Houthi-rebellen en president Jemen sluiten deal

De sjiitische Houthi-rebellen die de Jemenitische president Abed Rabbo Mansour Hadi gegijzeld hielden in zijn huis hebben woensdag een overeenkomst met hem gesloten om een einde te maken aan de gewelddadige impasse in de regeringszetel Sanaa. Dat heeft het Jemenitische staatspersbureau SABA bekendgemaakt.

In de overeenkomst staat dat de rebellen meer zeggenschap krijgen in het land. In ruil daarvoor halen ze de strijders weg die Hadi gegijzeld hielden. Ook laten ze de stafchef van Hadi, die eerder werd ontvoerd, gaan.

Met het akkoord wordt ook de eis van de rebellen om de grondwet te kunnen wijzigen ingewilligd. Daarnaast krijgen ze meer invloed in het parlement en bij allerlei instituties. Hadi moet bovendien een commissie die tot taak heeft een nieuwe grondwet te schrijven herschikken, zodat de Houthi-rebellen meer zeggenschap krijgen.

Het akkoord doet de vraag rijzen wie het land nu feitelijk bestuurt. Deze vraag blijft echter onbeantwoord. Ook is niet duidelijk hoeveel macht Hadi nu precies nog heeft. Hadi is een belangrijke partner voor het Westen in de strijd tegen de Jemenitische tak van Al-Qaida.