Pegida-leider onder vuur om Hitler-foto

Redactie

Een van de leiders van de Pegida-beweging in Duitsland, die strijdt tegen 'de islamisering van het Westen', is onder vuur komen te liggen, nadat woensdag een foto was opgedoken waar hij te zien is met een Hitler-snor en dezelfde haardracht als de nazileider. De Pegida-beweging heeft zich de afgelopen tijd juist nadrukkelijk gedistantieerd van neonazistische groeperingen.

De sensatiekrant Bild drukte op de voorpagina de foto van Lutz Bachmann af. Volgens Bild had Bachmann de foto op zijn Facebookpagina geplaatst als grap. "We mogen ons soms toch gewoon voor gek zetten", reageerde Bachmann tegen Bild.

De grap is overduidelijk niet echt geslaagd. "Iedereen in de politiek die poseert als Hitler is of een totale idoot of een nazi", zei vicekanselier Sigmar Gabriel tegen Bild. De vicekanselier herhaalde nog eens het standpunt van de regering dat iedereen zich ver moet houden van de demonstraties die door Pegida worden georganiseerd. "Weldenkende mensen volgen geen idioten en beschaafde mensen volgen geen nazi's."

Pegida-leider René Jahn zei woensdag dat het kader van de organisatie bijeenkomt om de kwestie te bespreken. "Het incident met de Hitler-afbeelding moet consequenties hebben", zei hij. "Dat is onacceptabel. Ik wilde daar niets mee te maken hebben."

Update 20.00:

De voorman van de Duitse protestbeweging Pegida, Lutz Bachmann, treedt terug als leider. Aanleiding is een aantal berichten van zijn hand op internet, waarin hij vluchtelingen wegzet als 'vee' en 'smerig'. Woensdagochtend verscheen op de voorpagina van sensatiekrant Bild een foto van Bachmann met Hitler-snor en dito kapsel.

Bachmann heeft op Facebook zijn excuses aangeboden voor zijn uitlatingen. Hij zei dat het hem speet als hij iemand heeft beledigd met zijn berichten. Hij zei dat hij niet goed heeft nagedacht en dat hij vandaag de dag dergelijke uitlatingen nooit meer zou doen. Tevens maakte Bachmann zijn excuses voor het beschadigen van de Pegida-beweging, die naar eigen zeggen strijdt tegen de 'islamisering van het Westen'.

Over de foto die Bild publiceerde liet Bachmann zich niet uit. Volgens Kathrin Oertel, woordvoerster van Pegida, was de foto slechts satire. De opmerkingen over vluchtelingen en Duitse politici 'hebben echter niet bijgedragen aan de betrouwbaarheid' van de beweging.