Rebellen houden president Jemen gevangen

Redactie

De Jemenitische Houthi-rebellen houden president Abed Rabbo Mansour Hadi 'gevangen' in zijn huis. Dat zeggen twee medewerkers van de president. De Houthi's hebben Hadi's lijfwachten, die voor zijn woning stonden geposteerd, volgens de twee presidentiële adviseurs vervangen door hun eigen strijders. Volgens een van de raadslieden is de crisis in Jemen ieder keerpunt voorbij. Het leger is een puinhoop en het Jemenitische veiligheidsapparaat is door de opmars van de Houthi-rebellen 'lamgeslagen'.

De twee adviseurs zijn niet bevoegd de pers te woord te staan en bedongen daarom dat hun namen hier ongenoemd blijven.

De Houthi-rebellen hebben hun greep op de Jemenitische hoofdstad Sanaa woensdag verstevigd. De opstandelingen, die dinsdag het presidentieel paleis innamen, veroverden een legerbasis die uitkijkt over de stad en een arsenaal aan ballistische raketten herbergt. Het garnizoen van de basis, die op een heuvel ten westen van Sanaa ligt, zwichtten volgens bronnen bij het leger onmiddellijk voor het verzoek van de rebellen het kamp aan hen over te dragen.

Ook stelden de Houthi's president Hadi woensdag nieuwe eisen. Ze eisen het ambt van vicepresident op en willen meerdere sleutelposities in de regering. Volgens een raadsman van Hadi hebben vertegenwoordigers van de opstandelingen een eisenlijst van negen kantjes overhandigd.

De president is tijdens de strijd om het presidentieel paleis en zijn woning ongedeerd gebleven, maar raakt steeds verder in het nauw. Dinsdag maakte minister van informatie Nadia al-Sakkaf melding van de beschieting van Hadi's huis, maar dat bericht bleek later onjuist. De woning oogde onbeschadigd. Een dag na de felle gevechten om het hart van de macht daalde woensdag de stilte over Sanaa neer.

Premier Khaled Bahah heeft van de gelegenheid gebruikgemaakt om elders een 'veilig heenkomen' te zoeken, liet de regering weten. Bahahs woning in het paleis van de republiek, zoals de presidentiële residentie ook wel heet, werd dinsdag belegerd.

De chaos van de afgelopen dagen in de Jemenitische hoofdstad noopte de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties dinsdag het geweld te veroordelen en aan te dringen op een wapenstilstand. De raad sprak eenstemmig uit dat Hadi 'het wettig gezag' in Jemen vertegenwoordigt.

Aan die verklaring hebben de Houthi-rebellen echter maling. De sjiitische Houthi's, die ongeveer een derde van de bevolking uitmaken, worden volgens kwade tongen gedirigeerd door Iran, de sjiitische grootmacht in het Midden-Oosten.

President Hadi is een soennitische moslim uit het zuiden van het land. Hij heeft geen antwoord op de machinaties van zijn voorganger Ali Abdullah Saleh, die de opstand van de Houthi's, zijn geloofsgenoten, zou orkestreren. Omdat veel regeringsmilitairen nog altijd loyaal zijn aan Saleh kon Hadi niet vertrouwen op het leger.

Update 16.30 uur:

Ex-president van Jemen Ali Abdullah Saleh maant zijn opvolger vervroegd verkiezingen uit te schrijven. Saleh, die veel Jemenieten houden voor de drijvende kracht achter de recente machtsgreep van de Houthi-rebellen, denkt dat een stembusgang een eind kan maken aan de crisis in zijn land.

Het in 2011 afgezette staatshoofd riep de huidige president Abed Rabbo Mansour Hadi woensdag op te streven naar 'nationale eenheid'. Hadi moet daartoe vervroegd presidents- en parlementsverkiezingen uitschrijven.

Saleh bedong in ruil voor zijn terugtreden strafrechtelijke onschendbaarheid. De Verenigde Naties hebben hem en twee van zijn paladijnen sancties opgelegd wegens het 'verpesten' van de machtswisseling, maar hij heeft nog altijd grote invloed in Jemen.

De oud-president riep de VN woensdag op de strafmaatregelen op te heffen die tegen hem en zijn twee getrouwen zijn getroffen.