Commandant LRA aangekomen bij ICC

De commandant van het Verzetsleger van de Heer die zich begin deze maand overgaf in de Centraal-Afrikaanse Republiek is woensdagochtend aangekomen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat heeft de Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power gezegd. Het ICC heeft de aankomst van Domonic Ongwen, die onder meer wordt verdacht van moord en slavernij, nog niet bevestigd.

Het Verzetsleger van de Heer (LRA), dat wordt geleid door krijgsheer Joseph Kony, zaait al meer dan 25 jaar dood en verderf in Uganda en delen van de CAR, Zuid-Sudan en Congo. Ongwen is de eerste bevelhebber van het LRA die voor een internationaal tribunaal verschijnt. Drie andere commandanten zijn eerder overleden. Alleen Kony is nu nog op vrije voeten.

Het LRA wordt onder meer beticht van moorden, marteling, ontvoeringen en het gebruik van kindsoldaten en seksslaven.

Ongwen zei eerder deze maand dat het tijd was om zich te verantwoorden voor zijn daden. "Ik wilde niet in de jungle sterven dus ik besloot het juiste pad te volgen en gehoor te geven aan de oproep van het ICC."

Ongwen zal eerst medisch worden onderzocht en vervolgens waarschijnlijk binnen enkele dagen voor het eerst in de rechtbank in Den Haag verschijnen.