In Nigeria ontvoerde Duitser weer vrij

Redactie

De Duitse onderwijzer die in Kameroen was ontvoerd door vermoedelijk strijders van terreurbeweging Boko Haram is weer vrij. Robert Nitsch Eberhard is inmiddels veilig en wel in de Kameroense hoofdstad Yaoundé.

Een Kameroens legervliegtuig vloog Eberhard van de noordelijke stad Maroua naar Yaoundé. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken hield zich op de vlakte over de wijze waarop hij is ontvoerd en uiteindelijk vrijgekomen. Eberhard werkte tot zijn ontvoering als leraar in het noordoosten van buurland Nigeria.

"Tot de laatste minuut wist ik niet of ik het zou overleven of niet", vertelde Eberhard de op het vliegveld verzamelde pers. "Dat was een groot probleem voor me, omdat het donker was, volkomen donker en dan zie je niets om je heen en dan is het erg moeilijk om te zeggen of ik het zou overleven. Lange tijd zei niemand iets tegen me. Niemand."

De wat verwilderd ogende Duitser, die inmiddels een lange, grijsblonde baard draagt, is gezond genoeg om te kunnen reizen, zei Martin Schäfer van het Duitse ministerie van buitenlandse zaken. Schäfer, die onthulde dat een crisisteam al maanden aan de zaak werkte, en de Duitse ambassadeur in Kameroen bedankten de regering in Yaoundé voor haar vertrouwen en hulp.

Eberhard werd in juli ontvoerd in Nigeria. Het is nog altijd onduidelijk door wie hij werd gekidnapt, maar de verdenking gaat uit naar Boko Haram.