FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 20 januari 2015

Netflix verrast zichzelf met klantenaanwas

De Amerikaanse aanbieder van internettelevisie Netflix heeft in het vierde kwartaal meer nieuwe abonnees aangetrokken dan verwacht, met name in het buitenland. Dat blijkt uit cijfers die het bedrijf dinsdag heeft gepubliceerd.

Netflix kreeg er 1,9 miljoen klanten bij in eigen land en 2,4 miljoen in de rest van de wereld. Het bedrijf heeft nu in totaal 57,4 miljoen abonnees, waarvan 39,1 miljoen in de Verenigde Staten. Het had zelf op een lagere internationale aanwas gerekend.

De omzet kwam afgelopen kwartaal uit op 1,5 miljard dollar (1,3 miljard euro). Netflix wist de nettowinst bijna te verdubbelen tot 83,4 miljoen dollar, mede dankzij een belastingmeevaller.

Netflix verrast zichzelf met klantenaanwas
Netflix verrast zichzelf met klantenaanwas (Foto: ANP)

Maatregelen vrijwillige politie ingetrokken

De veiligheidsmaatregelen die waren aangekondigd voor politievrijwilligers in verband met terreuracties in België en Frankrijk zijn ingetrokken. Dat liet de leiding van de Nationale Politie dinsdagavond weten.

"De korpsleiding heeft momenteel geen aanleiding om specifieke veiligheidsmaatregelen op te leggen aan vrijwillige politiemensen", aldus een verklaring. "Mocht het advies ergens al hebben geleid tot concrete maatregelen, dan moeten die maatregelen worden ingetrokken", meldt de korpsleiding die benadrukt dat het om niet-bindende adviezen ging.

Maatregelen vrijwillige politie ingetrokken
Maatregelen vrijwillige politie ingetrokken (Foto: ANP)

Gezochte Belg zat thuis met enkelband

Terreurverdachte Abdelmounaim Haddad heeft zich dinsdag aangegeven bij de politie in België. De 21-jarige man werd gezocht in Spanje en Frankrijk, maar gaf zich aan in het Belgische plaatsje Sint-Jans-Molenbeek. Hij zat thuis met een enkelband. Dat meldde het federaal parket in dat land.

Haddad werd gezocht in verband met het onderzoek naar de terreurcel in Verviers. Vorige week voerde de Belgische politie een actie uit tegen die terreurgroep. Haddad werd sindsdien gezocht, net als de Nederlander Zaid K. Het vermoeden was dat zij samen via Parijs en Madrid naar het Midden-Oosten wilden reizen. De Franse en Spaanse politie zochten naar het duo.

Over waar K. is, is nog niets bekend. Dinsdag vond in Utrecht een huiszoeking plaats in zijn ouderlijk huis. Haddad wordt verhoord en woensdag zal de onderzoeksrechter bepalen of hij nog vast blijft zitten, aldus het parket.

Sint-Jans-Molenbeek, ook wel kortweg Molenbeek genoemd, is een deelgemeente van Brussel. Tijdens de antiterreuractie van vorige week voerde de politie een aantal huiszoekingen uit in de Brusselse gemeente. In totaal werden in heel België die dag dertien mensen opgepakt, van wie een aantal in Molenbeek.

Gezochte Belg zat thuis met enkelband
Gezochte Belg zat thuis met enkelband (Foto: ANP)

Grote opkomst bijeenkomst moslims en joden Amsterdam

De ontmoeting tussen moslims en joden in Amsterdam heeft zo veel bezoekers getrokken, dat ze dinsdagavond nauwelijks in de zaal van de bibliotheek passen. Enkele honderden mensen kwamen bijeen om stil te staan bij de terreurdaden in Parijs. "Kennelijk voorzien we in een behoefte", verklaarde initiatiefnemer Lody van de Kamp van de vriendschapskring Salaam-Shalom de hoge opkomst.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam leidde met een toespraak een minuut stilte in waarbij de bezoekers massaal vredestekens vormden met hun vingers. "Er gaat geen dag voorbij zonder dat we denken aan Parijs", zei Van der Laan. "De terreurdaden doen ons beseffen hoe kwetsbaar onze open samenleving is."

"Wij vechten ook, maar met het woord als hoogste wapen", aldus de burgemeester. "Hoe verdeeld we ook zijn, we zijn allemaal in de eerste plaats Amsterdammer."

Sterling schiet Liverpool naast Chelsea in League Cup

Liverpool kwam tegen Chelsea op achterstand in de heenwedstrijd van de halve finale in de League Cup. Raheem Sterling zorgde echter voor een betere uitgangspositie (1-1).

Voor Liverpool is de League Cup één van de manieren om het seizoen nog te redden. De ploeg van manager Brendan Rodgers staat er niet goed voor in de Premier League, maar doet nog wel in drie bekertoernooien mee. Echter was Chelsea in de halve finale natuurlijk geen makkelijke tegenstander.

De Londenaren, onaantastbaar koploper in de Premier League, begonnen op Anfield in de sterkste opstelling. José Mourinho wilde de klus graag vanavond al klaren, want er staat volgende week nog een return op het programma. De eerste helft ging gelijkop, maar Chelsea bleek het gevaarlijkst. De Liverpool-defensie kreeg met name geen grip op Eden Hazard, die met zijn dribbels voor veel gevaar zorgde.

Ook spits Diego Costa was dreigend op Anfield, maar de Spanjaard had in Martin Skrtel een tegenstander die het fysieke duel ook niet schuwde. Voor rust kwamen de Londenaren wel op voorsprong. Hazard werd door Emre Can naar de grond gehaald en scheidsrechter Atkinson wees naar de stip. De Belg besloot de penalty vervolgens zelf te nemen, stuurde landgenoot Simon Mignolet de verkeerde hoek in en bepaalde de ruststand zo op 0-1.

Na de pauze kwam Liverpool beter uit de kleedkamer. Met Raheem Sterling heeft Liverpool een eigen dribbelwonder in huis en de Engels international kwam steeds beter in de wedstrijd. De 1-1 kwam dan ook van zijn voet. Sterling pikte de bal rond de middenlijn op en snelde langs drie tegenstanders alvorens hij de bal in de hoek schoot. Een schitterende actie en dito afronding van de pas 20-jarige aanvaller.

In de slotfase maakte de thuisploeg het meest aanspraak op de overwinning. Kansen waren er voor Jordan Henderson en opnieuw Sterling, maar Chelsea-doelman Thibaut Courtois keepte een prima wedstrijd. Zo ligt het duel van volgende week op Stamford Bridge nog helemaal open.

Pole House - Mijn Droomhuis

Pole House, dat is de naam van dit luxueuze huis in Australië, gelegen aan één van de mooiste stranden van het land Fairhaven Beach. De villa staat op één grote paal 40 meter boven de grond en als je recht voor het huis staat dan lijkt het te drijven op de oceaan.

De mooie eenvoudige loopbrug met glazen balustrades en de zwevende openhaard zijn natuurlijk een aantal eyecatchers. Daarnaast is het uitzicht ook niet verkeerd. De villa is ontworpen door de architecten van F2 Architecture. Een strak en modern design waar de donkere kleuren de basis vormen in het huis. Een villa die bij mij de indruk wekt van een droomhuis! Hoe ziet jouw droomhuis eruit? 

Zweedse overheid somberder over economie

De economie van Zweden zal de komende tijd minder sterk groeien dan eerder werd gedacht, onder druk van de afzwakkende export. Dat maakte het Zweedse ministerie van Financiën dinsdag bekend.

De groei wordt nu geraamd op 2,4 procent in 2015 en 2,7 procent in 2016. Eerder werd op een groei gerekend van respectievelijk drie en 3,2 procent. Zweden is zeer afhankelijk van de export, maar door de zwakke Europese economie staat de uitvoer van het land onder druk.

De overheid versomberde verder haar verwachtingen voor de werkloosheid. Verder wordt niet verwacht dat het Zweedse begrotingstekort de komende vier jaar zal worden weggepoetst.

Grote politieactie in Belgische grensplaats

In de Belgische plaats Komen is dinsdagavond een grote politieactie aan de gang. Wat het doel is van die actie, wil de politie niet zeggen. Er zouden volgens Belgische media 33 huizen zijn ontruimd. Zeker tachtig bewoners zijn opgevangen in een kantoorpand, liet de burgemeester van Komen weten.

Volgens verschillende media wordt het huis doorzocht van een in Frankrijk aangehouden jihadiste. De vrouw werd in de buurt van Lille aangehouden met een aantal wapens bij zich. De DOVO, de Belgische Explosieven Opruimingsdienst van het leger, is ter plaatse.

De grens tussen België en Frankrijk loopt dwars door het stadje, dat in het Frans Comines heet.

'Braziliaanse surfer Ricardo (24) vermoord door politie'

De Braziliaanse surfer Ricardo dos Santos is op 24-jarige leeftijd overleden. Ricardinho werd maandag voor zijn woning in het zuiden van het land neergeschoten, naar verluidt door een 25-jarig lid van de politie, waarbij ook diens 17-jarige broer betrokken zou zijn.

Politieonderzoek moet uitwijzen wat er precies gebeurd is, maar wel is duidelijk dat de schietpartij zich voordeed in het plaatsje Guarda do Embaú, 20 kilometer ten zuiden van Florianópolis in de zuidelijke staat Santa Catarina. Volgens diverse media waren Ricardo en zijn opa aan het werk rond het huis van de surfer, waarna een auto precies boven een pijpleiding stopte waar het duo mee aan de slag wilde gaan. De opa van de surfer vroeg de twee inzittenden om de auto te verplaatsen, zodat de pijp gerepareerd kon worden, maar daar stemden ze niet mee in. Na een woordenwisseling tussen de twee en Ricardo zou de oudste, lid van de mogelijk militaire politie, zijn wapen getrokken hebben en de surfer drie keer in zijn buik hebben geschoten. Ricardo werd per helikopter vervoerd naar het ziekenhuis, waar hij een dag later aan zijn verwondingen overleed. 

Ricardo kwam in zijn sportieve loopbaan met name uit in het niveau onder de Championship Tour, het hoogste niveau. Wel deed hij af en toe mee aan wedstrijden bij de absolute wereldtoppers, waarbij zijn grootste succes in 2012 in Tahiti kwam. Hij plaatste zich daar voor de eindstrijd door onder meer de legendarische Kelly Slater te verslaan. Bovendien kreeg hij er de zogenaamde Andy Irons Forever Inspiration Award, vernoemd naar de in 2010 overleden drievoudig wereldkampioen Andy Irons. Dinsdag stroomde Instagram, Facebook en Twitter vol met reacties van medesurfers, waaronder Slater zelf. "Het was een heerlijke ochtend, tot ik doorhad dat de surfers massaal het water op gingen om een grote kring te vormen ter nagedachtenis aan de overleden Ricardo. Hij was een geweldige surfer in lastige omstandigheden, iets wat onder meer ikzelf leerde toen hij me versloeg in 2012. Dit is een ongelooflijk zinloze dood", aldus de elfvoudig wereldkampioen.

Ricardo krijgt de AI Forever Inspiration Award voor zijn prestaties tijdens de World Tour in Tahiti (Bron: YouTube)

KNVB Beker: Uitslag Roda JC - PSV

Roda JC kwam drie keer op voorsprong, PSV kwam twee keer terug, een derde keer was teveel gevraagd. Door de 3-2 winst na verlenging bekeren de Limburgers verder. Roda JC speelt volgende week in de kwartfinale tegen Excelsior. 

Het was even schrikken voor PSV. Al na vijf minuten kreeg de koploper van de eredivisie een fikse tegenvaller te verwerken. Een goede aanval van Roda JC leverde meerdere schietkansen op. Invaller-doelman Pasveer kon twee keer redden, maar op het harde en hoge schot van Tom van Hyfte had de keeper geen antwoord: 1-0 voor Roda JC.

PSV probeerde zich snel te herpakken, en in de zeventiende minuut stelden de Eindhovenaren orde op zaken. Eerst werd een schot van Locadia nog van de lijn gehaald, een minuut later was het wel raak. Een pass van Wijnaldum op Locadia werd door de aanvaller in een keer doorgespeeld op Luuk de Jong, die de gelijkmaker binnen kon schieten.

Voor De Jong was het zijn vijfde goal in zijn laatste vijf officiële duels. Daarna speelde PSV een periode goed voetbal met snelle combinaties, maar zonder de voorsprong te pakken. Daarop zakte het tempo in. Daar was Roda JC content mee, de Limburgers konden zich hergroeperen en inzakken om zonder verdere kleerscheuren de rust te halen.

In de tweede helft zakte PSV ver weg. Depay was vrijwel onzichtbaar, het tempo was veel te laag en Cocu ergerde zich zichtbaar aan de talloze slordigheden. Een kwartier voor tijd kregen de Eindhovenaren de rekening voor het matige spel gepresenteerd. Gyasi beloonde het sterke half uur van Roda JC door hard en hoog de 2-1 achter Pasveer te schieten.

Zeven minuten voor tijd redde Luuk de Jong PSV. De spits, die als een van de weinigen zijn niveau haalde, tikte de 2-2 binnen na voorbereidend werk van Wijnaldum. Beide ploegen kregen daarna kansen op de overwinning, maar na negentig minuten was het nog steeds gelijk waardoor een verlenging noodzakelijk was.

Daarin pakte Roda JC al snel voor de derde keer een voorsprong. Een prachtige vrije trap van Faik betekende in de 98e minuut de 3-2. PSV voerde de druk in het laatste kwartier op, maar Roda hield met kunst en vliegwerk stand. Daardoor gaan de Limburgers door naar de kwartfinale en vliegt PSV uit het bekertoernooi. 

FC Twente, AZ, Cambuur Leeuwarden, PEC Zwolle, FC Groningen, Vitesse, Roda JC of Excelsior zal in het volgende seizoen van de Europa League direct geplaatst zijn voor de groepsfase. 

Roda JC viert feest na afloop. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)
Roda JC viert feest na afloop. (PRO SHOTS/Henk Korzelius)

Roda JC

3 - 2

PSV

 5' Van Hyfte
 74' Gyasi
 98' Faik
   17' L. de Jong 
 83' L. de Jong 
 
 Gele kaart: Guardado (PSV)
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 9440
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Dijkhuizen (Monteyne/84')
Biemans
Werker
Van Peppen
Van Hyfte
Pluim
Faik
Höcher (Lagouireh/70')
Jansen
Gyasi (Paulissen/91')
  Pasveer
Brenet
Isimat-Mirin
Bruma
Willems (Arias/94')
Wijnaldum
Guardado
Ritzmaier (Narsingh/75')
Locadia (Maher/75')
De Jong
Depay

Staatsbosbeheer bezuinigt op natuurwebcams

Staatsbosbeheer bezuinigt op de webcams waarmee in natuurgebieden bevers, zeearenden en andere dieren worden gevolgd. De kosten voor de internetverbinding en de elektriciteit zijn hoog en de technische ondersteuning en monitoring zijn tijdrovend.

De webcam bij een oehoenest in een steengroeve in de Achterhoek staat wel aan. Geïnteresseerden kunnen via volgdeoehoe.nl zien of de uil gaat broeden en of er jongen uit het ei komen. Naast de camera bij de oehoe gaat later dit voorjaar nog een andere webcam online op een nieuwe locatie. Bij welk dier is nog even een verrassing, aldus Staatsbosbeheer dinsdag.

De afgelopen jaren leefden miljoenen bezoekers via de webcams mee met de dieren. Maar de camera's bij vossen, bevers en zeearenden gaan dit jaar niet aan.

Poetin wil nieuwe wapens voor het leger

Rusland gaat nieuwe wapens ontwikkelen om zijn veiligheid te waarborgen, zonder een kostbare wapenwedloop met het Westen aan te gaan. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd.

Poetin zei dat de militaire moderniseringsplannen van Rusland realistisch moeten zijn en rekening moeten houden met de huidige economische situatie. De Russische economie is in recessie door een combinatie van westerse sancties in verband met de crisis in Oekraïne en de gekelderde prijs van ruwe olie, Ruslands voornaamste bron van inkomsten.

Zonder landen met name te noemen zei Poetin dat militaire bedreigingen kan beantwoorden zonder net zo veel als andere landen te hoeven uitgeven aan defensie. "Wij kunnen en moeten die uitdaging aangaan."

Supermarkthulp beloond voor optreden bij gijzeling

Een Malinese moslim die klanten van een koosjere supermarkt in Parijs verborg toen de terrorist Amédy Coulibaly binnenviel en vier mensen doodschoot, is dinsdag voor zijn heldendaad geprezen en beloond met het Franse staatsburgerschap.

Minister van binnenlandse zaken Bernard Cazeneuve zei dat het optreden van de 24-jarige Lassana Bathily 'een symbool is geworden van een islam van vrede en verdraagzaamheid'. Ook de Franse premier Manuel Valls was bij de plechtigheid aanwezig.

Bathily zei 'erg trots en diep geroerd' te zijn. Hij benadrukte dat hij zichzelf niet als een held beschouwt. "Ik ben Lassana, ik blijf trouw aan mijzelf. Mensen zijn voor mij allemaal gelijk en huidskleur doet er niet toe. Frankrijk is het land van de mensenrechten."

Bathily was in de koelcel in de kelder van de supermarkt aan het werk toen Coulibaly 9 januari binnendrong en vier mensen vermoordde. Hij schakelde de koelinstallatie uit verborg een groep klanten in de cel, terwijl hij via een nooduitgang naar buiten glipte om de politie te waarschuwen. Hij hielp de politie ook bij het voorbereiden van de operatie waarin vijftien gijzelaars werden bevrijd en Coulibaly werd gedood.

Bathily woont sinds 2006 in Frankrijk. Het Franse staatsburgerschap vroeg hij vorig jaar aan.

Details Game of Thrones special bekendgemaakt

Er was een hoop ophef toen er aangekondigd werd dat er een special zou komen van de razendpopulaire serie Game of Thrones. Vandaag hebben de makers alles opgehelderd. Dit meldt The Huffington Post.

De special zal geen verlengde aflevering van de serie worden, maar iets heel anders: een dag uit het opnameproces van de serie. 

Op zondag 8 februari zal de special te zien zijn bij HBO. De verwachting is dat het ongeveer een half uur aan behind the scenes-materiaal zal laten zien.

Het vijfde seizoen van Game of Thrones is pas vanaf 12 april te zien bij dezelfde zender.

Kijk hieronder de trailer:

Rebellen Jemen nemen presidentieel paleis in

Houthi-rebellen hebben dinsdag in de hoofdstad van Jemen het presidentieel paleis ingenomen. Dat heeft een commandant van het Jemenitische leger gezegd. De rebellen werden geholpen door medestanders in het paleis, aldus kolonel Saleh al-Jamalani, en plunderden de wapendepots in het paleis. President Abed Rabbo Mansour Hadi is in zijn woning in het nauw gedreven.

Met de verovering van het paleis hebben de Houthi's hun greep op het land verder verstevigd. Vorig jaar vielen al grote delen van het land, waaronder de hoofstad Sanaa, in hun handen. De afgelopen dagen laaide het geweld in Sanaa weer op.

Het paleis werd maandag al omsingeld en het gebouw van de staatsomroep werd bezet, maar de autoriteiten zeiden later op de dag dat er een wapenstilstand was gesloten en dat er werd onderhandeld met de Houthi's. Die gesprekken lijken dus op niks uitgelopen.

Hadi houdt zich schuil in zijn residentie, maar die wordt inmiddels ook bestookt, aldus de minister van informatie.

Alitalia mikt op winst in 2017

Alitalia verwacht in 2017 winstgevend te zijn door samen te werken met zijn voornaamste geldschieter en aandeelhouder Etihad Airways. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij kondigde dinsdag ook aan lijndiensten aan haar netwerk toe te zullen voegen.

Zo pendelt Alitalia vanaf mei tussen Milaan en Shanghai en komen er nieuwe routes naar Noord- en Zuid-Amerika. Alitalia gaat zijn vloot moderniseren en neemt mogelijk toestellen over van Etihad. De samenwerking met Etihad en de nieuwe routes moeten bijdragen aan de beoogde winst van honderd miljoen euro over twee jaar.

Etihad nam vorig jaar een belang van 49 procent in de al jaren verlieslatende Italiaanse branchegenoot. Het bedrijf uit Abu Dhabi wil Alitalia onder meer nauwer laten samenwerken met Air Berlin, waarin Etihad eveneens een belang heeft.

Oceaanroeier gaat voor nieuw record

Oceaanroeier Ralph Tuijn gaat opnieuw een wereldrecordpoging wagen. Samen met vier Engelse collega's wil de 43-jarige Castricummer in een recordtijd van 65 dagen van Portugal naar het Zuid-Amerikaanse Guyana roeien.

De Britten wilden de Nederlandse avonturier er graag bij hebben, omdat geen van hen ooit een oceaan over was gestoken. Voor Tuijn, die voorheen vooral solotochten maakte, wordt het roeien in een groep de grootste uitdaging. "Voor hen wordt het vooral mentaal heel zwaar", legt hij uit. "Ik weet nog dat ik tijdens mijn eerdere tochten mensen over het water zag lopen en vuurtorens zag staan, ik zat gewoon te hallucineren!"

Inmiddels heeft de ervaren roeier al bijna vijfhonderd dagen alleen op zee doorgebracht. In 2008 maakte Tuijn de oversteek over de Grote Oceaan, waarbij hij ruim negentienduizend kilometer roeide in 281 dagen. Ook de Atlantische Oceaan bedwong hij al een keer.

Een eerdere wereldrecordpoging, waarbij hij de Indische Oceaan over wilde roeien, moest Tuijn na 99 dagen staken omdat hij tot twee keer toe in aanvaring kwam met een olietanker. "De kans dat zoiets weer gebeurt is heel klein", zegt hij. We hebben betere veiligheidsmiddelen aan boord en al het verkeer op zee is verplicht om vijf zeemijl (negen kilometer) uit elkaars buurt te blijven. Al denk ik wel dat ik nu een stuk nerveuzer en alerter ben als er een tanker in de buurt is."

Het team zal in shifts van twee uur dag en nacht door blijven roeien. Tuijn schat de kans op 95 procent dat ze het record gaan halen."De Atlantische Oceaan is de makkelijkste en meest stabiele oceaan. Alleen storm of materiaalpech kan roet in het eten gooien. Het zou ook kunnen dat iemand de openheid van de oceaan niet meer trekt, maar als dat gebeurt, bellen we een tanker en gaan we gewoon met minder man verder. Ik ga in elk geval niet van die boot af, al stapt iedereen eraf", zegt hij vastberaden.

Het gezelschap begint zijn tocht dit weekend vanuit Lagos in Portugal.

Haags eethuis dicht wegens lekkende gasbranders

Op last van een speciaal team heeft een restaurant aan de Haagse Javastraat zijn deuren moeten sluiten. Tijdens een controle werd duidelijk dat de wokbranders in de keuken gas lekten. Om ongelukken te voorkomen is de gaskraan direct dichtgedraaid en moet de zaak voorlopig dicht. De eigenaar moet het fornuis eerst repareren voordat hij verder kan wokken.

De controle werd in het weekeinde uitgevoerd door het Haags Economisch Interventie Team (HEIT), waarin Belastingdienst, Inspectie SZW , het UWV, politie en gemeente samenwerken. HEIT heeft als taak malafide bedrijvigheid in Den Haag terug te dringen.

In een café in de Zusterstraat was ook van alles mis. Een illegaal verkocht er rozen, er werden drugs verhandeld en gevonden. Een man werd opgepakt omdat hij zeventienduizend euro aan cash bij zich had. Hij wordt verdacht van witwassen. In een ander café trof het team een man die wegens een reeks aan incidenten tot ongewenst vreemdeling was verklaard. Hij zit vast.

Werknemers Brink's staken in Best

Werknemers van geldtransporteur Brink's Nederland hebben hun estafettestaking dinsdag voortgezet in het Noord-Brabantse Best. Door de staking zijn geldautomaten van voornamelijk Rabobank niet bijgevuld en is geld bij banken niet opgehaald, zei actiecoördinator Leen van der List van vakbond FNV.

De dienstverlening voor winkeliers ging om veiligheidsredenen wel door. Hetzelfde actiemodel is eerder in de regio's Rotterdam en Arnhem toegepast. Bij Brink's in Best lag door de staking ook een geldtelcentrale stil. Consumenten hebben tot nu toe weinig last van de staking.

Het stakende personeel van Brink's repareert ook geen geldautomaten die kampen met een storing. Volgens Van der List wordt op deze manier de druk langzaam opgevoerd. "De verstoring van bedrijfsprocessen wordt groter en het is ingewikkelder om de achterstanden in te lopen", aldus Van der List.

Brinks verliest Rabobank als (grootste) klant. Daardoor verliezen 650 van de ruim duizend werknemers hun baan. De inzet van de staking is het afdwingen van een beter sociaal plan en de herplaatsing van zoveel mogelijk personeel van Brinks bij andere geldtransporteurs.

Smash Bros. toernooi organisator treedt af na beschuldigingen seksuele intimidatie

Johnathan "Alex Strife" Lugo, een man met veel inlvoed binnen Smash Bros-toernooien gaat dit jaar niet meewerken aan het grote Apex 2015-toernooi. De reden hiervoor is dat hij beschuldigd is van seksuele intimidatie en diverse andere overtredingen, dat bevestigt een vertegenwoordiger van Apex.

Apex, een groot Smash-toernooi, dat nu al zes jaar lang jaarlijks gehouden wordt kondigde eerder deze maand aan dat het van plan is met Nintendo Amerika in zee te gaan. Een grote stap voor de competitieve Smash Bros gemeenschap. Maar de afgelopen dagen zijn er meerdere mensen naar voren gekomen die Lugo beschuldigen van het lastigvallen van vrouwen en het misbruiken van zijn positie binnen het bedrijf. Niet lang na de beschuldigingen maakte Apex bekend de samenwerking stop te zetten. "Op dit moment zal Lugo afstand nemen van zijn taken bij Apex. Wij gaan gewoon door met Apex 2015." aldus de organisatoren.

Het begon allemaal toen Kay, een Smash Bros-speler, een vage tweet online gooide die verwijst naar Lugo. "Ik ben blij dat wij als community hebben besloten te negeren dat ons grootste tournament wordt gerund door iemand die seksueel intimideert." aldus Kay. "Als je me niet gelooft, vraag het maar aan andere vrouwen in de community." In de volgende 48 uur kwamen steeds meer verhalen naar voren binnen de Smash Bros-community. In een lange Facebook-post beschuldigt EmilyKiwi, Lugo van het sturen van ongewilde vieze berichtjes toen ze 14 jaar oud was. Ze wees ook naar een Nintendojo blog post uit 2010 wat op hetzelfde neerkomt. "Ik heb je meerdere keren gevraagd te stoppen met deze pedofiel-achtige berichten naar mij."

Kort daarna kwam Apex-organisator Mark "ChiboSempai" Korsak met zijn eigen lange verhaal over negatieve interacties met Lugo, net als Tyrell "Nakat" Coleman. De beschuldigingen zijn lang en gaan meerdere jaren terug, steeds meer oudere beschuldigingen komen boven water. Lugo heeft tot nu toe niet openlijk gereageerd op de beschuldigingen. "Team Apex en Lugo zijn tot een wederzijdse beslissing gekomen dat hij zal aftreden bij Apex." aldus Hsaio "Apex-leden waren niet op de hoogte van de beschuldigingen die openbaar werden. Lugo heeft nog niet gereageerd, dat is alles wat we nu kunnen zeggen."

Schakers Carlsen en Giri winnen in Wijk aan Zee

De Noorse schaker Magnus Carlsen heeft dinsdag in Wijk aan Zee zijn zesde opeenvolgende overwinning behaald. De wereldkampioen versloeg met de witte stukken Teimour Radjabov uit Azerbeidzjan. De 24-jairge Noor gaat met zeven punten uit negen ronden aan de leiding in het klassement. Carlsen won zijn laatste zes gespeelde partijen. Dat wist hij nog niet eerder te presteren op een mondiaal toptoernooi.

De Amerikaan Wesley So speelde remise tegen de Fransman Maxime Vachier-Lagrave. Daardoor belandden de twee achtervolgers van Carlsen op zes punten. Anish Giri won met wit van Liren Ding en staat nu met vijf punten op de zesde plaats.

Loek van Wely kwam na een lange partij met zwart remise overeen met Ivan Saric uit Kroatië. Van Wely heeft nu 2,5 punten en staat daarmee nog steeds op de dertiende en voorlaatste plaats.

Woensdag wijken de schakers voor de tweede keer uit naar een bijzondere locatie. In plaats de Moriaan te Wijk aan Zee worden de borden voor één keer opgesteld in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag.

Uitslagen ronde 9
Ivan Saric - Loek van Wely ½-½
Anish Giri - Liren Ding 1-0
Wesley So - Maxime Vachier-Lagrave ½-½
Radoslaw Wojtaszek - Vasil Ivanchuk ½-½
Magnus Carlsen - Teimour Radjabov 1-0
Levon Aronian - Baadur Jobava 1-0
Fabiano Caruana - Yifan Hou ½-½

Stand na negen speelronden
1. Magnus Carlsen 7
2. Wesley So 6
2. Maxime Vachier-Lagrave 6
4. Liren Ding 5,5
4. Vasil Ivanchuk 5,5
6. Anish Giri 5
6. Fabiano Caruana 5
8. Radoslaw Wojatszek 4,5
8. Teimour Radjabov 4,5
10. Levon Aronian 4
11. Yifan Hou 3
11. Ivan Saric 3
13. Loek Van Wely 2,5
14. Baadur Jobava 1,5

Ginola pleit voor gecombineerde WK's voetbal

Als David Ginola de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA wint, gaat hij zich inzetten voor een gecombineerd WK voor mannen en vrouwen. Dat vertelde de 47-jarige Fransman dinsdag aan de BBC. "We willen dat vrouwen hetzelfde behandeld worden als mannen. Daarom zou het mooi zijn om het WK voor vrouwen direct na dat van de mannen te houden, in hetzelfde land en dezelfde stadions", zei Ginola.

De sierlijke oud-voetballer van Paris Saint-Germain en Tottenham Hotspur maakte vorige week bekend dat hij de strijd wil aangaan met de huidige FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Ginola heeft tot en met 29 januari de tijd om vijf bonden te vinden die hem steunen, zodat hij zich officieel kandidaat kan stellen. Landgenoot Jérôme Champagne en prins Ali bin Al-Hussein van Jordanië zijn ook in de race voor de verkiezing op 29 mei.

Verstappen onthult bolide op 31 januari

Max Verstappen en zijn Spaanse teamgenoot Carlos Sainz jr. onthullen volgende week zaterdag de nieuwe Toro Rosso. De jonge debutanten in de Formule 1 presenteren hun bolide, de STR10, op 31 januari op het circuit van Jerez aan het publiek. Een dag later komt Sainz in actie tijdens de eerste testdag op het Spaanse circuit, Verstappen is op 2 februari aan de beurt.

De Formule 1-autos van Verstappen en Sainz staan al klaar in de fabriek van Toro Rosso in Faenza. De STR10 heeft alle verplichte crashtests van de internationale autosportfederatie FIA doorstaan en is klaar voor gebruik. In de aanloop naar het nieuwe seizoen staan drie testsessies van elk vier dagen op het programma, de eerste in Jerez en de tweede en derde in Barcelona. Verstappen en Sainz komen om beurten in actie. De eerste race is op 15 maart in Australië.

'Airbus Air Asia steeg veel te snel'

Het vliegtuig van Air Asia dat vorige maand met 162 mensen aan boord in de Javazee stortte was bezig met een veel te steile klim voordat het plotseling van de radar verdween. Dat is volgens de Indonesische minister van transport Ignasius Jonan gebleken uit radargegevens.

De Airbus A320 klom met zo'n zesduizend voet per minuut, terwijl voor verkeersvliegtuigen duizend tot tweeduizend voet per minuut normaal is, zei Jonan. "Alleen een straaljager kan dat", zei hij.

Jonan zei niet waarom het vliegtuig zo snel steeg. In hun laatste radiocontact met de verkeersleiding hadden de piloten toestemming gevraagd om van 32 duizend voet naar 38 duizend voet te klimmen om een onweerswolk te vermijden. Die toestemming werd niet gegeven omdat er al een ander vliegtuig vloog. Vier minuten later verdween vlucht 8501 van de radarschermen zonder dat er noodsignalen werden ontvangen.

Waarschijnlijk is het vliegtuig overtrokken geraakt, waardoor de vleugels geen draagkracht meer hadden. In 2009 verdween een Airbus A330 van Air France op een vlucht van Rio de Janeiro naar Parijs. Onderzoekers stelden aan de hand van de zwarte dozen vast dat dat vliegtuig aan een steile klim begon en in een overtreksituatie raakte die de piloten niet meer konden herstellen.

De zwarte dozen van vlucht 8501 zijn inmiddels geborgen, maar de daarin opgeslagen gegevens zijn nog niet volledig geanalyseerd. Volgens Nurcahyo Utomo van de Nationale Transport Veiligheidscommissie is ongeveer de helft van de cockpit voice recorder beluisterd. "Het is nog te vroeg om conclusies te trekken, omdat wij niet weten wat er op de resterende helft staat." Utomo voegde eraan toe dat er geen aanwijzingen zijn voor terrorisme en dat er geen andere stemmen zijn te horen dan die van de piloot en de copiloot.

Het vliegtuig verging tijdens een vlucht van Surabaya naar Singapore. De meeste passagiers waren Indonesiërs. Door de ruwe zee konden tot nog toe nog maar 53 slachtoffers worden geborgen.

Mysterieus ruimtesignaal opgevangen

Wetenschappers staan wereldwijd voor een raadsel. Een Australische ruimtetelescoop heeft namelijk onlangs live een mysterieus ruimtesignaal opgevangen. De terugkerende uitbarsting van mysterieuze radioflitsen kan niet door iets bekends worden verklaard.

Ruimtetelescopen hebben sinds 2007 al vaker dergelijke ruimtesignalen opgevangen. Telkens werden deze korte radioflitsen pas achteraf opgemerkt, maar deze keer waren de wetenschappers live aanwezig toen de fragmenten binnenkwamen.

De mysterieuze signalen duren slechts enkele milliseconden en komen uit een sterrenstelsel ver, ver weg. Maar liefst 5,5 miljard lichtjaar van onze planeet.

Astronome Emily Petroff heeft er nog geen verklaring voor. De signalen worden niet veroorzaakt door supernova’s of gammastraling. "Niemand heeft dit ooit gemeten", vertelt ze. "We weten nog niet hoe we dit moeten interpreteren."

Het bewuste signaal. De aluhoedjes kunnen weer op!

Hele gasnet Velsen-Noord weer schoon

Het hele gasnet in Velsen-Noord is weer schoon en staat weer onder druk. Negenhonderd van de door de storing van vorige week getroffen circa 1150 huishoudens hebben weer gas. Dit heeft netbeheerder Liander dinsdagavond laten weten.

Het bedrijf streeft er nog steeds naar dat donderdag iedereen weer gas heeft. Tegenvallers kunnen echter nog steeds roet in het eten gooien, zoals mensen die niet thuis zijn of water dat in de huisaansluiting zit.

RTV Noord-Holland zegt te hebben uitgerekend dat Liander 7 ton aan schadevergoedingen kwijt is aan de storing. Een woordvoerder van het bedrijf kan dat niet bevestigen: "Het zal wel een flink bedrag zijn, maar hoeveel precies weten we pas als we klaar zijn."

Donderdag werden tijdens een boring een waterleiding en een gasleiding geraakt. Het water liep daarna gasleidingen in en verspreidde zich in die leidingen.

Konijnenfokkers nemen aanstoot aan woorden paus

Duitse konijnenfokkers nemen aanstoot aan de woorden van paus Franciscus. Die zei maandag dat katholieken zich niet 'als konijnen' moeten voortplanten, maar voor 'verantwoord ouderschap' door de kerk goedgekeurde methoden kunnen gebruiken om het aantal geboorten te beperken.

Erwin Leowsky, voorzitter van de vereniging van Duitse konijnenfokkers, zei tegen het persbureau dpa dat alleen konijnen die in het wild leven seksueel overactief zijn. Bij konijnen in gevangenschap gaat het er veel tammer aan toe. Leowsky voegde eraan toe dat de paus de katholieken beter kan toestaan contraceptie te gebruiken dan misleidende clichés over konijnen te berde brengen.

Schietincidident in ziekenhuis Boston

Een man heeft dinsdag in een ziekenhuis in Boston een arts neergeschoten en vervolgens de hand aan zichzelf geslagen.

De arts werd door twee kogels geraakt en had levensbedreigende verwondingen. De politie was binnen enkele ogenblikken ter plaatse en vond na een zoekactie het ontzielde lichaam van de schutter in een onderzoekskamer van het Brigham and Women's Hospital.

Het motief van de dader is onbekend. Volgens politiecommissaris William Evans was de man geen patiënt van de arts.

IS executeert 'goed opgeleide vrouwen'

Terreurgroep IS (Islamitische Staat) heeft de afgelopen weken opvallend veel goed opgeleide vrouwen geëxecuteerd in Irak. Zeker vrouwen die zich in het verleden verkiesbaar hebben gesteld, zijn volgens de Verenigde Naties hun leven niet zeker, aldus internationale media dinsdag.

De afgelopen weken werden bijvoorbeeld vrouwelijke artsen en advocates gedood, aldus de VN. De organisatie gaf dinsdag tal van voorbeelden van brute moordpartijen door de extremistische groepering, die een deel van Irak en Syrië in handen heeft. Dieven werden doodgeschoten, hangend aan een kruis. Vermeende homoseksuelen werden van een dak gegooid. Een overspelige vrouw werd gestenigd.

In totaal werden in de eerste drie weken van dit jaar zeker 41 mensen geëxecuteerd, aldus de VN. Dat aantal ligt mogelijk veel hoger. Zo is onduidelijk of een 13-jarige jongen is doodgeschoten na het kijken van voetbal op tv en onderzoekt de VN nog zaken waarbij mannen werden gedood, omdat hun vrouwen zich niet fatsoenlijk kleedden.

IS executeert'goed opgeleide vrouwen'
IS executeert'goed opgeleide vrouwen' (Foto: ANP)

Lenin (bijna) tot leven gewekt

Russische perfomancekunstenaars zijn er bijna in geslaagd om Vladimir Iljits Oeljanov weer tot leven te wekken. De politie kon in Moskou ternauwernood verhinderen dat de wereld opnieuw geteisterd zou worden met toespraken van de man die beter bekend staat als Lenin.

De kunstenaars waren door hekken gedrongen die voor het mausoleum van de voormalige leider van de Sovjet-Unie opgesteld staan. Daarna smeten zij wat wijwater tegen het gebouw aan en riepen: "sta op en loop!". Voordat de 'eerste kameraad' echter ook maar op het idee kon komen dit ook daadwerkelijk te doen had de politie al ingegrepen.

De dodenbezweerders (necromancers schijnt een wat meer populaire term te zijn) maken deel uit van protestbeweging Blauwe Rijders. Ze zullen worden aangeklaagd voor vandalisme en kunnen in ieder geval tien dagen op water en brood tegemoet zien. Daarna kunnen ze wellicht proberen een mammoet opnieuw tot leven te wekken in een wat oostelijker gelegen gedeelte van het land.

 


Moskva! (1,2,3...)

Nieuwe bondscoach voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalbond heeft een nieuwe bondscoach voor het Nederlandse vrouwenteam gevonden. De opvolger van Gido Vermeulen, die de overstap maakte naar de mannen, wordt donderdag in Apeldoorn gepresenteerd. Naar verluidt gaat het om de Italiaan Giovanni Guidetti.

Guidetti (42) vertrok onlangs als bondscoach bij de Duitse vrouwen. Op dit moment is hij trainer van het Turkse VakifBank, waar international Robin de Kruijf onder contract staat. De bond maakte eerder al bekend dat het niet bezwaarlijk zou zijn als een coach de nationale ploeg combineert met een clubteam.

Barcelona heeft Xavi terug voor bekerkraker

FC Barcelona kan woensdag in de Spaanse bekerkraker tegen Atlético Madrid weer beschikken over Xavi. De 34-jarige middenvelder, aanvoerder van de Catalaanse topclub, miste de laatste wedstrijden vanwege een kuitblessure. Xavi trainde dinsdag echter weer mee en is volgens trainer Luis Enrique klaar voor het eerste duel met Atlético in de kwartfinale van de Copa del Rey.

Tegenover de terugkeer van Xavi staat de afwezigheid van de Franse verdediger Jérémy Mathieu, die met een achillespeesblessure kampt. Barcelona en Atlético stonden vorige week zondag ook al tegenover elkaar in Camp Nou, toen voor de competitie. De thuisclub versloeg de Spaanse kampioen met 3-1. Volgende week woensdag staat de derde confrontatie van deze maand op het programma, dan is de bekerreturn in Madrid.

Anderlecht huurt Marin van Chelsea

Anderlecht heeft zich versterkt met Marko Marin. De Duitse aanvaller in dienst van Chelsea speelt de rest van het seizoen op huurbasis bij de Belgische kampioen. In Londen kwam de 25-jarige vleugelspits sinds zijn komst in 2012 nauwelijks in actie.

Chelsea verhuurde Marin vorig seizoen aan Sevilla, waarmee hij de Europa League won. Voor dit seizoen werd de zestienvoudig international uitgeleend aan Fiorentina, maar Marin kreeg in Florence amper speelminuten, waarop de Italiaanse club hem al na een half jaar besloot terug te sturen naar Chelsea. De oud-speler van Borussia Mönchengladbach en Werder Bremen mag het nu bij Anderlecht gaan proberen.

Marin was in 2010 onderdeel van de Duitse WK-selectie die in Zuid-Afrika brons pakte.

Burgerdoden bij bombardementen Oekraïne

Bij bombardementen in het oosten van Oekraïne zijn zeker zes burgers om het leven gekomen. Verslaggevers van AP zagen de lichamen van twee slachtoffers bij een bushalte in Donetsk. Volgens separatisten kwam elders in de stad nog iemand om. De regionale autoriteiten spraken van zes slachtoffers.

De gevechten tussen rebellen en regeringstroepen in Donetsk gaan onverminderd door. Afgelopen weekeinde laaide de strijd op en werd vooral gestreden om het inmiddels in puin geschoten vliegveld van de stad. Na het weekeinde zijn de artilleriebeschietingen wel afgenomen.

De Verenigde Naties schatten dat sinds het uitbreken van de crisis zo'n 4700 mensen om het leven zijn gekomen. In een poging het vredesproces een vliegende start te geven heeft de Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier zijn collega's uit Frankrijk, Rusland en Oekraïne bijeengeroepen in Berlijn voor een overleg. Het oplaaien van de gevechten de afgelopen dagen heeft geleid tot 'een dreigende situatie', aldus Steinmeier.

De onderhandelingen draaien vooral om de voorwaarden van het staakt-het-vuren dat eerder overeengekomen werd. De wapenstilstand werd echter herhaaldelijk geschonden. Bovendien zou Rusland deze week twee bataljons hebben gestuurd ter ondersteuning van de separatisten, aldus het Oekraïense leger. Rusland ontkent dit echter. Een woordvoerder van het Russische ministerie van defensie noemde het 'absolute onzin'. Hoewel Rusland altijd ontkent dat het de rebellen steunt, wijzen de enorme hoeveelheid krachtige wapens die de separatisten hebben in een heel andere richting.

Minister verwacht minder afhakende studenten

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) denkt dat door de invoering van het leenstelsel minder studenten afhaken dan het Centraal Planbureau (CPB) verwacht. Het CPB gaat uit van een afname van ongeveer 2700 studenten per jaar, in ieder geval in de komende twee jaar.

Maar de minister zei dinsdag in de Eerste Kamer dat het aantal afhakers eerder lager dan hoger zal uitkomen. Dat komt volgens haar omdat enkele wijzigingen in het pakket maatregelen gunstig uitpakken en nog niet in de berekeningen van het CPB waren meegenomen.

Zowel onder voor- als tegenstanders bestaan zorgen dat het hoger onderwijs minder toegankelijk wordt, zeker voor studenten uit armere gezinnen. Studenten bouwen in het nieuwe stelsel een fors hogere studieschuld op, omdat de basisbeurs wordt veranderd van een gift in een lening.

Pools OM: geen beletsel voor uitlevering Polanski

Het Poolse openbaar ministerie heeft een Amerikaans uitleveringsverzoek voor filmmaker Roman Polanski naar een regionale rechtbank gestuurd. Volgens het OM is het Poolse staatsburgerschap geen belemmering voor uitlevering aan de Verenigde Staten.

Het verzoek aan de rechter zich over de uitlevering te buigen wil niet zeggen dat Polanski daadwerkelijk wordt overgedragen. Eerst moet de rechter naar de zaak kijken en als die tot uitlevering beslist, dan moet het uitleveringsverzoek nog naar de minister van justitie. Veel Poolse leiders zijn fel tegen de uitlevering van de 81-jarige filmmaker. Polanski zei kortgeleden te hopen dat hij in Polen kan blijven, waar hij bezig is met een nieuwe film. Hij is deze week wel in Krakau gehoord in verband met de zaak.

Polanski wordt door de VS gezocht wegens een zedenmisdrijf uit 1977.

Gepakte Tsjetsjenen geen terreurverdachten

De Franse autoriteiten hebben in het zuiden van het land vijf Tsjetjenen opgepakt. Een van hen had een lading explosieven in zijn bezit. Dat heeft de burgemeester van de plaats Beziers gezegd. De mannen worden niet verdacht van terroristische activiteiten, maar wel van andere misdrijven.

Openbaar aanklager Yvon Calvet zei dat er geen aanwijzingen zijn dat de mannen een aanslag wilden plegen. De arrestaties hielden bovendien geen verband met terroristische activiteiten en vallen 'niet in een radicaal-religieuze context'. Welke misdrijven de mannen dan wel op hun kerfstok zouden hebben is niet bekendgemaakt. De politie noemde de explosieven die werden aangetroffen 'zeer gevaarlijk'.

Frankrijk is in de hoogste staat van paraatheid na de aanslagen in Parijs.

Top bedrijfsleven minder optimistisch

Bestuursvoorzitters van grote ondernemingen zijn minder optimistisch over de wereldeconomie dan een jaar geleden. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van accountants- en adviesbureau PwC, waarvan de jongste resultaten dinsdag zijn gepresenteerd bij het World Economic Forum (WEF) in Davos.

PwC sprak ruim 1300 bestuursvoorzitters, van wie 37 procent dit jaar een aantrekkende economische groei voorziet. Vorig jaar was dat 44 procent. Veel meer topbestuurders dan een jaar geleden (17 procent tegen 7 procent) verwachten dat de economische groei juist zal afzwakken.

Per werelddeel leverde het onderzoek sterk wisselende resultaten op. Zo verwacht bijna de helft van de toplieden bij bedrijven in Azië en het Midden-Oosten dit jaar een verbetering, terwijl dat bij hun collega's in Europa voor niet meer dan op de zes geldt.

Zieke Rasmus Elm terug naar Kalmar FF

De Zweedse voetballer Rasmus Elm is terug bij de club waar hij zijn doorbraak beleefde. De 26-jarige middenvelder heeft zich dinsdag voor anderhalf jaar verbonden aan Kalmar FF. Vanwege mysterieuze en aanhoudende maagklachten liet Elm begin dit jaar zijn contract bij de Russische topclub CSKA Moskou ontbinden.

In de vertrouwde omgeving bij Kalmar wil de Zweedse international eerst helemaal beter worden, voordat hij weer gaat voetballen. "Ik ben blij dat ik hier weer ben, al had ik graag onder andere omstandigheden willen terugkeren", zei Elm.

De Zweed verhuisde in 2009 van Kalmar naar AZ. Na drie succesvolle jaren stapte de middenvelder, specialist in spelhervattingen, over naar CSKA Moskou. Afgelopen jaar kwam naar buiten dat Elm met ernstige maagproblemen kampt. Aangezien inspanningen leiden tot maagbloedingen, traint de 39-voudig international al maandenlang niet meer.

Dortmund vier weken zonder Kehl

Borussia Dortmund kan vier weken niet beschikken over Sebastian Kehl. De voormalig Duits international heeft een schouderblessure opgelopen. Kehl moet vanwege zijn kwetsuur waarschijnlijk op 24 februari de eerste wedstrijd in de knock-outfase van de Champions League tegen Juventus missen. Borussia moet het zonder Kehl stellen bij de hervatting van de Bundesliga komende week.

De landskampioen van 2011 en 2012 moet in het tweede deel van het seizoen degradatie zien af te wenden. Borussia staat zeventiende en voorlaatste in de tussenstand.

Minuut stilte voor Malanda in Bundesliga

Voor het begin van alle wedstrijden in de Duitse Bundesliga zal er volgende week een minuut stilte zijn als eerbetoon aan Junior Malanda. Dat heeft de Duitse voetballiga dinsdag laten weten. De 20-jarige Belgische voetballer van VfL Wolfsburg kwam eerder deze maand door een verkeersongeluk om het leven.

Meer dan duizend mensen woonden dinsdag in de Basiliek van Koekelberg in Brussel de afscheidsdienst voor Malanda bij. De spelers en technische staf van VfL Wolfsburg waren ook aanwezig. De Bundesliga wordt volgende week na de winterstop weer hervat.

Munsterman na dit seizoen weg bij FC Twente

Joop Munsterman stapt aan het einde van het seizoen op als voorzitter van FC Twente. Dit melden meerdere media, waaronder TC Tubantia, vanavond. Munsterman is sinds 2004 preses van de Tukkers, dus er komt een einde aan een tijdperk.

Munsterman was in dat jaar de opvolger van Herman Wessels. In de jaren daarvoor maakte de geboren Enschedeër al deel uit van het bestuur van de club uit Enschede. In deze periode maakte hij ook het bijna-faillissement van FC Twente mee.


Joop Munsterman vertrekt bij FC Twente (PRO SHOTS / Peter Lous)

Uiteindelijk kreeg Munsterman dus de taak om FC Twente uit de financiële en sportieve malaise te halen. Ook werd De Grolsch Veste onder zijn verder uitgebreid naar het huidige aantal stoeltjes. In 2010 beleefde Munsterman zijn hoogtepunt als voorzitter van FC Twente. Toen werd namelijk de landstitel in de wacht gesleept.

Munsterman wordt opgevolgd door Aldo van der Laan. Deze was al commissaris van de Tukkers en gold tevens als rechterhand van de huidige voorzitter. "Dat Aldo het wil overnemen geeft me een gevoel van rust. Ik heb niet het gevoel dat ik iets in de steek laat."

OM eist weer vijf jaar wegens moord op echtgenote

Tegen een 84-jarige man is dinsdag in hoger beroep een celstraf van vijf jaar geëist wegens moord op zijn 86-jarige echtgenote. De man wilde zijn zieke vrouw uit haar lijden verlossen, maar volgens het Openbaar Ministerie wilde de vrouw niet dood en had de man een andere oplossing moeten kiezen.

De advocaat-generaal in Arnhem meent dat sprake is geweest van moord. De rechtbank in Utrecht legde de man vorig jaar 1,5 jaar cel op wegens doodslag. De rechter ging ervan uit dat hij zijn vrouw in een gemoedsopwelling heeft gewurgd en niet als finale van een vooropgezet plan. Ook voor de rechtbank kwam het OM met een eis van vijf jaar.

De vrouw leed al geruime tijd aan parkinson en in de maanden voor haar dood ook aan alzheimer. Haar echtgenoot verzorgde haar. Het OM toonde begrip voor de zware last die dit voor de oude man betekende.

Duizenden Kameroeners op de vlucht voor Boko Haram

Meer dan tienduizend Kameroeners zijn in paniek het grensgebied met de Nigeriaanse deelstaat Borno ontvlucht. Zij zoeken een veiliger heenkomen na enkele aanvallen door de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram.

De extremisten hebben tientallen mensen ontvoerd en voedselvoorraden en vee meegenomen, waardoor er ook een humanitaire crisis dreigt, zei de Kameroense minister voor bestuur en decentralisatie René Emmanuel Sadi dinsdag.

Onder degenen die zijn gevlucht zijn scholieren en leraren. Boko Haram is fel tegen westers onderwijs. Ongeveer 150 scholen zijn inmiddels gesloten, zegt minister van onderwijs Monouna Fotso. De overheid probeert de leerlingen elders op te vangen.

Boko Haram vormt een steeds groter regionaal probleem. De militante groep wil de sharia vestigen in Nigeria, een land met 170 miljoen inwoners van wie ongeveer de helft niet-islamitisch is. De groep heeft een groot aantal dorpen ingenomen in een gebied van 250 kilometer langs de grens tussen Kameroen en Nigeria en ronselt strijders in Niger, Tsjaad en Kameroen. Het leger van Kameroen krijgt in de strijd tegen Boko Haram inmiddels militaire steun van Tsjaad.

De aanklager bij het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, zegt dat het geweld in het noordoosten van Nigeria ontstellend is toegenomen. Zij waarschuwde dat leden van partijen die zich schuldig maken aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid vervolgd kunnen worden.

Het ICC is bezig met een verkennend onderzoek naar beschuldigingen dat de extremisten van Boko Haram grote aantallen burgers vermoorden, meisjes en jongens onder dwang inzetten in het conflict en grote aantallen mensen uit hun woonplaatsen verjagen. Ook het Nigeriaanse leger zou zich schuldig maken aan buitengerechtelijke executies van burgers. Bensouda herinnerde Nigeria eraan dat het land verplicht is daders van misdrijven te vervolgen.

Aanjager voor banen arbeidsgehandicapten

Het kabinet heeft Hans Spigt benoemd tot aanjager voor banen voor arbeidsgehandicapten bij de overheid. Hij moet erop toezien dat de beloofde 25 duizend extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking er ook daadwerkelijk komen bij het rijk, provincies en gemeenten. Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma (PvdA) heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De werkgeversorganisaties stelden eerder Aart van der Gaag aan met hetzelfde doel. In het bedrijfsleven moeten de komende jaren honderdduizend banen worden geschapen voor mensen die vanwege een beperking niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen. Over de in totaal 125 duizend banen voor deze groep heeft het kabinet afspraken gemaakt met vakbonden en werkgevers.

Spigt (PvdA) was in het verleden onder meer wethouder in Dordrecht en Utrecht. Van der Gaag is voorstander van uitzendorganisatie ABU.

Moslimgevangene VS mag baard laten staan

Het mag een moslim niet verboden worden om in de Amerikaanse gevangenis zijn baard te laten staan. Het Amerikaans Hooggerechtshof besliste unaniem dat iemand zijn gezichtsbeharing mag laten groeien in de cel als hij dat wil.

De zaak was aangespannen door Gregory Holt. Die wilde vanwege zijn geloof een baardje van een goede centimeter lang laten staan, maar het beleid in de gevangenis in de staat Arkansas verbood dat om veiligheidsredenen. Iemand zou iets in zijn baard kunnen verstoppen en zo door de gevangenis kunnen smokkelen. Maar volgens de rechters doorzoeken de medewerkers al kleding en hoofdhaar en het hof zag niet in waarom een baard niet doorzocht kon worden. Het verbod schond volgens de rechters het recht op vrijheid van geloof van Holt.

In de meeste staten mogen gevangenen overigens wel baarden hebben; slechts in tien staten is dat verboden. Het besluit in de zaak-Holt geeft andere gedetineerden munitie om het verbod in andere staten aan te vechten.

Moslimgevangene VS mag baard laten staan
Moslimgevangene VS mag baard laten staan (Foto: ANP)

Kort geding Vluchtgarage op 30 januari

Het kort geding tegen de ontruiming van de Vluchtgarage in Amsterdam Zuidoost, waarin ruim honderd vluchtelingen verblijven, dient op vrijdagochtend 30 januari. Dit heeft Marjan Sax van de actiegroep We Are Here dinsdag laten weten.

Met de rechtszaak wil de actiegroep voorkomen dat de uitgeprocedeerde asielzoekers op straat komen te staan. Volgens Sax ziet de groep niets in de aangeboden gemeentelijke bed-, bad- en broodvoorziening in Amsterdam-Osdorp omdat ze dan overdag geen dak boven hun hoofd hebben.

De groep van 100 tot 120 asielzoekers verblijft al ruim een jaar in de gemeentelijke garage aan de Klarenbeek. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) kondigde de ontruiming een week geleden aan. Stadsdeel Zuidoost wil de garage slopen.

Nauwe banden Nederlandse en Belgische jihadisten

Nederlandse jihadisten hebben nauwe banden met Belgische jihadisten. Dat blijkt onder meer uit recent onderzoek van de Nederlandse geheime dienst AIVD.

In België lieten jihadisten zich donderdagavond van hun gewelddadige kant zien. Hun terreurcel die een aanslag wilde plegen op Belgische politiedoelen, werd opgerold. Bij de daaropvolgende antiterreuractie in het Belgische Verviers doodde de politie twee jihadisten en verwondden een derde, omdat de extremisten hen onder vuur namen.

Dinsdag werd huiszoeking gedaan bij een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte. Het zou gaan om Zaid K. Hij maakt volgens het Openbaar Ministerie in Nederland vermoedelijk deel uit van de terreurcel in Verviers. Zijn paspoort werd daar tijdens de antiterreuractie gevonden.

De AIVD meldde in juni vorig jaar nog dat de eerste uitreisgolf van Nederlandse jihadisten naar Syrië succesvol was, vermoedelijk door de innige contacten met onder meer Sharia4Belgium. Dat is een beweging van moslimextremisten in België. Personen gelieerd aan deze beweging stonden volgens de AIVD 'aan de basis van de plotselinge, massale jihadgang' vanuit Nederland.

Er is intensief contact geweest tussen de Nederlandse beweging Behind Bars/Straat Dawah en Sharia4Belgium. Behind Bars was een van de succesvollere activistische jihadistische bewegingen in Nederland, stelt de inlichtingendienst in zijn onderzoek vast. Na enige tijd ontstond Straat Dawah, een andere verschijningsvorm van dezelfde organisatie.

Nederlandse en Belgische jihadisten vechten ook samen in strijdgebieden als Syrië, zo is vastgesteld. Daar hebben beide groepen gevechtservaringen opgedaan en contact gehad.

Palmer testrijder bij Lotus

De Britse autocoureur Jolyon Palmer fungeert komend seizoen als testrijder bij Lotus. Dat heeft het team uit de Formule 1 dinsdag bekendgemaakt. De 23-jarige Palmer werd afgelopen jaar kampioen in de GP2. "Ik ben blij dat ik nu eindelijk de stap naar de Formule 1 kan maken. Ik hoop dat ik bij het team veel kilometers kan maken", zei Palmer.

De Franse coureur Romain Grosjean en de Venezolaan Pastor Maldonado zullen dit seizoen de twee stoeltjes van Lotus bezetten. De eerste GP staat op 15 maart in Australië op het programma.

Rugbyer Visser weer in Six Nations Cup

Bondscoach Vern Cotter van de Schotse rugbyploeg heeft Tim Visser opgeroepen voor het befaamde toernooi om de Six Nations Cup. De 27-jarige speler van Edinburgh begint komende maand aan zijn tweede zeslandentoernooi. Vorig jaar was Visser, geboren in De Bilt, door een beenbreuk niet beschikbaar voor de Schotse selectie waarvoor hij sinds 2012 mag uitkomen.

Schotland opent het toernooi op 7 februari tegen Frankrijk in Parijs. Ierland won vorig jaar de titel.

Minder vertraging op Nederlandse luchthavens

Passagiers op Nederlandse luchthavens hadden vorig jaar flink minder last van vertragingen en geannuleerde vluchten. Alles bij elkaar gebeurde dit ruim een vijfde minder dan in 2013. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde gegevens van EUclaim, een belangenbehartiger voor gedupeerde luchtvaartpassagiers.

De daling vond vooral plaats bij vertragingen en annuleringen waar luchtvaartmaatschappijen zelf weinig invloed op hebben. Het gaat dan om buitengewone omstandigheden, bijvoorbeeld zware sneeuwval of stakingen.

Ook het aantal incidenten waarbij reizigers recht hebben op een schadevergoeding nam af, zij het in mindere mate. Volgens Europese regelgeving krijgen passagiers dan een bedrag van 250 tot 600 euro teruggestort.

EUclaim telde vorig jaar in totaal 517 duizend vluchten. Daarvan werden er 3935 geannuleerd en liepen 1810 een vertraging op van tenminste drie uur, respectievelijk 25 en zeven procent minder dan een jaar eerder.

Daarvan kon bij 2524 annuleringen en 1093 vertragingen een claim worden ingediend. In 2013 ging het hier nog om aantallen van 2694 en 1048, op een totaal van 500 duizend vluchten.

Palestijnse ambtenaren krijgen slechts deel salaris

De Palestijnse regering heeft dinsdag haar ambtenaren maar een deel van hun salaris kunnen betalen. Israël, dat belastingen int voor de Palestijnen, heeft het geïnde geld niet overgemaakt.

Woordvoerder Abd El Rahman Bayatneh van het Palestijnse ministerie van financiën zei dat de regering slechts zestig procent van het salaris van december heeft kunnen uitbetalen. Israël houdt meer dan 87 miljoen euro aan belastingen achter, omdat de Palestijnen stappen hebben gezet zich aan te sluiten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). De mogelijkheid bestaat dat Israël door het ICC wordt vervolgd voor oorlogsmisdaden.

Zo'n zeventig procent van de inkomsten van de Palestijnse regering bestaat uit belastinggeld. De Palestijnen hebben de Arabische Liga nu gevraagd om een bedrag van honderd miljoen, dat was toegezegd door de Liga, over te maken. Er is echter 'slechts een heel klein beetje' binnengekomen.

Russische snelwandelkampioenen geschorst

Drie Russische olympisch kampioenen snelwandelen zijn voorlopig geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF. Ze worden verdacht van doping, omdat de bloedwaarden in hun biologische paspoorten te veel schommelen.

Het gaat om Sergej Kirdyapkin (goud 50 kilometer bij de Olympische Spelen van Londen in 2012), Valeriy Borchin (goud 20 km Peking 2008) en Olga Kaniskina (goud 20 km Peking 2008). Het drietal behoort tot de groep snelwandelaars, die de IAAF sinds 2012 nauwlettend in de gaten houdt.

Veel Russische snelwandelaars hebben een bedenkelijke reputatie. Elena Lashmanova, in 2012 olympisch kampioene op de 20 kilometer, kwam onlangs in opspraak doordat ze had deelgenomen aan een wedstrijd, terwijl haar dopingschorsing nog loopt.

'Griekse schulden niet kwijtgescholden'

De Griekse schulden aan de andere eurolanden zullen niet worden kwijtgescholden. Minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) zei dat dinsdag bij RTL Z.

Volgens Dijsselbloem bestaat onder de eurolanden totaal geen draagvlak voor het kwijtschelden van schuld. Landen moeten schulden gewoon terugbetalen, is de opstelling. Wel is een nieuwe schuldverlichting mogelijk. Dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door Griekenland meer tijd te geven de schuld af te betalen of door de rente te verlagen.

Dijsselbloem bereidt zich niet voor op een vertrek van de Grieken uit de eurozone. Dat scenario noemt hij 'zeer ongewenst'. Ook de Grieken zouden er zo over denken, aldus Dijsselbloem.

Veel vragen in Eerste Kamer over leenstelsel

De partijen in de Eerste Kamer hebben minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) dinsdag bestookt met vragen over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Ook de voorstanders VVD, PvdA, D66 en GroenLinks wilden nog nadere uitleg op punten waar ze zorgen over hebben.

Zo wil de PvdA dat studenten worden opgespoord die de komende tijd afhaken omdat ze het nieuwe leenstelsel niet zien zitten. Zij zouden dan alsnog moeten worden aangespoord om te studeren, vindt de partij. Ze vroeg Bussemaker of dit mogelijk is.

PvdA-senator Esther-Mirjam Sent denkt dat het aantal studenten de komende twee jaar met twee procent per jaar daalt, omdat ze opzien tegen een hogere studieschuld. Ze baseert zich daarbij op berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB). Het gaat dan om een daling van bijna 5500 studenten in het hoger onderwijs.

Cricketteam verliest van Namibië

Het Nederlands cricketteam heeft dinsdag in Windhoek opnieuw verloren in de World League (tweede divisie). Oranje was bij lange na niet opgewassen tegen gastland Namibië. Na een gewonnen toss moest Nederland een score van 314 runs toestaan, voor het verlies van negen wickets. Ahsan Malik was de succesvolste en zuinigste bowler met drie wickets voor 49 runs in tien overs. Aan bat was Oranje kansloos: 125 all out in 28 overs. Michael Rippon was topscorer met 26 runs.

Voor Namibië was het de derde zege op rij. Nederland won zaterdag van Canada en verloor een dag later van Nepal.

Politie doorzoekt huis jihadverdachte in wijk Overvecht

De politie heeft dinsdag huiszoeking gedaan in de ouderlijke woning van een 18-jarige Utrechtse jihadverdachte. Dat gebeurde in een woning in de wijk Overvecht. Zijn paspoort is deze week aangetroffen in Verviers tijdens een antiterreuractie in België, meldt het Openbaar Ministerie.

De Nederlandse politie doet onder leiding van het landelijk parket van het OM een strafrechtelijk onderzoek naar de man die vermoedelijk is betrokken bij terroristische misdrijven. De politie heeft tijdens de actie laptops en telefoons in beslag genomen.

Bulgarije levert terreurverdachte uit

Bulgarije mag de 29-jarige terreurverdachte Fritz-Joly Joachin aan Frankrijk uitleveren. Dat heeft de rechtbank in Haskowo in het zuidoosten van Bulgarije dinsdag bepaald, meldden Bulgaarse media.

De uit Haïti afkomstige Joachin erkent dat hij sinds zijn jeugd bevriend was met Chérif Kouachi, een van de twee broers die verantwoordelijk waren voor de aanslag op het redactiekantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. Hij werd in de nieuwjaarsnacht bij de Turkse grens aangehouden. De Franse justitie wil hem berechten voor "deelname aan een gewapende criminele bende die tot doel had terroristische aanslagen te organiseren".

Joachin ontkent dat hij iets met terrorisme te maken heeft gehad. Zijn vrouw zegt echter dat hij een extremistische moslim is, die zijn driejarige zoon naar Syrië wilde brengen om daar tot strijder voor Islamitische Staat te worden opgeleid.

Bulgarije levert terreurverdachte uit
Bulgarije levert terreurverdachte uit (Foto: ANP)

VVD tegen opkopen staatsleningen door ECB

De VVD wil niet dat de ECB staatsleningen gaat opkopen van eurolanden. Dat leidt tot een spreiding van risicos en een herverdeling onder de negentien eurolanden die ongewenst is. "Geen verstandige zaak", zegt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra dinsdag.

Zijn fractiegenoot Mark Harbers zal hiervoor pleiten in een debat met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. De VVD wil een uitspraak van de Tweede Kamer over deze kwestie. Het kabinet hoeft er niet per se iets van te vinden, want de ECB opereert in onafhankelijkheid.

Maar dat neemt volgens de liberalen niet weg dat fracties een standpunt kunnen innemen. Harbers zei dat de ECB-plannen er niet toe mogen leiden dat eurolanden moeten opdraaien voor de verliezen op staatsleningen in andere landen.

Korte valt opnieuw weg bij FC Dordrecht

Aanvaller Giovanni Korte is opnieuw enige tijd uit de roulatie bij FC Dordrecht. Hij heeft een scheurtje in zijn linker kuitbeen opgelopen. Een operatie is volgens de clubleiding niet nodig. Het herstel vergt enkele weken.

Korte maakte zaterdag in de uitwedstrijd tegen AZ (2-0) zijn rentree na een kuitbeenbreuk. Tijdens dat duel raakte hij opnieuw geblesseerd aan zijn linkerbeen. Bij nader onderzoek in een ziekenhuis werd een scheurtje in het kuitbeen geconstateerd.

Meer mensen met betalingsachterstand

Het aantal mensen met een betalingsachterstand is vorig jaar verder toegenomen. Wel is de stijging lager dan in 2013. Dat blijkt dinsdag uit de halfjaarlijkse kredietbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).

In 2014 kwamen er 31.195 consumenten met een betalingsachterstand op hun lening bij. In 2013 waren dat er 51.000. Totaal hebben 771.000 mensen nu te maken met een financiële achterstand.

Het BKR wijst er wel op dat lang niet alle schulden en betalingsachterstanden bij het bureau worden geregistreerd. "Uit de Monitor Betalingsachterstanden 2014 van de overheid blijkt dat circa een derde van alle huishoudens in Nederland een vorm van een betalingsachterstand heeft. Dit zijn 2,3 miljoen huishoudens", aldus Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR.

Aantal grutto's blijft afnemen

Door een structureel tekort aan jonge vogels komt het voortbestaan van de grutto in Nederland in gevaar. Vorig jaar waren onvoldoende jonge grutto's in staat om uit te vliegen om de populatie op peil te houden, meldde Vogelbescherming Nederland dinsdag. Veel vogels gaan dood als het gras wordt gemaaid en ze niet weg kunnen komen.

Het grasmaaien begint door het aanhoudend warme weer vaak al in april en ook daarna volgen dan nog diverse maairondes. Elke keer gaan nesten verloren en sterven opgroeiende kuikens, omdat die nog niet kunnen vliegen, aldus de vereniging.

Al tientallen jaren neemt het aantal gruttos af: waren er in de jaren zestig zo'n 125 duizend broedparen, in 2011 waren het er nog maar veertigduizend. De vogelbescherming vraagt provincies te kiezen voor collectieve gebiedsplannen met veel en kwalitatief goed beheer. Zo'n aanpak kan de afname stoppen of zelfs tot een toename leiden.

Koenders kaart doodstraf Indonesië aan bij VN

Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) gaat de executies door Indonesië bespreken met de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de Verenigde Naties. Dat heeft minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) dinsdag gezegd in de Tweede Kamer. Koenders is momenteel bij de VN in New York.

Nederland bekijkt verdere stappen tegen Indonesië na de executie van de Nederlander Ang Kiem Soei, afgelopen weekeinde. Ook vijf anderen uit onder meer Brazilië en Nigeria werden ter dood gebracht. Jakarta heeft aangekondigd in totaal meer dan zestig terdoodveroordeelden te zullen executeren.

Koenders wil samen met andere landen één front vormen om dat te voorkomen door Indonesië gezamenlijk op te roepen de tenuitvoerlegging van de doodstraf op te schorten.

Ingegraven granaat verdwenen

Een granaat die vorige week door een bomverkenner van de politie was ingegraven, is de afgelopen dagen door een onbekende weer uitgegraven en meegenomen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft dat dinsdag ontdekt toen de granaat tot ontploffing zou worden gebracht.

De politie waarschuwt dat de geschutsgranaat uit de Tweede Wereldoorlog kan ontploffen.

Een wandelaar vond het explosief donderdag in een natuurgebied. Volgens richtlijnen heeft de politie de granaat ingegraven en met lint gemarkeerd. De politie is op zoek naar getuigen of mensen met meer informatie.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn-update nu te downloaden

De nieuwe update van Final Fantasy XIV: A Realm Reborn brengt veel nieuwe content naar het spel. De pc-versie van de update is 1202.66 megabytes groot, die van de PlayStation 4 is iets kleiner met 980.30 megabytes.

De nieuwe 2.5 patch brengt een nieuw hoofdstuk van het hoofdverhaal, nieuwe quests inclusief een nieuwe van de Hildebrand-saga, drie nieuwe dungeons, the battle against Odin wat een nieuwe PvP-mode is, updates voor free companies, nieuwe haarstijlen, nieuwe equipment en veel meer.

Helaas krijgen we het gezicht van Yugiri nog niet te zien tot deel twee in maart, Yugiri behoort tot het Au Ra ras en wordt speelbaar met de Heavensward-expansion later dit jaar. Je kan de volledige lijst van patch notes hier bekijken.

'Straks reclame in WhatsApp'

Geniet nog maar even van het zorgeloos WhatsAppen, want binnenkort is het allemaal voorgoed gedaan. Moederbedrijf Facebook onderzoekt namelijk hoe ze eindelijk eens geld kunnen verdienen aan de populaire app. En de kans is groot dat ze je dadelijk reclame gaan voorschotelen als je aan het WhatsAppen bent.

Een hoge ome bij Facebook zegt dat ze je eerst geld uit de zak willen kloppen door je gesponsorde content op te dringen via Facebook Messenger. Hierna zal WhatsApp 'bepaalde elementen' hiervan overnemen. "We willen niet overal advertenties plaatsen, we willen niet dat je het gevoel hebt dat je wordt overvallen door reclames en dingen", zegt topman David Marcus volgens Tweakers aan zakenkrant The Wall Street Journal.

Hoewel het sociale netwerk nog niet wil vertellen hoe ze geld willen verdienen aan WhatsApp, komen we er waarschijnlijk toch niet onderuit om advertenties te zien. WhatsApp-oprichter Jan Koum zal daar natuurlijk sterk op tegen zijn. Destijds nam hij het motto No Ads, No Games, No Gimmicks aan, bij het oprichten van de chatdienst.

Teeven komt met geld voor bed, brood en bad

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) komt voorlopig financieel over de brug naar gemeenten die tijdelijk kosten moeten maken om uitgeprocedeerde asielzoekers bed, bad en brood te verschaffen. Hij schrijft de Tweede Kamer dat hij dit heeft beloofd tijdens een overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Teeven is niet zo voor dit natje en droogje voor deze groep vreemdelingen, maar er ligt een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die houdt in dat Amsterdam sinds 17 december vorig jaar tijdelijk nachtopvang, een douche, ontbijt en een avondmaaltijd moet bieden. Dat moet gebeuren totdat het Comité van Ministers van de Raad van Europa een standpunt over de kwestie heeft bepaald.

De raad gaf toen al aan dat in dergelijke zaken in andere gemeenten hoogstwaarschijnlijk eenzelfde uitspraak wordt gedaan.

Verwarring over uniform politievrijwilligers

De politie heeft geen bijzondere maatregelen verplicht gesteld voor de vrijwillige politie naar aanleiding van de terroristische gebeurtenissen in Frankrijk en België. Het reizen van en naar huis in uniform zou niet meer zijn toegestaan, zo gingen maandag berichten rond. Maar volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) ging het slechts om een advies uit de politieorganisatie en niet om een beslissing van de korpsleiding. Zelf was hij er ook door verrast.

Het advies hoeft dus niet te worden opgevolgd, aldus de bewindsman. Ahmed Marcouch van de PvdA hekelde dinsdag in de Kamer de verwarring die is ontstaan. Een dergelijke interne miscommunicatie is volgens hem kwalijk, juist in deze tijden. "Dat kunnen we er niet bijhebben."

Dat beaamde Opstelten volledig. "Dat mag niet en dat zal niet." Er moet een 'duidelijk geluid' naar buiten zijn.

Politie houdt verdachte voor moord 't Harde aan

De politie heeft dinsdagochtend een 36-jarige man in 't Harde aangehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Les Strijder in 2002, de zogeheten Bosbergzaak.

Kortgeleden werd duidelijk dat het slachtoffer op de Bosberg vermoedelijk is aangevallen en mishandeld door twee broers uit Lelystad. Voor de politie was dit aanleiding opnieuw naar deze cold case te kijken. Twaalf jaar geleden werd het onderzoek naar zijn dood beëindigd. De man was een natuurlijke dood gestorven, zo heette het destijds. Getuigen ontbraken om anders tegen de zaak aan te gaan kijken.

Strijder werd destijds dood gevonden op de parkeerplaats Bosberg langs de A27 bij Hilversum. Deze plek staat bekend als een ontmoetingsplek voor homoseksuele mannen.

Koudweerregeling in drie grote steden

Rotterdam, Den Haag en Utrecht hebben de koudweerregeling voor daklozen ingesteld. Die gaat in als de gevoelstemperatuur minstens drie dagen rond het vriespunt blijft liggen. Alle daklozen, ook mensen zonder papieren, kunnen gebruikmaken van de opvang. De gemeente Utrecht zorgt dat er voldoende slaapplaatsen zijn en de overnachting is voor iedereen gratis.

In Amsterdam is de winteropvang de hele winter van kracht. Daar kunnen daklozen sinds 18 december voor een bed en een maaltijd terecht in de Valeriuskliniek in Amsterdam-Zuid. De gemeente biedt deze groep tot 1 maart onderdak, omdat ook voor uitgeprocedeerde asielzoekers twee winteropvanglocaties zijn geopend. In de nacht van maandag op dinsdag brachten 187 daklozen de nacht hier door.

SBS-presentator gedrogeerd in Maleisië

SBS-presentator Kees van der Spek is in Maleisië gedrogeerd tijdens de opnames van zijn programma Oplichters in het buitenland. Dit maakt SBS dinsdag bekend.

Van der Spek was, gewapend met verborgen camera, in een nachtclub om oplichtingspraktijken op de vakantiebestemming te filmen. Onopgemerkt werd hij zelf het slachtoffer van een sluwe dame, die drugs in zijn drankje deed en hem vervolgens een massage aanbood. De presentator wees de vrouw af en vertrok naar zijn hotelkamer, waar hij al snel ziek werd.

Volgens de presentator is het tafereel niet in scène gezet. "Zo ver zou ik voor het programma nooit opzettelijk zijn gegaan. We hebben na afloop snel de beelden bekeken en daarop was overduidelijk te zien dat een vrouw verdovende middelen in mijn drankje doet. Dat was zeer schokkend", vertelt Van der Spek. Volgens de programmamakers is het een bekende methode om toeristen te beroven. Zodra de persoon zijn bewustzijn verliest, wordt hij of zij beroofd.

Kees hoopt dat Nederlandse vakantiegangers beter op hun hoede zullen zijn na het zien van de beelden. Het derde seizoen van Oplichters in het buitenland is vanaf maandag 26 januari weer bij SBS6 te zien.

Dekker past rekentoets niet aan

Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) piekert er niet over om de rekentoets aan te passen. Organisaties uit het onderwijsveld willen dat de rekentoets alleen wordt ingezet om het rekenniveau van leerlingen vast te stellen.

Met een toets alleen verbeter je het rekenonderwijs niet, maar het kan wel 'een stok achter de deur zijn', zei de bewindsman dinsdag in de Tweede Kamer. Maar volgens hem is het 'echt een keer tijd dat we resultaten zien en dat leerlingen op het terrein van rekenen het beter gaan doen'.

Met de toets krijgt rekenen een onevenredig groot gewicht, schreven onder meer de VO-raad, de PO-raad, de Algemene Onderwijsbond (AOb), CNV Onderwijs en scholierenorganisatie LAKS maandag in een brief aan de vaste Kamercommissie Onderwijs. Ze erkennen wel dat het rekenonderwijs beter moet worden.

Jihadist uit Huizen gesneuveld in Syrië

In Syrië is opnieuw een Nederlandse jihadist gedood, zo melden bronnen aan RTV Noord-Holland. Het zou gaan om de 27-jarige Soufian el J. uit Huizen.

De jihadist zou zaterdag gewond zijn geraakt, vermoedelijk bij een droneaanval. In de nacht van maandag op dinsdag zou hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen zijn overleden. Het gaat waarschijnlijk om hetzelfde bombardement waarbij ook de Amsterdamse jihadist Achraf omkwam.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) laat in een reactie weten de berichten te kennen, maar wil de dood van El J. niet bevestigen. Soufian el J. is de broer van van Huizer Rachid el J., die ervan verdacht werd met zijn vrouw en kind af te willen reizen naar Syrië om het kalifaat van Islamitische Staat (IS) te ondersteunen.

Nieuwe Yakuza Zero-video met producer Masayoshi Yokoyama

Sega heeft vandaag een nieuwe video uitgebracht van Yakuza Zero. Producer Masayoshi Yokoyama introduceert daarin de gratis PlayStation Vita companion app die beschikbaar is op de japanse PSN vanaf 26 februari, voordat de game uitkomt dus.

Met deze app kunnen spelers genieten van extra minigames op PlayStation Vita en profiteren van de voordelen in de game op PlayStation 3 en 4. Er is voor ieder wat wils, van gokken tot action-based ring fights. De app komt zelfs met een paar klassieke Sega games, waaronder een speciale versie van Super Monkey Ball.

Justin Bieber krijgt Comedy Central Roast

Komieken, vrienden en vijanden krijgen binnenkort de kans om Justin Bieber belachelijk te maken, met toestemming van het popidool. De zanger krijgt namelijk een Comedy Central Roast, meldt het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

Zender Comedy Central neemt af en toe specials op waarin een celebrity op de hak wordt genomen. Deze moet dan op het podium zitten en lachen om de grappen als een boer met kiespijn. En dit keer is Justin aan de beurt.

Volgens Us Weekly wil Bieber al jaren dolgraag meedoen met een Roast en nu krijgt hij dus zijn zin. De opnames zijn in maart.

In het verleden werden onder andere Charlie Sheen, Pamela Anderson, David Hasselhoff, Donald Trump, Bob Saget, Joan Rivers en Roseanne Barr afgebrand. Een lichtpuntje voor Justin: aan het eind van de avond mag hij wraak nemen en alle grappenmakers zelf aanpakken.

Rel in Libanon om foto met Miss Israël

Miss Libanon is in eigen land onder vuur komen te liggen vanwege een foto met enkele andere Missen, onder wie die van Israël. Hoewel de foto door de Israëlische Doron Matalon online werd gezet, is het haar Libanese tegenhanger Saly Greige die nu in eigen land wordt onderzocht door de autoriteiten.

De foto werd genomen in Miami, waar de Miss Universe-verkiezing wordt gehouden. Greige zegt dat ze de afgelopen dagen juist haar best deed om niet gefotografeerd te worden met Matalon, gezien de gespannen geschiedenis tussen hun twee landen. Volgens Greige stond ze te poseren met twee andere meisjes toen Matalon er opeens bij sprong en een foto maakte.

De Libanese minister van toerisme Michel Pharon zegt dat als Greige 'slechte bedoelingen' had er maatregelen tegen haar kunnen worden genomen.

Matalon is vooral teleurgesteld dat Greige door een eenvoudige foto nu in de problemen zit. "Ik hoop op verandering en ik hoop op vrede tussen ons, al is het maar voor drie weken", aldus de Israëlische Miss. "We moeten niet uit het oog verliezen dat we ons land en ons volk vertegenwoordigen, niet de regeringen en niet de politieke kwesties."

Aanslag Tsjetsjenen in Frankrijk verijdeld

Maandagavond zijn in het zuiden van Frankrijk vijf Tsjetsjenen opgepakt die vergevorderde plannen hadden om een terroristische aanslag te plegen.

De verdachten werden in de kraag gevat in de plaatsen Béziers en Saint-Jean-de-Vedas, gelegen nabij Montpellier. Tijdens huiszoekingen zouden er explosieven zijn gevonden. Het is niet duidelijk wat het doelwit zou zijn voor de aanslag.

In het voornamelijk islamitische Tsjetsjenië kwamen gisteren bij demonstraties nog honderdduizenden mensen bijeen. Zij protesteerden tegen publicatie van de Mohammed-cartoons van het Franse weekblad Charlie Hebdo.

'KLM moet financieel zelfstandig blijven'

Voor Nederland is het belangrijk dat de KLM binnen de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM financieel zelfstandig blijft. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Het CDA had schriftelijke vragen gesteld na berichten over plannen om een groter deel van het financiële beheer van KLM van Nederland naar Frankrijk over te hevelen. Het kabinet volgt de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappijen op de voet en overlegt daarover geregeld met de topmannen.

Hoewel de positie van de Staat als aandeelhouder in KLM beperkt (5,9 procent) is, benadrukt Mansveld dat het voor ons land belangrijk is dat de luchtvaartmaatschappij binnen het concern Air France-KLM zelfstandig blijft, ook financieel.

Drie verstekelingen op Nederlands marineschip

Aan boord van de Karel Doorman, het Nederlandse marineschip dat hulpgoederen voor de strijd tegen ebola naar West-Afrika heeft vervoerd, zijn drie verstekelingen aangetroffen. Dat heeft Defensie dinsdag gemeld.

De mannen zijn afgelopen dagen tijdens inspecties door bemanningsleden gevonden. De drie blijken in de haven in Dakar in Senegal, waar het schip een tussenstop maakte, via de touwen aan boord te zijn geklommen. Ze hebben zich vervolgens verschanst in onder meer een reddingsboot.

De verstekelingen zijn onder toezicht geplaatst en worden bij terugkeer in Den Helder overgedragen aan de marechaussee. Het schip werd in de haven beveiligd door lokale autoriteiten. De bemanning beveiligde de toegang naar het schip.

Dat zijn volgens Defensie standaardprocedures, die nu nader worden bekeken.

Werk voor uitzendkrachten neemt flink toe

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is ook in de laatste weken van vorig jaar sterk gegroeid. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

In de laatste vier weken van 2014 nam het aantal door uitzendkrachten gewerkte uren met elf procent toe ten opzichte van een jaar eerder. Vooral in de technische sectoren steeg de vraag naar flexibel personeel fors. Daar was ruim 31 procent meer werk voor uitzendkrachten dan in de laatste weken van 2013. In de industrie en bij administratieve bedrijven konden acht procent meer uitzendkrachten aan de slag.

In heel 2014 groeide de werkgelegenheid voor uitzendpersoneel met zeven procent. De uitzendmarkt toont sinds het najaar van 2013 tekenen van herstel. Daarvoor nam de werkgelegenheid voor uitzendkrachten sinds begin 2012 bijna onafgebroken af.

Opel roept ruim 211.000 Astra's terug

De Duitse autofabrikant Opel moet ruim 211.000 auto's van het type Astra en Astra GTC terugroepen naar de garage wegens een probleem met het afdekplaatje van de accu. Dit kan losraken waardoor de koelventilator mogelijk blokkeert. Daardoor kan kortsluiting ontstaan.

In Nederland moeten ruim tienduizend auto's worden gerepareerd, liet een woordvoerder van Opel Nederland dinsdag weten. In Duitsland gaat het om meer dan zestigduizend modellen.

Volgens Opel zijn er geen ongelukken of verwondingen bekend door het defect. Het gaat om Astra's die zijn gebouwd tussen februari 2009 en juni 2011. Klanten worden op korte termijn geïnformeerd, waarna het euvel zal worden verholpen.

Tom Kabinet moet verkoop tweedehands e-books staken

E-bookwebwinkel Tom Kabinet moet stoppen met het te koop aanbieden van tweedehands e-books via zijn website. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam dinsdag bepaald. Volgens het hof is sprake van onrechtmatig handelen, omdat via de onlinedienst van Tom Kabinet illegaal gedownloade e-books kunnen worden verkocht.

De zaak was aangespannen door de Nederlandse Uitgeversbond (NUV). Tom Kabinet hanteert de voorwaarde dat aangeboden materiaal legaal aangeschaft moet zijn en dat de verkoper zijn e-book verwijdert zodra het door iemand is gekocht. Maar dat wordt volgens de uitgevers onvoldoende gecontroleerd.

Eerder gaf de kortgedingrechter Tom Kabinet nog het voordeel van de twijfel. Maar het gerechtshof vindt dat NUV wel degelijk een punt heeft. Tom Kabinet moet stoppen met de verkoop, tenzij het bedrijf er alsnog in slaagt effectieve maatregelen te nemen om illegaal verkregen e-books van zijn website te weren.

Meer snelle treinen Amsterdam-Rotterdam

Reizigers kunnen vanaf 2016 elk kwartier met de Intercity Direct tussen Amsterdam en Rotterdam reizen. Momenteel rijden er in beide richtingen nog twee treinen per uur op de hogesnelheidslijn. In de loop van dit jaar zullen op het traject, dat doorloopt tot aan Breda, drie treinen per uur vertrekken.

Dat liet de NS dinsdag weten. De vervoerder breidt het aanbod uit om het aantal reizigers dat gebruikmaakt van de snelle treinverbinding aan te kunnen. De reis per Intercity Direct is aantrekkelijk omdat de reistijd tussen Amsterdam en Rotterdam slechts 40 minuten bedraagt, een half uur sneller dan via het gewone spoor.

In eerste instantie zou de frequentieverhoging in het spoorboekje van 2017 worden opgenomen, maar omdat materieel eerder beschikbaar is, worden de extra treindiensten eerder ingevoerd.

Weird Al Yankovic komt naar Melkweg

Weird Al Yankovic gaat op 30 september optreden in de Melkweg in Amsterdam. Dit maakte de zanger op zijn website bekend.

De koning van de parodieën, bekend van onder andere Smells Like Nirvana, Eat It (Beat It van Michael Jackson) en Tacky (Happy van Pharrell Williams), begint in mei aan zijn wereldtournee The Mandatory World Tour.

Naast Nederland gaat hij in Europa ook in de Scandinavische landen, België, het Verenigd Koninkrijk en Ierland optreden.

Het is niet bekend wanneer de kaartjes voor het concert in de Melkweg in de voorverkoop gaan.


Al's visie op aluminiumfolie

Textielreus Vlisco breidt fors uit in Nigeria

De Nederlandse textielfabrikant Vlisco Group heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Nigeriaanse overheid om verder uit te breiden in West-Afrika. Dat heeft Vlisco, in handen van de Britse investeerder Actis, dinsdag bekendgemaakt.

Vlisco is de bekendste fabrikant van stoffen voor traditionele Afrikaanse klederdracht. De overeenkomst geeft de onderneming toegang tot 188 miljoen Nigeriaanse consumenten en levert naar verwachting op de middellange termijn meer dan tienduizend banen op in de katoenindustrie. Hoeveel het concern in Nigeria gaat investeren is nog onbekend.

Het bedrijf opende in 2009 zijn eerste winkels in West-Afrika. De textielfabrikant uit Helmond maakte in februari vorig jaar al plannen bekend om zijn positie daar te versterken, om te profiteren van de toenemende vraag naar luxeproducten in de regio.

Bokser Klitschko op voor 27e titelgevecht

De Oekraïense bokser Wladimir Klitschko bokst op 25 april in New York voor de 27e keer om de wereldtitel. De 38-jarige zwaargewicht, wereldkampioen bij de bonden IBF, WBA en WBO, treft in Madison Square Garden de Amerikaanse prof Bryant Jennings. Zijn management bevestigde dinsdag het gevecht.

Klitschko is sinds 2006 ongeslagen en na de legendarische Joe Louis de langst regerende kampioen in het zwaargewicht. Zijn laatste gevecht om de wereldtitel was in november, toen hij de Bulgaar Kubrat Pulev in de vijfde ronde knock-out sloeg.

Jennings heeft in negentien gevechten nog niet verloren.

Ziggo opgelicht voor anderhalve ton

Ziggo is door een werknemer bijna anderhalve ton afhandig gemaakt. De man en diens handlanger moeten de schade - in totaal meer dan 153 duizend euro - aan de kabelexploitant vergoeden, zo heeft de rechtbank in Lelystad bepaald.

Het gaat om de master databeheerder van Ziggo, de persoon die de gegevens bijhield van leveranciers van de kabelaar. Hij opende 48 bankrekeningen, ogenschijnlijk op naam van bekende leveranciers, en diende vervolgens valse facturen in waarvoor hij geld liet overmaken.

De praktijken kwamen aan het licht nadat ING in maart vorig jaar aan de bel trok. De bank vond het vreemd dat in korte tijd zoveel nieuwe rekeningen waren geopend, waarbij de eerste stortingen allemaal afkomstig waren van Ziggo.

De werknemer gebruikte het geld bij online gokken, heeft hij in een verklaring laten weten.

Premier: 'apartheid' Frankrijk moet aangepakt

Frankrijk moet de aanslagen in Parijs gebruiken om eens goed te kijken naar de 'territoriale, sociale en etnische apartheid in het land'. Dat heeft de Franse premier Manuel Valls dinsdag gezegd.

Het bestrijden van haat, antisemitisme en racisme is dringend nodig, vooral in de voorsteden waar veel immigranten wonen, aldus Valls. De premier maakt naar eigen zeggen geen excuses, maar 'we moeten ook kijken naar de realiteit in ons land'.

Tweevoudig olympisch kampioen judo Saito (54) overleden

Japan is één van zijn judogrootheden kwijt. Hitoshi Saito, tweevoudig olympisch kampioen, wereldkampioen en voormalig bondscoach, is op 54-jarige leeftijd in Osaka overleden aan de gevolgen van kanker.

Dat maakte de Japanse federatie bekendgemaakt. Saito won op de Olympische Spelen van 1984 in Los Angeles en 1988 in Seoul goud in de klasse boven 95 kilogram. In Seoul redde hij het Japanse judo door op de slotdag van het olympisch judotoernooi als enige judoka in eigen land de titel te pakken. In 1983 werd hij bovendien wereldkampioen in de open klasse.

"Het is echt betreurenswaardig", aldus Haruki Uemura, voormalige president van de Japananse judobond. "Nadat hij met pensioen ging, werkte hij zo hard aan Japanse judo te verbeteren. Hij stond vooraan bij de voorbereidingen voor Rio volgend jaar en Tokio in 2020. Dit is een grote klap."

Na zijn actieve carrière bleef hij actief in de judosport. Zo was hij bondscoach van de Japanse mannenploeg op de Spelen van 2004 in Athene en 2008 in Peking. Tot vlak voor zijn dood was hij voorzitter van de technische commissie van de Japanse judobond. 

De olympische judofinale in 1988 tussen Hitoshi Saito en de Oost-Duitser Henry Stöhr. (Bron: YouTube)

Borderlands naar PS4 en Xbox One

2K en Gearbox Software hebben vandaag de Borderlands: The Handsome Collection voor PlayStation 4 en Xbox One aangekondigd. Het spel bevat Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel samen met alle downloadable content voor beide titels, maar nu met betere prestaties en grafische kracht die de next-gen consoles kunnen bieden.

Borderlands-fans kunnen hun avontuur precies oppikken waar ze gebleven waren door hun opgeslagen bestanden naar de next-gen consoles over te zetten met de nieuwe cross-save functionaliteit. Na uren knallen en plunderen in Borderlands 2 en Borderlands: The Pre-Sequel op de vorige generatie consoles, kunnen spelers hun opgebouwde personages en Badass Rank overzetten. Daarnaast kunnen maximaal vier spelers samen spelen op één scherm met de vier player split screen optie - een primeur voor de franchise.

Er komt ook een beperkte Borderlands: The Handsome Collection Claptrap-in-a-Box Edition. Hierin zit The Handsome Collection, evenals een op afstand bedienbare Claptrap steward robot, een collectible steel case en 12 exclusieve litho's. De Claptrap steward robot wordt bestuurd via een smartphone app en kan in alle richtingen bewegen, balancerend op één wiel. De Claptrap kan ook praten en live video streamen naar een mobiel apparaat door middel van een camera zijn oog. De Claptrap-in-a-Box Edition is beperkt tot slechts 5000 stuks wereldwijd en is vanaf vandaag beschikbaar als pre-order bij deelnemende retailers voor €349.95.

The Handsome Collection komt uit op 27 maart 2015 en kost €59.95.

Dopeur kost Braziliaanse zwemmers mogelijk drie wereldtitels

De Braziliaanse zwemmer João Gomes Junior is tijdens het WK kortebaan in Doha, vorige maand, betrapt op het gebruik van verboden middelen, zo melden Braziliaanse media. Het zou gaan om een niet nader genoemd diureticum, een vochtafdrijvend middel, wat vaak gebruikt wordt om het gebruik van andere verboden middelen te maskeren.

De positieve test kan mogelijk grote gevolgen hebben voor de Braziliaanse zwemmers. Op het WK in Doha stonden ze bovenaan de medaillespiegel, met liefst zeven gouden medailles. Drie daarvan werden gewonnen in estafettes en in alle drie zwom Gomes mee in de series. Als hij geschorst wordt en de regels worden gevolgd, zou Brazilië zo de wereldtitels kwijtraken op de 4x50 en 4x100 meter wisselslag bij de mannen en de gemengde 4x50 meter wisselslag.

Marcelo Franklin, de advocaat van de zwemmer, zegt dat zijn cliënt volhoudt onschuldig te zijn. "We zijn op het moment bezig om informatie te verzamelen. Ik heb echter met João gepraat en hij is er zeker van dat hij onschuldig is en dat we dat kunnen bewijzen." Als Gomes schuldig bevonden wordt, hangt hem een schorsing van twee jaar boven het hoofd, waardoor ook de Olympische Spelen in zijn thuisland volgend jaar aan zijn neus voorbij gaan.

Punkconcert gestaakt om neukpartij

Een concert van Dead Kennedys is afgelopen week gestaakt om een wel heel opmerkelijke reden. De punkers moesten donderdag het concert in Solana Beach enige tijd stilleggen omdat een stelletje op het podium was geklommen om aldaar een nummertje te maken.

In de Belly Up Tavern waren de oude rockers net lekker bezig, toen een hitsig stel het podium besteeg. Hierna reeg de mannelijke helft van het paartje, ten overstaan van duizenden uitzinnige punkers, zijn soppende vrouwtje aan zijn paarsgepunte lans.

Dead Kennedys kon het, zoals het echte rockers betaamt, geen ruk schelen en speelde gewoon door. Helaas voor hen begon hun publiek allemaal foto's te nemen van het neukende duo. Hierop werd het punkconcert gestaakt en werd het stel de club uitgesmeten.

Hoewel er niemand aangifte heeft gedaan, is de plaatselijke sheriff toch een onderzoek gestart naar het voorval. Ook de Belly Up Tavern is niet blij met het geile incident. "We keuren dit voorval absoluut af,  de beveiliging heeft er ook onmiddellijk een eind aan gemaakt", luidt de reactie van het management van de tent. Uiteindelijk gingen de rockers verder met spelen alsof er niets was gebeurd...

De, helaas gecensureerde, beelden...

Sony verontschuldigt zich met 10% korting

Sony heeft iedereen met een PlayStation Network-account een code voor 10% korting beloofd. Dit deden ze na de ongeregelheden rond kerst vorig jaar, toen hackers de boel voor een paar dagen zo goed als offline hielden.

De code, die iedereen binnenkort krijgt, is vanaf 23 januari 10:00 a.m. tot en met 26 januari 10:00 a.m. geldig. De code werkt niet voor abonnementen zoals PlayStation Plus, maar wel voor pre-orders. Iedereen krijgt bovendien vijf gratis extra dagen PlayStation Plus.

Fan maakt Jak 2-remake met CryEngine

Jak 2 Renegade: Reborn, zo heet het project van artiest 'Floordan'. Let op, dit wordt geen volledige game. Floordan is alleen voor de lol bekende omgevingen van de game in zijn eentje aan het recreëren. De omgevingen kunnen straks verkend worden, maar het wordt dus verder geen game.

Floordan hoopt met dit project fans weer enthousiast maakt voor een Jak & Daxter-game en dat Naughty Dog er dan ook iets aan doet.

Rusland en Iran tekenen militaire overeenkomst

Rusland en Iran hebben dinsdag de handtekening gezet onder een samenwerkingsovereenkomst die de banden tussen de legers van beide landen moet verstevigen. Dat meldden Russische persbureaus.

De Russische minister van defensie Sergej Sjoigoe zei vanuit Teheran dat onder andere de samenwerking op het gebied van contraterrorisme wordt uitgebreid. Ook wordt militair personeel uitgewisseld voor trainingsdoeleinden en gaan de marines van de twee landen vaker gebruik maken van elkaars havens.

Sjoigoe zei niets over een mogelijke wapendeal of de controversiële levering van het S-300-luchtverdedigingssysteem aan Iran. Rusland tekende in 2007 een contract om Iran het raketsysteem te verkopen, maar het wapentuig is nooit geleverd, omdat de Verenigde Staten en Israël grote bezwaren hebben.

Steeds meer Chinese toeristen naar Nederland

Steeds meer Chinezen komen voor een vakantie naar ons land. Het aantal Chinese bezoekers steeg vorig jaar met achttien procent naar ruim 250 duizend. In totaal bezochten bijna veertien miljoen buitenlandse toeristen ons land, tien procent meer vergeleken met 2013. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van NBTC Holland Marketing.

De meeste toeristen (ruim 3,9 miljoen) kwamen uit Duitsland, dat is een stijging van twaalf procent. Het aantal Britten steeg met elf procent naar bijna 1,9 miljoen bezoekers. België neemt de derde plek in met ruim 1,8 miljoen toeristen (plus tien procent).

Ook kwamen er bijna een miljoen (plus zes procent) Amerikanen naar ons land, mede door de aantrekkende economie en de goedkopere euro. Het aantal bezoekers uit Rusland daarentegen daalde met zes procent tot 190 duizend. Het toerismebureau schrijft dat toe aan de politieke spanningen en de waardedaling van de roebel.

President Jemen in overleg met rebellen

De president van Jemen is met de sjiitische Houthi-rebellen in overleg getreden over een staakt-het-vuren. Dat heeft een woordvoerder van het kabinet dinsdag gezegd.

Het land verkeert in diepe crisis door de strijd tussen de regering en de rebellen, die zich inmiddels heeft verplaatst naar de hoofdstad Sanaa. Zwaarbewapende Houthi in pick-uptrucks met luchtafweergeschut hebben stellingen ingenomen in de stad, onder andere in de buurt van de premierswoning.

Het overleg tussen president Abed Rabbo Mansour Hadi en een vertegenwoordiger van de rebellen spitst zich toe op de vorming van een commissie die een blauwdruk moet ontwerpen van een toekomstige Jemenitische federatie, zoals in de grondwet is besloten.

Egypte: andere belangen dan vrijheid

Diegenen die kritiek hebben op hoe in Egypte met mensenrechten wordt omgesprongen negeren het feit dat tientallen miljoenen mensen niet eens de meest basale voorzieningen hebben. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fatah el-Sissi dinsdag gezegd.

El-Sissi gaf dinsdag een toespraak ter ere van de nationale Politiedag. Een groot deel van de Egyptische bevolking leeft in armoede, aldus El-Sissi, en heeft wel andere dingen aan het hoofd dan de vrijheid van meningsuiting. "Negentig miljoen mensen willen eten, drinken, leven en zekerheid voor de toekomst", zei El-Sissi tegen een zaal vol politieagenten.

Voor diegenen die protesteren tegen de regering had El-Sissi een duidelijke boodschap. "Sleep ons niet mee de afgrond in."

De Egyptische regering voerde vorig jaar een wet in die demonstraties illegaal maakt tenzij de autoriteiten van tevoren toestemming geven. Mensen die de wet negeren kunnen rekenen op forse celstraffen.

Depressieve moordenaar krijgt tbs

De 42-jarige Johan S. heeft dinsdag van de rechtbank in Breda tbs met dwangverpleging gekregen vanwege doodslag op zijn vrouw en de poging tot moord op zijn zoon.

Op 31 maart vorig jaar bracht hij haar thuis in Oosterhout om door haar te wurgen, met een hamer te slaan en te steken met een mes. Daarna rende hij naar beneden om zijn 10-jarige zoon dood te steken. Het mes brak echter.

De depressieve man wilde, mede door een stoornis en bijwerkingen van antidepressiva, zijn vrouw die nacht al een paar keer doden, maar bedacht zich steeds. Uiteindelijk nam hij een overdosis, maar toen zijn vrouw daarachter kwam en 112 belde, doodde hij haar.

De rechtbank vond de man sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Dat zou betekenen dat de man straf verdient, maar de rechtbank vindt dat de man zo ziek is dat hij dringend moet worden behandeld. De rechtbank noemde een langdurige gevangenisstraf voorafgaand aan de tbs 'in dit geval onmenselijk'.

De eis was vijf jaar en tbs met voorwaarden, maar de rechtbank twijfelt of S. die voorwaarden aankan en zich daardoor mogelijk zou onttrekken aan de behandeling, Vandaar dat de rechtbank koos voor dwangverpleging.

Het doden van zijn vrouw gebeurde in een opwelling, vindt de rechtbank. Het proberen te doden van zijn zoon echter niet. Hij wilde dat doen, omdat hij zijn vrouw had gedood en omdat hij zelf door de overdosis stervende was. S. dacht dat hij zijn zoon niet alleen kon achterlaten en beschouwde het doden van hem als het beste voor zijn zoon.

Absurde gevechten in Dragon Ball XenoVerse-trailer

Dragon Ball XenoVerse is de nieuwste DBZ-vechtgame. Jawel, ze worden nog steeds gemaakt. De game komt al volgende maand uit, dus het is tijd voor wat beelden.

Uit de trailer is moeilijk om te maken hoe gevechten precies werken. Het ziet er in ieder geval spectaculair uit. De game heeft een origineel verhaal en de mogelijkheid om je eigen personage te maken. DB XenoVerse komt op 27 januari uit voor PS3, PS4, Xbox 360 en Xbox One.

Arbiter Nijhuis fluit Ajax - Feyenoord

Scheidsrechter Bas Nijhuis leidt zondag de topper in de eredivisie tussen Ajax en Feyenoord. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. De arbiter wordt bijgestaan door zijn vaste assistenten Rob van de Ven en Charl Schaap. Serdar Gözübüyük treedt aan als vierde official. De klassieker begint om 12.30 uur in de Amsterdam Arena.

Het is de derde keer dat Nijhuis het duel tussen de twee rivalen fluit. In oktober 2011 had hij voor de eerste keer de leiding over de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord.

FIFA schiet te hulp in salarisgeschil Capello

De wereldvoetbalbond FIFA is de Russen te hulp geschoten in het salarisgeschil met bondscoach Fabio Capello. Vanuit Zürich is een voorschot overgemaakt, zodat de Russische bond alvast een deel van achterstallige betalingen kan goedmaken.

De Italiaanse coach wacht al maanden op zijn geld. Hij zou naar verluidt nog 5,5 miljoen euro tegoed hebben van de Russische bond, die volgens voorzitter Nikolaj Tolstitsj in grote financiële problemen verkeert. "We werken aan een oplossing, maar dit voorschot is nog niet toereikend om onze schuld in te lossen."

De ervaren Capello (68) is sinds 2012 bondscoach. Hij verlengde in januari zijn contract tot de zomer van 2018, wanneer het WK in Rusland wordt gehouden. Hij zou negen miljoen euro per jaar verdienen.

UEFA-voorzitter Michel Platini heeft bij een bezoek aan Moskou aangedrongen op een snelle oplossing, omdat het financiële geschil niet goed is voor het imago van de organisator van het eerstkomende WK.

Veel meer beverratten gevangen in Nederland

In Nederland worden steeds meer beverratten gevangen. Vorig jaar waren het er ruim duizend, een verdubbeling ten opzichte van 2013, meldde de Unie van Waterschappen dinsdag. De beverrat, een vrij groot, van oorsprong Zuid-Amerikaans knaagdier, leeft vooral in moerasgebieden, langs de kust en bij rivieren.

In ons land werden de beverratten vooral gevangen in het grensgebied met Duitsland. Bij onze oosterburen wordt het dier niet consequent bestreden. Maar vanwege de toenemende overlast zal ook daar de bestrijding worden geprofessionaliseerd, aldus de overkoepelende organisatie van waterschappen.

Vorig jaar zijn ruim 94.000 muskusratten gevangen, drie procent minder dan een jaar eerder. Ruim de helft werd gevangen in Groningen, Drenthe en Overijssel. Muskus- en beverratten worden gevangen omdat zij een risico vormen voor de veiligheid van waterkeringen.

Quinn lanceert website voor slachtoffers van online pesten

Zoe Quinn, een van de voornaamste doelwitten van de controversiële GamerGate-beweging,  heeft een website gelanceerd  waar mensen die slachtoffer zijn van online pesterijen en bedreigingen hun verhaal kwijt kunnen. De site genaamd Crash Override Network staat de slachtoffers onder andere bij met professionele hulp en gidsen wat ze kunnen doen tegen de pesterijen.

Crash Override benadrukt dat de site niet is opgericht om wraak te nemen op Gamergate en de aanhangers ervan, en biedt ook hulp aan mensen die slachtoffer zijn geworden van online pesterijen die niks met Gamergate te maken hebben. Op de site is onder andere te vinden wat je moet doen bij doxxing, waarbij mensen door het internet gaan spitten naar persoonlijke informatie om deze vervolgens op het internet te zetten. Verder kun je ook je verhaal kwijt aan professionals zoals advocaten, psychologen en techneuten die je kunnen helpen je computer te beschermen.

Crash Override zelf claimt dat de site een succes is. Op hun twitter wordt vermeld dat ze al meerdere gevallen van swatting hebben voorkomen. Bij swatting proberen bellers zo veel mogelijk politie en het liefst ook het arrestatieteam SWAT naar het huis van het slachtoffer te lokken.

Crash override network
Quinn lanceert website voor slachtoffers van pesten

En de kneus heeft het meeste plezier

“Haha, zie die kneus gaan!”, schreeuwde ik in het oor van mijn vriendin. “Kijk, bij die paal!” Ze keek naar de jongen in het rode shirt, die helemaal los ging op de muziek. Vier nummers ervoor stond hij nog als een stokstaartje om zich heen te kijken. Biertje in de hand, helemaal alleen. Hij was niet aan het wachten op iemand. Hij keek niet op zijn mobiel, richtte zijn blik niet steeds naar de trap of naar de hoofdingang. Hij glimlachte met een biertje in zijn hand. Hij was er gewoon.

Deel Waalkade Nijmegen weer verzakt

Een deel van de Waalkade in Nijmegen is door het hoge water van de afgelopen week opnieuw verzakt. Het gaat om de 135 meter lange afzetplek voor auto's van schippers. De Waalkade ging vorige zomer weer open, nadat er anderhalf jaar was gewerkt aan het verstevigen van de damwand. Dat karwei kostte ruim elf miljoen euro.

Het licht verzakte deel is voorlopig weer afgesloten. Schepen mogen er niet aanleggen. Als het rivierwater is gezakt, wordt nieuw zand opgebracht en wordt de bestrating hersteld.

Volgens de havenmeester was het zand van de nieuwe kade nog niet voldoende ingeklonken. Doordat de kade blank kwam te staan is er zand weggespoeld.

Het is nog niet bekend wie er voor de schade moet opdraaien.

Irak tegen Iran in kwartfinale Azië Cup

Japan en Irak hebben zich als laatste geplaatst voor de kwartfinale van de Azië Cup, waardoor een beladen confrontatie op het programma komt te staan.

In Melbourne verzekerde Japan zich van de groepswinst in Groep D met een 2-0 overwinning op Jordanië. Keisuke Honda en Shinji Kagawa waren de doelpuntenmakers. Voor Jordanië, dat ook nog zicht had op de volgende ronde, zit het toernooi er nu op.

Irak speelde tegelijkertijd tegen Palestina en won ook het duel met 2-0. Younis Mahmoud opende de score, maar miste even later ook een strafschop. Ahmed Yasin zette in de 89ste minuut de eindstand op het scorebord: 2-0. Met de resultaten van de laatste groepsduels blijft ook een recordreeks in stand. Dit toernooi hebben alle 24 wedstrijden een winnaar gekregen.

Japan zal in de kwartfinale aantreden tegen de Verenigde Arabsiche Emiraten, terwijl Irak een door de historie beladen ontmoeting wacht met buurland Iran. De beide wedstrijden staan gepland voor 24 januari. Een dag eerder speelt Zuid-Korea tegen Uzbekistan en neemt China get op tegen gastland Australië.

Samenvattingen van beide wedstrijden. (Bron: YouTube)

Van Rey wil Teeven laten horen

De van corruptie verdachte Roermondse politicus Jos van Rey wil onder anderen staatssecretaris Fred Teeven en minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie laten horen. Dat is dinsdag naar voren gekomen tijdens de regiezitting in Rotterdam in de corruptiezaak.

Van Rey wil de politici laten horen vanwege een telefoongesprek dat Van Rey en Teeven hebben gevoerd over een burgemeestersbenoeming in Roermond. De opname daarvan zou door een 'toevallige' storing in de opnameapparatuur verloren zijn gegaan.

Van Rey en zijn advocate betwijfelen die lezing, hoewel een rapport over de verdwijning door een deskundige nog niet is afgerond.

Chinese president krijgt fikse salarisverhoging

De Chinese president Xi Jinping heeft een salarisverhoging gekregen. Verdiende hij vorig jaar nog omgerekend iets meer dan elfduizend euro per jaar, nu krijgt hij ruim negentienduizend euro per jaar. De opslag is onderdeel van een algemene salarisverhoging voor ambtenaren, meldden Chinese staatsmedia.

Hoewel het zelden voorkomt dat Chinezen een inkijkje krijgen in de verdiensten van hun leiders is het beeld niet compleet: in de berichten staat niets over de extra toelages en andere inkomstenbronnen van de bewindslieden. Bovendien weigerde de regering de cijfers te bevestigen.

Liu Bangxiu, een autotaxateur, reageerde sarcastisch op het nieuws. Volgens hem zijn er genoeg manieren voor regeringsfunctionarissen om zichzelf te verrijken. "Gefeliciteerd! Al tien jaar geen salarisverhoging gehad? Hoe hebben jullie al die tijd je gezinnen kunnen voeden? Iedereen weet dat ambtenaren slecht betaald worden, dus waarom zijn er dan nog zoveel mensen die een functie als ambtenaar ambiëren? Is dat niet tegenstrijdig?"

Het kan zijn dat Beijing de salarissen heeft verhoogd om corruptie tegen te gaan. Het is een van de problemen waar Xi werk van heeft gemaakt sinds hij twee jaar geleden aan het roer van de Communistische Partij kwam te staan. Chinese leiders hebben zich lovend uitgelaten over landen als Singapore, waar het salaris van ambtenaren gelijk is aan de salarissen in de private sector. Dit gaat omkoping en corruptie tegen.

Recordjaar toeleveranciers auto-industrie

Nederlandse toeleveranciers aan de auto-industrie hebben in 2014 een recordjaar gedraaid met een omzet van 9,2 miljard euro. Dat is een stijging van vier procent vergeleken met 2013, blijkt uit berekeningen van het economische bureau van ING.

Veel industriële branches, waaronder de chemie, de elektrotechnische industrie, de metaal, de rubber- en kunststofindustrie, leveren aan de auto-industrie. Alleen de metaalsector is al goed voor 2,3 miljard euro omzet. De Nederlandse toeleveranciers moeten het vooral van de export hebben. Zo is Duitsland, met grote autobedrijven als Volkswagen, Daimler en BMW, goed voor 44 procent van de uitgevoerde producten.

De autobranche was in crisisjaar 2009 een van de zwaarst geraakte sectoren. Vraaguitval en een structurele verlaging van voorraden zorgden voor een omzetkrimp van ruim dertig procent in de toeleverende industrie.

Eis om vervolging taxichauffeur na dood klant

De ouders van een 27-jarige man uit Den Dungen die vorig jaar uit een rijdende taxi stapte en overleed, willen dat de betrokken taxichauffeur alsnog wordt vervolgd. Ze hebben een klacht ingediend tegen de beslissing om de chauffeur niet te vervolgen, zei een woordvoerster van het gerechtshof in Den Bosch dinsdag.

De taxichauffeur en de 27-jarige klant uit Den Dungen kregen ruzie over betaling. De klant stapte op de N617 bij Sint-Michielsgestel uit de rijdende taxi en raakte zeer ernstig gewond. Hij overleed in het ziekenhuis. De chauffeur meldde zich bij op het politiebureau met zijn verhaal. Hij werd aangehouden maar snel weer vrijgelaten.

De ouders wilden hun klacht dinsdag niet toelichten. Eerder zeiden ze tegenover de pers dat ze het verhaal van de taxichauffeur maar moeilijk kunnen geloven. Ze denken dat hij niet de volledige waarheid spreekt en menen dat hij in ieder geval strafbaar is voor het hulpeloos achterlaten van hun zoon.

NS sloeg in 2014 minder stations over

Treinen van de NS hebben vorig jaar minder stations overgeslagen. Het waren er 3163 en dat waren 230 stations minder dan het jaar ervoor, schrijft staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer. Tussen 2010 en 2013 nam het aantal overgeslagen stations elk jaar toe.

Volgens de bewindsvrouw gaat de NS dit jaar 'nog strenger om met het overslaan van stations' en dit zal naar verwachting resulteren in een verdere daling. Bij het overslaan van stations gaat het om incidenten en niet om een structurele kwestie, aldus Mansveld. De NS werkt aan een aantal maatregelen om minder vaak tussenstations over te slaan.

Stijging aantal tijgers in India

De Indiase tijgerpopulatie zit in de lift. In 2013 werden ten minste 2226 tijgers geteld in de Indiase bossen. Dat is fors meer dan de 1706 die in 2010 werden waargenomen.

Minister van milieu Prakash Javadekar sprak dinsdag van een enorm succesverhaal en zei dat de toename het gevolg is van de inspanningen van de regering om de grote katten te beschermen. "Terwijl de tijgerpopulatie in de rest van de wereld terugloopt, is er een stijging in India. Dit is geweldig nieuws", aldus de minister.

Voor de telling werden meer dan 9700 camera's gebruikt. Volgens Javadekar is het de meest nauwkeurige tijgercensus ooit. "Dit is nog nooit eerder gedaan. We hebben unieke foto's van meer dan tachtig procent van de tijgers."

Een eeuw geleden liepen er nog zo'n honderduizend tijgers rond in de bossen van India. Door stroperij en ontbossing daalde dat aantal gestaag, totdat de inspanningen van de regering om de tijgers te redden in 2010 hun vruchten begonnen af te werpen.

Franse truckers protesteren opnieuw

Vrachtwagenchauffeurs in het westen van Frankrijk hebben dinsdag opnieuw geprotesteerd door wegen te blokkeren of langzaam te rijden. Dat heeft Transport en Logistiek Nederland (TLN) bekendgemaakt.

Veel industrieterreinen en olieopslagplaatsen in de steden Caen en Rennes worden geblokkeerd. Of Nederlandse truckers vaststaan door de acties is nog onbekend.

De Franse vrachtrijders eisen hogere lonen. De lonen zouden al jaren niet of nauwelijks zijn gestegen. De vakbonden en het ministerie van Arbeid zijn dinsdag in onderhandeling hierover. In de nacht van zondag op maandag waren de stakende chauffeurs op circa vijftig plaatsen in actie.

Krakers tegen de Mobiele Eenheid bij ontruiming pand

De politie stuit tijdens de ontruiming van een kraakpand op de hoek van de Pieter Vlamingstraat en de Pontanusstraat in Amsterdam-Oost op hevig verzet. Dit meldt AT5.

De zes à zeven aanwezige Portugese en Spaanse krakers verzetten zich tegen de ontruiming. Zij gooien vanaf het dak van het pand onder meer verfbommen naar de aanwezige agenten, die op hun beurt met een waterkanon Duck Hunt spelen met de krakers. Ondertussen wordt een container ME'ers het dak op getakeld om het verzet de kop in te drukken. 

Reden voor de ontruiming is dat de krakers vorige week van een deurwaarder een laatste kans tot vrijwillige verlating van het gebouw kregen en hier geen gehoor aan hebben gegeven.

Klik hier voor de livestream van AT5.

Start vijf Formule 1-races uur vervroegd

Vijf Formule 1-races zullen dit jaar een uur eerder beginnen dan afgelopen seizoen, zo heeft Formula One Management bekendgemaakt. Aanleiding is het ongeval dat Marussia-coureur Jules Bianchi in oktober in Japan heeft gehad. Dat vond in het schemerdonker plaats.

De afgelopen jaren zijn de starttijden van de races in Australië en Azië flink naar achteren geschoven om zo de televisiekijker in Europa beter te kunnen bedienen. Sinds het ongeval van Bianchi wordt hier echter anders naar gekeken. Een van de aanbevelingen die uit het onderzoek gekomen is, is dat de start van een race 'niet minder dan vier uur voor het ondergaan van de zon of het invallen van de schemering plaats mag hebben'.

De Grand Prix van Australië zal nu om 16.00 uur lokale tijd van start gaan (6.00 uur Nederlandse tijd). De race in Maleisië is verplaatst naar 15.00 uur (9.00 uur Nederlandse tijd), China naar 14.00 uur (8.00 uur Nederlandse tijd), Japan naar 14.00 uur (8.00 uur Nederlandse tijd) en tot slot Rusland naar 14.00 uur (13.00 uur Nederlandse tijd).

Het doek valt voor Club Nintendo

Club Nintendo, het loyaliteitsprogramma waar mensen Nintendo-goodies konden krijgen door Nintendo-producten te registreren, gaat verdwijnen. Dat heeft Nintendo vandaag bekend gemaakt. Gelukkig is er nog geen reden tot paniek, want Nintendo werkt al hard aan een nieuw loyaliteitsprogramma dat later dit jaar nog gelanceerd wordt.

"We willen alle Club Nintendo-Leden bedanken voor hun trouw naar Nintendo Games en hun eeuwige liefde voor onze systemen en personages", schrijft Scott Moffitt, vice-president Sales & Marketing van Nintendo America. "We willen deze overgang zo makkelijk mogelijk voor alle leden, dus we gaan nog heel veel nieuwe beloningen en games toevoegen zodat mensen hun opgespaarde munten op kunnen maken."

Nintendo Europa heeft voor de Europese leden van Club Nintendo ook nog data vrijgegeven wanneer er veranderingen plaats gaan vinden. Vanaf 1 April zal Nintendo geen kaarten meer toevoegen met registratiecodes toevoegen bij hun fysieke games, vanaf 20 April kun je geen producten meer registreren bij Club Nintendo en vanaf 30 September zal de site officieel op zwart gaan. Op 30 Sptember zullen dus ook al je geregistreerde sterren vervallen, dus als je er nog een paar op je Club Nintendo-account hebt staan, moet je ze voor die datum opmaken.

Als bedankje voor hun loyaliteit geeft Nintendo ook nog de game Flipnote Studio 3D gratis weg aan alle Club Nintendo-leden. Deze game zal beschikbaar zijn vanaf Februari en je kunt die game claimen tot 30 Juni.

Hoe Nintendo's nieuwe loyaliteitsprogramma  eruit gaat zien is nog niet bekend.

Club Nintendo Banner
Het doek valt voor Club Nintendo

Debuut smaakt naar meer voor Hogenkamp

Ondanks haar nederlaag tegen de Tsjechische Petra Kvitova had Richel Hogenkamp dinsdag genoten van haar debuut op een grandslamtoernooi. Haar eerste optreden op de Australian Open smaakte naar meer voor de 22-jarige Doetinchemse. "Dit is waar je als klein meisje van droomt. Het is een hele mooie ervaring", zei ze na afloop tegen tennistv.nl. "Dit is waar je het allemaal voor doet, waarvoor je je trainingsuren maakt en waarvoor ik negen sets heb afgezien in de kwalificaties."

Hogenkamp heeft zich tot doel gesteld om dit jaar door te dringen tot de top honderd van de wereldranglijst. De huidige nummer 138 zette een belangrijke stap door het bereiken van het hoofdschema in Melbourne. Haar succesvolle optreden in de kwalificaties was voor Hogenkamp al een overwinning op zich. Ze hoopte op een gunstige loting, maar kreeg met Kvitova de nummer vier van de plaatsingslijst tegenover zich.

De Achterhoekse had een lastige start in de Hisense Arena. Kvitova pakte al snel een 5-0 voorsprong, maar in de tweede set wist Hogenkamp goed tegenstand te bieden. Tot 4-4 ging het gelijk op maar daarna legde de Tsjechische met een break de basis voor de winst. "Ik hoopte dat ik die tweede set stiekem toch binnen kon slepen, maar het mocht niet zo zijn. Maar het is wel goed om te weten dat je ook tegen zulke speelsters kansen krijgt. Ik weet nu ook waar ik verder aan moet werken. Ik kijk er ook wel naar uit om dit vast te houden en te verbeteren", aldus Hogenkamp.

Robin Haase beleefde dinsdag weinig plezier aan zijn wedstrijd in Melbourne tegen de Fransman Gilles Simon. De 27-jarige Hagenaar was niet fit genoeg nadat hij vorige week in Auckland ziek was geworden. Hij ging kansloos in drie sets onderuit. "Ik had gehoopt dat ik een beetje gevoel voor de bal zou hebben, waardoor ik wat meer voor mijn shots kon gaan. Maar dat juiste gevoel was er niet en dan weet je dat het een kansloze missie is."

Binnen een uur keek Haas al tegen een achterstand van 2-0 in sets aan. In het derde bedrijf slaagde hij er wel in een breakpoint te benutten, maar Simon liet hem niet terugkomen in de wedstrijd. "Ik ben nog lang niet fit, maar 'gevoel' is iets wat je per dag kunt hebben. En vandaag had ik dat absoluut niet. Dat had best gekund, want ik heb ook wel eens twee weken niets gedaan en vervolgens mijn beste wedstrijd gespeeld."

Scheidsrechters Cyprus staken na bomaanslag

De voetbalscheidsrechters in Cyprus zijn voor een week in staking gegaan na een bomaanslag op het ouderlijk huis van een van hun collega's. "Een laffe terreurdaad", noemde de vakbond van scheidsrechters de explosie bij de woning in Limassol, waarbij de moeder van arbiter Thomas Mouskos op dat moment aanwezig was. Ze bleef ongedeerd.

Het arbitragegilde is het geweld zat. Dit was namelijk al de vierde bomaanslag op een van hun leden, liet de vakbond dinsdag weten. Er was alle keren alleen materiële schade. De aanslagen houden zeer waarschijnlijk verband met een groot onderzoek naar matchfixing in Cyprus, waarbij scheidsrechters en leden van de voetbalbond betrokken zouden zijn. Justitie in Cyprus onderzoekt zeventien verdachte voetbalwedstrijden.

Serena Williams in twee sets door

Serena Williams heeft dinsdag ten koste van de Belgische Alison van Uytvanck de tweede ronde van de Australian Open bereikt. De nummer één van de wereld sleepte de eerste set razendsnel met 6-0 binnen, maar werd in het tweede bedrijf iets meer op de proef gesteld door haar opponente. Williams maakte de partij na een uur uiteindelijk met 6-4 af. In de tweede ronde moet Williams het opnemen tegen de Russin Vera Zvonareva, die van Ons Jabeur uit Tunesië won.

De nummer acht van de plaatsingslijst, Carolina Wozniacki, kende alleen in de eerste set wat moeite met de pas 18-jarige Amerikaanse Taylor Townsend: 7-6 (1) en 6-2. Kurumi Nara leverde weinig problemen op voor de Poolse Agnieszka Radwanska, de mondiale nummer zes. Ze versloeg de Japanse in een klein uurtje met 6-3 en 6-0. De Amerikaanse Madison Brengle schakelde enigszins verrassend de Duitse Andrea Petkovic uit. Tegen de nummer 13 van de wereld werd het 5-7, 7-6 (4) en 6-3.

Koppies eindelijk omhoog bij de Knicks

De basketballers van de New York Knicks liepen maandagavond eindelijk weer eens met opgeheven hoofden van het veld. De spelers van het roemruchte team uit de Amerikaanse NBA maakten een einde aan een reeks van zestien nederlagen op rij door in het eigen Madison Square Garden te winnen van de New Orleans Pelicans met 99-92. Na afloop klonk meteen James Brown door de luidsprekers: 'I feel good'.

Carmelo Anthony nam de Knicks bij de hand met 24 punten en negen rebounds. Jose Calderon maakte dertig seconden voor het eindsignaal een belangrijke driepunter, die New York op een beslissende voorsprong zette. De ploeg bungelt desondanks onderaan in de Eastern Conference met zes overwinningen tegen 36 nederlagen.

Overige uitslagen
Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 115-100
Portland Trail Blazers - Sacramento Kings 98-94
Milwaukee Bucks - Toronto Raptors 89-92 
Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 108-94
Houston Rockets - Indiana Pacers 110-98
Memphis Grizzlies - Dallas Mavericks 95-103
Golden State Warriors - Denver Nuggets 122-79
Los Angeles Clippers - Boston Celtics 102-93
Atlanta Hawks - Detroit Pistons 93-82
Charlotte Hornets - Minnesota Timberwolves 105-80
Washington Wizards - Philadelphia 76ers 111-76 

Gaviria verrast Cavendish in Argentinië

Fernando Gaviria heeft maandag de eerste etappe van de Ronde van San Luis op zijn naam geschreven. De Colombiaan versloeg de Brit Mark Cavendish in de massasprint van de rit over ruim 186 kilometer van San Luis naar Villa Mercedes. De Italiaan Sacha Modolo eindigde als derde.

De eerste etappe van de Argentijnse rittenkoers werd gekleurd door een lange ontsnapping van Leandro Messineo, Ignacio Pérez en David Williams. Het drietal werd zo'n vijftien kilometer voor de finish achterhaald door het peloton. Cavendish en Modolo leken uit te gaan maken wie de eerste etappe op zijn naam mocht schrijven. Ze lieten zich echter verrassen door Gaviria.

'Terschelling boos om telefilm Sunny Side Up'

Het Waddeneiland Terschelling is boos op de telefilm Sunny Side Up van regisseur Lourens Blok. Dat schrijft het Parool op zijn website.

De thriller, die zaterdag werd uitgezonden op tv, vertelt over een jong Amsterdams koppel, gespeeld door Egbert-Jan Weeber en Hannah Hoekstra, dat een horrorweekend op Terschelling beleeft. De eilandbewoners hebben de afgelopen dagen via sociale media als Facebook en Twitter hun ongenoegen over het project duidelijk kenbaar gemaakt.

"Deze film is een belediging voor Terschelling", wordt veelvuldig geschreven. Vooral het feit dat het lokale volksfeest Sunderum in een negatief daglicht wordt geplaatst stuit veel Terschellingers tegen de borst.

Op 6 december lopen mannen in het donker rond in zelfgemaakte pakken en maskers en dringen huizen binnen waarvan de deur open staat. Het is vrouwen en kinderen in die tijd verboden zich op straat te vertonen, anders worden ze achtervolgd of vastgebonden. Deze traditie stamt uit de voor-christelijke periode. Buitenstaanders zijn op 6 december niet welkom op Terschelling.

"Deze film klopt niet met wat ik het mooiste feest van het jaar vindt", stelt eilandbewoner Maamke Hek op Twitter. "Dit is geen reclame voor Terschelling, verschrikkelijk", stelt een ander. De filmmakers waren maandagavond niet bereikbaar voor commentaar. Sunny Side Up is nog terug te kijken via de website van de NPO.

Mirallas gebeten hond bij Everton

Everton heeft maandag voor eigen publiek genoegen moeten nemen met een gelijkspel tegen West Bromwich Albion (0-0). Kevin Mirallas miste in de 44e minuut een uitgelezen mogelijkheid de thuisclub uit Liverpool op voorsprong te brengen. De Belg eiste de bal op toen Everton een strafschop kreeg toegewezen. Hij verraste zijn ploeggenoten omdat Leighton Baines normaal gesproken de strafschoppen van Everton neemt. Mirallas miste de penalty en werd in de rust meteen gewisseld.

Everton was de betere ploeg op een volgepakt Goodison Park. Het enorme veldoverwicht leverde echter geen treffers op. Everton staat twaalfde in de Premier League. West Bromwich Albion vindt zich terug op veertiende positie.

Nederlandse regisseur maakt film in LA

De Nederlandse regisseur Niels Bourgonje gaat in maart een film draaien in Los Angeles. Dat heeft hij dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om de korte film Deserted, over een man die verdwaald en uitgeput door de woestijn loopt. Na het vinden van een fles met water, vecht hij tegen de verleiding hier uit te drinken. Gedurende de film wordt duidelijk hoe de man in deze situatie verzeild is geraakt. En wat de consequenties zijn als hij het water drinkt.

Bourgonje won in april 2014 met de korte film Rust het Nederlandse 48 Hour Film-Project. Dit leverde hem een plek op in het grote internationale 48 Hour Film-festival dat in maart in Hollywood plaatsvindt. Tijdens zijn bezoek aan dit festival draait de Nederlander in de Californische woestijn met een Amerikaanse crew Deserted.

De hoofdrol wordt gespeeld door een ervaren Amerikaanse acteur. Wie dat is, wordt binnenkort bekendgemaakt. Bourgonje financiert het project via het crowdfundingplatform Voor de Kunst. Mensen die een bijdrage leveren aan de film, worden beloond met premièrekaarten, een workshop of een kijkje op de set.

De bedoeling is dat Deserted later dit jaar in première gaat. Daarna wordt de film gedraaid op diverse festivals. Niels Bourgonje werkte eerder als assistent-producer aan de internationale speelfilm The Devils Double, over de dubbelganger van de broer van Saddam Hoessein, en regisseerde onder meer de korte films Brand en Orde, die over de hele wereld op filmfestivals werden vertoond.

Samsung wil samenwerken met BlackBerry

Samsung heeft niet de intentie om BlackBerry over te nemen. Dat zei een topman van het Zuid-Koreaanse concern dinsdag tegen persbureau Bloomberg. Wel voert het bedrijf gesprekken met de Canadese smartphonefabrikant om bepaalde technologie in apparaten te mogen gebruiken.

"Samsung wil een verdere samenwerking met BlackBerry ontwikkelen", aldus medebestuursvoorzitter Shin Jong Kyun. Persbureau Reuters meldde onlangs dat Samsung BlackBerry zou willen kopen, en dat er ontmoetingen tussen bestuurders waren geweest om een transactie te bespreken.

BlackBerry liet destijds weten 'op de hoogte' te zijn van de berichten, maar niet met Samsung in gesprek te zijn over een mogelijke verkoop van het bedrijf. Ook Samsung noemde de berichten ongegrond.

Van Rey niet aanwezig bij eigen corruptiezaak

De rechtbank in Rotterdam is dinsdagochtend begonnen met de rechtszaak tegen Jos van Rey die wordt verdacht van corruptie. De belangstelling van de media is enorm. De voormalige Roermondse VVD-wethouder is zelf niet bij de zaak aanwezig. Het is een zogenoemde regiezitting. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven beschuldigingen tegen de 69-jarige Van Rey geformuleerd. Het gaat om omkoping, verkiezingsfraude en witwassen. Zo zou hij zich voor ruim 97 duizend euro hebben laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol.

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en zijn VVD-partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben verstrekt om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

Limburgse politieman vast voor corruptie

Een 38-jarige politieman uit Kerkrade is dinsdag aangehouden voor corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Volgens het Openbaar Ministerie in Limburg speelde de agent geheime informatie door. Bovendien zou hij hebben gesjoemeld met zijn gewerkte uren. De politieman is geschorst.

Er zijn ook twee mannen aangehouden omdat ze politieman hebben geprobeerd om te kopen. De politie heeft op woonadressen en op het kantoor van de politieman bewijs in beslag genomen. Ze sluit meer aanhoudingen niet uit.

Johnny Depp verguist muziekmakende acteurs

Johnny Depp speelt graag gitaar, maar vertikt het om zijn bekendheid als acteur te gebruiken om een professionele carrière als muzikant te lanceren. Dat vertelt hij aan persbureau AAP.

"Het hele idee maakt me misselijk", zegt de acteur over beroemde acteurs die de muziekindustrie instappen. "Ik haat het idee van: kom naar me kijken als ik gitaar speel want je hebt me in twaalf films gezien. Zo zou het niet moeten zijn. Je wil dat de mensen die luisteren ook echt geïnteresseerd zijn in je muziek."

Zelf speelt hij liever voor de lol zo nu en dan eens mee met zijn vrienden uit de muziekwereld. Dat deed hij bijvoorbeeld eens met Marilyn Manson en Oasis". "Ik heb de mazzel om wel eens op platen van vrienden te mogen spelen. Een eigen band zit er echter niet in. Muziek is een deel van mijn leven, maar je zult nooit The Johnny Depp Band horen. Die gaat nooit bestaan."

Joel en Ethan Coen voorzitters jury in Cannes

De filmende broers Joel en Ethan Coen zijn dit jaar samen de voorzitter van de jury van het Festival van Cannes. Dat heeft het evenement dinsdag bekendgemaakt. Het is voor het eerst in de geschiedenis van het festival dat het voorzitterschap door twee personen wordt bekleed.

Het tweetal is bekend van filmklassiekers als Fargo, The Big Lebowski en Inside Llewyn Davis. Veel van hun werk draaide in Cannes. "Dat we hiervoor gevraagd zijn is een grote eer", stellen de broers in een verklaring. "We hebben tot nu toe nog nooit iets voorgezeten." De Coens draaien op dit moment de komedie Hail Caesar!, met in de hoofdrollen George Clooney, Channing Tatum en Scarlett Johansson.

De jury in Cannes bepaalt onder meer wie de prestigieuze Gouden Palm wint. Nederland maakte twee jaar geleden voor het laatst kans op de prijs, toen de zwarte komedie Borgman van regisseur Alex van Warmerdam in competitie draaide. Het festival van Cannes vindt in mei voor de 68e keer plaats. Het wordt een bijzondere editie omdat het 120 jaar geleden is dat de Franse broers Lumière het medium film uitvonden.

Dinand Woesthoff schrijft Woezel & Pip-film

De populaire hondjes Woezel en Pip krijgen een film. Dinand Woesthoff kondigde het project dinsdag aan op Twitter.

"Wauw... Daar zijn we toch wel tijdje mee bezig geweest! De Film... al jaren op verlanglijst. Nu nog even maken. 2016!", schreef Dinand bij een foto van het script. Op de voorkant is te zien dat de zanger heeft meegeschreven aan het scenario. Ook is te zien dat het script vrijwel af is (99 procent).

De kinderboekenserie Woezel & Pip is erg populair onder jonge kinderen. De voorleesverhaaltjes zijn geschreven door Dinands in 2004 overleden vrouw Guusje Nederhorst. Intussen is er ook muziek, speelgoed, een theatershow en een tv-serie van Woezel en Pip.

Hollandse School begint met 337.000 kijkers

De allereerste aflevering van De Hollandse School heeft maandagavond 337.000 kijkers getrokken. De nieuwe voetbalshow van RTL 7 valt daarmee buiten de top tien van best bekeken programma's van de avond. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

In De Hollandse School onderzoeken Peter Heerschop, Viggo Waas en Raoul Heertje of het mogelijk is om zelf een voetbalclub op te richten. De drie mannen worden daarbij geholpen door verschillende voetbalcoryfeeën als Johan Cruijff en Guus Hiddink.

Het NOS Journaal van 20.00 uur trok maandagavond de meeste kijkers: bijna 2,4 miljoen. Spoorloos staat met 2,2 miljoen kijkers op de tweede plek in de top tien van best bekeken programma's.

Huiszoekingen in Duits terreuronderzoek

De politie in Duitsland heeft in verband met een terreuronderzoek invallen gepleegd in dertien woningen, voornamelijk in Berlijn, maar ook elders in het land. De operatie hield verband met de arrestatie van twee terreurverdachten vorige week.

De invallen waren vooral gericht tegen mensen die, evenals het gearresteerde tweetal, een moskee frequenteerden in het Berlijnse stadsdeel Moabit, liet de politie dinsdag weten.

Volgens de politie is er geen bewijs gevonden dat de personen van wie de woningen werden doorzocht een aanslag beraamden. Zij wilde nog niet kwijt of er arrestaties zijn verricht.

Israël in hoge staat van paraatheid

Israël verkeert in hoge staat van paraatheid na een luchtaanval op Hezbollahstrijders in Syrië. Het land houdt ernstig rekening met vergeldingsaanvallen. Het Israëlische veiligheidskabinet komt dinsdag bijeen om de mogelijke escalatie van geweld te bespreken, zeiden bronnen.

Het raketafweersysteem IJzeren Koepel is langs de noordgrens met Libanon extra bemand.

Israël heeft de luchtaanval zondag bekend noch ontkend. De aanval vond plaats aan de Syrische kant van de Golanhoogte. Een belangrijke Hezbollahstrijder, een Iraanse generaal en vijf andere leden van Hezbollah vonden daarbij de dood.

Kiss maakt clip met Japanse meidengroep

Hardrock gaat prima samen met zoete meidenpop uit Japan, zo vindt Kiss. De legendarische rockband heeft een videoclip gemaakt met de Japanse meidengroep Momoiro Clover Z.

De single Yume no Ukiyo ni Saitemina verschijnt later deze maand via iTunes, maar in de videoclip is de samensmelting van de twee muziekculturen al te zien. Een kleurrijk geheel van anime, bubblegumpop, samuraicouture en het monsterlijke rocktheater van Kiss geeft een nieuwe wending aan de carrière van de oude rockers.

Kiss is sinds vorig jaar uitgebreid op tour ter viering van hun veertigste jubileum. In februari speelt de band in Japan, in juni speelt Kiss in Amsterdam een van de laatste optredens van de tour.

Unilever voorziet weinig verbetering

Unilever kampt nog altijd met een zwakke vraag in opkomende markten en voorziet daarin dit jaar weinig verbetering. Dat maakte het voedings- en verzorgingsmiddelenconcern dinsdag bekend.

Unilever boekte in het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet van 12,1 miljard euro. Gecorrigeerd voor wisselkoersen en overnames waren de opbrengsten daarmee 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. Die groei was vooral te danken aan hogere prijzen, het aantal verkochte producten nam licht af.

In heel 2014 zakte de omzet van het concern, mede door negatieve wisselkoerseffecten, met bijna drie procent naar 48,4 miljard euro. Zonder valuta- en andere eenmalige effecten was sprake van een toename met 2,9 procent. De nettowinst van Unilever steeg vorig jaar met vijf procent, naar 5,5 miljard euro. Het bedrijf verwacht dat de resultaten van 2015 overeen zullen komen met die van vorig jaar.

'Inkomen tot een ton belasten met 35 procent'

De inkomstenbelasting in Nederland moet worden herzien om het meer in lijn te brengen met onze buurlanden. Daarvoor pleit VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer dinsdag op een bijeenkomst van leiders uit overheid en bedrijfsleven.

Voor een bruto inkomen tot honderdduizend euro zou een inkomstenbelastingtarief moeten gelden van 35 procent, daarboven een nieuw toptarief van 45 procent. Daarmee zou achttien miljard euro kunnen verschuiven van de overheidskas naar de portemonnee van burgers. "De operatie is goed voor de concurrentiepositie, de binnenlandse bestedingen en groei van banen", stelt De Boer.

De maatregel, waarbij het huidige toptarief van 52 procent komt te vervallen, hoeft volgens de werkgeversvoorman niet in één jaar te worden doorgevoerd. "Zet het perspectief neer en groei er in een aantal jaren naartoe."

Djokovic en Wawrinka moeiteloos door op Australian Open

Titelverdediger Stan Wawrinka is dinsdag moeiteloos doorgedrongen tot de tweede ronde van tennistoernooi Australian Open. De Zwitser schakelde Marsel Ilhan uit met 6-1, 6-4 en 6-2.

De als vierde geplaatste Wawrinka had minder dan anderhalf uur nodig om de partij op zijn naam te zetten. Hij neemt het in de tweede ronde op tegen Marius Copil of Pablo Andujar, die later tegenover elkaar staan.

Novak Djokovic is dinsdag in Melbourne doorgedrongen tot de tweede ronde van de Australian Open. De Servische tennisser rekende moeiteloos af met de Slowaak Aljaz Bedene: 6-3, 6-2 en 6-4.

De 27-jarige Djokovic won de partij in een kleine twee uur. De als eerste geplaatste Serviër geldt als een van de topfavorieten om het toernooi te winnen: Djokovic ging in Melbourne al vier keer eerder als winnaar naar huis.

Kei Nishikori is dinsdag doorgedrongen tot de tweede ronde van tennistoernooi Australian Open. De als vijfde geplaatste Japanner versloeg zijn Spaanse tegenstander Nicolas Almagro met 6-4, 7-6(1) en 6-2.

Bobrigde blijft Westra net voor in Australië

Lieuwe Westra heeft dinsdag net naast de zege gegrepen in de eerste etappe van de Tour Down Under in Australië, de eerste wedstrijd van dit jaar uit de World Tour. De Friese renner in dienst van Astana eindigde in de rit over 133 kilometer van Tanunda naar Campbelltown als tweede achter Jack Bobridge, de plaatselijke favoriet.

Bobridge en Westra behoorden tot de groep van vier, die vroeg in de wedstrijd op avontuur ging en tot aan de finish het peloton wist voor te blijven. Op 200 meter van de meet zette Bobridge aan voor een versnelling, die de andere drie te machtig was. Westra spurtte naar plaats twee, voor de Australiër Luke Durbridge en de Rus Maksim Belkov.

Bobridge mocht dankzij zijn etappewinst tevens de leiderstrui aantrekken. Hij kreeg ook nog bonificatieseconden, waardoor Westra in het algemeen klassement vier seconden achterstand heeft.


Westra leidt de kopgroep tijdens de eerste etappe (Foto: Getty)

Haase en Hogenkamp uitgeschakeld in Melbourne

Robin Haase is dinsdag uitgeschakeld in de eerste ronde van de Australian Open. Tennisser Gilles Simon was met 6-1, 6-3 en 6-4 te sterk voor de Nederlander. Haase is niet de eerste Nederlander die dit jaar afvalt in Melbourne. Het lukte Igor Sijsling maandag evenmin de tweede ronde van het tennistoernooi te bereiken.

Richel Hogenkamp is dinsdag uitgeschakeld op de Australian Open. De Nederlandse tennisster ging in Melbourne in twee sets onderuit tegen de als vierde geplaatste Tsjechische Petra Kvitova. Het werd 6-1 en 6-4. Het was voor het eerst dat Hogenkamp meedeed in het hoofdtoernooi van een grandslam. Ze overleefde vorige week drie wedstrijden in het kwalificatietoernooi.

Kiki Bertens is nu nog de enige Nederlandse deelnemer in het enkelspel. Zij bereikte maandag de tweede ronde. Woensdag neemt ze het op tegen de als zevende geplaatste Eugenie Bouchard. 

Pneuma: Breath of Life-gameplaytrailer

Ontwikkelaars Deco Digital en Bevel Studios hebben de eerste gameplaybeelden vrijgegeven van hun aankomende first person-puzzelgame, Pneuma: Breath of Life. De game verschijnt op 27 februari en zal 30 dagen exclusief zijn voor Xbox One.

De exclusiviteit van Pneuma: Breath of Life is beperkt tot slechts 30 dagen, waarna de game ook uitkomt op Steam. De ontwikkelaars bleken ook plannen te hebben om Oculus Rift DK2 ondersteuning in te bouwen als de game op Steam verschijnt.

Pneuma: Breath of Life moet een moeilijke en uitdagende puzzelgame worden. Je zult bruggen kunnen tillen, platforms moeten draaien en zelfs hele kamers verplaatsen met "je geest."

'NOS-eredivisie niet linken aan betaalzender'

De NOS mag bij samenvattingen van het betaald voetbal geen platform bieden aan de betaalzender Fox Sports. Gebeurt dat wel, dan dreigt een dwangsom die kan oplopen tot een miljoen euro. Dat heeft het Commissariaat voor de Media dinsdag laten weten.

Bij de aankoop van de rechten op de eredivisiesamenvattingen sprak de NOS af dat in de programma's onder meer zou worden doorverwezen naar de aanvangstijden van de wedstrijden op de betaalzender.

"Het dienen van de commerciële belangen van Fox Sports is in strijd met de Mediawet. De publieke omroep is op die manier dienstbaar aan het maken van winst door derden. Voor de kijker is niet transparant dat commerciële beïnvloeding is beoogd", aldus het commissariaat.

De mediawaakhond heeft de NOS tot 18 maart de tijd gegeven om de afspraken aan te passen.

Star Wars-acteur in ziekenhuis

Peter Mayhew, Chewbacca uit Star Wars, is met een longontsteking opgenomen in het ziekenhuis. Dat hebben mensen uit zijn omgeving bevestigd.

"Peter herstelt goed. Hij bedankt jullie allemaal voor de beterschapswensen!", zo is te lezen op het Twitter-account van de 70-jarige acteur. "Hij moet nog wel enkele dagen in het ziekenhuis blijven", meldt zijn vrouw Angie Mayhew in een bericht op Reddit.

Mayhew werd vanwege zijn lengte van 2,21 meter gecast voor Star Wars als de harige Wookie Chewbacca. In de nieuwe Star Wars-film, die later dit jaar verschijnt, speelt hij de rol weer. Ook andere acteurs uit de eerste Star Wars-films, zoals Mark Hamill en Harrison Ford, keren dan terug in de beroemde filmreeks.

'Gevolgen duurdere brandstof rampzalig'

De gevolgen van de verhoging van de accijns op diesel en lpg pakken 'nog desastreuzer uit dan eerst gedacht'. Dat betogen de Bovag en de belangenvereniging voor pompstations, Beta, dinsdag. Tankstations zouden over 2014 zo'n acht procent minder diesel en 23 procent minder lpg hebben verkocht.

Vooral transporteurs zouden sinds de accijnsverhoging liever over de grens tanken. "De laatst bekende cijfers van het CBS tonen aan dat er voor het wegverkeer in de eerste tien maanden van 2014 landelijk al 453 miljoen liter diesel en 96 miljoen liter minder LPG werd getankt dan in dezelfde periode het jaar ervoor", aldus Bovag en Beta in een gezamenlijke verklaring.

Door de teruglopende brandstofverkopen zouden vooral pomphouders in de grensstreken in de problemen raken. "In de eerste maanden van 2014 noteerden tankstations langs de Duitse of Belgische grens al verliezen van gemiddeld dertig procent op de dieselafzet, met uitschieters tot zeventig en tachtig procent", klagen de belangengroepen.

'Stel sporen veilig, al lijkt het zelfmoord'

Experts moeten altijd sporen veiligstellen als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven, ook al lijkt het zelfmoord. Dat bepleiten de advocaten Richard Korver en Sébas Diekstra, die ervaring hebben met zaken waarbij later twijfels rezen over de doodsoorzaak.

Ze willen zo voorkomen dat sporen van een mogelijke dader al zijn uitgewist en nabestaanden in grote onzekerheid achterblijven, als later blijkt dat tóch geen sprake is van zelfmoord. De VVD is het volgens een woordvoerster eens met zo'n verplicht onderzoek. Tweede Kamerlid voor D66 Magda Berndsen kan zich ook vinden in de oproep. "Experts moeten altijd sporen veiligstellen als iemand een niet natuurlijke dood is gestorven, ook al lijkt het zelfdoding."

Korver en Diekstra staan de families bij van de overleden Iris van den Hooff (23) uit Groningen en Talitha (25) uit Amsterdam. In beide gevallen luidde de conclusie al snel zelfmoord. Maar bij Talitha moest het Openbaar Ministerie onlangs door het stof omdat er achteraf toch geen bewijs bleek voor zelfmoord. Van Iris is op verzoek van de familie haar lichaam opgegraven, waarna sectie uitwees dat een misdrijf niet is uit te sluiten en dat daar zelfs aanwijzingen voor zijn.

Volgens Korver, ook betrokken bij de zaak-Michelle Mooij die door het OM te snel werd afgedaan als zelfmoord, blijven door gebrek aan onderzoek vaker moorden onopgelost. Advocaat Sébas Diekstra voegt toe dat de verantwoordelijkheid en de beoordeling niet mag liggen bij de politieman of -vrouw die ter plekke komt.

"Talitha lag op het spoor toen ze werd aangereden door een trein en men ging er direct vanuit dat het om zelfdoding ging. Ook dat de machinist meldde dat ze al roerloos op het spoor lag, was voor de politie geen aanleiding om moord eerst uit te sluiten door direct bewijs veilig te stellen en getuigen te zoeken", aldus Diekstra.

"Nu is het daarvoor te laat en is nog steeds niet duidelijk wat nu wél de toedracht is van de dood van Talitha. Als de politie meteen sporen had veiliggesteld, dan was er nu misschien duidelijkheid." Vorige week vertelde Talitha's moeder in RTL Late Night over de onzekerheid doordat er geen sporen zijn veiliggesteld. "Het is het grootste probleem waar we nu mee zitten. Als dat wel gebeurd was, dan hadden we nu heel veel dingen zeker geweten."

'Sint Maarten aan de slag met integriteit'

Nederland gaat samen met Sint Maarten werken aan het verbeteren van de integriteit van bestuurders op het eiland. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk maandag na afloop van zijn kennismaking met de nieuwe minister-president van Sint Maarten, Marcel Gumbs.

Plasterk zei 'een duidelijk gevoel van urgentie' bij Gumbs te merken om het integriteitsprobleem op het eiland aan te pakken. Gumbs werd eind vorig jaar aangesteld als premier nadat Nederland de screening van ministers had aangescherpt.

Vorig jaar verschenen twee rapporten waarin melding werd gemaakt van onder meer machtsmisbruik en belangenverstrengeling binnen de overheid. Daarop werden via een aanwijzing strenge screeningseisen ingesteld.

Onderzoek naar vier verdachten om aanslagen Parijs

Het Franse openbaar ministerie heeft voorlopige aanklachten ingediend tegen vier personen die banden zouden hebben gehad met een van de drie schutters die twee weken geleden dood en verderf zaaiden in Parijs. De vier verschijnen dinsdag voor de onderzoeksrechter, aldus justitie. Vijf andere arrestanten zijn vrijgelaten.

Waar de vier verdachten precies van verdacht worden, is nog onduidelijk. In verband met de terreuraanslagen tussen 7 en 9 januari op de redactie van het tijdschrift Charlie Hebdo, een joodse supermarkt en de politie is nog niemand in staat van beschuldiging gesteld. De aanslagen kostten aan twintig mensen, onder wie de drie schutters, het leven.

IS dreigt Japanse gijzelaars te doden

Islamitische Staat dreigt twee Japanse gijzelaars te doden als niet binnen 72 uur een losgeld van tweehonderd miljoen dollar wordt betaald. Dat zegt de terreurgroep in een videoboodschap die dinsdag op extremistische websites is geplaatst.

In de video worden de twee gijzelaars getoond, die volgens IS Kenji Goto Jogo en Haruna Yukawa heten.

Het is voor het eerst dat IS Japanners bedreigt.

Senaat aan de slag met leenstelsel studenten

De Eerste Kamer heeft dinsdag de hele dag uitgetrokken om te praten over het nieuwe leenstelsel voor studenten. Belangrijkste maatregel is de omzetting van de basisbeurs van een gift in een lening, vanaf september dit jaar.

Tegen het wetsvoorstel van minister Jet Bussemaker van Onderwijs bestaat veel verzet. Omdat studenten straks veel hogere studieschulden opbouwen, zullen velen afhaken of niet eens aan een studie beginnen, denken veel studentenorganisaties en de FNV.

Bussemaker denkt niet dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs in gevaar komt. Ze wijst onder meer op de gunstige leenvoorwaarden.

Ook in de Tweede Kamer was er fel verzet. De Tweede Kamer nam het voorstel in november wel aan dankzij steun van D66 en GroenLinks aan de coalitiepartijen VVD en PvdA.

In de Senaat hebben de vier partijen een meerderheid van 40 van de 75 zetels. In ieder geval één senator van de PvdA, Ruud Koole, heeft moeite met het plan. Het is de bedoeling dat de senatoren dinsdagavond laat meteen stemmen.

'Jay Z wil radiostation overnemen'

Jay Z is in gesprek om het New Yorkse radiostation Hot 97 over te nemen. Dat meldt MediaTakeOut.

Samen met een groep investeerders, waar ook basketballer Carmelo Anthony toe behoort, is Jay Z momenteel aan het onderhandelen over de overname. De gesprekken zouden nog in een vroeg stadium zijn, maar alle partijen zouden inmiddels al advocaten en bankiers hebben ingeschakeld om de deal te bekijken.

Het radiostation is gespecialiseerd in hiphop en heeft regelmatig de grootste sterren te gast, ook Jay Z zelf is geen vreemde in de New Yorkse radiostudio.

Koenders spreekt in New York over toekomst VN

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken brengt een tweedaags bezoek aan de Verenigde Naties in New York. Hij houdt een toespraak over de toekomst van deze internationale organisatie, die in 1945 werd opgericht. Ook spreekt hij VN-topman Ban Ki-moon.

De VN heeft in het zeventigjarig bestaan veel bereikt, maar de organisatie 'staat nu ook voor de noodzaak fors te hervormen om toekomstige uitdagingen aan te kunnen', stelde Koenders dinsdag aan het begin van zijn bezoek.

Ondertussen zien de VN en de lidstaten zich geconfronteerd met conflicten in onder meer Syrië, Nigeria, Mali en de Centraal-Afrikaanse Republiek. In Parijs moet dit jaar bovendien een nieuw klimaatverdrag worden ondertekend en daarnaast moeten er nieuwe afspraken komen om problemen als armoede de wereld uit te helpen, aldus de minister.

Hij zal in New York ook praten over de hervorming van VN-vredesoperaties. Die missies zijn volgens Koenders hard nodig, maar kunnen beter. Nederland, dat momenteel meedoet aan de VN-vredesmissie in Mali in West-Afrika, houdt in februari een conferentie over deze missies zodat deelnemende landen van elkaars aanpak kunnen leren.

Daarbij zal er ook aandacht zijn voor de rol van vrouwen in vrede en het beëindigen van gewapende conflicten. "Vaak zitten ze niet aan de tafel bij vredesonderhandelingen. Dat moet anders", constateert Koenders, die de VN-missie in Mali leidde voordat hij minister werd. Eerder was hij onder meer speciaal vertegenwoordiger van de VN in Ivoorkust.

IMF voorziet minder groei ondanks meevallers

De wereldeconomie groeit de komende twee jaar minder sterk dan eerder werd gedacht. De dalende olieprijs is een meevaller, maar die wordt tenietgedaan door tegenvallende ontwikkelingen in de eurozone, China, Rusland en Japan, voorspelde het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag.

Het IMF verwacht dat de internationale economie in 2015 met 3,5 procent groeit en voorziet voor 2016 een plus van 3,7 procent. Voor beide jaren valt de prognose daarmee 0,3 procentpunt somberder uit dan in oktober. Dat komt door tegenvallende ontwikkelingen in alle regio's, behalve de Verenigde Staten.

De eurozone wordt de komende tijd vooruitgeholpen door de stevige daling van de olieprijs, nieuwe maatregelen van de Europese Centrale Bank, afnemende bezuinigingen en de dalende waarde van de euro. Toch valt de groei, met respectievelijk 1,2 en 1,4 procent in 2015 en 2016, waarschijnlijk lager uit dan eerder gedacht. Volgens het IMF wegen de meevallers niet op tegen de zwakke investeringen. Die staan vooral in de exportsector onder druk, door tegenvallende groei in opkomende markten.

Die ontwikkeling is volgens het fonds vooral zichtbaar in China, waar de groei naar verwachting terugvalt tot 6,8 procent in 2015 en 6,3 procent volgend jaar. Die vertraging is aanzienlijk sterker dan eerder voorspeld en zal aanzienlijke gevolgen hebben voor landen in de regio.

Het IMF werd verder vooral somberder over de vooruitzichten voor armere landen die afhankelijk zijn van de export van grondstoffen. Daardoor werd de groeiprognose voor Latijns-Amerika met bijna een derde verlaagd, naar 1,3 procent dit jaar, en ging het mes in de verwachting voor onder meer Nigeria. De Russische economie wordt volgens het fonds dit jaar zelfs drie procent kleiner, terwijl drie maanden geleden nog op een minieme groei werd gerekend.

Het IMF publiceerde geen nieuwe voorspelling voor de Nederlandse economie, die volgt in april. In oktober voorspelde het fonds een groei van 1,4 procent voor ons land in 2015.

Corruptiezaak VVD'er Van Rey voor de rechter

De rechtbank in Rotterdam maakt dinsdagochtend een begin met de rechtszaak tegen de van corruptie verdachte voormalige Roermondse VVD-wethouder Jos van Rey. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zeven beschuldigingen tegen hem opgesomd. Het gaat om omkoping, verkiezingsfraude en witwassen.

Zo zou de 69-jarige Van Rey zich voor ruim 97 duizend euro hebben laten omkopen door zijn vriend en projectontwikkelaar Piet van Pol. In ruil kreeg Van Pol een voorkeursbehandeling, volgens het OM. Hij kreeg vertrouwelijke informatie en hem werd werk gegund voor aanzienlijk hogere bedragen dan normaal.

Behalve dat zou van Rey stemmen hebben geronseld voor verkiezingen en zijn partijgenoot Ricardo Offermanns vertrouwelijke informatie hebben verstrekt om hem te helpen bij zijn sollicitatie naar het burgemeesterschap van Roermond.

De zaak begint dinsdag met een zogenoemde regiezitting. De verdediging heeft talrijke onderzoekswensen. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is nog niet bekend.

Van Rey is strijdbaar en meent dat hij kapot is gemaakt. "Ik ben niet corrupt. Ik heb nooit steekpenningen gehad."

Politietop België: controles te gevaarlijk

De Belgische politietop heeft korpsen in het land opgeroepen voorlopig af te zien van statische alcoholcontroles, waarbij agenten urenlang op dezelfde plek controleren. Doordat de politie een terroristisch doelwit is geworden, zou dat momenteel te gevaarlijk zijn. Dat berichtten Belgische media dinsdag.

Het advies van de politietop zou niet alleen zijn ingegeven door de angst voor een aanslag. Door het verhoogde dreigingsniveau in België zijn meer manschappen nodig op straat. Daardoor zijn minder agenten beschikbaar om te controleren op drankmisbruik in het verkeer.

De oproep van de korpsleiding wil niet zeggen dat automobilisten voorlopig ongestraft met een slok op achter het stuur kunnen stappen. De politietop wil volgens De Standaard dat korpsen inzetten op meer dynamische controles, waarbij politiemensen steeds op een andere plek controleren.

'Elizabeth Olsen en Boyd Holbrook uit elkaar'

Elizabeth Olsen heeft haar verloving met Boyd Holbrook verbroken. Volgens het Amerikaanse blad Us Weekly heeft het stel na drie jaar een punt gezet achter hun relatie.

Daags nadat Olsen werd gefotografeerd zonder verlovingsring, bevestigt een insider dat de twee uit elkaar zijn. Vorige week werd Gone Girl-acteur Holbrook bovendien al flirtend met een andere vrouw gezien tijdens een Golden Globes-feestje.

De 25-jarige Olsen en de 33-jarige Holbrook kregen een relatie nadat ze elkaar in 2012 ontmoetten op de set van Very Good Girls. Vlak nadat zus Mary-Kate Olsen aankondigde te gaan trouwen, meldde Elizabeth vorig jaar eveneens dat ze van plan was in het huwelijksbootje te stappen.

Shakira en Piqué weer in actie voor Unicef

Ook de komst van het tweede kind van Shakira en haar vriend Gerard Piqué staat in het teken van Unicef. Het stel organiseert wederom een babyshower om de kinderrechtenorganisatie te steunen.

"Nu we binnenkort ons tweede kind verwelkomen willen we andere kinderen in de wereld helpen en bijdragen aan een duurzame oplossing om kinderen die in extreme armoede leven van basisbehoeften te voorzien", vertelt Shakira in een verklaring.

Op een speciale website van het sterrenkoppel kunnen cadeautjes gekocht worden. Niet zoals bij de populaire babyshowers speelgoed en mooie kleren voor de baby van de moeder, maar urgente zaken als vaccinaties, dekens en EHBO-sets die naar de allerarmste regio's in de wereld zullen gaan.

Ook bij de geboorte van hun eerste kind in 2013 steunden Shakira en haar voetballende vriend Unicef met dezelfde actie. Nadat fans de actie toen massaal steunden, konden onder meer tachtigduizend kinderen worden gevaccineerd tegen polio en werd er bijna vier ton aan therapeutische voeding verspreid.

Ook nu zegt de zangeres dat ze hoopt dat vele anderen haar voorbeeld volgen. "We willen dat anderen zich genoodzaakt voelen hetzelfde te doen." Op de websites kunnen aanstaande ouders eenzelfde webwinkel opzetten. "Met social media zijn beroemdheden tegenwoordig niet de enigen die massa's mensen kunnen bereiken."

Indonesië: respect tonen voor elkaars wetten

President Joko Widodo van Indonesië vindt dat landen de Indonesische wetgeving moeten respecteren. Widodo reageerde daarmee op de commotie rond de executie van diverse buitenlanders, onder wie de Nederlander Ang Kiem Soei, meldde The Jakarta Post.

"Ik denk dat we respect voor elkaar moeten hebben als het aankomt op de soevereiniteit en de binnenlandse wetten van een land", zei de president volgens de krant. Toch begrijpt Widodo de diplomatieke druk op zijn land om de executies te voorkomen. "We moeten begrip tonen voor pogingen van andere landen om hun burgers te redden, aangezien wij hetzelfde doen", zei de president.

Indonesië bracht afgelopen weekend onder anderen de Nederlander Soei en de Braziliaan Marco Archer ter dood, ondanks een diplomatiek offensief om de executies te voorkomen. Widodo bevestigde volgens de krant dat hij een telefoongesprek heeft gevoerd met koning Willem-Alexander, die tevergeefs probeerde de president op andere gedachten te brengen.

Van der Laan: wapens door open grenzen

De Amsterdamse burgemeester Eberhart van de Laan vindt dat het in zijn stad steeds makkelijker wordt om aan automatische vuurwapens te komen. Dat komt door het verdwijnen van grenscontroles binnen Europa. Bovendien zijn de structuren van de voormalige Sovjet-Unie, Oost-Europa en de Balkan weggevallen. Hij heeft dat geschreven op vragen van CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari.

Aanleiding voor haar vragen waren het aantal zeer gewelddadige incidenten in Amsterdam waarbij met automatische vuurwapens is geschoten.

Volgens Van der Laan is het 'een zeer zorgelijke ontwikkeling dat de wapens in de openbare ruimte gebruikt worden, waarbij burgers ernstig gevaar lopen'. Als een automatisch wapen in beslag wordt genomen, wordt via Interpol geprobeerd om de herkomst te achterhalen, schrijft Van der Laan.

Coronation Street-actrice Kirkbride (60) overleden

Coronation Street-actrice Anne Kirkbride is op 60-jarige leeftijd overleden na een kort ziekbed. Kirkbride speelde de rol van Deidre Barlow in de langlopende Britse televisieserie. Dat heeft televisienetwerk ITV bekendgemaakt, meldde BBC maandag.

In een verklaring laat ITV weten dat de actrice vredig is gestorven in een ziekenhuis in Manchester. Haar man David Beckett, de cast van Coronation Street en de medewerkers zijn diep bedroefd.

"We voelen ons gezegend en vereerd dat we haar hebben mogen kennen", aldus uitvoerend producent Kieran Roberts.

De eerste aflevering van Coronation Street werd uitgezonden op 9 december 1960. Sindsdien zijn er meer dan achtduizend afleveringen van de soapserie gemaakt. De serie gaat over het leven van de bewoners van Coronation Street in Weatherfield, een denkbeeldige buurt in Manchester.

Kirkbride speelde sinds de jaren zeventig de rol van Deidre in de populaire soap en was nog altijd onderdeel van de vaste cast.

Paus: gedraag je niet als konijn

Goede katholieken hoeven zich niet "als konijnen" voort te planten. Dat zei paus Franciscus, die gelovigen opriep in de eerste plaats verantwoordelijke ouders te zijn. Dat berichtte de BBC maandagavond.

Franciscus deed zijn uitspraken na een bezoek aan de Filipijnen, waar hij sprak met voormalige straatkinderen die door hun ouders waren verlaten. "Sommige mensen denken dat om goede katholieken te zijn, we ons moeten gedragen als konijnen", zei de paus. "Nee. Ouderschap draait om verantwoordelijkheid nemen. Dat is duidelijk", concludeerde Franciscus.

De paus blijft tegen kunstmatige geboortebeperking, maar betoogde dat er voldoende door de kerk toegestane manieren zijn om de gezinsomvang te beperken. Volgens Franciscus adviseren experts gezinnen om drie kinderen te nemen.

CU wil pooierverbod terug

Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers (ChristenUnie) wil het pooierverbod terug dat in 2000, net als het bordeelverbod, verdween. Met dat pleidooi in de kranten van De Persdienst haakt Segers dinsdag aan bij strafrechter Peter Lemaire die er in de EO-serie 'Jojanneke in de prostitutie’ over aan het woord komt.

„Lemaire merkt in de rechtbank hoe lastig het is om pooiers te pakken”, zegt Segers. Minister Ivo Opstelten (Justitie) stelde in 2013 nog dat hij het geen goed idee vond om het pooierverbod opnieuw in te voeren. Volgens de minister zijn er al voldoende manieren om het souteneurschap aan te pakken als daar reden voor is.

Maar Segers stelt dat ,,de bewijslast enorm ingewikkeld’’ is. Om dwang, uitbuiting en mishandeling van de vrouwen tegen te gaan komt hij met een initiatiefwet waar hij met andere partijen aan wil werken. Want: ,,Er is niks romantisch aan de prostitutie en het pooierschap. Het is een harde wereld, met extreme gevallen zoals Saban B., die de vrouwen met honkbalknuppels bewerkte. En er is vaak sprake van dwang of uitbuiting.’’

ChristenUnie wil pooierverbod terug
ChristenUnie wil pooierverbod terug (Foto: ANP)

'Amsterdamse jihadist in Syrië omgekomen'

In Syrië is een 17-jarige jihadist uit Amsterdam om het leven gekomen. Hij is zaterdag door een anti-IS-bombardement om het leven gekomen, zegt zijn vader tegen diverse media. De jongen raakte eerder zwaargewond bij een ander bombardement. Zijn vader was al weken bezig om zijn zoon terug te halen naar Nederland.

Een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt het bericht te kennen maar wil er niet op reageren.

Chinees werkt graag met joden

Een Chinese recycling magnaat, die onlangs nog een bod had gedaan op de Wall Street Journal, zag zijn kans op de aankoop verwateren nadat hij een aantal op zijn zachtst gezegd nogal opvallende opmerkingen over joodse zakenmensen had gedaan in een interview. De Chinees Chen Guangbiao had in eerste instantie interesse om iPhones de New York Times te kopen, maar de Chinees wist de aandeelhouders van de Amerikaanse krant niet te overtuigen.

In een interview met het vanuit New York opererende televisiestation Sinovision liet Guangbiao weten dat hij zichzelf als de perfecte eigenaar van die krant zag, omdat hij naar eigen zeggen 'zo goed kan werken met joden'. Volgens de Chinees zijn veel van de Amerikaanse kranten in het bezit van joodse zakenmensen, die volgens Guangbiao over hetzelfde IQ en EQ beschikken als hijzelf.

In zijn thuisland heeft Guangbiao al een behoorlijke reputatie opgebouwd met zijn bizarre handelspraktijken. Zo verkocht de Chinees spuitbussen met verse lucht aan de inwoners van de door smog geteisterde hoofdstad van het land. Guangbiao is dan ook nog steeds vastbesloten om de New York Times te kopen.

Op Twitter dook gisteren nog een afbeelding op van een visitekaartje van de magnaat. De zeer bescheiden Chinese recyclekoning Guangbiao noemt zichzelf daarop onder meer ; 'The Most Influential Person of China', 'China Moral Leader', 'China Earthquake Rescue Hero' en 'Most Well-known and Beloved Chinese Role Model'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.