'Telefilm juist positief over Terschelling'

Daan de Witte (daan1601)

De omstreden telefilm Sunny Side Up schetst juist een positief beeld van Terschelling, zijn bewoners en het lokale feest Sunderum. Dat stelt producent Pieter Kuijpers naar aanleiding van de commotie die over de thriller is ontstaan op het Waddeneiland.

Bewoners waren boos dat het verhaal, dat vertelt over een jong koppel dat op Terschelling een horrorweekend beleeft, het eiland en zijn traditie beledigde. "Ik vermoed eigenlijk dat men de film niet helemaal heeft uitgekeken", stelt Kuijpers. "Ik vind dat de eilanders en hun mysterieuze eeuwenoude feest er juist heel erg goed vanaf komen. Ik adviseer iedereen de film zelf te bekijken, helemaal tot het einde, en dan pas een mening te vormen."

De eilandbewoners maakten hun ongenoegen over de film, met in de hoofdrollen Egbert Jan Weeber en Hannah Hoekstra, dit weekend veelvuldig kenbaar op Twitter en Facebook. Vooral het feit dat het lokale volksfeest Sunderum in een negatief daglicht zou worden geplaatst, stuitte veel Terschellingers tegen de borst. Op 6 december lopen mannen in het donker rond in zelfgemaakte pakken en maskers en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. Het is vrouwen en kinderen in die tijd verboden zich op straat te vertonen, anders worden ze achtervolgd of vastgebonden. Deze traditie stamt uit de voor-christelijke periode. Buitenstaanders zijn op 6 december niet welkom op Terschelling.

Sunny Side Up is terug te kijken via de website van de NPO.