International Film Festival Rotterdam begint

Met de Britse politieke thriller War Book begint woensdagavond het International Film Festival Rotterdam (IFFR). De komende twaalf dagen zijn in Rotterdam 202 speelfilms te zien, waaronder 47 wereldpremières. Bovendien staan er 233 korte en middellange films op het programma.

War Book van regisseur Tom Harper gaat over Britse overheidsfunctionarissen die een scenario voor een nucleaire oorlog ontwikkelen. De dreiging is dichterbij dan ze denken. "Een perfecte film om het festival mee te openenén op te nemen in themaprogramma Everyday Propaganda", zegt scheidend festivaldirecteur Rutger Wolfson.

Zondag worden de Canon Tiger Awards verdeeld over de beste korte films. Vrijdag 30 januari worden de Hivos Tiger Awards toegekend aan de speelfilms van beginnende talentvolle filmmakers. Gluckauf van regisseur Remy van Heugten is de enige Nederlandse kanshebber in deze competitie.

IFFR sluit het festival op 31 januari af met de Amerikaanse speelfilm A Most Violent Year en de uitreiking van de publieksprijs.

Vorig jaar telde het festival 287.000 bezoeken aan films, tentoonstellingen, optredens en evenementen.

International Film Festival Rotterdam begint
International Film Festival Rotterdam begint (Foto: ANP)