'SyriŽganger (17) stierf op weg naar huis'

Volgens Farid, vader van de 17-jarige Achraf uit Amsterdam die zaterdag omkwam bij een bombardement, is zijn zoon op weg terug naar Nederland omgekomen. "Papa, over drie weken ben ik terug", zou hij vrijdag nog tegen zijn vader hebben gezegd.

De man zei vorige maand nog dat hij zijn zoon in gijzeling had moeten nemen toen die in 2013 binnen enkele maanden radicaliseerde, en tot groot verdriet van het gezin naar Syrië vertrok. Hij kreeg vervolgens maanden geen teken van leven tot hij via de politie in contact kwam met Mohamed, vader van een andere Syriëganger.

Achraf bleek zich via Facebook tot die man te hebben gewend als vaderfiguur omdat hij dacht dat zijn eigen vader te boos was om met hem te praten. Daarop herstelde het contact en spraken vader en zoon per telefoon. De jongen zei naar Syrië te zijn gegaan om mensen te helpen en zou vervolgens in handen van radicale groeperingen zijn gevallen. "Als ik kritisch ben over de groepering waar hij nu bij zit, kan ik niet alleen het contact met mijn zoon verliezen - als ze hem afluisteren en het idee zouden krijgen dat hij terug wil, kunnen ze hem executeren", aldus Farid in december.

Sinds het najaar wilde de jongen terug naar huis. Vorige week zou hij niet ver van de Turkse grens bij een bombardement gewond zijn geraakt aan zijn been, en was toen Farid hem vrijdag sprak net het ziekenhuis uit. "Hij zei: 'Papa, over drie weken ben ik terug.' Ik zei: 'Ik hou van je.' Hij lachte en zei: 'Dat weet ik, ik ook van jou.' Als laatste zei hij: 'Ik moet nu ophangen, maar ik spreek je gauw weer'", aldus de hevig geëmotioneerde vader tegen Het Parool.

Farid is woedend op de overheid. Voordat zijn zoon stierf liet hij weten dat de politie en 'radicaliseringsambtenaren' de dag voordat Achraf vertrok, bij het gezin thuis waren. "Ik wilde dat ze Achrafs paspoort afpakten en dat hij gedwongen werd opgenomen om te voorkomen dat hij naar Syrië zou vertrekken. Ze zeiden: maakt u zich geen zorgen, wij zorgen dat hij niet weg kan gaan."

Het is volgens de vader een raadsel hoe de jongen tweemaal de douane kon passeren, in Nederland en in Turkije. Hij is zondag in Syrië begraven. In Nieuwsuur van dinsdagavond is een interview met Farid en Mohamed te zien.