Marokkaan plande aanslag op politie

Danny

Een 27-jarige man die in oktober is gearresteerd had plannen voor een aanslag op politieagenten en militairen in Nederland. De in Marokko geboren Mohamed B. had volgens justitie een eed van trouw bij zich aan Islamitische Staat (IS). Donderdag is in zijn zaak een zogeheten pro-formazitting in Rotterdam.

B. zou zich in september en oktober hebben voorbereid in Amsterdam en probeerde de hand te leggen op vuurwapens en explosieven. Volgens justitie was hij nog niet zover dat op korte termijn een aanslag dreigde. Hij werd aangehouden voor het voorbereiden van een terroristisch misdrijf.

B. had ook een notitieboekje met daarin een handleiding voor het maken van een bom. Daarbij stond aangetekend dat voertuigen van politie of het leger het doelwit konden zijn.

In een brief in B.'s bezit waarin de Nederlandse deelname aan de internationale coalitie tegen die terreurgroep wordt afgewezen, staat dreigende taal. "Deze brief is van de volgelingen van de islamitische staat aan de Nederlandse regering. Als zij deelneemt aan de duivelse coalitie tegen de staat (...) bij Allah dan zullen uw dagen zwart zijn".