwart van de totale jaarwinst. Daarnaast wil het bedrijf de komende twee jaar voor 1 miljard euro aan aandelen terugkopen. De omzet in het lopende kwartaal schat ASML in op 1,6 miljard euro.

Brussel wil Europese buitengrenzen versterken

In de strijd tegen terrorisme wil Brussel de Europese buitengrenzen versterken. Het gaat dan om de buitengrenzen van landen in de zogenoemde Schengenzone, zoals Nederland.

Dat maakte Europees commissaris Frans Timmermans woensdag in Brussel bekend. Hij noemde de Schengenzone, waarbinnen zonder grenscontroles kan worden gereisd, een deel van de oplossing, niet van het probleem.

Na de radicaalislamitische terreuraanslag in Parijs pleitten politici voor grenscontroles binnen Schengen om te voorkomen dat terroristen zich 'ongestoord' kunnen verplaatsen. Zo stelde Marine Le Pen van de rechtse Franse partij Front National dat het paspoortvrij reizen tussen Schengenlanden aan banden moet worden gelegd. PVV-leider Geert Wilders vindt dat Nederland de Schengenzone moet verlaten.

Vrijspraak Nederlandse journalist in Turkije

De Nederlandse journalist Mehmet Ülger is woensdag in Turkije vrijgesproken. Hij stond terecht omdat hij in 2013 foto's had gemaakt tijdens de rechtszaak tegen de eveneens Nederlandse journaliste Fusun Erdogan.

Ülger werd begin januari aangehouden op het vliegveld van Istanbul. Dat gebeurde tijdens het bezoek van minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) aan Turkije. Dezelfde dag kwam hij weer op vrije voeten. Een dag eerder was ook al de in Turkije werkzame Nederlandse journaliste Frederike Geerdink meegenomen voor verhoor.

Ülger reageert woensdag opgelucht op de vrijspraak. Volgens hem was er nogal wat mis in zijn zaak. Zo was het bewijs, de beelden op zijn telefoon, naar zijn zeggen niet eens bekeken.

"Ik hoop dat het helemaal achter de rug is", reageert Ülger. "De aanklager kan nog in beroep tegen de uitspraak."

Ke$ha misdraagt zich in museum

Een bezoek van Ke$ha aan het Natural History Museum in Los Angeles is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Medewerkers van het museum moesten twee keer in actie komen, zo meldt TMZ.

Ke$ha was aanwezig in het museum vanwege een trouwerij die er plaats vond. Toen ze de souvenirwinkel bezocht, drukte haar assistent een speelgoeddinosaurus in haar hand. Ze dacht dat de dino al betaald was en liep ermee naar buiten. Toen dat niet zo bleek te zijn bood ze haar excuses aan aan een beveiliger die de onopzettelijke diefstal tot een halt bracht. Ze gaf de dinosaurus terug, maar die zat inmiddels helemaal onder de glitter van Ke$ha.

Ook toen de rapper in het museum tegen een skelet van een Triceratops aanleunde om een selfie te maken, kon ze rekenen op commentaar, zo melden ooggetuigen.

The Kooks, Rudimental en dEUS naar Paaspop

De Britse bands The Kooks en Rudimental en de Belgische rockers van dEUS zijn toegevoegd aan de line-up van Paaspop. Dat maakte de organisatie van het festival woensdagochtend bekend.

Naast de drie internationale acts zijn onder meer ook rapper Typhoon, dj The Flexican en Sef, The Partysquad, Sick of it All en I Am Kloot van de partij. Eerder werd al bekend dat onder anderen Anouk, Kensington, Within Temptation, Dotan, Jett Rebel en The Kik optreden tijdens de 39e editie van Paaspop in Schijndel.

Paaspop is dit jaar van vrijdag 3 april tot en met zondag 5 april. De voorverkoop begint zaterdag.

China bezorgt bierbrouwer SABMiller kater

De Brits-Zuid-Afrikaanse brouwer SABMiller heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2014/2015 minder bier verkocht dan een jaar eerder. Uit het handelsbericht dat het moederbedrijf van onder meer Grolsch woensdag uitgaf, bleek dat de daling vooral te wijten is aan een lagere vraag naar bier in China.

Het volume daalde in de drie maanden tot en met 31 december met 1 procent, waar analisten in doorsnee rekenden op een toename van 0,7 procent. SABMiller, de op een na grootste brouwer ter wereld, realiseerde omzetgroei in Europa, Afrika en Latijns-Amerika. In Azië daalden de opbrengsten met 2 procent, vooral door een min van 7 procent in China.

Om de zwakte op de biermarkt te compenseren, sloot het bedrijf in november een overeenkomst met Coca-Cola om een frisdrankbottelarij in Afrika op te tuigen.

'Olieprijzen blijven laag in eerste halfjaar'

De olieprijzen blijven naar verwachting laag in de eerste helft van dit jaar. Dat is goed nieuws voor consumenten en kan ook gunstig uitpakken voor de Franse economie. Dat zei bestuursvoorzitter Patrick Pouyanné van Total woensdag in een interview met televisiezender France 2.

Het lagere prijspeil is voor Total juist een uitdaging, aldus de topman. Om het grootste concern van Frankrijk aan te passen aan de realiteit wil Pouyanné maatregelen die zijn vorig jaar verongelukte voorganger Christophe de Margerie inzette versnellen en verdiepen. Hij zal het investeringsbudget met 10 procent verlagen ten opzichte van 26 miljard dollar in 2014.

Ook worden twee Canadese teerzandprojecten op de lange baan geschoven en wordt haast gemaakt met de verkoop van 10 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen.

Toyota blijft grootste autofabrikant

Het Japanse Toyota Motor was in 2014 opnieuw de grootste autofabrikant van de wereld met een wereldwijde verkoop van 10,23 miljoen auto's, een stijging met 3 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte Toyota woensdag bekend.

De verkoop is inclusief de dochtermerken Hino en Daihatsu. Het is het derde jaar op rij dat Toyota de koppositie op de wereldwijde automarkt inneemt. Het Duitse Volkswagen zit het Japanse bedrijf echter op de hielen met een verkoop van 10,14 miljoen voertuigen in 2014. Het Amerikaanse General Motors (GM) komt op de derde plaats met 9,92 miljoen wagens.

Toyota verwacht voor dit jaar een lichte daling van de wereldwijde verkoop tot 10,15 miljoen auto's, onder meer vanwege een zwakkere verkoop op de Japanse thuismarkt.

Automobilisten negeren rode kruizen boven weg

Automobilisten negeren massaal de rode kruizen boven snelwegen. Dat bevestigt een woordvoerster van Rijkswaterstaat na een bericht hierover in het AD van woensdag.

Rijkswaterstaat deed in 2013 onderzoek op delen van de A1 en de A12. Hoewel de rode kruizen boven de wegen betekenen dat automobilisten de rijbaan moeten verlaten, rijden ze vaak gewoon door. "Op die locaties reden maandelijks 1500 weggebruikers ondanks de rode kruizen door", stelt de woordvoerster.

Dit was voor Rijkswaterstaat aanleiding om op meerdere delen van de A1, A12, A20, A27, A28 en A67 waarschuwingsborden te plaatsen. De politie gaat ook extra controleren. Ook bij wegwerkzaamheden gaat de politie meer toezicht houden op naleving van de regels, aldus de woordvoerster.

Veel alleenstaanden zijn niet single

Alleenstaanden zijn lang niet altijd single. Ruim 20 procent van hen woont niet samen, maar heeft wel een partner. Dat heeft het CBS uitgezocht via een enquête onder mensen van achttien tot tachtig jaar.

Jongeren tot dertig jaar hebben het vaakst een latrelatie. Van hen heeft ruim een derde een partner met wie ze niet samenwonen, maar met wie ze dat meestal in de toekomst wel willen, al dan niet getrouwd. Van de alleenstaanden boven de 65 jaar heeft nog geen 10 procent een latrelatie.

Vooral vrouwen boven de veertig zijn niet meer zo happig op samenwonen: bijna twee derde van wil apart van de partner blijven wonen, tegen een derde van de mannen boven de veertig.

Wie niet (meer) wil samenwonen, wil dat vooral om de vrijheid te behouden. Ook slechte ervaringen met eerdere samenwoonrelaties spelen een rol, evenals de eigen kinderen of die van de partner.

Groningers slepen NAM voor de rechter

Zo'n 120 Groningers slepen de NAM en de Staat voor de rechter vanwege de aardbevingen als gevolg van gaswinning in het gebied. Ze eisen een vergoeding voor de immateriële schade die ze hebben geleden. De dagvaarding ligt volgende week bij de twee partijen op de mat, zei advocaat Pieter Huitema die de Groningers bijstaat woensdag.

De immateriële schade bestaat volgens Huitema onder andere uit psychische problemen, burnouts, stress en angsten. "Ik hoor aangrijpende verhalen voorbijkomen: over jonge gezinnen die tijdens een aardbeving hun huis moesten ontvluchten of mensen die geen visite meer durven te ontvangen." Zo'n twintig gedupeerden staan als gevolg van de klachten onder behandeling van een arts of psychiater.

Marokkaan plande aanslag op politie

Een 27-jarige man die in oktober is gearresteerd had plannen voor een aanslag op politieagenten en militairen in Nederland. De in Marokko geboren Mohamed B. had volgens justitie een eed van trouw bij zich aan Islamitische Staat (IS). Donderdag is in zijn zaak een zogeheten pro-formazitting in Rotterdam.

B. zou zich in september en oktober hebben voorbereid in Amsterdam en probeerde de hand te leggen op vuurwapens en explosieven. Volgens justitie was hij nog niet zover dat op korte termijn een aanslag dreigde. Hij werd aangehouden voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

B. had ook een notitieboekje met daarin een handleiding voor het maken van een bom. Daarbij stond aangetekend dat voertuigen van politie of het leger het doelwit konden zijn.

In een brief in B.'s bezit waarin de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen die terreurgroep wordt afgewezen, staat dreigende taal. "Deze brief is van de volgelingen van de islamitische staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (...) bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn".

Man overleden na ongeval met shovel

Een bestuurder van een shovel is woensdag op de Plataanlaan in Groningen tijdens werkzaamheden om het leven gekomen. Dat maakte de politie bekend.

De man viel met zijn shovel van een viaduct 5 meter naar beneden, waarna hij bekneld raakte. Hij overleed ter plekke aan zijn verwondingen, zei een woordvoerder.

Over de oorzaak van het ongeluk is nog niets bekend. De politie en de inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) onderzoeken de dood van de man.

Goudprijs stijgt boven 1300 dollar

De goudprijs is woensdag voor het eerst sinds augustus vorig jaar tot boven de 1300 dollar per troy ounce (31,1 gram) gestegen. Beleggers stappen weer in goud met het oog op de onzekere economische ontwikkelingen. Het edelmetaal wordt in roerige tijden vaak gezien als een veilige belegging.

Vorige week steeg de goudprijs al met 4,7 procent, na de verrassende loskoppeling van de Zwitserse frank van de euro. Daardoor ontstond grote onrust op de valutamarkten. Sinds begin dit jaar is de prijs van goud met bijna tien procent toegenomen.

Analisten zijn verdeeld over de verwachtingen voor de goudprijs. Zo denken de banken Goldman Sachs en Société Générale dat de prijs dit jaar zal dalen, terwijl Standard Chartered een stijging voorspelt. Over heel 2014 daalde de goudprijs met 1,4 procent, na een prijsval met 28 procent in 2013. In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1900 dollar.

Ouwerkerk mist finale WK slopestyle

Joris Ouwerkerk is er woensdag niet in geslaagd de finale van het onderdeel slopestyle te bereiken op het WK snowboarden. In het Oostenrijkse Kreischberg kwam de 22-jarige Nederlander slechts tot een score van 16.25, waarmee hij achtste en laatste werd in de halve finale. Een plek bij de eerste vier was nodig om de finale te bereiken.

De uiteindelijke nummer vier, de Fin Nuutti Niemelae, behaalde 81.50 punten. De Canadees Darcy Sharpe won de heat met 90.25 punten.

Ouwerkerk was eerder nog nipt rechtstreekse plaatsing misgelopen. Met 77.0 punten werd hij vijfde in zijn kwalificatieheat, waarvan de eerste vier rechtstreeks naar de finale gingen.

Onthoofding in Chinees warenhuis

In een winkelcentrum in de Chinese provincie Shaanxi is woensdag iemand onthoofd. In totaal werden drie mensen aangevallen in het grote warenhuis in de stad Yan'an, meldden Chinese media.

Onduidelijk is nog wat er precies is gebeurd in het winkelcentrum en wie er verantwoordelijk is voor de moord. Getuigen plaatsten foto's op sociale media van het bloederige tafereel.

Krajicek met schrik vrij in dubbel

Michaëlla Krajicek en Barbora Zahlavova Strycova zijn woensdag stroef begonnen aan het dubbeltoernooi op de Australian Open. Het als dertiende gerangschikte Nederlands/Tsjechische koppel had veel moeite met Marina Erakovic uit Nieuw-Zeeland en Monica Puig uit Puerto Rico. Krajicek en Zahlavova Strycova wonnen wel: 6-7 (9), 7-6 (6) en 6-3.

Krajicek en haar Tsjechische partner spelen in de tweede ronde tegen een Australisch duo. Het is alleen nog niet duidelijk welk stel dat is. De tegenstanders moeten komen uit de partij tussen de koppels Jarmila Gajdosova/Alja Tomljanovic en Jessica Moore/Abbie Myers. Zij komen donderdag pas in actie.

Mocht Kiki Bertens donderdag in het dubbelspel van de Australian Open de tweede ronde bereiken, dan hoeft ze het met haar Zweedse metgezel Johanna Larsson niet op te nemen tegen de Amerikaanse zusjes Williams. Serena en Venus trokken zich woensdag terug uit het dubbeltoernooi.

Tennis Australia kon geen reden geven voor de afmelding van de Williams-zussen. Ze hadden aan moeten treden tegen het Spaans/Kazachse koppel Medina Garrigues/Jaroslava Sjvedova, dat als elfde is geplaatst in Melbourne. Die kenden daardoor een eenvoudige eerste ronde tegen de Amerikaanse Irina Falconi en de Kroatische Petra Martic: 6-3 en 6-3.

Bertens en Larsson spelen donderdag in hun eerste partij tegen Mirjana Lucic-Baroni uit Kroatië en Lisa Raymond uit de Verenigde Staten. Bij winst wacht dus de ontmoeting met Garrigues en Sjvedova.

Fransman Trezeguet (37) stopt met voetballen

David Trezeguet stopt met voetballen. De 37-jarige aanvaller die met Frankrijk in 1998 wereldkampioen werd en zijn land in 2000 naar EK-winst schoot heeft een aanbod van Real Mallorca afgezegd en kan trainer worden bij zijn voormalige club Juventus. Dat bevestigde de manager van de 71-voudig international (34 goals) woensdag in de Argentijnse krant Clarin.

Trezeguet speelde van 2000 tot 2010 voor Juve en werd met de Turijnse topclub vier keer kampioen van Italië, al werden de laatste twee titels later ingetrokken wegens het omkoopschandaal waar de club bij betrokken was. Eerder kwam Trezeguet uit voor het Argentijnse Platense en AS Monaco. Na Juve speelde hij nog in Spanje, Abu Dhabi, Argentinië en India.

Met 34 goals is Trezeguet op twee spelers na topscorer aller tijden voor het Frans nationaal elftal. Alleen Thierry Henry (51) en Michel Platini (41) scoorden vaker.

Minder moorden, hoger percentage liquidaties

Vorig jaar werden er 137 moorden gepleegd, het laagste cijfer sinds 1992. Het weekblad Elsevier, dat sinds dat jaar het aantal moorden bijhoudt, publiceerde woensdag de cijfers van afgelopen jaar.

"Het leken er meer, maar liquidaties en dodelijke roofovervallen vertekenen het beeld. De trend is: minder moorden, maar wel hardere", concludeert het weekblad.

In 2014 werden 24 liquidaties gepleegd, ruim zeventien procent van het totale aantal moorden. Doorgaans is dit percentage tussen de vijf en tien procent.

In de jaren negentig van de vorige eeuw werden in Nederland jaarlijks nog gemiddeld 250 mensen vermoord. "Een van de verklaringen voor de daling is de toenemende vergrijzing: bejaarden plegen minder misdrijven dan jongeren en zijn meer thuis. Wel lopen zij meer risico bij overvallen", aldus Elsevier.

Naast de liquidaties springen de gewelddadige roofovervallen het afgelopen jaar in het oog. Daarbij vielen in totaal vijf slachtoffers, van wie drie hoogbejaard. Het oudste slachtoffer was 89 jaar.

Del Potro opnieuw aan pols geopereerd

Tennisser Juan Martín del Potro is opnieuw aan zijn linkerpols geopereerd. Dat heeft zijn management woensdag laten weten. De 26-jarige Argentijn heeft in de Verenigde Staten een 'kleine en succesvolle ingreep' ondergaan.

Del Potro maakte onlangs zijn rentree op het ATP-toernooi van Sydney, tien maanden na de vorige operatie aan het gewricht. Hij bleef echter pijn houden, ook in Sydney. Del Potro zag zich genoodzaakt om zich af te melden voor de Australian Open, hoewel hij zelf verklaarde dat het om een kleine blessure gaat. Wanneer hij weer in actie kan komen, is onduidelijk.

Tweede verdachte vast voor dood Almeerder

De politie heeft woensdag in Emmen een 55-jarige man uit Neede aangehouden. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van een 24-jarige man uit Almere die vorige maand in het Twentekanaal werd gevonden bij Markelo in Overijssel.

Vorige maand pakte de politie al een 42-jarige man uit Hengelo op. Hij zit nog steeds vast.

Het lichaam van het slachtoffer werd 17 december gevonden in het kanaal en was verpakt in plastic. Na de aanhouding van de 55-jarige man doorzocht de politie woningen op acht plaatsen in Nederland. Hierbij werd in Haaksbergen in een woning een hennepkwekerij gevonden.

Thunder verslaat Heat, Spurs wint van Nuggets

Miami Heat heeft dinsdag (plaatselijke tijd) in de Amerikaanse NBA met 94-86 verloren in de uitwedstrijd tegen Oklahoma City Thunder. Namens de bezoekers hadden Kevin Durant en Russell Westbrook met beiden negentien punten het belangrijkste aandeel in de overwinning van de basketballers uit de Western Conference. Dwyane Wade maakte achttien punten voor de Heat nadat hij de vorige twee duels moest missen wegens een hamstringblessure.

San Antonio Spurs won bij Denver Nuggets met 109-99, mede dankzij achttien punten van Tony Parker en zeventien van Kawhi Leonard. Voor de Nuggets was het de vierde nederlaag op rij. Spurs boekte juist de vierde zege op rij en de zesde uit de laatste zeven duels.

Hulporganisaties slaan handen ineen voor Irak

Dertien Nederlandse hulporganisaties slaan de handen ineen om hulp te bieden aan vluchtelingen en ontheemden in Noord-Irak. Dit samenwerkingsverband van hulporganisaties krijgt van de Nederlandse overheid 8 miljoen euro. Dat maakte de coördinerende hulporganisatie Cordaid woensdag bekend.

Aanvallen van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) en andere gewapende groeperingen hebben geleid tot grote aantallen ontheemden in Noord-Irak. Ook verblijven hier veel vluchtelingen uit Syrië.

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft voor dit jaar 15,3 miljoen euro beschikbaar gesteld voor Noord-Irak, waarvan 8 miljoen naar de hulporganisaties gaat. Het gaat vooral om hulp op het gebied van kleding, voedsel, gezondheidszorg, onderdak en toegang tot schoon water.

De VN schatten dat er in Irak meer dan 1,8 miljoen ontheemden zijn.

Eerste setverlies voor Federer in Melbourne

Roger Federer is woensdag ten koste van Simone Bolelli doorgedrongen tot de derde ronde op de Australian Open. Dat kostte de als tweede geplaatste Zwitser aanvankelijk de nodige moeite. Federer moest de eerste set aan de Italiaan laten, maar schakelde daarna een versnelling hoger en liet Bolelli kansloos: 3-6, 6-3, 6-2 en 6-2.

Federer rekende maandag in de eerste ronde nog zonder setverlies af met de Taiwanees Lu Yen-Hsun (6-4, 6-2 en 7-5). Woensdag leek het niet zo makkelijk te gaan. Federer liet in de eerste set door een fysiotherapeut kijken naar zijn hand en toen Bolelli de set won, leek het een moeilijke middag voor de Zwitser te worden.

De viervoudig winnaar van het toernooi herstelde zich echter knap en trok de tweede set naar zich toe. Bolelli begon daarna meer fouten te maken, waardoor de zege uiteindelijk toch vrij eenvoudig naar Federer ging.

Kind uitkeringsgezin later ook vaak uitkering

Kinderen die opgroeien in een gezin dat moet rondkomen van een uitkering hebben later, ongeacht hun opleiding, vaak ook een uitkering. Ook zijn ze rond hun dertigste jaar vaak lager opgeleid dan hun leeftijdsgenoten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) die woensdag bekend werden gemaakt.

Volgens het CBS kan dat komen door meerdere oorzaken, zoals erfelijke aanleg of door waarden en normen die iemand meekrijgt tijdens zijn opvoeding. Kinderen zijn het hoogst opgeleid en het vaakst werkzaam als tijdens hun jeugd een of beide ouders werkten, aldus het CBS.

Kinderen van tweeverdieners hebben later veelal een hoog opleidingsniveau.

Digitale verklikker voor voetbalhooligan

Minister Ivo Opstelten (Justitie) moet werk maken van een digitale verklikker voor voetbalhooligans met een meldplicht wegens een opgelegd stadion- en/of gebiedsverbod. Dat stelt Magda Berndsen van D66 woensdag in in de Tweede Kamer. "De KNVB heeft een proef gedraaid met de digitale melder. Hierbij krijgt iemand met een stadion- en/of gebiedsverbod een apparaatje dat een melding maakt zodra de persoon zich ergens begeeft waar hij niet mag zijn."

Het lijkt haar een uitstekend alternatief voor de persoonlijke meldplicht op een politiebureau. Dit ontlast de politie.

Lilian Helder van de PVV wil dat een hele groep vernielende of geweldplegende hooligans verantwoordelijk wordt voor de schade. "Je was erbij, dus je bent erbij. Behalve de belastingbetaler is ook de echte supporter slachtoffer van mafkezen die gaan rellen en wedstrijden verzieken."

Frankrijk gaat politie zwaarder bewapenen

De politie in Frankrijk krijgt zwaardere wapens en betere uitrustingen tot haar beschikking. Het land creëert daarnaast 2600 nieuwe banen bij contraterreureenheden. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls woensdag gezegd.

De regering steekt de komende drie jaar 425 miljoen euro in terrorismebestrijding, zei Valls. Het inlichtingenapparaat wordt uitgebreid en het wordt makkelijker gemaakt om telefoons af te luisteren.

Bij de bloedige aanslagen in en rond Parijs twee weken geleden vonden twintig mensen de dood. Onder de slachtoffers waren drie agenten.

Chinees Wang steekt 45 miljoen in Atlťtico

De Chinese investeerder Wang Jianlin heeft woensdag met zijn Dalian Wanda Group een overeenkomst bereikt met Atlético Madrid over een investering van 45 miljoen euro in de Spaanse voetbalclub. De op een na rijkste man van China krijgt daarmee 20 procent van de aandelen van de regerend Spaans kampioen.

Atlético kan vanwege torenhoge schulden in eigen land nauwelijks meer krediet krijgen en richt zich daarom op het buitenland in de zoektocht naar kapitaal. Wanda, dat eerder al in eigen land een club oprichtte, hoopt dat de investering ook goed is voor het Chinese voetbal. Beide partijen betalen ieder 15 miljoen euro voor een nieuw trainingscomplex en het openen van drie voetbalscholen in China. Atlético gaat daarnaast jaarlijks oefenwedstrijden in China spelen.

Bouchard mept Bertens van de baan, Sharapova door

Kiki Bertens heeft woensdag maar kort kunnen genieten van haar wedstrijd in de tweede ronde van de Australian Open. De 23-jarige Wateringse tennisster stond slechts 53 minuten op de baan tegen Eugenie Bouchard. De Canadese nummer zeven van de wereld gunde Bertens drie games: 6-0 en 6-3.

Door de uitschakeling van Bertens zijn er geen Nederlanders meer actief in het enkelspel. Richel Hogenkamp, de enige andere Nederlandse in het vrouwenenkel, ging dinsdag in de eerste ronde onderuit tegen Petra Kvitova uit Tsjechië. Bij de mannen strandden Robin Haase en Igor Sijsling ook al in de eerste ronde.

Bouchard speelt in de volgende ronde tegen de Française Caroline Garcia. Zij versloeg in de tweede ronde Stefanie Vögele uit Zwitserland: 6-3 6-4.

Russin Maria Sharapova is woensdag doorgedrongen tot de derde ronde. De nummer twee van de wereld versloeg haar landgenote Alexandra Panova met 6-1, 4-6 en 7-5.

"Ik liet vandaag niet mijn beste spel zien", zei Sharapova na de partij. "Soms speel je niet je beste spel, maar ben je net goed genoeg om door te gaan. Dat is wat vandaag gebeurde", vervolgde de tennisster, die in de volgende ronde tegenover Zarina Diyas of Anna Schmiedlova staat.

Bertens tijdens haar wedstrijd tegen Bouchard (PRO SHOTS/Actionimages)
Bertens tijdens haar wedstrijd tegen Bouchard (PRO SHOTS/Actionimages)

Dumoulin komt net tekort voor dagzege

Tom Dumoulin is er woensdag net niet in geslaagd om de tweede etappe van de Tour Down Under te winnen. De Nederlandse wielrenner van Giant-Alpecin eindigde in de rit van Unley naar Stirling als vierde. Op het lichte klimmetje naar de finish moest Dumoulin de ritzege laten aan de Spanjaard Juan José Lobato.

De Zuid-Afrikaan Daryl Impey (tweede) en de Spanjaard Gorka Izagirre (derde) drukten hun wiel ook nog eerder over de finish, waardoor Dumoulin net naast een podiumplaats greep. Hij hield wel Cadel Evans achter zich. De Australiër neemt na deze editie van de rittenkoers in eigen land afscheid en eindigde woensdag als vijfde.

Lobato klom dankzij zijn ritwinst en de bijbehorende bonificatieseconden naar de tweede plaats in het klassement. Hij heeft drie seconden achterstand op de Australische leider Jack Bobridge. Lieuwe Westra staat op vier seconden derde.

Releasedatum Ori and the Blind Forest bekend

Microsoft heeft de releasedata voor drie van hun langverwachte games vrijgegeven. De games zijn Ori and the Blind Forest, Screamride en State of Decay: Year-One Survival Edition. Alle drie de games zullen dit voorjaar nog verschijnen op Xbox One en pc.

Ori and the Blind Forest is een platformgame die gameplay-elementen van Metroid, Castlevania en Rayman combineert met een prachtige artstyle. De game verschijnt op 11 maart digitaal op Xbox One en pc.

Screamride is een game waarin spelers zelf de meest gekke achtbanen kunnen maken, je mag daarna zelf in de attractie rijden en als extra bonus mag je omliggende gebouwen en dergelijke slopen tijdens de rit. De game verschijnt op 6 maart fysiek voor Xbox One en Xbox 360.

State of Decay: Year-One Survival Edition verschijnt op 1 mei en is een een remaster van de Xbox 360-game. Heb je de game al op Xbox 360 dan krijg je 33 procent korting op de digitale versie van de Xbox One-versie en het exclusieve personage genaamd Gurubani Kaur.

Rot op naar je eigen land: 856.000 kijkers

Het nu al spraakmakende Rot op naar je eigen land heeft dinsdagavond 856.000 kijkers getrokken. De allereerste aflevering van de nieuwe NPO2-show valt daarmee buiten de top tien van best bekeken programma's van de avond. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

In de vierdelige serie ervaren zes Nederlanders met ieder een zeer uitgesproken mening het leven van een vluchteling. Ex-judoka Dennis van der Geest begeleidt de deelnemers.

Omdat de PVV het niet leuk vindt geconfronteerd te worden met hun eigen denkbeelden, stelde de PVV afgelopen november nog Kamervragen naar aanleiding van Rot op naar je eigen land. PVV'er Martin Bosma vond het niet kunnen dat ogenschijnlijk alleen PVV-stemmers op andere gedachten moesten worden gebracht, wat betreft hun denkwijze over vluchtelingen, door middel van het EO-programma.

Of er ook een programma in de maak is waarbij mensen die de kop in het zand steken over de immigratieproblematiek is niet bekend, maar gezien het vooral linkse karakter van de publieke omroep niet heel waarschijnlijk.

Het NOS Journaal is met 2,1 miljoen kijkers wederom het best bekeken programma van de avond. Goede tijden, slechte tijden volgt met 1,7 miljoen kijkers.

Van Peppen met Roda JC van hel naar hemel

Eerst verliezen van de hekkensluiter van de Jupiler League en vier dagen later winnen van de koploper van de eredivisie. Het overkwam Roda JC, dat dinsdag voor een daverende stunt zorgde in het toernooi om de KNVB-beker door PSV te verslaan (3-2). "De wereld kan er in een paar dagen ineens heel anders uitzien", zei aanvoerder Ard van Peppen met een brede grijns.

Roda werd vrijdag bij de hervatting van de competitie met 3-0 weggespeeld door RKC Waalwijk, dat onderaan de ranglijst van de Jupiler League bungelt. "Dat gaf een enorm rotgevoel. En vier dagen later winnen we ineens van PSV, fantastisch. Dit was een echte teamprestatie, we hebben er met zn allen hard voor gevochten."

In de kwartfinale staat Roda volgende week tegenover Excelsior. "We hebben mooie papieren om de halve finale te halen", zo beseft Van Peppen. "De beker is voor ons een toetje, dat steeds lekkerder wordt. Maar de competitie blijft het belangrijkste, laat dat duidelijk zijn."

Huizenprijzen gestegen in 2014

De huizenprijzen zijn vorig jaar gemiddeld met 0,9 procent gestegen vergeleken met 2013. Daarmee valt het gemiddelde prijsniveau op jaarbasis voor het eerst sinds de crisis hoger uit. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

In de maand december werden koopwoningen twee procent duurder ten opzichte van dezelfde maand van 2013.

Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen een piek bereikten, ligt het prijsniveau nog altijd negentien procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen 3,1 procent hoger.

Angst bij banken voor delen betaalgegevens

De Nederlandse bankensector komt in het geweer tegen het delen van betaalgegevens met IT-bedrijven als Google en Apple. Het doorverkopen van betaaldata van consumenten, bijvoorbeeld aan adverteerders, vormt een bedreiging voor de privacy en voor de veiligheid van het betalingsverkeer. Daarnaast kan hierdoor de concurrentiepositie van banken verslechteren. Dat heeft Gijs Boudewijn, directeur van Betaalvereniging Nederland, gezegd naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Als de banken de betaalgegevens van consumenten zouden doorverkopen zou dit direct een golf van kritiek opleveren. Als IT-bedrijven dit straks wel mogen, doordat de regelgeving op dit vlak mogelijk wordt aangepast, dreigt een oneerlijk speelveld te ontstaan, stelt Boudewijn.

De bankensector maakt zich al langere tijd zorgen over de concurrentie in het betalingsverkeer, door de opkomst van betaaldiensten als Apple Pay.

IS-sympathisant had het gemunt op politie

Een 27-jarige man die in oktober is gearresteerd zou plannen hebben gehad voor een aanslag op politieagenten en militairen in Nederland. De in Marokko geboren Mohamed B. had volgens justitie een brief die verwees naar Islamitische Staat (IS) en de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen die terreurgroep.

Hij zou zich in september en oktober hebben voorbereid in Amsterdam en zou hebben geprobeerd de hand te leggen op vuurwapens en explosieven.

B. had ook een notitieboekje met daarin een handleiding voor het maken een bom. Daarbij stond aangetekend dat bijvoorbeeld voertuigen van politie of het leger het doelwit konden zijn.

Donderdag is in zijn zaak een zogeheten pro-formazitting in Rotterdam.

Extra Charlie Hebdo's niet los te koop

Het lijkt erop dat het eerste nummer van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo na de bloedige aanslag op de redactie van het blad, in Nederland woensdag niet los te koop is. Distributeur Audax heeft vijfhonderd extra exemplaren geleverd, maar die blijken te worden vergeven aan mensen die een nummer hadden gereserveerd.

Het Amsterdamse nieuwscentrum Athenaeum heeft woensdag tweehonderd stuks binnengekregen. Die gaan linea recta naar mensen die een nummer hadden gereserveerd, zei een woordvoerder woensdag. Athenaeum heeft vijfhonderd reserveringen.

Boekhandel Paagman in Den Haag heeft woensdag zestig exemplaren binnengekregen. Ook die gaan niet in de losse verkoop, maar zijn voor mensen met een reservering.

De speciale editie van Charlie Hebdo, met een tekening van de profeet Mohammed op de voorpagina, is gedrukt in een recordoplage van zeven miljoen.

Murray rekent af met Matosevic, Baghdatis verrast Belg Goffin

Tennisser Andy Murray heeft woensdag moeiteloos de derde ronde bereikt van de Australian Open. De Brit versloeg Marinko Matosevic met 6-1, 6-3 en 6-2. Australiër Matosevic ging in minder dan twee uur door de knieën voor Murray. De Brit staat in de volgende ronde tegenover de Portugees João Sousa, die de als 23e geplaatste Slowaak Martin Klizan op zag geven.

David Goffin moest enigszins verrassend het hoofd buigen voor de Cyprioot Marcos Baghdatis. De Belg, nummer 22 van de wereld, had na twintig minuten de eerste set al met 1-6 verloren. In de twee sets daarna gaf hij beter partij, maar de runner-up in Melbourne van 2006 rekende hardhandig af met Goffin in de laatste set. Het werd 6-1, 6-4, 4-6 en 6-0 voor Baghdatis.

Haase en Sijsling ook in dubbel snel klaar op Australian Open

Tennisser Robin Haase is na de uitschakeling in de eerste ronde van het enkelspel bij de Australian Open ook al klaar in het dubbeltoernooi. De 27-jarige Hagenaar ging woensdag samen met zijn Duitse tennispartner André Begemann meteen onderuit. Ivan Dodig uit Kroatië en de Braziliaan Marcelo Melo, de nummers vier van de plaatsingslijst, waren met 7-6 (2) en 6-2 te sterk.

Haase en Begemann boekten in aanloop naar de Australian Open nog knappe resultaten op het ATP-toernooi van Auckland. Daar versloegen ze verrassend de broers Bob en Mike Bryan uit de Verenigde Staten, die al jarenlang de wereldranglijst aanvoeren. Het enkelspel eindigde voor Haase dinsdag ook in de eerste ronde. Toen moest de Nederlander zich na drie sets gewonnen geven tegen de als achttiende geplaatste Fransman Gilles Simon: 1-6 3-6 4-6.

Ook voor Igor Sijsling zit het dubbeltoernooi er al op. Samen met de Luxemburger Gilles Muller ging Sijsling, in 2013 samen met Haase nog goed voor de finale in Melbourne, onderuit tegen Benjamin Becker uit Duitsland en diens Nieuw-Zeelandse partner Artem Sitak: 3-6 en 4-6. Het Amerikaanse duo Austin Krajicek en Donald Young wisten voor een kleine verrassing te zorgen door de als derde geplaatste Spanjaarden Marcel Granollers en Marc Lopez uit te schakelen: 7-6 (6), 2-6 en 7-5.

BHP investeert minder in schalievelden VS

De Australische mijnbouwgigant BHP Billiton vermindert het aantal boorplatformen die het inzet voor de zoektocht naar schaliegas en -olie in de Verenigde Staten met circa 40 procent. Het concern, de grootste buitenlandse investeerder in Amerikaanse schalievelden, maakte dat besluit woensdag bekend.

Het bedrijf brengt het aantal boorplatformen in de komende zes maanden terug van 26 naar 16. BHP volgt daarmee de trend in de Amerikaanse schaliesector, waar het aantal boorplatformen sinds 5 december met 209 is gedaald. Er zijn er nog 1366 in bedrijf.

De olieprijzen zijn fors gedaald en er zijn zorgen over een lager rendement op de winning van ijzererts, de delfstof die BHP het leeuwendeel van zijn winst bezorgt. Een ton ijzererts leverde BHP in het vierde kwartaal gemiddeld 70 dollar op, 38 procent minder dan een jaar eerder.

Vier terreurverdachten Frankrijk aangeklaagd

Vier mannen die verdacht worden van banden met een van de schutters die twee weken geleden een bloedbad aanrichtten in Parijs zijn aangeklaagd. Dat heeft het Franse openbaar ministerie woensdag bekendgemaakt.

De vier worden vervolgd voor banden met terroristen. Ze zouden logistieke steun hebben geleverd aan Amédy Coulibaly, de man die in een joodse supermarkt in Parijs vier mensen doodschoot voor hij zelf door politiekogels werd uitgeschakeld. Een dag eerder had hij in koelen bloede een politieagente doodgeschoten.

Nederlander vermist na bootongeluk IndonesiŽ

Een Nederlandse toerist wordt vermist in Indonesië na een ongeluk met een speedboot. Dat meldden verscheidene media in dat land.

Het ongeluk zou afgelopen zondag zijn gebeurd in Oost-Kalimantan, op het eiland Borneo. Er waren 22 mensen aan boord van de boot, vijf van hen zijn nog niet terecht. Vijftien mensen werden gered, twee verdronken. De boot brak doormidden op het woelige water van de rivier de Mahakam. Dinsdag waren de vijf vermisten nog altijd niet terecht, zo meldden de autoriteiten na een zoektocht.

Het gebied waar het ongeluk gebeurde is lastig bereikbaar. Er zijn geen wegen in het gebied en dus worden helikopters ingezet.

Sony onderzocht vermeende fraude India

De entertainmentdivisie van Sony heeft onderzoek gedaan naar misstanden binnen de bedrijfsactiviteiten in India zoals fraude en smeergeldpraktijken. Dat blijkt uit interne e-mails die woensdag zijn geopenbaard door hackers.

Sony had accountant Ernst & Young opdracht gegeven de Indiase bedrijfsactiviteiten onder de loep te nemen en te speuren naar mogelijk wangedrag. In de mails wordt onder meer gerept over vermeende misstanden bij de joint venture tussen Sony en Discovery Communications, waarbij sprake zou zijn van frauduleuze biedingen, smeergeld en overmatige beloningen voor overheidsfunctionarissen.

De berichten vermelden niet of het onderzoek is afgerond en wat de resultaten waren.

India is een van de belangrijkste markten van Sony. Het bedrijf genereert meer inkomsten uit tv-programma's in India dan in enig ander land. Dat komt vooral door de uitzendrechten die Sony heeft op de Indian Premier League cricket.

Google stapt in bij rakettenbouwer SpaceX

Google heeft samen met Fidelity Investments een belang van bijna 10 procent genomen in rakettenmaker Space Exploration Technologies, beter bekend als SpaceX. Dat maakte topman Elon Musk van SpaceX woensdag bekend.

Google en zijn partner betalen 1 miljard dollar (863 miljoen euro) voor hun belang. Het bedrijf is in een concurrentieslag verwikkeld met andere concerns als Facebook en Virgin bij de zoektocht naar nieuwe manieren om internetverbindingen tot stand te brengen, met name in regio's die nog niet met het wereldwijde web verbonden zijn. Hierbij wordt vol ingezet op hulpmiddelen als drones, satellieten en lasers.

Eerder kocht Google zich om die reden in bij start-up Skybox Imaging, die zich ook op de markt voor satellieten beweegt. Ook presenteerde Google al Project Loon, een netwerk van ballonnen die een internetverbinding tot stand kunnen brengen op de meest verlaten gebieden van de planeet.

Musk, die ook de scepter zwaait bij elektrische automaker Tesla Motors en de medeoprichter is van betaaldienst PayPal, voorzag eerder al een groeiende vraag naar kleinere geavanceerde satellieten. Het bedrijf meldde dat het tot 2 miljard dollar wilde investeren in zijn satellietactiviteiten.

De aangekondigde investering in SpaceX waardeert het bedrijf van Musk op 10 miljard dollar.

Google stapt in bij rakettenbouwer SpaceX
Google stapt in bij rakettenbouwer SpaceX (Foto: ANP)

Leider Boko Haram eist massaslachting Nigeria op

De leider van Boko Haram, Abubakar Shekau, heeft de verantwoordelijkheid voor de massamoord in het Noord-Nigeriaanse stadje Baga opgeëist. Dat deed hij in een video die dinsdag op Youtube is geplaatst. De terreurleider dreigde met meer geweld.

"Wij zijn degenen die de strijd aangingen met de bevolking van Baga en we hebben ze gedood", aldus Shekau volgens een vertaling van monitorgroep SITE.

Volgens Amnesty International kwamen bij het bloedbad op 3 januari zo'n tweeduizend burgers om het leven. Bijna vierduizend woningen en bedrijfjes werden vernietigd.

Vormer met Club Brugge naar halve finale

Middenvelder Ruud Vormer heeft dinsdagavond met Club Brugge de halve finales bereikt in het Belgische bekertoernooi. De oud-Feyenoorder zegevierde als basisspeler op eigen veld met 3-2 over KV Mechelen. De eerste wedstrijd was in 0-0 geëindigd.

Club Brugge kwam in de eerste helft twee keer op achterstand. Dankzij Obbi Oularé ging de thuisploeg toch nog met een gelijke stand de rust in. De beslissing in het Jan Breydelstadion liet na de pauze lang op zich wachten. Het was Brandon Mechele die in de laatste minuut Club Brugge naar de volgende ronde schoot.

Vormer speelde de gehele wedstrijd en kreeg een gele kaart. Aanwinst Stefano Denswil (ex-Ajax) bleef op de bank.

AS Roma bij laatste acht Coppa Italia

Zonder Nederlandse inbreng heeft AS Roma dinsdag de kwartfinales bereikt van het Italiaanse bekertoernooi. De ploeg van trainer Rudi Garcia had wel een verlenging nodig om Empoli te verslaan. Daniele De Rossi maakte in de 114e minuut uit een strafschop het winnende doelpunt in Stadio Olimpico: 2-1. Kevin Strootman en Urby Emanuelson ontbraken in de Romeinse selectie. Emanuelson, die amper aan spelen toekomt in Rome, staat volgens Italiaanse media op het punt over te stappen naar Atalanta Bergamo.

AS Roma stond voor eigen publiek lang op voorsprong door een vroeg doelpunt van Juan Iturbe, maar Empoli kwam tien minuten voor tijd langszij via Simone Verdi. De Rossi besliste het duel in de verlenging alsnog in het voordeel van de Romeinse titelkandidaat, die zich daardoor bij de laatste acht in de Coppa Italia schaarde.

Wijnaldum: "Schandalig verlies"

PSV-aanvoerder Georginio Wijnaldum was onthutst na afloop van de verloren bekerwedstrijd Roda JC-PSV (3-2). De middenvelder toonde zich bewust van het slechte spel van zijn ploeg.

Al vroeg kwamen de manschappen van PSV op achterstand door een goal van Tom Van Hyfte. Door de vroege tegengoal in de vijfde minuut, moesten de Eindhovenaren alle zeilen bijzetten. Na de wedstrijd sprak Georginio Wijnaldum over de uitschakeling van zijn elftal door een club uit de Eerste Divisie.

"We zijn heel slecht begonnen en geven domme goals weg. Daarmee verlies je de wedstrijd", vertelde de captain schuldbewust aan FOX Sports. "Het zag er dom uit, dat realiseer ik me. Ik weet dat je altijd moet laten zien dat je het moet willen. Niet alleen wanneer je achter staat."

De KNVB-beker kan de Eindhovense formatie dus vergeten, een prijs die de Rotterdamse speler graag had willen winnen. "Dit is heel erg, zo loop je een prijs mis en de manier waarop is schandalig. Ik vond dat we niet geconcentreerd genoeg waren. We begonnen veel te slap, wonnen duels niet en waren heel slordig", stelde de middenvelder na afloop vast.

'SyriŽganger (17) stierf op weg naar huis'

Volgens Farid, vader van de 17-jarige Achraf uit Amsterdam die zaterdag omkwam bij een bombardement, is zijn zoon op weg terug naar Nederland omgekomen. "Papa, over drie weken ben ik terug", zou hij vrijdag nog tegen zijn vader hebben gezegd.

De man zei vorige maand nog dat hij zijn zoon in gijzeling had moeten nemen toen die in 2013 binnen enkele maanden radicaliseerde, en tot groot verdriet van het gezin naar Syrië vertrok. Hij kreeg vervolgens maanden geen teken van leven tot hij via de politie in contact kwam met Mohamed, vader van een andere Syriëganger.

Achraf bleek zich via Facebook tot die man te hebben gewend als vaderfiguur omdat hij dacht dat zijn eigen vader te boos was om met hem te praten. Daarop herstelde het contact en spraken vader en zoon per telefoon. De jongen zei naar Syrië te zijn gegaan om mensen te helpen en zou vervolgens in handen van radicale groeperingen zijn gevallen. "Als ik kritisch ben over de groepering waar hij nu bij zit, kan ik niet alleen het contact met mijn zoon verliezen - als ze hem afluisteren en het idee zouden krijgen dat hij terug wil, kunnen ze hem executeren", aldus Farid in december.

Sinds het najaar wilde de jongen terug naar huis. Vorige week zou hij niet ver van de Turkse grens bij een bombardement gewond zijn geraakt aan zijn been, en was toen Farid hem vrijdag sprak net het ziekenhuis uit. "Hij zei: 'Papa, over drie weken ben ik terug.' Ik zei: 'Ik hou van je.' Hij lachte en zei: 'Dat weet ik, ik ook van jou.' Als laatste zei hij: 'Ik moet nu ophangen, maar ik spreek je gauw weer'", aldus de hevig geëmotioneerde vader tegen Het Parool.

Farid is woedend op de overheid. Voordat zijn zoon stierf liet hij weten dat de politie en 'radicaliseringsambtenaren' de dag voordat Achraf vertrok, bij het gezin thuis waren. "Ik wilde dat ze Achrafs paspoort afpakten en dat hij gedwongen werd opgenomen om te voorkomen dat hij naar Syrië zou vertrekken. Ze zeiden: maakt u zich geen zorgen, wij zorgen dat hij niet weg kan gaan."

Het is volgens de vader een raadsel hoe de jongen tweemaal de douane kon passeren, in Nederland en in Turkije. Hij is zondag in Syrië begraven. In Nieuwsuur van dinsdagavond is een interview met Farid en Mohamed te zien.

Jos van Rey ook kandidaat PS-verkiezingen

De omstreden Roermondse politicus Jos van Rey staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van de Volkspartij Limburg, die op 18 maart meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen. Dat zei lijsttrekker Vincent Zwijnenberg dinsdagavond tegen nieuwssite 1Limburg.

De timing van de mededeling is opvallend. De rechtbank in Rotterdam maakte dinsdag een begin met de rechtszaak tegen de van corruptie verdachte Van Rey. "Intern is geen moment discussie geweest over de vraag of we Van Rey op de lijst wilden. En uiteindelijk zijn de leden unaniem en onder applaus akkoord gegaan", aldus lijsttrekker Zwijnenberg tegen 1Limburg.

Kim Kardashian in bontbikini in de sneeuw

Zelfs tijdens een wintervakantie kan Kim Kardashian het niet laten schaars gekleed de deur uit te gaan. Op Instagram deelde ze foto's waarop ze poseert in een bikini gemaakt van bont.

"Het is koud buiten", schrijft ze bij één van de foto's. Bontkini, bij een andere. Kanye maakte de fotos, zo is te lezen. De blote Kim is slechts bedekt met donzig ondergoed en warme boots. Het stel reisde af voor een skivakantie naar de besneeuwde bergen van Dear Valley in Utah, waar ook vrienden en familie aanwezig waren.

Kim lijkt verslaafd aan het poseren voor fotos. Later dit jaar verschijnt haar selfieboek - waarvoor ze soms wel tot 1200 selfies per dag schoot - en afgelopen tijd verscheen ze bloot en schaars gekleed in allerlei shoots voor tijdschriften.

 

Boots with the fur... 🎶

A photo posted by Kim Kardashian West (@kimkardashian) onJan 20, 2015 at 2:37pm PST

Leden Provinciale Staten verzuimen vaak

Leden van de Provinciale Staten verschijnen vaak niet bij verplichte vergaderingen. Ruim 1200 keer lieten Statenleden verstek gaan. Dat concludeert De Telegraaf woensdag na eigen onderzoek.

De krant keek naar de periode vanaf de verkiezingen van 2011 waarin in totaal 472 keer werd vergaderd. Vooral in Limburg en Noord-Holland maken de leden het bont. Het aantal absenties ligt daar veel hoger dan in de andere provincies. In Limburg komt gemiddeld ruim 9 procent van de leden niet opdagen. In Noord-Holland gaat het om 8,7 procent.

"De Statenleden die hoog scoren, zijn binnengekomen op de PVV-lijst, en hebben zich later afgesplitst. Van hen hebben we al tijden überhaupt niets gehoord", aldus commissaris van de Koning in Noord-Holland, Johan Remkes, in het ochtendblad.

Nederland betaalt steeds vaker elektronisch

De Nederlandse consument pinde vorig jaar meer dan ooit. Het aantal pinbetalingen steeg met bijna 10 procent, het aantal betalingen met iDeal nam met een kwart toe. Dat meldde Betaalvereniging Nederland, waarin alle aanbieders van betaalsystemen zijn verenigd.

In totaal is er vorig jaar 2,913 miljard keer gepind. De sterkste groei was in de kleine betalingen tussen 0 en 10 euro. Dat gebeurde ruim 1 miljard keer.

Vorig jaar werd 180,2 miljoen keer met iDeal afgerekend, een stijging van 26,4 procent ten opzichte van 2013. Sinds de introductie eind 2005 bedraagt het totaal aantal iDeal-betalingen 695,4 miljoen. Het toenemend gebruik van smartphones en tablets levert een belangrijke bijdrage aan deze groei, aldus de Betaalvereniging.

Groei zit er ook in het vorig jaar geïntroduceerde contactloos pinnen. Er werden met deze techniek 8,3 miljoen aankopen gedaan. Inmiddels zijn er meer dan 8 miljoen contactloze betaalpassen in omloop.

Onrust in zorgcomplex om brand container

Een brandende afvalcontainer heeft in de nacht van dinsdag op woensdag voor onrust gezorgd in een complex met zorgwoningen in IJmuiden. Tien personen besloten zelf het gebouw te verlaten en moesten worden opgevangen, stelde een woordvoerder van de veiligheidsregio.

De brandweer was uit voorzorg met groot materieel uitgerukt voor de brand in het complex aan het Sam Vlessinghof. De omvang van de brand bleek uiteindelijk mee te vallen, al zorgde het vuur voor schade aan de waterleiding en stroomkabels. "Het betrof een vuilniscontainer in de kelderruimte. Het was snel geblust", stelde de woordvoerder.

Volgens de veiligheidsregio hoefde niemand geëvacueerd te worden, maar besloten sommige bewoners zelf naar buiten te gaan. Zij bleven ongedeerd. Een persoon werd nagekeken na het inademen van rook, maar kon uiteindelijk weer naar huis. Voor zover bekend hoefde niemand de nacht op een andere locatie door te brengen. Over de oorzaak van de brand is niets bekend.

Palestijn steekt mensen neer in Tel Aviv

Een Palestijn heeft woensdagochtend in een bus in Tel Aviv meerdere mensen neergestoken. De man werd door de politie neergeschoten en is gearresteerd. De politie sprak van een terreuraanslag.

De dader ging er na de steekpartij vandoor, maar kon worden achterhaald. Hoeveel mensen zijn neergestoken en hoe ernstig hun verwondingen zijn, wist de politie nog niet te zeggen. In Israëlische media werd gesproken van tien gewonden, van wie drie ernstig.

International Film Festival Rotterdam begint

Met de Britse politieke thriller War Book begint woensdagavond het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De komende twaalf dagen zijn in Rotterdam 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Bovendien staan er 233 korte en middellange films op het programma.

War Book van regisseur Tom Harper gaat over Britse overheidsfunctionarissen die een scenario voor een nucleaire oorlog ontwikkelen. De dreiging is dichterbij dan ze denken. "Een perfecte film om het festival mee te openenén op te nemen in themaprogramma Everyday Propaganda", zegt scheidend festivaldirecteur Rutger Wolfson.

Zondag worden de Canon Tiger Awards verdeeld over de beste korte films. Vrijdag 30 januari worden de Hivos Tiger Awards toegekend aan de speelfilms van beginnende talentvolle filmmakers. Gluckauf van regisseur Remy van Heugten is de enige Nederlandse kanshebber in deze competitie.

IFFR sluit het festival op 31 januari af met de Amerikaanse speelfilm A Most Violent Year en de uitreiking van de publieksprijs.

Vorig jaar telde het festival 287.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen.

International Film Festival Rotterdam begint
International Film Festival Rotterdam begint (Foto: ANP)

Commandant LRA aangekomen bij ICC

De commandant van het Verzetsleger van de Heer die zich begin deze maand overgaf in de Centraal-Afrikaanse Republiek is woensdagochtend aangekomen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power gezegd. Het ICC heeft de aankomst van Domonic Ongwen, die onder meer wordt verdacht van moord en slavernij, nog niet bevestigd.

Het Verzetsleger van de Heer (LRA), dat wordt geleid door krijgsheer Joseph Kony, zaait al meer dan 25 jaar dood en verderf in Uganda en delen van de CAR, Zuid-Sudan en Congo. Ongwen is de eerste bevelhebber van het LRA die voor een internationaal tribunaal verschijnt. Drie andere commandanten zijn eerder overleden. Alleen Kony is nu nog op vrije voeten.

Het LRA wordt onder meer beticht van moorden, marteling, ontvoeringen en het gebruik van kindsoldaten en seksslaven.

Ongwen zei eerder deze maand dat het tijd was om zich te verantwoorden voor zijn daden. "Ik wilde niet in de jungle sterven dus ik besloot het juiste pad te volgen en gehoor te geven aan de oproep van het ICC."

Ongwen zal eerst medisch worden onderzocht en vervolgens waarschijnlijk binnen enkele dagen voor het eerst in de rechtbank in Den Haag verschijnen.

Arts dood na schietincident in ziekenhuis VS

De arts die dinsdag in de Amerikaanse stad Boston werd neergeschoten in een ziekenhuis is overleden. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De schutter sloeg na zijn daad de hand aan zichzelf.

De 55-jarige dader vroeg toe hij binnenkwam naar de dokter en toen die aankwam vuurde hij tweemaal. Volgens de politie was de schutter geen patiënt van de arts.

Naar het motief wordt nog onderzoek gedaan, maar de politie vermoedt op basis van gesprekken met getuigen dat de twee mannen elkaar op een andere manier kenden. "We denken dat deze man boos was over iets in het verleden, en dat hij daarom op zoek is gegaan naar deze arts", aldus politiecommissaris William Evans.

Na de schietpartij was politie was binnen enkele ogenblikken ter plaatse. Het het ontzielde lichaam van de schutter werd na een zoekactie gevonden in een onderzoekskamer van het Brigham and Women's Hospital.

Obama: GuantŠnamo Bay zinloos en onpopulair

De Amerikaanse president Barack Obama zet nog steeds in op de sluiting van het omstreden gevangenenkamp Guantánamo Bay. Het complex op Cuba is slecht voor de reputatie van de Verenigde Staten en een propagandamiddel voor terroristen, zei Obama tijdens zijn State of the Union.

"Het is zinloos om 3 miljoen dollar per gevangene uit te geven om een detentiecentrum open te houden dat de wereld veroordeelt en door terroristen wordt aangegrepen om rekruten te werven", aldus de president. In Guantánamo Bay zitten terreurverdachten vast zonder aanklacht of veroordeling.

Obama staat al langer bekend als fervent tegenstander van het kamp en lijkt de sluiting ook in zijn laatste jaren als president prioriteit te willen geven. Hij noemde het tijd om de klus af te maken. "Ik zal niet zwichten in mijn vastberadenheid het te sluiten. Het is niet wie we zijn", benadrukte de president.

Dagboek
Op de dag van de State of the Union kwam, vermoedelijk niet toevallig, het dagboek uit van de gevangene Mohamedou Ould Slahi. Aan de gecensureerde publicatie waarin Slahi uitgebreid ondergane martelingen beschrijft, ging een jarenlange juridische strijd vooraf. Hij zit inmiddels dertien jaar zonder aanklacht vast. Er werd rekening mee gehouden dat Obama het boek zou noemen in zijn toespraak, maar dat is niet gebeurd. Op de site van de Britse krant The Guardian zijn delen van het boek te lezen.

Obama: Guantanamo Bay onpopulair en zinloos
Obama: Guantánamo Bay zinloos en onpopulair (Foto: ANP)

Straffen voor nieuwjaarsdrama in Shanghai

De vier hoogste functionarissen in de Chinese stad Shanghai zijn ontslagen vanwege de chaos die ontstond op nieuwjaarsavond, waarbij 36 mensen om het leven kwamen. Dat heeft het stadsbestuur woensdag bekendgemaakt.

Een half uur voor middernacht op 31 december brak er bij een van de vieringen in de stad paniek uit. Mensen werden onder de voet gelopen, met 36 slachtoffers tot gevolg. Uit het onderzoek is gebleken dat de voorbereidingen ontoereikend waren. Daarnaast waren enkele van de gestrafte functionarissen bij een luxueus banket, waardoor een snelle reactie uitbleef.

De vier ontslagen mensen zijn de lokale partijsecretaris, de leider van het stadsbestuur, de politiecommissaris en diens nummer twee. Zeven andere mensen zijn op andere manieren gestraft.

Dode door granaat in menigte in Guinee

Een persoon is dinsdag omgekomen in Guinee toen iemand een handgranaat naar een groep mensen wierp die een voetbalwedstrijd zat te kijken. Drie fans raakten gewond, zei een politiewoordvoerder.

De slachtoffers zaten voor een televisie de wedstrijd tussen Guinee en Ivoorkust voor de Africa Cup of Nations te kijken. De persoon die de granaat gooide raakte zelf ook ernstig gewond, aldus de woordvoerder.

Volgens omwonenden kwamen drie mensen om, maar de politie heeft slechts een dode bevestigd

State of the Union

Vannacht om 3 uur Nederlandse tijd is het weer zover: de State of the Union. FOK! doet live verslag!

De State of the Union is een jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten. Hierin praat hij niet alleen in de camera, maar ook voor het Amerikaanse Congres. Het is dus een soort Amerikaanse Prinsjesdag, waar Obama in zijn 'troonrede' zijn plannen uiteenzet voor het komende jaar.

Dit jaar wordt het de lastigste State of the Union tot nu toe voor Obama. In beide delen van het Congres (Huis van Afgevaardigden en de Senaat) is de Democratische Partij van Obama in de minderheid. Hij zal dus moeten lullen als een brugman om binnen de volksvertegenwoordiging een consensus te bereiken voor zijn plannen. Hij kan het zich echter ook niet veroorloven te goede vriendjes te worden met de Republikeinen, want daarmee kan de Democratische Partij tegen problemen aanlopen bij de verkiezingen. Die strijd barst over iets meer dan een jaar weer los.

Update 1.45 uur:
Bij deze bijeenkomst in het Capitool zitten bijna alle ministers, kabinetsleden en secretarissen bij elkaar in de zaal. Om die reden is er een zogenaamde "designated survivor" aangesteld.

Een designated survivor is een kabinetslid dat wordt aangesteld voor gelegenheden waarbij de president en andere toppolitici op dezelfde locatie zijn. Als zij door bijvoorbeeld een terroristische aanslag om het leven komen, dan moet het land bestuurbaar blijven. De designated survivor wordt dan waarnemend president en om die reden bevindt hij zich ver van de mogelijke plaats des onheils. Voordat de designated survivor ook daadwerkelijk waarnemend president wordt, moet wel een flinke lijst aan 'normale' aangewezen opvolgers omkomen.

Als de president, vicepresident, voorzitter en vicepresident van de Senaat allen sterven, dan worden zij in deze volgorde opgevolgd: eerst de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën, Defensie en Justitie, daarna de ministers van Binnenlandse Zaken, Landbouw, Economische Zaken, Arbeid, Volksgezondheid en Sociale Zaken, Volkshuisvesting en Stedelijke Ontwikkeling, Transport, Energie, Onderwijs, Veteranenzaken en tot slot de minister van Binnenlandse Veiligheid.

Dat deze traditie is ingesteld, hebben we te danken aan de Koude Oorlog. Vanwege de angst voor een nucleaire aanval moest er altijd iemand overblijven om het land te kunnen besturen.

Ook de aanslagen van 9/11 hebben ervoor gezorgd dat de functie meer onderhevig is aan beveiliging. Waar de 'designated survivor' vroeger nog gezellig een feestje kon houden, is het tegenwoordig een complete veiligheidsoperatie. De persoon wordt op een geheime locatie ondergebracht en onder volledige beveiliging geplaatst. Ook gaat er een militair mee die de nucleaire lanceercodes bij zich draag in een koffer.

Welk kabinetslid wordt aangewezen wordt geheimgehouden, maar het is vaak iemand die wat lager zit in de lijn van opvolging.

Update 2.10 uur:
Het Witte Huis heeft inmiddels kort aangegeven waar Obama zich met de toespraak op gaat richten. De focus gaat vooral liggen op de economische kant van het beleid en hoe Obama zich verder in wil spannen voor de grote middenklasse. Denk hierbij aan onderwerpen als sociale zekerheid maar ook de door Obama ingevoerde verplichte zorgverzekering voor iedereen.

Obama heeft met de Verenigde Staten een progressieve koers gevaren en lijkt, ondanks dat de oppositie een meerderheid heeft, niet van plan te zijn om daar verandering in te brengen. Even om de boel in perspectief te plaatsen: socialisme in de Verenigde Staten is vergelijkbaar met het midden van het spectrum hier, en neigt zelfs nog wat naar rechts.

Update 3.20 uur:
Het spektakel is inmiddels begonnen. President Obama is begonnen aan zijn toespraak. Tot nu toe is alles helemaal geweldig, is er geen wolkje aan te lucht en volgend jaar wordt nog beter. 'The State of the Union is great'. Verder geeft Obama aan dat hij wat wil nivelleren. De rijken mogen niet meer alle rijkdom opeisen en de gewone bevolking moet weer kansen krijgen.

Update 3.45 uur:
De rode draad in de toespraak lijkt na drie kwartier toespraak inderdaad neer te komen op nivelleren. Een kleine greep uit de gelijkheidsstimulerende uitspraken waar Obama aan wil gaan werken:

 • Zorgverzekering voor 10 miljoen onverzekerden 
 • Hard werken moet weer beloond worden
 • Rijke Amerikanen moeten meer belast worden
 • De werkende middenklasse moet minder belast worden
 • Er moeten gelijke kansen zijn voor iedereen
 • Het minimumloon moet verhoogd worden; een full-timer die minimumloon betaald krijgt, leeft onder de armoedegrens

Update 4.30 uur:

 • De banen weer terughalen naar Amerika i.p.v. outsourcen
 • Belastingverlaging van $3000 per kind voor kinderopvang bij werkende ouders
 • Invoering van doorbetaling loon bij ziekte
 • Meer gratis scholing middels community colleges
 • Betere begeleiding van veteranen
 • Infrastructuur verbeteren en vernieuwen
 • Meer internationale handel en betere concurrentiepositie
 • Investeren in ruimteprogramma's en missies naar Mars
 • Loopholes dichten in belastingvoordelen voor de 1%
 • Diplomatie verkiezen boven oorlog
 • Handelsrelaties met Cuba verbeteren
 • Nucleair materiaal van Iran verder verminderen
 • Nieuwe wet voor netneutraliteit doorzetten
 • Investeren in betere medicatie om uitbraken als ebola beter te bestrijden
 • Met hulp van China en andere grootmachten de broeikasemissie verlagen
 • Investeren in hernieuwbare energie
 • Gelijkheid voor iedereen, ongeacht geslacht, geloof, afkomst of geaardheid
 • Het politiesysteem grondig vernieuwen

Leenstelsel is 'groot drama voor jongeren'

Jongerenorganisaties zijn teleurgesteld dat het nieuwe leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs doorgaat. Nu het voorstel van minister Jet Bussemaker (Onderwijs) door de Eerste Kamer is aangenomen, dreigt volgens FNV Jong een "schuldengeneratie" te ontstaan.

De jongerenbond spreekt over een "groot drama" voor jongeren van nu en de volgende generaties. "Met het afschaffen van de basisbeurs worden studenten al snel met een extra schuld van 12.000 euro opgezadeld. De private schuld van Nederland neemt daarmee jaarlijks met zo'n 1,2 miljard euro toe", vreest FNV Jong.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is evenmin blij met de uitkomst van de stemming in de Senaat. "Het ISO is verontwaardigd over het feit dat huidige studenten die een bachelor aan een universiteit volgen geen vierde jaar basisbeurs meer ontvangen terwijl ze hier aan het begin van hun studie wel recht op hadden", klaagt de organisatie.

Ook de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat weten teleurgesteld te zijn door het besluit van de Eerste Kamer. Voorzitter Tom Hoven spreekt over een "zwarte dag" voor het hoger onderwijs. "Studenten zullen nu enorme schulden moeten aangaan om te kunnen studeren", liet Hoven weten.

Leenstelsel is'groot drama voor jongeren'
Leenstelsel is 'groot drama voor jongeren' (Foto: ANP)

Leenstelsel komt er definitief

Vandaag is een zwarte dag voor toekomstige studenten. Nadat de wet over het leenstelsel eerder al door de Tweede Kamer kwam, is het ook door de Eerste Kamer gekomen. Dit betekent dat het leenstelsel er definitief komt.

VVD, D66, PvdA en GroenLinks steunden de wet, waardoor er een ruime meerderheid ontstond. De stemming komt na een lange dag waarin minister Bussemaker vraag na vraag moest beantwoorden. Met het leenstelsel komt een eind aan de studiefinanciering. In plaats daarvan wordt van studenten verwacht dat ze geld lenen om hun studie te kunnen bekostigen. Hierdoor zitten studenten nog voordat ze deelnemen aan het arbeidsproces al voor duizenden euro's in de schulden. 

Gevreesd wordt dat jongeren hierdoor minder snel gaan studeren omdat ze enerzijds geen trek hebben in torenhoge schulden en het studeren anderzijds nauwelijks meer loont. Neem als voorbeeld de technische hbo-studies. Die staan te boek als bijzonder lastig en daar een jaar langer over doen is haast eerder regel dan uitzondering. Daar staat tegenover dat je na die studie meestal modaal verdient. Het resultaat is dus vijf jaar lang schulden opbouwen en daarna jaren en jaren krom liggen om die schuld af te kunnen betalen. 

Volgens de dames en heren politici is er echter niets aan de hand, die zien alleen hoeveel geld het oplevert. 's Lands onderwijs kapotmaken is een kleine prijs om te betalen als het 1 miljard euro binnenhaalt. Toch?

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
review
Blu-ray: Spider-Man: Far From Home
review
The Irishman
©FOK.nl e.a.