Chelsea kan fluiten naar Mutu-miljoenen

Maarten (rubbereend)

Juventus hoeft geen compensatie te betalen aan Chelsea voor het aantrekken van Adrian Mutu in 2005. Het Internationale Sporttribunaal heeft de club uit Turijn in het gelijkgesteld.

Dit maakte de Italiaanse koploper woensdagavond zelf bekend op het digitale thuis. Daarmee lijkt er een einde te zijn gekomen aan de jarenlange juridische strijd tussen Serie A-clubs Juventus en Livorno en Premier League-club Chelsea.

Spil in de miljoenenzaak is de inmiddels gestopte aanvaller Adrian Mutu, die in 2004 werd ontslagen door Chelsea vanwege cocaïnegebruik. Toen Mutu zijn negen maanden durende straf had uitgezeten, ging Juventus begin 2005 met hem aan de haal. Direct stalde Juve de Roemeense aanvaller bij Livorno, waar Mutu geen minuut speelde.

Chelsea, dat in 2003 nog tussen de €19 en €24 miljoen had neergelegd voor Mutu, vond dit uiteraard niet aanvaardbaar en spande een zaak aan bij de FIFA. Aanvankelijk werd Mutu zelf tot een megaboete van bijna €18 miljoen euro veroordeeld, een sanctie waaraan hij nooit heeft kunnen voldoen.

Daarop besloot de FIFA in 2013 dat Juventus en Livorno samen €21 miljoen moesten ophoesten en naar Londen moesten sturen. Iedere dag dat er niet betaald werd, kwam er nog €2.500 extra bij. Juventus en Livorno schrokken zich rot en gingen in hoger beroep.

Vandaag, een klein jaar later, kregen de clubs te horen van het CAS dat Chelsea kan fluiten naar het bedrag dat inmiddels is opgelopen tot circa €22 miljoen. De Londense grootmacht heeft nog niet gereageerd op de uitspraak van het Internationale Sporttribunaal.