Obama: Guantánamo Bay zinloos en onpopulair

Redactie

De Amerikaanse president Barack Obama zet nog steeds in op de sluiting van het omstreden gevangenenkamp Guantánamo Bay. Het complex op Cuba is slecht voor de reputatie van de Verenigde Staten en een propagandamiddel voor terroristen, zei Obama tijdens zijn State of the Union.

"Het is zinloos om 3 miljoen dollar per gevangene uit te geven om een detentiecentrum open te houden dat de wereld veroordeelt en door terroristen wordt aangegrepen om rekruten te werven", aldus de president. In Guantánamo Bay zitten terreurverdachten vast zonder aanklacht of veroordeling.

Obama staat al langer bekend als fervent tegenstander van het kamp en lijkt de sluiting ook in zijn laatste jaren als president prioriteit te willen geven. Hij noemde het tijd om de klus af te maken. "Ik zal niet zwichten in mijn vastberadenheid het te sluiten. Het is niet wie we zijn", benadrukte de president.

Dagboek
Op de dag van de State of the Union kwam, vermoedelijk niet toevallig, het dagboek uit van de gevangene Mohamedou Ould Slahi. Aan de gecensureerde publicatie waarin Slahi uitgebreid ondergane martelingen beschrijft, ging een jarenlange juridische strijd vooraf. Hij zit inmiddels dertien jaar zonder aanklacht vast. Er werd rekening mee gehouden dat Obama het boek zou noemen in zijn toespraak, maar dat is niet gebeurd. Op de site van de Britse krant The Guardian zijn delen van het boek te lezen.

Obama: Guantanamo Bay onpopulair en zinloos
Obama: Guantánamo Bay zinloos en onpopulair (Foto: ANP)