FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 22 januari 2015

Ode aan Frans Molenaar op de catwalk

Op de catwalk van de Amsterdamse Fashionweek is donderdagavond een eerbetoon gebracht aan Frans Molenaar. Vlak voordat het catwalkprogramma losbarstte, stonden alle medewerkers samen op het podium om de onlangs overleden couturier te herdenken. Ze hielden een minuut stilte en er was een filmpje te zien over het leven van Molenaar.

Organisator Bart Maussen omschreef Molenaar als 'eigenzinnig, scherp, geestig, commercieel en boven alles vasthoudend'. "Zijn ontwerpen waren elegant, tijdloos en zeer gewild." Het overlijden van de 74-jarige couturier kwam volgens hem veel te vroeg. Met de Frans Molenaar Prijs, die tijdens de zomereditie van de fashionweek wordt uitgereikt, gaf de ontwerper bovendien al jaren aanstormend talent een vliegende start.

Twee voormalige winnaars presenteerden donderdagavond hun collectie op het Westergasfabrieksterrein; Edwin Oudshoorn en Liselore Frowijn. "Zij zijn het levende bewijs dat het winnen van de Frans Molenaar Prijs daadwerkelijk het verschil kan maken."

Het catwalkprogramma van de 22e fashionweek is bedoeld voor modeprofessionals. Zowel reeds gevestigde als nieuwe ontwerpers tonen er de komende dagen hun nieuwste collecties. Het merk Avelon trapte deze editie af. Verder staan onder anderen Tony Cohen, Spijkers en Spijkers, Aziz Bekkaoui en Bas Kosters op het programma.

Het programma voor de modeliefhebbers begon al afgelopen vrijdag. Op tien locaties in de stad zijn allerlei activiteiten op modegebied. De fashionweek duurt nog tot en met maandag.

Dani Diaz loopt uit in Ronde van San Luis

Dani Diaz heeft donderdag zijn tweede etappezege geboekt in de Ronde van San Luis. De Argentijnse wielrenner reed in de slotfase van de lastige rit over 142,5 kilometer van Villa Dolores naar Cerro El Amago weg bij de concurrentie. Hij kwam als eerste boven met een voorsprong van 52 seconden op zijn Braziliaanse ploeggenoot Alex Diniz. De Colombiaan Rodolfo Torres finishte als derde.

Diaz verstevigde met zijn inspanningen in de finale zijn leidende positie in het algemeen klassement. Torres moet als de nummer twee nu een minuut goedmaken. De Colombiaanse klimmer Nairo Quintana, de kopman van Movistar, kon in de finale niet volgen maar hield de schade beperkt tot een kleine minuut. Diaz landgenoot Eduardo Sepúlveda gaf 1.19 toe.

D66 en PVV leiden in peiling

D66 zou de grootste partij worden met dertig zetels als er nu verkiezingen voor de Tweede Kamer zouden worden gehouden. Dat zijn er vier meer vergeleken met de laatste peiling begin december, zo blijkt uit een donderdag gepubliceerde peiling van TNS Nipo. De PVV zou als tweede eindigen. Het aantal zetels van de PVV blijft gelijk met 28.

Regeringspartij VVD wint vier zetels en komt uit op 25. Coalitiepartner PvdA komt uit op elf, een verlies van een zetel.

Van de andere oppositiepartijen verliest de SP het meeste. De partij daalt met vier naar vijftien. Ook het CDA en de ChristenUnie gaan achteruit in de peiling, respectievelijk naar zestien (minus twee) en zeven (minus een).

Voor de verkiezingen van de Provinciale Staten gelden volgens TNS Nipo ongeveer dezelfde verhoudingen. Elf procent van de ondervraagden zou D66 kiezen, tien procent PVV, tien procent VVD, zeven procent CDA, zeven procent SP en zes procent PvdA. Meer dan een vijfde van de ondervraagden weet het nog niet en veertien procent weet nu al dat hij niet gaat stemmen.

UCI-arts voorlopig op zijspoor vanwege dopingonderzoek

De internationale wielerunie UCI heeft de eigen arts en medisch adviseur Mario Zorzoli voorlopig op een zijspoor gezet. Deze maatregel is genomen naar aanleiding van het eindrapport in het onderzoek naar de dopingpraktijken van de Belg Geert Leinders, de voormalige teamdokter van de Rabobankploeg.

In getuigenverklaringen wordt ook de naam van Zorzoli genoemd in verband met de illegale werkwijze van Leinders, die donderdag voor zijn verdere leven werd geschorst in de sportwereld. Hangende het onderzoek naar de rol van Zorzoli is hij voorlopig afgehaald van alle zaken die met doping te maken hebben.

Volgens enkele getuigenverklaringen, waaruit de NOS citeert, zou Zorzoli soms met Leinders hebben samengewerkt, bijvoorbeeld om een dubieuze dopingtest in de doofpot te stoppen of om de oorzaak van verdachte bloedwaarden bij coureurs te achterhalen. Daarmee zou Zorzoli de indruk willen wekken, vooral bij de coureurs en stafleden, dat de wielerunie het dopingvraagstuk serieus nam en doelmatig bestreed.

Schippers atlete van het jaar

Dafne Schippers is donderdagavond tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de Atletiekunie in Oosterbeek uitgeroepen tot de beste Nederlandse atlete van 2014. De tweevoudig Europees sprintkampioene kreeg de prijs uit handen van voorzitter Theo Hoex. Bij de mannen werd tienkamper Eelco Sintnicolaas gehuldigd als atleet van het jaar.

De andere winnaars waren wheeler Kenny van Weeghel (para-atleet) en meerkampster Nadine Visser (talent). Bart Bennema, de coach van Schippers, en Honoré Hoedt (Sifan Hassan) werden gekozen als de beste trainers. Hun collega's Ineke Bonsen en Bram Wassenaar kregen de Lifetime Coaching Award.

Leekens succesvol met Tunesië op Africa Cup

In groep B van de Africa Cup heeft Tunesië de koppositie gepakt. De ploeg van bondscoach Georges Leekens won donderdag met 2-1 van Zambia. Yasin Chikhaoui maakte in de voorlaatste minuut het winnende doelpunt. In de andere groepswedstrijd tussen Kaapverdië en Congo vielen geen doelpunten: 0-0. Jeffrey Fortes (FC Dordrecht) en Tony Varela (Excelsior) bleven bij Kaapverdië op de bank.

Tunesië leidt in de poule met vier punten, gevolgd door Kaapverdië, Congo (beide twee punten) en Zambia (een). In de laatste speelronde van de groepsfase speelt Tunesië maandag tegen Congo en Kaapverdië tegen Zambia. De eerste twee teams plaatsen zich voor de kwartfinales.

Real Madrid keurt Lucas Silva

De Braziliaanse middenvelder Lucas Silva (21) stapt van de Braziliaanse landskampioen Cruzeiro over naar Real Madrid. Het grote talent mocht donderdag de training van zijn club in Brazilië verlaten om een medische keuring bij de Spaanse topclub te ondergaan. Met zijn overstap is naar verluidt een bedrag gemoeid van 15 miljoen euro.

Bij Real wordt Lucas Silva de tweede Braziliaan. Verdediger Marcelo speelt al acht seizoenen voor de Koninklijke.

Gratis vijfde generatie Pokémon

Voor de Pokémon liefhebbers onder ons zijn er weer gratis Pokémon op te halen. De laatste evolutie van de starters van de vijfde generatie worden gratis weggegeven door The Pokémon Company. Dit doen zij door middel van codes die je bij Mystery Gift moet invoeren. De Pokémon waar het om gaat zijn Serperior, Emboar en Samurott. Alle drie de Pokémon hebben hun hidden ability.

De enige Pokémon die op dit moment te downloaden is, is Serperior met de ability Contrary. De code die bij Serperior hoort is POKEMON497. Volgende week is Emboar aan de beurt, hij zal de ability reckless hebben en een week later kan je Samurott met Shell Armor ophalen. De codes van Emboar en Samurott zijn nog niet bekend, maar het ligt in de lijn van verwachting dat deze codes POKEMON500 en POKEMON503 zijn. De codes zijn tot 30 november geldig en werken enkel op Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire. Mocht je de codes overigens niet op tijd inleveren, dan is het geen groot probleem, want in het spel zelf is het ook mogelijk om een van de starters te verkrijgen.

Starters

Anouk op Vrienden van Amstel Live

Zangeres Anouk maakt dit jaar deel uit van de line-up van de populaire concertreeks Vrienden van Amstel Live in Ahoy Rotterdam. Voor het eerst in het zeventienjarig bestaan van het muziekevenement werd vooraf niet bekendgemaakt welke artiesten ditmaal het podium beklimmen. Pas donderdagavond, tijdens het eerste van negen optredens, bleek voor welke zeventien acts de in totaal 125 duizend bezoekers een kaartje hebben gekocht.

Anouk stond een keer eerder, in 1999 tijdens de eerste editie, op het Vrienden van Amstel Live-programma. Na de rockchick traden Rowwen Hèze en Jan Smit samen op, gevolgd door Sharon den Adel en Waylon die met een 45-koppig orkest hits van Coldplay ten gehore brachten. Ook gastheer Xander de Buisonjé, VanVelzen, Miss Montreal, O'G3NE, Ilse DeLange, Gers Pardoel, Jeroen van Koningsbrugge, Golden Earring, Di-Rect, Eva Simons, Racoon en Guus Meeuwis lieten van zich horen.

Het spektakel neemt tot en met zaterdag 31 januari elke avond, met uitzondering van dinsdag, de zaal in Rotterdam in. Alle avonden zijn uitverkocht.

Groei klantenbestand stuwt winst Starbucks

Koffieketen Starbucks heeft in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar 2014/2015 geprofiteerd van een groeiend aantal klanten en een groot animo voor diverse loyaliteitsprogramma's. Dat blijkt uit de resultaten die het bedrijf donderdag naar buiten bracht.

Wereldwijd trokken de filialen in de drie maanden tot en met 28 december twee procent meer klanten dan een jaar eerder. Alleen al in december verwelkomde Starbucks 896 duizend nieuwe leden van zijn My Starbucks Rewards-programma, waaraan inmiddels meer dan negen miljoen mensen meedoen

Die ontwikkelingen en de volledige overname van dochterbedrijf Starbucks Japan droegen flink bij aan de omzetgroei van dertien procent tot 4,8 miljard dollar (4,2 miljard euro). De nettowinst steeg met bijna 82 procent tot 983,1 miljoen dollar. Starbucks mikt voor het volledige boekjaar op een omzetgroei van zestien tot achttien procent.

Pechvogel Stechert mist WK skiën

Tobias Stechert moet de WK skiën in de Verenigde Staten aan zich voorbij laten gaan door een knieblessure. De 29-jarige Duitser landde donderdag tijdens de training voor de 75e Hahnenkammrennen in Kitzbühel na een sprong zo ongelukkig dat een stukje kraakbeen van de kop van het rechterscheenbeen afsprong. Een MRI-scan bracht dat aan het licht.

Stechert, die zich zondag door een zevende plaats op de Lauberhorn in Wengen pas kwalificeerde voor de WK, moet voorlopig rust houden. Deelname aan het titeltoernooi in Vail en Beaver Creek, dat over anderhalve week begint, is uitgesloten.

Stechert miste begin dit jaar ook de Olympische Spelen van Sochi al door een blessure. Zijn loopbaan is een aaneenschakeling van vooral knieletsel. Hij scheurde tot twee keer toe een kruisband en ook links is het kraakbeen en een meniscus al beschadigd geraakt.

Supergirl-hoofdrol voor Melissa Benoist

Na enkele grotere en kleinere castinggeruchten over wie de hoofdrol gaat spelen in de nieuwe Supergirl-serie voor de Amerikaanse tv-zender CBS, is vandaag bekend geworden dat de positie is gevuld. Actrice Melissa Benoist zal de rol van Supermans nichtje in de serie op zich nemen.

Benoist, vorig jaar nog te zien in de film Whiplash en bij sommigen bekend van de musicalserie Glee, won de rol over onder andere Claire Holt en de Britse soapster Gemma Atkinson. Als Supergirl zal ze de rol spelen van Kara Zor-El, die op twaalfjarige leeftijd terecht komt op Aarde, alwaar ze wordt gevonden en geadopteerd door de familie Danvers.

Volgens de officiële omschrijving pikt de serie de draad tien jaar later op, wanneer Kara na een decennium haar speciale gaven verborgen te hebben gehouden plotseling in het openbaar moet ingrijpen. Dit zet haar ertoe aan meer te doen met wat ze kan, op een heroïsche manier.

Supergirl is door CBS al bevestigd voor meerdere afleveringen, wat betekent dat de gebruikelijke methode van het eerst opnemen van een pilot wordt overgeslagen. Enkele jaren geleden overleefde een serie over Wonder Woman, met Adrianne Palicki in de hoofdrol, deze pilot-fase niet en werd nooit een tv-serie. Nog vorig jaar kreeg DC-serie Gotham van tv-zender FOX een bevestiging voor een serie, waarmee ook daar de pilot werd overgeslagen. Supergirl is ontwikkeld door Greg Berlanti, die ook medeverantwoordelijk is voor Arrow, The Flash en de Green Lantern-film, en Ali Adler, die een aantal jaar terug de superheldenserie No Ordinary Family produceerde. Deze serie haalde het niet verder dan het eerste seizoen.

Benoist dook vandaag in haar Twitter om haar enthousiasme te laten blijken en kreeg een felicitatie van collega-superheld Stephen 'Arrow' Amell.

Het is nog niet bekend vanaf wanneer Supergirl te zien zal zijn, maar het is niet ondenkbaar dat de serie in het herfstseizoen van dit jaar start.

Melissa Benoist
Melissa Benoist (foto DC Entertainment)

'Boogerd gebruikte bloed van familie'

Volgens Herman Ram, directeur van de Nederlandse dopingautoriteit, kwam in het onderzoek naar de Belgische ploegarts Geert Leinders (onder meer ex-Rabobank) veel informatie vrij die al bekend was. Tegen de NOS vertelde hij donderdag nog wel het volgende: "Wat mij opviel: een aantal maal wordt er gebruik gemaakt van bloed van familieleden. Door een aantal renners is dat verklaard. Dat is vrij uniek, ik ken geen andere wielerploeg waar dat gebeurde. Het gaat om Leipheimer, Rasmussen en Boogerd."

Ram refereerde ook aan een boek dat in 2013 over de affaire is verschenen (Bloedbroeders). Daarin werd onder meer opgetekend dat Boogerd in de Tour van 2002 via zijn broer een bloedtransfusie toegediend zou hebben gekregen. Dat zou zijn gebeurd voor de rit naar La Plagne, die hij won.

Michael Boogerd, die eerder al had toegegeven doping te hebben gebruikt, schakelde een advocaat in en trof later een schikking. De schrijvers van het boek hoefden niet te rectificeren, maar namen in de volgende druk wel de ontkenning mee van Boogerd, diens broer en ploegarts Leinders. De laatste werd donderdag levenslang geschorst.

33 kalasjnikovs gevonden in Amsterdam

De afgelopen vier maanden heeft de Amsterdamse politie zo'n 33 kalasjnikovs van criminelen afgepakt. Over de afgelopen zes maanden gezien zijn er in totaal driehonderd vuurwapens in beslag genomen in onze hoofdstad, aldus hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg van de Amsterdamse politie.

De hoofdcommissaris geeft aan AT5 toe dat wapenhandel geen hoge prioriteit op de agenda had, en dit terwijl de dreiging van aanslagen juist is toegenomen'Ik vind dat die prioriteit weer terug moet komen. Ook al nemen de vuurwapenincidenten in de stad af, de zware wapens nemen toe.'

De wapens worden vooral gebruikt bij liquidaties in de Amsterdamse onderwereld.

Beter onderwijs in Franse banlieues

De Franse premier Manuel Valls heeft donderdag nieuwe plannen ontvouwd voor verbetering van het onderwijs in achterstandswijken. Hij zei eerder deze week dat in Frankrijk sprake is van 'territoriale, sociale en etnische apartheid', vooral in de banlieues, de buitenwijken van de grote steden.

Valls noemde het essentieel dat kinderen in deze achterstandswijken, vaak nazaten van immigranten onder wie veel moslims uit voormalige Franse kolonies, Franse waarden als scheiding van religie en staat en vrijheid van meningsuiting, bijgebracht worden.

Volgens de plannen die donderdag werden ontvouwd krijgen Franse leerkrachten bijscholing over Frans en Europees burgerschap, secularisme en hoe dit alles aan kinderen over te brengen. Specifieke fondsen om de armsten te helpen met de kosten voor onderwijs worden met ongeveer een vijfde verhoogd tot 45 miljoen euro, zei minister van onderwijs Najat Vallaud-Belkacem.

Een ander idee is kinderen te leren extremistische propaganda te onderscheiden van geverifieerde informatie in de media. Iedere school voor voortgezet onderwijs krijgt het verzoek een eigen radiostation, krant of blog op te zetten. De plannen blijven al met al vaag en relatief bescheiden.

Onveilig WK-stadion Cuiaba gesloten

Het nieuwe WK-stadion in Cuiaba moet minder dan een jaar na de opening alweer dicht. Volgens de Braziliaanse overheid, eigenaar van het complex van ruim 200 miljoen euro, zijn dringende reparaties nodig om de veiligheid van de bezoekers te kunnen garanderen.

Er zijn problemen met de liften, met het aircosysteem en met de dakconstructie, die allerminst waterdicht is. Tussen februari en mei echter zullen de werkzaamheden aan de accommodatie soms stil komen te liggen vanwege de wedstrijden om de titel die er toch nog gespeeld moeten worden.

In de Arena Pantanal werden vorig jaar zomer vier groepswedstrijden van het WK in Brazilië gespeeld.

Duizenden IS-strijders in Irak gedood

Irak en zijn bondgenoten hebben duizenden strijders van de groep Islamitische Staat en ongeveer vijftig procent van zijn commandanten gedood. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry donderdag op een bijeenkomst van de anti-IS-coalitie in Londen gezegd.

Kerry zei dat Iraakse grondtroepen ondersteund door bijna tweeduizend luchtaanvallen ongeveer zevenhonderd vierkanten kilometer grondgebied hebben heroverd. Ook is de extremisten het gebruik van tweehonderd olie- en gasfaciliteiten ontzegd. Maar de internationale coalitie zal volgens Kerry meer moeten doen om de toestroom van gelden en buitenlandse strijders en de verspreiding van extremistisch gedachtegoed in te dammen.

Kerry sprak met zijn Britse ambtgenoot Philip Hammond, de Iraakse premier Haider al-Abadi en vertegenwoordigers van 21 landen. Hij zei dat de opmars van IS in Irak tot staan is gebracht, ook al zijn een groot deel van het land en de stad Mosul nog steeds in handen van de extremisten.

Abadi zei dat de gekelderde olieprijs 'rampzalig' uitwerkt op het Iraakse budget. "Wij willen niet dat onze militaire overwinning te niet wordt gedaan door onze budgettaire en fiscale problemen", zei hij. De Britse minister Hammond verzekerde de Iraakse premier dat dit niet het geval zal zijn.

Biljarten en snooker willen naar Tokyo 2020

De mondiale biljart- en snookerbonden mikken op versnelde deelname aan de Olympische Spelen. De overkoepelende organisaties van bal en keu zijn gezamenlijk een bidprocedure gestart om op het officiële wedstrijdprogramma van de Zomerspelen van Tokyo 2020 te komen. "Dat is vier jaar eerder dan aanvankelijk de bedoeling was, maar door een scherpe toename wereldwijd van de populariteit van de biljart- en snookersport denken we nu al een goede kans te maken", liet de snookerfederatie donderdag weten.

Op basis van nieuwe reglementen kan het organisatiecomité van Tokyo 2020 makkelijker nieuwe sporten aan het al vastgestelde programma toevoegen. Honkbal en softbal, geliefde sporten in Japan, hopen op een herkansing op het olympische toneel in de Japanse hoofdstad. Mogelijk valt daarover komende maand al de beslissing.

VN buigt zich over antisemitisme

De Franse filosoof Bernhard-Henri Levi heeft de wereld donderdag opgeroepen in actie te komen tegen toenemende jodenhaat, die hij als 'radicale onmenselijkheid' bestempelde.

"Joden de schuld geven wordt weer de verzamelkreet van een nieuwe orde van moordenaars", zei Levi in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die donderdag voor het eerst een zitting wijdde aan antisemitisme. Levi merkte op dat de VN na de Tweede Wereldoorlog op de as van de Holocaust werden opgericht en dat een van de redenen was de 'plaag' van antisemitisme te bestrijden.

"Het is aan u die de gezichten van de wereld zijn om de architecten te worden van een huis waarin minder plaats is voor de moeder van alle haat", zei Levi, die zelf joods is. "Moge u over een jaar, in de jaren daarna en om het andere jaar opnieuw bijeenkomen om te zien dat de mobilisatie van vandaag niet tevergeefs was."

De bijeenkomst van Assemblee vond plaats in reactie op een wereldwijde toename van geweld tegen joden. Zij stond al gepland voordat eerder deze maand bij een terreuractie in Parijs vier Franse joden werden vermoord in een koosjere supermarkt. Eerder waren er in Europa al joden vermoord bij het Joods Museum in Brussel en een joodse school in Toulouse in het zuidwesten van Frankrijk.

De Amerikaanse VN-ambassadeur Samantha Power zei dat de wereld actie moet ondernemen om een eind aan te maken aan 'dit monstrueuze mondiale probleem'. "Wanneer de mensenrechten van joden worden onderdrukt, volgen de rechten van andere religieuze en etnische groepen dikwijls niet lang daarna", waarschuwde zij.

De Duitse minister van staat voor Europa, Michael Roth, waarschuwde dat antisemitisme 'op een luide en agressieve manier terrein wint' en een bedreiging vormt voor de samenleving als geheel. Vanwege het Duitse verleden zal zijn land altijd vooraan staan in de strijd tegen antisemitisme en een 'zero-tolerance'-beleid voeren, zei hij.

Een verrassende spreker was de Saudische VN-ambassadeur Abdallah Al-Moualimi, die optrad namens de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC) en parallellen trok tussen antisemitisme en islamofobie.

"Wij zien met groeiende zorg de toename van haatdelicten in de wereld, en wij zijn zeer bezorgd omdat sommigen hun verantwoordelijkheden in dit opzicht willekeurig afwijzen", zei Al-Moualimi. "Antisemitisme en islamofobie en alle misdaden die gebaseerd zijn op religieuze haat zijn nauw met elkaar verweven, zijn onscheidbaar." Hij noemde de Israëlische bezetting van Palestijns gebied 'een antisemitische daad' die de mensheid bedreigt.

De VN-bijeenkomst was informeel. Van de 193 lidstaten was ongeveer de helft niet aanwezig, maar bijna vijftig lidstaten hebben wel spreektijd aangevraagd.

Albanees vast voor twee doden in Rotterdam

Een 26-jarige Albanees is donderdag aangehouden, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de schietpartij waarbij vorige week in Rotterdam twee mannen omkwamen. Dat maakte de politie donderdag bekend. De twee doden zijn broers en ook van Albanese afkomst. Ze waren 25 en 29 jaar.

De verdachte werd vorige week donderdag na het schietincident aan de Bovenstraat in Rotterdam gewond gevonden op de Kasteelweg, even verderop. De politie, die twintig man op de zaak zette, denkt dat er een verband is. De aanleiding van het schietincident ligt vermoedelijk in het criminele circuit.

Zweedse minister hielp Afghaan bij vlucht

De vroegere Zweedse minister van buitenlandse zaken Carl Bildt zegt dat hij in 2009 een Afghaanse student en journalist heeft geholpen uit zijn land te vluchten. Sayed Pervez Kambaksh was veroordeeld voor het publiceren van kritische teksten over de islam en kon daarvoor de doodstraf krijgen. Hij werd op de luchthaven van Kabul een Zweedse regeringsvliegtuig in gesmokkeld terwijl Bildt aan boord wachtte om te vertrekken.

In een interview met het Zweedse dagblad Expressen zegt Bildt dat de actie was afgestemd met Kai Eide, toentertijd de gezant van de Verenigde Naties in Afghanistan.

Volgens Bildt kreeg Kambaksh na zijn vlucht gratie en woont hij nu waarschijnlijk in de Verenigde Staten. De vroegere Zweedse minister noemde de actie 'zenuwslopend', omdat hij als de dood was dat Afghaans veiligheidspersoneel achter het plan zou komen.

Bildt tweette donderdag dat de operatie geheim was, maar nu in de openbaarheid mocht komen omdat alle relevante leiders inmiddels zijn gewisseld.

Vrouw op wereldtour met vaginashow

Kim Anami is een seksexpert die de hele wereld afreist om mensen te informeren over de vagina en om ze seksadvies te geven.

In het licht daarvan heeft ze nu iets nieuws bedacht. Overal ter wereld geeft ze shows waarin ze speciale kunstjes doet met haar flamoes. Daarin tilt ze onder anderen de vreemdste voorwerpen op met haar intieme zone. Dingen als surfplanken, tuinkabouters, smoothies en gewichten worden niet gespaard. Wil je hier meer over zien? Kijk op social media bij de hashtag #ThingsILiftWithMyVagina. 

Nou vraag je je wellicht af wat iemand bezielt om zo iets te doen. De intenties zijn nobel, Anami wil mensen beter informeren over de vagina en de kracht ervan aantonen. Anami: 'Ik wil dat elke vrouw weet dat ook zij pingpongballetjes uit haar vagina kan schieten, het is heus geen vaardigheid die enkel weggelegd is voor speciale vagina's'. Nou, vrouwen, bij dezen. Fire away!

 

Wat kost een vrouw tegenwoordig?

Ook altijd al willen weten wat een vrouw nu eigenlijk tegenwoordig kost? Gelukkig is daar nu een speciale app voor.

De app heet Lobola Calculator en is exclusief verkrijgbaar voor Android. Het werkt even simpel als briljant: je voert leeftijd, gewicht, lengte en heupmaat in van de vrouw en er rolt een uitkomst uit.

De uitkomst wordt op twee manieren weergegeven. Niet alleen zie je de bruidschat in de Zuid-Afrikaanse valuta, maar ook in het aantal koeien.

Mevrouw Djeez heeft overigens pech: de mooie Vlaamse met dikke tieten kost je slechts drie koeien. Graag nog voor het weekend ophalen a.u.b.

KoeienMevrouw Djeez kost drie levende koeien

Koenders: samen met Frankrijk tegen IS

Nederland gaat nauw samenwerken met Frankrijk om te bereiken dat minder mensen naar landen als Irak en Syrië reizen om zich daar aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS).

Dat heeft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken (PvdA) donderdag afgesproken met zijn Franse collega Laurent Fabius. Koenders maakte de afspraken met Fabius in Londen waar landen van de internationale coalitie in de strijd tegen IS bijeenkwamen.

Volgens Koenders heeft Nederland al de nodige ervaring in het opsporen van mogelijke rekruten voor terroristische organisaties. "Dankzij deze ervaringen kunnen we als Nederland onze actieve bijdrage nu ook binnen de internationale coalitie uitbouwen", aldus de minister.

Rode Kruis wil af van Mappa Mondo-huizen

Het Rode Kruis wil zijn Mappa Mondo-huizen kwijt en zoekt overnamekandidaten. In die huizen krijgen kinderen met een levensbedreigende of chronische ziekte gespecialiseerde hulp. De huizen, in Rijswijk, Wezel en Waalre, zijn bedoeld als tijdelijke woon- of logeeradres. De hulporganisatie begon in 1994 met Mappa Mondo.

De huizen kwamen er omdat er een gebrek was aan goede zorg voor kwetsbare kinderen die 24-uurszorg nodig hadden en niet in ziekenhuizen konden blijven. Nu zijn er genoeg andere mogelijkheden om die kinderen op te vangen, zegt het Rode Kruis.

Die hulp past daarom nu minder goed bij het Rode Kruis als noodhulporganisatie. Bij de drie huizen van Mappa Mondo werken vijftig mensen. Uitgangspunt is dat de nieuwe partij al die werknemers overneemt. De komende maanden gaat het Rode Kruis op zoek naar overnamekandidaten.

Mogelijke miljoenenfraude met pgb's

Zorginstelling Me Care uit Nieuwegein heeft mogelijk voor twee miljoen euro gefraudeerd met pgb's (persoonsgebonden budget) van cliënten. Zorgverzekeraar Achmea heeft donderdag berichtgeving daarover van RTV Utrecht bevestigd.

Volgens een woordvoerster van Achmea is er momenteel een vermoeden van fraude door de instelling die zich bezighield met onder meer probleemjongeren. De zorginstelling had namens 46 cliënten pgb's aangevraagd, maar dit geld zou niet goed besteed zijn. De oud-cliënten van de zorginstelling moeten de pgb's nu terugbetalen aan het zorgkantoor, liet de zegsvrouw weten. Volgens haar loopt er een onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar de zaak.

Mensen die zorg nodig hebben kunnen aanspraak maken op een persoonsgebonden budget. Zij kunnen de aanvraag hiervan aan een instelling overlaten.

Hamilton heeft geen haast met contractverlenging

Lewis Hamilton verlengt voorlopig zijn contract bij het Formule 1-team Mercedes niet. De regerend wereldkampioen heeft een verbintenis die eind dit jaar afloopt, maar over verlenging hiervan is nog niet gesproken, zo heeft de Brit aan Sky Sports laten weten.

Hamilton: "De teamleiding en ik hebben sinds de laatste race nog niet met elkaar gesproken over een mogelijke verlenging van mijn contract. Daar is wat ons betreft ook geen enkele noodzaak toe. Het team heeft al te kennen gegeven met mij door te willen gaan en andersom is dat evengoed het geval. We maken ons er daarom nog niet al te druk om. Bovendien vertrouw ik erop dat het team niet met andere partijen praat, net zoals ik dat ook niet doe."

Afgelopen seizoen zette Hamilton het kampioenschap na een titanengevecht met Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg naar zijn hand. De Brit wil zijn titel verlengen, maar hij heeft meer doelen gesteld. "Ik heb afgelopen jaar acht races niet weten te winnen, dus daar ligt enige ruimte voor verbetering. Dat wil echter niet zeggen dat ik mijn benadering op wat voor manier dan ook zal veranderen, anders dan dat ik weer een extra jaar wijsheid en ervaring rijker ben."

Dowsett stelt poging werelduurrecord uit na valpartij

Alex Dowsett heeft zijn aanval op het werelduurrecord uitgesteld. De Britse wielrenner zou op 27 februari in Londen een poging wagen maar die gaat door een blessure niet door. De coureur van de Spaanse ploeg Movistar kwam vorige week tijdens de training ten val en brak daardoor een sleutelbeen.

Na de operatie ging Dowsett er nog van uit op tijd fit te zijn, donderdag kwam hij in overleg met de teamleiding op andere gedachten. Het is te riskant en niet realistisch toch te rijden op de geplande datum; een nieuwe is nog niet geprikt.

"Ik baal hier goed van", zei Dowsett. "Ik heb nog nooit zo hard gewerkt voor iets. Het is een vette tegenvaller en een gemiste kans om dit te moeten besluiten. Ik ga nu werken aan optimaal herstel voor het wegseizoen en een andere kans op het 'perfecte uur'."

Perica neemt afscheid bij NAC Breda

Aanvaller Stipe Perica heeft donderdag afscheid genomen bij NAC Breda. De negentienjarige Kroaat hoopt zijn loopbaan in Italië te vervolgen. Chelsea, de Engelse club die over zijn transferrechten beschikt, wil hem waarschijnlijk opnieuw verhuren.

Perica hoopt bij zijn nieuwe club op een basisplaats te kunnen rekenen. Bij NAC Breda was hij daarvan niet meer verzekerd, mede door de tussentijdse komst van Guyon Fernandez. Door het vertrek van Perica komt er een bescheiden bedrag vrij bij NAC Breda om eventueel nog versterking te halen.

Van Gaal heeft Van Persie terug

Robin van Persie kan vrijdagavond in de vierde ronde van de FA Cup zijn rentree maken bij Manchester United. De aanvaller is hersteld van een enkelblessure, die hij eerder deze maand opliep in het verloren thuisduel met Southampton (0-1). Hij miste daardoor de uitwedstrijd afgelopen weekeinde tegen Queens Park Rangers (0-2).

Ook verdediger Luke Shaw is weer beschikbaar voor coach Louis van Gaal, die met zijn peperdure formatie aantreedt tegen het bescheiden Cambridge. Die club komt uit op het vierde Engelse profniveau.

Van Gaal wilde donderdag nog niets zeggen over zijn opstelling. "Dat doe ik ook voor deze wedstrijd pas een uurtje voor het begin van het duel. Ik verbaas me daarom over alle berichten over doelman Victor Valdes, die zijn debuut zou maken bij ons. Ik weet niet waar de media dat vandaan hebben."

Wereldprimeur gemengd torenspringen in Eindhoven

De Diving Cup in Eindhoven (5-8 februari) heeft dit jaar het synchroon torenspringen voor gemengde duo's als primeur. De wereldbond FINA beschouwt deze nieuwe discipline sinds kort als officieel wedstrijdonderdeel, niet alleen op het 10 meterplatform maar ook op de 3 meterplank.

"Voor ons een mooi moment het als eerste uit te proberen", zei toernooidirecteur Nick Adriaans donderdag. Hij heeft inschrijvingen binnen van gemengde paren uit Egypte, Nederland, België, Duitsland en Noorwegen.

In totaal hebben 243 schoonspringers en -springsters uit twintig landen zich aangemeld voor het evenement. Voor de nationale selectie, gevormd door Yorick de Bruijn, Joey van Etten, Thijs Jansman, Inge Jansen, Uschi Freitag en Celine van Duijn, is het de eerste kans op kwalificatie voor EK (Rostock) en WK (Kazan).

De Kruijf blij met aanstelling volleybalcoach Guidetti

Robin de Kruijf is blij met de aanstelling van Giovanni Guidetti als nieuwe bondscoach van de volleybalvrouwen. De aanvoerster van Oranje werkt ook bij de Turkse club Vafibank met de Italiaanse trainer samen. "Het is geweldig dat ik naast mijn club ook bij het nationaal team met Giovanni kan gaan werken", liet ze vanuit Turkije weten.

"Hij is een topcoach van wie ik iedere dag nog veel leer. Ik kijk er naar uit dat ik twaalf maanden met hem kan werken. Ik ben ervan overtuigd dat we met hem als coach veel kunnen gaan bereiken. Het wordt een fantastische zomer."

Na het teleurstellende WK bleek de chemie tussen de Nederlandse speelsters en bondscoach Gido Vermeulen verdwenen. De vrouwen wilden een coach met een echte 'winnaarsmentaliteit'.

Ciman vanwege autistische dochter naar Canada

De Belgische voetballer Laurent Ciman zet zijn loopbaan voort bij Montreal Impact, een ploeg die uitkomt in de Amerikaanse competitie MLS. De international vertrekt niet uit financieel oogpunt bij Standard Luik, maar om privéredenen. Zijn dochtertje, dat autistisch is, kan in Canada beter worden verzorgd.

De 29-jarige verdediger heeft voor drie jaar getekend in Montreal. "Standard heeft iets uitzonderlijks gedaan door mij te laten vertrekken", zei Ciman donderdag. "Toen ik bij de directie kwam om over een vertrek te spreken, stond ik daar niet als speler, maar als vader. Zij begrepen dat."

Ciman, vorig jaar met België actief op het WK, speelt zondag zijn laatste wedstrijd voor Standard, dat het dan opneemt tegen Anderlecht.

Beurs reageert goed op besluit ECB

De Europese beurzen zijn donderdag fors hoger gesloten nadat het nieuw aangekondigde opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank niet teleurstelde. De AEX won anderhalf procent op 447,77 euro. Ook de omringende beurzen sloten fors hoger. De euro verloor juist aan kracht en werd tegenover de dollar 1,8 procent lager verhandeld op 1,1413.

De ECB zal vanaf maart maandelijks voor zestig miljard euro aan obligaties opkopen, waaronder staatsobligaties.

In de AEX werden 21 fondsen hoger verhandeld tegenover slechts vier fondsen lager. Koplopers waren Fugro, Philips en Randstad met net geen drie procent koerswinst. De enige serieuze daler was Gemalto met een dagverlies van 2,7 procent na een negatief analistenrapport van Goldman Sachs. Een nieuwe opdracht voor het Franse LeKiosk veranderde daar niets aan. Heineken sloot een half procent lager.

In de AMX koerste Imtech maar liefst 9,2 procent hoger na melding van een omvangrijke opdracht van Volkswagen. Financiële details gaf Imtech niet vrij. Aperam won 4,7 procent. De verliezen bleven bepekt tot minder dan een procent, met uitzondering van TomTom, dat 1,2 procent aan beurswaarde verloor.

Bij de kleinere fondsen vielen Ballast Nedam en Telegraaf Media Groep op met dagverliezen van bijna 2,5 procent.

Hollande ontvangt nabestaanden in Elysée

President François Hollande ontvangt zondag in het Elysée, het presidentieel paleis, nabestaanden van de zeventien mensen die twee weken geleden het leven verloren bij de aanslagen in Parijs. Ook mensen die toen gewond raakten en hulpverleners zijn welkom, meldden Franse media donderdag. Het is ook de bedoeling dat de nabestaanden ervaringen met elkaar uitwisselen.

De ontvangst in het paleis begint om 11.00 uur en duurt tot en met 14.00 uur. Aanvankelijk zou er in Parijs een nationale herdenking plaatsvinden, maar niet iedereen voelde voor de uitgekozen plek: de Invalides. Daar staan musea en monumenten die alle herinneren aan de militaire geschiedenis van Frankrijk, zoals het Musée de l'Armée en de Dôme des Invalides, waar Napoleon begraven ligt.

Negers willen verbod film Michiel de Ruyter

Hoewel de film Michiel de Ruyter volgende week in première gaat, wil een linkse actiegroepering een van de duurste Nederlandse films ooit verbieden. Er komen namelijk geen negerslaven in voor.

De groep noemt zich 'Michiel de Rover' en heeft zich verenigd op Facebook. En het is de zeurpieten menens. Volgens hen is een van de grootste Nederlandse helden aller tijden namelijk een regelrechte schurk.

Zo heeft de beste man een actieve rol gespeeld in de slavernij. En juist dat aspect komt niet voor in de avonturenfilm. Genoeg om te roepen om een verbod, want alles wat leuk is in Nederland, past niet in het straatje van de jankerds.

Geen middel zal worden geschuwd om een verbod op de film af te dwingen. Maandagavond om 7 uur zullen zij een protestactie gaan houden. Kom je ook?

 

Vakbond legt zich niet neer bij loonoffer V&D

Vakbond CNV wil zich niet neerleggen bij het salarisoffer dat V&D maandag voor zijn personeel aankondigde. De bond beraadt zich op stappen tegen de warenhuisketen. Volgens onderhandelaar Martijn den Heijer van CNV Dienstenbond moet hierbij niet worden gedacht aan een staking, maar meer aan een gang naar de rechter. De bond kan de medewerkers hierin bijstaan.

Donderdag hadden de bonden een gesprek met de directie van V&D. Ondanks de storm van protest en kritiek is die niet van plan om ook maar iets van de rigoureuze maatregelen voor haar personeel terug te nemen, zegt Den Heijer. Ook wil het concern volgens hem geen enkele garantie geven over werkzekerheid.

"Komende week leggen we onze oren te luisteren bij de medewerkers om ons op vervolgstappen te beraden", aldus de vakbondsman.

V&D wil snijden in de kosten om beter te kunnen concurreren met nieuwe aanbieders en de groeiende onlinemarkt. Alle circa vijfduizend werknemers moeten daarom salaris inleveren. Het gaat om 'een structurele salarisbijdrage van 5,8 procent' die per 1 februari wordt doorgevoerd. V&D schrapte maandag verder vijftig van de 450 arbeidsplaatsen op het service center in Amsterdam.

Obama ontvangt Netanyahu niet

De Amerikaanse president Barack Obama zal de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet ontvangen wanneer die in maart Washington bezoekt. Volgens een woordvoerster van het Witte Huis is het een al langer bestaand gebruik om geen staatshoofden of kandidaten te ontvangen vlak voor hun verkiezingen; in Israël staan half maart verkiezingen gepland.

Netanyahu komt in Washington onder andere een gezamenlijke zitting van het Congres toespreken. Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner heeft Netanyahu daarvoor uitgenodigd zonder de regering-Obama te consulteren. Obama en Netanyahu liggen elkaar niet.

Netanyahu heeft de uitnodiging van Boehner aanvaard. De toespraak zal hem in de gelegenheid stellen 'president Barack Obama, het Congres en het Amerikaanse volk te bedanken voor hun steun aan Israël', zo liet de Israëlische premier donderdag weten.

De voorzitter van de Democratische minderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, noemt het bezoek van Netanyahu 'ongepast'. Zij denkt dat Boehner en de Republikeinen het bezoek willen gebruiken om aan te dringen op aanvullende sancties tegen Iran, net nu de onderhandelingen met Teheran over beperking van het Iraanse atoomprogramma in de eindfase komen.

Vrouw bovenop is gevaarlijk

Gratis en geheel kosteloze tip voor de zeldzame Fok!ker die het geluk heeft wel eens seks te hebben: wees voorzichtig met 'standje rodeo'. Deze is namelijk verantwoordelijk voor iets minder dan de helft van alle penisbreuken.

Bij dit standje ligt het mannetje lekker op zijn ruggetje en berijdt het vrouwtje haar partner als een amazone die haar eerste paardrijles krijgt.

Onkundig gebruik van dit prettige standje kan echter leiden tot een penisbreuk. Een ander succesnummertje is 'op z'n hondjes', zoals het in de volksmond heet. Deze variant is goed voor 29 procent van alle gevallen. Wie echter denkt dat de veelgehanteerde 'missionarispositie' veiliger is, komt bedrogen uit: 21 procent van de penisbreuken komt voort uit dit klassieke, doch tijdloze standje.

De rest van de breuken worden veroorzaakt door onhandige en ingewikkelde standjes zoals de Hongaarse Schaar (ik moest 'm even googelen).

Deze opmerkelijke bevindingen komen voort uit een onderzoek onder drie verschillende ziekenhuizen in de stad Campinas te Brazilië. Het onderzoek heeft dertien jaar geduurd.

Kabinet Jemen treedt af

Het kabinet van Jemen heeft zijn ontslag aangeboden, heeft een Jemenitische regeringswoordvoerder donderdag meegedeeld.

In een verklaring op zijn officiële Facebook-pagina laat premier Khaled Bahah weten dat hij zijn ambt onder 'zeer gecompliceerde omstandigheden' vervulde. Hij zegt nu af te treden om 'niet te worden meegetrokken in een afgrond van onconstructief beleid dat niet op de wet berust'. "Wij willen geen deel uitmaken van er gebeurt of gaat gebeuren", voegt hij eraan toe.

Bahah's kabinet van technocraten werd in november gevormd als onderdeel van een door de Verenigde Naties tot stand gebracht vredesakkoord, nadat sjiitische Houthi-rebellen in september de hoofdstad Sanaa onder de voet hadden gelopen. De rebellen zijn deze week opnieuw in actie gekomen en houden president Abed Rabbo Mansour Hadi min of meer gevangen om politieke concessies af te dwingen.

Opnieuw banen weg bij The Greenery

The Greenery, een handelsonderneming die in handen is van een coöperatie van telers van groente en fruit, schrapt dit jaar opnieuw banen. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat er zestig tot 65 arbeidsplaatsen verloren gaan, voornamelijk op het hoofdkantoor.

Vorig jaar schrapte The Greenery al 350 van de 1645 banen, verspreid over de hele organisatie. Door die reorganisatie sloot het groente- en fruitbedrijf 2014 al met een 'aanmerkelijk verbeterd nettoresultaat' af. Maar de onderneming had wel last van moeilijke en sterk wisselvallige marktomstandigheden. En daar komt dit jaar waarschijnlijk geen verandering in.

De helft van de plekken die nu verdwijnen betreft tijdelijke arbeidscontracten die niet zullen worden verlengd. Uiteindelijk gaan ongeveer dertig vaste banen verloren.

The Greenery is het grootste groente- en fruitbedrijf van Nederland.

Kassa voor het Rijk na verkoop vastgoed

Het Rijk heeft vorig jaar bijna 240 miljoen euro binnengehaald door onder meer overtollig vastgoed van de hand te doen en grond te verhuren. Het gaat onder meer om de verkoop van oude gevangenissen, kantongerechten, kantoorgebouwen, een kazerne, jachthaven en een oude defensiebunker.

Er werden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 27 gebouwen of complexen verkocht voor in totaal 125 miljoen euro. Daar komt dit jaar waarschijnlijk nog achttien miljoen euro bij voor vier grote kantoorgebouwen die in 2014 al onder voorwaarden zijn verkocht.

Verder is veel grond verhuurd voor bijvoorbeeld agrarische doeleinden en voor de plaatsing van windmolens. Dat leverde bijna negentig miljoen euro op. Ook werd grond geruild. De verkoop van zand, grind en schelpen leverde ruim vijftien miljoen op en de veiling van huurrechten van tankstations langs rijkswegen bracht ruim zeven miljoen euro in het laatje.

Het begin van Kirby and the Rainbow Curse

Kirby is kleiig en keert terug voor een nieuw avontuur voor de Wii U. In Kirby and the Rainbow Curse is het de bedoeling dat je Kirby helpt door het level te komen door middel van je stylus. 

In Japan is de game al uit, maar wij moeten nog even geduld hebben totdat Nintendo een releasedatum verklapt. Wil je weten wat je mist? Kijk dan hieronder hier naar de hoe het allemaal begint voor het roze hoopje klei.

Dopingarts Leinders reageert laconiek

De Belgische arts Geert Leinders heeft laconiek gereageerd op zijn levenslange schorsing door een Amerikaans sporttibunaal. "Als geneesheer beschouw ik mezelf in deze zaak onschuldig. Ik heb reeds drie jaar geleden besloten om nooit meer als ploegdokter in het wielrennen actief te zijn", meldde hij aan de NOS.

Leinders kreeg donderdag van de Amerikaanse, Nederlandse en Deense dopingautoriteiten te horen dat hij voor het leven is geschorst, omdat hij als teamarts doping heeft verstrekt aan wielrenners van de Nederlandse Rabobankploeg.

Het is niet duidelijk of de voormalig ploegarts, wiens naam opdook in het Amerikaans onderzoek naar doping in 2012, in beroep gaat tegen de zware straf. "Wielrennen is een afgesloten hoofdstuk voor de heer Leinders. Over de zaak hebben we nu verder geen nieuws over bijvoorbeeld een eventueel beroep. Daarvoor willen we eerst met Leinders overleggen", aldus zijn advocaat Kristof De Saedeleer.

Koeman blijft zoeken in eredivisie

Coach Ronald Koeman is voorlopig even uitgewinkeld in de eredivisie. De succesvolle trainer van Southampton sluit echter niet uit dat hij komende zomer opnieuw enkele spelers uit de Nederlandse competitie zal aantrekken. "Ik heb verscheidene jonge voetballers op het oog. Niet voor nu, maar voor het nieuwe seizoen", zei de oud-international donderdag.

Koeman haalde in zijn eerste jaar in de Premier League onder anderen Graziano Pellè (ex-Feyenoord), Dusan Tadic (ex-FC Twente), Toby Alderweireld (onder meer ex-Ajax) en Eljero Elia (onder meer ex-FC Twente) naar Southampton. De voormalige spelers uit de eredivisie doen het goed bij de Engelse club. Mede daardoor krijgt Koeman in Engeland (ook) veel complimenten voor zijn transferbeleid.

Koeman speelt zaterdag met Southampton in de vierde ronde van de FA Cup thuis tegen Crystal Palace.

Het Einde der Tijden is nabij

Het Einde der Tijden is nabij. Letterlijk. De Doemdagklok is vandaag van vijf voor twaalf naar drie voor twaalf gezet.

De Doemdagklok is een symbolische klok die aangeeft hoe dichtbij de mensheid zich bij een kernramp bevindt. Deze klok is in 1947 bedacht en wordt sindsdien bijgehouden door de Universiteit van Chicago.

In 2012 werd de Doemdagklok nog verzet naar 11.55 uur, maar nu is deze dus op 11.57 uur gezet. En hoe dichter bij 12.00 uur, hoe dichterbij de totale wereldvernietiging. Het Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) die de klok voor de voornoemde universiteit bijhoudt, zegt tot het verzetten te zijn gekomen wegens de verhoogde terreurdreiging en een op hande zijnde kernoorlog met Noord-Korea en Iran.

Het is voor het eerst sinds 1984 dat de Doemdagklok zo dichtbij de 12 staat. In dat jaar beleefde de Koude Oorlog zijn hoogtepunt.

Kernoorlog nabij, we gaan allemaal dood!

Eerste autorit Ed Sheeran bij Top Gear

Ed Sheeran heeft voor het eerst achter het stuur van een auto gezeten, ook al heeft de zanger geen rijbewijs. Hij reed woensdag voor het programma Top Gear over een racecircuit, zo weet Irish Mirror.

De ster van Thinking Out Loud vroeg zijn Twittervolgers om hem veel succes te wensen, omdat hij nog nooit een auto had bestuurd. Na wat instructies van de Second White Stig, een mysterieus personage uit het Britse televisieprogramma dat zijn helm altijd op houdt, mocht Sheeran dan eindelijk rijden. In een automaat, wel te verstaan.

Toch verliep zijn eerste rit niet helemaal vlekkeloos. De singer-songwriter vloog flink uit de bocht en belandde in de berm. Na een aantal hobbelende meters wist hij de auto weer op het circuit te krijgen. Hij raakte niet gewond en stapte even later lachend uit de auto.

Een beeldfragment van Sheerans rit is op YouTube te zien. De aflevering van Top Gear waar Eds rijkunsten te bewonderen zijn, komt zondag op de BBC.

President Argentinië: Dood aanklager geen zelfmoord

De Argentijnse president Cristina Fernandez heeft donderdag gezegd dat zij ervan 'overtuigd' is dat aanklager Alberto Nisman geen zelfmoord heeft gepleegd.

In een brief die door het staatspersbureau Telam werd verspreid, laat Fernandez weten dat alle vragen over de dood van Nisman 'zijn omgezet in zekerheid. De zelfmoord (daar ben ik van overtuigd) was geen zelfmoord."

Maandag schreef Fernandez nog dat zij geloofde dat Nisman zichzelf van het leven had beroofd.

De 51-jarige officier werd zaterdagavond dood in de badkamer van zijn flat gevonden met een kogel in zijn hoofd. Vier dagen daarvoor had hij aan een rechter een rapport van 289 bladzijden overhandigd waarin hij beweerde dat Fernandez in het geheim een deal had gesloten om te verhinderen dat Iraanse functionarissen zouden worden vervolgd voor de bomaanslag in 1994 op het grootse joodse culturele centrum in Argentinië. Over zijn bevindingen zou hij maandag door de Argentijnse volksvertegenwoordiging worden gehoord.

In de brief van donderdag ontkent Fernandez de beschuldigingen van Nisman.

Vivian Fein, de leider van het onderzoek naar de dood van Nisman, liet maandag weten dat er geen aanwijzingen waren dat iemand anders bij diens dood betrokken was. De deur van zijn flat was van binnen op slot gedraaid en er waren geen sporen van braak.

Familie en vrienden van Nisman wezen de conclusies van Fein meteen van de hand. De slotenmaker die de deur van het appartement had geopend zei dat de deur niet helemaal in het slot zat. Onderzoekers onthulden ook dat er nog een andere ingang was.

Nisman deed tien jaar onderzoek naar de bomaanslag, die aan 85 mensen het leven kostte. Hij liet geen afscheidsbrief achter en op zijn hand werden geen kruitsporen aangetroffen. Verder wekte de snelle aanwezigheid van minister van nationale veiligheid Sergio Berni bevreemding, omdat hij een regeringsfunctie heeft en niet bij de rechterlijke macht zit.

Rutte: Europa moet opener

De Europese Unie moet zeer open zijn over nieuwe vrijhandelsverdragen met andere landen. Dat zei premier Mark Rutte donderdag in een paneldiscussie op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

Brussel onderhandelt momenteel achter gesloten deuren met de Verenigde Staten over een dergelijk handelsakkoord. Europese burgers en organisaties hebben daarover onlangs massaal hun ongenoegen geuit. Het kabinet is voorstander van het verdrag met Washington. Rutte zei dat het van belang is om de burgers goed te informeren over de voor- en nadelen van zon verdrag. De Europese Commissie heeft onlangs al wel een reeks documenten openbaar gemaakt over de onderhandelingen met de VS.

ECB vermindert eigen 'vuurkracht' met besluit

De Europese Centrale Bank (ECB) snijdt zichzelf mogelijk in de vingers met het donderdag aangekondigde opkoopprogramma van staatsobligaties. Voor het besluit was een compromis nodig, waardoor nationale overheden een groot deel van de risico's dragen. Volgens de Tilburgse hoogleraar economie Harald Benink vermindert dit de 'vuurkracht' van de ECB bij toekomstige reddingsoperaties.

In 2012 kondigde ECB-president Mario Draghi het zogenoemde OMT-programma aan. Dat houdt in dat als een land in de problemen komt en daardoor geen geld meer kan lenen, de ECB te hulp kan schieten door staatsobligaties van dat land op te kopen. Tot nu toe is dit nog nooit nodig geweest. Maar de opmerking van Draghi dat hij 'er alles aan zal doen' om de euro overeind te houden, gaf de financiële markten toen de nodige rust.

Nu lijkt het er echter op dat wanneer de ECB staatsobligaties opkoopt, de risico's daarvan weer grotendeels bij de betreffende overheden komen te liggen. "Dus als Italië in de problemen komt, ligt het risico van de reddingsoperatie ook weer bij de Italiaanse overheid", redeneert Benink. Het OMT-programma is daarmee in zijn beleving een stuk minder krachtig geworden.

Het idee achter de nieuwe maatregelen is dat de ECB geld in de Europese economie pompt om deze en daarmee de inflatie in de eurozone te stimuleren. In hoeverre dit lukt hangt volgens de hoogleraar vooral af van waar het geld van de centrale bank terechtkomt.

Als er via het opkoopprogramma bijvoorbeeld vooral staatsobligaties bij pensioenfondsen weggekocht worden, dan blijft het geld in de financiële wereld. "Dan worden er vooral aandelen mee gekocht en dat heeft weinig zin."

Maar Benink heeft de indruk dat de ECB donderdag ook de mogelijkheid heeft geopend om geld te steken in Europese instituten als de Europese Investeringsbank (EIB). In dat geval kunnen er in heel Europa grote infrastructurele projecten mee worden gefinancierd en dat betekent wel een behoorlijke aanjager voor groei, aldus de econoom.

Onderzoek naar ouderbijdrage jeugd-ggz

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA) schort de ouderbijdrage voor de jeugd-ggz voorlopig niet op. Hij laat wel onderzoeken of mensen door de maatregel afzien van hulp. Want: "Het is natuurlijk niet zo dat een ouderbijdrage belemmerend zou moeten zijn voor het krijgen van hulp."

Oppositiepartijen SP, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks wilden deze eigen bijdrage in elk geval laten vervallen zolang dat onderzoek loopt. Maar de staatssecretaris wil dat niet, gaf hij donderdag te kennen in overleg met de Tweede Kamer.

Door de nieuwe jeugdwet, die 1 januari is ingegaan, wordt nu ook een ouderbijdrage gevraagd als kinderen psychiatrische zorg krijgen en niet meer thuis wonen. De bijdrage is bedoeld als tegemoetkoming in de dagelijkse kosten van levensonderhoud.

Ruim zeventien miljoen bezoekers in Amsterdam

Amsterdam heeft afgelopen jaar ongeveer 17,3 miljoen bezoekers ontvangen. Dat is meer dan in 2013, toen de hoofdstad zestien miljoen bezoekers verwelkomde. Dat blijkt uit de Amsterdam City Index, een jaarlijks onderzoek van de ondernemersvereniging in de Amsterdamse binnenstad waarvoor dertig trends worden belicht.

Het aantal bezoekers aan de hoofdstad zit al jaren in een opgaande lijn. In 2005 kwamen er nog 10,9 miljoen mensen naar de stad. De laatste jaren trekken onder meer musea, attracties, festivals en evenementen veel bezoekers uit binnen- en buitenland. Alleen al het Rijksmuseum in Amsterdam zag afgelopen jaar een recordaantal van ruim 2,4 mensen langskomen.

Recordaantal neushoorns gestroopt in Zuid-Afrika

Stropers hebben in 2014 maar liefst 1215 neushoorns gedood in Zuid-Afrika, een nieuw record. Het is een toename van 21 procent vergeleken met een jaar eerder, zei minister van milieu Edna Molewa donderdag.

Zuid-Afrika is het land met de meeste neushoorns ter wereld. De hoorns zijn goud waard op de Aziatische zwarte markt, waar ze zowel als statussymbool als medicijn worden gezien. De hoorns zijn gemaakt van keratine, een eiwit dat ook voorkomt in haren en nagels bij mensen.

Ondanks intensieve pogingen de stroperij tegen te gaan worden de neushoorns steeds verder in het nauw gedreven. Volgens Traffic, een organisatie die de handel in bedreigde diersoorten monitort, ondermijnen corruptie, internationale conflicten en vertragingen bij het vervolgen van smokkelaars de pogingen van de Zuid-Afrikaanse regering stroperij tegen te gaan.

Rechter past kinderrechtenverdrag vaker toe

Nederlandse rechters hebben steeds meer oog voor kinderrechten. Ze passen het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) steeds vaker toe. Dat hebben onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) vastgesteld.

Sinds 2012 haalden rechters het verdrag ruim 650 keer aan, zo bleek donderdag uit de inventarisatie van de UvA-onderzoekers. In de tien jaar ervoor werd het verdrag duizend keer toegepast. Volgens de onderzoekers geniet het verdrag, waarvan Nederland sinds 1995 lid is, onder rechters steeds meer bekendheid.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Verdragsstaten zijn namelijk verplicht eens in de vijf jaar te rapporteren over in hoeverre het verdrag wordt toegepast.

Witcher-MOBA nu gelanceerd

CD Projekt RED heeft woord gehouden. In samenwerking met Fuero Games hebben ze een multiplayer online battle arena (MOBA) gemaakt van de Witcher voor iOS en Android. The Witcher Battle Arena is nu verkrijgbaar.

Twee teams van drie helden spelen tegen elkaar in de Conquest-mode. Je kan kiezen uit negen helden, oude bekenden van het Witcher-verhaal. Er zijn twee maps, te weten Nilfgaardian Arena en de  Korath Desert.

Samen met Fuero Games richt CD Projekt RED zich nu op meer helden, maps en gamemodi.

'Knot ging niet akkoord met ECB-besluit'

DNB-president Klaas Knot heeft donderdag niet ingestemd met het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de aankoop van staatsobligaties in te zetten als wapen tegen de lage inflatie in de eurozone. Dat meldde De Telegraaf op basis van ingewijden.

Knot zou samen met vier andere ECB-bestuurders niet akkoord zijn gegaan met de nieuwe stimuleringsmaatregelen. Daarbij wordt de komende anderhalf jaar zo'n 1100 miljard euro in de Europese economie gepompt, hoofdzakelijk via de aankoop van staatsobligaties.

ECB-president Mario Draghi liet in een toelichting weten dat de steun voor het plan binnen het ECB-bestuur zo duidelijk was, dat er geen formele stemming nodig was om te zien of een meerderheid akkoord ging. Hij liet echter ook weten dat er geen unanieme steun was. Daarbij noemde hij zoals gebruikelijk geen namen van tegenstanders.

Behalve om Knot ging het volgens De Telegraaf om de Duitsers Jens Weidmann en Sabine Lautenschläger, de Est Ardo Hansson en de Oostenrijker Ewald Nowotny. Hun tegenstand zou zijn gebleken uit hun bijdrage in de vergadering.

Scholieren zijn steeds braver

Er zijn het afgelopen schooljaar minder leerlingen geschorst of weggestuurd van school. In het jaar 2013-2014 schorsten middelbare scholen 4835 leerlingen. 555 scholieren maakten het zo bont dat ze helemaal van school zijn gestuurd. Ten opzichte van 2012-2013 zijn er vorig schooljaar tien procent minder leerlingen geschorst en zeven procent minder weggestuurd. Dat meldt de Onderwijsinspectie donderdag.

Lichamelijk geweld tegen medeleerlingen, een grote bek tegen een leraar en storend gedrag in de les zijn de meest voorkomende redenen voor een schorsing of verwijdering.

Jongeren krijgen eigen boekenweek

Om jongeren van vijftien tot en met achttien jaar weer aan het lezen te krijgen, komt er voor deze groep een eigen literair evenement. Van 23 tot en met 29 maart is er de Literatour, een nieuwe campagne voor jongeren 'die leesplezier vooropstelt en middelbare scholieren helpt een boek te vinden dat bij hen past'. Dat maakte de stichting CPNB donderdag bekend.

Tijdens deze 'Boekenweek voor jongeren' bezoeken jonge schrijvers middelbare scholen om in gesprek te gaan met leerlingen en hen te inspireren met leesplezier. Dit jaar gaan onder anderen Gideon Samson, Mano Bouzamour, Lydia Rood, Ernest van der Kwast en Daniëlle Bakhuis op tournee langs verschillende scholen. Ook kunnen jongeren op vertoon van hun CJP Cultuurkaart in de boekwinkel vijf euro korting krijgen op een van de 25 geselecteerde titels en kunnen ze met een online-instrument uitvinden welk boek het beste bij ze hoort.

Daarnaast wordt tijdens de week de Dioraphte Literatour Prijs bekendgemaakt en uitgereikt. Er zijn twee juryprijzen (voor een Nederlandstalig boek en een vertaald boek) en een publieksprijs. Voor die laatste prijs kunnen jongeren via internet stemmen op hun favoriete boek. De drie winnaars ontvangen ieder een bedrag van vijftienduizen euro.

Literatour richt zich op 788 duizend Nederlandse jongeren van vijftien tot en met achttien jaar. Volgens de CPNB staat hun leesgedrag onder druk, waardoor de geletterdheid afneemt. "Wie regelmatig leest, gaat beter en daardoor automatisch vaker lezen."

Literatour is een project van de CPNB met enkele andere organisaties, waaronder de Stichting Lezen en CJP.

Beerens hervat groepstraining

Roy Beerens heeft donderdag voor het eerst sinds zijn zware enkelblessure weer met de selectie van Hertha BSC meegetraind. De 27-jarige Nederlandse vleugelaanvaller, die vorig jaar door de club uit Berlijn werd overgenomen van AZ, scheurde half december in de Bundesligawedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (4-4) een gewrichtsband.

Na een periode van gedwongen rust oefende Beerens al weer voor zichzelf, los van de groep. Hertha bereidt zich in de Turkse plaats Belek voor op de tweede helft van de competitie.

Nieuwe Friese spellingchecker op internet

Op www.taalweb.frl gaat op 2 februari een nieuwe website in de lucht die iedereen wil helpen die in het Fries schrijft. Er staat onder meer de nieuwste versie op van de spellingchecker (Staveringshifker). Taalweb Frysk is een van de honderd pioniers die de nieuwe .frl-extensie gebruiken.

Dit heeft de Fryske Akademy donderdag gemeld. Die doet wetenschappelijk onderzoek op het terrein van de Friese taal. De Fryske Akademy laat tevens weten dat enkele wijzigingen in de spelling van het Fries naar verwachting volgende week officieel van kracht worden, door een verordening van de provincie Fryslân. Op de website van de Fryske Akademy kan nu al worden kennisgemaakt met wat er verandert in de Friese spelling.

Voor de spellcheckers hier op FOK!: jullie hoeven je geen zorgen te maken dat je vervangen wordt. FOK! blijft in het Nederlands en spellen blijft een uitdaging. 

Nieuwe namen Concert at SEA bekend

Chef'Special, Orange Skyline en Rowwen Hèze treden op bij Concert at SEA op de Brouwersdam in Zeeland. Dit maakte de organisatie van het festival donderdag bekend.

Ook Matt Simons, Rondé, BADE, The Dirty Daddies, Wipneus & Pim en Liptease gaan spelen op de tiende editie van het festival. De line-up van Concert at SEA is met deze artiesten bijna compleet. "We zijn waanzinnig trots op de legendarische line-up van onze jubileumeditie. Een ideale combinatie van grote namen en te gekke nieuwe bands", vertelt Paskal Jakobsen, wiens band BLØF gastheer is van het festival.

Er staan veel bekende Nederlandse bands en artiesten op het Zeelandse festival dit jaar. Eerder werd al bekend dat Kensington, Racoon, Dotan, Miss Montreal en Typhoon optreden. Bezoekers kunnen ook genieten van Lenny Kravitz en Counting Crows, de twee grote internationale namen in de line-up.

Concert at SEA vindt plaats op 26 en 27 juni. De verkoop van de weekendkaarten is al begonnen. De dagkaarten voor het tweedaagse festival zijn vanaf maandag 2 februari te verkrijgen.

Zoons Mubarak op borgtocht vrij

De twee zoons van de afgezette Egyptische president Hosni Mubarak worden binnenkort op borgtocht vrijgelaten. Ze zullen nog wel worden berecht voor corruptie, maar ze mogen dat proces in vrijheid afwachten.

Wanneer Alaa en Gamal Mubarak precies vrijkomen zei de rechter donderdag niet. Volgens een bron bij de autoriteiten moet het openbaar ministerie eerst de tijd krijgen om te beslissen of het in beroep wil gaan tegen de beslissing.

Alaa en Gamal Mubarak werden veroordeeld omdat ze belastinggeld zouden hebben gebruikt om huizen van de familie op te knappen. Ze kregen vier jaar cel, maar het vonnis werd eerder deze maand teruggedraaid. Ook hun vader, die in de zaak drie jaar gevangenisstraf kreeg, krijgt een nieuw proces.

'Sigarettenpakje moet niet alleen eng zijn'

Wil je mensen van de sigaretten af krijgen, dan red je het niet met enge plaatjes alleen. Als rokers alleen maar met gruwelgebitten en grote gezwellen geconfronteerd worden, 'steken ze hun kop in het zand'. Dat zegt Carel Jansen, hoogleraar communicatie- en informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Jansen is gespecialiseerd in gezondheids- en angstcommunicatie.

Hij reageert op het voornemen van het kabinet om de verpakkingen van sigaretten en shag binnenkort voor 65 procent te laten bestaan uit waarschuwingsteksten en foto's van aandoeningen die door roken worden veroorzaakt. Ook wordt de minimumleeftijd voor de verkoop van elektronische sigaretten 18 jaar. Het kabinet praat vrijdag over deze voorstellen van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid (PvdA).

Iemand die alleen een akelig plaatje ziet op zijn sigarettenpakje, wordt daar misschien wel angstig van, maar hij kan met die angst nergens naartoe. Jansen: "Je moet tegelijk vertellen wat je kunt doen om dat enge effect te voorkomen." Er zou volgens Jansen ook een website of telefoonnummer op het pakje moeten staan, waar iemand terechtkan voor informatie over stoppen met roken. "Doe je dat niet, dan sluiten mensen zich af."

Verder moet er worden ingespeeld op de vatbaarheid van de roker. "Een plaatje van iemand met een enorm gezwel aan zijn keel, daarvan kan je denken: ik zie nooit iemand met zoiets", aldus Jansen. Het moet volgens de hoogleraar gaan om plaatjes waarbij een roker denkt: "O jee, dat geldt ook voor mij."

Ten slotte moet de boodschap het effect hebben dat mensen ervan overtuigd raken dat zij óók van het roken af kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld door voorbeelden te geven van mensen die van het roken af zijn gekomen.

Het Trimbos-instituut is op zich een voorstander van de plaatjes, maar vindt ook dat het daar niet bij moet blijven. Net als Jansen zou de organisatie graag zien dat op de pakjes tekst komt te staan waar de roker hulp kan vinden. Daarbij ziet Trimbos-instituut het liefst dat 'net als in Australië uniforme pakjes op de markt komen in een neutrale kleur'. Zo kunnen fabrikanten geen stoer of aantrekkelijk imago meegeven aan het roken.

Weer recordomzet in Bundesliga

De achttien clubs in de Bundesliga hebben in het seizoen 2013-2014 opnieuw een recordomzet geboekt, voor het tiende jaar op rij. In totaal ging er 2,45 miljard euro om in de belangrijkste Duitse voetbalcompetitie. Dat is een stijging van 12,9 procent.

Bayern München droeg ruim een vijfde (529 miljoen euro) bij aan het totaalbedrag. Dertien clubs rapporteerden winst, één meer dan in 2012-2013. Ze spendeerden gemiddeld 37 procent van de inkomsten aan salarissen. Dat is weinig in vergelijking met het Europees gemiddelde, 65 procent.

Ook in de tweede Bundesliga gaat het goed. De omzet groeide met 9,2 procent tot 458 miljoen. "Het Duitse profvoetbal heeft in recente jaren een financieel solide fundering gekregen waarop sportief gezien iets heel moois is gebouwd", zei Liga-directeur Christian Seifert donderdag bij de presentatie van het jaarverslag. "Ook de toekomst ziet er onveranderd florissant uit."

IMF blij met ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft donderdag een goed besluit genomen met de uitbreiding van zijn steunmaatregelen voor de Europese economie. Dat stelde de topvrouw van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, in een reactie.

Het besluit van de ECB om de komende anderhalf jaar ruim 1100 miljard euro in de economie te pompen, hoofdzakelijk via de aankoop van staatsleningen, zal de kosten voor kredieten verlagen, stelde Lagarde. Het gevaar dat de eurozone in een langdurige periode van bijzonder lage inflatie verzeild raakt, neemt volgens haar daardoor af. Het is nu van 'essentieel belang' dat overheden het ruime beleid van de ECB gebruiken om hun economie te versterken, gaf de Française verder aan.

Eerste megatruck op Vlaamse wegen

De eerste megatruck gaat rijden in Vlaanderen. Donderdag kregen bierbrouwer AB InBev en transportbedrijf NinaTrans de eerste vergunning voor de zogeheten ecocombi. De megatruck van maximaal 25,25 meter lang en zestig ton zwaar, gaat rijden tussen Heverlee en de Antwerpse haven.

In Nederland rijden al zeker duizend van deze grote vrachtwagens. Vlaanderen start nu met een proef. De criteria die Vlaanderen stelde aan deelnemers zijn zo zwaar dat van de meer dan tweehonderd aanvragen slechts zes bedrijven vergunningen kregen om met deze ecocombi's te mogen rijden.

Onomstreden zijn de megatrucks namelijk niet. Voorstanders prijzen de milieu- en logistieke voordelen, tegenstanders trekken die in twijfel en vrezen ook voor het weghalen van vervoer over het spoor of via het water door de supertrucks.

Caterham tussen hoop en vrees

De failliete Formule 1-renstal van Caterham is nog steeds op zoek naar een koper. "Zolang er mensen zijn die serieuze interesse tonen, draai ik de deur nog niet in het slot", zei bewindvoerder Finbarr O'Connell donderdag. "Ik ben nog altijd hoopvol dat Caterham in 2015 aan de start zal verschijnen."

Caterham kwam vorig jaar tijdens het seizoen in grote geldnood en moest acuut onder curatele. Het team miste de twee voorlaatste grandprixraces, maar kon dankzij een inzamelingsactie onder autosportfans en sponsors wel aan de laatste race in Abu Dhabi meedoen. De Brit Will Stevens en de Japanner Kamui Kobayashi bestuurden de groene bolides. "De tent definitief sluiten kan altijd nog, maar er zijn nog steeds gegadigden die het team willen overnemen. Het is uiteraard wel kort dag", aldus O'Connell.

Formule 1-baas Bernie Ecclestone liet woensdag weten dat hij niet meer gelooft in de redding van Caterham. Hij zei wel dat hij had gesproken met een potentiële koper van Marussia, het tweede team uit de Formule 1 dat vorig jaar bankroet ging.

Bijna onmogelijke Super Mario World-glitch uitgevoerd

Glitches zijn meestal vervelend, maar kunnen soms ook in je voordeel gebruikt worden. Zo ondervond YouTuber Sethbling een glitch in Super Mario World waardoor hij net niet binnen 6 minuten het spel heeft uitgespeeld. Hij noemt hem dan ook de Credits Warp.

In het onderstaande filmpje wordt uitgelegd hoe de glitch werkt. Waar het in feite op neerkomt is dat hij in de broncode van Super Mario World heeft gezocht naar een manier om het spel zo snel mogelijk uit te spelen. Het is een behoorlijk technisch verhaal, maar zelfs zonder enige kennis is het machtig mooi om te zien er allemaal voor moet doen om de glitch te activeren. 

Volleybaldier Guidetti wil winnen met Oranje

Na een aantal magere jaren wil Giovanni Guidetti met de Nederlandse volleybalsters weer successen behalen. De ambitieuze 42-jarige trainer heeft zich tot doel gesteld om later dit jaar bij het Europees kampioenschap in eigen land met Oranje een medaille te veroveren. "Ik ken de geschiedenis van Oranje, maar die telt niet meer. Deze talentvolle speelsters hebben alles in zich om te winnen. Ik wil ze de juiste instrumenten aandragen om dit te leren. Ik geloof in de potentie van deze ploeg", zei Guidetti, die donderdag op spectaculaire wijze met een helikopter voor zijn presentatie in Apeldoorn arriveerde.

De Italiaan groeide op in een echte volleybalfamilie. Zijn vader schreef een toonaangevend boek over coaching. Op 5-jarige leeftijd ging hij als vanzelfsprekend zelf de zaal in, maar bleek al snel te klein te zijn om als speler succes te hebben. Guidetti legde zich daarom al op jonge leeftijd toe op het coachen. "Volleybal is mijn leven en mijn passie. Ik dank God dat ik mij iedere dag met volleybal bezig mag houden", zei hij bij zijn introductie. De afgelopen jaren had Guidetti de Duitse vrouwen onder zijn hoede met wie hij twee keer zilver haalde bij de Europese titelstrijd. Ondanks verschillende aanbiedingen koos Guidetti uiteindelijk voor Nederland omdat hij gelooft dat hij met Oranje successen kan halen.

De Italiaan staat met zijn speelsters het liefst zo veel mogelijk in de zaal. Hij traint gemiddeld vijf, zes uur per dag. "Ik ben zeker geen voorstander van een militair regime en te veel regels. Het moet voor de speelsters ook leuk zijn. Ik wil ze vooral helpen om het beste uit zichzelf naar boven te halen." Hij ziet daarbij ook een belangrijke rol weggelegd voor een mental coach. "Ik ga samen met de bond proberen de juiste persoon hiervoor te vinden. Je hebt te maken met jonge vrouwen in een kritische leeftijd. Deze steun is daarbij heel belangrijk."

Hij blijft zijn baan als bondscoach combineren met het trainerschap bij de Turkse club Vakifbank. Die duobaan ziet hij niet als belemmering. "Dat is tegenwoordig heel normaal en ik kom de speelsters bij de diverse clubs ook regelmatig tegen." De bond zal in overleg met Guidetti een assistent-coach aanstellen die in de winter de taken waarneemt.

Meisje gewond na steekpartij bij school

In de buurt van een school aan het Johan Braakensiekhof in de Amsterdamse wijk Slotervaart is donderdagmiddag een meisje in haar rug gestoken. Zij is gewond naar het ziekenhuis gebracht, meldde een woordvoerster van de politie. Ze was nog wel aanspreekbaar.

Een ander meisje is aangehouden. De steekpartij vond plaats nadat de twee onenigheid met elkaar kregen. Het is nog niet bekend of de meisjes leerlingen zijn van de school.

Nog meer kanker van e-sigaret

Dat kanker doodsoorzaak nummer 1 is weten we ondertussen wel. Als je al geen kanker hebt gekregen van chroomverf of asbest is de kans groot dat je het ergens anders van krijgt.

Dat roken slecht voor je is, weet ook iedereen. Daarom komen er binnenkort ook kekke plaatjes op pakjes sigaretten. Deze zouden een afschrikwekkend effect moeten hebben, zodat je minder snel naar het pakje grijpt. Voor de mensen die overstappen op de e-sigaret is er helaas slecht nieuws.

E-sigaretten zijn namelijk 15 keer meer kankerverwekkend dan gewone sigaretten. Tot die conclusie komen onderzoekers van de universiteit van Portland die de hoeveelheid schadelijke stoffen in de electronische sigaret hebben gemeten.

Oké, eerlijk is eerlijk, bij een e-sigaret met een batterij van 3 volt is er nog niet zo heel veel aan de hand. Maar wie een e-sigaret met een batterij van 5 volt in zijn smoel steekt krijgt opvallend hoge concentraties formaldehyde binnen. Van die stof krijg je nog eerder kanker dan dat je het foutloos kunt uitspreken.

Gebruikers van de elektronische variant van het roken zouden per dag namelijk 4 milligram formaldehyde inhaleren, en dat is volgens de onderzoekers 5 tot 15 keer meer kankerverwekkend dan de stoffen uit de gewone sigaret.

De resultaten van het onderzoek werden in het alom bekende medische tijdschrift The New England Journal of Medicine gepubliceerd. Het is één van de eerste studies naar het gezondheidseffect van de elektronische sigaret.

Levenslange schorsing oud-Rabodokter Leinders

De Belg Geert Leinders, voormalig dokter en directielid van de wielerploeg van de Rabobank, is voor de rest van zijn leven geschorst voor alle aan sport gerelateerde activiteiten vanwege het overtreden van het dopingreglement. Dat hebben de Amerikaanse, Deense en Nederlandse antidopingagentschappen donderdag in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt.

De naam van Leinders dook in 2012 op bij een onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada. Oud-renner Levi Leipheimer beschuldigde de Belg er destijds van dat hij hem in zijn periode bij Rabobank doping zou hebben gegeven.

Gebrek aan woningen vanwege vluchtelingen

Ruim een kwart van de gemeenten verwacht dit jaar problemen door het toenemende aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. De gemeentes zijn verplicht erkende vluchtelingen te huisvesten, maar het aanbod aan sociale huurwoningen is daarvoor op veel plaatsen niet toereikend. Voor alle woningzoekenden loopt daardoor de wachttijd op.

Dit blijkt uit een rondgang van de NOS en de regionale omroepen. Het aantal vluchtelingen loopt op door de oorlogen in de wereld, zoals in Syrië en Somalië. Velen mogen om humanitaire redenen (voorlopig) blijven en moeten uit de asielzoekerscentra naar gewone woningen verhuizen.

In de eerste helft van 2015 moeten de gemeentes veertienduizend vluchtelingen huisvesten. Gemeentes zijn volgens ene verdeelsleutel verplicht een bepaald aantal vluchtelingen op te nemen naar gelang het aantal inwoners. Voor komend jaar krijgen sommige gemeenten te maken met meer dan een verdubbeling van dat aantal, aldus de NOS.

Nieuwe soundtrack Moonraker gaat niet door

Het plan van fans om de muziek van Bond-film Moonraker opnieuw op te nemen, gaat niet door. De rechten om de beroemde soundtrack nogmaals op te nemen, zijn niet beschikbaar. Dat melden Britse media donderdag.

Via de site Kickstarter werd in zeer korte tijd 25.000 euro bij elkaar geraapt om het project te realiseren. Moonraker uit 1979 was het elfde filmavontuur van de Britse geheim agent. James Bond (Roger Moore) moet het in de film opnemen tegen een megalomane gek die in de ruimte een superras wil kweken.

De muziek van de film is fans al decennialang een doorn in het oog. In tegenstelling tot andere soundtracks van Bond-films werd deze vanwege belastingtechnische redenen opgenomen in een Franse studio die minder kwaliteit afleverde dan de fans gewend waren.

De initiatiefnemers van de crowdfunding hadden al dirigent Nic Raine benaderd. Hij zou samen met het Praags Philharmonisch Orkest de soundtrack opnieuw opnemen. Het was de bedoeling dat de nieuwe opname eind 2015 op cd zou worden uitgebracht. Het is onduidelijk of de nieuwe soundtrack alsnog doorgaat als de rechten wel zijn veiliggesteld.

Nieuwe verkeersregels en hogere boetes

Zoals elk jaar worden ook dit jaar weer nieuwe verkeersregels en hogere boetebedragen doorgevoerd. De belangrijkste verandering dit jaar is het onderbrengen van 23 verkeersovertredingen onder het strafrecht. Dit zijn dus niet langer meer administratieve boetes die onder de wet Mulder vallen.

Dit is te lezen in de lijst die minister Ivo Opstelten bekend heeft gemaakt. Deze overtredingen gaan door het leven als zogenaamde "hufterovertredingen" en zullen het speerpunt van dit jaar zijn. Hieronder vallen bijvoorbeeld het negeren van een stopteken van de politie, over de vluchtstrook rijden of het inhalen ter hoogte van een zebrapad.

In het verleden konden zulke overtredingen worden afgekocht door simpelweg de acceptgiro van het CJIB te betalen. Vanaf nu zul je bij de rechter moeten verschijnen en wordt je overtredingsverleden er naast gelegd. Hierdoor kan de boete niet alleen hoger uitvallen maar kunnen er ook alternatieve sancties bij komen. Rijontzeggingen en celstraffen behoren tot de mogelijkheden.

Naast nieuwe wetgeving is er ook een aantal nieuwe verkeersborden bijgekomen, deze richten zich voornamelijk op bus- en trambanen, en vrachtverkeer. De verkeersboetes die onder de wet Mulder vallen zijn gemiddeld met 0,8% verhoogd. Voor de minder bedeelde overtreders bestaat er vanaf nu wel de mogelijkheid om een boetebedrag dat hoger is dan €225,- in termijnen te betalen.

De nieuwe regels kun je hier (pdf) teruglezen.

Het overzicht van de verhoogde boetes kun je hier vinden.

Robert de Hoog wil kinderfilm maken

Robert de Hoog wil in de toekomst graag een kinderfilm maken. Dit vertelde de acteur donderdag in het radioprogramma van Fernando Halman op FunX.

De Nova Zembla-ster gaf al eerder aan dat hij graag achter de camera plaats wil nemen. Ondanks het honende gelach van zijn Homies-collega's, vertelt De Hoog dat hij interesse heeft in het regisseren van een kinderfilm. "Toen ik opgroeide waren er veel leuke kinderprogramma's die bijdroegen aan de ontwikkeling van een kind. Tegenwoordig zijn die er niet meer. Ik vind het belangrijk dat we dat aan onze jeugd geven."

De Hoog vertolkt een hoofdrol in de komedie Homies, over vier vrienden die van een enorme koffer cocaïne proberen af te komen. Andere hoofdrollen zijn voor Manuel Broekman, Tibor Lukacs en Gijs Naber. De film is vanaf donderdag in de bioscoop te zien.

Colin Firth bewijst zijn stuntblessures

Colin Firth heeft foto's en videobeelden van alle schrammen en blauwe plekken die hij heeft opgelopen bij het filmen van Kingsman: The Secret Service. De 54-jarige acteur is overtuigd dat, zonder het bewijsmateriaal, niemand zou geloven dat hij de stunts zelf heeft gedaan. Dit zegt Firth in een interview met Belfast Newsletter.

"Iedere keer dat ik bont en blauw was of een gebroken tand had, kwamen de camera's in plaats van de verpleegkundige", vertelt de Oscarwinnaar. "Ik moet iedereen vertellen dat ik mijn eigen stunts deed, anders heb ik al die pijn voor niets geleden." Firth heeft zes maanden getraind om zijn lichaam in vorm te krijgen voor zijn rol in de nieuwe stripheldenfilm, gewoon in zijn achtertuin. Op één gevaarlijke manoeuvre na is al het vecht- en stuntwerk in de film door Colin zelf gedaan.

Firth speelt in de nieuwe film een spion genaamd Harry, die werkt voor een Britse geheime dienst. Hij recruteert de straatjongen Eggsy, een rol van Taron Egerton, en leidt hem op, terwijl een technologisch genie, gespeeld door Samuel L. Jackson, de wereld dreigt te vernietigen. Kingsman: The Secret Service komt op 12 februari in de Nederlandse bioscopen.

Maatregelen ECB drukken waarde euro

De waarde van de euro ten opzichte van de dollar zakte donderdag stevig weg. Beleggers reageerden op de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB), die via de aankoop van staatsobligaties ruim 1 biljoen euro in de Europese economie wil pompen.

De euro zakte tot een tussentijds dieptepunt van 1,1465 dollar, om vervolgens iets op te krabbelen naar 1,1475 dollar. De Europese munt zakte daarmee terug naar het niveau van vorige week, toen het laagste peil sinds 2003 werd bereikt. Eerder op de dag stond de euro nog op 1,1650 dollar.

De goedkopere euro kan de eurolanden vooruithelpen, omdat hun exportproducten aantrekkelijker worden op markten waar met andere valuta wordt afgerekend. Daarnaast wordt de import duurder, waardoor de zeer lage inflatie weer wat kan stijgen.

Force India komt met een nieuwe kleurstelling

Force India rijdt het komende seizoen met een compleet andere livery op de auto. De nieuwe kleurstelling werd woensdag gepresenteerd door Sergio Perez en Nico Hülkenberg tijdens een bijeenkomst in het hypermoderne Soumaya-museum in Mexico-Stad.

De presentatie was dus alleen bedoeld om de nieuwe kleurstelling te tonen. De nieuwe wagen voor het nieuwe Formule 1-seizoen is namelijk nog niet af. Deze beleeft pas tijdens de tweede wintertest in Barcelone zijn debuut. Echter de bolide die werd gebruikt voor de presentatie had al wel een aangepaste neus. 

"De nieuwe auto wordt een verfijning van de wagen van vorig jaar. Een andere stap voorwaarts is dat we tegenwoordig een windtunnel in Duitsland gebruiken waarin we met schaalmodellen van zestig procent kunnen testen. Dit is misschien wel de belangrijkste beslissing die we ooit hebben genomen. We hopen dat we dankzij deze nieuwe windtunnel met de grote jongens mee kunnen doen tegen de tijd dat we in Europa aankomen. Verder hebben we met Sergio en Nico hebben we twee exceptionele coureurs in dienst die onze nieuwe wagen hopelijk naar een paar podiumplaatsen kunnen sturen in 2015", aldus teameigenaar Vijay Mallya tijdens de presentatie.


Geen bezuinigingen meer op bajeswezen

Er komen geen bezuinigingen meer op de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) oftewel het gevangeniswezen. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) donderdag bezworen tijdens een debat met de Tweede Kamer. "Het is mooi geweest", vindt de bewindsman.

De bezuinigingen van de afgelopen tijd brachten veel onrust teweeg. Nog verder korten zou de bedrijfsvoering 'in het hart' kunnen raken, zei Teeven. Een cellentekort wil hij ook 'nooit meer meemaken'.

Weer slachtoffers crash Air Asia geborgen

Indonesische duikers hebben nog eens zes lichamen van inzittenden van het gecrashte toestel van Air Asia uit de Javazee geborgen. Daarmee komt het totale aantal geborgen lichamen op 59.

De lichamen worden overgebracht naar Pangkalan Bun, de dichtstbijzijnde stad, zei de directeur van de Indonesische reddingsdienst donderdag.

Het vliegtuig was in december onderweg van Surabaya naar Singapore toen het verongelukte. Aan boord waren 162 mensen.

Bergingswerkers proberen nog altijd de romp van het toestel boven water te krijgen. Waarschijnlijk hebben ze ook de cockpit gelokaliseerd.

Fors minder omzet voor Rémy Cointreau

De Franse drankenproducent Rémy Cointreau heeft over de eerste negen maanden van het gebroken boekjaar fors minder omzet geboekt in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf donderdag bekend.

De omzet ging met 12 procent omlaag tot 740,9 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Het bedrijf kampt nog altijd met de maatregelen die de Chinese overheid nam om het drankgebruik van ambtenaren aan banden te leggen. Vooral bij de verkoop van cognac wordt dat gevoeld. Die omzet lag in de afgelopen negen maanden bijna 10 procent lager dan een jaar eerder, al steeg de verkoop in de afgelopen periode met 0,4 procent.

Bij de likeuren zag het bedrijf de omzet in de afgelopen periode praktisch stagneren met een plus van 0,1 procent. Over de eerste negen maanden ligt de omzet bij likeuren nog wel 5,8 procent hoger in vergelijking met een jaar eerder.

Rémy Cointreau handhaafde zijn verwachtingen voor het gehele gebroken boekjaar. Daarbij wordt gerekend op groei van de omzet op autonome basis en het operationeel resultaat.

'Vrijwillige vertrekregeling bij Air France'

Air France heeft donderdag een nieuwe vrijwillige vertrekregeling aangekondigd voor bepaalde groepen werknemers. Aantallen zijn daarbij niet genoemd, zo meldde het Franse persbureau AFP op gezag van bronnen bij de vakbonden. De vertrekregeling zou bedoeld zijn voor grond- en cabinepersoneel.

Bij de presentatie van de jaarcijfers volgende maand komt Air France-KLM naar verwachting met een nieuw besparingsplan. De topmannen Alexandre de Juniac van Air France-KLM en Frédéric Gagey van Air France zeiden vorige week in een gesprek met Nederlandse media dat de laatste details nog worden uitgewerkt.

Net als KLM moet Air France de kosten verder verlagen. In tegenstelling tot de Nederlandse zustermaatschappij, die zevenhonderd miljoen euro moet bezuinigen, heeft het bedrijf echter nog geen concreet besparingsdoel genoemd. Voor de hele groep zingt een totaalbedrag van twee miljard euro rond. De Juniac wilde dat bevestigen noch ontkennen.

Voorbeschouwing Elements - Fnatic

Om 18:00 begint de LCS met de derby tussen Elements en Fnatic. We gaan alle teams vandaag in actie zien komen, tijd voor een korte voorbeschouwing.

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. Iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. De beste teams van Europa spelen in de LCS - League of Legends Championship Series -, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap.

Fnatic line-up van links naar rechts: Steeelback, Febiven, YellOwStaR, ReignOver en Huni

Om 18:00 gaan twee toppers het tegen elkaar opnemen in dé derby van Europa. De titelverdediger Elements gaat het opnemen tegen Fnatic die al drie LCS-titels wist te winnen. Beide teams hebben een Nederlander, Shook is jungler voor Elements en Fnatic heeft in de winterstop de mid laner Febiven aangetrokken. Voor Shook is er geen andere optie als winnen, zijn team is absolute favoriet in deze wedstrijd. Fnatic zag vier van zijn vijf spelers vertrekken in de winter en heeft met ReignOver, Huni en Steeelback drie zeer onbekende namen aangetrokken. Elements heeft enkel Rekkles aangetrokken, de beste ADC van Europa kwam over van Fnatic. Naast Rekkles heeft het team ook Froggen in hun line-up, daarmee hebben zij volgens velen de twee beste spelers van Europa.

In de toplane moet Wickd van Elements het opnemen tegen de Koreaan ReignOver van Fnatic. Wickd was vorig jaar de meest wisselvallige speler van zijn team, de Deen kon games in zijn ééntje naar de overwinning dragen, maar wist ook enkele games door zijn eigen fout te verliezen. Van ReignOver is minder bekend, hij heeft enkele maanden gespeeld in IM. Deze match-up kan alle kanten opgaan. 

In de jungle krijgen we Shook tegen Huni. Met de zeer passieve speelstijl van Elements is de agressieve Shook vaak degene die games interessant weet te maken. De Nederlander kan zijn team vaak op een kleine voorsprong brengen door een tactische dive of goede counterjungle. Fnatic's Huni is de meest onbekende naam uit de LCS. Het enige wat wij weten, is dat hij een tijdje heeft geleefd in het huis van wereldkampioen Samsung Galaxy om ervaring op te doen. Niemand weet wat hij kan en waar hij toe in staat is.

Op midlane zien we twee uitersten. De Deense Froggen is volgens velen de beste midlaner van het continent en barst van de ervaring in de Europese top, de Nederlandse Febiven moet zijn eerste wedstrijd in de LCS nog spelen maar is onbetwist het grootste talent op zijn positie. Febiven is altijd erg agressief en speelt graag met assasins als Ahri en Zed. Froggen staat bekend om zijn passieve mages, Ziggs en Anivia.

Als ADC gaan we Rekkles tegen Steeelback zien. Rekkles speelde vorig seizoen nog voor Fnatic, maar nu voor rivaal Elements. De Zweed is onbetwist de beste westerse AD Carry. Rekkles is vooral een beest in de late-game als het spel allemaal wat chaotischer begint te worden. Van Steeelback is weinig bekend, de Fransman heeft enkel een klein beetje ervaring opgedaan in het opleidingsteam van SK Gaming.

YellOwStaR en Nyph zijn waarschijnlijk de twee beste supports van Europa. Nyph speelt sinds het begin van LoL-Esports in de top en zal hier waarschijnlijk ook nog wel even blijven. Zijn passieve speelstijl laat de AD Carry vaak comfortabel naar late-game gaan. YellOwStar is juist zeer agressief en probeert altijd te zoeken naar kansen om zijn team vooruit te helpen.

Het volledige programma van dag één. De percentages laten de verwachtingen van de community zien.

Je kan het spektakel live volgen via het Youtube-kanaal van LoL Esports.

ECB gaat staatsobligaties kopen

De Europese Centrale Bank (ECB) neemt nieuwe, vergaande maatregelen om de economie en de inflatie in de eurozone te stimuleren. De centrale bank gaat staatsobligaties opkopen bij banken, zo maakte ECB-president Mario Draghi donderdag bekend.

In totaal zal de ECB per maand voor 60 miljard euro aan leningen opkopen bij banken, waaronder staatsobligaties. Die aankopen lopen in ieder geval tot september 2016.

Met de omstreden stap wil de ECB ervoor zorgen dat er meer geld voorhanden komt in de eurolanden. Banken krijgen door de verkoop van obligaties meer geld in kas. Als zij dit uitlenen aan burgers en bedrijven kunnen zij hun bestedingen opvoeren, waardoor de economische groei een duw in de rug kan krijgen. Op die manier zou ook de inflatie, de mate waarin prijzen stijgen, weer kunnen toenemen.

Vooral in Duitsland en Nederland stuitte de stap, waarop de ECB de afgelopen maanden al duidelijk hintte, op veel verzet.

Vuilnisbak krijgt parkeerboete

In Wales heeft deze week een vuilnisbak een parkeerbon gekregen. De container stond namelijk langs een gele, doorgetrokken streep, en mocht daar dus niet staan.

Een inwoner van Carmarthen keek vreemd op toen hij de vuilnisbak bekeek. Er hing zowaar een gele bekeuring aan de rode kliko.

Volgens de wethouder is het onmogelijk dat een niet-gemotoriseerd vehikel een parkeerbon heeft gekregen. De gemeente Carmarthenshire neemt de zaak dan ook hoog op en zegt het te gaan onderzoeken. De overijverige parkeerwacht kan dan ook een flinke veeg uit de pan verwachten.

CNV: stijging werkloosheid alarmerend

De weer stijgende werkloosheid moet de alarmbellen laten rinkelen, zegt CNV-voorzitter Maurice Limmen in reactie op de laatste werkloosheidcijfers van het CBS.

"Het niet verder dalen van de werkloosheid werd de afgelopen maanden toegeschreven aan het feit dat meer mensen wilden werken. Nu stijgt de werkloosheid weer doordat mensen hun baan verliezen. Dat is nu echt zorgelijk", aldus Limmen.

"Door sommigen wordt het beeld gewekt dat het kabinet zou zijn uitgeregeerd. Een aantal grote hervormingsvoorstellen zijn immers door het parlement", zegt Limmen. "Deze laatste cijfers maken echter duidelijk dat het kabinet zijn grootste opdracht nog voor zich heeft liggen: meer banen, minder werkloosheid."

NAVO wil weer militair contact met Russen

De NAVO gaat het militair contact met de Russen herstellen. Het bondgenootschap brak de communicatie vorig jaar af als reactie op de Russische agressie tegen NAVO-partner Oekraïne.

De militaire leiding van de NAVO is van plan het contact weer op te nemen, stelde de hoogste militaire bevelhebber van de NAVO, de Amerikaanse generaal Philip Breedlove donderdag in Brussel. Communicatie met onze tegenhangers is belangrijk, benadrukte hij.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken en zijn Duitse collega pleitten begin december nog voor herstel van de contacten om ongelukken in het Europese luchtruim te voorkomen. Soms schakelen piloten van de Russische luchtmacht opzettelijk het signaal uit waarmee wordt aangegeven waar hun toestel zich bevindt. Daardoor dreigen er botsingen met andere vliegtuigen. Dat risico moet verdwijnen, stelde Koenders toen. "We moeten de kanalen openhouden. Contacten tussen militairen zijn essentieel."

Cahill helpt Australië naar halve eindstrijd Azië Cup

Australië heeft zich donderdag voor eigen voetbalpubliek geplaatst voor de halve finales van de Azië Cup. Het gastland was in Brisbane met 2-0 te sterk voor China. Veel dank ging uit naar vedette Tim Cahill, die beide doelpunten maakte in de kwartfinales van het continentale voetbalkampioenschap.

Met name het eerste doelpunt van de aanvaller, een omhaal van dichtbij, baarde opzien. Na ruim een uur spelen kopte Cahill Australië naar een veilige 2-0-voorsprong. De Socceroos, waar Trent Sainsbury van PEC Zwolle het hele duel speelde, treffen in de halve eindstrijd de winnaar van het duel tussen titelverdediger Japan en de Verenigde Arabische Emiraten.

De samenvatting van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Zelfmoordaanslag bij hotel Mogadishu

Een zelfmoordterrorist in een bomauto heeft zich in de Somalische hoofdstad Mogadishu opgeblazen bij een hotel waar een Turkse delegatie verbleef. Drie Somaliërs vonden de dood bij de aanslag, zei de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

De Turkse delegatie, bestaande uit zo'n zeventig man, bevond zich op het moment van de aanslag in het hotel, maar bleef ongedeerd, zei een bron bij de Somalische inlichtingendienst. Of zij het doelwit was van de aanslag is onbekend. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan brengt vrijdag een bezoek aan Mogadishu.

De aanslag is niet opgeëist, maar was kenmerkend voor de terreurbeweging Al-Shabab.

Geseling Saudische blogger weer uitgesteld

De geplande geseling van de Saudische blogger Raif Badawi is voor de tweede opeenvolgende week uitgesteld. Acht verschillende artsen kwamen na onderzoek van Badawi tot de conclusie dat de blogger deze week beter geen nieuwe portie stokslagen kan krijgen, zei mensenrechtenorganisatie Amnesty International donderdag.

Vorige week werd de lijfstraf ook al opgeschort, omdat Badawi's verwondingen na de eerste reeks van vijftig stokslagen onvoldoende geheeld waren. Die eerste serie van in totaal duizend stokslagen werd op 9 januari in het openbaar toegediend in de stad Jeddah.

Badawi heeft op een weblog dat hij was begonnen kritiek geleverd op de machtige Saudische geestelijkheid. De vader van drie kinderen werd in eerste aanleg tot zeven jaar en zeshonderd stokslagen veroordeeld, maar de rechter verhoogde de straf in hoger beroep tot tien jaar en duizend stokslagen. Ook legde hij Badawi een boete van omgerekend 224 duizend euro op.

De stokslagen worden in series van vijftig toegediend, verspreid over in totaal twintig weken.

Van Gils zegt ook af voor big air

Snowboardster Charlotte van Gils heeft zich bij de WK in het Oostenrijkse Kreischberg ook afgemeld voor het freestyle onderdeel big air. Dat meldde de Nederlandse skivereniging. Ze ondervindt nog te veel last van haar gekneusde heup, het gevolg van een harde val tijdens de training. De Nederlandse specialiste moest door haar blessure al afzeggen voor het onderdeel slopestyle, haar specialiteit.

De 28-jarige geboren Velsense ging afgelopen zaterdag hard onderuit. Van Gils schoot na haar val buiten de piste en knalde hard tegen een boom. Ze raakte niet buiten bewustzijn, maar moest wel naar het ziekenhuis. Daar bleef ze een nacht ter observatie.

De freestyle snowboardster treft het deze winter niet. Bij de wereldbekerwedstrijden vorige maand in Istanbul liep Van Gils in de training een hersenschudding op, waardoor ze zich toen ook moest afmelden voor de wedstrijd.

Williams laat als eerste de nieuwe Formule 1-auto zien

Afgelopen dinsdagavond presenteerde Williams als eerste hun nieuwe Formule 1-bolide voor het aankomende Formule 1-seizoen. Opvallend aan de nieuwe bolide is de nieuwe neus.

De regels voor de neus zijn dit jaar gewijzigd, dit omdat men niet tevreden was over hoe de wagens in 2014 uitzagen. Door deze wijzigingen kan bijvoorbeeld Lotus niet meer met een twin tusk-ontwerp rijden. Ondanks de nieuwe regels heeft de Williams FW37 nog wel een afgerond uitsteeksel aan de voorkant.

Williams FW37Williams FW37 (Foto: Williams)

Williams FW37Williams FW37 zijaanzicht (Foto: Williams)

De FW37 werdt afgelopen maandag voor het eerst succesvol gestart in de fabriek in Oxfordshire.

Helikopter brengt volleybalbondscoach Guidetti

Giovanni Guidetti is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen. De volleybalbond presenteerde de Italiaan donderdag in Apeldoorn. Hij arriveerde per helikopter bij het Omnisport.

Guidetti was de afgelopen jaren coach van de Duitse vrouwen. Hij gaat zijn werkzaamheden bij Oranje combineren met het trainerschap bij de Turkse club VakifBank, waar international Robin de Kruijf onder contract staat. Hij volgt bij de vrouwen Gido Vermeulen op, die naar de mannen is overgestapt.

Guidetti is de tweede Italiaanse coach die de vrouwen onder zijn hoede neemt. Van 2001 tot 2004 ging Angelo Frigoni hem voor.

Favorieten moeiteloos door op Australian Open

Novak Djokovic en Serena Williams hebben zich donderdag moeiteloos naar de derde ronde van de Australian Open geslagen. Beide nummers één van de tenniswereld, Djokovic bij de mannen, Williams bij de vrouwen, hoefden geen set af te staan op het hardcourt in Melbourne.

Van de naweeën van de ziekte waar Djokovic in zijn partij in de eerste ronde mee kampte, was donderdag niets meer te merken. De Serviër gunde de Rus Andrei Koeznetsov in de tweede ronde in Melbourne slechts vijf games: 6-0, 6-1 en 6-4. "Vooral de eerste twee sets waren van grote klasse", merkte Djokovic na de slechts 84 minuten durende partij op. "Ik voelde me ook veel beter. Dit was het spel waarvan ik twee dagen geleden had gehoopt dat ik zou spelen."

Williams had tegen de Russin Vera Zvonareva, ooit nog de nummer twee van de wereld, iets meer moeite in de eerste set, maar die stortte in het tweede bedrijf volledig in: 7-5 en 6-0. "Ik moest even een omschakeling in mijn hoofd maken", biechtte Williams op. "Ik zei tegen mezelf: Serena, deze meid heeft tweede op de ranglijst gestaan, ze is een klassespeelster, ze weet wat ze doet. Daar moest ik even in komen."

Stan Wawrinka, titelverdediger bij de mannen, liet zich niet verrassen. De Zwitser rekende in drie sets af met de Roemeense qualifier Marius Copil, de laagst geklasseerde speler die nog in het toernooi zat. De nummer 194 van de wereld bleek niet tot een stunt in staat: 6-7 (4), 6-7 (4) en 3-6.

Grootste verrassing op donderdag was wellicht de uitschakeling van Carolina Wozniacki. De als achtste geplaatste Deense bleek niet opgewassen tegen Victoria Azarenka, die na blessureleed weer wat van haar oude vorm heeft hervonden. De Wit-Russin, in 2012 en 2013 winnares van het eerste grandslamtoernooi van het jaar, won in twee sets: 6-4 en 6-2.

Minder kinderen onder toezicht jeugdzorg

Het aantal kinderen onder toezicht van jeugdinstanties is de afgelopen jaren gedaald. Sinds 2010 staan twintig procent minder kinderen onder toezicht. Eind 2014 waren het er 26.354. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie, die de cijfers donderdag naar buiten bracht, is dat goed nieuws.

"Door een een slimmere manier van werken worden ouders en kinderen sneller geholpen, waardoor kinderbescherming vaak korter of helemaal niet meer nodig is", aldus het ministerie.

Staatssecretaris Teeven stuurt extra geld naar gemeenten voor jeugdbescherming en jeugdreclassering, liet het ministerie donderdag weten. Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor jeugdzorg.

Gorillaatje geboren in dierentuin Kerkrade

In GaiaZOO in Kerkrade is een gorilla geboren, de eerste dit jaar in een Nederlandse dierentuin. Het is de eerste keer dat moeder Tamidol een jong krijgt, aldus GaiaZOO donderdag.

Volgens de dierenverzogers zorgt Tamidol goed voor de baby. Zij hebben het kleintje al meerdere keren zien drinken. Dat is niet vanzelfsprekend: gorillamoeders weten van nature niet hoe zij een baby moeten verzorgen. Maar kennelijk heeft Tamidol het goed afgekeken van de andere moeders in de groep.

Daarnaast meldt GaiaZOO de geboorte van een kuifmangabey. Deze apensoort is erg zeldzaam: verspreid over vijftien Europese dierentuinen leven er slechts veertig.

Studenten dreigen Vlaanderen te overspoelen

Door het verdwijnen van de basisbeurs in Nederland verwachten Vlaamse universiteiten en hogescholen nog meer Nederlandse studenten. Nu al volgen ruim 7600 Nederlanders hoger onderwijs in Vlaanderen met zijn fors lagere inschrijfgeld en goedkopere studentenkamers.

De Vlaamse belastingbetaler moet opdraaien voor de kosten, benadrukt de Vlaamse krant De Morgen donderdag. Het Nederlands Centraal Planbureau verwacht dat de eerste twee jaar ongeveer 5500 studenten afhaken door de veranderingen in Nederland. De kans bestaat dat een deel in Vlaanderen gaat studeren.

De universiteit van Antwerpen verwacht geen praktische problemen, maar zou een massa Nederlanders niet als ideaal scenario zien. Eén op de tien studenten is daar al uit Nederland. Van alle studenten in het Vlaamse hoger onderwijs is 3,3 procent Nederlands, aldus De Morgen.

Kramer laat selectiewedstrijd 1500 meter schieten

Sven Kramer doet vrijdag niet mee aan de 1500 meter bij de selectiewedstrijden in Heerenveen voor de WK afstanden. De schaatser van Team LottoNL-Jumbo voelt zich daar volgens zijn ploeg toe genoodzaakt, omdat hij zaterdag ook de 5000 meter rijdt. Voor die afstand is hij door de Nederlandse bond KNSB niet aangewezen.

"Sven heeft het gehele voorseizoen aangetoond dat hij samen met Jorrit Bergsma een klasse apart is op de vijf kilometer", verklaart zijn coach Jac Orie. "Maar de KNSB durft het niet aan om beide mannen aan te wijzen voor de WK afstanden. Dan kom je op een gegeven moment in een spagaat."

Door de afzegging ontbreekt Kramer dus op de 1500 meter bij de WK afstanden, die eveneens in Thialf wordt gehouden. Hij zegt zich nu volledig te richten op de vijf kilometer bij de selectiewedstrijden en het WK allround in Calgary.

Turkije levert Franse terreurverdachte uit

Turkije heeft een Fransman die banden had met een van de daders achter de aanslag op Charlie Hebdo teruggestuurd naar zijn thuisland. Dat heeft het openbaar ministerie in Parijs bekendgemaakt.

Cheikhou Diakhaby leerde Chérif Kouachi zo'n tien jaar geleden kennen via een netwerk van jihadi's die tegen het Amerikaanse leger in Irak wilden vechten. Hij werd in 2004 gevangengenomen door Amerikaanse troepen en zat zeven jaar achter de tralies in Irak.

Diakhaby werd woensdag teruggestuurd naar Frankrijk en direct opgepakt. Donderdag moet hij voor een rechter verschijnen. Wat hij in Turkije deed, is onduidelijk.

Staatsschuld eurolanden neemt licht af

De staatsschuld van de eurolanden is in het derde kwartaal van vorig jaar gedaald ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers die statistiekbureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd.

De schuld kwam gemiddeld overeen met 92,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) van de eurolanden. In het tweede kwartaal bedroeg de schuld nog 92,7 procent van de omvang van hun economie.

Griekenland heeft met 176 procent veruit de zwaarste schuldenlast in de eurozone, gevolgd door Italië en Portugal. Daar kwam de schuld in het derde kwartaal uit op 131 procent van het bbp. De Nederlandse staatsschuld zakte van 69,6 naar 69 procent.

Duitser mag staand blijven plassen

Mannen hoeven niet te gaan zitten tijdens het plassen. Een Duitse rechtbank heeft donderdag het recht om te blijven staan tijdens het urineren bevestigd. Dat gebeurde in een zaak die was aangespannen door een huisbaas, die 3000 euro van een borgsom wilde inhouden omdat een huurder met zijn urine een marmeren vloer zou hebben beschadigd.

De discussie over staand of zittend plassen is geen geintje in Duitsland. Op sommige toiletten geeft een rood verkeersbord aan dat mannen niet mogen blijven staan. Tegenstanders van zittend plassen hebben er een speciale term voor bedacht, het ietwat minachtende 'Sitzpinkler'.

De rechter in Düsseldorf zei donderdag dat mannen die blijven staan 'erop kunnen rekenen dat ze af en toe ruzie krijgen met huisgenoten, vooral met vrouwen', maar niet aansprakelijk zijn voor bijkomende schade. "Hoewel steeds meer mannen hierop afgericht zijn, is staand plassen nog altijd veelvoorkomend."

Overigens zijn deskundigen het erover eens dat zittend plassen beter is, omdat de bekkenbodemspier dan meer kan ontspannen en de blaas dan beter geleegd wordt.

Duitser mag staand blijven plassen
Duitser mag staand blijven plassen (Foto: ANP)

Baby vermoedelijk dood door huiselijk geweld

Een baby van tien maanden oud is maandagavond in Rotterdam vermoedelijk door huiselijk geweld om het leven gekomen. De verdachte, een 25-jarige man, is door de politie aangehouden en wordt donderdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dat meldde het Openbaar Ministerie donderdag. Maandag rond 17.00 uur werd vanuit een woning aan de Wolphaertsbocht het alarmnummer 112 gebeld in verband met een ernstig zieke baby. De politie en ambulancepersoneel verleenden snel de benodigde hulp. De baby werd overgebracht naar het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam, waar het jongetje in de loop van dinsdagavond is overleden.

De andere drie minderjarige kinderen van de moeder zijn op een voor hen veilig adres ondergebracht. Zij en de moeder krijgen de hulp die nodig is. Het onderzoek wordt voortgezet.

Politie: ladingdiefstallen sterk gedaald

Het aantal ladingdiefstallen is vorig jaar met 23 procent gedaald in vergelijking met 2013. Dat meldt de politie donderdag.

In 2013 werden er nog 241 ladingen gestolen, vorig jaar waren dat er 185. Het aantal pogingen bleef met 189 in 2013 en 181 in 2014 bijna gelijk, blijkt uit de rapportage Transportcriminaliteit 2014 van de politie.

Ladingdiefstal door het afdekzeil door te snijden daalde in 2014 vooral sterk in het derde kwartaal. Dat komt door de arrestatie in juni van zeven verdachten in de regio Eindhoven.

Rechercheurs van de Landelijke Eenheid van de politie kregen zicht op een complete dadergroep en een groot aantal concrete misdaden. Bij doorzoekingen in de woningen van de verdachten werden gestolen televisies, contant geld, dure horloges en drie auto's in beslag genomen.

PvdA bezorgd over afwijzing homo's

De PvdA is bezorgd over de afwijzende houding van homoseksualiteit in conservatief-religieuze kring. Volgens Tweede Kamerlid Keklik Yücel moet er meer gedaan worden om de acceptatie van homo's te verbeteren bij moslims en strenggelovige protestanten. Op initiatief van Yücel gaat de Tweede Kamer een hoorzitting houden over het onderwerp.

Yücel noemt het schokkend dat volgens onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau negen procent van de homoseksuele jongeren ooit overwogen heeft een einde aan zijn leven te maken. Bij heterojongeren is dat twee procent.

"Hieruit blijkt dat er veel meer aandacht moet komen voor hoe er met seksuele diversiteit wordt omgegaan binnen het onderwijs. Iedere jongere moet zich kunnen ontwikkelen in een klimaat van vrijheid en gelijkwaardigheid. We mogen ons er niet bij neerleggen dat hun geaardheid door onbegrip zoveel jongeren tot diepe wanhoop drijft."

Emma Stone noemt angst een mooie drijfveer

Emma Stone noemt haar rol in Birdman de meest verrijkende acteerervaring die ze ooit heeft gehad. Haar dramatische rol werd vorige week bekroond met een Oscarnominatie.

In de film speelt Stone de dochter van Riggan (Michael Keaton) die als superheld Birdman grote successen had, maar zijn acteercarrière behoorlijk in het slop ziet raken. Stone zegt in De Telegraaf best bang te zijn geweest voor deze rol, maar dat als een prettige nieuwe drijfveer te zien. "Je wordt er beter van als je ergens keihard voor moet werken."

De actrice stelt verder dat ze het geweldig vindt elke dag opnieuw het gevoel te hebben dat ze 'keihard op haar bek kan gaan'. Het is nieuw voor haar dat ze zich voor een rol zo tot het uiterste wil pushen.

Lang dacht Stone dat ze vooral plezier moest hebben in alles wat ze deed. "We willen dat de dingen ons komen aanwaaien, of dat we ze kunnen googelen." Maar ze ging zich steeds meer realiseren dat je vaak alleen met keihard werken belangrijke inzichten kunt verwerven. "Wat moeite kost, is meestal ook echt de moeite waard."

Hathaway wil meer op collega Chastain lijken

Anne Hathaway heeft wel een heel bijzonder goed voornemen voor het nieuwe jaar: ze wil graag meer lijken op haar collega Jessica Chastain. Zo vertelt ze in een interview met het Amerikaanse blad Us Weekly.

De actrice was in 2013 net als Chastain genomineerd voor een Oscar. "Ik kan mij goed herinneren dat we voor de uitreiking samen aan het lunchen waren. Ik vroeg haar waar ze heel erg trek in had en wat ze maandag, na de Oscars, gelijk zou gaan eten", aldus Anne, die ook zegt dat Jessica niks begreep van haar verhaal. "Ik zei haar nog een keer: ik bedoel als we maandag weer kunnen eten, wat is dan het eerste wat je neemt?", gaat Hathaway verder.

De Les Miserables-ster kreeg vervolgens een onverwacht antwoord. "O, dat bedoel je. Nee, daar doe ik niet aan", zou Jessica haar hebben gezegd. "Dus wat betreft mijn looks wil ik heel graag meer lijken op haar. Ze maakt zich nergens druk om, ze is wie ze is. Mijn goede voornemen is: net zo zijn als Jessica Chastain."

Zuid-Korea na verlenging naar halve finales Azië Cup

Zuid-Korea heeft zich donderdag met pijn en moeite geplaatst voor de halve finales van de Azië Cup. In de kwartfinales van het continentale voetbalkampioenschap in Australië werd Oezbekistan pas na verlenging verslagen: 2-0. Son Heung-min maakte beide treffers, nadat er in de eerste negentig minuten niet was gescoord.

De speler van Bayer Leverkusen zag in de 104e minuut hoe de Oezbeekse doelman Ignati Nesterov geen vat kreeg op zijn kopbal (1-0) en besliste het duel een minuut voor tijd met zijn tweede treffer. De Oezbeken lieten vlak daarvoor nog enkele kansen op de gelijkmaker liggen.

In de halve finales treft Zuid-Korea de winnaar van het duel tussen Irak en Iran.

Samenvatting van de wedstrijd (Bron: Youtube)

Sauerbreij mist finale parallel slalom

Nicolien Sauerbreij heeft zich donderdag bij de wereldkampioenschappen snowboarden net niet kunnen plaatsen voor de finales van het onderdeel parallel slalom. De 35-jarige olympisch kampioene van 2010 eindigde in het Oostenrijkse Kreischberg als zeventiende in de kwalificaties. De Amsterdamse kwam drie tienden tekort voor een plek bij de laatste zestien.

Sauerbreij is bezig aan haar negende en laatste WK. Ze zet in februari een punt achter haar topsportbestaan. Haar beste resultaat op een WK was vier jaar geleden, toen ze zilver behaalde op de parallel slalom. Ze krijgt vrijdag in Kreischberg op de parallel reuzenslalom haar laatste kans om haar carrière met een medaille af te sluiten.

Michelle Dekker plaatste zich evenmin voor de finales. Zij noteerde in de kwalificaties de 23e tijd.

Asscher bekijkt aanscherping bij inburgering

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) gaat bekijken of er bij de inburgering van nieuwkomers in Nederland meer aandacht moet zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Volgens hem is dat nu al een belangrijk punt in het inburgeringsexamen dat migranten moeten afleggen. Maar verbetering is altijd mogelijk.

Asscher zei dat donderdag in de Tweede Kamer. Hij reageerde op een pleidooi van regeringsfracties VVD en PvdA en oppositiepartij CDA om de vrijheid van meningsuiting meer centraal te stellen bij de inburgering. Volgens VVD-Kamerlid Malik Azmani moeten nieuwkomers 'de vrijheid van meningsuiting niet alleen respecteren, maar omarmen en in hun vingers krijgen. Willen ze dat niet, dan moeten ze zich afvragen of ze wel willen leven in deze samenleving'.

Asscher laat de Kamer voor de zomer weten welke mogelijkheden hij ziet om het examen aan te scherpen.

Asscher: stijging werkloosheid tegenvaller

Het valt fors tegen dat de werkloosheid gestegen is in december, na maanden waarin ze daalde of gelijk bleef. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken (PvdA) heeft dat donderdag gezegd in reactie op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. "Er is weer lichte economische groei, maar de werkgelegenheid blijft achter." Asscher onderstreept dat het Centraal Planbureau dit jaar een afname van de werkloosheid verwacht.

De bestrijding van de werkloosheid is en blijft topprioriteit, zegt de minister. "We werken samen met werkgevers en vakbonden om zo veel mogelijk mensen aan het werk te houden of te krijgen." Dat gebeurt onder meer via banenplannen die het kabinet subsidieert. "Ook zorgen we ervoor dat werkenden op het loonstrookje netto meer overhouden, zodat het loont om te gaan werken."

OPEC ziet olieprijs stabiliseren

De olieprijs zal na de sterke daling van de afgelopen maanden niet nog verder afnemen. Dat voorspelde de secretaris-generaal van oliekartel OPEC, Abdullah al-Badri, op het World Economic Forum in Davos.

De olieprijs is afgelopen halfjaar met ruim zestig procent gedaald, tot de laagste niveaus in jaren. Brentolie, de maatstaf voor olie uit Europa en het Midden-Oosten, kost daardoor nu minder dan vijftig dollar per vat, tegen ruim 115 dollar in juni vorig jaar.

"De prijs zal niet naar twintig of 25 dollar gaan", stelde Al-Badri. "Ik denk dat de prijs op het huidige niveau blijft. We hebben eerder meegemaakt dat prijzen heel snel daalden en maar langzaam weer stegen. Maar de prijzen zullen opveren."

Geraldine Kemper is meest begeerde vrijgezel

Geraldine Kemper is door de lezers van het mannenblad FHM uitgeroepen tot de meest begeerde vrijgezel van Nederland. De presentatrice kreeg 42 procent van de stemmen.

FHM-hoofdredacteur Chris Riemens begrijpt heel goed dat zijn lezers hebben gekozen voor Geraldine. "Ze lijkt het ideale vriendinnetje. Ze is brutaal, maar heeft ook iets schattigs. Verder is ze spontaan en komt ze over alsof je flink met haar kunt lachen. Geraldine is natuurlijk ook mega knap, maar toch toegankelijk. Dat maakt haar juist zo leuk."

Op de tweede plek in de lijst staat Sylvie Meis. De ex-vrouw van Rafael van der Vaart kreeg zo'n zeventien procent van de stemmen. Model Sharon Pieksma sluit de top drie af met zestien procent van de stemmen. Geraldine, Sylvie en Sharon laten hiermee Gwen van Poorten (elf procent), Victoria Koblenko (tien procent) en Georgina Verbaan (twee procent) achter zich.

Leerling (19) neemt vuurwapen mee naar school

Een 19-jarige leerling van een middelbare school in Boxmeer is woensdagmiddag aangehouden omdat hij een vuurwapen mee naar school had genomen. De jongen had het vuurwapen laten zien aan medeleerlingen. De school kreeg er lucht van en alarmeerde de politie.

De jongeman werd in de klas aangehouden. Het vuurwapen werd in de buurt van de school teruggevonden. De leerling zit nog vast, aldus de politie.

Azarenka slaat Wozniacki naar huis, S. Williams door

De Deense Carolina Wozniacki is al in de tweede ronde van de Australian Open uitgeschakeld. De finaliste van de US Open, nummer acht van de wereldranglijst, was donderdag niet opgewassen tegen de Wit-Russin Victoria Azarenka, in 2012 en 2013 nog winnares van het eerste grandslamtoernooi van het jaar: 4-6 en 2-6.

Azarenka is in Melbourne niet geplaatst. De Wit-Russin, voorheen nog nummer één van de wereld, is mede door blessureleed afgezakt naar de 44e plaats op de mondiale ranking. Om zich voor de vierde ronde te plaatsen, moet Azarenka afrekenen met de Tsjechische Barbora Zahlavova Strycova.

Serena Williams heeft donderdag ten koste van Vera Zvonareva de derde ronde bereikt. De Amerikaanse won van de Russin in twee sets: 7-5 en6-0.

De eerste set bleek een hevige strijd en duurde bijna een uur. Williams kreeg de overhand en wist de Russin uiteindelijk omver te krijgen. De tweede set ging voor Williams makkelijker. Binnen een half uur maakte ze een einde aan het duel. Zvonareva behaalde geen enkel gamepoint.

Voetbal draagt 2,18 miljard bij aan economie

De economische waarde van voetbal bedraagt 2,18 miljard euro. Dat is 0,34 procent van het bruto binnenlands product. Dit hebben accountants van PwC berekend in het onderzoek De Kracht van Voetbal, dat de voetbalbond KNVB donderdag heeft gepresenteerd.

Het onderzoek is verricht op initiatief van de KNVB, de eredivisie, de eerste divisie en de stichting Meer dan Voetbal. Het maakt volgens de bond voor het eerst de economische en maatschappelijke betekenis van voetbal inzichtelijk. "Voetbal vormt het grootste sociale netwerk van ons land. Het draagt bij op de maatschappelijke thema's vorming, gezondheid en verbinding", aldus de bond in een persbericht.

Met een speciaal ontworpen rekenmodule kunnen betaaldvoetbal- en amateurvoetbalclubs zowel hun economische als maatschappelijke waarde voor de regio berekenen.

De Slimste Mens verslaat Nationale IQ Test

Twee tv-programma's die draaien om kennis hebben woensdagavond gevochten om de gunsten van de kijkers. De Slimste Mens (NPO2) nam het op primetime op tegen De Nationale IQ Test (NPO1) en kwam als winnaar uit de bus.

Meer dan 1,4 miljoen mensen zagen de quiz onder leiding van Philip Freriks. De IQ Test, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Ruben Nicolai, trok er zo'n tweehonderdduizend minder, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek.

De Nationale IQ Test leverde ook kijkers in ten opzichte van eerdere edities. In 2014 keken er meer dan 1,7 miljoen mensen, in 2013 ruim 1,6 miljoen.

Accijnsopbrengst diesel stijgt met 96 miljoen

De schatkist heeft in de eerste elf maanden van vorig jaar 96 miljoen euro meer binnen gekregen aan accijns op diesel en LPG dan in het jaar ervoor. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) meldde dat donderdag aan de Tweede Kamer. Het kabinet verhoogde begin vorig jaar de accijns op diesel en LPG, ondanks fel protest van de oppositie.

Uit het overzicht blijkt verder dat de opbrengst van accijnzen op benzine tussen januari en november is gedaald met 45 miljoen euro. De Kamer debatteert donderdagochtend met Wiebes over de dieselverkopen en de gevolgen van de accijnsverhogingen.

'Eigen bijdrage jeugd-GGZ moet weg'

Oppositiepartijen SP, D66, ChristenUnie en GroenLinks willen dat de eigen bijdrage in de jeugd-GGZ - voorlopig - wordt geschrapt. De jeugdzorg valt sinds dit jaar onder provincies en gemeenten. Een gevolg van de wijziging is dat ouders een bijdrage moeten betalen voor psychiatrische hulp voor hun kind.

"De ouderbijdragen die nu moeten worden betaald lopen op tot wel 1500 euro per jaar, dat vind ik te veel", aldus Magda Berndsen van D66. De ChristenUnie denkt dat de ouderenbijdrage drempelverhogend kan werken voor het aanvragen van zorg.

De PvdA wil dat het kabinet de gevolgen van de maatregel onderzoekt. D66 en ChristenUnie vinden daarom dat in elk geval dit jaar de eigen bijdrage moet worden geschrapt. GroenLinks en SP willen dat de bijdrage helemaal verdwijnt.

IS-verdachten opgepakt in Duitsland

De Duitse politie heeft twee mannen aangehouden die verdacht worden van lidmaatschap van terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft het openbaar ministerie bekendgemaakt.

Het gaat om twee mannen van 26 en 27 die al sinds vorig jaar in de gaten werden gehouden door de Duitse autoriteiten. De twee werden donderdagochtend van hun bed gelicht in de westelijke deelstaat Noordrijn-Westfalen. De twee zouden in maart 2013 via Turkije naar Syrië zijn gereisd en zich daar later bij IS hebben aangesloten.

De aanklagers hebben geen aanwijzingen dat de mannen een aanslag in Duitsland beraamden.

EU-Hof: kunstwerk op canvas is nieuw product

Als kunstwerken van bijvoorbeeld Picasso, Matisse, Munch op canvasdoek worden nagemaakt, dan ontstaat een nieuw product. En dan moet er voor deze vorm van reproductie opnieuw toestemming worden gevraagd of betaald zijn voor de rechten. Dat stelt het Europees Hof van Justitie donderdag.

De Nederlandse auteursrechtorganisatie Pictoright spande de zaak aan tegen Allposters, dat de rechten heeft om posters te maken van beroemde kunstwerken zoals De Schreeuw en Les Demoiselles d'Avignon. De organisatie die in Nederland de belangen behartigt van buitenlandse kunstenaars en hun erven, vond dat voor de canvasreproductie eerst toestemming zou moeten worden gegeven.

De zaak kwam voor de Hoge Raad, die het EU-hof om uitleg vroeg over de Europese regels voor auteursrechten. Het EU-hof stelt nu dat bij een reproductie op canvas er wel iets verandert en dat er dus opnieuw toestemming moet worden gegeven.

Eagles huurt Verhoek van Feyenoord

Wesley Verhoek voetbalt de rest van het seizoen bij Go Ahead Eagles. De eredivisieclub uit Deventer huurt de 28-jarige aanvaller van Feyenoord.

Verhoek maakte als rechtsbuiten vanaf 2004 furore bij ADO Den Haag, vertrok in 2011 naar FC Twente en is sinds 2012 in dienst van Feyenoord. Hij paste in Rotterdam niet in de plannen van trainer Fred Rutten. Verhoek mocht om die reden uitkijken naar een andere club.

Trainer Foeke Booy van Go Ahead is blij met de aanwinst. "Dit is goed nieuws voor ons. Ik heb altijd gezegd dat ik vertrouwen in onze groep heb, maar als er een speler komt die ons echt sterker kan maken is dat geweldig natuurlijk", meldt hij op de website van de club.

Verhoek is gemotiveerd. "Ik wil zo graag weer wekelijks in de eredivisie voetballen. Ik barst van de ambitie."

Djokovic en Wawrinka door naar derde ronde

Novak Djokovic heeft ten koste van Andrey Kuznetsov een plaats bemachtigd in de derde ronde van de Australian Open. De Serviër won overtuigend van de Rus: 6-0, 6-1 en 6-4.

Het duel tussen Djokovic, de nummer 1, en Kuznetsov, nummer 88, was in nog geen anderhalf uur bepaald. Het is voor Jokovic de negende keer op rij dat hij zich plaatst voor de derde ronde in de Melbourne Park. Voor Kuznetsov was het de eerste keer dat hij meedeed aan het toernooi.

De Japanner Kei Nishikori heeft donderdag de Kroaat Ivan Dodig verslagen in de tweede ronde. In vier sets kwam het duel ten einde: 4-6, 7-5, 6-2 en 7-6 (7).

De strijd was voor Nishikori niet gemakkelijk. De eerste set werd overtuigend gewonnen door zijn tegenstander, maar de Japanner sloeg terug in de tweede en derde set. In de laatste set moest hij weer de zeilen bijzetten, maar die leverde hem uiteindelijk een plaatsje in de derde ronde van het toernooi op.

Titelverdediger Stan Wawrinka heeft donderdag Marius Copil verslagen in de tweede ronde. Wawrinka veroverde in drie sets een plek in de derde ronde: 7-6 (4), 7-6 (4) en 6-3.

De Roemeen heeft het de Zwitserse Wawrinka in de eerste twee sets moeilijk gemaakt. Alleen de laatste set duurde niet langer dan drie kwartier. Copils offensief bestond uit onder meer zeventien aces.

Nieuwe auto's voor The Crew

Vanaf vandaag is het eerste DLC-pakket van The Crew beschikbaar. In The Extreme Pack zitten drie volledig aanpasbase auto’s. Je krijgt de Abarth 500, SRT Viper GTS en de Aston Martin V12 Zagato. De bundel kost €6,99, maar de auto’s zijn ook voor enkele euro’s los te koop.

Verder voegt de DLC ook vier nieuwe missies toe: Vertigo, waarbij je langs de Colorado River moet racen. Rollercoaster waarbij je bergje op, bergje af moet. Slip en Slide is lekker slippen op ijs en sneeuw en in Hurricane moet je allerlei stunts doen op een bouwplaats. 

'Bewaking synagoge per gemeente bekeken'

De kans dat in Nederland joodse instellingen zoals scholen en synagogen door een aanslag worden getroffen, is nog steeds reëel. Maar van een concrete dreiging is geen sprake, liet de stichting Bij Leven en Welzijn (BLEW) donderdag weten. BLEW werd in 1983 opgericht voor de bescherming van joden en joodse instellingen. De beveiliging wordt per gemeente beoordeeld.

"Dat er geen concrete dreiging is, zegt overigens maar heel weinig", aldus een woordvoerder. "Ook bij de aanslagen in Parijs en eerder al in Toulouse was er van tevoren geen concrete dreiging."

Het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft gemeenten opgeroepen Nederlandse synagogen beter te beveiligen. Dat zou moeten gebeuren door militairen, zoals in België en Frankrijk.

Doden bij beschieting stadsbus Donetsk

Een stadsbus in de Oost-Oekraïense stad Donetsk is donderdag getroffen door een mortiergranaat. Zeker negen mensen zijn omgekomen, zeiden de pro-Russische separatisten die in het gebied de dienst uitmaken. Negen mensen raakten gewond.

Het is nog onduidelijk wie de granaat afvuurde. De burgerbevolking van Donetsk is vaker slachtoffer van de beschietingen tussen het Oekraïense leger en de separatisten.

Donetsk is een van de zwaarst bevochten steden in de burgeroorlog. De luchthaven aan de rand van de stad, die de rebellen al maanden proberen in te nemen, is volledig verwoest. De strijd om het vliegveld kostte in de nacht van woensdag op donderdag aan zes militairen het leven, aldus het ministerie van defensie. De rebellen hebben het vliegveld vrijwel geheel veroverd, hoewel Oekraïne zegt dat soldaten nog altijd stand houden. Verslaggevers van de Russische televisie kregen woensdag een rondleiding door de verwoeste terminal en toonden beelden van dode Oekraïense militairen.

Rusland, Oekraïne, Frankrijk en Duitsland spraken woensdag in Berlijn opnieuw over een oplossing voor het conflict. Volgens de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier hebben de vier landen overeenstemming bereikt over het terugtrekken van zwaar wapentuig door het leger en de rebellen. De scheidslijn is dezelfde die vorig jaar in september werd afgesproken bij onderhandelingen in Wit-Rusland. Nu is het afwachten of de strijdende partijen ook de daad bij het woord voegen.

Het Westen beticht Rusland ervan de separatisten te steunen en te bevoorraden en heeft Moskou om die reden strenge sancties opgelegd. Rusland ontkent zich te mengen in het conflict, maar het geavanceerde wapentuig waar de separatisten over beschikken doet anders vermoeden. Een verslaggever van AP zag deze week negen stuks artillerie en zes antitankkanonnen bij het stadje Perevalsk. Elders in het gebied werden vier Grad-raketwerpers gespot, vier vrachtwagens vol munitie en vijftien tanks die gloednieuw leken. Al het wapentuig is van Russische makelij.

De Amerikaanse bevelhebber in Europa, generaal Ben Hodges, zei tijdens een bezoek aan Kiev dat de hoeveelheid Russisch wapentuig dat naar de separatisten vloeit tussen september en december is verdubbeld. "Ze worden ontegenzeggelijk rechtstreeks door Rusland gesteund", zei Hodges over de rebellen.

FOK! sportfoto-onderschrift week 4

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was BB-King met het volgende onderschrift: "Spelers ADO Den Haag ergeren zich groen en geel aan trapoefening."

De opgave van deze week:

Ronnie O'Sullivan bekijkt het eens goed tijdens The Masters. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Actionimages)
Ronnie O'Sullivan bekijkt het eens goed tijdens The Masters. Wat is een goed onderschrift bij deze foto? (PRO SHOTS/Actionimages)

Drop uit de handel, want racistisch

Haribo is genoodzaakt een partij drop uit de handel te halen. De dropjes doen namelijk denken aan negers, want ze zijn uiteraard zwart.

Het gaat hier om dropjes die onder de naam 'Skipper' in Denemarken en Zweden worden verkocht. Het snoepgoed ziet er dan ook uit als een inboorling. Dikke lippen, botje door de neus en natuurlijk pikzwart. 'Racistisch', zo oordelen vele geitenwollensokkenfiguren.

Volgens de Deen Saam Kapadia doen de dropjes hem denken aan het koloniale verleden van Denemarken en de daarbij horende slavernij. Haribo Zweden heeft nu besloten de dropjes niet meer te zullen produceren.

Vrouw overleden door zelfverbranding

Een vrouw uit Vlaardingen is woensdag overleden nadat ze zichzelf in brand had gestoken. Veel mensen hebben het incident zien gebeuren aan de Philips de Goedestraat. Dat maakte de politie donderdag bekend.

Waarom de vrouw zichzelf verwondde, is nog niet duidelijk. Daar loopt nog onderzoek naar. De brandweer, politie en ambulance probeerden de vrouw nog te redden, maar dat was vergeefs.

Rebellen Jemen nog steeds bij paleis

Zwaarbewapende sjiitische Houthi-rebellen hielden ook donderdag, ondanks een akkoord over hun terugtrekking, de wacht bij het paleis van de president van Jemen en zijn ambtswoning in Sanaa. De stafchef van de president, die zaterdag werd ontvoerd, is ook nog niet vrijgelaten.

Woensdag sloten de rebellen een overeenkomst met het landsbestuur waarin aan hun eisen, een betere vertegenwoordiging in de regering, werd tegemoetgekomen. In ruil daarvoor beloofden zij zich terug te trekken en de stafchef vrij te laten.

Aantal werklozen in december gestegen

De werkloosheid is in december weer gestegen, nadat deze in de drie voorgaande maanden vrijwel onveranderd was gebleven. In de laatste maand van het vorig jaar kwamen er twaalfduizend werklozen bij.

Daarmee kwam het totaal aantal werklozen in Nederland uit op 642 duizend. Dat is 8,1 procent van de beroepsbevolking. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

Van mei tot en met augustus was er nog een sterke daling van de werkloosheid.

Rojer naar tweede ronde in dubbel

De Nederlandse tennisser Jean-Julien Rojer heeft zich donderdag met zijn Roemeense partner Horia Tecau geplaatst voor de tweede ronde van de Australian Open. Het als zesde geplaatste duo ontdeed zich met 6-4 6-2 van het Litouwse/Oostenrijkse koppel Ricardas Berankis/Andreas Haider-Maurer. Berankis won maandag in de eerste ronde van het enkelspel van Igor Sijsling.

Jesse Huta Galung werd uitgeschakeld in de eerste ronde van het dubbelspel. Samen met de Italiaan Daniele Bracciali verloor hij met 6-3 6-4 van de Fransman Jeremy Chardy en Lukasz Kubot uit Polen.

Fontein: Chinese overname ADO is rond

De overname van ADO Den Haag door het Chinese sportmarketingbedrijf United Vansen is rond. Directeur Maarten Fontein zegt dit donderdag in De Telegraaf. "Het gaat echt om de allerlaatste formaliteiten. Ik kan gerust stellen dat de overname rond is", aldus Fontein.

Fontein verblijft in Peking om de laatste details van de overname af te ronden. United Vansen neemt ADO Den Haag voor een bedrag van acht miljoen euro over van grootaandeelhouder Mark van der Kallen.

Vorig jaar werd al bekend dat ADO Den Haag in Chinese handen zou komen, maar het bedrijf kwam maar niet met geld over de brug. Fontein is echter altijd blijven geloven in eigenaar Wang Hui van United Vansen. "Hij is tot nu toe - al leek het misschien soms anders - al zijn afspraken nagekomen. Ik ben ervan overtuigd dat dit een succes wordt", aldus Fontein.

In veel gemeenten waarnemend burgemeester

Veel gemeenten hadden vorig jaar een waarnemend burgemeester. Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) vindt dat een slechte ontwikkeling. In 2014 stond in 79 van de 403 gemeenten voor korte of langere tijd een waarnemend burgemeester aan het roer. In 2010 gold dat voor 76 gemeenten, maar toen telde Nederland veel meer gemeenten: 430.

Als niet de gemeenteraad een burgemeester kiest, maar de commissaris van de Koning een waarnemer benoemt en vervolgens ook de opvolger van die waarnemer uitkiest, dan zet je de raad op een zijspoor, aldus NGB-directeur Ruud van Bennekom donderdag op de website van Binnenlands Bestuur. Onder meer in Alphen aan den Rijn, Roermond en Vlaardingen werd een waarnemend burgemeester door een waarnemer opgevolgd.

Foodwatch wil grotere letters voedsel-etiket

Letters op voedsel-etiketten moeten minstens even groot zijn als in boeken en kranten. Daarvoor pleit consumentenorganisatie foodwatch. Die vindt ook dat voedsel-etiketten eerlijker moeten.

De organisatie heeft een actieplan opgesteld met daarin vijftien punten waarop etiketten op voedingsproducten moeten verbeteren. De organisatie roept minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag op dit plan uit te voeren.

Zo wil foodwatch een verbod op afbeeldingen die het product mooier of beter voorstellen dan het is. Ook wil de organisatie dat op een etiket duidelijk staat hoeveel van een aangeprezen ingrediënt in het product zit. Nu kan het voorkomen dat een product dat bospaddenstoelensoep met cantharellen heet, bij nadere inspectie slechts 0,1 procent cantharellen bevat.

De organisatie verwijst naar een belofte van minister Schippers in 2013 om een actieplan tegen misleidende marketing te maken. "We hebben nog geen plan gezien", aldus een woordvoerster. De organisatie vindt het tijd dat de belofte wordt waargemaakt.

De voedselorganisatie wil dat de minister strengere wettelijke eisen invoert, maar ook dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) harder ingrijpt. Om de actie kracht bij te zetten heeft foodwatch een petitie opgesteld. Mensen kunnen deze petitie op de website van de organisatie tekenen.

Bos: blokkeren wet door senaat ondemocratisch

Het is zeer ondemocratisch als de Eerste Kamer een wet blokkeert. Wouter Bos, mede-informateur van het kabinet-Rutte II, schrijft dat donderdag in zijn column in de Volkskrant. "Politieke besluitvorming over het wel of niet doorgaan van wetten hoort in een democratie plaats te vinden door politici die gekozen en weggestuurd kunnen worden. Dat kan bij Tweede Kamerleden wel en bij Eerste Kamerleden niet. En dus horen zij ver weg te blijven van zo'n rol", vindt de oud-PvdA-leider.

Eind vorig jaar viel het kabinet bijna nadat de Eerste Kamer een belangrijke zorgwet van VVD-minister Edith Schippers had tegengehouden. Onder anderen drie leden van regeringspartij PvdA stemden tegen.

Volgens Bos is dat soort situaties in de kabinetsformatie niet te voorkomen. Volgens hem moet de senaat de mogelijkheid worden ontnomen om wetsvoorstellen te verwerpen.

Bertens door in dubbelspel

Kiki Bertens heeft donderdag bij de Australian Open de tweede ronde van het dubbelspel bereikt. De Wateringse tennisster won met haar Zweedse partner Johanna Larsson van het Kroatische/Amerikaanse duo Mirjana Lucic-Baroni/Lisa Raymond. Bertens en Larsson waren met 7-6 (7) 6-3 te sterk.

Bertens haalde als enige Nederlandse deelnemer de tweede ronde van het enkelspel. Ze verloor daarin woensdag van de als zevende geplaatste Eugenie Bouchard.

Eric van Tijn verwikkeld in plagiaatrel

Eric van Tijn is verwikkeld in een plagiaatrel. De muziekproducent zou zich 22 jaar lang ten onrechte hebben voorgedaan als componist van de beroemde reclameslogan van Calgon, zo heeft de plagiaatcommissie van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra onlangs bepaald, schrijft De Telegraaf.

In werkelijkheid werd de bekende riedel Wasmachines leven langer met Calgon geschreven door ene Guenther Ress. Ress schreef het deuntje al in 1980 voor de Duitse markt. Na zijn overlijden werd het werk ondergebracht bij de muziekuitgeverij La French Music van Frances van Panthaleon barones van Eck-Gramende.

Toen ze haar rechten in 2010 echter wilde inschrijven bij Buma/Stemra, kwam zij er achter dat Van Tijn zich in 1993 al als componist had aangemeld. Ze is naar de plagiaatcommissie gestapt, die haar in het gelijk stelde. Van Tijn vertelt de krant dat hij nooit heeft beweerd dat hij de tune had geschreven.

Google wil telecomdiensten aanbieden

Google is van plan telecomdiensten aan te gaan bieden in de Verenigde Staten, via de mobiele netwerken van de telecombedrijven Sprint en T-Mobile US. Dat meldden ingewijden rond het internetbedrijf donderdag.

Google zou al afspraken gemaakt hebben met Sprint en T-Mobile US over het gebruik van hun netwerken. Als Google inderdaad de telecommarkt opgaat, zal het bedrijf de concurrentie aangaan met aanbieders die mobieltjes met de Android-software van Google verkopen. De grootste telecombedrijven in de Verenigde Staten zijn AT&T en Verizon Communications, gevolgd door Sprint en T-Mobile US.

Het is nog niet duidelijk hoe breed de telecomdiensten van Google zullen worden, wat de kosten zijn en wanneer de verkoop begint. Mogelijk kan Google eerst op beperkte schaal in een aantal Amerikaanse steden met de dienstverlening beginnen.

Grote reorganisatie bij eBay

De Amerikaanse veilingsite eBay schrapt 2400 banen. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend.

Bij de reorganisatie wordt het personeelsbestand met circa 7 procent ingekrompen. Die operatie treft alle onderdelen van het bedrijf, dat werkt aan de afsplitsing van betaaldienst PayPal. Daarnaast worden nu ook de mogelijkheden bekeken voor het onderdeel dat winkelbedrijven helpt op het gebied van internethandel (eBay Enterprise).

Vorig kwartaal steeg de omzet van eBay met 9 procent naar 4,9 miljard dollar (4,2 miljard dollar). De nettowinst nam met 10 procent toe, tot 936 miljoen dollar. Het bedrijf voorspelde een omzet van 4,35 tot 4,45 miljard dollar in het lopende kwartaal. Dat was minder dan analisten hadden verwacht.

Dumoulin derde in derde rit

Tom Dumoulin is donderdag als derde geëindigd in de derde etappe van de Tour Down Under. De Nederlandse renner van Giant-Alpecin maakte tijdens een rit over 143,2 kilometer van Norwood naar Paracombe een sterke indruk op de slotklim. Maar hij was echter niet opgewassen tegen de combine van de twee Australische ploeggenoten Rohan Dennis en Cadel Evans van BMC. Dennis ging in de slotfase in de aanval en Evans controleerde. Dennis kwam als eerste over de finish, voor Evans en Dumoulin.

Dennis nam door de zege ook de leiding over in het algemeen klassement van de Australiër Jack Bobridge. Evans staat hierin tweede op zeven seconden en Dumoulin volgt als derde op negen tellen.

Veertiende zege op rij voor Hawks

Atlanta Hawks is niet te stoppen in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De ploeg boekte woensdag (lokale tijd) voor eigen publiek de veertiende overwinning op rij. Indiana Pacers werd met 110-91 verslagen.

Zes spelers van de Hawks beëindigden de wedstrijd in de dubbele cijfers, onder wie Jeff Teague en DeMarre Carroll, die beiden zeventien punten maakten.

New York Knicks zegevierde opnieuw. Het was met 98-91 te sterk voor Philadelphia 76-ers. Maandag behaalden de Knicks tegen New Orleans Pelicans de eerste overwinning na zestien nederlagen.

Thuis   Uit Uitslag  
Charlotte Hornets   Miami Heat 78-76  
Cleveland Cavaliers   Utah Jazz 106-92  
Philadelphia 76ers   New York Knicks 91-98  
Atlanta Hawks   Indiana Pacers 110-91  
Detroit Pistons   Orlando Magic 128-118  
Memphis Grizzlies   Toronto Raptors 92-86  
Minnesota Timberwolves   Dallas Mavericks 75-98  
New Orleans Pelicans   Los Angeles Lakers 96-80  
Washington Wizards   Oklahoma City Thunder 103-105 OT  
Phoenix Suns   Portland Trail Blazers 118-113  
Sacramento Kings   Brooklyn Nets 100-103  
Golden State Warriors   Houston Rockets 126-113  

'Corporaties steken pensioengeld in eigen zak'

Woningcorporaties steken de lagere pensioenpremies in eigen zak, in plaats van deze - zoals eigenlijk de bedoeling is - door te geven aan de werknemers. Hierdoor worden de 29.000 werknemers in de corporatiesector ernstig gedupeerd. Dat stellen vakbondsbestuurder Jeroen Vos (FNV Woondiensten) en Johannes Osinga (CNV Vakmensen) donderdag in een gezamenlijke verklaring.

De werknemers zouden hierdoor omgerekend 3 procent minder salaris ontvangen. De onderhandelingen over een nieuwe cao woningcorporaties liggen al geruime tijd stil.

Volgens de vakbondsbestuurders maken de werkgevers misbruik van deze situatie. Doordat de pensioenopbouw is aangepast aan de fiscale regels voor 2015 gaat de pensioenpremie voor werkgevers en werknemers omlaag. "De werkgevers willen dit voordeel nu in eigen zak steken. Dat is volledig in strijd met het idee dat de lagere pensioenpremie ten goede moet komen aan de koopkracht van werknemers", aldus de bonden.

VVD en CDA willen inburgeringsexamen veranderen

De vrijheid van meningsuiting moet de hoofdmoot worden bij het inburgeringsexamen dat nieuwkomers in Nederland moeten afleggen. Migranten in spe moeten ervan doordrongen zijn dat de vrijheid om te zeggen wat je vindt de ruggengraat is van onze samenleving. VVD'er Malik Azmani zal dat donderdag zeggen in een debat met integratieminister Lodewijk Asscher in de Tweede Kamer.

Ook CDA'er Pieter Heerma zal aandringen op aanscherping van de inburgering. Hij wil dat de taaleisen bij het basisexamen in het land van herkomst nog strenger worden.

Volgens Azmani hangt de vrijheid van meningsuiting er nu maar zo'n beetje bij in het inburgeringsexamen. Het onderwerp komt pas aan bod na zaken als het gescheiden inzamelen van afval en het bestaan van vakbonden. Wat de VVD'er betreft wordt het vrije woord de 'kapstok' van het examen. Nieuwkomers moeten volgens hem doordrongen zijn van de betekenis ervan. "Ze moeten de vrijheid van meningsuiting niet alleen respecteren, maar omarmen en in hun vingers krijgen. Willen ze dat niet, dan moeten ze zich afvragen of ze wel willen leven in deze samenleving."

Volgens de Azmani is zijn pleidooi niet los te zien van de recente aanslagen in Parijs en het Belgische Verviers. "Dat waren aanslagen op onze vrijheid." Maar hij verwijst ook naar onderzoek waaruit blijkt dat voor migranten zaken als het weer in Nederland een belangrijker factor is dan onze normen en waarden.

Heerma wijst erop dat de inburgeringstoets die migranten in het land van herkomst moeten afleggen in 2011 strenger zijn geworden. Volgens Asscher zijn de resultaten zeer positief. Huwelijks- en gezinsmigranten spreken de taal beter en komen beter voorbereid naar Nederland. Volgens Heerma zouden de taaleisen nog verder opgeschroefd moeten worden. Dat is in het belang van de migrant. Bovendien is het in het regeerakkoord aangekondigd, onderstreept de CDA'er.

Windows 10 officieel gepresenteerd

Microsoft heeft tijdens een persconferentie bekendgemaakt dat Windows 10 het eerste jaar een gratis update wordt voor iedereen die nu Windows 7, 8, 8.1 of Windows Phone 8.1 heeft. De update is gratis omdat Microsoft er belang bij heeft om gebruikers zo snel mogelijk op Windows 10 te krijgen. Wat het besturingssysteem voor nieuwe gebruikers en na het eerste jaar gaat kosten is nog niet bekendgemaakt.

Windows 10 werkt op pc's, tablets, telefoons en Xbox One. Dat geldt ook voor Windows 10-apps. Microsoft hoopt op deze manier nieuwe ontwikkelaars aan te trekken. De meest opvallende feature is wel de nieuwe browser met codenaam Project Spartan. De browser is veel soberder van opzet dan Internet Explorer. Waarschijnlijk is dit het einde van Internet Explorer, al kan het natuurlijk zo zijn dat de naam alsnog verandert naar die van de gewraakte browser.

Ook nieuw in Windows 10 is Cortana. Dat is een virtuele assistent die reageert op spraakcommando's. Cortana, vernoemd naar een personage uit de Microsoft-exclusieve game Halo, is al langer beschikbaar op Windows-telefoons. Cortana voert zoekopdrachten uit, niet alleen op het internet maar ook op je systeem of One-Drive, maar kan bijvoorbeeld ook gedicteerde e-mails verzenden. De assistente is een zelflerend systeem in de cloud dat de gebruiker steeds beter leert kennen. Je kunt wel allerlei instellingen doen om haar kunstjes te beperken of bepaalde voorkeuren aan te geven.

En gelukkig is het meest logische stukje als je de pc wil afsluiten terug: de startknop. Dit keer is het menu over het volle scherm uit te rekken, zodat het voor tablet-gebruikers ook werkbaar is. Er komt een extra menu om bijvoorbeeld snel WiFi aan- of uit te zetten, notificaties te zien en volume aan te passen. Windows 10 komt naar verwachting dit najaar uit.

Koenders: hervorming Veiligheidsraad nodig

Een hervorming van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is hard nodig, nadat de raad heeft gefaald in het nemen van besluiten over Syrië. Dat zei minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken woensdagavond in New York tegen secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de VN. "Nederland is niet het enige land dat er zo over denkt", aldus Koenders.

De minister sloot met het gesprek met Ban een tweedaags kennismakingsbezoek aan de VN af. Gedurende zijn bezoek sprak Koenders ook met drie groepen ambassadeurs, waaronder ambassadeurs van de Arabische landen, over de vraag hoe de hervormingen binnen de Veiligheidsraad kunnen worden doorgevoerd.

Nederland zet zich in voor een plek in de Veiligheidsraad voor 2017-2018. De verkiezingen daarvoor zijn in de zomer van 2016. Koenders lobbyde de laatste dagen bij ambassadeurs binnen de VN voor Nederland.

Van Dijk leidt Celtic naar de kop

Met zijn derde doelpunt van het seizoen heeft Virgil van Dijk woensdag een aandeel gehad in de overwinning van Celtic op Motherwell. De Nederlandse verdediger opende na 25 minuten de score op Celtic Park in Glasgow. De Schotse kampioen liep vervolgens uit naar een ruime zege, dankzij treffers van Leigh Griffiths en twee keer invaller Mikael Lustig: 4-0. Celtic nestelde zich daardoor aan kop van de Schotse Premier League, met één punt meer dan Aberdeen en bovendien een wedstrijd minder gespeeld.

Van Dijk (23) staat nadrukkelijk in de belangstelling van diverse Engelse clubs. Celtic wil de sterke verdediger uit Breda echter niet kwijt. "Hij blijft", zei trainer Ronny Deila vorige week al stellig. "Celtic is er niet bij gebaat dat er nu iemand weggaat."

Hacker Madonna gepakt

Madonna is opgelucht dat er een man is gearresteerd voor het hacken van haar computer. "Ik ben de FBI, de Israëlische politie en ieder ander die heeft geholpen in de arrestatie van deze hacker erg dankbaar", zo laat de popster weten via Facebook.

"Ik waardeer mijn fans die ons voortdurend van informatie hebben voorzien en dit blijven doen wanneer het gaat om mijn gelekte muziek", vervolgt de zangeres. "Ik heb net als elke burger recht op privacy. Deze invasie in mijn leven - creatief, professioneel en persoonlijk, blijft een diep verwoestende en pijnlijke ervaring."

De 39-jarige hacker werd woensdag in Israël opgepakt. Hij zou demoversies van nummers van Madonna's nieuwe album Rebel Heart van haar computer hebben gestolen en online hebben gezet. Hij zou op de computers van meerdere internationale artiesten hebben ingebroken om muziek te stelen en online te koop aan te bieden.

Madonna gaf in december zes nieuwe nummers vrij om te downloaden nadat een aantal van de gestolen demo's op internet verschenen. "Ik heb liever dat mijn fans de hele versies horen van mijn nieuwe nummers dan de flarden die nu op het internet zijn te vinden. Zie deze nummers maar als een vroeg kerstcadeau", zei ze toen.

Het album Rebel Heart verschijnt op 9 maart.

Werknemers Brink's staken in Zwolle

Werknemers van geldtransportbedrijf Brink's zetten hun estafettestaking donderdag voort bij de vestiging in Zwolle. Banken en parkeerbeheer worden daar niet bediend. Ook worden transporten naar andere vestigingen van Brink's geschrapt, aldus FNV-actiecoördinator Leen van der List. Winkels en supermarkten worden uit veiligheidsoverwegingen wel aangedaan, aldus de vakbondsman.

Bij Brink's verliezen 650 van de ruim duizend werknemers hun baan omdat de Rabobank met die andere transporteurs in zee gaat. De inzet van de staking is het afdwingen van een beter sociaal plan en de herplaatsing van zo veel mogelijk personeel van Brinks bij andere geldtransporteurs.

Vrijdag is de laatste geplande dag van de estafettestaking. Als de eisen van de stakers daarna nog steeds niet zijn ingewilligd, beraadslagen zij tijdens het weekend over nieuwe acties.

Real Madrid wint strijd om toptalent Ødegaard

Real Madrid heeft de strijd gewonnen om het Noorse toptalent Martin Ødegaard. De zestienjarige schaduwspits stond in de belangstelling van zo'n beetje alle grote clubs in Europa, maar koos uiteindelijk voor de winnaar van de Champions League. Ajax zat ook achter Ødegaard aan en de Noor zou deze maand een paar dagen komen meetrainen in Amsterdam. Die afspraak zegde hij echter onlangs af.

De aanvallende middenvelder van de Noorse club Strömsgodset IF debuteerde in augustus vorig jaar al in de nationale ploeg. Ødegaard werd in oktober de jongste speler ooit in de EK-kwalificatie, toen hij tegen Bulgarije mocht invallen. Op dat moment was hij vijftien jaar en driehonderd dagen oud.

Het toptalent werkte na afloop van het Noorse voetbalseizoen stages af bij onder meer Bayern München, Manchester United en Arsenal, maar zwichtte uiteindelijk voor het aanbod van Real Madrid. Ødegaard wordt donderdag gepresteerd in de Spaanse hoofdstad, zo maakte de Koninklijke bekend.

Weer Nederlandse Syriëgangers gedood

Twee Nederlandse Syriëgangers zijn in de Syrische grensstad Kobani omgekomen. Dat schrijft het AD donderdag op basis van bronnen. Het gaat volgens de krant om Soufian Z. en Driss D. uit Den Haag. Zij zijn waarschijnlijk gedood bij een Amerikaans bombardement.

Soufian maakte een documentaire over het leven van een Syriëganger met de titel 'Oh oh Aleppo', een knipoog naar de tv-hit Oh oh Cherso. Hij wilde mensen laten hoe het er in Syrië aan toegaat.

Eerder deze maand werd een tripje Syrië een 17-jarige Amsterdammer en een 27-jarige man uit Huizen al fataal.

Jihadstrijder Soufian uit Den Haag (Foto: -)

Jihadstrijder Soufian uit Den Haag (Bron: AD.nl)

Publieke omroep staat stil bij vrijheid

NPO Radio 1 en NPO 1 staan donderdag in het teken van vrijheid. Overdag stellen op de radio gasthoofdredacteuren het programma samen. In de avond presenteren Eva Jinek en Art Rooijakkers de live-uitzending op tv. Dit alles onder de noemer Jouw vrijheid, mijn vrijheid, een gezamenlijk initiatief van de publieke omroepen.

Vanaf 09.00 uur tot 16.30 uur krijgen de luisteraars van Radio 1 een indruk vanuit de wereld van de gasthoofdredacteuren. Waar liggen hun kansen en beperkingen op vrijheid en wie of wat vormt voor hen een beknotting van hun vrijheid, zijn vragen die voorbijkomen. Naast gesprekken hierover is er ook muziek, zijn er onder meer columns en cabaret.

In de tv-uitzending, die van 21.30 tot 23.00 uur duurt, praten Jinek en Rooijakkers met mensen met uiteenlopende achtergronden. Het programma gaat in op drie vragen: is Nederland veranderd de afgelopen twee weken, wat is er veranderd en voor wie, en hoe nu verder.

ECB staat voor historisch besluit

De ogen van de financiële wereld zijn donderdag gericht op Frankfurt. Daar moet duidelijk worden of de Europese Centrale Bank (ECB) de kwakkelende economie en de lage inflatie te lijf wil gaan met de opkoop van staatsobligaties.

ECB-president Mario Draghi benadrukte de afgelopen maanden keer op keer dat de ECB bereid is meer te doen om de inflatie in de eurolanden aan te jagen. Het voornemen om daarvoor, in navolging van centrale banken in de VS, Groot-Brittannië en Japan, de inkoop van staatsobligaties in te zetten, stuitte echter op fors verzet uit onder meer Duitsland en Nederland.

Door staatsleningen op te kopen wil de ECB banken in de eurozone van meer geld voorzien, in de hoop dat zij dit geld uitlenen aan bedrijven en consumenten. Op die manier moeten de investeringen en bestedingen vooruit worden geholpen. Zo worden de economische groei en inflatie mogelijk gestimuleerd. Als gunstig bijeffect daalt bovendien de waarde van de euro, waardoor de export verder kan groeien.

'Geen aanklacht OM tegen agent Ferguson'

De Amerikaanse ex-politieagent die in Ferguson een ongewapende zwarte tiener doodschoot, hoeft niet te rekenen op een aanklacht van het Openbaar Ministerie. Het ministerie van Justitie is het onderzoek naar de schietpartij aan het afronden en zal geen aanklacht adviseren, meldde The New York Times woensdag op gezag van functionarissen van het ministerie.

Het advies ligt daarmee in lijn met de beslissing van de jury in Ferguson, die in november al besloot dat de agent niet voor de rechter zou worden gesleept. Het incident in Ferguson en het besluit van de jury leidde tot protesten en rellen tegen politiegeweld in de Verenigde Staten.

Voor het onderzoek van het ministerie van Justitie werden meer dan 200 mensen geïnterviewd. Ook werden onder meer geluids- en beeldopnames onderzocht.

'Geen aanklacht OM tegen agent Ferguson'
'Geen aanklacht OM tegen agent Ferguson' (Foto: ANP)

Mali wil lichaam terrorist Parijs niet

De autoriteiten in Mali willen het lichaam van terrorist Amedy Coulibaly, die tijdens de aanslagen in Parijs een agent en vier burgers doodschoot, niet hebben.

Een vliegtuig met het lichaam zou woensdagavond richting de Malinese hoofdstad Bamako vertrekken, maar dat land heeft op het laatste moment afgezien van ontvangst. Dat schreef de Franse krant Le Parisien donderdag.

De familie van Coulibaly had verzocht het lichaam naar Mali te sturen, omdat de man daar vandaan kwam. Het is niet duidelijk waarom de regering in Bamako zijn 'terugkomst' weigerde. Coulibaly is weer teruggebracht naar een forensisch instituut in Parijs.

Mali wil lichaam terrorist Parijs niet
Mali wil lichaam terrorist Parijs niet (Foto: ANP)

Burgemeester Bloemendaal stapt op

Burgemeester Ruud Nederveen (VVD) van Bloemendaal is woensdagavond opgestapt. Dit heeft de gemeente medegedeeld. Ook wethouder Marjolein de Rooij (GroenLinks) heeft haar functie per direct neergelegd.

Beiden zijn gesneuveld in de slepende affaire rond het plaatselijke landgoed Elswoutshoek, waarover de gemeenteraad voor donderdagavond juist een extra vergadering had belegd. Gemeente en eigenaren steggelen al jaren over de herontwikkeling ervan. In augustus kreeg Nederveen in hetzelfde dossier al een motie van wantrouwen aan zijn broek, die hij maar net overleefde.

Vrouw moest politieagenten voeren van God

Er zijn camerabeelden opgedoken van een jonge vrouw die het nodig vond om de politie van het stadje Framingham in Massachusetts te bekogelen met verse worsten en stukken spek. Als verklaring voor haar gedrag gaf de vrouw te kennen dat ze opdracht van God had gekregen om 'de varkens te voeren'.

De 24-jarige Lindsay McNamara werd afgelopen december opgepakt nadat ze een diender achter de balie van het Framingham Police Department station met rauw spek en ongebraden worsten om de oren had gesmeten. De vrouw, die zich duidelijk had verdiept in het eetpatroon van de sterke arm der wet, liep met een doos van Dunkin' Donuts het politiebureau in. Toen de agent aan het loket haar vroeg of hij iets voor haar kon betekenen liet de vrouw weten dat ze langskwam om 'de varkens te voeren'.

Eem stevig raam wist te voorkomen dat de baliemedewerker door het rondvliegende vlees werd geraakt. Nadat de vrouw haar doos had geleegd werd ze in de boeien geslagen. Volgens luitenant Harry Wareham van de politie van Framingham is de jonge vrouw een beetje in de war. McNamara moet op 9 februari voor de rechter verschijnen.


Of je worst lust?

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.