Schaker Van Wely boekt eerste zege, Giri verslaat Saric

Schaker Loek van Wely heeft tijdens de tiende ronde van het Tata Steel Chess Tournament zijn eerste overwinning weten te behalen. Na 24 zetten wist hij Hou Yifan met wit te verslaan. De Tilburger heeft nu 3,5 punt en staat daarmee elfde in het klassement.

De schakers uit de A-groep zijn voor één keer uitgeweken naar Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag in plaats van hun vertrouwde locatie in Wijk aan Zee. Er was vorige week ook al een speelronde buiten de normale locatie. Er werd toen gespeeld in De Rotterdam, het gebouw ontworpen door Rem Koolhaas. 

Anish Giri wist woensdag ook te winnen. Hij versloeg Ivan Saric. De Kroaat had speelde met de witte stukken, maar had daar te weinig voordeel van. Giri, tweevoudig Nederlands kampioen, kreeg na dertig zetten grip op het spel van Saric, die uiteindelijk in de 47e zet op moest geven. Giri steeg naar de gedeelde vierde plaats met zes uit tien.

Wereldkampioen Magnus Carlsen kan een nieuw schaakrecord voorlopig vergeten. De Oekraïense grootmeester Vasil Ivanchuk, spelend met wit, stuurde woensdag op een snelle remise. Na zeventien zetten was de partij al afgelopen.

Tot ergernis van de Noor, die in Wijk aan Zee bezig was aan een fraaie zegereeks. Carlsen had bij winst op Ivanchuk het record van Fabiano Caruana met zeven zeges op rij in een groot mondiaal toernooi geëvenaard. Caruana kwam vorig jaar tot die topprestatie in St. Louis.

Speelronde 10
Loek van Wely - Yifan Hou 1-0
Baadur Jobava - Fabiano Caruana 0-1
Teimour Radjabov - Levin Aronian ½-½
Vasil Ivanchuk - Magnus Carlsen ½-½
Maxime Vachier-Lagrave - Radoslaw Wojtaszek, R. ½-½
Liren Ding - Wesley So ½-½
Ivan Saric - Anish Giri 0-1 

Stand na tien speelronden
1. Magnus Carlsen 7,5 
2. Wesley So 6,5
2. Maxime Vachier-Lagrave 6,5
4. Liren Ding 6
4. Vasil Ivanchuk 6
4. Anish Giri 6
4. Fabiano Caruana 6
8. Radoslaw Wojatszek 5
8. Teimour Radjabov 5
10. Levon Aronian 4,5
11. Loek Van Wely 3,5
12. Yifan Hou 3
12. Ivan Saric 3
14. Baadur Jobava 1,5