Geweld Oost-Oekraïne laait opnieuw op

Redactie

Separatistische rebellen in het oosten van Oekraïne hebben woensdag grote hoeveelheden wapens en mankracht naar een controlepost in de buurt van de stad Loehansk gestuurd. De hoop op een wapenstilstand lijkt daarmee de bodem te zijn ingeslagen. De Oekraïense president Petro Porosjenko keerde direct terug vanuit Zwitserland, waar hij Europese landen om steun had gevraagd.

Verslaggevers van AP zagen negen stuks houwitser-geschut en zes stuks antitankgeschut in de plaats Perevalsk. Een van de rebellen die het konvooi begeleidden zei dat het materieel op weg was naar de controlepost. Op dezelfde weg kwamen later vier Grad-raketinstallaties voorbij, evenals vier vrachtwagens met munitie en vijftien nagelnieuwe tanks.

Volgens het Oekraïense ministerie van defensie heeft het regeringsleger inmiddels de controlepost verlaten. Er zou echter een operatie gaande zijn om de post weer te veroveren op de separatisten. De rebellenstrijders hebben zich volgens het ministerie niet gehouden aan afspraken die in september werden gemaakt in het Wit-Russische Minsk. Een van de afspraken was dat de rebellen de frontlinie niet zouden oversteken.

Oekraïne en het Westen beschuldigen Rusland ervan de separatisten te steunen met materieel. Moskou ontkent dit ten stelligste, maar de enorme hoeveelheid zware wapens die de rebellen bezitten lijken iets heel anders aan te tonen. Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat er berichten zijn dat Rusland twee bataljons naar Oekraïne heeft gestuurd. "We kunnen bevestigen dat Rusland door blijft gaan met het verplaatsen van tanks, pantservoertuigen, vrachtwagens en artilleriestukken op bepaalde plekken langs de Russisch-Oekraïense grens, die dienen als doorvoerpunt voor militair naar de pro-Russische separatisten", aldus woordvoerster Jen Psaki.

Het geweld laaide op in aanloop naar een bespreking in Berlijn tussen de ministers van buitenlandse zaken van Oekraïne, Rusland, Frankrijk en Duitsland. Doel is de basis te leggen voor een langetermijnoplossing. De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov drong woensdag aan op maatregelen om de onrust in te tomen, maar hij zei niets over de situatie rond Loehansk.